Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iOS alkalmazások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
Ablakos
üzenetére
nem kötelezőek a snapshotok
én is úgy váltottam opensuse-ra, hogy minél kevesebb új dolgot kelljen megtanulni egyszerre és minél egyszerűbb legyen a váltáskorábban ext4-es kde neon-om volt a gépen és az egész fájlrendszer tartalmát átmozgattam egy backup mappába és formázás nélkül telepítettem az ext4-re az opensuse-t
a bootloader-nél is maradtam a sima grub-nál
-
NF-
aktív tag
-
Ablakos
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Sajnos, nem nekem való ez a opensuse.
Nem bírom megérteni ezt a snapper működést.Új telepítés után a snapper list nem hoz fel semmit. Ha létrehozom a root-nak create-configgal, akkor meg újraindítás után read only módban kapcsolja fel a / és soha többé nem tudok írható fájl rendszert visszaállítani.
Az ubuntu eddig is jó volt nekem, visszatérek. -
NF-
aktív tag
-
Ablakos
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Most már semmit nem tudok feltenni. Jól alakul.
sudo zypper install syncthingLoading repository data...Reading installed packages...Resolving package dependencies...The following NEW package is going to be installed:syncthing1 new package to install.Package download size:| 8,8 MiB overall package size0 B | - 8,8 MiB already in cachePackage install size change:| 23,9 MiB required by packages that will be installed23,9 MiB | - 0 B released by packages that will be removedBackend: classic_rpmtransContinue? [y/n/v/...? shows all options] (y):In cache syncthing-2.0.15-1.1.x86_64.rpm (1/1), 8,8 MiBChecking for file conflicts: ...........................................................................................................................................................[done]error: can't create transaction lock on /usr/lib/sysimage/rpm/.rpm.lock (Read-only file system)(1/1) Installing: syncthing-2.0.15-1.1.x86_64 .........................................................................................................................................[error]Installation of syncthing-2.0.15-1.1.x86_64 failed:Error: Subprocess failed. Error: RPM failed: Command exited with status 1.Abort, retry, ignore? [a/r/i] (a): -
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Meg is jött a hibajavítás:
A következő 2 csomag régebbi verziója fog települni:
xdg-desktop-portal xdg-desktop-portal-langKözben látom, hogy Bugzillán is lett nyitva hozzá ticket: https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1259335
És Redditen is szóba került a dolog: https://www.reddit.com/r/openSUSE/comments/1roumqo/xdgdesktopportal_crashing_often_after_tumbleweed/
Azért ez megnyugtató, hogy ilyen gyorsan reagálnak a fejlesztők. Persze, aki akart, visszaállhatott korábbi snapshotra.
---
A linuxblog.io (nem tudom, hallot-e már róla valaki, én még nem) a Slowrollt választotta a legstabilabb rolling disztrónak, a Tumbleweedet a másodiknak: https://linuxblog.io/linux-rolling-release-distros/
-
NF-
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
A rendszer látja az eszközöket: NVIDIA HDMI/DP audio + UR22mkII USB.
Másold ide ennek a kimenetét:pactl list short sinks
Esetleg nyiss egyalsamixer-t, F6, válaszd ki az nvidia kimenetet, nézd meg hogy nincs e némítva.
Vagy az nem lehet, hogy a Yamaha Steinberg UR22mkII lett az alapértelmezett kártya és arra tolja a hangot? -
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
A zypper up csak a telepített csomagokat frissíti, de nem cserél le csomagokat, nem változtat csomag szolgáltatót (vendor), és akkor akkor töröl vagy telepít új csomagokat, ha feltétlen szükséges.
A zypper dup nem csak hogy frissíti a csomagokat, de simán le is cserélni őket más vendor által biztosított csomagokra, ha kell, és simán telepít új függőségeket vagy távolít el régieket. Gyakorlatilag a teljes rendszert szinkronizálja a távoli repókkal.
zypper up-ot használjuk csomagok frissítésére, zypper dup-ot a teljes disztró frissítésére. Legalábbis Leap-en. DE mivel Tumbleweeden gyakorlatilag minden egyes frissítés egy teljes disztrófrissítés, ezért a zypper up-ot nem használjuk, csak a zypper dup-ot.
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Feltelepítettem a Gnome Szoftvert, újraindítottam a gépet, már dobta is fel az értesítést, hogy vannak frissítések, annak ellenére, hogy a packagekit maszkolva van.
systemctl status packagekit
○ packagekit.service
Loaded: masked (Reason: Unit packagekit.service is masked.)
Active: inactive (dead)
Viszont a Szoftver csak néhány secure boot frissítést jelez, miközben van egy rakat csomagfrissítés.

-
urandom0
őstag
-
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Csinálsz egy snapshotot snapperrel, és utána lehet telepítgetni, amit akarsz. Ha meguntad a KDE-t, rollbackelsz az elkészített snapshotra, és ugyanabban az állapotban lesz a rendszered, mint snapshot készítésekor.
Annyi, hogy a home-ot a snapshot nem menti le és nem is állítja vissza, onnan a KDE config fájlait neked kell kitörölnöd. -
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Ugye erről a fájlról van szó: openSUSE-Tumbleweed-DVD-x86_64-Snapshot20260207-Media.iso
Letöltöttem a Ventoyt, megcsináltam a pendrive-ot, letöltöttem ezt az ISO-t, bemásoltam a Ventoy mappába, elsőre bebootolt vele legacy és UEFI módban, és normal és grub2 módban is. Utána átdugtam a laptopomba, abban is elsőre bootolt, UEFI és legacy módban is.
Szerintem:
- töltsd le a Ventoy legfrisebb verzióját, és csináld meg újra a pendrive-ot (csak előtte mentsd le róla a lemezképeket, ha vannak)
- próbáld meg másik pendrive-val
- töltsd le újra az ISO-t, és utána ellenőrizd a cheksumját. -
urandom0
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Jót töltöttél le, a kérdés, hogy milyen programmal írtad ki, és hogyan.
Én Linux alatt mindig dd-vel írom ki, soha nem szokott gond lenni vele. Windows alatt Rufus-szal, ott pedig arra kell figyelni, hogy dd módban írja ki, ne ISO módban.Esetleg próbáld meg átállítani a boot módot BIOS-ról UEFI-re, vagy fordítva. Illetve az is lehet, hogy csak várnod kellene mondjuk egy-másfél percet, és bebootolna. Néhány gépen belefutottam már ilyenbe.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Kicsit megváltoztak a viszonyok a fejlesztés terén az openSUSE csapatában, ezért az új verziót is csak november környékére jósolják, az eredeti 8 hónapos kiadás helyett csak egy év után. Addig viszont tovább reszelgetik a 13.1-et és kitolódik a támogatási időszak is. Nálam desktopra nagyon bevált, nagyon egyben van.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Automatikus módszert hirtelen nem tudok mondani, de kézit igen.
Ha az egész /home partíció azon a külön lemezen van, akkor a telepítésnél válaszd a kézi particionálást és az azon a merevlemezen található partició csatolási pontját állítsd a /home-nak. Ebben az esetben annyiban leegyszerűsítheted a dolgod, ha ugyan azzal a felhasználónévvel telepíted az opensusét, mint az ubit.
Ami beállítás itt van és használható számára, az elvileg rögtön menni fog.
Ha Ubin is KDE-t használtál, akkor a saját mappádban lehet, hogy .KDE, a suse esetén pedig .KDE4 mappában lesznek a KDE specifikus cuccok és esetleg ezért nem talál meg valamit.
Ha csak egy mezei EXT4 partíció a rendszertől függetlenül, akkor csak felcsatolod és használhatod, a fájlrendszer az ugyan az mindenhol, max a különböző felhasználói jogosultságokat kell átállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- LEGO klub
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Feltörték a regisztrációmat vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Samsung Galaxy S24 - Titanium Black - 8/256GB
- 27% Számlával! ASUS ROG Loki 1000W 80 PLUS Platinum SFX Tápegység!
- 277 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TB (210-ARJD), WD19TBS (210-AZBV)
- Dell Inspiron 16 Plus 7640 Ultra 7 / RTX 4060 16gb DDR5 1TB SSD/2.5K 120Hz Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem bírom megérteni ezt a snapper működést.