- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
Új hozzászólás Aktív témák
-
zso73
veterán
Valaki tudja, hogy miért nem műxik az Opensuse 13.1 verziónál a magyar billentyűzet Hosszú "I" betűje ? A többi magyar betű jól működik. A beálltiásnál a teszt résznél is minden jó.....
-
Gyick
őstag
hi!
Egy Hd 5000 szériás ati vga kártya hogy catalystel fusson megoldaható az open suseban?
-
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Létezik Suse alapú nas szoftver? A TiniNAS-t próbáltam, de nemsok sikerrel. Hiába van listen állapotban a webmin 10000 portja, nem tudom megnyitni böngészővel, még a telnet ip 10000 parancs se pozitív, az SSH pedig működik rajta.
Köszönöm!
-
lono981
csendes tag
Szervusztok!
Van nekem egy Dell Inspiron 7720 notim. Win7-tel 3-4 órát is el ment akkuról. Sajnos 13.1 opensuse alatt alig több, mint 1 órát bír ki akkuról használva. Néztem a Rendszerbeállítások/Energiakezelő menüpontot, de sajnos sikerrel nem jártam.
Mit csináljak, hogy több órát használhassam akkuról a gépem Opensuse alatt? -
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
kvcf111 #3282 üzenetére
Akkor hogy akarsz valamit megtanulni, ha azt várod, hogy más végezze el helyetted a feladatot? Nem tudom mit tanulsz, de ilyen szintű hálózatos feladatok általában IT szakiránynál szoktak előfordulni. Ha nem vagy képben ilyen alapvető dolgokkal (IP maszk, alhálózatok, dhcp konfig) hogy akarod a szakmát elsajátítani???
-
válasz
kvcf111 #3282 üzenetére
Ezek a Linuxos fórumok a Linux- ot alkalmazó kezdő- haladó szintű felhasználóknak jöttek létre és az itt segítők sok esetben elég sok energiát fektetnek be abba, hogy más felhasználóknak segíteni tudjanak. Sok esetben tudják a megoldást, de a pontos végrehajtás leírásához nekik is kutatni, keresgélni kell.
Más házifeladatát nem szivesen végzik el, remélem megérted!
-
kvcf111
csendes tag
Nem akarok faragatlannak tűnni, de ez egy fórum úgy tudom, ami azért lett létrehozva , hogy egymásnak az adott témával kapcsolatban kérdéseket rakjunk fel, szerintem az az én dolgom, hogy éppen a dolgozatommal , a beadandómmal vagy a házi dolgozatommal kapcsolatosan kérdezzek...Vagy ha valaki idejön , hogy a házijába kell segítség akkor te elküldöd , hogy csinálja meg maga csak azért mert szerinted nem helyes, hogy segítségre szorul és ennek hangot is ad? Hogyha én látok egy tanácstalan embert , aki egy témával kapcsolatban akar segítséget, akkor vagy segítek neki vagy nem , és nem kérdőjelezem meg azt, hogy mégis miért is kell neki a segítség. Szerintem nem kértelek meg külön téged, hogy szólj hozzá és segíts nekem, ergó vagy segíts, vagy ne és ne az zavarjon, hogy nekem konkrétan a mellesleg 10 pdf oldalból álló házimban van 1 feladat amiben segítségre szorulok.
Szerinted van időm az alapoktól végigolvasni az egészet és megérteni minden apró beállítást és az egész rendszer konkrét működését úgy, hogy van az egészre 1 hetem és életemben először látom ezt az egész linuxos rendszert és még az is hibásan működik? -
-
kvcf111
csendes tag
jaaa az nem számít
amúgy én se vettem észre de csak rájöttem volna
de mindezt én hol és hogy tudom beállítani?
-
-
válasz
FіkuszKukіsz #3275 üzenetére
hopsz
-
kvcf111
csendes tag
Köszönöm az eddigi segítséget
azt szeretném, még kérdezni hogy azt az egész dolgot hol és hogyan kell beállítani? hálózati beállításoknál? vagy a terminálba kell valamiféle parancsként beírni? mármint azt hogy azon tartomány részeként 18 kliens legyen üzemeltethető, és aztán hogy a használandó alhálózat sorszáma az 1-es legyen.
-
válasz
kvcf111 #3273 üzenetére
Az első kérdés platformfüggetlen. Ez segít kiszámolni.
Ha nem tévedek, akkor Az ip címtartomány: 192.168.0.1 - 192.168.0.30 (Ebbe még belefér a 18 kliens), a hozzátartozó netmask: 255.255.255.224
Valamint ajánlott a dokumentáció 420. oldalának fellapozása. Igaz a magyar nyelvü verzió még csak 11.3, de az alapok azóta sem változtak. -
kvcf111
csendes tag
Sziasztok, nem tudom jó helyre írok-e de szeretnék segítséget pár dologban, Virtual Boxban telepítenem kellett az Opensuse Linuxot 11.3-mas verzió. Lenne 1-2 feladat amiben szeretnék egy kis asszisztálást mert foggalmam sincs, hogy kell őket elkészíteni hiszen életemben először használom ezt az egész rendszert, de a beadandómat viszont itt kell megcsinálni...
Ez az első: A belső hálózatot a 192.168.6.0/24 tartomány részeként határozza meg úgy, hogy az
alhálózatban legalább 18 kliens legyen üzemeltethet®. Az alhálózatot úgy alakítsa ki,
hogy a megadott paraméterek mellett a lehet® legkisebb tartományt használja fel az eredeti
hálózatból. A lehetséges (használható) alhálózatok közül a feladat megoldása során
használandó alhálózat sorszáma: 1
És ez a másik: Kon�figuráljon DHCP szervert a kiszolgálón úgy, hogy az kizárólag a belső hálózatban lássa
el feladatát. A DHCP szervert az alábbi paraméterekkel konfigurálja, valamint ügyeljen
arra, hogy a szolgáltatás az operációs rendszer indulásakor automatikusan elinduljon.
Tartomány: teszt
Névszerver: �-------
Átjáró: A kiszolgáló IP címe
Lejárati idő (alapért.): 4 óra
Kiosztható címek: Az alhálózat összes használható IP címe, kivéve az
1. feladat(Az előző bemásolt feladat) során használtak és az alhálózat lehetséges
legmagasabb kiosztható IP címe.Köszönöm szépen a segítségeteket
vagy az iránymutatást ha rossz topicba vagyok.
-
Ablakos
őstag
SLES -ről lenne kérdésem. A kipróbálási időszak végén frissítések is megakadnak?
A frissítések nem olyan egyszerűek, mint ubuntunál? Itt mindíg patcheket kell tölteni, figyelgetni (rss -ben figyelmeztetnek) és azokat rakosgatni? -
-
wetomi
aktív tag
Akkor pillanatnyilag a KDE hálózatkezelője működik.
YaST-> Hálózati beállítások-> Általános beállítások és a hagyományos módszert választva fog a gyári opensuse hálózatkezelő működni a KDE helyett. Nincs ötletem mi lehet a baj, ezért nem is akarlak rábeszélni semmilyen módosításra, de nézd meg, hátha találsz olyan opciót, ami hasznos lehet számodra, legalább látod mi van beljebb.Természetesen a KDE-ben is több asztal van, sőt, alapértelmezetten 2-vel települ. Ha lent a tálcán még ott van az asztalváltó ikonja, akkor egy jobbklikkel már meg is találod a plusz menüket. Ha már nincs ott, akkor vagy hozzáadod, vagy a rendszerbeállítások -> Működés -> virtuális asztalok helyen megtalálod a szükséges beállításokat. A billentyűkombinációt is a számodra kényelmesre állíthatod.
A rendszerbeállítások -> ablakműveletekben is van néhány további beállítási lehetőség.Igazából borzalmasan mindent testre lehet szabni a KDE-ben, de mindazt megtalálni és tudni, egyáltalán mi mire jó, hát az embertelen. Évek óta kényelmesen használom, de sok alapvető dolgot nem tudok, mert egyszerűen nem úgy használom. Jó volna egy tapasztaltabb KDE guru.
Az alvásból ébredéses problémáddal kapcsolatban sem akarok látatlanban butaságokat mondani.
-
Yast-ból ezt az üzit kapom: A hálózatot jelenleg a NetwotkManager program kezeli és a beállításai nem szerkeszthetők YaST-on keresztül.
Ma reggel sem tetszet neki az ébredés
Lehet csak másik oldalon kéri a jelszót? KDE-n is van több asztal? Hogyan lehet váltani köztük? Esetleg egy olyan parancs(bill.kombináció) ami minden ablakot az aktuális-ra helyez át? -
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos #3265 üzenetére
Kicsit megváltoztak a viszonyok a fejlesztés terén az openSUSE csapatában, ezért az új verziót is csak november környékére jósolják, az eredeti 8 hónapos kiadás helyett csak egy év után. Addig viszont tovább reszelgetik a 13.1-et és kitolódik a támogatási időszak is. Nálam desktopra nagyon bevált, nagyon egyben van.
-
Ablakos
őstag
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos #3262 üzenetére
Automatikus módszert hirtelen nem tudok mondani, de kézit igen.
Ha az egész /home partíció azon a külön lemezen van, akkor a telepítésnél válaszd a kézi particionálást és az azon a merevlemezen található partició csatolási pontját állítsd a /home-nak. Ebben az esetben annyiban leegyszerűsítheted a dolgod, ha ugyan azzal a felhasználónévvel telepíted az opensusét, mint az ubit.
Ami beállítás itt van és használható számára, az elvileg rögtön menni fog.
Ha Ubin is KDE-t használtál, akkor a saját mappádban lehet, hogy .KDE, a suse esetén pedig .KDE4 mappában lesznek a KDE specifikus cuccok és esetleg ezért nem talál meg valamit.
Ha csak egy mezei EXT4 partíció a rendszertől függetlenül, akkor csak felcsatolod és használhatod, a fájlrendszer az ugyan az mindenhol, max a különböző felhasználói jogosultságokat kell átállítani.
-
Ablakos
őstag
Ubuntu-ról szeretnék SUSE distre áttérni. A media, dokumentumok fizikailag külön lemezen, felmountolva vannak (ext4). Ha működésre bírom az új rendszert, akkor csak felakasztom a lemezeket és minden elérhető? (ext4 az mindenhol egyforma?
)
-
wetomi
aktív tag
A KDE network managernek van szép plasmoid beállító felülete, ami egy picivel egyszerűbb is, mint a gyári, talán ez tud olyat is, mint a windows-é.
A yastból a gyárit tudod állítani. Az sem bonyolultabb,mint a KNM de picivel kényelmetlenebb a használata, viszont megbízhatóbbnak tűnt annak idején, amikor választanom kellett.A yastban tudod beállítani a hálózati beállításoknál, mit használjon, most fejből meg nem mondom mi a pontos helye.
Természetesen ott a parancssor is, de őszintén szólva csak akkor használom, ha muszáj, így nem tudok használható dolgot mondani.
-
Nagyon jó kérdés, fogalmam nincs melyik hálózatkezelőt használom. Tippem szerint a KDE-t, mert nem a Yast-ban állítgattam a hálózatot.Ill ami az alapértelmezése.
Telepíteni szokott néha, de nem figyeltem meg, hogy összefüggésben van-e ezzel a félig ébredéssel. Pedig ezen kívül semmi bajom vele. -
-
Ma megint előjött a probléma. dmes utolsó pár sora szerint minden ok:
[54523.045504] sd 2:0:0:0: [sda] Starting disk
[54523.195244] PM: resume of devices complete after 1628.401 msecs
[54523.195924] PM: Finishing wakeup.
[54523.195926] Restarting tasks ... done.
[54523.200409] video LNXVIDEO:01: Restoring backlight state
[54523.457471] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp12s0: link is not ready
[54523.458659] tg3 0000:09:00.0: irq 46 for MSI/MSI-X
[54523.493791] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp9s0: link is not readyA hálózat hiánya normális, nincs kábel rádugva, a WiFi kapcsolat pedig a mesterjelszó megadása után épül fel. Vagy pont ez a gondja? Igencsak meglepő lenne, ha emiatt nem lehetne bejelentkezni.
-
Pár napja tettem fel az "új" notimra (Dell D630) az opensuse 13.1-et KDE-vel. Minden működik, látszólag megyeget. Eddig csak lecsuktam, elaludt, kinyitottam felébredt. Ma viszont kinyitom, felébred, de csak a kaméleonos fekete háttér, és egér jött vissza. Nem kéri be jelszavam, hogy folytassam a munkát. Az egér mozog, de látszólag ennyi. Átléptem konzolba, és ott egy CTRL+ALT+DEL-el újraindítottam. Ezután mintha mi sem történt volna, be tudok lépni, működik. Legközelebb mit és hol nézzek meg?
Más.
Létezik olyan hálózatkezelő(tűzfal), ami nem a hw-hez köti, hogy milyen szabályok érvényesek, hanem a csatlakoztatott hálózathoz igazodik? Mint windows-on.
-
ludla
őstag
fast tsc calibration failed üzenet fogad egy nvidia xconfig mentés után
Esetleg valaki tud megoldást? Nincs idegzetem most újra telepíteniYast rendszertöltőben ez fogad
default kernerrel val indítás után YaST got signal 11 at YCP file Storage.ycp:1371
/sbin/yast2: 431. sor: 2473 Szegmentálási hiba $ybindir/y2base $module "$@""$SELECTED_GUI"$Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGS -
Canonfan
senior tag
Igaz,
egyelőre így a promléma megkerülhető, még várok addíg még valójában hosszabb időt kell dolgoznom a virt. géppel hogy kiderüljön ez (a zárt driver) lehet-e a megoldás.
KDM-et viszont sosem cseréltem még, meg lehet oldani csak próbaképp lecserélni másra, ill. utána meg ha nem jött be vissza lehet állítani a kdm-et gond nélkül?
-
Canonfan
senior tag
Igen, ez így valóban nem 100-as ...
A 13.1-et live-ba már próbáltam, nem volt vele gond, csak az lenne az igazi ha a virt. gépet ott is ki tudnám próbálni...
A virtuális gépet egyébként ma kipróbáltam, bár nem hosszú ideig ezért biztos kijelentést még nem merek tenni, de nem tűnt el az egér, úgyhogy eddig úgy fest valóban a driver a gond.
A kijelentkezés valóban érdekesebb téma, bár a driverek próbálgatásáig még nem jutottam el, gondoltam a KDM-be próbálok állítgatni dolgokat hátha, mert végülis ott nem stimmel valami.
És elég érdekes, mert kiszedtem a KDM beállításaiban a téma használatát, átállítottam a színsémát, meg egy-két dolgot, és annyiban változott a helyzet, hogy ha kijelentkezés előtt indítok egy új munkamenetet, akkor miután így saját felhasználóként kijelentkezek, úgy nincs gond, régebben (a zárt driverrel) így is elszállt ugyanúgy a kép...Bár sajnos ha simán akarok kijelentkezni, akkor most is fekete képernyő, ki érti ezt...
-
Canonfan
senior tag
Mire gondolsz?
Sejteni sejtem, hogy a driver nem 100-as, és ebben teljesen igazad van. Magával a rendszerrel viszont szerencsére nincs gond, úgyhogy mielőtt nekifeküdnék a 13.1-nek valahogy ki akarom deríteni, hogy a driver sz@rakodik "csak" vagy tényleg jobban járnék a 13.1-el bár az véleményem szerint inkább egy felturbózott 12.3.
Ha az utóbbi eset áll fent akkor egyértelmű hogy áttérek az új verzióra, viszont ha a driver sz@r, az ugyanolyan lenne 13.1 alatt is...
-
Canonfan
senior tag
Köszönöm szépen a segítségedet,
igen elvileg ezt a repót használom, ma felraktam próbaképp a g03-as drivert amit a yast felajánlt de a helyzet nem változott kijelentkezéskor kép semmi, a virt. gépet még nem próbáltam.
Érdekes viszont, hogy ha új munkamenetet indítok a KDE-ből (root) akkor ott semmi gond nincs, viszont ha így kijelentkezek a saját felhasználómmal, akkor fekete halál itt is, és ott is.
A virt gépet hétvégén kipróbálom szerintem, + a G02-es drivert is de ez így hosszabb távon nem maradhat, akkor inkább a nouveau.
Bár szívesen használnám az nvidia drivert, de ezzel a hibával nem tudok együtt élni, esetleg ha lenne ötleted hogy mit lenne érdemes megpróbálni, pl, KDM felbontás állítás stb, vagy a kijelentkezést szükség esetén máshogy megoldani, (a problémát korrekt módon megkerülni) akkor szívesen fent hagynám a zárt drivert, ha a virt. gép problémát megoldja.
A 12.3 szerencsére még támogatott lesz, jelenleg a 13.1 a legfrissebb verzió ami eggyel újabb nála. A 13.1-en gondolkoztam, de olyan nagy változások nincsenek benne, inkább a motorháztető alatti javítások. Ezért úgy döntöttem hogy hagynám a 12.3-at, mert jó kis stabil kiadás, + az új telepítés híve vagyok, és nincs kedvem újra bütykölni a szkennerrel, ugyanis a Samsung multi nyomtatómat a mai napig nem ismeri szkennerként alapból a SANE backends és csak barkácsolással lehetett működésre bírni mind 12.2, mint 12.3 alatt.
-
zso73
veterán
Valami értelmes magyar nyelvű időjárás, és naptár plazmoidot keresek. Aki tud segítsen. A KDE look oldalon nem találok....
Opensuse plus nvidia telepítőt próbáltátok a videókártyához ?
A hálózatnál Dinamikus ip volt a megoldás nekem a nem kapcsolódásra. Valamiért statikusra rakta a telepítő.... -
-
Vladi
nagyúr
válasz
Canonfan #3239 üzenetére
Ez egy böszme nagy bug. Több mindent is tehetsz.
Valamit lecserélsz: driver, kártya, kdm - gdm vagy slim akármi. Először én e legutóbbit csinálnám.
Azért az nVidia nem szokott ilyen csúnya drivert kiadni.A driver verziókat viszonylag gyakran frissítik. A 12.3 nem túl régi kiadás? még támogatott? Nem valami 13-nál járnak?
A suse-hoz nincs régebbi driver? Szokott lenni több is, 307-es sorozat, meg 350 akármennyi.
-
Canonfan
senior tag
Szia!
Nvidia GT 440 a vga, de sajnos a zárt driver nem szereti, ugyanis bár a kép rendben van, de a zárt driverrel kijelentkezéskor (KDM) elszáll a kép teljesen nem tudom miért, de a monitor elszáll tőle, csak az újraindítással tudok kijönni a dologból.
Ez így volt korábban a 12.2 esetében is, emiatt kizárólag a novueau-t használom, és eddig nem is volt ezzel gond.Most 12.3-at használok (64 bit)
Valamikor volt valami frissítés valóban, és mindenképpen a nyílt driverre gyanakszom, bár rég használtam a virt. gépet szóval nem tudom hogy a driver frissítés ami okozza ezt, vagy az, hogy közben próbaképp felraktam a zárt drivert de ugyanolyan rossz az én estemben most is, ezért visszaraktam a nouveau-t
Van egy ősrégi 2013 év eleji mentésem, még azt gondoltam megpróbálni, hogy abból visszaállítani a nouveau-t, de addig még nem jutottam el, mert kellett a gép.
A virtuális gép meg annyiban gáz nekem, hogy viszonylag ritkábban használom, de amikor kell, akkor nagyon fontos hogy tudjak vele dolgozni, ezért mindenképp meg szeretném oldani a problémát.
Sajnos még most is aktuális, ezért bármilyen segítséget előre is köszönök, illetve szívesen használnám a zárt drivert is, ha a kijelentkezés bugot meg lehetne oldani valahogy.
-
soldi3r
veterán
jo napot mindenkinek!
az uj opensusenak eleg egy kb 40gb-nyi particio? egy 120-as ssd-n kellene osztozni egy xp-vel es egy win7-tel -
joecontra
addikt
Üdv!
A systemctl status network.service ezt mondja:
network.service - LSB: Configure network interfaces and set up routing
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/network.service; enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since cs 2014-01-02 13:46:46 CET; 18s ago
Process: 17262 ExecStart=/etc/init.d/network start (code=exited, status=7)Igen, a Network Manager. Nem is enged Ethernet kapcsolatot hozzáadni mert minden ki van szürkítve.
De akkor live módban meg miért jó? Nem értem.
Szerk.: Valamint a modemet sem tudom megpingelni. "Network unreachable" üzenettel leráz.
Nem ADSL, kábeltévé hálózaton jön a net nem kell rá bejelentkezni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Köszönöm a reakciót.
Kábelmodemes internet, folyamatosan aktív. Live módban és telepítés közben oké, restart után süket.
Miért nem megy? Azt én is szeretném tudni.A hálózatkezelő nem is enged Ethernet kapcsolatot hozzáadni és be is pöntyög valamit közben. Valami nem kompatibilis neki.
Megnézem akkor pontosan.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Tapasztalt már valaki olyat, hogy a LiveCD-t használva kapcsolódik a netre viszont telepítés után sehogyan sem?
Ilyenkor mit lehet tenni?Üdv,
J -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Sajnos pont most a karácsonyi ünnepek alatt sikerült belefutnom egy olyan hibába ami eléggé gond, és bár sejtem hogy miben lehet a gond de megoldást nem tudok, ezért a segítségeteket szeretném kérni.
A probléma az hogy virtuális gép használatakor az utóbbi időben rendre eltűnik egy (van amikor elég rövid) idő után az egérmutató, az egér ettől függetlenül működik, megy jobb gombos menü az asztalon pl, és ha menüpontok, vagy asztali ikonok fölé viszem az egeret azokon is látni, "csak" az egérmutató hiányzik ami által használhatatlan az egész. Tehát marad a billentyűzettel, és az egérrel vakon történő leállítás mindkét gépnél, és ez már nagyon bosszant.
Természetesen egér ki-behuzogatás megvolt, + átrakás másik usb-be is, illetve többszöri ki-bejelentkezés is, de nem használt csak a teljes újraindítás.
Gyanítom hogy a nouveu-val lehet valami, mert ilyet korábban is csinált, de korábban max 2* fordult elő akkor pont virtuális gép nélkül, most meg akárhányszor elindítom a virt. gépet előbb utóbb eltűnik az egér, pedig korábban tökéletesen működött...
Még arra tudok gondolni, hogy korábban bepróbálkoztam a zárt nvidia driverrel, de nem vol 100%-os, pl a plymouth boot képernyőmet is átállította 8 bitesre, + kijelentkezéskor elszállt a kép, ezért visszaraktam a nouveau-t hogy mit gondoltok ez okozhatja ezt?
Segítségeteket, és bármilyen infót előre is köszönöm szépen!
-
zso73
veterán
lm sensor beállítás : Akit érdekel.
No sensors detected
Well, best would be to try with our latest sensors-detect/lm-sensors version. You have two possibilites:
Install latest SVN snapshot, check instructions on Manual install step
Run just sensors-detect, without lm-sensors installationYou can get sensors-detect here
Follow this steps to run it:
cd /tmp
wget http://www.lm-sensors.org/svn/lm-sensors/trunk/prog/detect/sensors-detect
perl sensors-detectUtána a GKrellm, és minden ok.
-
KDE alatt telepíteném a virtuálbox-ot. Ha csak a virtualbox-ot pipálom be, kiválasztja a hozzá szukséges telepítendő csomagokat. De! Miért a GTK-s felületet jelöli ki hozzá, mikor ott a Qt-s is?
-
ludla
őstag
Tedd fel innen a Steamet openSUSE Plus
-
zso73
veterán
Valaki segítsen nekem a steam feltelepítéséban. Felraktam a suse forrásokból, de nincsenek gombok a menün, és nem jelenik meg az azonosító kód bekérő felület sem. Suse 12.3
Mit, hogyan ? Elég a link a többit megoldom. -
chab7
addikt
Nocsak, hogy beindult ez a topic kb egy évvel ezelőtthöz képest, amikor erre jártam.
Gondoltam, most, hogy újra próbálgatom az opensuse-t felnézek ide. (13.1)
Na majd jövök kicsit társalogni a rendszerről, hátha huzamosabban marad (kde-vel). Elsőre egész jó.
Bár az ujjlenyomat olvasót nem tudom beüzemelni. Abban ha valakinek sikerült segíthetne.
kdm alatt és kde su ablakoknál sem jön elő. fingerprint-gui amúgy amivel kísérletezek. -
soldi3r
veterán
-
Aaalbi
tag
Sziasztok!
Vettem 1 új laptopot (hp g6-2240sh).
A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy fel akartam tenni a win7-et, de mire feltelepült és újraindult volna a telepítés befejeztével. Hát mit ad isten nem indult el. Aztán kiderítettem, hogy nem is fog. Csak win8al mert ahhoz van driver a hp oldalán.
Ezután direkt úgy csináltam partíciót h hagytam helyet a linuxnak. Ki szeretném próbálni hogy működik-e vele a laptop.
Kiválasztottam az openSUSE-t. feltettem a 12.2-est. Feltelepítem és természetesen az az idióta vindóz indult el. Most megjelent a 13.1 az van fent. A telepítés során figyeltem mindent, úgy volt a beállítás, hogy ne alapból az MBR-ből bootoljon hanem a /dev/boot/-ról.
Gondolom ide települ a GRUB2.
Ja, kezdő vagyok a témában.
Tehát itt is utolsó újraindulásnál azt látom, hogy a vindóz 8.a-es "csodája indul".
Olvasgattam a témában, hogy bootoljak be a live dvd-ről és majd a yast-al kell csinálni valamit.
Na ez itt a kérdés, hogy mit? Úgy h elinduljon a GRUB2 az elején.
Köszi a segítséget.
Üdv. -
-
gthomma
senior tag
Sziasztok!
Most cseréltem le őskövület gépemet egy újabbra, az XP-t ami jogtisztán megvan már el szeretném felejteni
Várez windows meg nem érdekel.
Egy GTX650OC 1GB kártya van a gépben, süsü 13.1 illetve wine alatt fogom használni a 2 játékot amivel játszom, WoW 4.3.4 és WoT mennyi fps csökkenés várható nativ win-hez képest?Ismerősömnél AMD 6770-as kártya van ua. felbontásban a wow nem tudta elérni a 30fps-t míg win alatt bőven 80 felett volt.
-
válasz
Shrike7973 #3207 üzenetére
Rendben, ezt értem. a .fontconfig mappában 4 darab cache-3 file van mindössze, ilyen névvel: /home/ubyegon/.fontconfig/4794a0821666d79190d59a36cb4f44b5-le64.cache-3
Megnyitni nem lehet, újat létrehozni sem. Szerintem ez a frissítés 12.3- ról nem sikerült jól.Most találtam itt ezt: file:///etc/fonts/fonts.conf Ezt meg tudom nyitni, de azt írja felül, hogy ne szerkesszem, még ha tizen bíztatnak se! Ide kéne beleilleszteni a fentieket?
-
Shrike7973
senior tag
Minden megy ugyanúgy. Ez nem DE függő.
Dolphin helyett akkor Nautilus
Miután létrehoztad a fájlt, gnome-tweak-tool-ban a fonts-nál állítsd be:Hinting: Slight
Anti-Aliasing: RGBAAjánlott betűtípus: Droid Sans
-
válasz
Shrike7973 #3205 üzenetére
Köszi, ez tényleg szájbarágós volt.
Annyi gondom van ezzel, hogy ezekhez KDE kéne, nekem meg GNOME az asztali környezet. Sorry, ezt tényleg nem mondtam! Az előző openSUSE 12.3- ban viszont működött a Chromiumon belül a betőtípusok változtatása. Sok kedvem nincs most ahhoz visszatérni, mert azt hittem, hogy ha azt tök kezdőként be tudtam lakni többé- kevésbé, akkor a 13.1 változatot sem lesz nehéz. Egyébként nem az, csak nemsoká megvakulok.
Valaki használ már openSUSE 13.1 verziót GNOME asztali környezettel?
-
Shrike7973
senior tag
válasz
ubyegon2 #3204 üzenetére
Szájbarágósabb leírás:
1.
Configure Desktop -> Fonts -> Ellenőrizd, hogy az Anti-aliasing-nál System Settings van-e kiválasztva.
2.
Indítsd el a Dolphin fájlböngészőt.
Alapértelmezetten így a Home könyvtárban vagy. Nyomj egy "ALT+." -t (igen, a második egy pont), hogy látszódjanak a rejtett fájlok. Keresd meg a .fonts.conf fájlt. Duplaklikk, megnyílik. Másold bele a megadott szöveget. Mentsd el. Jelentkezz ki/be. -
válasz
Shrike7973 #3201 üzenetére
Köszi, de ehhez még elég nokedli vagyok 2 hetes linuxos múltammal. Lehet, hogy rossz video drivert telepítettem, de nem találom, hol lehet változtatni.
-
Shrike7973
senior tag
Próbáld meg ezt:
Font beállítások - Anti-aliasing - System Settings
Elvileg a Home könyvtárban van egy ilyen link/fájl: .fonts.conf -> /home/rope/.config/fontconfig/fonts.conf
Ebbe a .fonts.conf-ba másold be:<?xml version='1.0'?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'>
<fontconfig>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hinting">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="autohint">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hintstyle">
<const>hintslight</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="rgba">
<const>rgb</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="antialias">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="lcdfilter">
<const>lcddefault</const>
</edit>
</match>
<dir>~/.fonts</dir>
</fontconfig>Ha ez sem jönne be, lehet próbálkozni az infinality-fontconfig csomagokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Gyúrósok ide!
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged