Új hozzászólás Aktív témák

• NZKK

tag

válasz bzoley #326 üzenetére

Amugy eleg erdekes a felfogasod.... Na mindegy, majd fel ev mulva visszaterunk erre a temara, de nyugi nm leszek az a megmondtamozos tipus. Vagyis csak egy kicsit.

törölt tag

válasz oO7 #328 üzenetére

Az nem egyszerű fájlművelet, hogy drag&drop tehessek ide-oda fájlt egy ablakon belül?

De még egyszer: az MS saját felmérése szerint WinEx-ben végrehajtott feladatok 50%-a a másolás, átmozgatás, átnevezés és törlés. Mi a tömegigény, ha nem ez? Mennyivel egyszerűbb ezt (az első kettőt) kétpaneles fájlkezelőben, mint egypanelest kétszer megnyitva. Erre van igény.

"az egyszerű user igényeit 100%-osan lefedik és kielégítik a windows explorer képességei..."
    Lószart! Ha a fájlrendszeren belül az almappákban végzed a fenti műveleteket, az még nem powerjúzer szint. És ha lefedné, nem lennének ennyire elterjedtek a kétpaneles alternatívák.

• magicbox

senior tag

válasz oO7 #328 üzenetére

Amit leírtál abban sok igazság van. Azt gondolom, hogy leginkább mi, "poweruserek" húzzuk a win8-at. De ne felejtsük el, hogy ránk hallgatnak az átlagfelhasználók. A családunk, az ismerőseink, a cégnél ahol dolgozunk stb. Rengeteg ember véleményét és döntését befolyásoljuk így vagy úgy, és ha mi gyűlöljük a rendszert, akkor ők se fogják használni... ennyire egyszerű. Lehet ránk erőltetni vmit, de az ilyen következményekkel jár. Sorry, ha picit sarkosan fogalmaztam :)

• oO7

őstag

válasz #40553216 #327 üzenetére

az nem egyszerű fájlművelet amikor valaki egy Total Commanderben a képfrissítési sebesség határait feszegetve hotkey-ekkel cikázik a bal és jobb oldal között meg másol meg töröl meg tömegesen átnevez meg közben futtat és tömörít és szeletel és feltölti egy ftp-re... ez poweruser kategória bőven... az egyszerű user igényeit 100%-osan lefedik és kielégítik a windows explorer képességei... én nem feltétlenül vagyok r=1 usernek mondható, mégis tökéletesen megvagyok windows explorerrel...

törölt tag

válasz oO7 #325 üzenetére

Az egyszerű fájlműveletek évtizedek óta tömegigény. Mégis tettek rá magasról.

• bzoley

veterán

válasz oO7 #325 üzenetére

"az ms-nek a nagy tömeg igényeit kell kielégítenie... "
    Mint pl. a Metro? ;]

• oO7

őstag

válasz #40553216 #324 üzenetére

az ms-nek a nagy tömeg igényeit kell kielégítenie... egy 3rd party app megteheti, hogy rétegigényre megy rá...

törölt tag

válasz oO7 #322 üzenetére

"gondolom a keresést meg megnyitást nem vették a fájlműveletek közé..."
    Erre már alapvetően a Vistában sem kellett fájlkezelő.

"az alkalmazás egy példányán belül lesz megoldva a kétoldalas kialakítás"
    Lesz? Miért lenne? A júzereknek a '80-as évek óta van erre igényük, az MS mégsem csinált. Vagy megint egy 3rd party csinál majd? De miért? Hol van akkor a júzerek igényeinek MS által való kielégítése? A reakció a júzerek igényeire?

A gnome-ban (persze, Linux) évek óta van az alapértelmezett egypaneles Nautilushoz egy kétpanelessé tevő funkció az F3 lenyomásával. Bazi bonyolult lett volna eddig is a Windowsban megvalósítani.

(#323) kispx
    Értem, értem. Akkor sem volt eget verő, sőt.

• kispx

addikt

válasz #40553216 #320 üzenetére

A rajt alatt nem egy évet mondtam, hanem csak 1-2 hónapot.
    (válaszolva oO7: "de 1-2 hónap múlva már úgyis lehet mindenféle felmérések eredményét olvasgatni" mondatára)

• oO7

őstag

válasz #40553216 #321 üzenetére

gondolom a keresést meg megnyitást nem vették a fájlműveletek közé...

total commander egy átlag felhasználónak igenis repülőgépszimulátor kategória... a rengeteg ikon a toolbar-on, funkció gombok, eleve kétpaneles elrendezés, plusz még a menüsor egy csomó mindenel ami már nem fért ki a képernyőre...

metro-n nem két példányát fogod az alkalmazásnak egymásmellé csapni, hanem pl egy total-commander szerű megoldással az alkalmazás egy példányán belül lesz megoldva a kétoldalas kialakítás

törölt tag

válasz bzoley #318 üzenetére

:DDD
    Tényleg. Bár 9 év kellett a dinoszaurusznak.

@(#319) oO7
    "a konkrét fájlműveletek meg ritkák mint a fehérholló és valószínűleg a statisztikák alapján az emberek csak "read only" módban böngészik a mappákat-fájlokat"
    Nyilván elkerülte a figyelmedet a fájlkezelésről belinkelt cikk bemásolt részlete.
    "Copying, moving, renaming, and deleting are far and away the most heavily used features within Windows Explorer, representing 50% of total command usage (based on Windows 7 telemetry data)."
    Magyarul:
    "A másolás, átmozgatás, átnevezés és törlés messze-messze a legtöbbet használt funkciók a Windows Exlorerben, az összes parancs használatának 50%-át teszik ki (Windows 7 távadatokat alapul véve)"
    Nem fájlokként látom. És ha tömegével akarom a gépemre másolni?

"total commander szerű bonyolult felület"
    :DDD

"legroszabb esetben meg ha kétoldalas megoldás kell, akkor két explorert megnyitsz a képernyő két oldalán"
    Amit metron eleve nem tudok, ugye...

törölt tag

válasz oO7 #313 üzenetére

Az SP1 nem tegnap előtt jött ki? ;] :DDD

"Én ezt nem várom el... viszont ők se várják el egy zsír új rendszertől, hogy minden pontosan marad ugyanúgy ahogy ők megszokták"
    A Windowsnak pont ez volt a MS bevételei szempontjából az egyik, ha nem a legfőbb előnye: az igen nagyfokú visszafelé kompatibilitás. Ha ezt most kukába dobják, akkor a fejőstehenet vágják le.

@(#314) kispx
    "mert a rajt az valószínűleg elég szép lesz."
    Nem feltétlenül. A Vista sem vett repülőrajtot.
    Vista: 1 év alatt 7,86%.
    Windows 7: 1 év alatt 14,86%
    Utóbbi két dolgot mutat:
    1. a 7 majdnem dupláját produkálta a Vistának
    2. amint fentebb is írtam: a 7 egy év alatt lenyomta a Vistát.

• oO7

őstag

válasz #40553216 #317 üzenetére

"másrészt miért a júzereknek kell az egész munkamenetüket az MS által erőltetett formához igazítaniuk"
    nem _kell_... senki nem kényszeríti őket

"De te most meg tudod csinálni, hogy 4 részre felosztod az IE egyetlen látható ablakát?"
    nem, de ha erre valóban ekkora igény van, akkor majd a Firefox vagy a Chrome metro-s verziója megoldja...

"Így lesz a 8-cal is. Amúgy ezt érezheti az MS is, emiatt lehet a nagy kedvezményes OS-vásár."
    várd ki a végét, hogy mekkora bukás is lesz a win8... amúgy minden OS váltásnál csinálnak ilyen vagy ehhez hasonló upgrade-kedvezményeket...

a fájlkezelés és a fájlrendszer elérésének koncepciója erősen megváltozott itt a win8-ban és jellemzően - persze belátom, ez nem minden esetben megoldás de általában az - nem egy fájlkezelő segítségével közelíted meg a fájlokat, hogy aztán megnyisd a fájlt a megfelelő programban, hanem elindítassz egy appot ami valami egyedi, releváns formában fogja a hozzá tartozó fájlokat felsorolni neked... ez egy koncepció, ami nem feltétlenül fedi a tényleges felhasználást, de legjobb tudomásom szerint valami ilyesmi lenne az elképzelés... pl a zenéket sem fájlokként látod mappákban hanem a zenelejátszó programmal albumokat meg előadókat meg zenei stílusokat látsz, vagy képeket sem fájlként böngészed hanem fényképalbumokként és lehetne meg folytatni... pl emailek is valahol "mélyen" fájlként materializálódnak a vinyón, de jellemzően valami fogyaszthatóbb formában egy emailolvasóval fogod nézegetni őket...

a konkrét fájlműveletek meg ritkák mint a fehérholló és valószínűleg a statisztikák alapján az emberek csak "read only" módban böngészik a mappákat-fájlokat így ideálisabb erre a böngészésre egy sima egypaneles megoldás, mint valami total commander szerű bonyolult felület ami erőteljesen a fájlműveleteket hivatott egyszerűvé tenni... legroszabb esetben meg ha kétoldalas megoldás kell, akkor két explorert megnyitsz a képernyő két oldalán és kb ugyanott vagy... de szerintem ez hasonló hitvita mint a billentyűs navigálás total commanderben vs egérrel való klikkelgetés windows explorerben... ki mit szokott meg, ki mire használja...

az utolsó pontban meg egyetértünk... én is azt akartam azzal mondani, hogy kis százalék is sok ember, és ha te pont jellemzően abból a kis százalékból származó emerekkel vagy körülvéve, akkor simán kialakulhat benned egy olyan világkép a statisztikai mintád alapján, hogy az emberek hatalmas százaléka használ total commandert vagy 4 ablakot néz egyszerre a monitorán vagy hasonlók...

• bzoley

veterán

válasz #40553216 #317 üzenetére

"Az MS meg magasról tett erre az igényre."
    Azt azért nem mondhatod, hogy nem is foglalkoztak a témával. Sikeresen lebeszélték Ghisler-t a Windows Commander név használatáról. Mi ez, ha nem eredmény? :)

törölt tag

válasz oO7 #309 üzenetére

Egyrészt kispx megválaszolta jórészét, másrészt miért a júzereknek kell az egész munkamenetüket az MS által erőltetett formához igazítaniuk. Miért nem az MS kérdezi az igényeket, és alkalmazkodik hozzá? Éppen a céges júzerek adják (adták?) az MS bevételeinek messze többségét.

De te most meg tudod csinálni, hogy 4 részre felosztod az IE egyetlen látható ablakát? Ha már ez a mindenre jó (persze, hogy nem igaz) difót böngésző?

"jellemzően egyetlen nagy vállalat sem ugrik rá a 0. napon egyetlen új OS vagy szoftververzióra"
    A Vista pont ezért volt bukás. Mert nem ugrottak rá. Így lesz a 8-cal is. Amúgy ezt érezheti az MS is, emiatt lehet a nagy kedvezményes OS-vásár.

"Hidd el, ha tényleg erre lenne igény, akkor gyakorlatilag csináltak volna egy Desktop 2.0-át..."
    Őőőőő, nem hiszem.

"de erre pont, hogy megközelítőleg 0 igény van"
    Úgy gondolod?
    Hogy áll pl. a fájlmásolás? Van már saját beépített kéttabos fájlkezelő? Mert igény lenne rá, kb. a DOS kezdetek óta. Az MS meg magasról tett erre az igényre. A Windows 8-ban sincs, sőt, a metro ui-n még másolni sem tudsz fájlokat. A Norton Commander léte, népszerűsége és leszármazottai szép száma 1986 óta bizonyítják az igényt. Szóval mikor is fejleszt ilyet az MS? Mikor is kíváncsi az igényekre?

Improving our file management basics: copy, move, rename, and delete
    "Copying, moving, renaming, and deleting are far and away the most heavily used features within Windows Explorer, representing 50% of total command usage (based on Windows 7 telemetry data)."

"ami persze ekkora piaci részesedés mellett még mindig hatalmas felhasználószámot jelenthet"
    Vegyünk mondjuk 1,5 milliárd júzert. Ennek 0,3%-a 4,5 millió. Ennél sokkal több júzer gépén van Total Commander, most is. Vagy sokkal több gépen van még IE6.

• oO7

őstag

válasz virkir #315 üzenetére

az érintésvezérlés nem zár ki az égvilágon semmit, csak kicsit újra kell gondolni a megvalósítást...

tényleges multitask pedig szerintem nagyon rövidesen meg lesz oldva tetszőleges általános feladatokra is és lehet majd olyan appokat készíteni amik a háttérben renderelnek vagy PI-t számolnak vagy hasonlókat művelnek... ez valóban egy hiányosság, de most első körben az 1.0-ás verzióval nem ez a fajta felhasználás (és felhasználócsoport) a rendszer elsődleges célközönsége... pontosan emiatt hagyták benne a desktop felületet, hogy ha valaki az új rendszert szeretné használni, de vannak "régi" alkalmazásai amiket ilyen-olyan okokból (pl munka) szintén használnia kell, akkor használni tudja azokat is...

és amúgy igen... te vagy a vásárló... 1 a milliárdból... ha beledöglenek sem fognak tudni olyan rendszert csinálni ami mindenkinek kielégíti az igényeit... olyat tudnak csinálni ami a lehető legtöbb embernek kielégíti az igényeit...

és nem vagyok fizetett troll :(((
    egyszerűen nekem nagyon bejön a rendszer, és fejlesztőként látom benne a potenciált és általánosságban pedig egy nagyon optimista ember vagyok... ha ezeket összetesszük, akkor könnyen megértheted, hogy miért az az álláspontom ami...

• virkir

veterán

válasz oO7 #313 üzenetére

Te most tényleg fejlesztő vagy vagy csak nagyzolás az aláírásod.
    Szerintem az utóbbi lehet mert ekkora marhaságokat még laikusként sem vagyok képes megfogalmazni.

mert addigra a Metro is fejlődni fog sokat és esetleg olyan irányba, hogy az általatok felhozott hibákat/hiányosságokat javítják/pótolják...
    Mivel a metroUi elsősorban az érintésvezérelt készülékekre, elsődlegesen tabletekre lett kitalálva azok korlátai miatt a büdös életben nem lehet olyan funkciógazdagságot adni a rendszernek mint a desktop-on. A tényleges multitask hiánya alapból kizár egy rakás ficsőrt ami desktopon megoldott, a kézzel vezérlés meg a maradékot.

az újítások közül pedig majd ők megmondják, hogy szerintük mi a jó és mi nem, és csak az általuk jónak tituláltakat kérnék szépen... ez nem így megy... ennyi
    Tudod találkoztunk már ha nem ismernél meg. Én vagyok a VÁSÁRLÓ vazze. Olyat adj nekem ami kell ne olyat amit te gondolod, hogy nekem kell. Jóóóó reggelt.

Szerintem én itt befejeztem abszolút felesleges egy fizetett trollal megpróbálni vitatkozni.

• kispx

addikt

válasz oO7 #312 üzenetére

Nem lesznek rá kényszerülve, mert a mai napig használnak DOS-os Win98-os rendszereket és nem érdekli őket, hogy elavultak, nincs rá támogatás, ... stb.

1-2 két holnap múlva még kár felméréseket olvasni, mert a rajt az valószínűleg elég szép lesz. De a kérdés az, hogy a szép startból szép folytatás lesz-e.

"jobb rálátásuk van arra, hogy mire van szüksége az átlagembereknek, mint az átlagembereknek..."
    De az átlagemberé az utolsó szó... :)

• oO7

őstag

válasz virkir #311 üzenetére

"Most akkor belátják a hibájukat vagy nem fogják belátni és megy a kukába a win8?"
    maradjon Win7-nél és várja meg a Win8 SP1-et... mert addigra a Metro is fejlődni fog sokat és esetleg olyan irányba, hogy az általatok felhozott hibákat/hiányosságokat javítják/pótolják...

"Akkor meg miért várnád el, hogy használják olyanok akiknek alkalmatlan a megszokott feladataikra és azok is lesznek a már sokszor felsorolt kötöttségei miatt?"
    Én ezt nem várom el... viszont ők se várják el egy zsír új rendszertől, hogy minden pontosan marad ugyanúgy ahogy ők megszokták, az újítások közül pedig majd ők megmondják, hogy szerintük mi a jó és mi nem, és csak az általuk jónak tituláltakat kérnék szépen... ez nem így megy... ennyi

"Vagy nem és a 9-re belátják, hogy erőszakkal nem lehet a piacot megbaccni.
    Nem tudom miért nehéz felfogni, hogy a metroUI alkalmatlan a böngészés, játszadozáson kívül bármire.
    "
    valószínűtlen...

"Ez a migrálás meg egy érdekes dolog, ha beraknak minden funkciót ami desktopon elérhető minden alkalmazásba és metroUI-n fog futni akkor lényegében kapunk megintcsak egy desktop-ot csak máshogyan fogják nevezni? Vagy hogyis van ez?"
    nem _minden_ funkciót fognak nyílván áthúzni... nem lesznek szabadon mozgó és szabadon méretezhető ablakok... az alkalmazások felülete sem valószínű, hogy akár enyhe hasonlóságot is fog mutatni a jelenlegi desktop alkalmazásokéval... de a funkcionalitást magát azt át lehet emelni, még ha némileg újragondolt formában is...

• oO7

őstag

válasz kispx #310 üzenetére

"Egy már meglévő rendszer átírása metrora nem kevés összeget fog felemészteni, amit a brókerek (és a többiek) nem fognak kifizetni csak azért mert ne normál desktopon dolgozzanak hanem metron. Semmilyen előnye nincs a metronak, ami egy ilyen összeget megér."
    ha nem lesz más, akkor kénytelenek lesznek... bár még ma is léteznek DOS-os alkalmazások :P

"Igény van rá. Lásd: egyik ok amiért sokan fikázzák a Win8-at"
    ...IT fórumokon az early-adopterek... neeeeemhiszem, hogy ebből a felhasználótáborból messzemenő következtetéseket kellene levonni a rendszer használhatóságáról... ez a Windows most nem az enterprise meg poweruser csoportokat részesíti előnyben hanem a konzumereket (szép magyar szó) avagy átlagfelhasználókat... azok pedig jó eséllyel imádni fogák a szép, szines, animált, dizájnos, könnyen kezelhető felületet... de 1-2 hónap múlva már úgyis lehet mindenféle felmérések eredményét olvasgatni, hogy mennyire jot ez be a tényleges nagyközönségnek...

"Elvégre kizárólag csak ők fogják használni a rendszert, és még véletlenül sem az átlagember."
    jobb rálátásuk van arra, hogy mire van szüksége az átlagembereknek, mint az átlagembereknek...

"Kíváncsi vagyok a Visual Studio, PS, és az enterprise rendszerek hogyan fognak futni kényelmesen a metron."
    én is... de abszolút nem tartom lehetetlennek... pl az Office 2013-al egy egész jó betekintést fogunk kapni abba, hogy az MS hogyan képzeli el az ilyen komplex alkalmazások touch-friendly-vé tételét avagy Metro-sítását...

""Win9 környékén ha más nem már nagyon jól látható lesz ez a tendencia"
    Indok? Vagy ez csak egy jóslat?
    "
    [...] de nekem lenne egy olyan merész tippem [...]

• virkir

veterán

Jézusom.
    És még te rakod be magadnak azt az aláírást. Remélem Redmond-ban nem ilyen hozzáállásúak a fejlesztők.
    Legalább következetes lennél a hüjjeségekkel.
    maradjon win7-nél és várja meg az SP1-et
    A "felületválasztó updatet" pedig szerintem ne várd lélegzetvisszatartva, fél lábon, mert nem fog jönni.
    Most akkor belátják a hibájukat vagy nem fogják belátni és megy a kukába a win8?

"Mondj egy alkalmazást a merto-ról amivel ugyan azt és úgy megtudom csinálni mint a desktop verziójával"
    ilyen nincs és nem is lesz... más logika alapján épülnek fel a metro alkalmazások, így a működésük is különbözik...

Akkor meg miért várnád el, hogy használják olyanok akiknek alkalmatlan a megszokott feladataikra és azok is lesznek a már sokszor felsorolt kötöttségei miatt?

fejlesztő eszközök, grafikus eszközök, irodai programcsomagok mind-mind csak desktop alkalmazásként érhetőek el egyelőre...
    Na majd szólj ha egy abev, CAD, PS, meg hasonlók megjelennek metro-ra. Szerintem te se állj féllábra mer combig belep a por mire ilyesmi megtörténik.

Komolyan kezdessz kíváncsivá tenni, hogyszámodra mit jelent az OS...
    Ha ezt még definiálni kell számodra akkor tényleg veled van a gond.

És ha még mindig nehéz lenne felfogni leírom sokadjára.
    Én személy szerint és még sokan mások akarnám élvezni azokat az újításokat amik megjelentek a win8-ban de a metroUI hátránya nélkül.
    Namost a választhatatlan GUI ezt nem teszi lehetővé és itt a hiba.

Ez még lemaradt.
    pont, hogy az esetlegesen még csak desktopon elérhető funkciókat/képességeket is szépen folyamatosan migrálni fogják a metro környezetbe, és a desktop jelentősége fog egyre jobban csökkenni, míg nem egyszercsak eltűnik...
    Vagy nem és a 9-re belátják, hogy erőszakkal nem lehet a piacot megbaccni.
    Nem tudom miért nehéz felfogni, hogy a metroUI alkalmatlan a böngészés, játszadozáson kívül bármire.
    Ez a migrálás meg egy érdekes dolog, ha beraknak minden funkciót ami desktopon elérhető minden alkalmazásba és metroUI-n fog futni akkor lényegében kapunk megintcsak egy desktop-ot csak máshogyan fogják nevezni? Vagy hogyis van ez?

• kispx

addikt

"Nem hiszem, hogy a brókerek most azonnal ráugranának a dologra, de amúgy egy iciripiciri kreativitással át lehet írni azokat a programokat úgy. hogy a felületüket ne ablakokra osszák fel hanem valami más - akár kényelmesebb - elrendezési logika alapján egy "ablak" (metro app) felületén belül..."

Egy már meglévő rendszer átírása metrora nem kevés összeget fog felemészteni, amit a brókerek (és a többiek) nem fognak kifizetni csak azért mert ne normál desktopon dolgozzanak hanem metron. Semmilyen előnye nincs a metronak, ami egy ilyen összeget megér.

"Hidd el, ha tényleg erre lenne igény, akkor gyakorlatilag csináltak volna egy Desktop 2.0-át... de erre pont, hogy megközelítőleg 0 igény van"
    Igény van rá. Lásd: egyik ok amiért sokan fikázzák a Win8-at.

"jobban hiszek az MS mérnökeinek, felméréseinek/statisztikáinak, pszichológusainak, dizájnereinek,"
    Elvégre kizárólag csak ők fogják használni a rendszert, és még véletlenül sem az átlagember.

"és a desktop jelentősége fog egyre jobban csökkenni, "
    Kíváncsi vagyok a Visual Studio, PS, és az enterprise rendszerek hogyan fognak futni kényelmesen a metron.

"Win9 környékén ha más nem már nagyon jól látható lesz ez a tendencia"
    Indok? Vagy ez csak egy jóslat?

• oO7

őstag

válasz virkir #305 üzenetére

"Miért szerinted hogyan kéne használnia annak akinek a metros foschok semmit nem adnak hozzá a használhatósághoz?"
    erről beszélek... sehogy... maradjon win7-nél és várja meg az SP1-et vagy a Win9-et...

"Mondj egy alkalmazást a merto-ról amivel ugyan azt és úgy megtudom csinálni mint a desktop verziójával"
    ilyen nincs és nem is lesz... más logika alapján épülnek fel a metro alkalmazások, így a működésük is különbözik... az első fele még tartható szerintem, hogy ugyanazt/ugyanannyit, de az "ugyanúgy" az ugye te is érzed, hogy nem egy reális elvárás?

"Az meséld már el miért nehéz felfogni azt az egyszerű tényt, hogy érdemi munkára csak hátráltató tényező a metroUI?"
    én ezt egy pillanatig nem vontam kétségbe... tudom nagyon jól, hogy fejlesztő eszközök, grafikus eszközök, irodai programcsomagok mind-mind csak desktop alkalmazásként érhetőek el egyelőre...

(#306) tomtyi
    "Nem olyan példát hoz fel direkt, amire ebben a tudathasadásos rendszerben csak desktop lehetőség van, hanem olyan példát, amit emberek tíz-százmilliói használnak most is, és akarnak ezen túl is használni."
    Erősen kétlem, hogy ennyi ember nézne TV-t a gépén, de ha tényleg ekkora igény van rá akkor tuti hamarosan lesz arra is egy metro app és akkor egy problémával kevesebb...

"Hasonló dolog: ha megnézel egy pénzügyi hírt, ott a brókerek előtt általában 3-4 monitor van, monitoronként 4-6 nyitott oldal."
    Nem hiszem, hogy a brókerek most azonnal ráugranának a dologra, de amúgy egy iciripiciri kreativitással át lehet írni azokat a programokat úgy. hogy a felületüket ne ablakokra osszák fel hanem valami más - akár kényelmesebb - elrendezési logika alapján egy "ablak" (metro app) felületén belül... ez most csak egy példa, még csak nem is biztos, hogy tökéletes megoldás, de azért ez sem megoldhatatlan... ennek ellenére maradnék a gondolat elejénél és arra tippelnék, hogy ők nem fognak első körben nekiugrani a rendszernek :P (mint ahogy jellemzően egyetlen nagy vállalat sem ugrik rá a 0. napon egyetlen új OS vagy szoftververzióra)

"Miért nem lehet a metroban több, akármennyi ablak? Technikailag nem megoldhatatlan. Csak az MS-ék balfaszok, vagy lassúak, és eddig nem sikerült ezt megcsinálni. Mert igény lenne rá. Több, mint amennyi most van a metrora magára."
    Hidd el, ha tényleg erre lenne igény, akkor gyakorlatilag csináltak volna egy Desktop 2.0-át... de erre pont, hogy megközelítőleg 0 igény van (ami persze ekkora piaci részesedés mellett még mindig hatalmas felhasználószámot jelenthet)...

(#308) bzoley
    "Ne gratulálj, hanem gondolkozz, mielőtt hülyeségeket irkálsz. Számtalan hasonló példát lehetne még említeni, de nem mindenkinek van kedve, ilyen alpári stílussal szemben, amit páran képviseltek, bármit is írni."
    vs
    "Mióta számít "felhekkelésnek" egy szoftver telepítése? Aminek lehetőségét pl. a Win8-nak is fel kell ajánlania. Tudod, böngészőválasztó.
    Nagyjából ennyire értelmes a többi marhaság is, amit leírtál.
    "
    Beleböfögsz egy 70 hozzászólásos vitába valami olyat aminek megközelítőleg köze nincs a vita témájához vagy ahhoz, amit én írtam és akkor még játszod itt a sértődősdit?

"Operációs rendszer jelentése, és feladata.
    A metro, és alkalmazásai nem OS, csak egyfajta kiegészítés.
    Metro, és alkalmazásai nélkül az OS-ből még nem lesz Win7.
    "
    Az OS feladata nagyon leegyszerűsítve, hogy futtatókörnyezetet biztosítson az alkalmazások számára...
    Az OS-t nem tudod használni, az alkalmazásokat tudod használni, bár igazából az sem teljesen tiszta, hogy ezzel mit akarsz mondani...
    És igen, metro appok nélkül a Win8-ból nem lesz Win7, de nem is lesz sokkal több se, főleg nem annyival, hogy ha valaki tényleg szigorúan desktop alkalmazásokat akar használni, annak megérje a váltást Win7-ről...

"Tudod, vannak olyanok, akik láttak már a Win8-on kívül más OS-t is, sőt használták is, és 10-20év után szinte ránézésből meg tudják ítélni, hogy egy-egy újítás előre-, vagy visszalépés."
    Jobban hiszek az MS mérnökeinek, felméréseinek/statisztikáinak, pszichológusainak, dizájnereinek, stb, mint egy IT fórum megmondóemberének... mellesleg onnantól kezdve, hogy vannak akik meg örömmel használják az új felületet, könnyedén levezethetjük, hogy az ezen témában alkotott vélemény erősen szubjektív és akkor már csak addig kéne eljutni, hogy a fikázók ne egetemes igazságként akarják beállítani a saját véleményüket és ez alapján olyan magabiztos jóslatokba menni, hogy a Win8 bukás lesz a Metro miatt meg hasonlók... engem nem az zavar ha valakinek nem tetszik a Win8, hanem az, ha ezt a nemtetszésüket mindenáron másokra is rá akarják erőltetni...

"Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha olyan rohadt jól menne, hogy 4k tévém lenne."
    Nyílt titok, hogy a Metro felület érintőképernyőkre lett első sorban fejlesztve... nagyságrendileg több ember fogja "rendeltetés szerűen" valamilyen táblagépen vagy hagyományos PC-n használni a Win8-at, mint ahányan nekiugranának a rendszerrel egy 70"-os 4K TV-nek...

"Aki látott, és használt már más OS-t is, és valamennyire igényes is, soha nem fogja megszokni."
    látod... erről beszéltem az előbb...

"De egy valamit nem ártana megérteni. Arra akarom használni a Win8-at, aminek lennie kell, OS-nek. Amíg nem tudod, mi is egy OS feladata, fölösleges is reklámoznod a metrot."
    Komolyan kezdessz kíváncsivá tenni, hogyszámodra mit jelent az OS...

"Végül pedig, azt ugye magad sem gondolod ebben a formában ez a jövő. Egyszer próbálnál meg áfát, tb-t bevallani, bérszámfejteni, megtudnád mire nem jó a metro: munkára. Kik fizetnek a Win8-ért? Akik munkára fogják használni.
    Hamarabb kerül a rendszerbe winupdate formájában a böngészőválasztó mellé egy felületválasztó is.
    "
    Nyílván nem ebben a konkrét formában,csiszolgatnak majd még rajta... a Windows 3.1 sem abban a konkrét formában jelentette a jövőt, de így visszatekintve 15-20 év távlatban, mégis egész jól meghatározta az útirányt...
    Kik fizetnek a Win8-ért? Mindenki aki új gépet vesz...
    A "felületválasztó updatet" pedig szerintem ne várd lélegzetvisszatartva, fél lábon, mert nem fog jönni... pont, hogy az esetlegesen még csak desktopon elérhető funkciókat/képességeket is szépen folyamatosan migrálni fogják a metro környezetbe, és a desktop jelentősége fog egyre jobban csökkenni, míg nem egyszercsak eltűnik... hogy ez mikorra fog bekövetkezni az a kérdés... de nekem lenne egy olyan merész tippem, hogy Win9 környékén ha más nem már nagyon jól látható lesz ez a tendencia - merthogy jelen pillanatban még sokan kétségbevonják...

• bzoley

veterán

válasz oO7 #303 üzenetére

"engedd meg, hogy gratuláljak, hogy felhozol egy olyan példát amiről nagyon jól tudod, hogy nem lehet megoldani a desktop kikerülése nélkül "
    Ne gratulálj, hanem gondolkozz, mielőtt hülyeségeket irkálsz. Számtalan hasonló példát lehetne még említeni, de nem mindenkinek van kedve, ilyen alpári stílussal szemben, amit páran képviseltek, bármit is írni. Azonkívül fölösleges is, mert úgyis csak az elcsépelt, tudatlanságot tükröző soraitokat ismételgetitek.
    Próbáld a következő pár dolgot összerakni, és akkor talán rájössz, mások miért vannak más véleményen.
    Operációs rendszer jelentése, és feladata.
    A metro, és alkalmazásai nem OS, csak egyfajta kiegészítés.
    Metro, és alkalmazásai nélkül az OS-ből még nem lesz Win7.

Sokan abban a tévhitben éltek, hogy a metro maga az OS, és akinek nem tetszik használjon Win7-et. Én ilyen kijelentéssel nem nevettetném ki magam, de ilyet jellemzően csak azok írnak, akik végképp nem tudnak semmi értelmeset írni, de a kényszer megvan.
    Tudod, vannak olyanok, akik láttak már a Win8-on kívül más OS-t is, sőt használták is, és 10-20év után szinte ránézésből meg tudják ítélni, hogy egy-egy újítás előre-, vagy visszalépés. Egy újítás saját magát adja el, ha az valóban előre mutat, és segíti a felhasználó munkáját, nem kell reklámozni sem. Ha visszalépést mutat, fölösleges erölködni. Minden esetre nem néhány lelkes hittérítő fog meggyőzni azzal, hogy márpedig én idióta vagyok, hogy nem vagyok hajlandó színes kockák előtt vigyorogni, és egyszerre csak egy alkalmazást használni.
    Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha olyan rohadt jól menne, hogy 4k tévém lenne. Szégyelném magam, hogy nekem egyszerre akár tíz alkalmazás is elfér a képernyőn.
    "...egy sima videót vagy streamet pl probléma nélkül tudsz nézni a video appal..."
    Nem gondolod, hogy ki fogom dobni a media playeremet, mert adtak az OS mellé egy valamilyen, valószínűleg lényegesen butább lejátszót. A fél képernyő problémájáról nem is beszélve. A tudatlanok ilyenkor előveszik a nem fogékony az újításra, meg megszokás kártyákat, ami ellen sajnos csak a minőség, rugalmasság, kényelem lapokat tudom felmutatni.
    Írtad, hogy bárki megszokja a metrot tíz perc alatt(vagy valami hasonlót). Tudok hasonlót. Aki látott, és használt már más OS-t is, és valamennyire igényes is, soha nem fogja megszokni. Elég kevesen tudnak itt annyi üzemórát felmutatni Win8-cal, mint amennyit pl. én is eltöltöttem vele, a metron kívül fellelhető hülyeségeket, butításokat aránylag elviselem, megszoktam(megérteni, megbocsájtani nem fogom), aránylag jól használható, bár számtalan hibája van. De egy valamit nem ártana megérteni. Arra akarom használni a Win8-at, aminek lennie kell, OS-nek. Amíg nem tudod, mi is egy OS feladata, fölösleges is reklámoznod a metrot.
    Végül pedig, azt ugye magad sem gondolod ebben a formában ez a jövő. Egyszer próbálnál meg áfát, tb-t bevallani, bérszámfejteni, megtudnád mire nem jó a metro: munkára. Kik fizetnek a Win8-ért? Akik munkára fogják használni.
    Hamarabb kerül a rendszerbe winupdate formájában a böngészőválasztó mellé egy felületválasztó is.

törölt tag

válasz NZKK #298 üzenetére

"pont ezért abszolút rossz példa."
    Mondjuk idézhetnél olyan hsz-t tőlem, ahol a tartalmat (a motorháztető alattit) kritizáltam, és máris bocsánatot kérek.

"A vista részben azért volt bukás mert nagy volt a hardverigénye."
    Nem. A Vista azért volt bukás, mert kijött a 7. Amíg nem jött ki, addig a Vista siker volt. Az MS szerint is, és az MS véleményét szajkózók szerint is. ;)

BTW nekem pont a Vista behozta újdonságokkal nem volt bajom, az UAC-vel pl. Persze, a hw igény az is betett. Meg "némi" kompatibilitási és driver probléma.

(#297) oO7
    Én mindezeket nem teszem. Egyszerűen próbálok megbarátkozni a rendszerrel, de nem megy. Amiket leírtam, azok tapasztalat miatti sirámok: korlátolt, más, rossz, nem logikus működés.

(#301) oO7
    "a desktop alkalmazásokhoz való ragaszkodáson az amúgy ottlévő, beépített out-of-the-box elérhető metro appok ellenében..."
    Pont a lehető legrosszabb érvvel próbálsz érvelni. A böngészőknél éppen nagyon-nagyon korlátolt tudású az out-of-box IE. Olyannyira, hogy külön "menü"pont van: "meg akarja nyitni desktopon?" szöveggel. Mert pont az IE-n kussol el a youtube, ha a háttérbe rakod.

(#303) oO7
    Valahogy furcsán gondolkozol.
    "mellesleg engedd meg, hogy gratuláljak, hogy felhozol egy olyan példát amiről nagyon jól tudod, hogy nem lehet megoldani a desktop kikerülése nélkül (mivel maga a TV néző szoftver egy desktop alkalmazás)..."
    Nem olyan példát hoz fel direkt, amire ebben a tudathasadásos rendszerben csak desktop lehetőség van, hanem olyan példát, amit emberek tíz-százmilliói használnak most is, és akarnak ezen túl is használni. Hasonló dolog: ha megnézel egy pénzügyi hírt, ott a brókerek előtt általában 3-4 monitor van, monitoronként 4-6 nyitott oldal. Szerinted ők mennyire ugranak majd rá a Win 8 metrora? És az összes, egyszerre egy alkalmazásnál többet használók? Na ezért kérdezem: miért kell egy ilyen tudathasadásos rendszer? Miért nem lehet a metroban több, akármennyi ablak? Technikailag nem megoldhatatlan. Csak az MS-ék balfaszok, vagy lassúak, és eddig nem sikerült ezt megcsinálni. Mert igény lenne rá. Több, mint amennyi most van a metrora magára.

• virkir

veterán

válasz oO7 #304 üzenetére

Windows 8-at, Windows 7-ként akarja használni az újítások 100%-os eliminálásával
    Miért szerinted hogyan kéne használnia annak akinek a metros foschok semmit nem adnak hozzá a használhatósághoz?
    sokszor indokolatlan - kötődés a desktop alkalmazásokhoz
    Mondj egy alkalmazást a merto-ról amivel ugyan azt és úgy megtudom csinálni mint a desktop verziójával.
    Az meséld már el miért nehéz felfogni azt az egyszerű tényt, hogy érdemi munkára csak hátráltató tényező a metroUI?

• oO7

őstag

válasz bzoley #302 üzenetére

amúgy nem az fáj nekem, ha valaki "nem azokat az alkalmazásokat szereti amiket én", hanem az amikor valaki leszedi a Windows 8-at, Windows 7-ként akarja használni az újítások 100%-os eliminálásával ("metros förmedvény eltűntetése, startgomb visszahekkelése" illetve a korábban említett - sokszor indokolatlan - kötődés a desktop alkalmazásokhoz), majd bejön a fórumra sírni amikor ez nyilvánvalóan nem sikerül neki és a felületek közti váltogatás miatt esetleg egy fura, vegyes, már-már kellemetlen felhasználói élményt kap eredményül...
    persze nem azt mondom, hogy a metro felületen túl a win8 egyenlő a win7-tel, de fel kell fogni és megérteni, hogy a Microsoft az ÚJ OS-ével ilyen irányba mozdult el... ha nem tetszik, nem kell használni, senki nem kényszerít rá... ez nem egy service pack vagy ilyesmi, amit az ember akarva-akaratlanul megkap...

• oO7

őstag

válasz bzoley #302 üzenetére

nem magyarázkodtam...
    mellesleg engedd meg, hogy gratuláljak, hogy felhozol egy olyan példát amiről nagyon jól tudod, hogy nem lehet megoldani a desktop kikerülése nélkül (mivel maga a TV néző szoftver egy desktop alkalmazás)... egy sima videót vagy streamet pl probléma nélkül tudsz nézni a video appal valami más (pl böngésző) mellett a metro felületen is... mondjuk nem fele-fele arányban, de legalább nem lesz használhatatlan méretre összenyomorgatva a böngésző...
    ha már úgyis futtatnod kell egy desktop alkalmazást, akkor max ilyen vékony snapped nézetben tudsz mellette egy metro alkalmazást futtatni, abban meg mondjuk böngészni nem lesz kellemes, szóval ilyen esetben persze, valszeg végül én is azt javasolnám, hogy ha ilyen speciális igényeid vannak, akkor használd a desktop felületet és játszadozz el az ablakméretezéssel...

• bzoley

veterán

válasz oO7 #301 üzenetére

Nem kell magyarázkodni. Miért fáj neked, ha valaki nem azokat az alkalmazásokat szereti, amiket te? Adnál tippet, hogy kéne Metro alatt pl. böngészni, hogy azért fél képernyőn a tévét is lássam? És ha már fél képernyő, akkor már nem mindegy, hogy ablakos, vagy vakablakos az alkalmazás?

• oO7

őstag

válasz bzoley #300 üzenetére

ha sikerült volna eljutnod a mondat második feléig, akkor rájöttél volna, hogy baromira nem konkrétan a firefox telepítésén van a hangsúly, hanem a desktop alkalmazásokhoz való ragaszkodáson az amúgy ottlévő, beépített out-of-the-box elérhető metro appok ellenében...

• bzoley

veterán

válasz oO7 #297 üzenetére

"...felhekkelni az emberek a saját kis jól megszokott firefox-ukat..."
    Mióta számít "felhekkelésnek" egy szoftver telepítése? Aminek lehetőségét pl. a Win8-nak is fel kell ajánlania. Tudod, böngészőválasztó.
    Nagyjából ennyire értelmes a többi marhaság is, amit leírtál.

• kispx

addikt

válasz NZKK #298 üzenetére

Valahogy a motorháztető alatt többek között a programkompatibilitással is voltak problémák, ami nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot. A driverekről nem is beszélve. Szóval az étvágya csak egy dolog volt.

• NZKK

tag

válasz #40553216 #296 üzenetére

Jaj már megint visszalősz a Vistával...

A vista részben azért volt bukás mert nagy volt a hardverigénye. A felülete mindenkinek tetszett, de a "motorháztető" alatti dolgokkal voltak gondok.
    W8 esetében meg pont inverze van.
    A felhasználói felületre fújnak néhányan, de a motorháztető alatti dolgokkal mindenki 100%-ig meg van elégedve, sőt 110%-ig.

Nem egy kategória a kettő, s pont ezért abszolút rosz példa.

• oO7

őstag

válasz #40553216 #296 üzenetére

"Neked miért fórumtroll az, aki a - láthatóan tájékozatlanságod okán téves - véleményed szerint "csak képek és a saját téves elképzelései alapján, de amúgy nulla tapasztalattal fikázza"? Miért nem inkább magad tartod fórumtrollnak ilyen vélemény kialakítása miatt?"
    amíg olyanokat lehet olvasni (úgy mellesleg sokszor még valamelyik pre-release verzióra alapozva), hogy "10 percet bírt a gépemen, ment is vissza a Win7"... meg elkezdik rá felhekkelni az emberek a saját kis jól megszokott firefox-ukat meg adobe readert (stb) utána meg sírnak a fórumon, hogy milyen szar, hogy állandóan váltogatnak desktop meg a metro felület között... meg rakják fel a hekkelt startmenüt mert képtelenek egy hangyafaszni "átszellemülésre" és arra, hogy legalább megpróbálják az új megoldást (start screen) használni... meg azzal kezdik, hogy kiszórják a metro alkalmazásokat a startképernyőről, telerakják a desktopos alkalmazások shortcut-jaival, majd a legnagyobb felháborodással és habzó szájjal jönnek a fórumokba, hogy szar ez az új start screen... és még lehetne sorolni a jellemző "érveket"...
    NA... egészen addig ezt a véleményemet úgyérzem 100%-osan megalapozottnak tekinthetem... ha valaki idejön és mond egy olyan érvet ami tényleg jogos, akkor nem fogom megpróbálni sem meggyőzni az ellenkezőjéről és nemes egyszerűséggel azt javaslom neki, hogy maradjon Win7-nél, vagy elmondom neki, hogy milyen esetleges kompromisszumokkal/workarounddal tudja megoldani a problémáját win8 alatt...

törölt tag

válasz oO7 #295 üzenetére

Neked miért fórumtroll az, aki a - láthatóan tájékozatlanságod okán téves - véleményed szerint "csak képek és a saját téves elképzelései alapján, de amúgy nulla tapasztalattal fikázza"? Miért nem inkább magad tartod fórumtrollnak ilyen vélemény kialakítása miatt?

"így még ha ugyanakkora vagy akár nagyobb letöltésszámot is general a Win8 (rémlik mellesleg valami ilyesmi hír, mindjárt megkeresem neked), akkor is arányaiban kisebb szeletet fog kiharapni egy nagy piacból"
    Erre még lemaradt a válasz egyik része (NZKK-nak is):
    Mikor 2006-ban kijött a Vista, nagyságrendileg több gépre tették fel, mint az XP-t. És? Mégis bukás volt (persze, nem volt, sőt, sikertörténet..., bár az XP piaci részesedésének alig 1/3-át érte el, az összrészesedése padig soha nem érte el a 20%-ot), a három évvel később megjelent Windows 7 egy év alatt lenyomta az akkorra 4 éves Vistát, míg az akkor már 9(!!!) éves XP piaci részesedésének kevesebb, mint 1/4-é érte el. És még két további év kellett, hogy a mostanra 11 éves, már 4 éve nem árusított OS-t lenyomja a mostanra 3 éves Windows 7. Mindez azt mutatná, hogy olyan nagyot nőtt a piac az elmúlt 3 évben, ebben kettő minimum válságév volt? Nem nagyon találsz az elmúlt 4 évben lelkendező cikkeket a növekvő pc-eladásokról. Inkább a fordítottja igaz.
    Alig növekedtek tavaly a számítógép-eladások
    Zuhantak a PC-eladások a harmadik negyedévben

• oO7

őstag

válasz Pug #294 üzenetére

Erős ferdítés volna ezt így kijelenteni, de biztosíthatlak, hogy itt a saját véleményemet képviselem és amúgy se kapnék egy fillért sem fórumtroll-szelídítésért :)

• Pug

veterán

válasz oO7 #293 üzenetére

Kijelenthetjuk, hogy lenyegeben MS alkalmazott vagy? Azt hiszem ezt egy topicban Te magad ismerted el...

• oO7

őstag

válasz #40553216 #291 üzenetére

az OS publikusan még nem jelent meg, de ugyebár nyár óta aki akarta kipróbálhatta... huzamosabb idő pedig nyílván relatív, de ha valaki tényleg kifejezetten az újdonságok iránt érdeklődve használja a rendszert és nem akarja minden áron úgy használni. ahogy pl egy win7-et, akkor kb 1 nap alatt meg lehet szokni, 1 hét múlva pedig már határozottan kényelmetlennek fog hatni a desktop felület a metro után...

"Erre releváns válasz, hogy te meg süket marketingdumát nyomsz, mert pénzügyileg érdekelt vagy? Alias bértollnok."
    egyszerűen a rendszer mellett érvelek és nem ellene... ez nem "süket marketingduma" vagy akkor ennyi erővel a te ellenérveidre meg én mondhatnám, hogy "süket lejárató-marketing"...

• NZKK

tag

válasz #40553216 #282 üzenetére

Valamennyi rugalmassággal rendelkezni kell. Lehet, hogy a Magyar embernek ez ismeretlen dolog, de külföldön azért nyitotabbak az emberek

általatok nyomatott egyszerű és intuitív használat messze nem igaz. - ha odaírnád, hogy szerinted akkor sokkal relevánsabb lenne ez a mondat, s nem lenne kicsit sem félrevezető mondjuk egy olyan embernek, aki mésodszorra téved ebbe a fúrumra.

288

A W8 meg sem jelent, nemde? Akkor mi a tökömet kell itt a számokkal dobálódzni, majd jövő karácsonykor dobálózhatsz számokkal, addig inkább mással foglalkozz

289

Ennek mi lehet az oka? - gondolom a cégek nagyrész kiesnek a szórásból, mivel nem feltétlenük ők a célközönség

291

Erre releváns válasz, hogy te meg süket marketingdumát nyomsz - Tudod ez olyan tipikus dolog, ami oltári mélyen hangzik, de valójában bárkire igaz lehet, aki nem fikázza le csipőből a fejlesztést.

"pl az, hogy nagyobb a piac, mint win7 korában?"
    Háromszorosa? Tényleg vicces vagy...
    - Szóval szerinted ugyan olyan a világ, mint 2009-ben? Bahahah....

törölt tag

válasz oO7 #290 üzenetére

"egy ilyen akcióval meg pont azokkal a felhasználókkal szúrnál ki akik a metro felületet szokták meg..."

"most komolyan egy olyan OS-re mutogatsz nekem marketshare adatokat ami még meg sem jelent?"

"bárki aki huzamosabb ideig használta"

Ne zavarjon, hogy ezzel a három mondatoddal magaddal kerülsz ellentmondásba.

Mekkora is azoknak a tábora, akik "huzamosabb ideje használják"? Mi a huzamosabb idő? Fél évvel ezelőtt a mostani 1/3-a használta, három hónapja 2/3. Három hónap már huzamosabb idő? Fél év már huzamosabb idő?

"és nem csak képek és a saját téves elképzelései alapján, de amúgy nulla tapasztalattal fikázza?"
    Erre releváns válasz, hogy te meg süket marketingdumát nyomsz, mert pénzügyileg érdekelt vagy? Alias bértollnok.

"pl az, hogy nagyobb a piac, mint win7 korában?"
    Háromszorosa? Tényleg vicces vagy...

• oO7

őstag

válasz #40553216 #288 üzenetére

most komolyan egy olyan OS-re mutogatsz nekem marketshare adatokat ami még meg sem jelent?

"Már ne haragudj, de ki a f@szom szokta meg a metro-t?"
    őőőő várjcsak... bárki aki huzamosabb ideig használta és nem csak képek és a saját téves elképzelései alapján, de amúgy nulla tapasztalattal fikázza?

(#289) tomtyi
    pl az, hogy nagyobb a piac, mint win7 korában? így még ha ugyanakkora vagy akár nagyobb letöltésszámot is general a Win8 (rémlik mellesleg valami ilyesmi hír, mindjárt megkeresem neked), akkor is arányaiban kisebb szeletet fog kiharapni egy nagy piacból

törölt tag

válasz #40553216 #288 üzenetére

És nem mellékesen a Win 8 piaci részesedése messze elmarad a Win7 hasonló idejűéhez képest:
    Windwos 7 2009. júniusában 0,76%-on volt.
    Júliusban 0,9%-on.
    Ennek mi lehet az oka?

törölt tag

válasz oO7 #283 üzenetére

"de egy ilyen akcióval meg pont azokkal a felhasználókkal szúrnál ki akik a metro felületet szokták meg..."
    ??? Már megint viccelsz, ugye?
    Netmarketshare desktop versions
    A 0,3% Win8 a 90%-kal XP-Vista-7-tel szemben. Tényleg jó érv. Már ne haragudj, de ki a f@szom szokta meg a metro-t? A fejlesztők és a türelmetlen geekek. Nekik meg algha okoz problémát a régi használata. Szemben a Windows felhasználók 99,5%-val, akik még nemhogy nem szokták meg, de még csak nem is használták soha, sőt, a legtöbben szanszos, hogy még nem is látták.

Az MS meg lehet, ebben látja a jövőt, viszont a vezetői szerint is még nem teljesen kész. Tehát túl hamar, mondhatni kapkodva adták ki. Ennek oka meg a júzerektől jövő sürgető szükség volt, hanem a félelem, hogy lemaradnak a tabletpiacról. Csak ez így a jelenleg még 10x akkora desktop piacnak ad egy pofont.

• oO7

őstag

válasz Pug #286 üzenetére

nyílván nem a jelenlegi állapotában lesz képes leváltani teljesértékűen a desktopot... kicsit hosszabb távról beszéltem...

• Pug

veterán

válasz oO7 #285 üzenetére

Muhaha... levaltani a desktop feluletet desktop pc vonalon... erre mar tenyleg nem tudok mit mondani. Ezt mar csak tenyleg az tudja jarharo utnak tekinteni desktop vonalon, akinek fizetnek erte. ;]

• oO7

őstag

válasz Pug #284 üzenetére

az eddigi helyét kívánja az új átvenni a későbbiekben és nem párhuzamosan létezni vele hosszú távon... jelenleg azonban nyílván nem tehették volna meg, hogy kihozzanak egy új Windows-t ami nem tudja futtatni az eddigi programokat...

• Pug

veterán

válasz oO7 #283 üzenetére

Ha ket kulon vilag, akkor az MS nagyon okos volt mikor megis egy OS -be gyurta.... :DDD

• oO7

őstag

válasz #40553216 #282 üzenetére

tehát hogy egy metro appot úgy megírni, hogy az megszólalásig hasonlítson a desktop alkalmazások felületére (de emellett persze elérhesse a csak metro alkalmazások számára elérhető spéci API-kat)? sűrűn elhelyezett vezérlőkkel meg ilyenek?

azt csinálsz a képernyő felületének 100%-ával amit csak akarsz, de egy ilyen akcióval meg pont azokkal a felhasználókkal szúrnál ki akik a metro felületet szokták meg... két külön világ ez és kár volna megpróbálni keverni őket... ha az MS azt akarná, hogy ezeket lehessen keverni, akkor összehoztak volna egy "metro stílusú desktopot" ahol az ablakos alkalmazások is ugyanúgy elérhetnék az új API-kat, mint a fullscreen appok... de mivel az ms ez utóbbiban látja a jövőt, így a lehető legélesebben elvágták egymástól ezt a két világot, és meg se próbáltak valami épkézláb dizájnt (és design guideline-t) adni a desktop alkalmazásoknak (vagy ugye elérést az új API-khoz)... azt a vonalat nem nagyon akarják hosszú távon életben tartani... legalábbis jelen pillanatban, legjobb tudomásom szerint ezen az állásponton vannak...

törölt tag

válasz NZKK #281 üzenetére

Ismerem a nyelvtani kategóriákat. De te azért azt érzed, hogy ha valami jó, az jó? Abszolút értékben. Ha meg valami jobb, az attól még nem lesz jó, csak kevésbé rossz.

Nem a "+" ikon a "baj", hanem a jobbklikk. Teljesen véletlenszerűen találhat csak rá valaki, hogy az egyébként 29 éve megszokott funkciók csak és kizárólag jobbklikkre jönnek elő. Ráadásul nem is csak az a baj, hogy ezek a funkciók, hanem az, hogy egészen más funkciója van a jobbklikknek. Mert semmi átfedés nincs pl. a desktop és a modern ui-s IE jobbkilkkje között sem.
    És bocs, abszolút nem tartom magam hülyének a pc-hez (mikor 17 éve először kezdtem munkára használni pc-t, pár hét után hozzám jöttek segítséget kérni olyanok, akik már évek óta használták), de az általatok nyomatott egyszerű és intuitív használat messze nem igaz.

(#280) oO7
    Csak a végére: valóban nem lehet klasszikus desktopra hajazó felületet kialakítani (ugyan azokkal a funkciókkal, mint most a csempés)? Vicces lenne.

• NZKK

tag

válasz #40553216 #279 üzenetére

Azért ugye ismered a jó fokozását? Tudod a jó és a jobb közötti különbséget? És értelmezni is tudod a kettő közti fogalom különbséget?

Persze ha neked a jó a tökéletes, hát istenem, nem kötelező a disznótor.

A tuba.fm-et csak példaként hoztam fel, hogy lásd ilyen is van.

Tehát egy (egyébként rengeteg ember által nem használt) funkciót kellene egy addig megszokottól egészen eltérő feladatra használni. És mindezt természetesen maguktól kitalálva. Hány ilyen funkciót sorolsz még fel? És ezeknek a funkcióknak a megtanulásával mennyi időt kell elbasznia a jónépnek? - Megtanulásával?! Ha neked, vagy valakinek komolyan tanulnia kell a "+" vagy más triviális ikonok/szimbólumok jelentését, akkor nem az OS a hülye.
    Vagy most izéé.. a jobbklik... az most.. ..anában már emelt színt?

• oO7

őstag

válasz #40553216 #279 üzenetére

"Tehát egy (egyébként rengeteg ember által nem használt) funkciót kellene egy addig megszokottól egészen eltérő feladatra használni. És mindezt természetesen maguktól kitalálva. Hány ilyen funkciót sorolsz még fel? És ezeknek a funkcióknak a megtanulásával mennyi időt kell elbasznia a jónépnek?"
    vajon hányan üvöltötték ugyanezt vörös fejjel, habzó szájjal, amikor leváltották a DOS felületét a lényegében egészen eddig használt ablakkezelős felületre...
    szerintem teljesen felesleges ezt túldramatizálni, baromi következetes a Win8 appok felülete... pár általános funkciótól eltekintve (amik ugye a Charms Bar-ról érhetőek el - keresés, megosztás, nyomtatás, play-to, nfc share, beállítások) az alkalmazás funkcionalitását a "jobb klikk menüben" avagy az AppBar-on kell keresni... ennyi... ha emiatt az egyszerű feladat miatt valakiben olyan kérdés fogalmazódik meg, hogy "És ezeknek a funkcióknak a megtanulásával mennyi időt kell elbasznia a jónépnek?", akkor az bizony user error...

""de mindig az új a jobb, az mindig valami javítása-továbbfejlesztése (vagy az akar lenni) a korábbinak"
    A kiemelt a lényeg.
    "
    sejtettem, hogy megtalálod a mondatban a kiskaput amibe bele lehet kötni... ha valamiből kihoznak egy új verziót, soha nem lehet tudni, hogy az ténylegesen jobb lesz e mint a korábbi, mert lehet, hogy sok téren javítottak, de ugyanezek a javítások más szempontból meg negatívan befolyásolják a felhasználói élményt a korábbi verzióhoz képest... a lényeg, hogy mernek és tudnak újat csinálni, azt pedig csak és kizárólag az idő fogja eldönteni, hogy jó irányba ment e ez az újítás...

"De az alapkérdés: az általad funkciógazdagnak meg mittomén milyen jónak titulált startscreenes csempékből semmit nem látok onnantól, hogy egy app elindult."
    inkább információban gazdag, de nem teljesen értem a problémád... miért akarnád látni a startképernyőt egy másik alkalmazás futtatása közben? ha kíváncsi vagy onnan valamire, akkor egy Windows gombbal odaváltassz, majd mégegyel vissza az alkalmazásba ahol voltál...

"És a WinRT az megakadályozza a "klasszikus" desktopfelület létrehozását?"
    a WinRT API-k nem érhetőek el desktop alkalmazások számára (így azok ha nagyon akarnak sem tudnak beleintegrálódni úgy a rendszerbe, mint a metro appok), és metro alkalmazások nem futtathatóak a desktopon ablakos környezetben... remélem jól értettem a kérdést

törölt tag

válasz NZKK #276 üzenetére

Látom, azt sem érted, amit te magad írtál. Meg az előző hsz-t sem. Én azt írtam - hogy a te kategóriáddal éljek -, hogy a egyenlő a tökéletessel. A "jó"ra meg te magad azt írtad, hogy az a korábbi startmenü. Tovább nincs miről beszélni.

"Mondjuk a tuba.fm ..."
    Mondjuk ez hol válasz a kérdésre, és hol megoldás a problémára?
    Nekem is van biciklim, minek teherautót bérelni költözéshez?

"Váltás meg ugyan így működik..."
    Tehát egy (egyébként rengeteg ember által nem használt) funkciót kellene egy addig megszokottól egészen eltérő feladatra használni. És mindezt természetesen maguktól kitalálva. Hány ilyen funkciót sorolsz még fel? És ezeknek a funkcióknak a megtanulásával mennyi időt kell elbasznia a jónépnek?

(#271) oO7
    "de mindig az új a jobb, az mindig valami javítása-továbbfejlesztése (vagy az akar lenni) a korábbinak"
    A kiemelt a lényeg.

"mondjuk nem félablaknyi hanem 1/4 - 3/4 ablaknyi, de két alkalmazás még vígan elfutkározik egymás mellett...."
    Láttam. De az alapkérdés: az általad funkciógazdagnak meg mittomén milyen jónak titulált startscreenes csempékből semmit nem látok onnantól, hogy egy app elindult.

"ez nem a rendszer hibája hanem az IE-é"
    Nem, ez egyik hibája sem. Ez az MS hibája, hogy így írta meg az IE-t.

"több kiterjesztési pontja van a rendszer metros felületének, mint a desktopnak"..."van ami egyszerűen nincs ott a régi Win32 API-kban"
    És a WinRT az megakadályozza a "klasszikus" desktopfelület létrehozását?

törölt tag

válasz tdd587 #277 üzenetére

Szeva! Azért privátban érdekelne, ha nem nehéz. :)
    Másrészt remélem azért érezted a kérdésben az iróniát!

• tdd587

őstag

Nem akarok belefolyni, de ebből a topikből (illetve ami lett belőle) is előadást lehetne tartani, mert az összes létező érvelési hiba előfordul a hozzászólásokban... nekem a kedvencem a hamis dilemma, mint pl. ez itt:

"egy ergonómikus felhasználói felület nem úgy néz ki, hogy 8x8-as ikonok és szorosan egymásalá pakolt menük és almenük tengere..."
    Tehát akkor az elmúlt 29 év MS fejlesztései mind SZAROK?

A téma amúgy érdekes, ne hagyjátok abba.

• NZKK

tag

válasz #40553216 #273 üzenetére

Jobb nálad egyenlő az abszolút hibamentes akármivel? szar lehet neked.
    Tökéletes program szerintem nincs. De a kettő között nekem a metro jobban kézreáll.

Mondjuk a tuba.fm nevű app nem all le a háttérben. Most akkor mi van?

Tabot marha egyszerűen tud nyitni az User, már feltehetőleg megszokta, hogy (mondjuk desktopon) a jobbklikk-el pusz menu nyílik meg a metros appokban. És ezt a roppant bonyolult és sösszetett, komplex műveletet elvégzi IE alatt, s talán azt feltételezem (én naív), hogy a "+" jelből ki tudja következtetni a "+" jel jelentését.
    Váltás meg ugyan így működik, cask nem a "+" jelre kattint/bök, hanem a kiválasztandó weblapra. Erre még 0.0000001 User is képes. nem kell őket alábecsülni.

Persze, ez a 1,5 milliárd ember a gyökér, mert nem akar tanulni.- Hé... nyugi, nem mindenki olyan mint te.

törölt tag

válasz Misály #274 üzenetére

Valóban. De nem is írtam, ilyet. Ellenben a nak lehet szinonimája.

• Misály

addikt

válasz #40553216 #273 üzenetére

"a 0tól írtak egy teljesen új kezelőfelületet, a kutya se mondta, hogy tökéletes."
    Nálad valami memóriazavar lehet. Alig kettő bekezdéssel feljebb:
    "A jó szimbolizálja mondjuk a régi start menüt, a metros start menü pedig megegyezik a jobb fogalmával.... Rakjuk egymáshoz a kettőt.. Jó-Jobb érted..."
    Érted?
    "

Szerintem a jobb nem szinonimaja a tokeletesnek....

törölt tag

válasz NZKK #270 üzenetére

"a 0tól írtak egy teljesen új kezelőfelületet, a kutya se mondta, hogy tökéletes."

Nálad valami memóriazavar lehet. Alig kettő bekezdéssel feljebb:

"A jó szimbolizálja mondjuk a régi start menüt, a metros start menü pedig megegyezik a jobb fogalmával.... Rakjuk egymáshoz a kettőt.. Jó-Jobb érted..."

Érted?

"Háttérbe kerűlő app leáll ha indokolt ha nem? - Attól függ, hogy van megírva a program"
    Mondjuk a difót IE10 megáll. Akkor ez most jó? És miért áll meg? Azért mert a mobileszközökön cél az energiatakarékosság, az akkuidő növelése. De ez nem mobilcucc, hanem 220-on lógó asztali gép.
    És pl. egy általgjúzer honnan fogja tudni, hogy váltson tabot a metros IE-ben? Mikor eddig egerészett, és nem a billentyűparancsokat tanulmányozta. Soroljam? Persze, ez a 1,5 milliárd ember a gyökér, mert nem akar tanulni.

• freelancer

tag

válasz virkir #269 üzenetére

Ezért pénzt kapnak az MS-től.
    (ismerősöm is csinálja, az itteni fórumokon is vannak szép számmal fizetett pozitív marketingesek, én személy szerint hányok tőlük)

• oO7

őstag

(#267) Pug:
    "Kikről van szó, 16 éves FB huszárokról?" Nem, de nyilvánvalóan nem is olyan emberekről akik - ha más nem ebben az esetben - munkára használnák a gépüket... otthoni felhasználásra gondoltam én, illetve úgy egy kicsikét általánosabban arra, hogy ha valaki megszokja az új felületet, akkor a desktop fog olyan handicapesnek tűnni, mint amilyen handicapesnek tűnik sokaknak a metro felület...

(#268) tomtyi:
    "Tehát akkor az elmúlt 29 év MS fejlesztései mind SZAROK?"
    Ezt most tényleg komolyan kérdezed? Az Apple ezt simán kijelenti az egy évvel ezelőtt még egekbe magasztalt fejlesztésére is... nyílván nem kell ennyire radikálisan felfogni a dolgot, de mindig az új a jobb, az mindig valami javítása-továbbfejlesztése (vagy az akar lenni) a korábbinak... de ha mindenképpen így akarod megfogalmazni, akkor igen, az elmúlt 29 év fejlesztése úgy szar ahogy van :DDD (nem komolyan venni)

"Nem teheted félablaknyira, hogy mellette lásd tovább "a számodra fontos történéseket"..."
    de... mondjuk nem félablaknyi hanem 1/4 - 3/4 ablaknyi, de két alkalmazás még vígan elfutkározik egymás mellett....

"Továbbra is szánalmasan nevetségesnek tartom, hogy egy mai mondjuk core i5-ös 4GB ramos gépnél difót leállítja a háttérbe kerülő IE-ben youtube-ban hallgatott zenét"
    ez valóban indokolatlan, ez nem a rendszer hibája hanem az IE-é... majd ha lesz valami normális YouTube app, az majd megmarad a háttérben meg lehet megállítani/folytatni, léptetni az appon kívülről...

"Miben is nyilvánul ez meg? És mi is lenne az akadálya ennek a desktopon?"
    nagyon lerövidítve (hogy ne kapjam meg megint, hogy "marketing bullshit") több kiterjesztési pontja van a rendszer metros felületének, mint a desktopnak... és igazábol ezzel a második kérdésre is szerintem megadtam a választ... van ami egyszerűen nincs ott a régi Win32 API-kban, nem volt bizonyos funkcionalításokra felkészítve maga a rendszer...

(#269) virkir
    "eddig is megvolt-megvan csak úgy hívják őket hogy gadget/widget és hatványozottan egységesebb felületet lehet velük kialakítani mint a 256 színű szivárványból kikevert tile-ok ból készített förmedvényből"
    tehát hatványozottan egységesebb felületet lehet készíteni gadgetekből, mint a csempékből... gondold ezt át mégegyszer

"Drag and drop van-é rajtuk?"
    van... vagy nemtudom mire gondolsz

"Háttérbe kerűlő app leáll ha indokolt ha nem?"
    ... és aztán helyette el is indulnak e a lényegesen kevesebb erőforrást használó "szervizek", amik mégiscsak elvégzik a munkát a háttérben? és ezzel hatékonyan biztosítja e az ms, hogy a géped soha a büdös életbe meg ne röccenjen még akkor se, ha virtuálisan 500 app van megnyitva?

"Szebb, szerinted a win3.1 16 színű felülete szebb mint a win7 aeró témája?"
    tudod mit? igen

"Produktívabb, na ez az ami a életben nem lesz igaz a megkötöttségek miatt sem alkalmas semmiféle komolyabb munkára amit az MS is elismer azzal, hogy lesz ugye x86 vs RT verzió belőle.
    Ha annyira produktív felület lenne akkor be mernék vállalni csak az RT verziót is.
    "
    tehát azzal, hogy lesz x86-os verzió, az MS elismeri, hogy a rendszer alkalmatlan produktív munkára... véletlenül sem a hardveres visszafelekompatibilitás miatt csinálták így meg azért, hogy kiszolgálják a legnagyobb piacot a világon (PC piac)... mellesleg fognak megjelenni ARM-es notebookok meg asztali gépek is, ahol ugyebár csak metro appok vannak... vagy erre meg azt a választ fogom kapni, hogy hülyeség és a kutya nem fogja megvenni?

• NZKK

tag

válasz Pug #267 üzenetére

Wáóó.. ezzel a hsz-el te is fényesen bizonyítottad, hogy hitelességed (is) egy nagy kuka.

268

Ismered a jó és a jobb fogalmát? A jó szimbolizálja mondjuk a régi start menüt, a metros start menü pedig megegyezik a jobb fogalmával.... Rakjuk egymáshoz a kettőt.. Jó-Jobb érted...

Ugye egészen addig, amíg el nem indítod az appot. Mert utána csak azt az egy appot látod. Nem teheted félablaknyira - de igen teheted 1/3-nyi ablakra

Továbbra is szánalmasan nevetségesnek tartom, hogy egy mai mondjuk core i5-ös 4GB ramos gépnél difót leállítja a háttérbe kerülő IE-ben youtube-ban hallgatott zenét. Mert miért is? - a 0tól írtak egy teljesen új kezelőfelületet, a kutya se mondta, hogy tökéletes.

Mondjuk induljunk ki abból, hogy a probléma abból van, hogy az MS egy nem desktopra való kezelőfelületet erőltet rá mindenkire. - Mondjuk induljunk ki abból, hogy, hogy az MS egy nem desktopra való kezelőfelületet erőltet rá mindenkire, ami amúgy dektopon is teljesen használható.

269

Nagyjából már megválaszolták ezt a szép, szerintem inkább marketing bulshit-nek nevezhető posztot de azért kiegészíteném. - Ja nyilván marketing duma, mi más lenne, így végül is biztos könyebb racionalizálni, a saját álláspontod. De attól még nem lesz igaz.

Háttérbe kerűlő app leáll ha indokolt ha nem? - Attól függ, hogy van megírva a program

"Szebb, szerinted a win3.1 16 színű felülete szebb mint a win7 aeró témája?" - Valaki nem a csili-vili csesszük tele az aztalt minden baromsággal tipusú dolgokra izgul. Hihetettlen de ilyen is van.

Jobb, már csak a felsorolt hiányosságai miatt sem lehet jobb desktopon - Még szerencse, hogy a desktop nem tűnt el a rendszerből, mi lenne akkor az olyen emberekkel, mint te?

ha nem használsz semmi mást csak fécbúk, böngészés, még igaz is lehet. - Nem egy ismerősöm van aki mindent csinál a géppel, mégis tetszik neki a W8 metrostul.
    Hihetettlen ilyen is van.

• virkir

veterán

válasz oO7 #263 üzenetére

Nagyjából már megválaszolták ezt a szép, szerintem inkább marketing bulshit-nek nevezhető posztot de azért kiegészíteném.

maga a startképernyő az élőcsempékkel sokkal informatívabb, mint eddig a Desktop + Taskbar ( + tray) páros... hogy el kéne indítani egy appot
    Namost ez eddig is megvolt-megvan csak úgy hívják őket hogy gadget/widget és hatványozottan egységesebb felületet lehet velük kialakítani mint a 256 színű szivárványból kikevert tile-ok ból készített förmedvényből.

a felület megközelítőleg nem olyan buta, mint amilyennek sokan hiszik/beállítják,
    Drag and drop van-é rajtuk? Háttérbe kerűlő app leáll ha indokolt ha nem?
    Ja hogy ezek mind az inteligencia bizonyítékai. Aha.

lehetséges egérrel pontosan, precízen "célozni", de nem kényelmes... 100000000x kényelmesebb csuklóból odarántani egy öklömnyi gombra...
    Ezt ugye te sem gondolod komolyan, hogy kényelmesebb egérrel 10 centit mozdítani mint 10 millimétert egy egész munkanap alatt folyamatosan.

szóval nagyon lerövidítve: szebb, jobb, informatívabb, produktívabb (na jó ez talán még jelen pillanatban megkérdőjelezhető de egészen biztos vagyok benne, hogy fognak érkezni komoly funkcionalitással rendelkező office meg photoshop bonyolultságú appok is mert a rendszer "elbírja"),
    Szebb, szerinted a win3.1 16 színű felülete szebb mint a win7 aeró témája?
    Jobb, már csak a felsorolt hiányosságai miatt sem lehet jobb desktopon de legyen, ha nem használsz semmi mást csak fécbúk, böngészés, még igaz is lehet.
    Informatívabb, már párszor leírtam nem igaz mert ha valakinek ez a mániája már az asztalon is megkaphatja.
    Produktívabb, na ez az ami a életben nem lesz igaz a megkötöttségek miatt sem alkalmas semmiféle komolyabb munkára amit az MS is elismer azzal, hogy lesz ugye x86 vs RT verzió belőle.
    Ha annyira produktív felület lenne akkor be mernék vállalni csak az RT verziót is.

törölt tag

válasz oO7 #263 üzenetére

"az MS már 2007-ben a Ribbonnal elkezdett egy olyan irányba menni, hogy nagy gombokat pakoltak ki a felületre, hogy könnyű legyen eltalálni akár egérrel vagy akár újjal is"
    Hú, bazz+! Szerencsétlen százmilliók meg mit szoptak 29 éven keresztül, hogy kicsi (de egyébként állítható) méretű ikonokat használtak. Gondolom, a nagy szelek sem a globális felmelegedés miatt alakulnak ki mostanában, hanem valahogy mindig egy időre, egy ritmusra esnek a Win8 júzerek örömteli sóhajai.

"egy ergonómikus felhasználói felület nem úgy néz ki, hogy 8x8-as ikonok és szorosan egymásalá pakolt menük és almenük tengere..."
    Tehát akkor az elmúlt 29 év MS fejlesztései mind SZAROK? Akkor eddig hazudott az MS? Vagy most hazudik? Szerinted az említett CAD vagy kiadványszerkesztő programoknak mi szükségük lehet erre a tapics felületre, mi szükségük lehet az általad már most az egekbe magasztalt kezelőfelületre, mikor a kijelöléshez vagy egy egyszerű vonal húzásához a szar, nehezen kezelhető egér pontossága kell? Vagy elvárod, hogy olyan mértékben lehessen és kelljen belenagyítani egy készülő műbe, hogy egy ujjbegynyi méretű lehessen egy pixel? Csak azért, hogy ugyan azt a pontosságot lehessen elérni, ami már 29 éve adott a Windowson?

"anélkül látod a számodra fontos történéseket...hogy el kéne indítani egy appot.."
    Ugye egészen addig, amíg el nem indítod az appot. Mert utána csak azt az egy appot látod. Nem teheted félablaknyira, hogy mellette lásd tovább "a számodra fontos történéseket"...Vagy hogy is megy egyszerűen, hogy ne fullscreenben legyen akármelyik modern ui-s app, és mögötte, mellette látszódjon a "maradék" "asztal"?

Továbbra is szánalmasan nevetségesnek tartom, hogy egy mai mondjuk core i5-ös 4GB ramos gépnél difót leállítja a háttérbe kerülő IE-ben youtube-ban hallgatott zenét. Mert miért is?

"ja és akkor az appok esetleges együttműködéséről, "szimbiózisáról" nem is beszéltem ami szintén egy igen erős pont felhasználáskor a hagyományos desktop világ ellenében"
    Miben is nyilvánul ez meg? És mi is lenne az akadálya ennek a desktopon?

És mi az akadálya annak, hogy ha egy telepítést metroból indítok, emiatt átvált desktopra, akkor a telepítés végén magától váltson vissza metrora? Miért nekem kell?

"a probléma akkor van ha valaki a windows 8-ba mindenáron a megszokott alkalmazásait akarja belelátni, úgy akarja használni az új metro stílusú appokat, ahogy azt az eddigi desktopos alkalmazásainál megszokta..."
    Hát, talán azért akarja így, mert a gép, ami elé leül, vagy ugyan az, vagy ugyan úgy néz ki, mint az eddigiek, így megszokta. És nem vesz csak ezért pár tízezer dolláros (korábbi) Surface-t.
    Mondjuk induljunk ki abból, hogy a probléma abból van, hogy az MS egy nem desktopra való kezelőfelületet erőltet rá mindenkire.

• Pug

veterán

válasz oO7 #265 üzenetére

nekem eddig nagyon nagyon sok példára alapozva az a tapasztalatom, hogy aki hajlandóságot mutat az új dolog befogadására és elkezdi használni a metro felületet, a metro appokat, az megszereti és jellemzően nem nagyon akar visszatérni desktopos környezetbe...

Kérem kapcsolja ki.... Kikről van szó, 16 éves FB huszárokról? Ne röhögtess már... Ezzel a mondattal a maradék hitelességedet is sikerült kukáznod.

• oO7

őstag

válasz Pug #264 üzenetére

ez a saját véleményem... indokot kért, én mondtam... vannak olyan dolgok amik a rendszer működéséből, új API-kból eredően egyértelmű előnyt biztosítanak bizonyos területeken a metro appoknak a desktop appokkal szemben (persze ennek megvan az ellenkezője is), és vannak olyan részei a rendszernek amiken el lehet vitázni, hogy kinek melyik megoldás tetszik jobban...

a probléma akkor van ha valaki a windows 8-ba mindenáron a megszokott alkalmazásait akarja belelátni, úgy akarja használni az új metro stílusú appokat, ahogy azt az eddigi desktopos alkalmazásainál megszokta... olyankor persze, hogy egy merőben más "élményben" lesz része, és ha valaki mindezt megszórja egy jóadag makacssággal, akkor megszületnek az olyan emberek, akik csakazértis szembe mennek azzal amit az ms szeretne elérni, széthekkelik, nem rendeltetés szerűen használják és utána meg sírnak, hogy szar az egész...

nekem eddig nagyon nagyon sok példára alapozva az a tapasztalatom, hogy aki hajlandóságot mutat az új dolog befogadására és elkezdi használni a metro felületet, a metro appokat, az megszereti és jellemzően nem nagyon akar visszatérni desktopos környezetbe... de persze én lefizetett ms bérenc vagyok és az én meglátásom nem mérvadó...

• oO7

őstag

válasz virkir #262 üzenetére

maga a startképernyő az élőcsempékkel sokkal informatívabb, mint eddig a Desktop + Taskbar ( + tray) páros, anélkül látod a számodra fontos történéseket (akár új hírek címét, vagy a facebook feededben utoljára megjelent képeket, szóval nem csak annyit, hogy "van valami új", hanem adott esetben akár magát az "újdonságot"), hogy el kéne indítani egy appot...

az alkalmazások felülete igen, valóban érintésre van tervezve így már csak ebből adódóan is szellősebb az elrendezés, de egyéb design guidline-okból is adódik az a fajta elrendezés, ami a win8-as appokat jellemzi... a tartalom van az előtérbe helyezve, sok kis bizbaszmütyür gomb helyett maga a tartalom az interaktív, stb stb, a felület megközelítőleg nem olyan buta, mint amilyennek sokan hiszik/beállítják, csupán egy egészen más megközelítést használ a funkcionalitás prezentálására, mint a hagyományos filemenüs toolbaros szerkezet...

az MS már 2007-ben a Ribbonnal elkezdett egy olyan irányba menni, hogy nagy gombokat pakoltak ki a felületre, hogy könnyű legyen eltalálni akár egérrel vagy akár újjal is (bár akkor ez utóbbi szempont még nem nagyon volt előtérbe helyezve)... az, hogy valami nagy és könnyű eltalálni az egyáltalán nem egy negatívum, és egy ergonómikus felhasználói felület nem úgy néz ki, hogy 8x8-as ikonok és szorosan egymásalá pakolt menük és almenük tengere... én pl kb megjelenése óta használom a win8-at, amennyire csak lehetséges (és nagyon is lehetséges) az új felületen, és amikor visszakényszerülök a desktop felületre valami olyan programba aminek még hagyományos menüpontjai vannak (pl Visual Studio), akkor erősen megküzdök vele néha, hogy eljussak egy 2-3 mélységben lévő almenüben elhelyezkedő menüponthoz... amire ezzel ki akarok lyukadni, hogy lehetséges egérrel pontosan, precízen "célozni", de nem kényelmes... 100000000x kényelmesebb csuklóból odarántani egy öklömnyi gombra...

szóval nagyon lerövidítve: szebb, jobb, informatívabb, produktívabb (na jó ez talán még jelen pillanatban megkérdőjelezhető de egészen biztos vagyok benne, hogy fognak érkezni komoly funkcionalitással rendelkező office meg photoshop bonyolultságú appok is mert a rendszer "elbírja"), ergonómikusabb, intuitívabb

ja és akkor az appok esetleges együttműködéséről, "szimbiózisáról" nem is beszéltem ami szintén egy igen erős pont felhasználáskor a hagyományos desktop világ ellenében

• virkir

veterán

válasz Misály #259 üzenetére

Az összes kommunikációs csatornát most is láthatom még kattintanom se kell meg felületet váltani elég ha a jobb alsó sarokba húzom az egeret.
    A lock screent meg te meddig nézegeted? Mert én max addig amíg sikerül elkapnom és feltolnom nem még gyönyörködjek benne.
    A sok felhasználónál látottra meg szvsz ez a válasz az MS-tól, hogy nesztek vazze itt a komplett startscreen lehet telehányni húsz méter szélesen.
    Ezt a képernyőosztást meg nem értem. Annak örülsz, hogy lehet már akár 2 metro app egy képernyőn?
    Tehát akkor megint csak nem sikerült indokot találni miért is jobb az új felület desktopra.

• nicu71

addikt

válasz virkir #258 üzenetére

mindegy,nincs kedvem vitázni.
    valami nálad nem kóser,mert jobb klikkre nem ez jön elő,amit itt bemutatsz.
    Lózung befejezve :(((

• julius666

addikt

válasz nicu71 #235 üzenetére

Nos, a "Win 8 SP1" és az appok updateje az két külön dolog. Az appos dolgot csak azért említettem, hogy rámutassak mennyire bugos a store (is). Mára már nekem is amúgy megjavult a dolog (gondolom, igazából valahogy "sutyiban" mászott fel szerintem 1-2 update). Az appokra valóban ráfért a javítás, habár a naptáron kívül nem használok mást, mert még így is használhatatlanul fapadosak.

A lényeg az, hogy úgy jött ki az RTM (amit a boltokban te bitre pontosan meg fogsz kapni pénzért), hogy azonnal egy service packnyi javítás fért rá. Ráadásul gyanítom a ezek nagy része a kód véglegesítése előtt is már - legalább részben - kész volt, mert rahedli az RC-ből/bétából ismert (és komoly) bug volt az RTM-ben. Senki sem sírt volna ha 2 héttel később jön ki, egyszerűen csak szartak bele az MS-nél. Emellett szerintem a frissítés maga is hozott új bugokat, mostani indításnál a bejelentkező képernyő pl. valamiért olyan fosul jelent meg, hogy csak néztem mint borjú az új kapura: a kép 3/4-e fekete volt (valahogy kisebb felbontást érzékelt az os és a bal felső sarokban jelent meg az eredeti kimenet olyan 800×600 felbontásban), illetve a loginnek az a csúsztatható "fedője" egybe volt mosva a rendes login képernyővel. Aztán szerencsére login után megjavult, ez legyen a legnagyobb bajom, csak egy példa volt.

Én nagyon nem panaszkodhatok, mert nekem Dreamspark révén ingyen volt - ha sokat bakizik a rendszer megy vissza a Win7 - de aki súlyos pénzekért megveszi az új taccsképernyős gépet az OEM os-el, az mit fog szólni amikor tiszta feature az egész? És akkor a metrós ökörködést még meg sem említettem.

• Misály

addikt

válasz virkir #255 üzenetére

"Mert eddig azon kívül, hogy maradi, ostoba, looser vagyok még senki nem mondott releváns előnyt a normál megszokott startmenü vs metro/modern/tökömtudja UI viszonylatában."

Az osszes kommunikacios csatorna amit hasznalsz elerheto egy gombnyomassal es visszaterhetsz ugyanugy a munkahoz/jatekhoz miutan atfutottad a friss dolgokat, esetleg valaszoltal. Nem kell ablakokat rendezni, taskot valtani, van egy osszerakott kommunikacios feluleted. Ugyanigy a lock screen, amit nem kell feloldani ha csak egy uzenetre varsz. Jelzi ha jott uj uzenet mar ott. En legalabbis igy hasznalom a start screent, ahogy a kepernyo osztast is remek otletnek tartom egy monitoron. Desktopon meg ugyis le vannak szogelve azok a programok amit gyakran hasznalok. Bar sok felhasznalonal latom a hanyjunk tele mindent ikonokkal cimu perverziot amit mai napig nem ertek. Fogalmazzunk ugy, hogy az en felhasznalasi szokasaimhoz pont idelis a win8.

• virkir

veterán

válasz nicu71 #256 üzenetére

1. Megint nem kaptam arra választ, hogy miben jobb mint a megszokott csak általános lózung jött.
    2. Akkor valami nálam nem kerek mert jobb klikk ennyit ad ez meg még véletlenül sem hasonlít semmiféle startmenüre

3. Lehet hogy fél év múlva megunom,de most minden bekapcsoláskor negyedóráig rendezgetem,variálom, új appokat nézek az áruházban stb stb.
    Na erre meg nekem marhára nincs időm meg nem is igazán érdekel mert ha már izmos gépen legalább 22"-on vagyok akkor igencsak kevesek azok a hótbuta appok.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz nicu71 #256 üzenetére

Azok a dolgok, amiket a cikkben írnak mint furcsaság, azok téged nem zavarnak?

• nicu71

addikt

válasz virkir #255 üzenetére

Szerintem is jobb.Egyébként Startmenü helyére egy jobb klikk és már ott is van egy majdnem ugyanolyan menü.
    Részemről szeretem a nekem tetsző ujdonságokat,de csakis azokat,és ez a metro felület olyan.Új ,izgalmas.Lehet hogy fél év múlva megunom,de most minden bekapcsoláskor negyedóráig rendezgetem,variálom, új appokat nézek az áruházban stb stb.
    Ha valami más dolgom van akkor fénysebességgel váltok a desktop,meg a metro ,internet meg a saját mappák között,szóval nekem semmi gondom nincs,olyan mintha egy új legót kaptam volna,imádom ,na.
    persze ha eldöntötted már,hogy neked nem tetszik,akkor ez van,maradj a 7-nél,ennél okosabbat nem mondhatok.

• virkir

veterán

válasz NZKK #243 üzenetére

Az, hogy nekd semi haszna sincs, nem jelenti, hogy másnak sincs. Ezt kéne vérge felfogni.
    Egy értelmes indokot mondj légyszíves, hogy miben jobb mint a megszokott desktop.
    Lehet megvilágosodok.
    Mert eddig azon kívül, hogy maradi, ostoba, looser vagyok még senki nem mondott releváns előnyt a normál megszokott startmenü vs metro/modern/tökömtudja UI viszonylatában.

fordfairlane
    Lehetségesnek tartom, hogy a cél a Microsoftnál is egy egységes kezelőfelület, amely használható touch interfészen, és egérrel is.
    Ez a cél egyértelmű csak annyi a baj, hogy nagyon más a két bevitel módja márcsak a kialakításuk miatt is.
    Senkinek nem lenne problémája ha lenne egy választási lehetőség metro/retro GUI között és esetleg lehetne olyan intelligens a rendszer is, ha nem érzékel taperolós felületet akkor alapból a hagyományos startmenüs rendszert indítaná amennyiben meg érzékel akkor a metro-t. Aztán a júzer meg kiválasztja magának amit éppen szeretne.
    Boldogan élvezném azokat az újításokat amiket ezen felül beleraktak de jelenleg az új felület nagyobb hátrányt okoz mint amit a "fejlődésből" profitálnék.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz dabadab #250 üzenetére

Legfeljebb úgy járnak, mint anno az XP / Vista esetében. A sok desktop user inkább marad a Win7-esnél, és majd akkor fog váltani, ha az M$ nekik megfelelő OS-t hoz ki (ahogy a Vista hibáit is orvosolták anno a Win7-el). Persze utólag akkor is lehet majd magyarázni a bizonyítványt, hogy hát azok a dolgok, ami miatt majd a Win9-est szeretik az emberek, azok mind benne voltak a Win8-ba is, csak egy-két három kattintás/beállítás kérdése lett volna...

• emvy

félisten

Az a helyzet, hogy nincs sok baj desktopon ezzel, bar ranezesre ezt nehez elhinni. Amivel baj van, az az, hogy tiszta alfa verzios az osszes Metros program. Viszont ez majd valtozik, foleg, hogy a Store-bol lehet mostmar updatelni oket, nem fognak service packekkel varialni.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Hmm, igazából nem, mert itt nem annyira lényeges, de az csak tovább árnyalja a képet, ha megnézzük a disztrónként elérhető DE-ket is. Kicsit ugrik egyet a szám, növelve a választás amúgy is igen nagy szabadságát.

• fordfairlane

veterán

Lehetségesnek tartom, hogy a cél a Microsoftnál is egy egységes kezelőfelület, amely használható touch interfészen, és egérrel is. Csak ez nem ment egy lépésben, ezért több lépésben zajlik. Hasonló törekvéseket látni iOS - OS X fronton is, azzal a különbséggel, hogy ott két külön termékről van szó, itt meg egyről.

• dabadab

titán

válasz emvy #246 üzenetére

Biztos vannak okai annak, hogy miert gondoltak Redmondban jo otletnek, hogy a nagyonsok desktop PC user 90+ szazalekat kepen csapjak egy olyan rendszerrel, ami igazan a nagysagrendileg kevesebb tablet user nehany szazalekanal nyeri el az ertelmet, de az tuti, hogy az okok kozott az elobbi rettento sok user jolete nem szerepelt.

(#249) CPT.Pirk: a kifejezesek, amiket keresel, az a "windows manager" ill. a "desktop environment", nem a disztro ;]

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz NZKK #247 üzenetére

Osztjátok itt egymást... :DDD

Am. csak a mihez tartáshoz, nincs olyan, hogy Linux, Linux disztrók vannak, több mint 400 jelenleg.

Shop Stop 2 megvan? "Dugjatok egyet aztán legyen béke" ;)

törölt tag

válasz NZKK #247 üzenetére

És ki vagy te? Költői kérdés. Ne válaszolj, nem érdekel!

• NZKK

tag

válasz #40553216 #244 üzenetére

Figyi... nagyfiú.. kezd kicsit elegem lenni, hogy bármilyen hír van a W8 kapcsolatban jön a sírás és hisztizés, hogy kurvaszar-nak vélik eggyesek a metrot.

Ha nem tetszik ne hasznád, menj linuxozni. Nekem személy szerint abszolút nem tetszik a Linux, de még nem is láttál engem linuxos topikban.

Másfelől már korrábban is írtam, hogy ki vagy te, hogy eldönsd, egy fejlesztésről, hogy az jó vagy rosz? Hogy az előre viszi a fejlődést vagy hátra? Majd az idő és az userek eldöntik.

Azért nem vagyok hajlandó 21x leírni a tapasztalataim, mert érdekes módon vagy átsiklik felette mindenki, vagy azt mondják "jaja... persze"

S végül pedig nem is tudom mikor ~2 hónapja láttam ebből a videósorozatból egy részt, ahol egy 50 eves faszit ültettek le a gép elé aki mérnök volt, tehát volt némi nemű informatikai előképzettsége. Érdekes módon ott szerencsétlenkedett vele, már-már inkább megjátszotta a hülyeségeit.

• emvy

félisten

válasz dabadab #245 üzenetére

Feltetelezem, hogy pl. a te desktopod valtozatlansaga leginkabb amiatt mukodokepes, hogy a hardvered sem valtozott - azaz a paradigma nem valtozott. Van monitorod, egered, billentyuzeted.

A Microsoftnak nem celja, hogy mindenkinek jo legyen, elsodleges celja, hogy neki jo legyen (ami persze implikalja, hogy az userek kedveljek az uj OS-t). Ez kicsit olyan (hogy autos peldat hozzak, az mindenhol bevalik ;) ), mint a leghuteses Porsche. A cegnek akkor is vizhuteseset eri meg gyartani, ha emiatt a regi vasarlok 50%-a elpartol (mert az uj vasarlok, akik ESP-t es 500 loerot akarnak 10 literes varosi fogyasztas mellett) sokkal tobben vannak, mint azok, akik ragaszkodnak a leghuteshez.

• dabadab

titán

"A változás jó, a változás hajtja előre a fejlődést"

En errol nem tudok.
    A valtozas lehet jo, lehet rossz, lehet hajtoero, lehet akadalyozo tenyezo.
    En mondjuk konkretan tizenpar eve tok ugyanolyan desktopot hasznalok (ill. munkahelyen az aktualis Windowsokat, hogy legyen kontraszt is :) ) es meg vagyok rola gyozodve, hogy ez a valtozatlansag jo es hasznos dolog.

"Az, hogy nekd semi haszna sincs, nem jelenti, hogy másnak sincs. Ezt kéne vérge felfogni."

Ez viszont ot kevesse vigasztalja, ami talan ertheto.

törölt tag

"A változás jó, a változás hajtja előre a fejlődést"
    Ebben látod igazad van. Nem véletlenül viccelődnek a Darwin-díjjal. Az is egyfajta változás következményének "jutalma": a megjutalmazott idióta elpusztulásával - tehát a kreténség mennyiségének és továbböröklődése lehetőségének csökkenésével - és az ellenpélda mutatással történő hozzájárulása a fejlődéshez. Mert az okos a más kárán tanul.

És ha nem írod le, nem tudom, mit kell visszaolvasni. És nem is érdekel, tekintettel arra, hogy látható módon te magad sem vagy erre hajlandó mások hsz-eivel kapcsolatban.

• NZKK

tag

válasz virkir #240 üzenetére

A változás jó, a változás hajtja előre a fejlődést, legyen az IT, orvoslás, építészet, most komolyan erről nekem(~3.0-ás user) kell téged kioktatnom? Elég ciki.

Az, hogy nekd semi haszna sincs, nem jelenti, hogy másnak sincs. Ezt kéne vérge felfogni.

237: Ááá.... kicsit sem gyanúsak ezek a videók, s ami azt illeti saját tapasztalataimnak jobban hiszek, kösz.
    És igen, nem fogom 20x leírni, tessék szépen visszaolvasni.

törölt tag

válasz emvy #239 üzenetére

Te most viccelsz, ugye? virkirhez csatlakozva: a júzer szempontjából egy előnyét mondd, légyszi, az új felületnek asztali gépen vagy notebookon!

(#242) emvy
    Kicsit nézz magadba! Sikerült-e értelmes érvet találni MELLETTE! Avagy sikerült-e értelmes kérdést feltenni? Utána reklamálhatsz.

• virkir

veterán

válasz emvy #239 üzenetére

Csak kérdezem, hogy miért elvárás egy gyökeresen új felület desktopon? Aminek itt ráadásul a világon semmi haszna nincsen?
    És igen a linugz és az OSX messze kevésbé tér el a megszokott win felülettől mint a 8.

• emvy

félisten

válasz #40553216 #237 üzenetére

Csak kerdezem, hogy miert elvaras, hogy egy gyokeresen uj feluletet totalisan nulla ido alatt megtanulj? Ha OSX ele ultetted volna le, akkor 0 perc alatt ment volna minden?

törölt tag

válasz nicu71 #235 üzenetére

Pedig nem nehéz. Persze, mindenkinek saját érdeke a nyelvtudás, még ha csak pár szó is. De a pc szórakoztatóelektronikai eszköz. Tudjon olyan nyelven, amilyen embereknek el akarják adni. Mert ha nem tud, akkor nem veszik meg. Ilyen egyszerű.

törölt tag

válasz Misály #231 üzenetére

Csak égeted magad. A gyerek egyből az IE csempén matatott, mikor még a fater dumált Bezárni nem tudta egyből. És persze kilépni a Windowsból. A néninek nem volt fogalma az IE-ről. De miért is lenne? Miért is kellett volna korábban azt használnia?

"személyeskedésért meg tessék bocsánatot"
    Magadnál vagy? Olvasd már vissza a saját hsz-eidet, egyem azt az érzékeny lelkedet!

(#232) virkir
    Ez a beléptetőablak nálam is kiverte a biztosítékot, ezzel a kretén tapi only félrehúzással.

• nicu71

addikt

válasz julius666 #233 üzenetére

Nem igazén nevezném ezt service pakknak,bár utalnak rá,egyszerűen fejlesztettek,hegesztettek az alap appokon kicsit,ráfért,mert elég fapadosak voltak.
    ez csak jó,nem?nem kell várni időtlen időkig a fejlesztésekre,javításokra.
    A Store kicsit nehezen viselte ezt,meg kell hagyni,nálam is kinnt volt hogy 3 frissités elérhető,aztán rákattintva semmi.Viszont ma valóban megjött a 3 update,/pénzügyek,térkép,sport/és helyreállt a rend. :)

tomtyi :egyáltalán nem erre gondoltam.nem is értelek,nem is érdekel.

• ddekany

veterán

válasz julius666 #233 üzenetére

Ez az új trend. RERO (Release Early Release Often) elv, úgy ahogy az üzletemberek értelmezték... ;]

• julius666

addikt

Nem tudom volt-e, de:
    Tegnap jött ki egy közel Service pack méretű(!) post-RTM update. A rendszer még meg sem jelent, de már lényegében Service packelni kell. Tényleg nem félig kész rendszerről beszélünk. :U

Amúgy elvileg csomó Win8 app is frissült, bár ezt nem tudom teljes értékűen megerősíteni, ugyanis a Store fürdik a bugban: kijelzi hogy 3 frissítés érhető el, rámegyek erre csak 1-et vagy 2-t listáz ki, aztán ezek a frissítések sem mindig akarnak nagyon felmenni. :(((

Mondjuk legalább a mailes felment, végre belekerült a Gmail féle conversation viewhöz valami hasonló, így már szép lassan megközelíti a használhatót is (habár még hosszú az út).

• virkir

veterán

válasz #40553216 #230 üzenetére

A legszebb az egészben, hogy nem kevesen voltunk úgy mint ellenben néni mire kitalálta mijaf@szért nem tud bejelentkezni.
    Azt is pl elárulhatná Misály, hogy mi vezette arra kretén ötletre az MS-t, hogy egy desktopra locksceen-t tegyenek. Biztos elengedhetetlen ficsőr amit mindenképpen be kellett vezetni.

• Misály

addikt

válasz #40553216 #230 üzenetére

Szóval az új windows eljövetele miatt szűnjön meg a nyelvoktatás? Hisz az egyszerű user hülye ezt bizonyítják nem egyszerűek akik videókat gyártanak arról, mennyire nem tetszik nekik az új windows. A 12 éves gyerek meg retardált, ha nem böki ki a szemét a bélyeg nagyságú ie ikon. Ja hogy chromeot használ és apuka direkt nem rakta fel csak hogy igaza legyen...

Komolyan mondom ezek nem észérvek hanem agresszív üldözése egy intuitív változásnak, a személyeskedésért meg tessék bocsánatot kérni, ill befogni ha elfogynak az érvek.

törölt tag

válasz Misály #228 üzenetére

Az a bajod, hogy agyacskád szűk kis ketrecéből nem tudod elképzelni, hogy vannak egészen más tapasztalatokkal (és ez itt adott esetben azt is jelenti, hogy az IT területén 0, azaz nulla tapasztalattal) rendelkezők is, akiknek ezen a téren semmi nem triviális. És azt hiszed, erőlteted, mert te pötyögsz valamit azon a szaron ott előtted, makogsz egy kicsit angolul, akkor ez mindenkinél így van, sőt, mit így van, kötelezően így kell lennie.
    Miért, okostóni, tőled mikor és hol kérdezte meg az MS, hogy milyen átalakítások lennének jók a gui-ban? Sőt, mikor és hol kérdeztek meg bárkit is előtte?

Ellenben hétköznapi júzerek így használják a Win8-at. Ha magad alá csinálsz, akkor is.

Az utolsó különösen jó:
    "My 12 year old (son) using Windows 8 Consumer Preview for the first time. I gave him 3 exercises to do. Open and close Facebook, open a file on the desktop, and shutdown the computer. Took him 4 minutes to figure out these three basic tasks. My son is a gamer and uses Windows 7 daily. Windows 8 shouldn't be this difficult."

Jó az aláírásod. Nomen est omen.

(#229) nicu71
    Te sem érted, mi, hogy a pc szerepe már megváltozott. Sokaknak nem munka vagy hobbieszköz, hanem szórakozásra használja csak. Miért is kellene emiatt nyelveket tanulnia? Vagy megtanulsz koreaiul, ha veszel magadnak egy Samsung telefont? Vagy kínaiul, mert a gyárban úgy gondolták, nekik elég ezt az egy nyelvet belerakni? Vagy németül, mert nagyanyádtól kaptál ajándékba egy kivehető ajtós NDK turmixgépet? Vagy oroszul, mert nagyapád rád hagyta a Zaporozsecét? Vagy franciául, mert leintettek a 4-es úton a lányok? Vagy mire gondolsz?

• nicu71

addikt

válasz Misály #228 üzenetére

jó uton van,eléggé idegesnek tűnik.
    Valóban,egy nagy cégnek törekednie kell a megfelelő supportra,akár egy hangyafasznyi ország nyelvi támogatására is áldoznia kell.De azért egy pár angol szó is ragadjon már rá arra a szerencsétlen userre,saját érdekében.

• Misály

addikt

válasz #06658560 #226 üzenetére

Soha nem hallottam róla, mi az? Safety policy? Travel policy? Vagy mire gondolsz?

Tomtyi, hol volt eddig az a másfél milliárd nemzeti önérzetű user, aki nem tudja megjegyezni egy program nevét? Érdekes, hogy az ilyen nagy horderejű érvek nem kerültek elő az eddigi ui átalakításoknál...

Azé be ne szarj az erőlködéstől.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz #06658560 #226 üzenetére

Hűha, és ezért még pénzt is kérnek!

Ez olyan, mint amit valaki írt, hogy az azonos verziós olasz officeban mentett doksit nem tudták megnyitni magyarban, végül a support adott nekik egy olasz office-t.

törölt tag

válasz CPT.Pirk #224 üzenetére

"Bár akár azt is lokalizálhatták volna, hogy ne zavarják össze az egyszeri felhasználót angol szavakkal, lehetne a futtatás magyar Windowson a win + F kombináció a win + r helyett és így tovább."

Szerncsére a magyarok e téren oksak voltak, megtartották az angolt ahol tudták. A németek lokalizáltak. Sehol semmi következetesség, átfedések a billekben, pl. start menüben egy gombot három-négyszer nyomkodhattam, mire eljutottam a megfelelö elemig. de Office 2003-ban is akadt ilyen, a 2007-es office meg megkapta az angol billeket, én meg eme officet mire megtanultam a német kiosztást. :S

Ja, a 2003-ban az angol függvénynevek nem müködnek Excellben. Így meg amit akarok a felét nem tudom megcsinálni, megtalálni. A magyarban látott darabteli függvényt meg nem lelem.

Misály, nem tudom céges policyról hallottál-e már, meg annak értelméröl, miért olyanok a beállítások, amilyenek.

törölt tag

válasz Misály #221 üzenetére

Neked szarrágás, a 1,5 milliárd nem IT-guru júzernek meg mindennapi szívás. Nem tudja a program nevét, akkor a bús büdös életben nem találja meg indexelt keresővel. "Bar felesleges magyarazni mert direkt nem akarod megerteni, hisz akkor borulna" a szerencsétlen szerecsenfürdetésed. És ráadásul azt is bizonyítottad, hogy vagy szelektíven látsz, vagy szelektíven olvasol, vagy szelektíven értesz. Te dolgod. A javaslatod nyugodtan valósítsd meg magad!

És CPT.Pirk hiába írja, hogy az informatika nyelve az angol, a júzerek többsége egyrészt nem angol anyanyelvű, második nyelvként sem bírja az angolt, ráadásul SZÓRAKOZTATÓESZKÖZKÉNT használja a pc-t. Kurvára NEM feladata megtanulni bármilyen nyelvet, hogy használhasson egy szórakoztatóeszközt. Az eszköz gyártójának a feladata, hogy a VEVŐK igényeit kielégítse. És ebbe az is beletartozik, hogy a célközönség nyelvén adja a cuccot. Mert ő akarják NEKEM eladni a szarjukat. ÉRTED???

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Misály #223 üzenetére

Az érv nem hülye. Az angol a "világnyelv" és az informatika nyelve, ha többet nem is, de annyit elvárnék, hogy a magyar lokalizációs Windows értse meg, hogy mi az a control panel.

A gyorsbillentyűkről meg persze hallottam. Bár akár azt is lokalizálhatták volna, hogy ne zavarják össze az egyszeri felhasználót angol szavakkal, lehetne a futtatás magyar Windowson a win + F kombináció a win + r helyett és így tovább. ;]

Az offra meg megtalálod a választ a logouton.

• Misály

addikt

válasz CPT.Pirk #222 üzenetére

Eleg hulye erv, de legyen. Control parancsokrol hallottal mar?

Mire jar a szakerto rang? Eddig akarhanyat lattam az rossz omen volt:P

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Misály #221 üzenetére

Ez nem fenékig tejfel megoldás, mert ha gyakran kell magyar - angol Windows között váltogatnod xy okból, akkor mindkét nyelven meg kell tanulnod mindent, mert a magyar win nem fogja megérteni azt, hogy control panel, de az angol se, hogy vezérlőpult... Felteszem ezt a Win8-ban sem oldották meg.

• Misály

addikt

válasz #40553216 #219 üzenetére

Nem tudom mikor kerestem utoljara start menuben administrative tools-ra, vagy egyaltalan ikonokra, de megprobalom a dilletans nyelvre leforditani. S-t-a-r-t s-c-r-e-e-n, p-r-o-g-r-a-m k-e-z-d-o-b-e-t-u-j-e k-l-a-v-i-a-t-u-r-a-n. Ugyanugy mint win7nel, win gomb bepotyogod amit keresel, enter. Bar felesleges magyarazni mert direkt nem akarod megerteni, hisz akkor borulna a DEEZHASZNALHATATLAN struccpolitikad;)

Tovabbi jo szarragast.

Kopi31415: Roaming profile letezik eleg regota, ha a ceg ahol dolgozol, nem hasznalja az a te nyomorod.

törölt tag

válasz Misály #218 üzenetére

használom is- a kolléga javasolta a live id-zést, a problémák megoldására... domainben meg nincs live id-zés, a rendszer adja meg mit használhatsz.

törölt tag

válasz Misály #218 üzenetére

Egy widescreen már most sem elég. Bár ezek után definiálhatnád a widescreen paramétereit.
    Ja, nem. Tényleg elfér.

És láthatóan szép egységes.

• Misály

addikt

válasz #40553216 #204 üzenetére

300+ csempe? Mi vagy te hidegburkolo? Vagy csak irtal valami faszsagot, hogy hatha igazolod az eloiteleteidet? Egy widescreen eleg a csempeknek desktopon, ha meg rautsz a billentyuzetre kapsz egy teljeserteku run-t....

"Cégnél hova lépjek be a live id-val?" - Domainbe leptetett Win8-at gondolom nem lattal;)

• FTeR

addikt

válasz #06658560 #215 üzenetére

maradjunk abban, hogy neked nem működtek, talán a ratyi irodai gép billentyűzete, talán a te kompetenciád, nem tudom.
    mindnre van hotkey, a félkövérre is és az alt-osdinál sem kell kapkodni.

törölt tag

válasz fordfairlane #211 üzenetére

Az oldal szerint az Apple negyedéves jelentéseiből. Utóbbiakat nem néztem. Viszont most javítok. Nem 200+, mert nem negyedévenként ennyi, hanem ez göngyölített, tehát az összes, a negyedévi eladásokkal emelkedő mennyiség. Ezzel együtt is ma már 80+ millió tablet nem a forradalom előszele.
    És még egyszer (ha már nem olvassátok vissza) nem azt írtam, hogy az MS ezen nem tud nagyot kaszálni, és nem lesz MS tablet dömping. Pusztán a "forradalom" kifejezésre reagáltam. A forradalomról maradt le. És az MS-nek nem az áttérésért kell harcolnia, hanem a piac minél nagyobb szélesítésében reménykednie. Amiben nem nehéz.

(#214) NZKK
    "Nyilván neked az Apple jelenti a forradalmat"
    Nyilván... :Y

törölt tag

válasz FTeR #203 üzenetére

A folyamatosan nyomott Alt-tal nem működött. Mondjuk ott már agybajt kapok, hogy a dőlt, félkövér opciók nem mennek gombokkal.
    Az én problémám egy a munkahelyeken előforduló sok egyéb között, amelyek adott ember produktivitását jelentősen visszavethetik. Van egy olyan érzésem, hogy ezzel a kötelező csempézéssel a céges felhasználókat nem fogják megnyerni, sok lesz a downgradelt rendszer.

Cégnél hova lépjek be a live id-val?

• NZKK

tag

válasz #40553216 #210 üzenetére

Ha a program készítője lustadög felkészíteni az alkalmazását az OS-re, akkor az az OS hibája? Amúgy nem kell pattogni, idővel "ő" is belátja, hogy profitál(hat) belőle.

Nyilván neked az Apple jelenti a forradalmat, de a forradalom nem jelenti az Applet.
    Kezden unni, hogy itt mindenki jön a prognózissal, hogy úgyis így, meg úgyis úgy lesz, mintha valami nagy dolog lenne.

Szóval, térjünk már erre vissza jövő karácsonykor, nagyfiú.

• =WiNTeR=

senior tag

Jesszus, én valami 90 millió körüli értékre emlékeztem. :B
    Szerintem az MS úgy tudna tarolni a tabletek piacán, ha nagymértékben megkönnyítenié az átállást iOS / Androidról a Windows-ra (például az ott megvásárolt appokat nem kéne mégegyszer megvenni a Marketplace-en). Okés, ez generálna nem kevés plusz kiadást, de ha már áttért egy felhasználó, akkor remélhetőleg ott tudják tartani a windows ökoszisztémában.

törölt tag

válasz attila9988 #133 üzenetére

Egy extrém példa, de még csak Android fut rajta, az irány viszont elég sokat mondó:

Sony SmartWatch review okos karóra.

• fordfairlane

veterán

A belinkelt oldal szerint áprilisban csak iPad-ből volt 200+ millió.

Ez túl soknak tűnik. Honnan van ez az infó?

törölt tag

válasz Dr. Akula #208 üzenetére

Tovább is olvastad? Meg az előzményt is? Együtt tudod értelmezni?

(#206) NZKK
    Jók az érveid. Összeszedettek, megragadják az ellenfél állításainak gyenge pontjait, és erős csapásokkal zúzzák porrá azokat. Tanítani való! :C :R

(#209) =WiNTeR=
    "Maguk a hagyományos ikonok is csempék (vagy fordítva), csak éppen statikus információt hordoznak (program neve és képe),"
    Csempének is hívhatod őket, de akkor egy akármilyen régi vagy akármelyik másik OS-en lévő indítóikonokat is hívhatod statikus csempéknek.

"Olyan nagyon sok embernek még nincs tabletje"
    A belinkelt oldal szerint áprilisban csak iPad-ből volt 200+ millió. Azóta mondjuk 250+ milliót. És az Android is hozzá jön. Ez azért már több, mint 10%-a az asztali gépeknek. Ez már túl van a forradalmon.

• =WiNTeR=

senior tag

válasz #40553216 #172 üzenetére

Maguk a hagyományos ikonok is csempék (vagy fordítva), csak éppen statikus információt hordoznak (program neve és képe), és mivel a feladatuk egyezik (programok indítása), így teljesen logikus, hogy egy azonos felületen osztozzanak.
    Azt, hogy miért nincs programcsoportosítás a startscreen-en alapból én sem tudom, de a szavaidból azt vettem ki, hogy olyan csoportosítást képzeltél el, mint az iOS-en megvalósított mappák. Ez egy jó ötlet, szerintem az MS is hamarosan lépni fog ilyen irányban, elvégre - ahogy többen is panaszkodtak ezen topikban - sok program esetén már necces a metro, és ez az egyik legkényelmesebb megoldás a probléma kiküszöbölésére. Ámbár a WP8-nál nem mappákkal növelték az egységnyi helyen elérhető csempék számát, hanem negyed méretére lehet csökkenteni őket, így egy átlagos csempe helyén négy kicsi fér el.

#204: Olyan nagyon sok embernek még nincs tabletje, és erre lehetséges alapozni. A laikusok számára a tény, hogy a kedvenc kis x86-os programjaik mennek, igencsak az MS felé húzza őket. A tabletforradalom szerintem akkor fog ténylegesen kiteljesedni, amikor már több embernek lesz tabletje, mint laptopja, csakhogy a mostani tabok 99%-a tartalomfogyasztó, és nem előállító eszköz, és tudom, 11"-on nem lehet produktívan dolgozni, de ha már rá lehet kötni egy kábellel (vagy wireless-en keresztül) egy képernyőre az x86-os tabot, akkor mindjárt más a helyzet, mert az évek alatt megszokott felület köszön vissza, és ebben látom a hibrid-tabok sikerének a kulcsát.

• Dr. Akula

félisten

válasz #40553216 #204 üzenetére

"MS a jövőbeni tabletforradalomra ... Erről már lemaradt"

Gondolod? Ezt hitte a Netscape is az Internet Explorer előtt, kiröhögte az MS piacmegosztási ajánlatát, és most hol is van, emlékszik még valaki egyáltalán a nevére? A Sony is csak röhögött az Xboxon, most meg a lépést se bírja tartani vele. Az MS-t nem lehet leírni akkor se ha későn reagál. Az nevet aki utoljára nevet, ebben az MS egész jó.

• attila9988

őstag

válasz fordfairlane #205 üzenetére

A gond az, hogy a csempe még csak nem is asztalelem. Ha az lenne, akkor nem kellene külön menüként behívni. Ezért mondom azt, hogy olyan furcsa ez az egész, hogy a win7 -re rá van ültetve egy tablet os. Gyakorlatilag erről van szó, és ezzel együtt el is van rontva a korábban jól működő, kézreálló felület.
    Kíváncsi vagyok, hogy a windwos 9 -re mi lesz ebből. Arra meg pláne, hogy a nem oem kierőszakolt eladások kivételével mennyire lesz sikeres ez a 8 -as...

• fordfairlane

veterán

válasz Misály #191 üzenetére

Mellesleg en pl utalom a widgeteket, igenytelen es rendetlen.

Egyetértek, de a továbblépés iránya még nem egyértelmű. A Microsoft kitalált egy új asztalelemet, a csempét, amely egyesíti magában a widget és az alkalmazásindító ikont, és ez jó ötletnek tartom, viszont továbbra is azt gondolom, hogy a jelenlegi csempeimplementáció a Win8-ban ronda, az egész összességében nem kellemes a szemnek.

törölt tag

válasz attila9988 #180 üzenetére

Ebben egyetértünk. Én csak =WiNTeR= azon vágyálmára reagáltam, hogy az MS a jövőbeni tabletforradalomra így meg úgy készíti elő a júzereket. Erről már lemaradt, és béna agresszív módon ott is erőlteti, ahova nem való.

(#186) Misály
    300+ csempe+össze-vissza ikon esetében is ugyan ezt mondod majd? Hogy "hatekonyabb es gyorsabb"? Vagy csak így alapállapotban az.

És mitől igényesebb és rendesebb összehány a csempe+klasszikus ikon halom?

• FTeR

addikt

válasz #06658560 #201 üzenetére

Nem tudom milyen gépeken nyomulsz, de nem kell egyszerre nyomni, alt-ot folyamatosan nyomva tartod és egymás után lenyomogatod a betűket. Ha altot közben nyomva tartod, akkor akár éveket is várhatsz két betű között.

btw, idegen gépen win8-ba belépsz saját (ms id-s) fiókodba és a rendszer beáll a te beállításaidra.

btw2, az hogy neked van ez a nyomorod még nem cáfolja amit írtam, miszerint a többségnek pont az ellenkezőjével van baja...

• attila9988

őstag

válasz emvy #198 üzenetére

Hat nem.

Miért nem? Meghatározott keretek között igenis szükség van erre, és nem csak otthon, hanem bizony a munkahelyen is. Olyan ez, mint amikor mancika kirakja az unokája fényképét háttérnek. Megteheti - nem mindenhol - és ettől nem romlik a munkateljesítménye, sőt akár még javulhat is, mert jobb a közérzete.

De akkor indokold meg hogy szerinted miért nem. .. mert hogy eddig a microsoft -nak sem volt ezzel semmi baja, hiszen adott volt a lehetőség a minialkalmazásokhoz is. Akkor meg miért érvelsz annyira ellene, ha egyszer még a legnagyobb os szállító szerint is rendben volt a dolog egészen a legutóbbi időkig??

És mit akarsz már megint a munkahelyemmel? Nem értem mi a célod ezzel. A vita nem rólam, hanem a windwos -ról szól, aminek korábbi verzióiban rendben voltak bizonyos dolgok, amik most nincsenek. Te meg erre jössz a fejlesztes/design/menedzsment teren szerzett tapasztalataiddal, amik alapján akkor ezek szerint azt szűröd le, hogy a microsoft összes eddigi rendszere rosszul volt megtervezve, de a win8 az nem... érdekes.

törölt tag

válasz FTeR #200 üzenetére

Nem váltogatok nyelvet, hanem a gépek irodánként eltérnek jelenleg. A gyorsbillentyü meg a milliónyi excellbe ppt-be beillesztett kép és haosnlóak miatt szükséges, amik pedig a j és v gombokat kell egyidejüleg lenyomnom, attól agybajt kapok. Ha nem elég gyorsan nyomom már mást értelmez... Értlemesen strukturáltan a több bill szerintem gyorsabb. csak ne baorm mód adják meg- ja meg ha lehet akkor egyidejüleg egy bill ne legyen több parancshoz rendelve, aztán nyomogasd végig ahhoz ami kell.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés