Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Íme, a One UI 8
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
"Sok éve van 3600-asom Vargalex fw-rel (
), eddig sok éven át gond nélkül tette a dolgát."
Öreg router GYIK
https://prohardver.hu/tema/router_gondok/hsz_19412-19412.html -
krealon
veterán
"Létezik olyan, hogy a router (gyári FW) megadja magát olyannyira, hogy minden második csomag qrva nagy latency-vel megy ki-be? Lásd:
C:\Users\Administrator>ping 8.8.8.8 -t"
Ha a router-t akarod tesztelni akkor ne tedd be a valtotok koze az egesz internetet.
A
ping 8.8.8.8
paranccsal ezt az utvonalat teszteled:
sajat gep -- sajat router -- szolgltatoi router -- internetes routerek -- tavoli szerver (8.8.8.8) -- internetes routerek -- szolgaltatoi router -- sajat router -- sajat gepEhelyett inkabb a
tracert -d 8.8.8.8
paranccsal a 2-ik vagy 3-ik hopp IP cimet illene ping-etni, ami az internetszolgaltao egyik routere lesz, igy a kulso kapcsolatok nem befolyasoljak az eredmenyt. -
krealon
veterán
"Belső hálóra tennék elé egy TP-link WR3600-at switchként.
Vargalex firm van rajta .
Tudnátok segíteni, hogy hogyan kell configolni a TPlinket, hogy switchként működjön csak ?"Az egyszeru modszer:
- 3600-as kikapcsolni.
- UTP kabeleket kihuzni a 3600-bol
- a fo routert osszekotni LAN-LAN a 3600-al
- a 3600-ast bekapcsolni
- a 3600-as WAN portja maradjon uresen.
Sajnos a 6400-as default IP-je is192.168.1.1
, igy a fenti modszer csak akkor mukodik, ha a 3600-as LAN IP-je at van allitva pl192.168.1.2
-reA bonyolult modszer:
- a 3600 LAN-t DHCP kliens modba allitani
- 3600-as ujrainditasa
- a fo routerrel LAN-LAN osszekotni a 3600-ast
- megkeresni milyen IP cimet kapott a 3600-as
- a switch configban a WAN portot a WAN VLAN helyett a LAN VLAN-hoz rendelni. -
krealon
veterán
válasz
kusztax #16456 üzenetére
"Több kábellel próbálkoztam már. És mindegyiket megmértem. 1Gbps sebességűek."
Lehet, hogy a tul jo kabel a hiba.
A TV-kbe 10/100-as csatolot szoktak epiteni, amit mar lattam osszeveszni gigabites switch-el.
Ugy derult ki a turpissag, hogy egy 10/100-as switch-et telepiteve kozejuk megoldodott a problema. -
krealon
veterán
válasz
Gulyopapa #16442 üzenetére
"egy ilyen routerem van 3-4 éves és az utóbbi időben folyamatosan fagy. Mit tehetek? Ha kihúzom a táp kábelt és visszadugom, megjavul, van wi-fi...egy ideig."
2.4 GHz Wifi hibakereses 1x1
Allitsd be:
- 20 MHz savszelessegre
- fix csatornara (eloszor az 1, 6, 11, majd a koztes eket, haz az elso 3 nem hoz elfogadhato eredmenyt)Itt irtad, hogy van Wifis nyomtato is a rendszerben, ilyen esetben mindenkepp a fix csatornabeallitas ajanlott.
Es mivel mar oreg a router, erdemes tapegyseget cserelni rajta.
"Sok periféria van, aminek wi-fi jel kell."
Akkor az elso teendo, hogy felterkepezed a lakason / hazon kivulrol erkezo, zavaro wifi jeleket es ennek megfelloen atallitod a rendszert.
-
krealon
veterán
"nagyon régi, 4-5 éves biztos van, vagy több.
[...]
lóg rajta két darab usb-s hdd"Akkor tuti, hogy a tapegyseg kezd eloregedni / faradni.
Azt kellene eloszor egy megbizhato darabra cserelni, es ha meg akkor is problemas, akkor a belso elektrolit kondenzatorokat is.Ha ez megvan, ujabb 4-5 evnyi gondtalan uzemeltetes johet.
-
krealon
veterán
válasz
Keresztapper #15916 üzenetére
Vágott fw-k a gyári fw-re való visszatéréshez
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/ -
krealon
veterán
válasz
amstro555 #15913 üzenetére
"Van-e értelme átállni 5GHz-re"
Ha sebesseget szeretnel vezetek nelkul, akkor mindenkepp.
"amikor ott is kevés a csatorna?"
Nem keves a csatorna.
"Az is telel lesz gyorsan, nem?"
Tekintve, hogy az 5 GHz-es ISM (szabadon hasznalhato) savban sokkal nagyobb a levego csillapitasa, igy a szomszedok kevesbe tudjak zavarni a halozatodat, nem lesz olyan tolongas, mint 2.4 GHz-en.
"Ráadásul egy TP-Link T4U stick és egy TP-Link WRT3600 esetén 4 csatorna közül választhatok 5GHz-n. (36,40,44,48,149,153,157,161,165, amiből csak 36-48-ig látja a stick, ez 4(!) csatorna). Ez csak engem zavar?"
Csak teged zavar
A felsorolt 4 csatorna valojaban 16, igy a minimalis 20 MHz-es savszelesseget hasznalva 4 db Wifi halozat tud egymas mellett mukodni, a masik zavarasa nelkul.
Ezen felul a korabban jelzett magas csillapitas miatt, meg a maximalis 80 MHz-es (AC uzemmod) csatornaszelesseg mellet is keves a valoszinusege, hogy a szomszed erdemben bezavar.
Ugyanez a hatrany is. Ha egy nagyobb hazat kivansz lefedni 5GHz-en, valoszuleg egynel tobb Access Point-ra lesz szukseged.
-
krealon
veterán
válasz
FlashLed #15770 üzenetére
A gyari firmware-re ezzel tudsz visszaallni OpenWRT-rol.
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/download.php?d=TL-WDR3600-V1 -
krealon
veterán
válasz
adakiller #15753 üzenetére
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/download.php?d=TL-WDR4300-V1
Ezzel biztosan vissza tudsz allni a gyari firmware-re az OpenWRT-rol.
-
krealon
veterán
"Ha jól tévedek, itt láthatók a szakadások. 192.168.1.4-es IP-n van az Xbox One.
REQUEST...
ACK..."Ezek csak DHCP megujitasok, ami a berleti ido felenel meghosszabitjak a DHCP bejegyzes / kiosztas ervenyesseget. Mivel ezzel kapcsolatban csak az ervenyessegi ido valtozik, minden mas halozati parameter (IP, mask, gateway) valtozatlan, nem szabadna semmilyen kiesesnek lenni.
Sajnos ennel reszletesebb infot a gyari firmware nem ad, igy a hibakereses nehezkes...
-
krealon
veterán
Alapallapotba hozod, majd ujra kell konfiguralnod (ha nincs konfig mentesed).
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/generic.failsafe -
-
krealon
veterán
"Sziasztok! Tudja valaki hogy openwrt-s felület (Luci) mellé milyen kiegészítő kellhet firefoxhoz? Most nézném a router webes felületét, se helyi idő, se terhelés, se más nem látszik...
Nem a routerrel van baj, egy másik router tőlem távol is pont ugyanezt produkálja, nem tudom, mi a gyíkja..
"
Nalam akkor szokott ilyen lenni, ha NoScript-el tiltom a script-eket.
-
krealon
veterán
válasz
kormi0312 #14172 üzenetére
"OpenWrt@0.8.2 Barrier Breaker 14.07"
Vagyis suste firmware.
Ami neked kell az a repeater mod. Readme-kben le van irva.
http://logout.hu/bejegyzes/suste/openwrt_barrier_breaker_14_07_sajat_verzio.html
-
krealon
veterán
-
krealon
veterán
válasz
HoaryFox #13383 üzenetére
"Szerettem volna használni Canon LBP6020-as nyomtatómat routerre dugva a p910nd nyomtató szerver segítségével. Minden thelyesen beállítottam,"
A CAPT (Canon Advanced Printing Technology) drivert is moge tetted?
https://wiki.archlinux.org/index.php/Canon_CAPT -
krealon
veterán
válasz
dredjudge84 #13369 üzenetére
"Szerintetek mi lehet a gondja az ftp-nek? Hálón belülről simán működik, a munkahelyi netről, vagy mobilnetről viszont nem enged felcsatlakozni."
Pl az egy hibaforras, ha nem a 21-es porton van parancs csatorna (command).
Szerk:
illeteve az elozo hozzaszolas is fontos. -
krealon
veterán
"Az 5. csatornát használtam, s áttettetem a 8. csatornára (a többit nem próbáltam), és így már jön az a sebesség wifin is, ami kábelesen van!
Bár azt nem értem, hogy mi a baja a routernek az 5. csatornával.
De egy biztos, hogy a közelbe 5. csatornát senki nem használ, így ezért sem értem..."Itt egy tortenet arrol, hogy nem csak wifi jel zavarhatja a wifi atvitelt.
-
krealon
veterán
válasz
vmaxter #12879 üzenetére
"Töröltem az Avast-ot. Azóta óta stabil. Tegnap reggel az F1-et néztem online, mikor előjött sokadszorra a probléma. Gyanus volt az Avast, mert nemrég rámerőltetett valami SecureLine VPN nevű dolgot, aminek a 30 napos próbavezióját feltettem. Miután lejárt a próbaidőszak, töröltem azt. Akkor kezdődtek a gondok.
Most vírusvédelem nélkül vagyok fent a neten. Nem tudom mi legyen? Évek óta használtam gond nélkül az Avast-ot. Maximálisan meg voltam elégedve vele. Nem tudom visszateszem-e?"Telepitsd egyeni modban, es csak azt pipald be, amire tenyleg szukseged van.
-
krealon
veterán
"En is hasznaltam sokaig 1hdd+1pen -nel hub nelkul...."
Hozzavetolegesen (evekben) mennyi a "sokaig"?
Torrent ment rola?
Kapott aktiv hutest (ventillator) a HDD?
Mennyi volt a HDD homerseklete altalaban?Nekem sikerult 1 ora alatt 50 fok fole tornaznom egy "amugy jol szellozo" WD Mybook-ot torrentezessel, 10 Mbit-nel kisebb sebesseg mellett, aktiv hutes nelkul.
-
krealon
veterán
-
krealon
veterán
válasz
donmackó #12540 üzenetére
"Érdeklődnék hogy ha 1-2 hétig áram nélkül lesz a router akkor vissza fognak állni a beállítások."
Hova vissza?
A router a legutolso mentett (!) beallitast feszultseg nelkul is megorzi, tekintve, hogy azok a flash-ben tarolodnak, mint a firmware.
Ha valamit atirsz a webes konfig feluleten, de nem mented el (Gyari firmware :Save, OpenWRT: Mentes es alkalmazas), akkor az elveszik. -
krealon
veterán
"A TV és a PC is kábellel csatlakozik a routerhez. Ha a TV-t kikapcsolom a LAN2 led elalszik a routeren. Ha a számítógépet kapcsolom ki a LAN1 10ből 9x világít és nem alszik ki.
Valaki tudja mi okozhatja ezt?"
A kulcs-kifejezes Wake on LAN (WOL).
A modern gepek mind kepesek arra, hogy halozaton keresztul ebreszhetok legyenek (ha ez a BIOS-ban vagy EFI-ben engedelyezve van).
Ezert van szukseg fogyamatos halozati kapcsolatra. -
krealon
veterán
válasz
kaciokos #11259 üzenetére
"de az SMB nagyon meglep, tudtommal nem lehet megoldani."
Meg lehet oldani, a CIFS port (TCP 445) megnyitasaval, de ha kiengeded a Sambat a netre, akkor kb olyan biztonsagi szinted lesz, mint amikor a lakasod bejarati kulcsat a labtorlo alatt tartod. You have been warned!
-
krealon
veterán
válasz
SztiviVander #10892 üzenetére
Koszonom az epito jellegu kritikat!
Akkor a kovetkezzen a "javitott verzio"
TFTP auto recovery in revision 1.5
Szukseges kellekek:
- Windows PC
- UTP patch kabel
- tftp szerver program http://tftpd32.jounin.net/download/tftpd32.450.zip
- Halozati biztonsagi program mukodesenek tiltasa, ha blokkolja a TFTP szervert
- Vagott (boot particio mentes) gyari firmware ( http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/ )
- Ethernet halozati adapter statikus IP beallitasokkal (IP: 102.168.0.66, mask: 255.255.255.0)1. Hozzunk letre egy mappat a C meghajto gyokereben ( C:\tftpd32.450 )
2. Tomoritsuk ki a TFTPD32 programot az 1. pontban letrehozott mappaba
3. Tomoritsuk ki a letoltott gyari firmware-t az 1. pontban letrehozott mappaba
4. Nevezzuk at a firmware fajlt wdr3600v1_tp_recovery.bin -re (ugyeljuunk az esetlegesen elrejtett kiterjesztesre)
5. Allitsunk be statikus IP-t a Halozati kapcsolaton ( IP: 192.168.0.66, Netmask: 255.255.255.0 )
6. Inditsuk el a TFTPD programot ( C:\tftpd32.450\tftpd32.exe )
7. A "Server interface" menuben valasszuk ki a 192.168.0.66 -os IP vel rendelkezo Ethernet csatolot.8. Huzzunk ki minden kabelt a routerbol.
9. UTP kabellel kossuk ossze a router LAN 1-es portjat a PC Ethernet portjaval.
10. A reset gonbot nyomjuk be, majd csatlakoztassuk a tapegyseget a routerhez, majd nehany masodperc mulva engedjuk el a reset gombot.
11. Az USB led valamint LAN 1-es port ledje vilagit.
12. A router automatikusan letolti es flash-eli a firmware-t, majd nehany perc mulva ujraindul.
13. A normal mukodest a folyamatosan vilagito Power LED es a lassan villogo System LED ( fogaskerek vagy napocska) jelzi.
14. A halozati csatolot visszallitva Automatikus cimkeres modba, a router DHCP szervere kioszt neki cimet.
15. A http://tplinklogin.net vagy a http://192.168.0.1 cimen elerheto a gyari felulet.Az ujabb TP-link router-eknel valoszinuleg a megfeleo firmware file hasznalataval, es a tipusra jellemzo nevvel, a muvelet hasonloan mukodhet. Pl TL-WDR4300 v1-esnel a letoltott (vagott ! ) gyari firmware-t wdr4300v1_tp_recovery.bin -re kell atnevezni.
-
krealon
veterán
válasz
jani714 #10886 üzenetére
TFTP auto recovery in revision 1.5
Szukseges kellekek:
- Windows PC
- UTP patch kabel
- tftp szerver program http://tftpd32.jounin.net/download/tftpd32.450.zip
- Halozati biztonsagi program mukodesenek tiltasa, ha blokkolja a TFTP szervert
- Vagott (boot particio mentes) gyari firmware ( http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/ )
- Ethernet halozati adapter statikus IP beallitasokkal (IP: 102.168.0.66, mask: 255.255.255.0)1. Hozzunk letre egy mappat a C meghajto gyokereben ( C:\tftpd32.450 )
2. Tomoritsuk ki a TFTPD32 programot az 1. pontban letrehozott mappaba
3. Tomoritsuk ki a letoltott gyari firmware-t az 1. pontban letrehozott mappaba
4. Nevezzuk at a firmware fajlt wdr3600v1_tp_recovery.bin -re (ugyeljuunk az esetlegesen elrejtett kiterjesztesre)
5. Allitsunk be statikus IP-t a Halozati kapcsolaton ( IP: 192.168.0.66, Netmask: 255.255.255.0 )
6. Huzzunk ki minden kabelt a routerbol.
7. UTP kabellel kossuk ossze a router LAN 1-es portjat a PC Ethernet portjaval.
8. A reset gonbot nyomjuk be, majd csatlakoztassuk a tapegyseget a routerhez, majd nehany masodperc mulva engedjuk el a reset gombot.
9. Az USB led valamint LAN 1-es port ledje vilagit.
10. Unditsuk el a TFTPD programot ( C:\tftpd32.450\tftpd32.exe )
11. A "Server interface" menuben valasszuk ki a 192.168.0.66 -os IP vel rendelkezo Ethernet csatolot.
12. A router automatikusan letolti es flash-eli a firmware-t, majd nehany perc mulva ujraindul.
13. A halozati csatolot visszallitva Automatikus cimkeres modba, a router DHCP szervere kioszt neki cimet.
14. A http://tplinklogin.net vagy a http://192.168.0.1 cimen elerheto a gyari felulet.Az ujabb TP-link router-eknel valoszinuleg a megfeleo firmware file hasznalataval, es a tipusra jellemzo nevvel, a muvelet hasonloan mukodhet. Pl TL-WDR4300 v1-esnel a letoltott gyari firmware-t wdr4300v1_tp_recovery.bin -re kell atnevezni.
-
krealon
veterán
válasz
geza844 #10825 üzenetére
Neked nem tunt fel, hogy ez egy atveres (mivel max 64GB-os Kingston DTSE9-es pendrive letezik (PDF adatlap))?
Semelyik flash tarolo sem szereti a sok, radasul random irast (lasd torrent). Ilyen uzemben gyorsan elerik a maximalis cella irasi szamot es szimplan megdoglenek (csak olvashatova valnak).
Es a tenyt, hogy 4k irasban mennyire lassuak (ami miatt az I/O wait az egekbe szokik), nem is emlitem.De ha teged a fenti dolgok nem izgatnak, nyugodtan vedd meg.
-
krealon
veterán
-
krealon
veterán
-
krealon
veterán
"Most látom, hogy a hivatalos oldalról letöltött FW nevében ott a boot, tehát gondolom, hogy akkor ez nem jó. Ez esetben, honnan tudok nem boot-os FW-t beszerezni?"
-
krealon
veterán
-
krealon
veterán
Ha az OpenWRT-ben
- telepited a luci-app-qos -t,
- engedelyezed a System --> Startup -ban a qos-script automatikus futtatasat es
- pontosan megadod a le- illetve feltoltesi sebesseget a QoS menuben, amit a router nelkul mersz,
akkor az alapbeallitasokkal is problemamentesen fog menni a QoS.
En is igy hasznalom. Hibatlanul teszi a dolgat. -
krealon
veterán
"Szeretnék saját build-et összerakni a wdr3600-as első szériás routeremre. Tudom hogy van Vargalex, meg Suste, kipróbáltam mindkettőt, jelenleg is Vargalexet használok. Azonban tele van mindkettő olyan funkciókkal, amit nem használok, ellenben nincs hely arra a néhányra, amire szükségem volna. Létezik valami jó leírás a saját firmware készítésről?"
Image Generator-ral tudsz az alap squashfs-be betenni, kivenni csomagokat, nem kell ujraforditani a rendszert. (Angoltudas feltetel)
"Image Generator is the program that creates the OpenWrt firmware image file. In the process of compiling OpenWrt, Image Generator is coercively created (compiled), because it is needed to eventually create the image file. It is located in /openwrt/trunk/xxx and you can use it, to create more image-files from the packages you obtained during compilation.
But you can also simply download an archive which contains Image Generator and a whole load of packages from OpenWrt. This archive containes binaries running on amd64 linux. "
-
krealon
veterán
Egy valoban 15 dBi-s korsugarzo antenna 1.5 m hosszu es csak 9 fokos szogben (!) hatasos... No comment.
-
krealon
veterán
"Van már valami fejlemény hardveres nat támogatásról openWRT alatt?"
Mivel melyen bele kene nyulni a netfilter kodjaba, ezert nincs tervben a megvalositas.
-
krealon
veterán
válasz
Victoryus #8633 üzenetére
"Lefuttattam puttyban azokat a parancsokat, amiket az open wrt beállításainál találtam,
root@OpenWrt:~# opkg install kmod-fs-ntfs kmod-fuse ntfs-3g
de azt írja nem lehet telepíteni a csomagot."Az
opkg install ...
elott szokas egy
opkg update
parancsot futtatni."Akkor most e helyett a firmware helyett csak fel kéne tenni a vargalex félét."
Ha mindenkeppen NTFS-sel akarsz szenvedni, akkor egy kezdo felhasznalonak a Vargalex firmware a jo valasztas a TL-WDR3600-ra.
"Erre simán tudok most telepíteni a webes felületről, vagy kell valamit még csinálni???"
Ha van eleg hely a csomagoknak, es teljesulnek a fuggosegek, akkor siman megy a telepites az osszes OpenWRT verzio alatt.
-
krealon
veterán
"Vagy feltolom Vargalex-ét, vagy Poli27-ét és szépen letörlöm a számomra felesleges dolgokat"
A firmware-be epitett komponensek egy csak olvashato reszben vannak (squashfs), radasul tomoritve, igy maximum kiegesziteni tudod.
Torolni csak latszolagosan lehet, mert ekkor az irhato reszben jelzed, hogy a nem irhato reszbol tuntesse el a fajlokat, azaz csokkented a szabad hely mennyiseget.Ha tenyleg ki akarsz szedni dolgokat, akkor sajat build-et kell, hogy keszits az OpenWRT-bol.
-
krealon
veterán
"Nem lenne célszerűbb mégis a BB-t felrakni? Mégiscsak újabb, nem?"
Az ujabb nem feltelenul jobb.
Neked kattingatos beallitas kell, ahhoz meg a LuCI-s Attitude adjusment verzio van.Csak hogy bonyolitsak a kepen:
Ha neked a gyari firmware tudasan kivul csak a VPN server kell, akkor eleg egy Gargoyle firmware is. Ez szinten OpenWRT alapu, de sajat webes konfiguracios menuje van. Van benne VPN szerver, csak par kattintas a beallitasa.Szerk:
"Jó helyen járok? [link]"Igen.
Viszont internet kapcsolat nelkul mar az
opkg update
parancs is hibat fog visszaadni. Tehat az elso teeendo, hogy mukodjon az SSH parancssorban a
ping www.openwrt.org
parancs, azaz legyen internetkapcsolat a routeren. -
krealon
veterán
-
krealon
veterán
"Barrier Breaker kell nekem? 0 tudással nekiállhatok ennek?"
Ha tenyleg foglalkozni akarsz vele, akkor erdemes elsajatitani a Linux (Unix) alapjait.
-
krealon
veterán
válasz
salynos #8369 üzenetére
"A PC a 192.168.1.100-199 tartományból kap IP címet."
A netmask valoszinuleg 255.255.255.0
Ekkor az alhalozatba tartozo IP cimek: 192.168.1.0 - 192.168.1.255Azok az IP cimek amik nem tartoznak ebbe a tartomanyba,azok automatikusan a default gateway IP cim fele lesznek iranyitva.
"A 192.168.0.15 címen lévő eszközt pingelni sem tudom, "a célhálózat nem érhető el"."
Mint a fenti magyarazatbaol latszik a PC, a router kulso (WAN) oldalan keresi az eszkozt, pedig te a belso oldalra kototted.
Megoldas 1: at kell allitani a 192.168.0.15-os cimu gepet 192.168.1.15-re.
Menete:
- fix IP beallitasa a PC-n (pl 192.168.0.16, netmask 255.255.255.0)
- igy elerheto a 192.168.0.15-os gep, de az internet nem.
- atallitani a 192.168.0.15-os IP-t 192.168.1.15-re
- a PC-n visszaallitani az IP konfiguraciot automatikusra.Megoldas 2: a router LAN IP cimet allitod at 192.168.1.1 -rol 192.168.0.1-re. Ez esetben minden gepen meg kell ujitani az IP konfiguraciot, hogy az uj DHCP ertekek ervenyrejussanak (pl utp kabel kihuzas - 30s szunet - visszadugas).
-
krealon
veterán
válasz
MrSealRD #8264 üzenetére
"Van két gép. Az egyik látja a másik megosztott mappáját. Sőt fel is van csatolva hálózati meghajtóként.
Eddig mindkét gép Wifi-n volt. Amelyiken a megosztott mappa van azt kábelre raktam. Így viszont a másik gépről elérhetetlenné vált ez a mappa."A WiFi --> kabel valtasnal megvaltozott a gep IP cime, mivel a halozati csatolo kap IP cimet nem a gep. Ez eleg nagy kavarodast okoz, foleg, hogy a Microsoft Computer Browser Service (masneven Microsoft Network) egy elosztott rendszer es stabil allapot elereseig akar 15 perc is eltelhet.
Ezt kikuszobolni csak egy WINS szerver (DHCP option 44) segitsegevel lehet. Microsoft-nal csak szerver gepre telepitheto. Linux-on sokkal egyszerubb. -
krealon
veterán
válasz
Rocko66 #7934 üzenetére
"Most egy 32gb-os pendrive van beledugva a routerba.(Előtte router reset,pendrive a vargalex féle formázó felületről van megformázva,ki is írta,hogy formatting done,transmission enabled.)
Folyamatoknál nem szakadt le a pendrive,viszoint a hibajelenség ugyan az mint ami a külső tápforrásról működő HDD-vel volt.
Hozzáadom a torrentet(mindegy hogy honnnan,mobilról vagy pc-ről),elkezdi tölteni a torrentet,majd x idő múlva ezt írja ki:"Error: Unable to save resume file: No such file or directory"Mi lehet a gond,már mindent kipróbáltam?"
A gond a szek es a billentyuzet kozott van.
Ezer egy egyszer leirtuk mar, de most a kedvedert megegyszer:Pendrive-ra ne torrentezz, mert ezek az eszkozok nem szeretik a tobbszalas, parhuzamos irast.
Ha egy szalon (pl FTP vagy SMB) feltoltod ra a tartalmat es aztan csak seed-elsz (csak es kizarolag olvasas!), akkor hasznalhatod a pendrive-ot adattarnak problema nelkul.
-
krealon
veterán
válasz
sanzi89 #7821 üzenetére
"Most újra bekonfoltam a laptopot, Win7 alatt a Serviio-ról 1080p-s mkv Wifin keresztül is hibátlan! Akkor ez miért működik a TV-vel?"
Mert a PC-s program kepes (eleg eros a PC processzora) ujrakodolni a media folyamot, hogy a DLNA szabvanynak megfelelo legyen, a NAS-ra telepitett DLNA szerver pedig nem.
Nem veletlen, hogyha mindenevo lejatszot akarsz, akkor TV-be epitett DLNA szolgaltatast felejtsd el. A DLNA lejatszo nem esz meg minden formatumot.
http://www.dlna.org/dlna-for-industry/guidelinesPart 2 – Media Format Profiles
Table 1. DLNA Media formats for Home DevicesMedia Formats
Required Formats Set
Optional Formats SetImaging
JPEG
GIF, TIFF, PNGAudio
LPCM, MPEG-1 L3, (MP3), and MPEG-4 AAC LC
MP3, WMA9, AC-3, AAC, ATRAC3plusVideo
MPEG2, MPEG-4 Part 10 (AVC) with MPEG-4 AAC LC associated audio
MPEG1, MPEG4, WMV9, HEVC H.265 -
krealon
veterán
válasz
edeleny #7473 üzenetére
Linux alatt, az ext filerendszerek alapertelmezetten fenntartanank 5% helyet, amit a felhasznalok nem, csak a rendszergazda hasznalhat. Ez azert lehet hasznos, mert ha adattal teleirjuk a lemezt, akkor a rendszernaplo szamara meg marad hely. Nyilanvaloan naplofajlokat nem tartalmazo koteten ennek nincs sok ertelme, igy ki lehet kapcsolni a
tune2fs
parancs segitsegevel.Szerk: lassu voltam.
-
krealon
veterán
válasz
buherton #7468 üzenetére
A problema lenyege, hogy a WiFi egy elosztott hozzaferesu medium, radasul idoben valtozo sebesseggel. Erre szabalyozasi rendszert kialakitani nem egyszeru, radasul eroforrsokban (szamitasi teljesitmeny, taroloegyseg (RAM)) sem bovelkedik a router.
Aranyszabaly, hogy nagy mennyisegu adatot kabelen mozgassunk. A radios atvitel nem igazan alkalmas erre. -
krealon
veterán
válasz
woodworm #7352 üzenetére
"A cdc modul nem erre való?"
A Communucation Dievice Class egy jo dolog, viszont alapvetoen folosleges egy olyan cel-hardverbe, mint egy router. Ezert altalaban nincs is implementalva. OpenWRT-re vannak CDC modulok, de ez ugyebar a
"- betoltheto modulban es ez a modul rendelkezesre is all."
kitetel."pl. nálam a 10.04 ubuntu frissítés nélkül is működött az egy éves készülékemmel."
En ugy ertelmeztem az eredeti felvetest, hogy a router USB portjara dugva kell mukodnie a kabelmodemnek.
Az, hogy PC-n mukodik, egy kulon tema, tekintve hogy egy router nem hasonlithato egy PC-hez.
-
krealon
veterán
válasz
Intruder2k5 #7346 üzenetére
"Ettől függetlenül egy OpenWrt-s routernek kell tudnia USB-n fogadni a netet, hiszen a 3G is ott csatlakozik!"
... ha van az USB-n csatlakozott eszkozhoz meghajto:
- a kernelben
- betoltheto modulban es ez a modul rendelkezesre is all.Ez utobbi resz az, amit az emberek altalaban elfelejtenek, es csodalkoznak, hogy nem mukodik, pedig USB-n ra lehet dugni.
-
krealon
veterán
Ha folyamatosan dolgozik, akkor nem szabadna leallni.
Ha van ra lehetoseged, egy masik tapegyseggel is ki kene probalni, hatha az kezd elgyengulni.Akkor szabad radugni a masik tapegyseget, ha
- ugyanolyan csatlakozoju
- ugyanolyan feszultsegu
- ugyanolyan polaritasu
- minimum akkora, vagy nagyobb teljesitmenyu (aramu), mint a gyari. -
krealon
veterán
"a ház: Icy Box External 2,5'' HDD case SATA to 1xUSB 3.0, black"
Ez a baj.
Az USB 3.0 csatlakozo es az USB 2.0 ajzat mas-mas (elvileg kompatibilis) kialakitasu (9 kontra 4 erintkezo).
Szerencsetlen esetben a pontatlan erintkezes miatt meg az USB 2.0 szabvanyban megadott 500mA sem megy at, igy problematikus a HDD mukodese.
Megoldas lehet pl egy USB 3.0 HUB kulso tappal.Valoszinuleg ennel olcsobb megoldas a HDD keret csereje USB 2.0-sra.
-
krealon
veterán
válasz
Rocko66 #5795 üzenetére
"Ha valami probléma lenne¸a fent leírt OPENWRT firm-el akkor a gyárit vissza lehet rakni,vagy ennek mi a folyamata?"
Bootloader mentes gyari firmware-t egyszeru frissitessel lehet visszatenni a webes feluleten.
-
krealon
veterán
válasz
TPLINK_3600 #4311 üzenetére
"Azonban a port nyitást valamiért nem csinálja meg rendesen... Valami ötlet ?"
2 modon lehet portot nyitni
- fixalod a belsohalos IP cimet a torrentes gepnek es statikus port- forward-ot allitasz be a routeren erre az IP-re
- engedelyezed az UPnP-t es a program majd kinyitja maganak.Hogyan fixalhatod a belsohalos IP-t?
- A gepen kezzel beallitod a szukseges adatokat.
- A routeren a DHCP --> Address Reservation menupontban a gep MAC Address-ehez hozzarendelsz egy IP-t. -
krealon
veterán
Hogy gyari firmware-rel tudj nyomtatni a TL-WDR3600-asra kotottt nyomtatora, kell telepiteni a Win8-as gepre egy "TL-WDR3600_V1_USB Printer Controller_Utility"-t.
-
krealon
veterán
válasz
Roberto_69 #3682 üzenetére
Ha nem felsz a Ralink chipset-es lutriba benevezni, akkor veheted a D-link-et. De alternativ (OpenWRT, DD-WRT) firmware-re ne szamits ez esetben.
-
krealon
veterán
válasz
jozsef0411 #2804 üzenetére
Ez a "szerver" az egy NAS.
A hutoventillator azert porog, mert a processzor homerseklete meghalad egy bizonyos hofokot.
A processzor azert melegszik, mert egy alkalmazas folyamatosan terheli.
Ha lekapcsolod a routert es megszunik a terheles (lelassul a hutoventillator), az azt jelzi, hogy halozattal kapcsolatos a dolog okozza a problemat.Legjobb esetben kikapcsolod az UPnP-t es kesz, legrosszabb esetben feltortek valamelyik szoftvert, es az forgalmaz az internet fele.
-
krealon
veterán
válasz
SteveBeard #2766 üzenetére
5V-os tap kell a kulso 2.5 colos kereteknek (tekintve hogy az USB csatin sincs tobb feszultseg).
Ha stimmel a HUB tapegyseg-csatlakozojanak merete es polaritasa, akkor kozvetlenul a keretbe is dughato. Elvileg az 1000mA elegnek kell lennie a kulso hazhoz.
-
krealon
veterán
válasz
juhiimi #2684 üzenetére
Szerk: Bocsi ez mashova akart menni valasznak.
Ahogy Konfuciusz megmondta:
Ha stabil halozati atvitelt akarsz, hasznalj kabelt.A WiFi, tulajdonsagaiban nagyon hasonlatos az emberi beszedhez.
Ha a beszelgetopartnerrel egy helyisegben vagy, akkor normal hangerovel tudtok hiba nelkul kommunikalni. 3 szobaval arrebrol viszont mindeket felnek torkaszakadtabol kell ordibalni, es meg akkor is elofordul, hogy az egyik nem erti a masikat. -
-
krealon
veterán
válasz
mikrofon #2648 üzenetére
"és melyiket válasszam:
40 MHz, második csatorna alatta
40 MHz, második csatorna felette"Az attol fugg.
A 40MHz -es (max 300 Mbit) kapcsolat ketto 20 MHz-es (max 150 Mbit) csatorna osszekapcsolasabol jon letre. A ket csatorna kozott mindig 4 hely van igy a lehetseges kombinaciok (a maximalis kompatibiltas miatt a 12 -13 csatorna nelkul):
1 - 5
2 - 6
3 - 7
4 - 8
5 - 9
6 - 10
7 - 115 - 1
6 - 2
7 - 3
8 - 4
9 - 5
10 - 6
11 - 7Az elso 7 variacio a "HT 40 above", a masodik 7 pedig a "HT 40 below" beallitast jelenti.
-
krealon
veterán
A unix (linux) alapok elsajatitasa nem tobb, mint ot egyszeru lecke az Orlando Uinx Iskolaban (ugyan 11-bol all, de az alapok benne vannak az elso 5-ben).
-
krealon
veterán
"Vettem egy nyomtatót, ami hálózatot is kezel (nem wifi), de amikor rádugtam a routerre, és rákerestem a windows-ban a nyomtató install közben, ipv6 címet talált, amivel egyébként remekül működik is. Namost így az eszközt luciban sehol sem találom. Nem tudok statikus címet sem hozzárendelni, sőt egyáltalán azt sem tudom, hogy mennyire stabil ez az ipv6 cím, vagy hogy kívülről látható-e. Kérdés, hogy ha minden beállítás így marad, és egy switch-en keresztül csatlakozik, akkoris rendben lesz-e. Illetve a nyomtató kiír egy normál ipv4 címet is, de ha azt pingelem, nem válaszol."
Sokat segitene, ha leirnad, hogy milyen tipusu a myomtato.
Ha nem azonos alhalozatban vannak az IP cimek (pl a nyomtaton statikus beallitassal van megadva IP, akkor nem csoda, hogy nem valaszol, illetve nem jelenik meg a DHCP szerver listajaban. -
krealon
veterán
válasz
hangyaqtya #2367 üzenetére
Az NTFS kezelese tobb eroforrast kivan linuxon (ld OpenWRT) mint az alapertelmezett ext4, igy ennek kezelese lassu.
A miniDLNA a megjelenites elott beindexeli (katalogizalja) a mediafajlokat, ami nagy mennyisegu adatnal (2TB) sokaig tart. Ha ez sulyosbitva van NTFS hasznalataval, akkor ne csodalkozz a sebessegen.Ne felejtsd ez egy 5W fogyasztasu router, nem varhato el tole, hogy egy 100W-os PC tudasat adja.
Ha annyira nincs idod, akkor pedig fogadj fel valakit, aki helyetted megoldja a dolgokat.
-
krealon
veterán
Linux alapozasnak javasolnam elso korben az Orlando Unix iskola elso 5 leckejet elvegezni, hogy nagyjabol tudd mit csinalsz.
-
krealon
veterán
válasz
brumi1024 #1601 üzenetére
"Egy kérdésem lenne a miniupnp-vel kapcsolatban: adott egy Nexus 4, ami a tp-link wifijére csatlakozva nem tud emailt küldeni(sima smtp kapcsolat, 587-es porton)."
Portnyitas (miniupnp) csak level fogadas (smtp szerver) eseten lenne szukseges.
Kifele siman mennnie kellene, hacsak valami specialis szuroszabaly nincs beallitva a tuzfalon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 105 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest