- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Google Pixel topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #91317 üzenetére
Tároláskezelő / Kötet / Kezelés / A kötet bővítése merevlemezek hozzáadásával
DSM6 alatt ilyen volt.
Valami hasonlót keress DSM7 alatt is.Amit érdemes tudnod :
4 Tb + 10 Tb lemez , SHR kötetben :
- 4 Tb HASZNÁLHATÓ tárhelyet jelent !!!Akkor fog a tárhely megnőni :
ha kicseréled a 4 Tb-s lemezt is 10 Tb-ra !
Részletesebb leírást itt olvashatsz , képekkel illusztrálva :
[link] -
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #91315 üzenetére
Ha van egy lemezed , amin SHR kötetet hoztál létre és szeretnéd tükrözni, akkor a belerakott lemezt csak hozzá kell adni a már meglévő SHR kötethez.
Ennek feltétele, hogy ugyanakkora vagy nagyobb kapacitású legyen az újonnan berakott lemez !A RAID lényege a folyamatos adat elérés !
Ennek érdekében viszont "áldozatot kell hozni ".
Ez az áldozat 1 vagy több lemez "kiesése" a hasznos tárhely méretéből.RAID1 :
Minimum 2 db lemez kell.
Adatok tükrözve....azaz mindkét lemezen ugyanaz van.
1 lemeznyi a használható tárhely.RAID5 :
Minimum 3 lemez kell.
Adatok szétszórva, bármely lemez meghal a kötet él tovább.
2 lemeznyi a használható tárhely.Nos az SHR is egy "speciális RAID" megoldás.
Különlegessége , hogy már 1 db lemezt is lehet SHR kötetbe rakni.
Ekkor persze még semmilyen védelem nincs.
Viszont....ha ezt az 1 lemezes SHR kötetet bővíted, akkor " életbe lép " a lemezvédelem.....azaz kb olyan lesz mint a RAID1.
Lemezek tartalma tükrözve lesz és bármelyik meghibásodhat, attól még az adatokat eléred !Ha egy ilyen ( 2 lemez , 1 db SHR kötet ) kötethez hozzáadsz még egy lemezt , akkor kb mint a RAID5 működik.
2 lemeznyi tárhely....1 lemez védelem.
Bármely lemez meghal, attól még az adatokat eléred.És innen szép a dolog....mert az SHR kötetet akár 12 db lemezig bővítheted, ha a NAS-ba fér fizikailag ennyi lemez !!!
Ez az SHR1-s verziója , ami 1 db lemez meghibásodása ellen véd.
Az SHR2 értelem szerűen 2 db lemez meghibásodása ellen véd ....ezért ezt a kötetet csak 3 db vagy több lemez segítségével lehet létrehozni. -
-
-
Magnat
veterán
válasz
Ghost84 #77122 üzenetére
Szia,
akkor ha az a diszk a hibás amin az alkalmazások is vannak, vagy klónozod külső programmal pc-n vagy ha csak gyári appokat használsz akkor konfiguráció mentésével a beállítások nagy részét ki lehet menteni és új diszkre visszaszedni. Ha viszont a másik lemez szaraxik, akkor legegyszerűbb betenni az újat, a régit meg usb-n és mindent átmásolsz vagy klónozod. Kicsit ha visszaolvasol, volt szó a klónozásról a napokban többször is.
-
dkess
őstag
válasz
Ghost84 #72943 üzenetére
Net -es képek alapján úgy látom, hogy ezeken ép korukban sincs semmilyen jelzés - ilyenformán "rímel" a képeiden látható dolgokkal. Amennyire jól tudom szervizkönyv nem nagyon forog közkézen Synology NAS -okkal kapcsolatban. Azaz azt javasolnám, hogy a support -ot keresd ez ügyben - akár a képekkel is - hogy segítsenek, hogy milyen paraméterekkel rendelkező mosfet -ekre tudnád azokat kicserélni.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #56213 üzenetére
Bármilyen lemezzel működik !
Különbség a hangjukban és a melegedésükben lesz.Samsung, Toshiba és Seagate lemzeim vannak.
Seagate lemezem "halt" meg a NAS-ban.
Aztán kivettem ( Toshiba-val pótoltam ) és leformáztam.
Egy külső USB-s házban dolgozik a mai napig.....Azt érdemes tudni, hogy MINDEN GYÁRTÓNAK lehetnek hibás szériái...amiből több példány pusztul el az átlagtól.
Ugyanakkor minden gyártónak vannak jó szériái is.Ha a lelkiismeretednek jót tesz és megnyugtat, hogy a NAS-odban olyan HDD dolgozik , amit eleve NAS-ba szánt a gyártó....ám legyen !
Természetesen a felárat ki kell csengetni a kasszánál.PSasa !
Milyen modell ? DS2xx
A névben az "xx" Pl. : 09 az 2009-s modellt jelent stb....
Túl öreg gépet nem éri meg venni.
Lemez nélkül nem lehet kipróbálni.
Ha teszel bele lemezt, akkor azt formázni fogja majd a rendszer ( DSM ) amikor telepíted fel. -
jozsi252
veterán
válasz
Ghost84 #55759 üzenetére
Egy HD Sentineles olvasás írás tesztet azért mindenképp érdemes megcsinálni! A SMART értékek amúgy rendbe vannak, kivéve a sok indítást meg leállítást. Igazából a NAS-ba szánt winyók folyamatos üzemre vannak tervezve, szóval nem gond nekik ha járatva vannak. Van olyan 2TB-os WD RED winyóm amibe nemsokára 50 000 óra lesz benne, és hibátlan az állapota.
Olyan keveset fogyasztanak hogy szerintem nincs értelme az állandó ki be kapcsolgatásnak. Ha meg torrent is megy akkor úgy se hibernálja mert a DS használja a lemezt folyamatosan. -
válasz
Ghost84 #55757 üzenetére
Lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de HDD-t nem veszek próbagaranciával. Nem azért, mert nem bízom az eladóban, hanem mert ez egy olyan komponens, ami bármikor produkálhat rendellenes működést. Szóval, ha a használt is, akkor is legalább legyen rá fél év gari. Vagy, ha próbagaris, akkor legyen nagyon olcsó.
-
chemand
aktív tag
válasz
Ghost84 #55742 üzenetére
Nekem erről a saját történetem jutott eszembe, ha nem gond megosztanám csak érdekességképpen. Egy DS214-et és 2db WD30EFRX hdd-t vettem 2013 év végén (asszem akkor már kijött a DS214). Sokáig semmi gond nem volt, minden szuperül működött (2 külön kötetként használtam őket). Egy nap jelzett a NAS, már nem emlékszem pontosan, de a kötet összeomlott vagy tönkrement jelzést adta az egyik HDD-nél. Kivettem a vinyót, PC-re dugtam és teljes tesztet csináltattam a HDSentinel programmal. Nagyon sokáig tartott, de végül nem jelzett semmilyen hibát, majd leformáztam és betettem a NAS-ba. Újra létrehoztam a kötetet és elkeztem használni. Néhány hónap múlva ismét hasonló hibajelenség jelentkezett ennél a hdd-nél.
Közben tervben volt egy NAS építése Xpenology rendszerrel. (Több lemezes NAS-t szerettem volna, de annyi pénzt nem akartam kifizetni egy 4 lemezes Synologyért.) Eladtam a DS214-et és a hdd-ket átköltöztettem az új NAS-ba. Újra létrehoztam a köteteket és egy darabig nem volt gond, majd több hónap múlva itt is jelentkezett a korábbi probléma - úgy emlékszem, hogy - mindkét hdd-t hibásnak jelezte a NAS. A HDD teszt az egyik esetében hibákat talált, a másiknál továbbra sem talált semmit. Küzdöttem mindkét HDD-vel, több teszt és formázás után végül úgy döntöttem, hogy az időközben OMV (openmediavault) rendszerre átállított NAS-ban továbbra is használni fogom őket. Érdekes módon a korábbi hibák ellenére mindkét HDD jól működött. (Az egyiken található hibás szektorok száma nem növekedett.)
Végül nagyobb kapacitásúakra cseréltem mindkettőt és eladtam őket. Mai napig nem tudom, hogy mi volt a problémája a DSM-nek az egyikkel, mert a teljes felületteszt nem mutatott hibát. A másik ugyan hibás lett, de az OMV-vel lehetett használni, a DSM-mel ugyanakkor csak ideig-óráig (a kötet összeomlott jelzésig).
-
Multibit
nagyúr
válasz
Ghost84 #55748 üzenetére
Nem feltétlenül kell átállítani, ha a Te felhasználói szokásaidnak ez megfelel. Ha sokszor leáll a HDD inaktivitás miatt, vagy állandóan ki-be kapcsolod a NAS-t, mert neked így jó, akkor maradhat így minden. Magamból indultam ki, nekem 16 ezer üzemóra alatt 33 leállásom volt eddig és 71 fejparkolás.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Ghost84 #55746 üzenetére
Pedig nem fogod megúszni. A DSM sokkal “kényesebb”, mint a Win. Olyankor is hisztizik, mikor a Windows (pl. HD Sentinel) még nem pánikol. Annyit tehetsz, hogy lementesz mindent, újra létrehozod a kötetet, majd visszarakod a dolgaidat. Én is így használtam egy 3TB-os WD Redet a haláláig. Persze, rendszeres mentés legyen a fontos adataidról, ez alap!
Amúgy miért van ilyen sok leállás/indulás nálad? -
Multibit
nagyúr
válasz
Ghost84 #50675 üzenetére
Amit a #50674-ben javasoltam, az a távoli elérésre vonatkozott, mint alternatíva.
A két NAS egy UPS-ről történő üzemeltetése egyszerű, kb. így nézzen ki a beállítás:UPS szerver (az a NAS, ami USB-vel az UPS-sel kommunikál):
A szerver tűzfalán (ha aktív), nyisd meg az UPS szerver portot:
A kliensnél a Hálózati UPS kiszolgáló IP mezőbe az UPS szerver IP címét írd!
Természetesen ez a felállás csak akkor fog jól működni, ha mindkét NAS-nak statikus címet foglaltál a routerben. -
gyugyo79
addikt
válasz
Ghost84 #50656 üzenetére
Publikus ip címed 1 van. Ezért hiába van 2 külön DDNS címed mert mind a 2 ugyan arra az 1 IP -ra mutat.
Az maximum arra jó, hogy te jobban megtudod jegyezni, különböztetni, hogy melyikhez melyiket használod.
A portokat amiket használsz 1-1 hez tudod szétválasztani, hogy melyikket éred el éppen.
Pld. egyiket https://nascime.synology.me:5051/ a másikat https://gyugyonas.synology.me:6051/. Akkor ezekre választod a DSM https portját és a routeredbe az egyikre a 5051 -ee portot forwardolod a másikra meg a 6051-est. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Ghost84 #50084 üzenetére
De van.
A sorozatokat külön mappába kell tárolni (/video/TV_Show) vagy a /video/<valami_mappanev> mappát csinálsz, amire be kell állítani a "Videó típusa" "TVmműsor" beálíltást:Továbbá a sorozatok fájlneveiben benne kell lenni egy ilyen mintának:
*S01E01*
pl. Friends.S03E02.720p.BluRay.x264.Hun.Eng-HHD.mkvEz azt jelenti hogy harmadik évad, s azon belül a második epizód.
Ez egy elég jó leírás, hogy hogyan is érdemes elnevezni a videó fájlokat:
[link]Megjegyzés:
A Video Station-ben azért érdemes saját "Könyvtárakat" (figyelem Video Station virtuális könyvtár és nem a tárhelyen lévő mappáról van szó) létrehozni, s abba felvenni a fizikai mappákat, mert akkor ezeknek a Video Station könyvtáraknak a Video Station-ben lehet állítani a jogosultságát is! -
gyugyo79
addikt
válasz
Ghost84 #44508 üzenetére
Lesz 2 ip címe, ha úgy állítod be. Utána meg tudod csinálni, hogy A. gépen az egyik IP címmel míg B. gépen a másikkal csatolod fel a megosztást és akkor nem a 1 gigabit lesz a max sebesség amit a 2 gép el tud maximum érni. De igazából olyan 10-20k közt lehet már kapni olyan switchet ami tudja a Link Aggregationt és otthonra teljesen jó és azzal már össze is lehet vonni a 2 portot és akkor nem kell az ip címekkel játszani.
-
kgymac
őstag
válasz
Ghost84 #41863 üzenetére
Melyik szolgáltató ? digi/upc/tréhome nem lehet, mert egyik sem kér pénzt ezért (digi-nél bridge mód kell, upc-nél modem, esetleg nézd meg, hátha van topicja itt a PH-n).
Bár úgy tippelem, hogy fix ip-t kértél a dinamikus, kívülről elérhető cím helyett (digi 3-5 perc, upc kb. fél óra volt beállításilag, tré alapból külsőt adott) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #41866 üzenetére
Otthoni hálózat topikban kérdezz rá , hogy mások mit csináltak, hogyan intézték ezt a problémát.
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #41859 üzenetére
Lehet NAT-olva vagy....
Lesd meg a routered kezelőfelületén az IP címet majd a www.my-ip-address.co oldalon is.
Ha a két IP különbözik, akkor NAT-olva vagy.
Ha egyforma - ami a jobbik eset - , akkor más a gond. -
gyugyo79
addikt
válasz
Ghost84 #41821 üzenetére
Lehet, hogy nem tudja lejátszani, rakj fel a telefonra még egy Mx Player -t meg hozzá a custom codec -et vagy egy VLC-t pld. DS video (Android)
"For video playback, it is suggested that you install a third-party player on your device: MX Player or MX Player Pro. If none is available on your device, you will be prompted to select a currently-installed player to play videos. " -
appel
őstag
válasz
Ghost84 #40491 üzenetére
Sajnos nem és ne is nagyon várj rá egyenlőre. (addig Emby v. Video station)
-
MrCsiT
addikt
válasz
Ghost84 #40257 üzenetére
Csináld azt, hogy tegyél fel egy Plex Szerver alkalmazást a NAS-ra. Nem bonyolult beállítani, és a Syno Médiaszerverével ellentétben, az küld képecskéket a TV-re (már, ha fel tudja ismerni a filmcímet, és megtalálja a képet hozzá.)
Valamivel visszább írtam le egy fórumtársnak a telepítés mikéntjét, olvass vissza.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Ghost84 #40257 üzenetére
Szerintem nem, mivel a lejátszónak kell tudnia ezt. Persze ha tudja alapból a beépített lejátszó (kétlem) akkor igen. Jobban jársz ha veszel pár ezer Ft környékén egy Amlogic alapú media lejátszót és azzal használod.
-
Madwe
nagyúr
-
válasz
Ghost84 #32541 üzenetére
Igen, a NAS template kódjában van benne, ez nyilvánvaló volt, de a nagy leiskolázásban azért halkan tedd hozzá, hogy egyedül Chrome alatt csinálja, hogy az 5 pixeles blur-t az egész háttérre kiterjeszti. IE/edge ezt a funkciót nem is ismeri, Firefox pedig rendesen kezeli a kód ezen részét és csak azt a részt mossa, ami az sds-blur alatt meg van adva. Azaz, egy apró chrome bugról van szó.
Melorin: Ez biztos? nem lett elütve a belső háló címe? Ha ez a két szabály volt, akkor csak LANról engedett volna be a NAS, mert az alsó szabály alapján kizártál minden WAN címet.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Ghost84 #32536 üzenetére
Mert nem így kéne hozzá állni. Ez nem az ovi homokozó ahol még elmegy a hiszti.
Főleg azok után állok értetlenül a hisztid előtt, hogy ha rákeresek a hozzászólásaidra. Komolyan úgy érzed sose kaptál segítséget? Komolyan úgy érzed itt kötelező jelleggel válaszokat kell kapnod?
Hívd fel a Synologyt vagy akitől vetted a NAS-t esetleg keresd fel a hivatalos fórumot és ott reklamálj ha nem segítenek.A kérdésedre a válasz : a Synology nem mossa el a háttér képet max a böngésződ ...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Ghost84 #31400 üzenetére
A 213j modellben Marvell Kirkwood 1.2GHz CPU dolgozik , 512MB DDR3 ram társaságában.
A CPU támogatja a hardveres titkosítást is.Összehasonlítás a jelenlegi 2016-os modellek részleteivel.
CPU sebességben van lassabb és picit gyorsabb.
Viszont már nem "Kirkwood" hanem "Armada"
Jelentsen is ez bármilyen változást is.....bocs de nem ismerem őket.Memória mennyisége 256 MB-tól 1 GB-ig terjed modelltől függően.
Szerintem bármelyiket is választanád nem "éreznél" jelentősebb gyorsulást.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Ghost84 #30773 üzenetére
Ds216j az 2x1.0ghz+512MB
Ds215+ az 2x1.4ghz+1GB
Ds214play 2x1.6ghz+1GBHa az erő kell, akkor egyértelmű mit kell választani
Ha fontos, h tovább legyen támogatva, akkor viszont a frisebb modellekre essen a választásod (ugyanakkor egy terméket 6+ évig simán támogatnak, azaz a 214re is fog még jönni új dsm 2020 után is valamivel.
-
GrofUr
csendes tag
válasz
Ghost84 #19651 üzenetére
Szia Ghost84!
A szerződés alapján örök tulajdonosa vagy a kamera licensznek. Más Nas-ra nem használhatód fel, ha már felhasználtad. Pótolni nem pótolják, ha elveszteted a kártyákat.
Licensz szerződés alapján nem aktiválhatód a serial-t több Nas-ra egyszerre.
Gyakorlat alapján, már történt olyan, hogy mind a két diszk tönkrement (egyik jelzése után nem cserélték a másikat). Így az adatok (kamera képek) beállítások és licensz is ment a levesbe. Új diszkekkel újratelepítve a régi kártyákon lévő kamera licenszek használhatóak voltak az újratelepített Nas-on.
Ugyan az a serial a gyakorlatban több Nas-on is működhet.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Ghost84 #17165 üzenetére
Olyan feltöltési sebesség kell amekkora a film bitrátája. Pl. Blu-ray max. 54 Mbit-jéhez kell stabil 50 Mbites feltöltés és a másik oldalon ugyan ennyi lefelé.
Mezei .avi-hoz elég a stabil 8-10 Mbit.
720p-hez már kell 10-20,
1080p-hez 20-30.Szerintem, nagyjából és tényleg stabilan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő Gamer PC MSI RTX 2060 OC / i3-10100F / 16GB DDR4 / Új MSI ház
- Precision 5690 16" FHD+ IPS Ultra 7 165H RTX 1000 Ada 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Bomba ár! HP Omen - i7-7700HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" 4K I Nvidia GTX1050Ti 4GB I Cam I W11 I Gar!
- LG UltraWide UltraGear 38GL950G-B IPS Monitor! 3840x1600 / 175Hz / 1ms / G-Sync! BeszámítOK
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest