Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Squirrel
őstag
Csak nem bírom ki, hogy ne tegyek be egy kis matekot:
Tudomásom szerint a model 3 akku pakkja 75kWh kapacitású.
Ennyit evett az elmúlt cirka 110 km-en, amiből kb. 70km volt autópálya, max 115-120 kmh-val (120 felett büntetnek elég rendesen). 110 km-en 22 kWh a fogyasztás, ha ezt a 75kWh-ás akkura felszorozzuk, akkor kijön 370km. És ez csak 2/3-ad autópályahasználattal és 115-120kmh-s max sebességgel, valamint a teljes kapacitás kihasználásával, vagyis fullra töltve az utolsó kóboráram elgogyasztásáig, amit sehol, senki nem ajánl. Tehát továbbra is fenntartom, hogy a realis hatotáv pályán remélem nyáron meglesz 350, telen ennél jóval kevesebb. Ez a hatotavolsag persze függ a hőmerseklettől, nyári vagy téli gumiktól, a felni mintájátol, van-e fedő a felnin, hogy megy a klima, ülésfűtés, stb.
Kedves fórumtárs, mutassál legyszives egy fotót, hogy nálad mennyit tud elmenni egy töltéssel az elektromos autód, ha a tied elmegy 440 km-t, mint korabban kvázi lehülyéztél a link miatt (ahol továbbra is csak az aktuális állitásomat szerettem volna támogatni, hogy tapasztalatom szerint télen, autópályán rendesen csökken a megtehető távolság, nyáron fogalmam sincs, mert szeptembertől van meg a tesla és etront november vegén hajtottam, tehát azt is hidegben), akkor meghallgatom a tanácsodat, hogy mit csináljak másként. Egyébként meg azt tanácsolom, tartsad fenntartással ezeket a hivatalos gyári hatótávolságokat. Mint fentebb irtam, gondolom (remélem) az említett hybrid X5-ös 1.2-1.9 liter közötti fogyasztását sem hiszed el vakon.
-
válasz
-Faceless-
üzenetére
Nézz a Tesla árfolyamokra, divat lett a közemberek között is a részvény vásálás, és az lett a vége, hogy ott csücsülnek a történelem egyik legnagyobb lufiján.
Izé, ami IGAZÁN divat lett egy időben, az a Tesla shortolása volt. Gondolom ez nem illett bele a gondolatmenetedbe, azért sikerült kifelejtened

-
-Faceless-
őstag
válasz
Squirrel
üzenetére
Teljesen fölösleges érvelni, és az ilyen cikkek kommentjeibe belemenni. Trendet csináltak az EV-ből amit az emberek tátott szájjal hólapáttal nyomnak lefelé.
Nézz a Tesla árfolyamokra, divat lett a közemberek között is a részvény vásálás, és az lett a vége, hogy ott csücsülnek a történelem egyik legnagyobb lufiján.Mesterségesen gerjesztve lett ez az őrület, és mivel sok ember benne van bukkannak felfelé mindenféle youtube szakemberek akiket messiásként követnek mindenki más meg rosszul tudja. Ez van fogadd el, hogy a te véleményed rossz, és majd ők megmondják hogy mit gondolj.
-
Squirrel
őstag
Basszus te teljesen remenytelen eset vagy. Soha életedben nem ültél elektromos autóban, nyilván én látom rosszul, hogy mennyit tudok a saját autómmal menni. A linkelt oldalon a cold weather high way fölé oda van ugye biggyesztve, hogy real range amit akárhogy csűr-csavar az ember mégiscsak azt jelenti, hogy hatótávolság (szótárt linkeljek?) Az összes eddigi hozzászólásomban arról írtam, hogy hidegben akárki, akármit gondol, nem megy el a model 3-as 400 km-t se, autópályán meg inkább kicsit 300 felett. Az 50-es e-tron-t, meg azért linkeltem, mert azt használtam és az bizony hidegben 200 körül tudott pályán. Abban igazad van, hogy nem írtam korábban pontos típust. De basszus, én legalább vezetek napi szinten EV-t, te meg max interneten látsz ilyet. És a linkben a real range cold weather highway-nél az 50-es e-tronnal annyi van. De az 55-ös e-tronnál is csak 255. Azt én sehol egy büdös szóval nem mondtam, hogy nem tudnak ezek többet menni ennél, nyáron remélem fog is ez javulni, dehogy normális használattal nem hozzák a gyári adatokat, az biztos. Ez pontosan olyan, mint a hybrid X5 hivatalos gyái fogyasztása 1.2-1.9 liter. Azt is elhiszed? Hmm? A Tesla a hivatalos autópálya hatótávot 45 mph sebességgel számítja. Hol mész te 65-70-nel autópályán??? De korábban írtam, direkt a te kedvedért megnéztem, hogy mennyit ír ki és mekkora tartalék marad. Mínusz 5 fok volt ma, garázsban a tesla 7 fokot jelzett benti hőmérsékletnek. Telefonról elindítottam a fűtést, 5 percet ment. Mínusz 7 km a hatótávban. Irány a munkahely, 200 méter lefele, 4.5 km kb vízszintesen, parkológarázs, 2. emelet. Ott pihent az autó mínusz 2-3 fokban, aztán hazafele ugyanez az út, csak a végén felfele. Cirka 10 km, hatótávban mínusz 25km!!! Plussz a reggeli 7 mínusz hozzá a fűtés miatt. De én láttam rosszul. Szerinted. Holnap másik helyre megyek dolgozni, kb 100 km oda vissza. Komolyan készítek róla fotót. Szerintem a 100 km csökkenti a hatótávot minimum 150-nel.
Komolyan mondom, hogy komoly gondok vannak ott nálad a limbikus rendszeredben, teljesen ávette a hatalmat a neocortex normális működése felett. De persze elfogadom, ha azt mondják neked a hangok, hogy márpedig senki másnak nem lehet igazság a vélemenyében, tapasztalatában, akkor az úgy is van. Axioma amit gondolsz.
Én itt befejezem, mert lassan ugy viselkedsz EV témában, mint egy bizonyos politikai párt lelkes követői, de ebbe inkább nem megyek bele, mert ban-t kapok.
-
Noukoum
veterán
válasz
Squirrel
üzenetére
Na itt látszik meg mennyire nem értesz a témához, és még te személyeskedsz
Ugyanis bármennyire is meglepő lehet egy abszolút kezdő számára a hattótáv NEM A MINIMÁLISAN MEGTEHETŐ ÚT. Azt ugyanis bármyennyire meglepő úgy hívják hogy minimum hatótáv.City - Cold Weather420 kmHighway - Cold Weather320 kmCombined - Cold Weather370 kmCity - Mild Weather635 kmHighway - Mild Weather415 kmCombined - Mild Weather510 km
Tessék itt vannak a tesla model 3 long range adatai ha már ezt a példát veszed elő:
Azaz a hatótáv 445km
Tessék. Ezt te hoztad nem én, a saját számaid mondanak ellent neked nem én.Audi etronnál meg megint megakarod mutatni, csak hogy nem egy laikussal beszélsz. Belinkeled a kisebb aksis verziót, mert ez téged "igazolna". Ügyes trükk, csak nem működik.
City - Cold Weather350 kmHighway - Cold Weather255 kmCombined - Cold Weather300 kmCity - Mild Weather495 kmHighway - Mild Weather315 kmCombined - Mild Weather395 km
És kiadja hogy 351.5km megtehető hatótávú az e-tron. Basszus, hát csak nem az van hogy nem teljesen valós amit mondtál. Hát hogy lehet ez kérem....
A sok félrevezető kamu adatoddal csak tovább erősíted az emberekben a villanyautózással kapcsolatos félelmeiket, még ha nem is szeretnéd. Tehát akkor nem tudom miről beszélünk.
-
Squirrel
őstag
Így keresőbe hirtelen beírva:
Felhívnám a figyelmet a cold weather highway 320 km-es hatótávra és ez a long range model. Ők is félrevezetnek.
És E-tron 50
[link]Szintén tél, autópálya 205 km. Ők is hazudnak.
Nem EV ellenes vagyok (ott áll egy a garázsban), szeretem vezetni a teslát, jól megy, jó autó, minősége is pozitív csalódás volt, ez a jövő, de k..ra nem kell vakon bedőlni a marketingnek.
-
Squirrel
őstag
Komolyan mondom, akár személyeskedés, akár nem, egy elvakult, más véleményét semmibe vevő, villanyautót max youtube-on látó ....gyerek vagy. Ide mindenki azt illeszt be, amit a szíve gondol. Ez van. Lefényképezzem holnap, hogy mennyit fog 100km-en enni? Tényleg, elárulom, azért vettem teslát, hogy kibasszak magammal. Lebuktam.
-
Noukoum
veterán
válasz
Squirrel
üzenetére
Vidd át személyeskedésbe hátha igazad lesz. Ja várj mi.
Engem rohadtul nem érdekel mi van a garázsban ha olyanokat írsz melyek nem állják meg a helyüket. Ez van, másnak magyarázhatod hogy az e-tron 200km-t megy el autópályán 120-szal, de ne nekem próbáld mert marhára felesleges. -
Squirrel
őstag
Te szerencsétlen... nem tudsz olvasni? Ott írtam, ha gondolod lemegyek a garázsba és lefotózom... komolyan mondom, bajok vannak a fejedben. Fogadok, hogy nincs elektromos autód, de az is lehet, hogy még sose ültél egyben sem.
Ma azért direkt figyeltem a hatótávot. 10 km-t autóztam, kb. 200 méter szintkülönbséggel (egyszer le, egyszer fel), egész nap mínusz volt (mondjuk csak -2-3) és 25 km-t csökkent a hatótáv. Egész napi állással együtt (8-16-ig).
-
Somatom
veterán
válasz
Squirrel
üzenetére
Ezek terepjárók, SUV -ok. Magasan van a padlólemez, alacsony a belmagasság. Hatemberes túrára csomagokkal együtt még jó az Espace, Galaxy, Alhambra, Sharan, mert a hátsó traktust padlótól, plafonig lehet rakni és két ülés közé is fér csomag. Héthez már kisbusz kell (Hilux, Caravelle, Vito, Transit, stb.).
-
Squirrel
őstag
Ha hosszú útra megy gyakran 6 vagy 7 ember, akkor a megoldás a kisbusz. Bár youtube-on láttam videót, hogy egy model x-be mennyi csomagot bepakoltak a 3 üléssor mögé, igen csak meglepődtem. Főleg ha csak 6 hely kellett és az egyik hátsót lehajtották. De se a q7-be, se az xc90-be, se az x7-be se férsz el csomagokkal, ha 7-en vagytok. Ezek arra jók, ha 5-en mentek nyaralni, haza, hosszú útra, akkor kényelmesen elfértek csomagokkal és ha a szükség úgy kívánja (jönnek a nagyszülők, vagy meglátogat 2, esetleg 3 rokon, vagy épp te vagy a bulisofőr), akkor 7-en el tudtok menni kirándulni rövid időre.
-
Tschubi
aktív tag
válasz
Emericus Max
üzenetére
Teljesen egyetértek veled. A magyar férfi mindenhez (is) ért, ezen belül leginkább három dologhoz: nők, foci, autók. Ezzel mondjuk nincs baj, csak hát vitatkozni már nem tudunk, mert "alapesetben mindenki hülye csak én nem" a kiindulási pont.
"A töltésről sokat beszéltünk, persze otthon töltöd éjszaka, mi? És mi van, ha egy társasház 4.-ik emeletén laksz és nincs garázsod. Csak az utcán áll az autó a ház előtt. Kilógatsz egy 'madzagot' az ablakon? Amíg nincs minden parkolóban, kúton stb. nyilvános töltő, addig nincs létjogosultsága ennek." Én szerintem leginkább ezt kellene megoldani, ha valóban az a cél, hogy minél többen térjenek át elektromos autóra. -
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
LurkerSheik
üzenetére
NIO ET7 négyajtós kupé
na igen ez érdekes, szép is.. kíváncsi vagyok mennyi az ára?
remélem valóban ahogy írod, nagy piacszerzési csaták lesznek a jövőben EV téren, akár még idén is vagy 2022-tól
-
Emericus Max
aktív tag
Huhh, ezt a sok indulatot
Az a baj M.o.-on hogy ugye mindenki sír, hogy nincs pénz meg minden, de azért a magyarok 90% saját ingatlanjában lakik, ami még a jóléti társadalmakban sem általános (ott inkább 50%) és azért elég sok luxus autót látok az utakon, még akkor is ha nem újak.
Persze ebből nem lehet általánosítani, de ismerve saját nemzetemet, ahol a kifelé mutogatás a menő, a legtöbb ember inkább venne egy használt BMW-t, Mergát. Audit stb. mint egy elektromos kisautót.Ha pedig az új árakat nézzük, akkor egyértelműen többet kapsz a pénzedért egy hagyományos benzines/dízeles autóban jelenleg mint egy elektromos autóban. Igen, lehet meg fogtok kövezni érte, de igenis többet. Már csak az ára miatt is. Hiába költesz többet szervizre az évek folyamán a hagyományos autóval, de a sok milliós felár az e-autóért mikor térül meg majd? 5-6-7... év múlva? Az emberek többsége ki tud köhögni évente szervizre 1-200e Ft.-ot, de nem tud kiköhögni 15 millát egy összegben egy Teslára. Hitelre meg nem kell. Azért az átlag embernek megspórolni 10+ millió Ft.-ot belátható időn belül autóra kb. mission impossible. Már annak, aki nem aranykanállal a szájában született, illetve nem lop, csal meg hazudik 24 órában... Persze vannak sikeres és jómódú emberek, akik önerőből és teljesen tisztán gazdagodnak meg, de azért valljuk meg, nem ez a többség...
Tudom, tudom az emberek jó része jóval nagyobb autót használ mint kéne és az idő nagy részében elég lenne a kicsi is, mert egyedül ülsz benne, de néha jó ha nagyobb az autó és akkor nem lehet megoldani a kis 'villanyossal'. Nagyobb autón nem a SUV-okat értem, mert az nettó baromság.
Azért ha egymás mellé teszel egy új Octavia-t és egy Renault Zoe-t, akkor lehet én az Octavia-t vinném...Akkor arról nem is beszéltünk még, aki vidéken lakik, ahol a távolságok nagyobbak és nincs normális tömegközlekedés. Meg persze nyilvános töltő sem nagyon...
A töltésről sokat beszéltünk, persze otthon töltöd éjszaka, mi? És mi van, ha egy társasház 4.-ik emeletén laksz és nincs garázsod. Csak az utcán áll az autó a ház előtt. Kilógatsz egy 'madzagot' az ablakon? Amíg nincs minden parkolóban, kúton stb. nyilvános töltő, addig nincs létjogosultsága ennek.
Végül meg az emberi tényező. Az emberek többsége szereti a biztonságérzetet. Pl. nem indulsz el reggel 50%-ra töltött mobillal, ha nem muszáj mert idegesít, hogy lemerülhet. Na az elektromos autó is ilyen, persze van a hivatalos gyári hatótáv, amiről mindenki tudja hogy max. álmodban érvényes, de egyszerűen nem érzed biztonságban magad mert félsz, hogy most még 200km-t ír ki hatótávnak, de ha most jobban odalépek kicsit mert sietek, meg bekapcsolom a légkondit, töltöm a telót, megy az ülésfűtés stb., akkor rohadt gyorsan körömrágós lesz az út, meg visszafelé már töltő kell. Töltő pedig nem annyira evidens hogy van a közelben. Azért ez a hagyományos autóknál, hagyományos üzemanyaggal jól be van lőve. Ott azért megvan az a biztonság, hogy tudod hogy még hazaérsz, ha meg tankolni kell, akkor van kút a közelben majdnem mindig.
Szóval gyerekcipőben jár ez még és sok probléma van, amit meg kellene oldani infrastrukturális és technológiai téren is. Meg persze népautóvá kellene válni, tehát megfizethetőnek lenni a legtöbb ember számára...
Amíg ezek a dolgok nem adottak, addig marad ebben az országban az öreg használt benyás/dízeles és kész...Kicsit olyan ez mint az állatvédelem. Attól hogy nem eszel húst meg nem hordasz bőrkabátot, még nem oldottad meg az állatvédelem kérdését.
A cél megvan, de azért a jó dolgokról sem kéne feltétlenül lemondani, meg a bolygót se kéne tönkre tenni... -
Plug Life
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ez az ún. „szalmabábérvelés” 😂
-
.Szaki.
addikt
Mondjuk szegény Model Y-t 7 személyesnek mondani vakmeleg. Megnéznék egy tesztet 7 emberrel megpakolva, hogy milyen kényelmesen ülnek hátul és mennyire biztonságos az utasvédelem háttal ülve.
-
forumpista
aktív tag
Jajj... Na jó maradjunk abban hogy nem értünk egyet.
Egyvalamire viszont reagálnék, mert b@ssza a csőrőm:
"Magyarul nem lesz kuka 3 év alatt az aksi. Mint mondtam."
És mikor állítottam én ilyet? Soha nem mondtam olyat hogy 3 év alatt kuka lesz az akksi, azt mondtam hogy 10 év alatt 60-70%-ra esik vissza.És ez azért b@ssza a csőrömet, mert amit csinálsz annak tudom, hogy van valami neve, remélem valamelyik fórumtárs majd kisegít, amikor olyat adsz a számba amit nem mondtam, majd azt jól megcáfolod és utána vállon veregeted magad hogy de igazad volt...
-
Somatom
veterán
Úgy számolok, hogy ha hétvégére megy a család, akkor mindenkinek van legalább egy sporttáskányi cucca. Hova tesz hét táskát? Tetőbox?
Az én esetem a másik véglet. Ha utazik egy család, akkor visznek egy hűtőtáskát. Négy kamionos, az kapásból négy hűtőtáska. Hamar megtelik az Espace. -
4 éve van meg a C4 Grand Picasso. Három alkalommal mentünk vele 7-en. Kétszer a Velencei tóra (40 km.) Egyszer a Balcsiról haza (80 km.). Minimális csomaggal. Erre kb. megfelel, hogy elvétve rövid távra 7 személy. De 100+ km-re a hátsó kettőnek már nem lenne egy álomutazás. Inkább a nagy hely jó benne. Horvátországi 3 fős nyaralás sok cuccal is kényelmesen ment, nem volt plafonig tele tömve mint a piacozók járgányai.
-
Somatom
veterán
válasz
plömplöm
üzenetére
Sosem értettem az ilyen koncepciót. Hova utazik hét ember összenyomorítva, csomagok nélkül? Én négy emberre számolom a Grand Espace -t. Hátul két ülés szokott benne lenni. Amikor megyünk ki melózni, akkor így is meg van buggyantva négyünk cuccaival. Mondjuk, így hátul is fejedelmi a hely, de az ember nem utazhat 1000Km -eket összehajtogatva.
-
Squirrel
őstag
Az átlag villanyautót nem adják ki valós 300 km-es hatótávval, hacsak nem az átlagba csak a teslakat számítod. 2 EV-vel van tapasztalatom, audi etron és tesla model 3 performance. Az etron papíron valami 420 vagy 450 km-t tud, valóságban kb. 220-250-et, de ha pályán mész 120-szal (itt ennyivel lehet), akkor inkább 200. A tesla 530-at ad meg, ebből nekem kb. 350-en van meg, és ezt úgy kalkulálva, hogy tökig töltöd és üresig használod (audi és tesla is). Az ajánlott akku töltöttséget pedig 10 és 90% között javasolják, tehát ha kímélni akarod az akksit, akkor a fenti számoknak vedd a 80%-át. Én sem örültem ezeknek a számoknak, hidd el. Abban reménykedem, hogy tél van és nyáron jobb lesz. Most töltöttem fel, 90%-ig megy a töltés és 430km-t ír ki hatótávnak. Ha gondolod, lemegyek a garázsba és csinálok egy fotót. Ez jóval kevesebb, mint a gyái 530 km 90%-a, inkább 80%-hoz közelít. Nem sport módban vezetek és abszolut vegyes használat. Ha megyek valahova, kb. a valós km plussz 50%-ot számolok (ha autópályás szakaszon megyek), és kb így is szokott kijönni a matek. És ez a tesla, ami kiemelkedően keveset fogyaszt az EV-k között.
A model s-nek és model y-nak van 7 üléses változata, a hátsó 2 hárafele néz. A model x-ből van alapból 5, de van 6 és 7 üléses konfiguráció. A hátsó 2-t inkább tényleg gyerekeknek ajánlják, isofix pontok ott is vannak. A 6 ülėses változatban a középső 2 ülés teljesen olyan, mint a vezető és anyósülés, itt összesen 4 isofix pont van, a 7 ülésesben meg 5. A cybertruck az 5+1 üléses a jelenlegi állás szerint, hául normál 3 hely, elől meg a bazi szeles könyöktámasz felhajtható és abból lesz középen egy keskenyebb ülés. Olyan, mint a ford f-150-es raptornál.
-
plömplöm
őstag
-
Somatom
veterán
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Mert a villamos kötöttpályás, nem akar lekanyarodni, sávot váltani, nem kell neki füstelvezetés, kisebb alagutat igényel, és biztonsági szempontból kezelhetőbb. A metróból és a földalattiból is feljönnek az emberek. Sőt! Több megállónál így is van aluljáró.
-
Feketelaszlo
senior tag
A nagy vasútépítések idején sem tartott senki attól, hogy az a rengeteg vágány egyszer majd útban lesz és nem járnak rajta vonatok, esetleg egész nívós szárnyvonalakat kell bezárni kihasználatlanság miatt.
De ha már nagykörút - miért épp a villamos menjen föld alá, miért nem az autók? Esztétikailag, városképi szempontból is célszerűbb lenne az aszfaltot elrejteni, meg a tömegközlekedőket is kiszúrás lenne az utazás előtt és után lépcsőztetni az utcaszintre érkezés helyett. (továbbra sem tartom reális ötletnek, de azért szöget ütött a fejemben, hogy miért épp az autók felül - villamos alul reláció az alapvetés, hisz az ellenkezőjére is bőven akad példa. Ha már úgyis elvittük ennyire offba a topikot). -
Somatom
veterán
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
A körgyűrű északi részének szükségességéről fölösleges is lenne vitatkozni. Évtizedek óta mindjárt kezdik, csak hát nem olyan egyszerű megvalósítani, mint a déli oldalon. Alagutat fúrni, hidat építeni költséges, plusz sokkal befolyásosabb emberektől kéne területet kisajátítani.
Attól meg nem tartanék, hogy a nagykörútból szellem-övezet lenne attól, hogy villamos helyett, földalatti járna a közepén.
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Ebbe egy darab 2021-től legyártott autó sincs. Pedig én azokról beszéltem. Látszik mennyire figyelsz. De idézek a cikkből mert sokaknak hasznos lehet:
"Az Electrek nyolc pontban összefoglalta, mit olvashatunk ki az adatokból általánosságban:
Ha az akkumulátor degradáció nem gyorsul fel jelentősen, akkor az akkumulátorok túlnyomó többsége tovább él majd, mint a jármű amibe beépítették."Magyarul nem lesz kuka 3 év alatt az aksi. Mint mondtam.
"Az akku kapacitás átlagos csökkenése 2,3% évente, azaz egy új korában 200 km hatótávra képes villanyautó öt éves korában már csak 178 kilométert, 10 évesen pedig 158 kilométert tud majd megtenni teljesen feltöltött akkuval."
Tehát 10 év alatt 20%-ot mértek, pont amennyit mondtam. Milyen meglepő. Ennél már csak jobb lesz.
"Az elektromos autók akkumulátorainak kapacitása nem lineáris módon csökken. Az első években viszonylag gyors a degradáció, majd annak üteme a következő években lelassul.A folyadékhűtéses akkumulátorok degradációja lassabban megy végbe, mint a léghűtéses autók akkujánál. A Geotab adatai alapján egy folyadékhűtéssel ellátott Tesla Model S 2015 évjáratának éves átlagos romlása 2,3%, ezzel szemben egy léghűtéses 2015-ben gyártott Nissan Leaf akkuja évenként 4,2%-ot veszít a kapacitásából.A nagyobb pufferrel (az akkumulátor kapacitásának egy része nem érhető el) rendelkező járművek akkuja lassabban öregszik, azaz, ha egy gyártó kisebb tartalékot használ, akkor előbb megy tönkre az akku, mintha a nem használt rész nagyobb, így például a Chevrolet Volt plug-in hibrid korai változatában nagyon lassú az akku öregedés a hatalmas puffernek köszönhetően.A jármű nagyobb mértékű kihasználása, azaz a több futott kilométer nem feltétlenül jelenti az akkumulátor gyorsabb romlását.A meleg hőmérsékleten használt járműveknél az akkumulátorok állapota gyorsabban romlik.Az egyenáramú villámtöltők gyakori használata felgyorsítja a degradáció folyamatát, azonban az AC töltés esetén nincs jelentős különbség attól függően, hogy kis teljesítményű konnektoros töltésvezérlőt, vagy nagyobb teljesítményű AC töltőt használunk gyakrabban.A gyakori DC töltés akku károsító hatása forró éghajlaton erősebb."Az ábrán nem látható km csak év, nem sok újdonságot tartalmaz a cikk. És a 2019 és az előtti autókat nézi mely rendszerint a gyártók első elektromos próbálkozása. Magyarul nem a legjobban sikerült modellek.
A korai Nissan leafet és az első generációs teslákat pedig jó lenne békén hagyni mert nem a legjobb darabok. De persze mindenki a leafet szokta felhozni mert ott látható jelentős degradáció
Akkor most számold ki hol lesznek 10 éves korukra ezek az akksik... Pontosan ott ahol mondtam, valahol 60-70% között.
Mi a f@sz? Benne van a cikkben átlagban 20% a 2019 előtti autókban.... Nem direkt csinálod áhh nem.Ezzel még nem is lenne gond, ha a hatótáv 600 km-ről esne 400-ra, de amikor a nyári 200-ról esik 120-ra (ami télen 60 lesz), akkor majd vakarod a fejed.
Továbbra is 20%. A tél nem felezi a hatótávot. És már 300km valós hatótáv az átlag amivel egy autót kiadnak, de inkább több. Senki nem vakarja a fejét.Egyedül talán a Tesla a kivétel a brutális nagy akksija miatt, csak abból meg olyan kevés van, hogy nem fogsz tudni venni.
Nem fogsz tudni venni?
Tele van vele a használt piac. A tesla brutális aksija pedig elég régóta a múlté, fogyasztásban nagyon jók.Amúgy, nem kötekedésképp, de már sokadszor bizonyosodik be, hogy nem igazán ismered a villanyautókat, viszont így meg a túlzásba vitt villanyautó védésed pont kontraproduktív lesz.
Ember sz@rrá javítalak hsz-eken keresztül nézz már magadba. Nem ismerem a villanyautókat, mondja ön aki ennyi baromságot ír.
Ebben egyetértünk, csak míg korábban egy új autót (ami került 4-5 misibe), még egy átlagos magyar is megengedhetett magának életében egyszer, addig a 10-12 milliós e-autókat már nem...
Ne a korábbról beszélj hanem a mostani árakról. 2021 van és még mindig ott tartunk hogy kizárólag az autó vételárát nézzük. Hiszen utána ingyen van az autó nekünk magyaroknak úgy úgy. Nem lehet komolyan venni.De, az hogy betiltják/ellehetetlenítik a hagyományos autókat a politikusok a villanyautók miatt. Ez persze nem szigorúan a villanyautók hibája, de azt eredményezi hogy a szegényebb országok átlag jóska pistái csak egyre idősebb autókat fognak tudni megvásárolni.
Tényleg és Magyarországon mikor fogják betiltani ha megkérdezhetem? Holnap, vagy azután? Ha meg szerinted nem a villanyautók hibája akkor miért a villanyautókat hibáztatod érte.. -
Somatom
veterán
válasz
moleculez
üzenetére
Sztem az az Y. Guglizz rá a Tesla X 7 seats képtalálataira! Úgy látom, hogy van 6 és 7 üléses konfig, de az egyikből nem lehet másikat csinálni. A középső sorban látok lehetőséget a hosszirányú eltolásra, de sztem az csak a hátsó sorba beszállást segíti. A csomagtartó a középső és a hátsó sor támláinak előrehajtásával bővíthető. A csapott hátrész miatt a hátsó sorban nem csak a lábtér, hanem a fejtér is szűkös.
-
Feketelaszlo
senior tag
Értem az elvedet, de nem értek egyet vele - a nyers erővel megvalósított kapacitásnövelés minden infrastruktúra fejlesztés méregpirulája, mert könnyen lehet belőle kihasználatlan szellem-övezet. Ha nem haragszol az M0-észak példát szándékosan ignorálnám, mert wall of textet lehetne érvekkel és ellenérvekkel idehozni, de arra azért felhívnám a figyelmet, hogy nagyon sok jövőre vonatkozó forgalombecslés folyamatosan növekvő igényekkel számol, ami egy csökkenő népességű országban hosszú távon bizarr lenne. Persze a forgalom centralizálódhat egy-egy földrajzi helyre, még az autók száma és használati gyakorisága is növekedhet egy darabig, de ezek a már-már tényként kezelt trendek akár a visszájukra is fordulhatnak, amely óriási kihasználatlan útfelületeket és nagy, üres parkolókat eredményezne. Ezért nem szívesen fog bele senki hosszú megtérülési idejű közlekedési projektekbe.
-
plömplöm
őstag
azt tekintem hét ülésesnek, amiben van hét darab teljes értékű egyszemélynyi ülés. nem véletlenül hoztam fel az espace-t példának, bár lehettem volna pontosabb is, hogy melyik espace. igen, arra gondoltam, amiben volt 7db teljesen önálló ülés, akár egyesével kivehetőek, nna az 7üléses. ami nem ilyen, az nem 7 üléses, hanem 7 személyes, adott esetben pedig csak 5+2 személyes. bár ebből a szempontból meg jobb a "hétüléses" elnevezés, mert ebben benne lehet, hogy adott ülések csak fél ülések, mondjuk 150cm testmagasságig, de ettől még <ülés>, a sok együgyű meg örül, hogy "hétüléses"

szerk: ezt a képet elnézve, amit utólag betettél, elbizonytalanodtam. a második üléssor 3db ülése egyesével tologatható előre-hátra? vagy a középen lévő ülés ilyen rövidebb ülőlapos? a harmadik üléssor támlái mintha egyesével lennének dönthetőek.
-
forumpista
aktív tag
"Ez egy légből kapott szám."
Természetesen: link. (figyelem, ez a villanyautosok.hu, szóval egész biztos nem valami benzin vérűek írták a cikket).
Nissan Leaf (ezzel van a leghosszabb tapasztalat): 6 évesen 70-80% között van az akksi
BMW i3: 3 évesen 85%Akkor most számold ki hol lesznek 10 éves korukra ezek az akksik... Pontosan ott ahol mondtam, valahol 60-70% között. Ezzel még nem is lenne gond, ha a hatótáv 600 km-ről esne 400-ra, de amikor a nyári 200-ról esik 120-ra (ami télen 60 lesz), akkor majd vakarod a fejed.
Egyedül talán a Tesla a kivétel a brutális nagy akksija miatt, csak abból meg olyan kevés van, hogy nem fogsz tudni venni.
Amúgy, nem kötekedésképp, de már sokadszor bizonyosodik be, hogy nem igazán ismered a villanyautókat, viszont így meg a túlzásba vitt villanyautó védésed pont kontraproduktív lesz."Magyar zsebnek nem a villanyautó a drága hanem az újautó."
Ebben egyetértünk, csak míg korábban egy új autót (ami került 4-5 misibe), még egy átlagos magyar is megengedhetett magának életében egyszer, addig a 10-12 milliós e-autókat már nem..."És? Ennek mi köze van a villanyautókhoz? Semmi. "
De, az hogy betiltják/ellehetetlenítik a hagyományos autókat a politikusok a villanyautók miatt. Ez persze nem szigorúan a villanyautók hibája, de azt eredményezi hogy a szegényebb országok átlag jóska pistái csak egyre idősebb autókat fognak tudni megvásárolni. -
Somatom
veterán
válasz
plömplöm
üzenetére
Attól függ, hogy mit tekintesz 7 ülésesnek. Az én Espace IV -emben még lehet ilyet is csinálni, mert az öt ülés kivehető, forgatható. Az Espace V sokkal kisebb, mint a IV és nem lehet kivenni az üléseket. Láttam képeket erről a hétszemélyes Teslaról. A hátsó sorba legfeljebb gyerekeket lehet ültetni, de őket is csak büntetésből. Nézd meg a hátsó sor lábterét!
-
plömplöm
őstag
félek tőle, hogy ez sem hétüléses lesz, mint mondjuk egy espace, csak simán hétszemélyes. de ne legyen igazam.
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Azt vitatod hogy a magyar zsebnek túl drága az elektromos autó?
Magyar zsebnek nem a villanyautó a drága hanem az újautó.vagy azt hogy a magyar autók átlagéletkora csak nő és nő?
És? Ennek mi köze van a villanyautókhoz? Semmi.
A villanyautónak inkább örülni kéne itthon mert egy 10 éves hagyományos autó 200e km után anyagi öngyilkosság. Egy villanyautóban meg 10-20%-kal kevesebb hatótávod lesz mint a gyári. Annál amit most gyártanak. Ellehet képzelni mi lesz 30 év múlva. Szörnyű jövő.vagy azt hogy az e-autók akksija 10 éves korukra már csak ~70%-os kapacitáson van?
Ez egy légből kapott szám. -
forumpista
aktív tag
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Elkezdtem megválaszolgatni a dolgokat, de amit írsz annak semmi értelme. Arról nem beszélve hogy tele van hibás adatokkal.
-
Somatom
veterán
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Írok egy példát. Ha most egy kamion az M1 -ről az északbudai oldalra akar jutni, akkor egy 70Km -es kört kellene mennie. Ehelyett inkább borít egy balost Komáromnál. A következmény látható a 10 -esen befelé. Ezen nem segít, ha a benzines autókat elektromosra cseréljük. Jól járható utakra és több parkolóhelyre lenne szükség és akkor a benzines autók is kevésbé szennyeznének.
-
Feketelaszlo
senior tag
Mindent arrébb lehet tenni, kérdés mennyiért. Gazdaságosan biztos nem, ez csak valami propaganda beruházásként működhetne, hogy mutogassák, de értelmét vagy célját nem igazán látni - még egy világszínvonalú bringaúttal sem (mi van egyáltalán a körúton belül ami ennyi sávot igényelne, hirtelen mindenki múzeumba, színházba meg egyetemre akar járni?
)
A Hungária modernizálásában már több ráció van, de az most sem a saját átbocsátó képességének hiánya miatt szokott bedugulni, hanem a csatlakozó utak szűkös kapacitása miatt, Budapest - meg úgy általában Magyarország - nem ezekben a körgyűrűkben rossz, hanem az azokat összekötő sugárutakban. -
Somatom
veterán
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
A körút 100 éve is ugyanott körút volt, nem épült oda semmi, amit ne lehetne odébb tenni.
-
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Most is megoldható azért, közműáthelyezésnek hívják

Na meg szoktak metrók épülni nagyvárosokban mostanában is... -
forumpista
aktív tag
Azért fognak 25 évessel járni, mert a fiatalabb euro 6-7-es benzines/dizel autók fenntartása (szervízelése) egyszerűen túl drága lesz idősebb korukban, új elektromosat meg nem tudnak venni, mert nincs rá pénz.
Az életszérűtlen euro 6-7 miatt már most is növekszik a magyar autók átlagéletkora évről évre, csak úgy mondom és ez csak gyorsulni fog, mindenki a régi technikát igyekszik életben tartani, mert az egy nagyságrenddel olcsóbb (mind megvenni, mind életben tartani).A használt elektromos autózás pedig szintén nem opció a többségnek, mert én elhiszem hogy te elhiszed hogy az újonnan 17 milliós teslát meg 13 milliós id4-et 5-6 évesen majd megveszed 3 millióért, de nem fogod. És a 3 millió még mindig dupla annyi pénz, mint amennyi egy átlag magyar használtautó vásárlónak a zsebében van.
Ezen felül, az e-autók akksija 10 évesen már csak úgy kb. 60-70%-osak, szóval az az új e-autó, amit ma megveszel 13 miskáért, és tud 200 km-ert, azt a magyar majd 10 évesen tudja megvenni 2-3 miskáért, amikor a 200 km-ből 120 km lesz, és további drasztikus akksi romlásra számíthat. Szóval igen, mire a mai elektromos autók használtan elérhetőek lesznek a magyar átlag autóvásárló tömegeknek, addigra bizony például az akkupakk cseréje igen csak aktuális lesz.
Meg fogja venni? Nem. Inkább használ egy 20 éves benzinest.Ez van, egyszerűen csórok vagyunk. Nem véletlen hogy az a motorizáció ami pl. az USA-ban már a '20-as években jelen volt (érdemes megnézni random utcaképet a '20-as évek tetszőleges nagyvárosáról az USA-ban), azt Magyarország csak kb. a '80-as évekre érte el...
-
Feketelaszlo
senior tag
150 éve tudtak ilyet csinálni...ott ahol már nem volt telefurkálva eleve a földkéreg műtárgyakkal.
Egy USA nagyvárosban még talán most is menne, de az európai városok történelmi kerületeiben ez elég öngyilkos vállalkozás. Kb. a Monarchia idejében még meg lehetett csinálni, mert a kisföldalatti akkor még az urbanizáció korai fokán levő településrészeken ívelt át, de hogy a nagykörúti villamos ma bemenjen a föld alá...hááát, elég merész ötlet. Stuttgartban vagy 20 éve dolgoznak a központi pályaudvar föld alá vitelén és még mindig csak egy nagy gödör van a helyén csillió euró elszórása után (a 4-es metró falusi bekötőút túlárazás hozzá képest). Sajnos az alá/fölé építés nagy projektekben ritkán jó megoldás, egy-egy egyedi kereszteződésben vagy csomópontban kivitelezhető. -
Tiszteletem, mennyi felesleges időd és energiád van ennyi tanításra
a fentebbi, mindenhez is értő fórumtársakkal szemben.
A magyarországon élő magyar ember nem tud sajnos szélesebb perspektívában és lokális helyett globálisan gondolkodni, illetve bízni a szakemberek szakértelmében. -
Somatom
veterán
Vannak más opciók is. Van olyan nyugati főváros, aminek nincs legalább egy autópálya körgyűrűje? Eggyel beljebb ott a Hungária, tele nagy kereszteződésekkel. Oda alul/felüljárók kellenének. Ha a nagykörúti villamost levinnék az úttest alá, rögtön lenne 2x2 sáv + bringaút. 150 éve tudtak ilyet csinálni. Mélygarázsok, parkolóházak, stb., stb.
-
mcdennis
tag
Nem tudom miről beszélsz. Ki mutogat? El kellene olvasni a kontextust (és értelmezni) nem csak a megszokott mondatokat beböfögni

OMG. Úgy jönnek ide a régi autók, hogy abból rengeteg van és rendkívül károsak. Azokat az autókat kellene szigorú műszaki vizsgákkal, adókkal kivezetni a gépjármű parkból (ezzel parhuzamosan tömegközlekedést fejleszteni) és az embereket újabb, korszerűbb, kevésbé szennyező típusok fele irányítani. Ebben nagyobb lenne a potenciál és nagyobb hatást tudnánk elérni mint azzal hogy évi 1-2 ezer elektromos autót a piacra dobunk. Szerintem ezaz elektromos autó támogatás inkább egy tehetőseknek akik nyilvan tobb adot fizetnek be egyfajta pénzvisszaosztás. Ami nem baj, en nem vagyok kommunista, aki tobb adot fizet kapjon tobbet vissza belole, de akkor ne mondjuk már hogy ez a nagy környezet megmentésért folyó harc. Nyilvan van ilyen celja, csak ha igazan tenni akarnanak valamit lennenek mas hatasosabb eszkozok. (Dugódíj, automentes övezetek, közúti károsanyagmérés a régi autóknak)Én meg Pesten élek és tudom milyen itt a levegő. De azis kemény mikor lemész vidékre egy szegényebb utcába és arconcsap az ottani levegő télen

Jajde kis butus vagy. Olyan autot fognak venni amilyet kapnak a “boltba”. Az meg a szabályozáson mulik amit az EU elég rendesen szabályoz is. Az EU azt is előírhatná a sok karosanyagkibocsatas csokkentesi normak mellett hogy milyen legellenallasi egyutthatoval johetnek ki személyautók pl. A marketingről meg nem is beszélek. Ahogy nekiestek a dízeleknek úgy nekilehetne esni a SUVoknak is és lehetne a közvéleményt más autótípusok felé irányítani.
ezt a Teslásat ki mondta neked, mert rendkívül humoros.

-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Miért járnánk 25 éves autókkal? Honnan pottyant ez ki a fejedből? És mi alapján írod ezt?
És ide még egy adalék: mivel az új euró normák (6 és 7) annyira elbonyolítják a hagyományos autókat hogy azok 10 éves korukra gyakorlatilag gazdaságilag üzemelhetetlenné válnak (ki akar és legfőképp ki tud majd évi 1-2 millió forintot szervizelésre költeni), ezért az emberek a korábbi autóikat fogjak üzemben tartani.
Értsd: ha nekem most van egy 15 éves autóm amire rá kell költenem évente pár százezer forintot szervizelésre, azt nem fogom lecserélni egy 8 évesre, amire meg évi 1-2 millát kell rákölteni.
Ennek meg nem tudom mi köze van a villanyautózáshoz. Más lefogja cserélni a régi autóját elektromosra mert azt 10 évesen is nyugodtan megveheted, nem fogod rákölteni a gatyádat mert nem volt karbantartva. -
törölt tag
Érdekes, hogy minden topikban van olyan ember, aki másokkal kötözködik, saját gondolata nincsen, csak a másikat igyekszik kiforgatni
és ezzel párhuzamosan magát profi hozzáértőnek adja elő, de az adott termékből nincs neki/nem is tervez venni/nem tud venni (ez utóbbi pedig frusztráltá teszi és mindenki ellenség.) -
válasz
forumpista
üzenetére
De akkor ez most mennyivel környezetbarátabb?...
Sokkal
. Nincs annál környezetbarátabb dolog, mint nem legyártani valamit.
Szvsz ha valóban környezetbarátabbat akarnának a politikusok, akkor például kötelezhetnék a gyártókat a tervezett elavulás mellőzésére. Pl. autóra 15 éves kötelező garanciával, vagy tartós fogyasztási cikkeknél (TV, mosógép stb.) 10 éves, mobiltelefonokra 5 évessel stb. Nyilván drágítana, de kényetelenek lennének tartósabbra gyártani a dolgokat, és még mindig olcsóbb 5 évente kifizetni 10%-al többet, mint évente 100%-ot. Az aztán tényleg környezetbarát lenne. -
forumpista
aktív tag
Ez nem megy szembe azzal amit mondtam:
" csak annyi történik hogy az emberek 15 éves roncs benzines helyett 20 meg 25 éves roncs autókkal fognak járni"
De akkor ez most mennyivel környezetbarátabb?...És ide még egy adalék: mivel az új euró normák (6 és 7) annyira elbonyolítják a hagyományos autókat hogy azok 10 éves korukra gyakorlatilag gazdaságilag üzemelhetetlenné válnak (ki akar és legfőképp ki tud majd évi 1-2 millió forintot szervizelésre költeni), ezért az emberek a korábbi autóikat fogjak üzemben tartani.
Értsd: ha nekem most van egy 15 éves autóm amire rá kell költenem évente pár százezer forintot szervizelésre, azt nem fogom lecserélni egy 8 évesre, amire meg évi 1-2 millát kell rákölteni.Megint csak ugyanaz van, hiányzik a rendszerben gondolkodás képessége a politikusok részéről, csak és kizárólag a lokális gondolkodás van előtérben, arra nem figyelnek, hogyha meglököm a dominot a sor elején, akkor az esetleg valami nem vártat okoz kicsit hátrébb...
-
Noukoum
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Forgalomba hozni nem lehet hagyományos autót, nem pedig használni. Magyarországon még 30 évig biztosan lehet használni őket.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Igen, ez gond, hogy kötelezővé akarják tenni, ez teljes baromság, tipikus poltikusi hozzánemértésből fakad, de nem fog menni, mert nincs semmi realitása. Ha mégis, akkor elsöpri őket a népharag, tehát ezt meg fogják változtatni.
Másrészt meg ha újat nem is lehet venni, a használtakat nem tudják betiltani, tehát még legalább 20 év, mire 50%-os lesz az elterjedése a villanyosnak nyugaton, 30 amíg nálunk. Addig meg simán megoldódik ez a gond. -
forumpista
aktív tag
"Igen, de arról beszéltünk, hogy egyszerre akarna tölteni mindenki."
Mármint T és HaliGab23.
Én viszont arra mutattam rá, hogy habár az egyszerre töltés nem annyira valószínű, de az hogy az autók harmadát átlag naponta tölteni kell, az igenis valós. És ez még mindig elég sok áram."Aki megy havona 100 km-t az bizony vesz autót, amilyet akar"
Oké, de ez benne van az átlagban
Minden egyes ilyen autósra jönni fog egy aki meg havonta megy 3 ezer km-ert (igy jön ki az évi átlag 17e)."Ha napi 1000 km lenne, akkor ahhoz épülne ki az infrastuktúra. A mostanihoz is kiépült, miért ne épülhetne ki ahhoz is?"
Ki fog. A probléma nem ez. Hanem az hogy az EU kvázi előírta hogy 10 éven belül csak elektromos autót lehet forgalomba hozni. De ehhez az elektromos infrastruktúrát nem fejlesztik (illetve inkább vissza).
Ez a gond. 10 év múlva megfizethetetlen lesz az elektromos töltés, jelen állás szerint, olyan pénzeket fognak kérni 100 km-re, hogy sírni fogsz.
Értsd: amikor az 1900-es évek elején megjelentek a benzines autók, senki nem írta elő hogy 10 év múlva nem lehet lovat eladni. És ez jól is volt így, mert pl. Magyarországon még 50 évvel később is a ló volt a fő közlekedési eszköz.És nekem ez a bajom. Oké hogy erőltetjük az elektromos autókat a benzinessel szemben, de akkor
1, tegyük őket megfizethetővé mindenki számára, máskülönben csak annyi történik hogy az emberek 15 éves roncs benzines helyett 20 meg 25 éves roncs autókkal fognak járni, főleg itt keleten
2, készítsük fel erre az egész infrastruktúrát, máskülönben visszarepülünk az időben pár évtizedet... -
Nem ezen kellene agyalni, hogy éves szinten mekkora, és napi szinten mekkora energia kell a töltéshez, mert hazánkban nem ez lesz a probléma. Ugyanaz lesz a probléma az elektromos autókkal, mint a hagyományosakkal. Azaz, a pénzes nyugat kivénhedt szarjait ide "exportálja" ( értsd behozzuk mi magunknak a hulladékot). Hajtják 3-5 évet aztán vakarjuk a fejünket, hogy hová tegyük a sok hulla akkut. Mert nyugaton még mindíg az a megoldás, hogy "ami hasznos azt hozd ide keletről. Ami káros vidd keletre, legyen az ő bajuk"
-
válasz
forumpista
üzenetére
Anniyra azért nem szedted szét

Igen, de arról beszéltünk, hogy egyszerre akarna tölteni mindenki. Ez nonszensz. (Amúgy meg ugyanaz lenne, mint ha egyszerre akarna mindenki tankolni: összeomlana a rendszer, km-es sorok a benzinkutakon.)
Aki megy havona 100 km-t az bizony vesz autót, amilyet akar. Most is megteszi, sok ezer autó porosodik a garázsokban vagy a lakótelepi parkolókban, hogy hétvégén menjen pár 10 km-t, miért ne lenne ez ugyanígy később?
Legyen napi 50 km az átlag, tökmindegy. Ha napi 1000 km lenne, akkor ahhoz épülne ki az infrastuktúra. A mostanihoz is kiépült, miért ne épülhetne ki ahhoz is? -
Noukoum
veterán
16000km-t tesz meg az átlag autós Magyarországon. Ez inkább 45km / nap átlag.
Ez az egyszerre töltés meg csak a szokásos baromság, mint a kobalt hiszti, a 3 év alatt kuka aksi, kigyulladó villanyautó, rohadó tesla, nincs hangja, hatótávpara, kevés a hatótáv, környezetszennyezőbb, a fűtés a gond, a hajó a gond, a repülő a gond, minden más a gond, nem 3 perc megtankolni, drágább mint a többi, nincs elég áram, nem is lesz elég áram, és még sorolhatnám.Minden egyes laikus ezekkel jön, már rosszul van az ember. Vannak problémái a villanyautózásnak, hiszen mindennek vannak. De ha már ennyire fikázni akarunk legalább értelmes dolgokat írjunk. Mert ez az ország még mindig itt tart
És nem a politikusok miatt hanem az emberek miatt. Csak könnyebb őket szidni. -
válasz
üzenetére
Nem tudom, de valami lesz, ahogy eddig is így volt. 1950-ben például sokkal kevesebb erőmű volt, mostanra meg több lett. Na pont ugyanígy lesz. Például több atomerűmú, több gázerőmű, több szélerőmű, több napelemes erőmű. 30 év múlva reális esély van a fúziós erőműre is akár (de lehet, hogy még tovább tökölne vele, ki tudja?). De mindegy mi, ha több energia kell, akkor több energia lesz.
-
forumpista
aktív tag
Bocs, de most szét fogom szedni a kommented

"Ma magyarországon átlagosan 20 km-t megy egy autós"
Ez elég fura annak tükrében hogy az átlagos éves futásteljesítmény 17e km volt 2018-ban (és növekszik)... Ahogy írtam az átlag autós napi 50-70 km-ert megy, és tőlünk nyugatabbra ez a szám még magasabb (pl. Németországban teljesen normális hogy valaki 100 km-ről ingázik be a mhelyére!)"Aki megy havonta 100 km-t"
Az nem vesz autót, semmilyet."És vajon egy átlagos villanyautó átlagosan hány km-t tud majd megtenni akkor, amikor 4 millió lesz belőle nálunk? Nyilván nem 200-at, mint ma."
Ez lényegtelen, mert az számít hogy mennyi áramot és mennyi ideig akar felvenni a hálózatból. Ez pedig csak attól függ, hogy mennyit megy az autóval.
Értsd:
3 naponta 50 kw az pont ugyanakkora terhelés és pont ugyanannyi áram, mint 6 naponta 100 kw vagy 9 naponta 150 kw.
Megint máshogy: ha 3 autós naponta 50 kw-ot áramot akar felvenni éjszaka (ez van pl. most), az pont ugyanaz, mintha csak 1 autós naponta 150 kw-ot akarna felvenni (ez meg a képzelt jövő). A kocsid hatótáva nő egy töltéssel, de mivel ehhez annyival több áram is kell, a te erőmüvednek minden esetben ugyanannyi áramot kell előállítania átlagban.A hosszasan levezetett átlag számításod is itt hibádzik, igen lesz olyan autós aki egy nap semmit sem tölt, meg lesz olyan aki egy nap fullra tölt, meg lesz olyan aki egy nap 2x tölt fullra. De ez az erőmü igénybe vétele szemszögéből lényegtelen, neki le kell tudnia termelni X mennyiségü áramot/nap. Az hogy ezt hány autó veszi igénybe és mekkora akksival, lényegtelen, maximum a tüske szerü pillanatnyi terhelés elosztásában segít.
-
törölt tag
Egy apróbb olajkincsen csücsülnek, és nem titkoltan ebből finanszírozzák a sztorit.
Jó adottságaik vannak.Viszont utánanéztem, írtam mennyi autó van ott.
Tehát még egyszer, én arra vagyok kíváncsi, hogy mi fog átmenni itthon és akár globálisan erőműtípusból, amikor pl. a Paks2-t is rengetegen ellenzik.
-
törölt tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
326ezer villanyautó van Norvégiában. (Hybrid autó meg 137ezer).
Szép szám, de ez még nem több millió.Én az erőmű építésekre vagyok kíváncsi, hogy milyen típusokkal lehet majd kiszolgálni az energiaigényt, mit fogad majd el a társadalom.
Eredetileg ezt vetettem fel az első hozzászólásomban. -
válasz
üzenetére
De, fel kell vetni a problémát, épp azt próbálom elmagyarázni, hogy hogyan oldódnak meg ezek a problémák. Ezek a problémák már felvetődtek és meg is oldódtak korábban többször. Konkrétan a benzines autók eljövetelekor is. Tök jól kiépített rendszer volt a lovak etetésére, pihentetésére, nevelésére stb., akkor és ott ha hirtelen kellett volna több millió benzines autót tankolni, akkor az megoldhatatlan feladatnak tűnt volna, de voalá, rövid idő alatt mégis megoldódott. Ez már megtörtént a múltban.
Vagy igény volt az elektromos energiára, és lett elektromos energia szolgáltatás és szállítás. Érted? Ezt már megtettük a múltban, miért nem lehetséges szerinted, hogy a jövőben is megtegyük? Sikerült kiépíteni egy egész világot behálózó elektromos rendszert, milliárd km hosszú vezetékrendszerrel, erőművek százezreivel, és akkor most kész, meg kell növelni 10%-al és vége, ez már megoldhatatlan? Miből gondolod ezt? A tapasztalat nem ezt mutatja.
Írták fentebb Norwégiát. Ők már most ott tartanak, oszt mégse omlott össze a rendszerük. Ha az általad felvázolt probléma megoldhatatlan feladat lenne, akkor ők hogy csinálják mégis? -
válasz
forumpista
üzenetére
És vajon egy átlagos villanyautó átlagosan hány km-t tud majd megtenni akkor, amikor 4 millió lesz belőle nálunk? Nyilván nem 200-at, mint ma. Simán tuni fogják azt, amit ma egy benzines. Ma magyarországon átlagosan 20 km-t megy egy autós. Ez az átlag, nagyon sokan vannak, akik szinte semmit, meg sokan vannak, akik 100 fölött. Sokan vannak, akik havonta egyszer tankolnak csak, meg vannak, akik naponta. Pont ez lesz az elektromossal is. Aki megy havonta 100 km-t, az nem fog naponta tölteni, mert mi a fenének tenné? Ma még van km para, de ha minden sakon lesz egy töltőoszlop, akkor nem feltétlen kell mindig 100%-on lennie...
Meg van a lehetőséged otthon tölteni, de honnan tudod, hogy mi lesz 30 év múlva (bárcsak így lenne...), amikor ez a 4 millió elektromos autó itt lesz? Nem lehetséges, hogy sokkal több töltőpont lesz, mint ma? Például egy munkahelyen is lesz a dolgozóknak a céges parkolóban? Vagy egy áruház parkolójában minden parkolóhelynél? Nem biztos, hogy mindenki éjszaka akar majd tölteni. Nem lehetséges, hogy aki otthon tud tölteni (pl. mert családi ház ban lakik, annak eleve önellátó elektromos rendszere lesz (pl. napelem powerwallal), amivel akkor és úgy tölt, ahogy akar, és nem terheli a központi rendszert?
Ha a piac igényel valamit, akkor az meglesz, eddig ez a tapasztalat. Ha pl. 10x ennyit fogyasztana egy benzines autó (mer mittudomén olyan lenne a technológia, csak elméletileg tegyük fel), akkor mi lenne? Egyszerű, 10x ekkora üzemanyagtartályok, vagy 10x ennyi benzinkút. -
forumpista
aktív tag
"És szerinted, amikorra eljön az az idő, amikor magyarországon 4 millió elektromos autó lesz (hint: soká...), akkorra nem lesz ez megoldva?"
És szerinted amikor eljön az az idő, 100 évvel az utolsó világjárvány után, amikor Magyarországon újból járvány tombol, akkor nem lesz megoldva az egészségügy kérdése?
Hát volt 100 évünk felkészülni egy világjárványra, teljesen egyértelmű hogy nem hogy lélegeztetőgép, de még az 5 forintos maszkból is hegyek állnak a raktárakban, orvosból meg annyi van mint a szemét, hisz amúgy is öregszik a társadalom, egyre többen veszik igénybe az eü-t.Bocsánat, de ha valaki megnézni, hogy a politikusoknak mennyire sikerült felkészülniük és kezelniük a covid járványt, és ebből azt a követretkeztetést vonta le, hogy akkor az elektromos hálózat és erőművek időben fel lesznek készítve a megnövekedett terhelésre, hát akkor az finoman fogalmazva is merész álmodozó (de én inkább azt mondanám hogy hülye
).
(és még mielőtt, teljesen nyilvánvaló volt hogy egy ilyen világjárvány be fog ütni, a who már legalább 15 éve veri a harangokat, madárinfluenza, sars-2 stb, csak épp mindenki a vállát vonogatta, hogy jó majd megoldjuk ha bekövetkezik... Hát jól meg is lett oldva...
Most meg sokan verik a harangokat, hogy az atomerőmüvek bezárása és az elektromos hálózat visszafejlesztése nem jó ötlet az elektromos autók korában, erre mindenki a vállát vonogatja, hogy jó majd ha kell a többletáram megoldjuk...)Nem, az elektromos hálózat pont annyira lesz felkészítve az elektromos autózásra, mint amennyire az eü-t felkészítettük a megnövekedett terhelésre, pont ugyanúgy ott fogunk állni letolt gatyával, és pont ugyanúgy majd megpróbáljuk mindenféle "kijárási korlátozással" kezelni, csak most majd azért, mert nem lesz elég áram hogy feltöltsd a kocsidat.
-
Alogonomus
őstag
válasz
üzenetére
A fő probléma szerintem leginkább az a te "mindenki egyszerre fogja tölteni" felvetéseddel, hogy Magyarországra vonatkozva tekinted problémának. Valójában viszont például Norvégiában ez már teljesen valós kockázat lenne, és mégsem omlott össze az akárhány millió villanyautó esetlegesen egyidejű töltésétől a norvég villamos energia elosztó hálózat. Ebben valószínűleg persze segít ott az is, hogy a sok kis vízerőműből következően nagyon decentralizált a villamos energia termelése arrafelé, de ott aztán a villanyautók is nagyon elterjedtek.
A másik gond a felvetéseddel, hogy ha Norvégiát ki is vesszük a számításból, akkor is sokkal hamarabb fog az általad felvázolt helyzet bekövetkezni tőlünk nyugatabbra elterülő egyéb országokban, lévén ott a jelentősen kedvezőbb jövedelmi viszonyokból következően sokkal hamarabb fognak az emberek nagy számban átállni a bekerülési költség szempontjából kezdetben mindenképpen drágább villanyautózásra. Mire elér a tömeges villanyautózás hozzánk, addigra bőven kezelve lesz a probléma, ha egyáltalán valós a probléma. -
törölt tag
Oké, feladom.
Ne is vessen fel többé senki semmi lehetséges problémát az életben, mert úgyis meg lesz addigra oldva mire probléma lenne
Sőt, milyen problémáról beszélünk?! Nincs is. Minden rendelkezésünkre áll problémamentesen az életben!
A víz folyik a csapból, a villany jön a konnektorból, a gáz meg a csőből!
(Bocs az iróniáért.) -
Somatom
veterán
"X6-ost a múlt héten tankoltam először 3 hónap óta"
Vajon ez jó? Aki füstöl, az adózik is. 2019 -ben Magyarországon 1,3 mrd liter benzint és 2,4 mrd liter gázolajat értékesítettek. 1 liter jövedéki adótartalma 110-120Ft. Tehát, cirka 370 mrd Ft jövedéki adóbevétele származott az államnak. Az otthoni áramon nincs ilyen adó. Vajon mit fog tenni állam bácsi, ha hiányozni fog a zsebéből párszáz milliárd?
-
forumpista
aktív tag
Nem kell hogy mindenki egyszerre töltse, a matek akkor is durva számokat hoz ki.
Ha egy átlagos villanyautó átlagosan 200 km-ert tud megtenni egy töltéssel, és egy átlagos autós naponta 50-70 km-ert tesz meg, akkor bizony átlag 2-3 naponta mindegyik autó töltőre kerül, mégpedig úgy hogy már csak <=25% akkukapacitása van (tehát +75%-ot bele kell pumpálni).Szóval ha csak az autók 1/3-a akar minden nap, nagyjából egyidőben tölteni, az is brutális áramfelvétellel fog járni.
Másfelől, arra is van esély hogy mindenki egyszerre akar tölteni, két okból:
1, frekventáltabb szezonban, pl. nagyobb ünnepekkor, nézd csak meg most hogy mi van amerikában hálaadáskor az e-autó töltőknél... Persze erre megvan a "megoldás", mivel nincs elég töltő egyszerüen várni fogsz a sorodra és így nem terheled túl a rendszert.
2, a benzinessel szemben, az e-autónál megvan a lehetőséged az otthoni töltésre. Na már most, én a tököm ráteszem hogy akinek e-autója van és tudja otthon tölteni, és valóban naponta megy a kocsival, az minden este rá fogja dugni a kocsit a töltőre. Pont úgy ahogy a telefont is ráteszi, és pont azért, egyszerüen mert nem tart semmibe rádugni, cserébe mindig teli akksival indulhat a nap. -
válasz
üzenetére
És szerinted, amikorra eljön az az idő, amikor magyarországon 4 millió elektromos autó lesz (hint: soká...), akkorra nem lesz ez megoldva? (Még mindig esélytelen, hogy egyszerre akarnának tölteni, mert mi a fenének tennék, most sem akar minden autós egyszerre tankolni, soha nem is akart és soha nem is fog akarni. Persze elméletileg van esély bármire, például hogy valaki 100 alkalommal egyás után megnyeri a lottófönyereményt, matematikailag ki lehet számolni az esélyét, kapnánk egy számot, de nem hiszem, hogy a szerencsejáték zrt-nek napi problémája lenne ezzel...).
Amikor megjelentek a benzines autók, patikában lehetett tankolni, ha lett volna fórum, valaki biztos beírja, hogy mi lesz, ha négymillió benzines autó lesz és egyszerre akarnának tankolni, mi lesz a patikusokkal? Azóta lett sokezer benzinkút, pont annyi, amennyit a piac igényel. Na pont ez lesz az elektromos hálózattal is. Mire itt négy millió elektromos autó lesz az utakon, addigra pont lesz hozzá infrastruktúra is. Mit ahogy négymillió mosógéphez (meg kenyérpirítóhoz meg TV készülékhez) is lett, pedig mikor eladták az első elektromos mosógépet, tuti nem bírt volna ki a hálózat négy milliót... -
törölt tag
Üzemanyag tankoláshoz hasonlítani szerintem nem jó példa.
Látom sokan azon lovagolnak, hogy egyszerre tölt majd 4millió autó.Felvetettem egy olyan problémát, amit meg kell oldani.
Valószínűleg nem lesz ilyen, ha olvastad az az utáni hozzászólásaimat, ki lesz találva a megoldás, de ezt valakiknek bizony ki kell találnia.
Valaki írja, hogy akkorra már meglesz a megfelelő infrastruktúra. Jaaaa: MEGLESZ. Igen, ezek a dolgok csak úgy megteremnek maguktól. HOPP és meglesz. Valaki majd megcsinálja, nem is szabad róla írni, felvetni, és gondolkodni. MEGLESZ és kész. Pont az előre gondolkodás, a leendő problémák felvetése és a megoldások tervezése hozza el a meglesz-t, Nekik csak használni kell majd.
A elektromos autók feltöltése nem 2 perc jelenleg, mint egy hagyományos tankolás, hanem nagyobb intervallumot fed le, akár 8 órát is otthon.
Én (lehet rosszul) abból indulok ki, hogy smart grid nélkül, lehet egyidejűség probléma, mivel sokáig tart a töltés, ezért szerintem sokan rá fogják dugni 60-70-80%-os töltöttségnél is, amikor lehetőségük van tölteni. Mert legyen már 100%on, ha lehet, mert 60%-nál már félnek/félünk majd elindulni.. ahogyan mobiltelefonnal is.
A mobiltelefonokból indulok ki, hogy szinte kivétel nélkül mindenki, akinek ismerem a szokásait rádugja a telót a töltőre, hiába van benne még 60%. Én is rá szoktam dugni, nem tudom Te vagy más hogy van ezzel (?)
És a teló jóval gyorsabban feltölt, mint egy autó otthoni hálózatról.A villanyautósok feltételezem 16-17-18h után érnek majd haza többségében, nem oszlik el úgy a töltés mint pl. egy telónál...
-
Squirrel
őstag
válasz
üzenetére
2. autónak teljesen jó. Mi külföldön élünk, eddig elvoltunk 1 dízellel, nekem kell itt másik városba is átjárnom hetente 2x, néha 3x és óvoda, bevásárlás miatt páromnak kellett volna egy 2. autó. Így abban egyeztünk meg, hogy neki veszünk egy e-bikeot gyerekutánfutóval, ha rossz idő van, ő használja a nagy dízelt, én meg a teslát a napi munkába járáshoz. Lehet venni most 0.99%-os lízinggel, nyáron tudjuk saját árammal tölteni, ha meg hazamegyünk, ott a dízel. Azért a cybertruck-kal is kacérkodom, ha az a 800 km legalább 600-at jelentene
olyan ocsmány, hogy már szép, hatalmas csomagtér és a legjobb hatótáv ilyen áron (a 800km-es trimotoros usa-ban 69000 usd...) szeptember óta van meg a model 3, haza a covid miatt nem tudtunk menni, így az X6-ost a múlt héten tankoltam először 3 hónap óta
-
Azért jó ez a "mindenki egyszerre fogja tölteni" elmélet. Egészen pontosan ugyanakkora az esélye, mint hogy mindenki egyszerre akar tankolni az országban.
Végül is annak az esélye, hogy meg akar gyilkolni egy kacsa, rendkívül csekély, de sohasem nulla
-
törölt tag
Sajnos ezt már szándékos kötekedésnek gondolom, és személyeskedésnek amit csinál, és amire ezek után persze hasonlót kaphat vissza.
Egyébként én is nézelődöm a villanyautók piacán, feleségemnek egy Octavia 2.0tsi-t vettünk 2018-ban, amiben picit benne volt az is, hogy legyen erőtartalék, nekem meg van céges autóm egy Superb 2.0tdi.
Aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem kellett volna a kétezres benzines, mert az asszony max. Dunaújvárosig megy Paksról (ezért írtam az atomerőművet korábban példának, mert itt van nem messze
), illetve a városban eszik 10-12 litert, hanem annak árából simán kijött volna egy Nissan Leaf, vagy más villanyautó, mint tökéletes megoldás. Sőt "szemét" módon kevesebb, mint féláron kapom a villanyt. 
Hosszabb utakra itt a céges.Szóval az éven valószínűleg villanyautó jön az Octavia helyére.
Szerk:
Bár még opció lehetne egy jó konnektoros hybrid. -
Én szeretem a villanyautókat és Totalcart is meg a hasonszőrű alter oldalait.
Az, hogy az újságírók hisztiznek az élmény ajtózás kihalása kapcsán nem érdekel. Ők benzingőzben nőttek fel, ez a norma és nosztalgia.Ahogy mindig a bűn ronda Honda Jazz a legjobb vétel, vagy az MX5 micsoda élmény. Iránymutatás, de majd eldöntöm, nekem mi a jó a tapasztalataim alapján.
A gondolkodó ember több helyről, forrásból, perspektívából, tapasztalatból rakja össze az általa elismert tényt.
NIO tegnap mutatta be az ET7 négyajtós kupéját. Lidar, nVidia, cserélhető akku és az első 150kW-os akkupakk lehetősége...
Nagy piacszerzési csaták várhatóak a jövőben EV téren, főleg ha a klasszikus gyártók új modelljei nem lennének mindig 2-3 évvel lemaradva. -
törölt tag
válasz
The.Biker
üzenetére
Köszönöm, véleményünk megegyezik
Hajtott a kíváncsiság ezért visszajöttem elolvasni, hogy mit termelt tegnap óta, hát elég komoly baromságokat írt ismét, de semmi baj, mindenkinek lehet véleménye, addig jó, amíg nem komoly helyeken cselekszenek aszerint, hanem csak itt repül el a bitrengetegben a semmibe
-
-
...mint ahogy Te is elmondtál magadról mindent a hozzászólásoddal.
Azért a tényeket, melyeket a tanár úr mondd, ne keverd a hiteddel. (De ez el is hangzik az előadásában, hogy a hit és a politika, szembe megy a tényekkel)....
Higgyél csak tovább H. A. állampolgárnak. Hiteles, ahogy Te is.
Cikkhez:
Kiváncsi vagyok az új akku technológiára, amivel ez készült. Van erről valami leírás? -
Squirrel
őstag
Olvasd vissza a válaszaidat kicsit hátrébb lépve, amit mások hozzászólásaira válaszoltál. Bárki felvet egy problémát, akár elméleti akár gyakorlati oldalaról, azonnal letámadod, de szintén feltételes módú, elméleti indoklással utasítod el a felvetett problémát.
Mindegy, ezen kár civakodni, legyen a világunk jobb, maradjunk annyiban.
Na, megyek aludni.
Jó éjt mindenkinek! -
Noukoum
veterán
válasz
moleculez
üzenetére
Mondanám hogy hazudik, de amennyi ember olyan pozícióban dolgozik ebben az országban amire totál alkalmatlan még igaz is lehet.
#57Squirrel
Szerintem elbeszéltek egymás mellett.
Persze nyilván.Ő non stop írja a hülyeséget, én meg kijavítom. Ez nekem nem az elbeszlélés egymás mellett kategória.
Igenis k.ra megvan az esélye, hogy mindenki egyszerre kezdjen tölteni.
Meg annak is megvan az esélye hogy Magyarországon minden lakott házban egy valaki tölti a telefonját ugyanabban a másodpercben. Ja hogy ilyen valószínűleg nem volt az elmúlt 10 évben? Miért kell erőltetni ezeket az idióta esélyeket? Arra is nagy az esély hogy kimész és elütnek, még sem gondolkodsz azon hogy ez mekkora probléma...akkor azért az a pillanatnyi terhelés igencsak meg fogja izzasztani a rendszert.
Igen megfogja izzaztani a rendszert, majd. Mert mondjuk akkora már meglesz a kellő infrastruktúra tehát nem lesz gond. Vagy mi fogja megizzasztani a rendszert? Az a 12ezer villanyautó ami jelenleg magyarországon forgalomban van?Az ilyenkor kikebabszottul mindegy, hogy 20, 40 vagy 75 kWh-t akarnak az emberek tölteni.
Tisztában vagytok amúgy azzal a kurv@ kWh-tal? Az átlag autós magyarországon átlagban napi 45km-t se tesz meg. Ez nagyon maximum átlag 7-8 kWh. Akkor mi a francért írtok itt 75 meg 40 kWh-t? Hm? Hogyan töltesz vissza többet mint amennyit elfogyasztol? Túltöltöd az aksit?de fogadd már el, hogy igenis vannak hárányai a dolognak és vannak emberek, akik emiatt nem fognak vagy jelenleg nem akarnak EV-t venni.
És mikor láttad tőlem hogy nem fogadom el? Kérem az idézetet vagy linket. Mert én olyat sose mondtam hogy aki nem EV-t használ vagy aki most nem EV-t vesz az idióta.
Otthoni fizetések és árak mellett meg nem sok embernek fér bele, hogy vegyen egy 2. autót.
Ezzel mindenki tisztában van. Ellenben ahol van második autó ott nem mindegy hogy benzin/dízel temetővel jár az asszony (vagy férj) vagy egy villanyossal.Az egyik hozzászólásodban pont te írtad, hogy mennyire nem jó, ha valaki elvakult fosszilis
vagy ellenkezőleg elvakult elektromos autó hívő. Úgy néz ki, pont az utóbbi csoportba tartozol.
Akkor ezt indokold már meg légy szíves. Hallgatlak, bár nagyon meglepődnék ha tudnál bármely értelmes dolgot felhozni. Mert én nem szoktam baromságokat írni hanem maximum tényeket és ritkán a saját véleményemet. A kettőt sosem keverem. Úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok miért vagyok én elvakult villany hívő.Sajnos a világot nem lehet egyik évről a másikra átállítani elektromos közlekedésre, törekedni kell rá, hogy kevésbé szennyezzük a világunkat, de a jelenlegi rendelkezésre álló technika ezt azért még behatárolja.
Pontosan. Aki viszont tud az váltson. Én csak tényeket mondok el amikor a környezeti terhelésről vagy árakról beszélek. Nem látom hol a probléma. Vagy legyek kussba mert a sok dízelhívő (akik a valódi hívők) azt a sok baromságot hangoztatják amit? Hadd ne kezdjem el sorolni..Én szurkolok Elon Musknak és a hasonló embereknek azért, de elfogadom, ha valaki a jelenlegi helyzetben nem akar EV-t venni. Mondjuk azt nem értem meg, ha csak az a kifogás, hogy nem hörög, ha a gázra lép
Mert én nem fogadom el? Ezt mégis honnan veszed de tényleg? Idézd már le bárhonnan hogy én azt írom hogy rohadjon meg az összes társasházas, akkor is villannyal kell mennie. Vagy rohadjon meg az összes nagytávokat menő személy mert akkor is villannyal kell mennie. Vagy rohadjon meg az összes ember aki külföldre jár dolgozni és 1 milliója van autóra, akkor is villanyt vegyen. Én ilyet soha nem írtam, mert nem így gondolom. Továbbra is egy hatalmas kérdőjel mi alapján mondod azt amit. -
Squirrel
őstag
Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Igenis k.ra megvan az esélye, hogy mindenki egyszerre kezdjen tölteni. Mikortól van éjszakai áram? Nálunk 9-től. Az összes ismerősömnek úgy van beállítva, hogy az autó 9-kor kezdjen tölteni 11.5 kW-tal, nálam a Wall Connector ennyivel tölt, de szerintem az Audi is. Ha 1 millió autós gondolja úgy, hogy akkor 9-kor kezdjen tölteni, akkor azért az a pillanatnyi terhelés igencsak meg fogja izzasztani a rendszert. Az ilyenkor kikebabszottul mindegy, hogy 20, 40 vagy 75 kWh-t akarnak az emberek tölteni. És akkor vegyük figyelembe, hogy haladunk a megújuló energia felé, az atomerőműveket épp a legtöbb helyen be akarják záratni. Remélhetőleg egyre kevesebb fosszilis erőmű lesz. Én is villanyautó párti vagyok, jó dolog, de azert vannak és lesznek hátrányai és ezeket tapasztalom is. Ha te napi 40-50 km-t használod a villanyautódat és mellette van egy másik hosszú utakra, akkor persze nem sok hátrányát látod, de fogadd el, hogy igenis vannak hárányai a dolognak és vannak emberek, akik pont emiatt nem fognak vagy jelenleg nem akarnak EV-t venni. Otthoni fizetések és árak mellett meg nem sok embernek fér bele, hogy vegyen egy 2. autót (és nem egy 15 eves kormoló csotrogányt). Miért járnak akkor átlagban Magyarországon 12 vagy 14 éves korú autókkal? Az egyik hozzászólásodban pont te írtad, hogy mennyire nem jó, ha valaki elvakult fosszilis vagy ellenkezőleg elvakult elektromos autó hívő. Úgy néz ki, pont az utóbbi csoportba tartozol. Sajnos a világot nem lehet egyik évről a másikra átállítani elektromos közlekedésre, törekedni kell rá, hogy kevésbé szennyezzük a világunkat, de a jelenlegi rendelkezésre álló technika ezt azért még behatárolja. Én szurkolok Elon Musknak és a hasonló embereknek azért, de elfogadom, ha valaki a jelenlegi helyzetben nem akar EV-t venni. Mondjuk azt nem értem meg, ha csak az a kifogás, hogy nem hörög, ha a gázra lép.
-
Noukoum
veterán
válasz
üzenetére
Illetve azt is írtad hogy ehhez kell még x paks. Csak ezt elsunyulod.
Én kérek elnézést, tudtam én hogy magyarorszag jobban teljesít hiszen németországból járnak ide dolgozni, és nem forditva. Ja várj..
De abból a 4 millió autóból nem használják mindent.. Abba benne van minden, nyaralós , sport , cabrio, 3. 16. Autó stb. Hidd már el hogy attól még hogy van egy családban 3 autó még nem használják minden nap mind3-at. Hihetetlen hogy ezt még mindig magyarazni kell..
Végre elmész, trollokkal tele a padlás. -
törölt tag
Nem írtam, hogy holnap, hanem, hogyha annyi lenne, akkor mennyi energia kell majd.

Azt az apróságot elfelejted, hogy akik külföldről járnak majd ide azok meg itt töltenek

Jah, 2019ben volt 3.8millió autó itthon (KSH), azt írtam kb. 4millió.
Te egy elég nehéz ember lehetsz..
Na többet nem írok már ide. Bye
-
Noukoum
veterán
válasz
üzenetére
1. 4 millió személygépkocsi még mindig nem jár Magyarországon.
2. Mikor is lesz az összes utakon lévő autó tisztán elektromos itthon? 50 év múlva? Vagy még akkor sem?
3. 50 év múlva valószínűleg több energiát fogunk termelni napelemből mint amennyit a villanyautóknak szükséges. (vagy annak sokszorosát khm.)
4. Tehát akkor mi a francnak hozol ide egy teljesen értelmetlen számítást hogy ha holnaptól az összes autó villany lenne akkor az mennyi energiába kerülne hm?
5. Olyan apróságba már bele sem kötök hogy azok akik külföldre járnak és benne vannak a magyar átlag napi 40km-be azok itthon heti 2x vagy havi 2szer töltenének, a többit külföldön. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Sőt, ha van otthon napelem és home officeban vagyok, az autóm fel van dugva a hálózatra, napelem nappal feltölti, majd éjszaka 30%ot adok másnak, vagy amennyit beállítok.
Szeritnem hatalmas potenciál van a villanyautók akkujának tárolási kapacitásában villamosenergia rendszer szempontjából.
Szerk: De totális paradigmaváltás kell majd ehhez szerintem.
-
törölt tag
De elég ha 10 percre van egyidejűség... akkor is hirtelen kell 25GW teljesítmény...
Oké nem lesz ilyen, legyen negyede, akkor meg plusz 6000MW kell.
Okos mérő lehet a megoldás, hálózatba kötve, amelyek az autókkal is kommunikálnak és majd az szabályozza, hogy ne lehessen ilyen brutális egyidejűség.
Szerk:
Plusz amit az előzőbe írtam, hogy az autók is visszatáplálhatnak. -
törölt tag
Nem mondom azt, hogy nem lehet megoldani (villamos szakember vagyok amúgy), de kurva drága lesz mindenkinek.
Lehet játszani majd persze a díjakkal is, meg vezérelté tenni, hogy ki melyik időszakban kap olcsóbban villanyt, aki nem akkor tölt az duplán fizet stb.
Sőt a villanyautók akár vissza is találhatnak a hálózatra, mint akkuk, sőt azt is el tudom képzelni, hogy mindenki magának be tudja majd állítani, hogy pl. 50% vagy 60% vagy 70% (vagy akármennyi) feletti töltöttségnél már kiegyenlítő energiaként működik a hálózaton és visszaad pl. más autóknak, amiért pénzt kap vissza a tulaj. Pl. tudom, hogy két napig nem megyek hosszú útra, akkor visszatáplálok.
Okos hálózati vezérlő rendszer, az nagyban segíthet majd. -
Noukoum
veterán
válasz
üzenetére
Megvan az esélye (0000000000000.1%) de arra viszont rohadtul nincs esély hogy mind 40kWh-t töltsön. Mert akkor mind a 4 millió autó 0.1%-ról töltene.. Magyarország kb összeomolna ha az összes autó minden nap 200-300km-t tenne meg a hülye számításaid miatt.
Néha nem ártana gondolkodni de tényleg..
-
törölt tag
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Nem nagyon van túlkínálat sajnos éjszaka itthon.
Miért ne lennének komolyak ezek az egyszerűnek tűnő számítások. Meg fog jelenni ennyi fogyasztó, akik munka után bizony akár egyszerre rádughatják a hálózatra még ha 10 percig lesz egyidejűség akkor is.
Szélessávú internet hálózatot egy cseppet könnyebb építeni (ezek nagyrészt meg is vannak már az egyidejű igényekhez), mint villamosenergia átviteli hálózatot és ahhoz erőműveket, amelyek betáplálnak, szóval nem jó a példád. -
törölt tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Jelenleg 5619MW a rendszerterhelés és 4041MW a hazai termelés... a különbséget importáljuk éppen.
Ha más országban is lesz villanyautó, aminek delej kell, szeritned majd nekünk fog villanyt adni?
-
törölt tag
Nem olvastad figyelmesen el.

Azt írtam, hogyha mindenki rádugja este, mivel ennek ugye megvan az elméleti lehetősége.
Én pl. ha a telóm 70%on van, akkor este rádugom a töltőre, nagy az esély, hogy mindenki arra fog törekedni, hogy reggelre 100%on legyen az autója, mert mi van, ha el kell ugrani kicsit távolabb és nem lesz idő "menetközben" tölteni.Szóval igen, egyszerre rádughatják elméletben mind a 4millió autót este.
-
Alogonomus
őstag
válasz
üzenetére
A töltés ritkán történik teljes erőbedobással. Majdnem tele akksinál már alig "csorog" az áram.
Nem véletlenül létezik az éjszakai kedvezményes tarifa. Éjszaka nagyon lecsökken az áramfogyasztás, viszont pont az atomerőmű (és a vízerőmű/szélerőmű) állandó teljesítményszintre ideális, míg egy gáz/szén/olaj erőmű teljesítménye gyorsan igazítható az igényekhez. A minél több villanyautó éjszakai töltése pont csökkentené a fogyasztás kilengését. Erről is szól az éjszakai tarifa, ezért is adják olcsóbban éjszaka az áramot.
Magyarország a környező országokkal, de áttételesen akár Portugáliával is közös villamos energia rendszert üzemeltet. Állandóan adunk-veszünk villamosenergiát, így egy igénymegugrást elég tág határok között tudnánk kezelni. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
üzenetére
Ezek a számok még az áramszolgáltatóknál (akik abból élnek, hogy áramot adnak el, szóval egyébként rohadtul örülnének annak a sok millió fiktív villanyautónak meg erőműnek) is erősen wishful thinking számok lennének. Másrészről az áramfelhasználás nem egy rugalmatlan kategória, a nappali és éjszakai tarifával lehet befolyásolni a fogyasztást, s mint az közismeretes jelenleg pont éjszaka van túlkínálat.
De ezek a számítgatások kb. olyan komolyságúak, mint ha azt próbálná bebizonyítani valaki, hogy a szélessávú internet halálra van ítélve, mert ha 10 millió magyar egyszerre akarna gigabites hálózaton letölteni akkor lefagyna a BIX. -
Squirrel
őstag
válasz
üzenetére
Igen, ez egy komoly probléma lesz előbb vagy utóbb. Hogy fogja bírni a hálózat a nagyjából egyidejű megterhelést, honnan lesz éjszaka erre kapacitás? Mert nagyjából mindenki éjszaka vagy hétvégén tölt. Nekünk fenn van a tetőn a napelem, de míg nyáron a panelek teljesítménye 8-9000 W, addig télen ha süt a nap, akkor is örülök, ha megvan az 1500 W... és általában nem süt felénk. így kábé felejtős, hogy saját magam által termelt áramot adjak a model 3-asnak. Szomszéd is feladta az etronjának a nappali töltését. A töltőállomások is eleg hektikusan adják az áramot, ezek közül egyedül a superchargerek megbízhatóak, ott mindig megvan a kb. 700km/órás töltési teljesítmény.
-
törölt tag
Van kb. 4millió autó Magyarországon, hogyha ennek a harmada (1.3millió autó) villanyautó lenne és tegyük fel, hogy otthon mindenki feldugja tölteni este hiába van még benne delej (mert reggel 100%-al akar indulni) és mondjuk 7.2kW-al tölt, mert már min. 40kWh-s akksikkal vannak (és ezért kell 7.2kW töltés, hogy reggelre feltöltse, abban az esetben amikor teljesen le van merülve.)
Ekkor egyidejüleg kell 9360MW-nyi erőművi betáp csak a villanyautók töltéséhez! Paks jelenleg 2000MW, ha atomot nézzük..
Kíváncsi leszek hogyan fog majd ennyi erőművi kapacitás megépülni, és milyen típusú erőművek lesznek, ha a zöldeknek semmi sem jó.
Figyelem! Éjszaka kell majd ez a betáp nagyrészt, amikor nincs napsütés
és mindig kell majd, ha a szél sem fúj éjszaka akkor is.Na és mi van, ha majd mind a 4millió villanyautó lesz, akkor 28000 MW kell majd.. 14db új paski atomerőmű.
Jelenleg én nem tudom elképzelni, hogy robbanásszerűen el fog terjedni a villanyautó a világon, mivel a jelenlegi villamosenegia igény kiszolgálásához is folyamatosan erőműveket kell építeni...
-
M5Norbi
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Igen biztos ilyen is akad.
-
Noukoum
veterán
válasz
Alogonomus
üzenetére
Áh ez nem számít hiszen 3 millióval drágább a villany! Én buta vagyok szándékosan és csak vételárat nézek!
-
Noukoum
veterán
Ne mutogass másra soha, minden probléma de itt a személygépjárművekről van szó. A régi autók mennyivel károsabbak az hogy jön ide? A villanyautókat az új hagyományos autókkal hasonlítják össze, magyarul ugyanúgy vehetsz villanyt. Azt hogy nem tudod megvenni arról senki nem tehet. Vidéken élek, tudom milyen a fűtés. Hidd el Budapesten az első amit észreveszek hogy milyen borzasztó a levegő. Ez már megint csak az ujjal mutogatás!
Amit te nem értesz meg meg sokan mások sem az az hogy itt nem jótékonyságról van szó! Olyan autót fognak gyártani amit megvesznek, ha ez SUV akkor SUV.
És a tesla még mindig kevesebb co2 éllettartamra tekintve mint egy városi kisautó. Igen ennyire szennyező a benzines, jó reggelt kívánok.
Nagyon nagy hiányosságok vannak nálad, érdemes lenne utána olvasni néhány dolognak és megérteni az összefüggéseket. -
Squirrel
őstag
Miért ne lehetne otthon tölteni? Megy sima egyszerű konnektorból is, vagy kell egy 16A- es ipari csatlakozó és kész.
-
M5Norbi
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Igen igaz ezek még egy ideig így lesznek.
Bár mintha az ingyen parkolás eltörléséről lett volna cikk mostanában. Aztán ki tudja.
Persze nem hiszem hogy emiatt vesz bárki 8-10-15 vagy ki tudja hány milliós autót hogy spóroljon évi néhány tízezret a parkoláson.sheratan: Persze egyértelmű.
-
törölt tag
A vázolt helyzettel szerintem nem az elektromos a legnagyobb baj, hanem elsősorban az üvöltő gyerek, másodsorban meg hogy rendszeresen 450km-t kell autózni. De őszintén szólva ha egy ekkora úton meg kellene állni valahol egy 20 percre a töltőnél, én még örülnék is neki, hogy arra a 20 percre elvonulhatok valahova, és nem kell a gyereket hallgatni

#25Lami66: Valójában ennyi a baja az elektromos autóknak inkább, nem a hatótáv.
-
Alogonomus
őstag
A lényeg, hogy változni esetleg is csak "fognak" ezek a dolgok.
Tervezetten hibákat produkáló autókból nem sokat fognak eladni, ha a másik gyártó autói nem romlanak el olyan gyakran. Erre jó példa a Toyota, aminek az autói nem romlanak el gyakran, és piacvezető is a robbanómotoros gyártók között.
Mire komolyan elterjednek (gépjárművek legalább harmada), addig még évtizedek vannak hátra, és akkor sem fognak feltétlenül elértéktelenedni, mert a kevés mozgóalkatrész miatt nem használódnak el. Maximum a trendek változása és az újabb technológiák miatt fognak a korai villanyautók elértéktelenedni.
Mivel az ingyenes parkolás a legegyértelműbb és azonnal érezhető vonzerő a villanyautók oldalán, plusz a villanyautókat el akarják terjeszteni, így egyhamar nem fogják azt eltörölni.
@moleculez Lízingelt akksinál az akksi eredetileg sincs a vételárban, mert nem is lesz a tied.
-
moleculez
veterán
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezzel azért vitatkoznék:
Az ingyenes parkolás addig ingyenes, amíg el nem érik a userek a kritikus szintet, akkor már túl nagy bevételtől esne el amaffiaparkolócégek.
Egy 5+ éves villanyt pedig sok szerencsét eladni. Amíg az akksi az autó értékének kb fele, addig a hasznaltpiacon elég szar vételnek minősülnek. Lásd Renault Zoé akksi lízing.
Amiben igazad van, az a karbantartási költségek. Na az tényleg nagy előny.
Mondom ezt úgy, hogy alig várom, hogy elektromosra váltsak. Csak itthon nem tudok egyelőre tölteni.
-
M5Norbi
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Mondjuk ezek pont azok a dolgok amik majd valószínűleg változni fognak.
Ha akkor profitot akarnak majd az autógyárak mint a robbanómotorosnal majd gondoskodnak róla hogy legye mit javítani.(pl a Leaf pofonegyszerű mégis dragan javítható fűtése)
Most jól tartják az árukat de ha elterjed akkor ugyanúgy jobban esik majd a használtak ára. Na meg most minden használt drágább.
Ez biztos nem sokáig lesz így.
-
Alogonomus
őstag
Az összehasonlításokból amit következetesen kihagynak, pedig fontos tényező:
- a villanyautóknak effektíve nincs szervizköltsége, fogyóeszközökből lényegében csak az ablakmosó folyadékot kell pótolni. a féktárcsa is alig fogy a regeneratív fékezés miatt.
- a villanyautó nagyon jól tartja az értékét, 10 évesen is legalább 50%-on van még, míg egy robbanómotoros autó ára akkorra már az eredeti ár 20%-áig süllyedt nagyjából.
- ingyenes parkolás minden nap minden órájában.Ezekhez pedig nem nehéz összeget társítani, egy összehasonlításba úgy betenni.
-
spect80
őstag
Kicsit felemás szájízzel olvasom ezeket a villanyautós cikkeket. Egyrészt tök jó, hogy egy nagyobb technológiai váltás küszöbén vagyunk, ami a szemünk előtt történik, és látjuk, hogy ez a technika hogy és hova fejlődik, hogy rendezi át a piacot.
Csak aztán kikapcsolom a gépet, és kilépve a házból elég kijózanítóan hat a szembesülés a nagy büdös magyar valósággal, hogy az autóállomány átlagéletkora 15 év és tele van közlekedésre alkalmatlan bontószökevénnyel. A tegnapelőtti 8 milliós Fiat 500as cikket nézve egyszerűen akkora kontraszt, hogy teljesen életszerűtlennek hat itthon. A Tesla meg már tényleg no comment, álom kategória.
Magyarországon más síkon kell vizsgálni a kérdéskört. Itt inkább olyan témáknak lehet realitása, hogy hogyan néz majd ki az átmenet a használtautó piacon. Ma sem 0 kilométeres kocsikkal vannak tele a utak, és biztos, hogy villanyautók esetén sem azokkal lesz. Tapasztalat sincs nincs még 10-15 éves villanyautókkal, de arra nagyobb összeget mernék tenni, hogy ennyi idősen egy akkupakkcsere minimum kell, amiért jóeséllyel az autó akkori árát fogják elkérni. Sebaj a leleményes magyar inkább megveszi az olcsó 'minőségi' aliexpresses utángyártott életveszélyes vackot, amik majd ellepik a szeméttelepeket.
És akkor még ott van az a narratíva, amit sokan szeretnek hangoztatni a villanyautókkal kapcsolatban, hogy jóval kevesebb alkatrészből és mechanikából áll, mint egy hagyományos robbanómotoros, ezért megbízhatóbb, a fenntartása is olcsóbb.
Azért arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy a megbonthatatlan főegységek élettartama mekkora. Az is biztos, hogy a cseréjük fejlagosan nem lesz olcsóbb, mint a benzines/dízel alkatrészeké, sőt! A töltőinfrastruktúra hiányáról már nem is beszélek, pedig az is nagyon fontos kérdés.
szerintem ezek itthon a lényegi kérdések a villanyautókkal kapcsolatban, nem az hogy mennyi idő alatt gyorsul 100-ra a tesla vagy hogy lehet-e majd itthon kapni 25 millió forinért. -
mcdennis
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
rettentő nehéz az összehasonlítás amúgy. Miért a villanyosok a számításukba beleszokták számolni hogy egy villanyváltozata egy Corsának pl 2-3 millioval drágább? Azt elosztogatják honapokra bontva a kulonbozetet? Ne adja isten számolnak azzal hogy azt a 2-3 milliot beraknák állampapírba 1-2 évre évi 2-3 % ért?
dehogy számolnak. Én azt látom h mind a két fél torzít, az igazság pedig mind mindig középen keresendö

Jah és légyszi ne szamoljatok bele a tamogatast a villanyauto araba mert az olyan mint a meseben: hol volt hol nem
-
Cseszheti az elektromos autózás, hogy az emberek 95%-nak elég lenne, ha az emberek 95%-nak nincs rá pénze. Mert aki azt gondoja, hogy 5 millió nem pénz egy elektromos kocsiért (ennyiért kapsz egy villanyos szappantartót, ami egy családban fő autóna alkalmatlan), az vegye észre, hogy a térsadalom szebbik felében él.
-
mcdennis
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Miért hiteltelen? Vétett egy hibát. Mindig 100%ra töltötte, ez a lényegen nem változtat. Akkor nem 5 hanem 2 oraval kesobb ert volna haza. Lenyegtelen. Ami ott bemutatasra kerult az az amit mar tudtunk. Hosszu utan villanyoddal tobb idot vesz igenybe.
-
QwErTy42
addikt
Kiragadtok pár példát, hogy embereknek 500+ kilométereket kell menniük, mert muszáj. Mindenkinek. Mikor ez nem így van. Azok vannak sokkal kevesebben, akiknek a példád szerint több száz km-t kell mennie. Na nekik a dízel teljesen jó.
Az arányokon van a hangsúly, amit már nagyon sok elmondtak.
Az emberek túlnyomó többsége ingázik és a rokonlátogatás sem több, mint 100-200 km. Itt most bőven 80-90 százalékról beszélünk.
Az irodámban a kollégáim nagy része az agglomerációban vagy Pesten lakik és járnak Pestre dolgozni napi 20-50 km-t megtéve. Egy embert nem tudok mondani a fél gyárban, aki nem Pest megyében lakik.
Nekik az elektromos teljesen jól használható valami lehet.Pedig az elektromos az Isn'. Ez a jövő.
Sokkal egyszerűbben gyártható, könnyebben, ritkábban szervizelhető és üzembiztosabb valami, mint egy belsőégésű.
Nem beszélve, hogy a megtermelt áram lehet zöld, karbonsemleges vagy lehet az idővel sokkal tisztább, mint most. Míg a benzin/dízel környezetterhelése már nem fog csökkeni. Kezdve a kőolajszármazékok ellátási láncán keresztül, az autók gyártásán át, egészen az orrunk alá pöfögött finomságokig. Vagy az egyre öregebb auók emelkedő kibocsátását is említhatnék (lásd lefingott 15 éves magyar autópark).Az elektromos autókban még sok a potenciál.
Lehet az akkuk előállítása olcsóbb, kevésbé szennyező (lásd kobalt mentes Tesla akksik, amihez nem kell szegény afrikai gyerekek vére, verítéke...).
Az autók gyártása is nagy mértékben egyszerűsödik. Most jelentek meg a gördeszka platformok vagy kezdik bevezetni a nagy konszernek. Ennek az egyszerűsítésnék és optimalizálásnak lesznek még további lépcsőfokai.
Eljön az idő, amikor az elektromos olcsóbb lesz és profitábilisabb, mint egy belsőégésű.S míg benzint/dízelt otthon elég bajosan tudsz tankolni, addig ha nem is az összes ember de egy jelentős hányaduk otthon meg tudja oldani. Ezzel is tehermentesítve a gyorstöltőhálózatot.
A jelenlegi támogatások arra jók, hogy ezek a fejlesztések elinduljanak, felgyorsuljanak, hogy 5-10 év múlva sokkal szélesebb rétegek számára elérhető legyen.
-
Farkas82
tag
válasz
üzenetére
Azért egy 450km ausztria-magyaró távot rendszeresen lenyomni üvöltő gyerekkel nem egy leányálom, és sokan még nagyobb távolságról járnak vissza rendszeresen. Ha még ehez 1 órás töltéseket, és 100km/h sebességet az autópályán hozzáteszed (mert különben még sűrűbben meg kell álni) érthető hogy sokan miért ragaszkodnak a dízelhez. Az elektromos autó jó, ez a jövő, de a jelenlegi (valós, használható, nem katalógus!) hatótávokkal egész egyszerűen sokaknak csak második autónak jó, de ahhoz még nyugati mércével is drága.
-
mcdennis
tag
Azis gond, a pár euros repjegy is problema. Sok problema van, amibol lokalisan az auto a legrosszabb.
a masik video, amit emlitesz az azt is nagyon jol bemutatja hogy a regi autok mennyivel karosabbak, es nalunk ahol 14 az atlageletkora az autonak es ez egyre rosszabb lesz, ott semmilyen tamogatast nem kap az aki lecserelne 16 eves dízelet (pl. Én). A masik. Ha jartal mar egy kis faluba telen majd meg fullasz az utcan. Az emberek futenek mindennel is. Ott pl. Rohadtul nem az autok a legkarosabbak lokalisan hanem az elavult kadarkockak elavult futesi rendszere. Erre jar vmi tamogatas? Rohadtul nem.arrol meg nem is beszelek hogy ezeknek a SUVoknak mi ertelme? Nehezebb, nagy homlokfelulet, jo nagy kerekek, fogyasztasa meg az egekben. Ha komolyan vennenk akkor SUVoknal nem tömnénk ki az utcakat, mert az a kategoria onmagaban is kornyezetszennyezobb mint normalis tarsa.
Tesla meg az év vicce. Valaki elhiszi h 2 tonnás, több száz loeros sportautok mentik meg a foldet? Na ne rohogtess.
-
törölt tag
Volt erről statisztika, hogy USA-ban, ahol még inkább autózásra szorulnak az emberek, és még nagyobb távolságok is vannak, az autósok valami 98%-a nem megy napi 50km-nél többet, és 95%-a napi 100-nál, szóval a jelentős többségnek semmi hátránya nem lenne még a rövid hatótávú autókkal sem.
-
szijartg
őstag
Az hagyján, de Kínában néhány nap alatt elkapkodták a Q1-re szánt Y-okat
https://e-cars.hu/2021/01/07/nehany-nap-alatt-elkapkodtak-a-q1-re-szant-y-modelleket-kinaban/
-
toronyhaz
aktív tag
Én majd az európai piacra szánt model 2-re leszek kíváncsi. Remélem 3 éven belül kapható is lesz már. Reméljük minél olcsóbban. Nem kell 3-4-500 ló. Főleg villanyból. Max 200 ló 300nm
Mondjuk 6mp-es gyorsulás 100-ra. 60-as akksi. Mindezt 10 millióért
Szép is lenne -
Squirrel
őstag
Hidd el, soknak. A kis hatótávú autók kb csak a feleségeknek való, akik tényleg arra használják, hogy elviszik a gyereket ide-oda, utána beugrik az aldiba. Magyarországon kivül azert elég sok helyen előfordul, hogy bőven kell menni a munkahelyre, nézd meg pl.a németeket, nem csak az ottani nagyköruton van stau, hanem az összes autópályán...nagyon sokaknál ez az ellenérv, hogy kevés a hatótáv. Az hogy ez valós vagy képzelt ellenérv az egy dolog, de létező probléma és sokan pont emiatt nem vennének elektromos autót.
-
Squirrel
őstag
Nagyon jó a villanyautó, de sajna még mindig csak igen közép vagy rövidtávú napi használatra. Az az 5x0 km-es hatótáv a gyakorlatban inkább 350 vagy esetleg (télen egyértelműen) kevesebb. Az etron és vw egyéb hatótávját meg nyugodtan lehet osztani 2-vel.
-
M5Norbi
őstag
Nem tudom lehet hogy kevésbé vagyok jó megfigyelő de én mindkét tábortól láttam már szélsőséges véleményt.
Azt gondolom nyilván mint sok esetben valahol az aranyközépút az igazság.
De persze még talán korai bármit is jósolni.
Most úgy néz ki a villanyautózás a jövő. Aztan majd kiderül.Én azért nézem szkeptikusan bármely tábort mert imádok vezetni. Franc bánja mi hajtja
. Vidéken élek imádom a dieselemet, középhosszú távra használom költök rá, tökéletes. De vezetek hibrideket is az is tök jó dolog. És a full villanyt is szeretni fogom ha odaér hogy altalánosan elérhető lesz. -
Noukoum
veterán
Villanypártiakból is vannak ilyenek, csak mivel belőlük alapból kevesebb van még ezért ritkák mint a fehér holló. Hallottam már én hogy a dízelautó elpusztítja a bolygót, (mikor még ingyenes volt mindenhol a töltés) azt hogy az a villany előnye hogy ingyen van a töltés stb
Ezek se jobbak, megnyugodhatsz. Csak ph-n még egy ilyet se láttam, a másik oldalról meg tucatnyi van.
-
Noukoum
veterán
Addig oké csak közben csinált egy videót melyben azt mondja hogy a (teher)hajó a gond nem az autó (Abszolút marhaság), csinált egy videót melyben megmutatja hogy a dízel már nem baj mert a kipufogó nem kormol (???), meg csinált egy videót melyben bemutatja hogy milyen hosszútávon egy teslával menni szemben egy dízellel, és azontúl hogy full szubjektív a videó (persze objektívan van előadva) azontúl tele van hibával és marhaságokkal.
Ezek nem félmondatok, hanem teljes videók.Szerk: Azt hogy ért a benzin / dízelautók működéséhez azt nem vitatom.
-
-
Noukoum
veterán
Én szeretem ezeket a cikkeket, csak a magyar autós társadalom olyan e-autózással kapcsolatban hiteltelen helyekről szedi az információit mint barna, kopasz, pista, Tc. A média nagy úr, és mindig szomorúan látom hogy sokak mások véleményét mennyire szentnek veszik. Persze a saját érdek is benne van nyilván (motorhang, a közös utálat összetart stb.)
Szóval nem meglepő ha az ember nincs tisztában a valós környezetterhelési értékekkel akkor neki a villanyautók ellenszenvesek (ami abszolút marhaság, mert ha környezet szempontjából nem lenne komoly javulás akkor is ott lenne a városi levegő).
Model Y-ra rátérve. Egy picit nagyobb model 3. Simán jó vétel, de nem itthon szvsz. Annyira drágák eu-ban de főleg itthon a teslák hogy nem éri meg a több millió felárat. Ha valaki megnézi az alap model 3 itthoni árát kb szomorú lesz. És az Y még ennél is több lesz. De ugye ha nincs konkurencia akkor annyi amennyi.Amiről meg nem sokan beszélnek hogy az Y-nak kisebb a hatótávja mint a model 3-nak, nem is kicsivel. Ennyit számít a fogyasztás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Crimson Desert
- Samsung kuponkunyeráló
- Filmvilág
- TCL LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Automata kávégépek
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- További aktív témák...
- iPhone X 64GB 100% (3hónap Garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi
- Apple iPhone 17 256GB & 512GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 5 Intel Core U5 125H, 32GB, 1TB, IPS 60Hz
- 212 - Lenovo IdeaPad Slim 5 (16IMH9) - Intel Core U5 125H, no GPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Tele van vele a használt piac. A tesla brutális aksija pedig elég régóta a múlté, fogyasztásban nagyon jók.
Vagy az a Model 3?
)
És nem a politikusok miatt hanem az emberek miatt. Csak könnyebb őket szidni.