Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4063 üzenetére
Ja, tényleg, a lényeg lemaradt: nem a saját hardveres kalibrálásával csináltam, hanem szoftveresen a DisplayCAL-al, az i1D3-at i1 Pro2-vel keresztbe profilozva.
UP2516D-hez még nem volt szerencsém, de kíváncsi lennék rá mit tud, mert ugye maga a panel az egyik legmeghatározóbb eleme a képvisszaadási láncnak.
-
turorudi
aktív tag
válasz
kuyarashi #4006 üzenetére
Köszönöm szépen! Kezdem nem érteni, hogy akkor miért kalibrálunk. Se a böngészők, se a képnézegetők, se a fotó szerkesztők (és le merem fogadni: a videó lejátszók sem) mutatják a helyes színeket, max. nagy hókuszpókusz után lesz rá valamicske esélyünk. Tulajdonképpen alapból csak a Windows asztalt látjuk helyesen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3995 üzenetére
Azt zohan1970-nek írtam, de közben rájöttem, hogy őt is kevertem MrChris-el, szóval totál képzavar.
Te tudod, hogy mit csinálsz, szóval csinálhatod.
Csak azt nem akartam, hogy úgy belenyúljon valaki, hogy csak annyit hallott, hogy szervizmenüből is lehet kalibrálni, aztán nekiesik mint vak a beton falnak és úgy elteker ott valamit, hogy maga sem tudja visszaállítani.
-
MrChris
nagyúr
válasz
kuyarashi #3984 üzenetére
Valamit jól elállíthattam a Windowsban.
Ha ki van kapcsolva a FF color managment akkor egyformák az RGB kockák. Ha bekapcsolom különböznek, döglött lesz az alsó.
Viszont valamit tényleg elbaltázhattam, mert a Photoshop alatt is rosszak a jpg-k. Eddig mindenütt szépen szinte egyformán jelentek meg, a RAWokat is, jól lehetett beállítani, amit láttam editáláskor olyan volt minden progiban a jpg-je. Most már persze a Ps-ben is elpiszkálgattam... Van erre valami megoldás? -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3959 üzenetére
Most nem volt időm az egészet átnézni, de egyetértek abban KTTech-el, hogy vannak benne idejétmúlt dolgok. A szoftveres kalibrálás (a kalibráló eszközökkel párhuzamosan) egyébként mára már fejlődött annyit tapasztalataim szerint, hogy simán van olyan pontos mint a hardveres.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3953 üzenetére
Persze, de ők ezt nem veszik figyelembe - csak annyit sulykolnak, hogy az 1-ek és a 0-ák ugyanolyanok.
Ugyanolyan ez, mint a HiFi, hogy két kábel máshogy szól.
"A Wacom nem lagos? Nálam Photoshopban elég sokat késik."
PTK-1250 valami ezeréves (sólyom
) driverrel működik ahogy kell (Win 7).
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3943 üzenetére
Engem sem lepett meg (mindig is ezt mondtam, hogy adott rendszert csak a felhasználási állapotában, egyben lehet a legpontosabban kalibrálni, egyébként anomáliák lesznek): célzottan azért linkeltem érdekességként, hogy minél többen felfigyeljenek rá (BLIKK-BORS-stb. effekt, csak itt overkill lett volna ketchupos vért és szekrényből félig kilógó, szőke női hölgyek hulláit bevetni).
"Az, hogy papíron azonos a HDMI és a DVI jele, szerintem nem egészen igaz."
De, egészen igaz: ugyanaz a protokoll, ugyanaz a jelfolyam. Gyakorlatilag át lehet kötni a DVI kábel megfelelő digitális ereit a HDMI csatlakozóba és működik, ugyanígy a HDMI kábel megfelelő erei a DVI csatlakozóba átkötve is adnak képet (lásd: passzív átalakítók). A lényeg, hogy akármennyire is az lenne a jó, ha minden mindennel egyforma eredményt adna kalibrálás szintjén, sajnos nem így van. Mármint ezt azok miatt írom, akik azon a véleményen vannak, hogy nem kell az adott VGA-nak ott lennie a kalibrálásnál, elég egy ugyanolyan vagy rosszabb esetben egy hasonló - ahogy a monitorok is egyediek, ugyanúgy a VGA-k is.
Tipp: ha tudod csináld keresztbe profilozva, mert akkor lejjebb tudod vinni a DeltaE max.-ot (az i1D3 önmagában ennyit tud): nálam a fele lett i1D3 + i1 Pro 2-vel mátrixolva.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3929 üzenetére
A harmadik szerintem laborfüggő: annál a külföldi cégnél ahol az esküvős fine art albumainkat készíttetjük, alapjáraton 16 Bites ARGB TIF-et várnak. Kifejezetten az akkreditált fényképészeik igényeire vannak berendezkedve és a világon egyedülálló, prémium minőséget biztosítanak (a Vatikán és a Monacói hercegség is velük dolgoztat - ha nekik megfelel, akkor nekünk is
).
"Mi dönti el, hogy épp D50-et, D65-öt, vagy L* gammát választasz?"
A kimenet és a kívánt hatás - ugyebár az L* sötétjei kicsit fel vannak húzva, így több bennük a részlet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3927 üzenetére
"Mit jelent az, hogy a munkafolyamat is natívban megy, ami nálad aRGB?"
A monitor natív színterében dolgozom, mivel az a legnagyobb amit tud (ezért is van arra kalibrálva), kisebben meg ugye nem érdemes, mert a kisebb színterek szoftveresen bármikor emulálhatóak a nagyobból.
"A natív és az aRGB az két különböző dolog, nem?"
Persze, ha csak sRGB-t tud egy monitor (az a natív színtere), akkor abban kell használni. Ha még azt sem (pl. a 262.000 színű, 6 Bites laptop panelek), akkor másik (külső) monitort kell venni.
"Sok nyomtató viszont sRGB-t vár."
Válasszuk ketté az otthoni nyomtatók / nagy nyomdák és laborok natív hardveres igényeit és a szoftveres hókuszpókuszokat: a konzumer nyomtatók többsége natívan CMYK-ban dolgozik, nagyon kevés az otthoni RGB printer. A nyomdagépek és levilágító laborok más tészta, meg az is, hogy az ő RIP szoftvereik mit támogatnak.
"Photo (D50, Gamma 2.2)-ben kalibrálsz?"
Vagy az, vagy D65, vagy 5800 Kelvin, használok L* Gammát is - mikor mit igényel az anyag a kimenet függvényében.
"Illetve PS-ban a proofot használod-e, illetve ha igen, mire állítod?"
Alapvetően sRGB a web miatt, esetleg az aktuálisan kalibrált nyomtatóprofil, ha éppen azt kell ellenőrizni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3925 üzenetére
Persze, nem titok: a monitorok natív színterében megy a kalibrálás és a munkafolyamat is, ami az én esetemben az Adobe RGB (a labornak is ebben küldöm az anyagokat), a végén pedig egy példány sRGB-be konvertálva, ha webre kerül. Nem bonyolítom túl, max. L*a*b bizonyos műveleteknél). A nyomtatás (ha véletlenül valamit egyszerűbb s.k. megcsinálni) akkor szintén PS-ből megy, D50-re kalibráltan.
-
sebixxx
tag
válasz
kuyarashi #3917 üzenetére
Szia!
Bocsi kicsit valoban felre ertheto amit irtam, de sajnos nincs ekezetem...
Ugy ertettem "elozo" mint "korabbi" tehat nem mint Eizo marka.
Egy 4-5 eves Samsung PLS monitort valtott, de este meg babraltam a beallitasokkal es a kontraszt + gamma allitgatassal hihetetlen, de valahogy erezhetoen jobb lett a minoseg ilyen "homalyos" volt a kep elotte, de most az eltunt es igy sokkal szebb lett szerintem, a Samsung picit jobb azert szinek a teren, de igy mar nem sokkal marad el.
Egyebkent csodat nem varok a kalibralastol azert olyan nem lesz mint mondjuk egy IPS, de azert csak jobban fognak kinezni a szinek vagy nem?
Van olyan eszkoz aminek nem romlik pontossaga olyan rovid ido alatt mint 1-2?
Milyen eszkozt ajanlanal? Vagy nem erdemes annyira foglalkozni vele? -
general
addikt
válasz
kuyarashi #3838 üzenetére
így-így! ég és föld a sztori!
azért nem semmi színtérlefedettsége van ezeknek, a teljes volume 180% fölött az srgb-nél, 125% adobe-rgb
nálam is ilyenek az eredmények, és igen, előtte nekem is rózsaszínben pompázott a menü, ez helyrerakta. ha lenne prophoto színtérkalibrálás, ezzel még ennek is neki lehetne menni.
gyakorlatilag a szervízmenüben helyre kell pöccinteni a 6500K-t (vagy bármelyik gyári beállítást), és így nem is kell monitormenüben a User résznél mókolni, persze lehet finomhangolni, de minek.azt az egyet sajnálom, hogy egyszerűen nem tudom megszerezni a gyári kalibrációs szoftvert, az LG sajátját, LG True Color Finder a neve, én galábbis én nem lelem sehol. Ezzel lehetne hardveres kalibrálást csinálni, kíváncsi lennék rá, bár sokak szerint a szoftveres néha jobb eredményt ad. de azért kipróbálnám, mit tud. van ugye külön kalibrációs profilja a monitornak, ami csak hdmi-vel működik, ott kellene ezt megcsinálni.
-
general
addikt
válasz
kuyarashi #3765 üzenetére
szia!
LGW2420R
én már írtam régebben ezzel a témával kapcsolatban. nekem is van egy ugyanilyen monitorom, elég sokat szoptam vele, már kukázni akartam, mert a max fényerő a 100cd-t sem érte el, kalibráláskor a kéket nullára kellett húznom, a többit meg kb 5-8ra..
. aztán valahogy jött az ihlet, és végül sikeresen beléptem a szervízmenübe.
itt nincs 0-255-ös skála, mint sok monitornál, két opcióval lehet asszem zöldebbre, vörösebbre és kékebbre húzni, de elég egyszerű a sztori. na én beállítottam a 6500-ös Kelvint, és azt szépen a két opcióval olyan faszán belőttem, hogy azóta csak úgy ragyog! visszaállt a fényerő is, sőt előtte a monitor jobb széle kb 10 centiben egy magentás sávot mutatott, az is eltűnt! olyan képe, kontrasztja van, hogy csak lesek. :-) egyetlen hibát látok, sajnos nem egyenletes a panel, de nagyon nem, emiatt én is csak második monitornak használom, de ha referencia színt akarok, akkor ezen nézem meg a fotót!szóval neked is azt ajánlom, a szervízmenüben próbálkozz, a 6500-öt kell bekalibrálni, utána a normál menüben nem is kell babrálni semmit!
ezt a monitort sosem fogom eladni, konkrétan kuriózum, én is outletben találtam Békéscsabán, kemény 45ezerért vettem kb 4-5 éve...:-D
ha gondolod, írj privátban, de itt is szívesen válaszolok, ha van kérdésed!
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3790 üzenetére
Dehogy, nem volt ilyen szándékom, ezért is szerepel ott egy szmájli, mint itt is
Őszintén mondtam, hogy ha nem *annyira* fontos a pontosság, akkor a kevésbé pontos is élvezhető, nem érdemes kidobni egy rakat pénzt az ablakon (főleg, hogy illik bizonyos időközönként újrakalibrálni).
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3778 üzenetére
RAW esetén jogos, hacsak a használt gép funkciói ezt nem befolyásolják valamilyen rejtélyes módon (beágyazott színtér?). Mintha lenne valami Canonnál, de az emlékeim homályosak, Ropi biztosan jobban tudja
A tablet felhasználásának okát értettem, megerősítettem, amit korábban mondtál. Nem értem azonban, hogy miért írtad le még egyszer magyarázó jelleggel
Én jelenleg - nagyon kevés információ birtokában - a kalibrálási (más gép, más port, más minden) és monitor menü beállítás (user) hibára tenném a pénzem. Ezek eredője adhat ekkora dE-t. Just my 0,2 $
-
Lassú Víz
addikt
válasz
kuyarashi #3760 üzenetére
A második ábra nem azt mutatja, hogy 7912 K-re állítottad a fehér színt? Nekem is két monitorom van, de elfogadhatóan azonos képet csak akkor kaptam, ha addig bűvészkedtem az első pontban míg mindkettőn azonos (6500K közeli) értéket mutatott a mérés. A másik a 120 cd/m2 fényerő volt amit megcéloztam. Ezért úgy gondolom, hogy hiába van mindkettőnknek kalibrált eszköze, mégsem ugyanazt a képet látnánk ugyanazt a jpg-t megnyitva.
Ebből adódik egy kérdés is, mire kell törekedni abban az első lépésben, amikor tényleg beleszólhatunk a kalibrálásba? -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3758 üzenetére
Az X-Rite ColorMunki Display (CMUND) és az X-rite i1 Display Pro (i1D3 / EODIS3) ugyanaz a hardver, csak a CMD 3-5x lassabb és a szoftvere is funkciószegényebb - egyébként jelenleg ez i1D3 a leggyorsabb hardver, ami kapható: egy combosabb kalibrálásnál akár 3-4, vagy több órányi előnyt is jelent megjelenítőnként - itt is olvashatjátok.
Nemrég próbáltam a 3.7.1-es DisplayCAL-t: olyan TV-t is rendbe tett, aminek a sötétjeit a 3.3.5 kékbe húzta, szóval úgy tűnik helyreállt a rend (legalábbis az a verzió működik - még megvárok 1-2 verziót, mire ki merem jelenteni, hogy rendben vannak).
-
taranis
addikt
válasz
kuyarashi #3750 üzenetére
Oks köszi! Amúgy furcsa ez nekem, mármint kb. hihetetlen, hogy van egy szoftver ami pont a színhelyességről szól, és 1 vagy több éve nem hozza azt amire való? Nem követtem amúgy, hogy pontosan mi a gond vele, de nem lehet túl nagy, ha azóta sem javult, gondoltam szétszedték volna a fejlesztőt a fórumokban, vagy nem használná senki az új verziókat.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3573 üzenetére
REC709 (BT.709)-et általában tudják (ez gyakorlatilag sRGB, csak módosított Gamma görbével), és már elég sok a REC1820-at és 2020-at is visszaadja.
Ha nagy színterűt akarsz akkor OLED-et vegyél, mert azok tudják már a DCI-P3-at is.
Plazmán képet szerkeszteni öngyilkosság a TV szempontjából, mert hamar beég a statikus képtartalomtól.
-
Joshi
titán
válasz
kuyarashi #3550 üzenetére
Ropi és Brekk ajánlata az, hogy első körben csak a monitort kalibráljam. Egyébként a monitor Acer K272HUL a tévé pedig Sony 65A1.
ui.: na most a monitort kalibrálta az Oázis computer, kaptam is egy icc profilt amit használtam is, de a monitor beállítását reseteltem és így gondolom kuka az a profil. Mondjuk elég régi kalibrálás, szóval ideje frisset készíteni.
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3512 üzenetére
Én *Ropi* tanácsára ruháztam be egy Colormunki Displayre és nem bántam meg. Lassabban kalibrál, mint az i1D, viszont ugyanolyan hitelesen. Nálam nem kulcskérdés a sebesség, időm van este elindítani egy film alatt
Egy biztos, hogy ha visszaolvasol, megtalálod a kalibrációs eredményem képernyőmentését, az elárul mindent.
-
péjé
őstag
válasz
kuyarashi #3507 üzenetére
köszi mindkettőtöknek.
Ez a fajta a kalibráló minőség szempontjából hova sorolható ha mondjuk egy X-RITE I1 BASIC PRO 2 a 100%?
Ez az árral arányos vagy mondjuk a Display tud 90%-ot és a tényleg tökéletes kalibrálásnak ennyi az ára?
(A projektoros topikban megy egy kisebb vita erről...én azt modom elég lehet otthon a display más szerint felesleges a pro2 alá menni). -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3324 üzenetére
Például a DisplayCAL segítségével.
Egyébként attól, hogy melegebb az eredmény még nem biztos, hogy hibás: egyszerűen csak nem ahhoz szokott a szemed.
-
Archttila
veterán
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3261 üzenetére
"Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy mikor egy cég -amelyik kalibrálást vállal-, hogyan választja ki, hogy melyik monitort milyen -elsősorban- szoftverrel kalibrál be. Arra gondolok, hogy például, ha én elküldeném a fent említett monitoromat kalibrálásra, akkor mekkora eséllyel kalibrálnák azt helyesre? Ha mondjuk az OázisComputer "prémium" kalibrálását kérném, amit a Discus-al végeznek, akkor milyen eredmény jönne ki? Szólnának, hogy, ezt az X-Rite-al érdemes csinálni, vagy sem? (Az megint más kérdés, hogy az ő videokártyájukkal készült profil, mennyire volna releváns az én konfigommal.)"
A saját belső LUT-os (hardveres) kalibrálást támogató monitorok csak saját - a gyártójuk által biztosított - szoftverrel kalibrálhatóak ilyen módon, a szoftver pedig meghatározza, hogy milyen kalibráló hardver(eke)t támogat (egyébként a Benq-é a legnagyobb szabadságot kínáló a kalibabrálók tekintetében), így rövidre van zárva a helyzet: ezért van többféle kalibráló eszközöm, hogy mindig a megfelelőt tudjam használni. Az Oázis nevében nem tudok nyilatkozni: velük kapcsolatban kérdezd Brekk-et (feltételezve, hogy a legpontosabb eredményre törekszenek ők is, a legjobb megoldást választják). Azt jól tudod, hogy fotófeldolgozásra, vagy más színkritikus felhasználáshoz (pl. orvosi műszereknél) saját VGA-val szükséges kalibrálni.
Szerk.: Ha 5 percen belül írsz 2 hozzászólást, akkor a másodikat a fórum netikett szerint szerkeszd bele az elsőbe: erre (is) való a szerkesztés gomb!
-
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #3261 üzenetére
Persze a többi cikk is érdekes
Így van, ezt oldalt én is csak ajánlani tudom!
rengeteg érdekes /hasznos iromány található rajta
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3258 üzenetére
"Az iProfiler-el is bekalibráltam a monitoromat, de érdekes eredményt kaptam."
Mert az i1 Profiler nem tartalmazza a Dell speciális korrigáló profilját a monitorhoz, amit a Delles változat igen.
"Olyan, mint amikor egy monitornak a "Black levels" értékét jó sötétre állítjuk. (A monitorom menüjében erre egyébként nincs lehetőség.)"
De van: a csak brightness + contrast beállítási lehetőséggel rendelkező LCD monitoroknál a működésük technológiájából adódóan a kontrasztként feliratozott csúszka állítja a fényerőt, a fényerőnek feliratozott pedig a fekete szintet emeli meg (magyarán rontja a kontrasztarányt) - ebből már tudhatod is, hogy mit kell tenned a jobb eredményért.
"Egyébként az Eye One Display és az i1Dispay Pro teljesen ugyanazt az eszközt takarja (ill. i1D3, stb.)?"
Nem, az Eye One Display [1] egy 10+ éves, kémiai alapú koloriméter, ami felett már nagyon eljárt az idő.
Az i1Dispay Pro jelölései: i1Dispay 3, i1D3, EODIS3.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3255 üzenetére
Volt olyan fotós kolléganő, akinek az Eizója kalibrált állapota szemre nem tetszett annyira, mint az előzőleg megszokott kalibrálatlan, tehát minden relatív. Ezért csak annyit mondok, hogy közelebb lesz a referenciához - majd meglátod.
Ha raksz be tesztet a végeredményről (rémlik, hogy tudja a program), akkor meg tudom mondani, hogy jó lett-e.
D65 / 6500 Kelvint állíts be neki, 120 Cd/m2 fényerőt meg 2.2-es (vagy L*) Gammát (utóbbi közelebb áll az emberi szem karakterisztikájához)!
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3251 üzenetére
U2713H HW kalibrációt egyetlen programmal tudsz csinálni: a sajátjával. A leírásában mindent megtalálsz, a végletekig le van egyszerűsítve (gyakorlatilag "egy gombos" program).
(#3253) sati: Akkor most töröljem a hozzászólásod a hirdetés tartalma miatt?
-
kuyarashi
őstag
válasz
kuyarashi #3244 üzenetére
Elvonatkoztatva attól, hogy mennyi értelme van 10 bit/csatorna színmélységgel' dolgozni; a 8 bit + FRC monitorokat érdemes 10 bit képes VGA-val (pl.: Quadro-val) hajtani (+ DP kábel, + Windows, + Aero disable, stb.)? Gondolom nem. Szóval a 8 bit + FRC monitoroknak elég a 8 bites jel, hisz a monitoron belül történik a 10 bit-re való "felskálázás" (ha lehetne így hívni). Nem valós, képpontonkénti 10 bitről van szó.
Magyarul, egy 8 bit + FRC monitort felesleges 10 bit képes videokártyára kötni (mármint a színárnyalatok tekintetében). Jól gondolom, hogy nem lesz ebből adódó különbség egy 8 bites és egy 10 bites VGA által adott kép között? (Sőt, valószínű, hogy mondjuk egy Quadro csatornánként automatikusan is csak 8 bitet fog kinyomni egy 8 bit + FRC monitorra.) -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3135 üzenetére
Az összes Spyder melegebbre kalibrál ~200-250 Kelvinnel a referenciánál egyébként, ezt tapasztalatból mondom (na jó, nem próbáltam végig az összes darabot ami kijött a gyárkapun, de érted
). Egyébként a Spydereknek pont a pontosságra való törekvése a hátránya, mert 7 db szenzor van bennük, amiknek a leképezése nem az emberi szem karakterisztikáját követi.
A kémiai alapú tristimulus koloriméterekben az abszorpciós szűrő folyadék vagy zselé, ami egy meghatározott hullámhosszt enged át, a többit kiszűri, a nem kémiai alapúakban már üveg dichroikus prizmákat / szűrőket használnak. Amiről biztosan tudom, hogy nem kémiai (a gyártók nem közölnek információkat, csak a neten keringő szétszedési infók alapján lehet következtetni), az X-Rite Colormunki Display, az Eye One Display Pro, meg a BasICColor Discus.
Ha nem lehet vele hardveresen kalibrálni az azért lehet, mert a szoftver nem ismeri a monitor és az i1D3 párost együtt (korrekciós értékek szempontjából). Ezen csak a gyártó tud segíteni (már ha akar).
Egész vintage kinézete lett.
7200K a panel natív fehér pontja?
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3131 üzenetére
Hardveres kalibrálás alatt két dolgot értünk: egyfelől, amikor kalibráló hardverrel (koloriméter, spektrofotométer, radiospektrométer) kalibráljuk az adott eszközt (ez terjedt el a köztudatban). Másfelől a gyártók által használt zsargonban a hardveres kalibrálás az, amikor a megjelenítő saját LUT-jában, a megjelenítő szervizmenüjében végzett beállításokkal finomhangoljuk a képet (nem mindegyik képes rá: általában csak a high-end temékek): ez önmaga színhelyes képet eredményez, bármilyen forrásoldali változtatás nélkül. Te ez utóbbira gondoltál, ha jól tévedek, ugye?
A Prad.de szerint a W2420R kalibrálható hardveresen: 12 Bites LUT-ja van.
"Hardware calibration with LG calibration kit
The calibration kit consists of the True Color Finder software and a Spyder3 from Datacolor. It is included in a bundle with the LG W2420R, which means there is no need to buy it separately."
Mondjuk azt is hozzáteszik (amin nem lepődtem meg), hogy az eredmények annyira katasztrofálisan rosszak a Spyder 3-al, hogy színkritikus munkára alkalmatlan ez az összeállítás (ezt tapasztaltad Te is).
"In fact, the results with the Spyder3 were disastrously bad. The characteristics of the monitor were not even nearly correctly captured. As an example, we are providing the result of a profile validation as a PDF file, which was created via EyeOne Pro after the hardware calibration (target white point: D65, gamma: 2,2) and subsequent profiling with the Spyder3. The glaring deviations are easily visible. Colour accurate work is therefore not possible in any case."
"Az OázisComputer azt írta, hogy kalibráltak már ilyen monitort és a GB-LED opciót kell választani."
RGB LED lesz az (nem szimpla WLED - white / fehér LED - háttérvilágítása van).
"Azt miből lehet tudni, hogy egy koloriméter kémiai alapú és egyáltalán milyen van még?"
Régebben nem tudtak mást készíteni, mert a technológia nem volt adott. Akkoriban még műanyag szűrők társultak mellé (a modern eszközök már üveget használnak), amik idővel szintén megváltoztatták az optikai tulajdonságaikat. A kémiai alapú szenzorral rendelkező koloriméterek a Spyder 1-2-3-4-5 szériák, a Pantone Huey, Gretag-Macbeth / X-Rite Eye One Display és Eye One Display 2, X-Rite Eye One Display LT, LaCie Blue Eye és Blue Eye 2 + ezek különböző licenszelt klónjai.
Az új generációs i1D3 szűrői és szenzorai pl. így néznek ki.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3128 üzenetére
Ilyen monitorral nincsen tapasztalatom, de azt biztosan tudom, hogy gyárilag a Spyder 3-at adták mellé, ami újkorában sem volt a pontosság mintaképe, de ennyi év alatt már teljesen használhatatlanra drifteltek el a kémiai alapú szűrőik. A True Color Finder ezeket az eszközöket támogatja, amik közül ahhoz a monitorhoz ár / érték arányban az i1Display Pro (i1D3, EODIS3) a legjobb választás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- EA Sports WRC '23
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest