- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Canonfan
senior tag
Driver téren a nouveaut használom régóta, tudom, a zárt driver lenne ideális próbáltam is többször, de ennél a kártyánál illetve nálam valamiért nem 100%-os. Amikor betöltött az ablakkezelő minden ok azzal is, de amint ki akarok jelentkezni (illetve ki kell valamiért) szétesik a kép a zárt driverrel olyan mint a régebbi monitorokon ha a felbontás túl nagy volt. Adtam neki esélyt többször is de mindig ugyanaz, sőt volt hogy utána a nouveau-ra sem tudtam normálisan visszaállni és újratelepítés lett a vége.
Ezért úgy döntöttem hogy játszani úgysem játszok (ezen a gépen egyre kevésbé lehetne amúgy is) akkor inkább működjön a kijelentkezés ha valamiért kell ezért maradtam a nyílt drivernél.
A hűtésen gondolkodtam igaz lehet, bevallom rég volt pucolva, de azért nem gyanakodtam rá, mert újraindítva a grafikus felületet nagyrészt megy tovább normálisan az ritkább mikor úgy kell resetelnem a gépet mert nem reagál semmire, de köszi, lesz kicsit jobban időm megnézem mi a helyzet bent és ránézek a live dologra is.
Memtestet csináltam tegnap rendben lefutott, nem talált hibát. -
válasz
Canonfan #3998 üzenetére
Mikori driver? Ha jól tudom az Nvidia zárt drivert használ, esetleg nézd meg az oldalukon, hogy van-e frissebb a kártyádhoz való. Még a hűtés jutott eszembe, hogy rendszeresen takarítva van a gép? Ventillátorok, pasztázás rendben?
Live rendszerrel is lehet dolgozni, feltéve ha megvannak rajta a neked szükséges programok. Esetleg nézz rá az MX-Linux-ra. Bár XFCE-t használ, de tud "perzisztens" módban dolgozni, vagyis a telepített programok, beállítások, és a Home mappád adatai mind megmaradnak, mentésre kerülnek leállításkor. Kvázi mint egy igazi telepített rendszer működik. Ez a pár nap nap live-ozás arra mindenképpen jó, hogy kiderüljön HW-es vagy software-es a gond. -
Canonfan
senior tag
Köszi szépen a tippeket Nvida GT 440 es vga-m van memtestet még nem próbáltam de lefuttatok majd. Sajnos a más live rendszer annyiban nem 100%, hogy random csinálja és nem pl 20 percen belül hanem lehet hogy 2 óra múlva tehát élesben jön ki a dolog de lehet ettől függetlenül lehet ránézel live-ként erre a fedorára, kíváncsi voltam eddig is milyen, de mivel a sima fedora gnome-os alapból így nem eröltettem a dolgot.
-
válasz
Canonfan #3996 üzenetére
Milyen VGA van a gépben? Memtest rendben lefut? Nnem csak párszor, hanem 1-2 napon át folyamatosan futtatva sem dob hibát?
Telepítés nélkül (live rendszerben) próbálj ki másik rendszert (Pl. Fedora KDE spin) hogy ott is csinálja-e. -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Egy kérdésben szeretném kérni a segítségeteket hátha ti is találkoztatok vele és van ötletetek mitől lehet
Jelenleg openSUSE 15.1-es leapet használok és meg vagyok elégedve vele.
Viszont van egy olyan gondom, hogy időről időre csonttá fagy a KDE, az egérmutatót tudom mozgatni, de semmi másra nem reagál. Az esetek többségében a ctrl-alt-bspace kombóval újra tudom indítani a grafikus felületet pár alkalommal viszont a gépet is le kellett kapcsolnom.
Bár nem új keletű a dolog, telepítés óta csinálja, de akkor sokkal gyakoribb volt, egy youtube videót nem tudtam végignézni rajta. Akkor a baloo-ra gyanakodtam és lekapcsolása után valóban használható lett a gép, de ez az időszakonkénti lefagyás megmaradt csak sokkal ritkábban. Eleinte arra gondoltam, hogy kevés már a procim mert egy első generációs I3-as, de random a dolog, volt hogy egy opera mellé elindítottam egy Thunderbirdöt meg ment mellette max a spotify de ennyit azért simán bírnia kéne a gépemnek főleg hogy 8 giga ram van benne.
Ezért gondoltam hogy a KDE-ben lehet mert a ksmserver áll le állandóan valamint két logot sikerült is megcsípnem, egy megosztott mappában feltöltöttem őket:
[link]Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szerintetek a logok alapján ki lehet deríteni mi lehet a gond, illetve tudnátok ajánlani a kde helyett más asztali környezetet ami ugyanolyan modern és nem visszalépés? Nem akarom elsősorban dobni a KDE-t mert eddig csak ezt használtam mióta linuxozok megszoktam és szeretem is nekem ez áll kézre, csak gondoltam pár hétig lehet érdemes lenne más DE-t használnom, hogy ott is jelentkezik-e a hiba.
Segítségeteket és bármilyen infót előre is köszönöm!
-
-
vipisti
tag
Kösz a válaszokat.
@cigam: Hasonlót gondoltam én is. Minden dup előtt ráereszteném a Borgot a root kiválasztott mappáira. A visszaállítást viszont tesztelnem kéne egy külön rendszeren, és erre lusta vagyok
Ezért reménykedtem a zypperben.
@pengwin: Próbálkoztam a kereséssel többféleképp is, nem akadtam rá.
-
válasz
vipisti #3991 üzenetére
Az nem megolás, hogy 1-2 havonta lemented a rendszert pl. CloneZilla-val?
-
vipisti
tag
Helló. Elégedett TW-felhasználó vagyok hónapok óta. Eddig sosem volt gond dup után, de most felmerült bennem, mit is kéne csinálnom, ha lenne. Azt tudom, hogy a javasolt megoldás a default btrfs esetén a Snapper, de nálam ext4 van. Vissza lehet állni a zypperrel korábbi verzióra? A man-ban nem találtam ilyet (bár nem olvastam végig az első betűtől az utolsóig), google-t is próbáltam. Lehet, h nincs ilyen, lehet h nem jól keresek.
-
Hétszűnyű
friss újonc
válasz
#72445440 #3989 üzenetére
Ja, így már látom mire gondoltok. De annyi még hozzátartozik a sztorihoz, hogy hiába nézem végig egy "sikeres" indítás betöltését, nem fut benne hibára semmi, zöld OK minden, és betölt az asztal. A probléma, ez a loading initial ramdisk megakadás ez még a betöltés előtt közvetlenül van, el sem kezd semmit betölteni. Szóval a jó indítást hiába látom, a rosszról nem készül(het) ott "failed" bejegyzés, mert el sem indul a betöltés.
-
Hétszűnyű
friss újonc
Köszi
De azért ha bébijúzeres fogalmazásban is ezt ha újra átvennénk, lehet hogy tudni fogom mire gondolsz
A rendszertöltőt a Yast-ban tudom elérni, ott ezt látom:Gondolom itt kell átírni.
A "látni fogjuk" azt pontosan hol?
A nomodeset-et is olvastam angol fórumon, de ha tudnám mik ezek a fogalmak, meg hova és pontosan hogyan kell beírni akkor tudnám is mit csinálok -
-
Hétszűnyű
friss újonc
Sziasztok!
OpenZsuzsit választottam tavasszal, végtelen jó kis rendszer, imádom, de van vele egyetlen nagyobb problémám.
Boot-oláskor amint eltűnik az alaplapi logo, el kéne indítania a dolgokat, de ez a művelet el sem kezdődik/megakad(?), kb. 5 alkalomból 2-szer nem sikerül neki:
"initial ramdisk ..."
üzenetet ad be, és nem tölt tovább, bármennyit várunk rá. Ekkor csak a poweroff gomb segít. Állítólag ismert probléma, külföldi fórumokból legalábbis ezt hámoztam ki, de megoldást nem találtam.
Némi tech. infó: Asus Vivobook S15 S530FN, openSUSE Leap 15.1, Gnome 3.26.2., Kernel 4.12.14
Magamról annyit, hogy 4 hónapos bébijúzer vagyok, nem rendszerprogramozó, de szívesen tanulokHa van megoldási tipp valakinek a zsebében, kérem ne melengesse
-
urandom0
senior tag
Sziasztok!
Három napja OpenSuse Leap 15.1-et használok főrendszerként, több év Debian, és néhány hónap Ubuntu után. Egy olyan Linuxot kerestem, ami stabil és viszonylag bugmentes, mint a Debian, de frissebbek a csomagjai, így esett a Suse-ra a választás.
Korábban már volt fenn a 15.0 egy 30GB-os partíción tesztcélból, de naponta-kétnaponta egyszer csontra fagyott, olyan szinten, hogy sehogy sem tudtam kilépni. A 15.1-gyel még eddig nem fordult elő, remélem így is marad
Az elementary OS Pantheon desktopját használom, ami elementary oldalról hivatalosan nem támogatott, de lelkes maintainerek elkészítettek belőle a Suse csomagokat. A nem támogatottsága ellenére elég jól megy, apróbb bugokat leszámítva. De folyamatosan érkeznek a frissítések, ma is jött 11 csomagnyi.
Összességében tetszik a Suse, a zypperrel ismerkedem, a yastot is használgatom, úgyhogy eddig haverság van -
agy73p
senior tag
Sziasztok,
anyósom gépén Leap 15.0 van telepítve. Facebookon a barom Flash-es játékokat szeretné játszani, de már egy ideje nem megy neki sem Chrome-ban, sem Firefoxban. 64-bites vmi laptop, KDE.Edit@linux-r6ot:~> rpm -qa | grep -i flash
flash-player-ppapi-32.0.0.156-release.x86_64Mit lehet tenni?
-
Dhampir
félisten
Kaméleonos Boldog Új Esztendőt!
-
Dhampir
félisten
-
ZenCity
újonc
válasz
Canonfan #3971 üzenetére
"Nekem a 42.1-es Leap volt amúgy amit legutoljára használtam, de az nagyon nem vált be volt hogy hetente rakhattam újra mert a kde be se töltődött"
A btrfs+snapper rollback-et próbáltad már?
Én már évek óta használom a btrfs-t a / partíción. Már jó pár alkalommal mentett meg az újratelepítéstől.
A grub menüben ki kell választani a "Bootable snapshots" menüpontot, majd egy snapshot-ot. A betöltődő read-only rendszeren ki kell adni a snapper rollback parancsot."Viszont nekem alapvetően tetszik a Tumbleweed, hogy folyamatosan jönnek a friss csomagok és nem kell újratelepíteni mikor kijön egy új kiadás."
A Leap-et sem kell újra telepíteni. Upgradelhetsz yast-ból, konzolból, de egy bootolható pendrájvról is. A jelenlegi rendszeremet 2014-ben telepítettem (13.2), azóta csak upgradeltem (pendrájvról) Leap 15-re.
Off:
Elárulnád, hogy milyen Plasma témát használsz?
-
pengwin
addikt
válasz
Dhampir #3975 üzenetére
HPE =/= HP
Már régóta külön vannak, a HPE csak a szerverekkel és kapcsolódó dolgokkal foglalkozik, bár lehet az a ProBook még a közös korszakból származik.
Tudom, hogy a szervereiken pl. támogatott a SLES, csak azért vicces, hogy a szoftvereik hivatalosan nem támogatottak rajta. Volt szó róla, hogy bezöldülnek, de amíg velük dolgoztam addig nem lett belőle semmi. Pedig egy kézben van/volt egy ideig a SUSE meg a HPE. -
Dhampir
félisten
válasz
pengwin #3974 üzenetére
A 2018-as müncheni Fujitsu fórum miatt látogattam meg a honlapot és akkor fedeztem fel, mindenesetre jólesett látni.
Gyárilag előtelepített SLED futott néhány régebbi ProBookon is, például ezen a HP ProBook 4730s laptopon is.
-
Dhampir
félisten
-
pengwin
addikt
válasz
Canonfan #3971 üzenetére
Ha nem játszol akkor egyszerűbb az élet nouveau-val.
Meg attól is függ, hogy milyen videókártyád van... én a GTX 970-en azért inkább a zárt zöld blobot használom.
A tartalék 8800 GTS-emre viszont tökéletes a nouveau.A 42.1 és a 42.2 nekem se jött be, lomhának érződött a TW és a Fedora után, meg a KDE teli volt apróbb idegesítő bugokkal. Mondjuk ez nem is csoda, ezekkel a verziókkal kezdték el közelebb hozni a SLE-hoz az openSUSE-t, jó pár dologra oda kellett ehhez figyelni, és a Leap 15-re érett be a dolog.
Most gyakorlatilag a Leap lett a SUSE CentOS-e, ezzel kínálják ingyen az enterprise Linuxuk funkcionalitását. Nem véletlen, hogy hivatalosan nem volt a Leap 42.x-ben lehetőség az SLE-re váltásra, még a fejlesztők is érezték, hogy nem annyira stabil az a rendszer. Szerintem.Engem a Leap Argon verziója érdekelne, bár jobban örülnék, ha nem a git unstable repóból húznák be a KDE csomagokat hozzá. Ez egy olyan KDE Neon-osított openSUSE, amin gördülve frissülnek a KDE csomagok, a rendszer viszont belül egy Leap. Csak míg a KDE Neonnál van lehetőséged Ubuntu LTS-re épülő rendszert használni a legfrissebb stabil KDE csomagokkal, addig Argonon elvileg a legfrissebb teszteletlen verziókat kapod.
-
Canonfan
senior tag
válasz
pengwin #3970 üzenetére
Igen, eddig nekem is ez a tapasztalatom, örülök hogy hallgattam rád illetve megerősítettél abban amit már terveztem az összeomlások után,eddig olyan összeszedettebbnek, kiforrottabbnak tűnik valóban a Leap.
Nekem a 42.1-es Leap volt amúgy amit legutoljára használtam, de az nagyon nem vált be volt hogy hetente rakhattam újra mert a kde be se töltődött, de ez szerintem a rendszerben lévő kde hibája volt, lehet ha kihúzta volna egy nagyobb frissítésig az helyrehozta volna. A másik bajom meg az volt vele hogy kérdés nélkül felrakta a zárt nvidia drivert ami nekem nem jó, mert valamiért a zárt driverrel (akkor) bár alapból jó volt, de kijelentkezéskor mindig elszállt a kép, de alapból betöltődéskor és a KDE-ben magában pedig jó volt...
Ezért tértem át a Tumbleweedre és megkönnyebbülés volt hogy ott nincs is zárt nvidia driver tehát nincs veszély
Szóval jó nekem a nouveau, ezért elővigyázatosságból fel sem pakoltam a 15-ösre az nvidia repot.
-
pengwin
addikt
válasz
Canonfan #3969 üzenetére
Jó rendszer a Leap, a 15-tel elég sokat léptek előre a szolgáltatáskínálatban, pl. már lehet SUSE Linux Enterprise-ra is frissíteni. Most kezd talán beérni a két rendszer együttműködése.
Egyébként szerintem több értelme van egy stabil rendszert használni, és arra beszerezni a frissebb felhasználói programokat külön tárolókból, mint sokszor szenvedni a gördülő kiadások galibáival.
-
Canonfan
senior tag
válasz
pengwin #3968 üzenetére
Köszönöm a hasznos infót,
igen, én is gondolkodtam már ezen többször is, és a tanácsod hatására tett is követte, úgyhogy ma felraktam a 15-ös Leapet, már arról írok.
Bár a telepítésnél észnél kellett lenni, mert két vinyó van a gépemben és nem a meglévő partíciókat akarta használni, simán leformázta volna a /home-omat és a másik adatpartíciómat,
de kézzel megadva neki mit csináljon már akarta az igazságot
ezen kívül annyi volt csupán hogy a 2.10-es Gimpet külön tárolóból kellett felrakni mert alapból nem volt a packmanban sem de ezt leszámítva nincs gondom eddig a csomagok frissességével és gyors is.
-
pengwin
addikt
válasz
Canonfan #3967 üzenetére
A problémád adódhat szerintem valamilyen MesaGL vagy dekódolási bakiból, és ha ugyanarról az ISO-ról álllítod helyre a rendszert akkor persze, hogy időről időre újra előjön.
A leírásodból egyébként az tűnik ki, hogy jó érzés a friss rendszert használni, de nem igazán van rá igényed.
Szóval ha nem valami teljesen új hardvert használsz, akkor szerintem nyugodtan mehetsz vissza Leapre.Most jött ki nemrég a 15-ös, amiben azért elég frissek a csomagok.
Ha meg mégsem jönne be, akkor "simán", újratelepítés nélkül frissítheted Tumbleweedre.
Nekem a Steam hektikus működését leszámítva más bajom nem volt TW-en, de ha ilyen rendszerességgel lennének ilyen komoly probémáim, mint neked, akkor nem használtam volna. -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Egy dolgon gondolkodok most és szeretném megkérdezni a véleményeteket.Én most openSUSE Tumbleweedet használok változatlanul, és alapvetően elégedett vagyok vele, voltak (és biztos lesznek is) bugok, furcsaságok amik ugye a rolling jellegből fakadnak de aki tumbleweedet használ az ezzel úgyis tisztában van.
Viszont mostanában többször volt hogy elszállt a rendszer, mindig ugyan az először a youtube videókban van kihagyás, utána meg leállításkor vagy jó sokáig áll le vagy kernel panic de utána már be se bootol, mindig az LVM köteteket írja ki hogy azzal van valami nyűgje, de logikai partíció nincs is csak hagyományosak. (Csak azért írom le hátha valakinek ismerős szintén és tudja mitől van.)
Eddig dvd-ről rendszerfrissítéssel mind helyrejött (beindult) nem kellett újratelepítenem, de legutolsó alkalommal már az sem futott le hibaüzenet nélkül de szerencsére megcsinálta.Ami miatt zavar ez, hogy a legutóbbi volt zsinórban a harmadik ilyen újraélesztésem, úgy hogy kb két hét volt közöttük ami után ugyanolyan módon elszállt, és ha ez olyankor jön mikor sos kell a gép akkor gondba lennék.
Ezért itt az ideje hogy letöltsek egy újabb isot így ha újra összeomlik akkor legalább nem kell egy rakás frissítést utána visszarakni. Vagy inkább gondolkozom azon hogy azzal majd újrarakom, mert van más is ami nem 100-as, például állandóan le szeretné szedni a btrfsprogs-udev-rules csomagot, de nem tudja azzal a hibaüzenettel hogy nincs ilyen csomag, de állandóan előjön, mind Yast-ban telepítésnél, mint zypper-dup-a frissítésnél (Mert KDE applettel egy ideje már nem tudok, az a probléma változatlan amit korábban is írtam).
Ezért gondolkodtam el azon hogy ha már úgyis letöltök új isot akkor lehetne az a Leap is, és akkor visszatérnék a hagyományos ágra.
Viszont nekem alapvetően tetszik a Tumbleweed, hogy folyamatosan jönnek a friss csomagok és nem kell újratelepíteni mikor kijön egy új kiadás.Szóval azt szeretném megkérdezni hogy ti mit gondoltok mivel járnék jobban rakjak fel új telepítéssel egy friss Tumbleweedet, mert lehet csak ennyi a gondja hogy érik neki egy újratelepítés, vagy akkor ha már újrarakom térjek át inkább a Leap-re?
Válaszotokat előre is köszönöm szépen!
-
Canonfan
senior tag
Ebbe bízok éni is és igazából Tumbleweednél számít erre az ember, azt már tapasztaltam hogy nem egy Windowsos titkárnő mentalítása kell hozzá..
Bár már elgondolkodtam néha hogy ha valamikor valamiért újra kell telepíteni visszatérni Leapre, de ha ezek az időszaki problémák kezelhetőek maradnak akkor összességében tetszik a Tumbleweed.
-
Canonfan
senior tag
válasz
pengwin #3964 üzenetére
Köszönöm!
Lehet benne valami mert az rpm chache-el már egy ideje reklamált, bár a frissítést megcsinálta.
Úgyhogy kipróbálnám egy próbát megér,de milyen paranccsal illetve hol tudnám ezt megtenni?
Az extra repók közül nincs fent semmi extra, csak ami hasznos nekem, a Fonts, a Mozilla, a Packman, a Rawtherapee, a Wine és a VLC repók vannak fent.
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
OpenSUSE Tumbleweedet használok, és a tanácsotokat szeretném kérni mert valószínű valami összeakadhatott egy frissítés kapcsán... Az a problémám, hogy egy frissítés után a KDE nem akar frissíteni, az update applet kijelzi hogy van frissítés, de telepíteni nem tudom mert csak azt írja ki hogy futtassam manuálisan a zypper-dup -ot. Ezt már többször is megcsináltam mondván biztos valami csomagfüggőségi gond van de továbbra is változatlan a helyzet, a frissítéseket jelzi de frissíteni csak parancssorból tudok. Persze nem nagy dolog az sem, de egy fokkal kényelmeseb így (főleg Tumbleweednél) és szeretném megérteni mitől van és megbütykölni, mert hát ennek mennie kéne minden gond nélkül. Mellékelek egy képernyőképet is, hogy pontosan hogy néz ki a dolog.
Ez már egy régebbi kép, azóta össze is omlott egyszer a rendszer de dvd-ről frissítéssel vissza tudtam hozni, de a helyzetet nem oldotta meg.
Bár gyanítom hogy meglehet az is hogy egy "feature" mert mikor downgradeltem a rendszer rendesen jelezte a frissítéseket a KDE és fel is rakott egy rakás új frissítést, nem kellett parancssorhoz nyúlni de utána megint csak jelezni tudja telepíteni nem.Volt aki ajánlotta közben hogy frissítsek yast-al, nekem ok is lenne, de sajnos ott meg hiába állítottam be ha bemegyek a yast-ba az online frissítésbe semmit nem ír ki csak teszt updateket...
Nektek van valami ötletetek mitől lehet ez, illetve mi hozhatná helyre?
Válaszotokat és bármilyen segítségeteket előre is köszönöm!
-
BoB
veterán
-
Braien724
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Most telepítettem az openSUSE Leap 15.0-t
Windows tartományba léptettem.Hogyan lehet azt beállítani, hogy ne kérje a tartományt a belelentkezéskor csak a felhasználói nevet?
A másik gondom hogyan lehet a bejelentkezett felhasználóhoz tartozó windows szerveren található meghajtók csatlakoztatása automatikusan?
Köszönöm előre is a segítséget
-
seger
addikt
Köszi! Már ez is nagy segítség! Igazából.kezdek alapról ismerkedni. Van egy server ami bekerült a környezetbe, de esdig csak win alatt doglalkoztam firebirdel. 2.5 adatait át us konvertáltam 3-ra megy is minden rendben, de suse alatt eddig csak küzdök... telepítettem itthon egy suse-t, de még a firebirdet sem sikerült elindítanom rendesen...
-
Szia!
Susera itt tudsz csomagot keresni. A jelenlegi verzió firebird-ből a rendes kiadásban 2.5, de ha megnézed Leap 42.3-ra van 3.0-is csak hozzá kell adni a fél-official server:database repot, és nyomni egy zypper up-ot. Ha nem Leap 42.3-on vagy akkor érdemes updatelnizypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/server:/database/openSUSE_Leap_42.3/server:database.repo
zypper arHint: ha itt keresel kb. minden ami létezik lesz suse-ra, mert az obs-t nem csak susesok használják, és szinte soha nem kapcsolják ki mint targetot.
-
seger
addikt
Opensuse -val kapcsolatban jó helyen járok? Kellene egy info. Firebird-et kellene telepítenem, de nem simerül. Illetve a másik kérdés a firebird 2.5-öt kellene 3-ra frissíteni.
Valahol lenne valami infó ezzel kapcsolatba?
Tudnátok linkelni esetleg, amit olvasgassak?
Köszi -
ALFA
senior tag
Valaki emlékszik 8.2 verzió telepítésére?
Eredeti DVD + 5 CD pakk megvan, de valami floppyt hiányol driverekkel, anélkül nem fut le a telepítő, és weben semmi nyomát nem találtam. -
Canonfan
senior tag
Köszönöm szépen a hasznos infót,
úgy néz ki megoldódott, a parancssor ment szerencsére így megpróbálkoztam a zypper dup-al, és ez volt a megoldás, talált is több ütközést, illetve több csomagot újratelepített köztük az érintett yast modulokat is, másokat meg lecserélt a telepítő dvd-n lévőre. Biztos ami biztos csináltam egy újraindítást de működik a grub és a csomagtelepítő modul is
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Én openSUSE Tumbleweedet használok, és úgy néz ki valami frissítés összeakadt valamivel, ami Tumbleweednél néha előfordul, de most nem tudom mit tudok kezdeni ezzel...
Szóval észrevettem hogy a grub-ba eltűnt a win, gondoltam semmi gond biztos frissült a grub, lefuttatjuk a beállításait a yast-ból, de amikor elindítom a csatolt kép fogad...
Gondoltam megpróbálom felrakni amit hiányol, de a csomagkezelő modul se indul el, hasonló hibaüzenettel, és ez inkább a probléma, mert így se a wint nem tudom használni, (bár szerencsére alig van amikor elindítom már) de ami komolyabb gond telepíteni sem tudok semmit sem még ezt meg nem tudom oldani. Szóval valamit fel kéne telepítenem még ami hiányzik, de telepíteni sem tudok, mert az se működik...
Próbáltam más modulokat is elindítani, pl a szkenner és az időbeállítás rendben megy tehát nem a full yast halt meg de így sem érek vele sokat...Szerintetek mi lehet a gond?
Válaszotokat, illetve bármilyen segítséget/infót előre is köszönöm nektek!
-
Inkább a packmant kellene használni mert az kb. gyárinak számít, a vlc sajátja nem annyira. A packmanben ezer féle hasznos cucc van ezért érdemes egyből hozzáadni telepítés után, egy csomó non-free package innen jön.
(#3944) BoB Ez miben egyszerűbb mint:
zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
zypper in vlc
-
BoB
veterán
Szerintem sokkal egyszerűbb lenne flatpak-el (ez mindent hozzáad ami kell neki, codec-eket is) felraknod a VLC-t, gyanítom hogy OpenSuse-n is az alaptelepítés részét képezi már (ez egy viszonylag új csomagkezelő, illetve csomagrendszer, és minden disztrón elérhető illetve ugyanúgy működik)
szedd le ami most fent van
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
flatpak install flathub org.videolan.VLC
Ez egy teljesen szabványos telepítési mód. Frissíteni így tudod majd a jövőben (ezt és az összes flatpak-al telepített programot egyszerre:
flatpak update
-
pengwin
addikt
Van tároló a meghajtóprogramoknak (ez is új [kb. 3 hónapos] fejlemény), de minden kernel és X.org frissítésnél ott lesz a rizikó, hogy csak parancssorba fog utána butulni a gép.
(#3941) Hondo
GTX 680 = 1. generációs Kepler...
Ott már elkezdett kurvulni az NV, megakadályozták, hogy a kártya normálisan használható legyen a nyílt meghajtóval.
Régebbi kártyákkal (GTX 5xx sorozatig bezárólag) nincs gond, mert használhatod őket viszonylag normálisan a MESA-val, ami alapból a rendszer része.
Tehetsz vele egy próbáta nyílt meghajtóval (nem kell külön telepíteni), ha tényleg nem akarsz mást csinálni csak böngészni meg médiát lejátszani, de számíts jó pár bugra... szegény Nouveau fejlesztőknek széllel szemben kell pisilnie. -
d3zs0
tag
Nincs nvidiám, így ehhez nem tudok hozzászólni.
Viszont egy próbát tennék ennek ellenére, repot kéne hozzáadni:YaST/Telepítési források/Hozzáadás/Közösségi telepítési források/nVidia Graphics Driver
(ez a repo az nVidia weboldalán található...)https://download.nvidia.com/opensuse/tumbleweed/
-
pengwin
addikt
Ha nem Nvidia videókártyára akarod feltenni a Tumbleweedet, nem használsz VMWaret vagy Virtualboxot, akkor a Tumbleweed semmivel sem lesz bonyolultabb, mint a Leap.
Sokkal gyorsabban frissül, és nincsenek belőle verziószámos kiadások, csak egy verzió van, ami frissül folyamatosan.
Intel és AMD grafika sokat profitál a Tumbleweed gyors frissítéseiből, sokkal hamarabb kapod meg az újításokat, javításokat.
Elvileg elég magas az esély bugos szoftverre, de én amíg használtam, addig nem volt vele semmi bajom. Zórt forrású szoftverek nem szeretik, nem tudják követni a frissülés sebességét. -
Hondo
csendes tag
Nem tudom mi a Tumbleweed és a Leap között a különbség. A szükség hozott a SuSe-hez, bár sok évvel, évtizeddel ezelőtt már használtam. Ugyanis az SSD-m elszállt, és nem ment fel a W semelyike sem a másik tárolóra. Leginkább filmet néznék, meg netezés meg számolótáblák használata. Ebből most a netezés és a film korlátozott a kodek nélkül.
A thumbleweednél is elég a 85 megást kiírni lemezre a telepítéshez?
Bár rossz az angolom, de azt olvastam az előbb, hogy a Thumbleweed-et csak hozzáértőknek ajálották, mert nem mindíg stabil, de gyorsan javítják?
-
d3zs0
tag
Ha a packman repoból csak a vlc kell, akkor ne a packmant használd, hanem a vlc repoját. ~2 éve nekem is volt olyan problémám, h bizonyos fájltípusokat a vlc nem tudott lejátszani. Szóval inkább a vlc repoját használd. Én is ezt használom azóta.
vlc oldalán teljesen jól leírják, mit kell csinálni, és ne félj a konzoltól...
tehát először a repot hozzáadod (sudo vagy su kell mind3nál):
zypper ar https://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/Leap_42.3/ VLCa repo frissítésével kapcsolatos dolgok beállítása:
zypper mr -r VLCvégül telepíted:
zypper in vlc -
pengwin
addikt
Ezzel adhatod hozzá a teljes Packman repót a forráslistához:
zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
Szerk.:
sudo
is kell majd elé. Vagy gyökérnek kell lenni hozzá.Szerk.2: Ne add hozzá a packman és a download.videolan.org repót egyszerre!
A VLC benne lesz a Packmanben is, és ez kavarodáshoz vezethet. -
Hondo
csendes tag
OpenSuSE Leap 42,3 van a gépemen és akadnak gondok.
Konkrétan MKV fáljokat nem játszik le a gépem hanem valami H 264 dekódert kéreget. A download.videolan.org frissítő meg nem elérhető.Egy rakás leírást találok, de mind úgy kezdődik, hogy telepítsem a packman repository-t de az is a videolan helyet keresi. Valaki tud segíteni? A VLC egykattintásos telepítése is egy nulla.
Meglehetősen kezdő vagyoik, de igyekszem!Minden segítséget megköszönnék!
-
Csaba Su
újonc
Szevasztok!
A gondom Leap 42.3 mellé telepítettem Linux Mint 18.2 verziót .
A Mint törölte a SuSE grub menüjét , de nem került automatikusan bele a SuSE indíthatósága a Mint menüjébe
A visszatettem a SuSE grub2-t oda már bekerült automatikusan a Mint indíthatósága , de nem indul a hibaüzenet a következő ./boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic nem ölthető be először a kernelt kell telepíteni
A régi grub-ban volt lehetőség kézzel szerkeszteni a konfigot és használni akár a másik os rendszertöltőjét , ez megoldható a grub2 -ben is ?
-
Canonfan
senior tag
-
Canonfan
senior tag
válasz
pengwin #3925 üzenetére
Köszönöm a hasznos infót!
Bár a zypper dup-ot nem próbáltam, és végigzongorázva a csomagokat is megvolt minden, de a te javaslatod adta az ötletet, ami által (kopp-kopp) sikerült megoldanom
A megoldás az volt hogy felraktam a libyui qt 8 és a yast ruby binings (bár ez szerintem nem játszik bele a képbe) csomagokat plusz amit függőségbe felrakott és utána (újraindítás után is biztos ami biztos
) mennek a grafikus yast modulok
-
Canonfan
senior tag
Nálam most ezek a források vannak engedélyezve jelenleg, emellett még a Factory snapshot volt bent de azt kiszedtem és úgy próbáltam frissíteni a yast qt-t de nem volt változás, gondoltam hogy valamelyik frissítés menet közben csak helyrehozza, de sajnos eddig nem orvosolta egyik sem.
skype (stable)
openSUSE-Tumbleweed-Update
openSUSE-Tumbleweed-Oss
openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss │
openSUSE-20160921-0
openSUSE: Factory
Rawtherapee
Packman
Mozilla
Fonts -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
A minap belefutottam egy problémába és a tanácsotokat szeretném kérni, remélem tudtok segíteni.
OpenSUSE Tumbleweedet használok, és az a probléma tárgya, hogy a grafikus yast modulok nem indulnak el. A yast főablaka gond nélkül bejön, de hiába kattintok akármelyik modulra, nem történik semmi. Szerencsére a karakteres yast rendesen megy, de azt ugye kényelmetlenebb használni, ezért lenne jó ha meg lehetne valahogy oldani hogy a qt-s yast (mert kde-t használok) is működjön ahogy kell. Biztos valami frissítés akadhatott össze, ez Tumbleweednél benne is van a pakliban, de most sajnos nincs ötletem hogyan tudnám megoldani.
Hogy mióta van így nem tudom mert rég haszáltam yast-ot gondoltam várok hátha egy frissítés helyrehozza mert ez elég kapitális bug, de eddig nem javította egyik sem.Amit eddig próbáltam hogy a qt-s yastot újratelepítettem de az nem jött be a telepítési forrásokból is kivettem pl a factory snapshotot (a sima factoryt nem) de úgy sem jutottam előrébb.
Ha root terminálról indítom el a qt-s grafikus yastot a következő hibaüzenetet kapom ha megnyitok egy modult:
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
libGL error: unable to load driver: nouveau_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: nouveau
Run command: /sbin/yast2 sw_single &
terminate called after throwing an instance of 'YUIPluginException'
what(): Couldn't load plug-in qt
/sbin/yast2: line 448: 8332 Aborted (core dumped) $ybindir/y2start $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGSEzek szerint valami a nouveau-al van, de rákeresve a yast-ban úgy néz ki hogy ami kell nouveau-ból az fent van...
Bocsássatok meg a kisregényért, bármilyen infót, segítséget hálásan köszönök előre is!
-
wetomi
aktív tag
Ezt el is fogadom, és tudom, hogy régi a win 7. Csak nem gondolkoztam előre, hogy kerítsek újabb win telepítőt. MBR-ről amúgy UEFI-vel is bootolt a win 7, vagy fene tudja, lehet, hogy valami hibrid beállítás volt. Még ki kell ismernem. Vagyis már nem...
A bosszantó a része a telepítő beállítások és a particionáló sebessége volt, mert nem csak az MBR-nél, hanem a GPT-nél is már-már használhatatlan lassú volt az egész. Korábban nem volt ilyen gond.
A telepítés többi rész, a csomagok másolása már hasított a pendriveról. -
wetomi
aktív tag
Öregecske AM3-as rendszeremről FM2-es APU-ra váltottam. Az alaplap+proci csere után ugyan gond nélkül működött tovább minden, de mégis csak a legalapvetőbb hardverek cserélődtek. Gondoltam így újrapakolom a rendszert is win7 dual bootal egy kis kocajáték érdekében.
Bizonyára csak én vagyok lemaradva pár évve az uefi és a secure boot csodálatos adományaival, de saját bőrömön nem tapasztaltam az "előnyeit". Fél szemmel ugyan követtem az elmúlt évek eseményeit, de a tegnap estét megszenvedtem.
Szóval a win7 csak MBR partíciós táblára hajlandó települni, GPT-re nem. De. Az openSUSE telepítő, mind a Leap 42.3, mint a Tumbleweed csak csak erőltette a GPT-t.
Nem tudom mit műveltek a telepítőjével, de mindkettő piszok lassú volt amíg egy-egy oldalról a következőre tovább lépett, de a particionáló felület is katasztrofálisan lassú volt, pedig azt nagyon szerettem. A betöltés, egy-egy módosítás "mentése"...
Csak a Btrfs-t erőltette, hiába particionáltam meg előre a saját kialakult rendszeremet. Egyszerűen képtelen voltam a meglévő windows partíció mellé odasúvasztani az openSUSE-t., hogy mindkettő működjön. Amikor nem csináltam uefi partíciót, az volt a baj, ha csináltam, akkor csatolni nem engedte, mert hogy foglalt a csatolási pont...
2 kör windows+opensuse tumbli telepítés után a 3. körben lezúztam a windows-t, anyáztam még egy sort a lassú telepítővel, de GPT-re lassan ugyan, de gond nélkül felhúztam egyészben egy Leap 42.3-at EXT4-es fájlrendszerre. A stabilitás mellett döntöttem a frissesség helyett.
Az egész gépfejlesztés amúgy is egy program miatt és virtuális gép miatt indult... Szóval a win7 marad a virtual boxban, jó helyen van ott, nem fogok játszani. A gép nekem erős, virtuális rendszeresen is tökéletes már a sebesség.
Az újrapakolt Leap 42.3 is sokkal pörgősebb és gyorsabb, mint a tegnap esti friss Tumbleweed telepítés, vagy a, fejlesztés utáni, de még érintetlen rendszer.
-
Dhampir
félisten
válasz
pengwin #3915 üzenetére
Melyik alap csomagkezelőre gondolsz?
Nem csomagkezelőt, hanem csomagfüggőséget írtam. Egyébként ez a csomagfüggőségi mizéria eddig minden rpm csomikat futtató rendszeren utolért, pedig az utóbb használt rendszeren csak egy-két szoftvert telepítettem a szegényes kínálatból.
Viszont egyenlőre megoldódott a Linuxra nem "certifikált" hardverem problémája is, mert végül menesztettem a csudába.
-
Dhampir
félisten
Igen, ezeket a lehetőségeket nagyjából ismerem (a repóbővítés Mandriva alatt is alap volt, ott urpmi-zni kellett), régebben elég sokat használtam Suse-t, még SLED-et is rövidebb ideig, mert volt olyan HP ProBookom, amelyikre alapból az utóbbi vállalati verzió került preinstallra.
Tán csak csak a fránya csomagfüggőségekkel adódhat néha gond.
(#3913) pengwin
Pontosan.
Néhány röpke esztendős Linux-felhasználással (de az utóbbi években Ubuntu) megtapasztaltam ezt a tényt.
Hú, a Fedora alap csomagkezelője nálam mindig elég döcögős téma volt. -
-
Dhampir
félisten
-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
A GeckoLinux kiadást kipróbáltátok már, vajon milyen lehet?
-
Dhampir
félisten
Még megvan a SuSE Linux 8.0 Professional dobozos magyar kiadása. A dobozon még pirossal volt kiemelve a nagy újdonság, a friss, ropogós KDE 3.0, "Unprecedented Desktop Power".
Az akkoriban megkedvelt KDE kinézetében már csupán a Trinity verzióban él tovább.
Azóta megszerettem a Gnome-környezetet is és mára ez esik kézre leginkább a "furcsaságaival" együtt is.
-
Dhampir
félisten
válasz
pengwin #3906 üzenetére
Szoftveresen pillanatnyilag a legfrissebb Ubuntu Mate alatt megy minden, csak a Grub-ot kellett kiegészítenem egy sorral, hogy ne nomodeset-el indítson, valamint egy sorral feljebb a fényerőbeállítást kellett beírnom.
Viszont a hang nem olyan jó, mint Suse alatt, kicsit dobozhangú. :-(
-
pengwin
addikt
válasz
Dhampir #3905 üzenetére
nekem nouveau-val még az asztal is akadt.
mintha lassú vnc kapcsolaton keresztül használtam volna a gépet.
Mindezt egy GTX 970-en... az Nvidia is elmehet a p...ába ezzel a hozzáállással.
Ellehetetlenítik a nyílt forráskódú driver önkéntes fejlesztőit, hogy még asztali felhasználásra is csak korlátozottan legyen alkalmas a nouveau.Te mire váltottál, ha meg szabad kérdeznem?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Sikerült bekavarnom és a Totem mintha megszűnt volna létezni, most már csak annyit közöl, hogy "A Totem nem tud elindulni.".
A VLC-t és a kodekjeit már töröltem, de más itt a gond.
-
Dhampir
félisten
válasz
pengwin #3899 üzenetére
Értelek, régebben még csak egy választható opció volt a Tumbleweed a repositoryknál, ha jól emlékszem, de most már külön telepítővé nőtte ki magát.
Nekem ezen a Leap-en teljesen jó a Gnome, ráadásul alapból tartalmazta a rendszer a Finomhangolót.
Eddig elégedett vagyok vele, kivéve azt, hogy az alap Médialejátszó széttárja a karját AC3 (High Profile), H.264, MPEG-4 AAC dekódoló kodekeket hiányolva...
A VLC visz mindent, de ahhoz is külön kellett feltelepíteni a kodekeket.Az alaplapi hangkártya kezelése is jó, a Windows-os Dell Waves MaxxAudio szoftver minőségét körülbelül visszaadja, a beépített zajkeltőkön keresztül csekkolva.
(#3900) kovaax
Átgondolván a dolgokat, a Leap-et stabilabbnak tartom, bár a Tumbleweed "reklámja" szerint az is stabil:
Fast! Integrated, Stabilized! Tested!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest