- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Redmi Note 13 4G
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Hívószám-hamisítás
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #13541 üzenetére
lehet kell neki egy újraindítás, hogy aktívvá váljon, legalábbis nálam kellett... próbálkozhatsz a stabil 5.08-cal i, ha tényleg az a tuner, amilyenre gondoltam, mert az már nem mai gyerek.
A keresés sokat segít ám
Valahol a menübel ott a szolgáltatásoknál az ssh [link], első indításkor külön rá is kérdezett.
Ssh root/openelec [link]Szerintem te a tvheadend klienst találtad meg, de a szerver is kell, ami az unofficialban van.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #13539 üzenetére
osmc-t nem ismerem, lsusb arra jó hogy megmondja milyen vendor és device idje van az eszköznek, abból általából tudni lehet milyen. Egyébként úgy látom valaki írt már erről logouton [link], ha tényleg it9135, akkor talán csak a firmware fájlt kell a /lib/firmware-be másolni.
A dmesg kimenetéből látni, hogy a dvb-usb eszközzel mit próbál kezdeni a linux, ha it9135, akkor konkrétan azt is kiírja, ha nem találja a firmware fájlt.
-
flegga92
senior tag
válasz
MaCS_70 #13418 üzenetére
Barátnőméknél is ki kell éjszakára kapcsolni a routert mert zavarja őket! Ja meg sokat fogyaszt... Bezzeg a settopbox az megy éjjel-nappal mert sokkal jobb ha a zöld led világít rajta és nem a piros... De ez érdekes módon szerintük nem fogyasztja az áramot, mert ezen csak 1 világít a routeren meg legalább 5-6 LED is van...
-
szalay_1
csendes tag
válasz
MaCS_70 #12695 üzenetére
@ MaCS_70 Ahogy mondod, ha már médialejátszó !
Röviden leírom a sajátomat:
Mivel médialejátszó RaspBMC Új nevén OSMC Kodit raktam fel, ebben a built ban
nagyon sok javítást csináltak, gyorsabb stb, és viszi az MPEG 2-őt licence nélkül
így egy kicsit akadozik a kép de próbára jó, miután meg adtam neki a licence kulcsot
rendesen megy, ja és a kodinak köszönhetően dekódolja a DivX 3 -low by M$
amit a korábbi builtok nem tudtak, ennyit a rendszerről.Optikai meghajtónak én samsung SH-D163B olvasót használok, mert találtam
hozzá Low_noise_RPC1 FW-t így csak max 4x-sen olvas = csendes.
Természetesen USB-hubra csatlakoztattam, mindent lejátszik.
Az open/close nincs rendesen megoldva szoftveresen, a saját eject gombját használom.
Persze próbáltam más optikai meghajtókkal is és müxik.Hát ennyi.
-
-
toeki
senior tag
válasz
MaCS_70 #11963 üzenetére
A 3 boltból kettőben rendelhető, szállitással együtt 16-17e huf.
Többek között olyan pokoli gondolatok jutottak eszembe, hogy esetleg külföldről lehet olcsóbb, vagy valakik ismernek a 3 bolton kivül más elárusitóhelyet is itthon. Ha már 2000-el olcsóbb valahol máshol, akkor már ingyen van hozzá valami kis kieg. (nekem a 10! fagyi ára már számitana)
persze ha csak ezek a helyek jönnek szóba akkor rendelek tőlük, de reméltem h a fórumon van pár jólinformált
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #11831 üzenetére
Mintha képzavart éreznék az erőben.
A hifiberry i2s csatolós hangchip, amiből az előbb linkelt digiplus változat ad digitális kimeneteket (spdif és toslink). Ha neked csak sztereo dac változat kell, az más kérdés.*
A hdmi extractor is digitális kimenetet ad (persze van, ami analógot is tud, de most nem ez a szempont*).Ha ebből hangot akarsz hallani, akkor ez után jön a DAC (digital to analog converter). Persze, ha a hifi eleve támogatja a hdmi csatlakozást, tehát van saját beépített extractora, akkor nem kell külön cucc hozzá.
A hifiberrynek akkor lehet kifejezetten létjogosultsága, ha az olyan sokcsatornás hang formátumokat is kezel, amit a pi-n lévő hdmi nem tud pass through módban kiadni (pl. 8csatornás dts hd).
*: hi kifejezetten csak analóg stereo hangról van szó, ami a 12 bites beépített megoldásnál jobb, akkor valószínűleg többféle megoldás is elképzelhető. Én csak hdmi-vga+audio megoldással próbáltam ezt, meg monitor hangkimenetéről. Nem vettem észre bajt velük, persze nem is kifejezetten vizsgáltam, hogy mennyire szól jól vele a fülesem, nem emlékszem problémára.
-
-
válasz
MaCS_70 #11222 üzenetére
Köszönöm.
Tehát akkor nem feltétlenül szükséges rá a kijelző, mert ha itthon vagyok, akkor látom telefonon keresztül. Ha pedig, mondjuk elutazom és szeretném magammal vinni, mint médialejátszót, külső USB-s forrással, akkor meg, ha rákötöm TV-re, fogom tudni kezelni egy IR távirányítóval. Jól gondolom?
-
válasz
MaCS_70 #11212 üzenetére
Köszönöm
Nem ragaszkodom az érintőpanelhez. Ha mondjuk elviszem magammal a PI-t olyan helyre, ahol nincs helyi hálózat, akkor is fogom tudni telefonnal vezérelni és látni a telefonon a menüt?Miket kellene bevásárolnom, hogy működjön, amit elképzeltem?
(Érintőkijelzőtől tekintsünk el)
-
hódmaci
senior tag
válasz
MaCS_70 #10632 üzenetére
"Nem szívesen másolgatok be idegen pc.k be adatokat sokszor nincs is jogom ezekhez és van ahol nincs net"
Az ötlet jó már gondoltam én is rá de sajnos a pendrive-nak nincs procija.
No meg ezt nem is vennék szívesen mivel vannak üzleti titkok is így rögtön hozzáférnék mindenhez azonkívül minden gép Biosa is zárolva van.vzoltan
Köszönöm az útbaigazítást.
Át is térek oda. -
-
-
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #10418 üzenetére
Ha nem írtad el az id-ket, akkor nem valószínű, hogy linux alatt működik, mert semmi találat nincs rá a neten. Az alcor oldalán lévő driverekben sem találtam ilyen id-t.
Ez nem a két tuneres af9015 chipsetes változat? [link]
Ha az, akkor a spéci usb id-vel jól megszívattak, mert egyébként kezelné a linux.
Volt róla cikk is [link] -
ddudas
tag
válasz
MaCS_70 #10410 üzenetére
Windows alatt úgy, ha belépsz a pi-re SSH-val, akkor a belépéskor kiírt információk között megtalálod a kernel verziót is.
@nyirzoz: Ezen a linken érdemes esetleg még megnézni néha, de most itt is csak olyan comment van, hogy 3.17.7-re nem sikerült lefordítani... Ez egy viszonylag friss chipset és egyre többen használnak ilyet, így az egyetlen reményünk az lehet, hogy előbb utóbb nagyobb támogatása lesz.
Airplay-t pedig sosem használtam, így ebben sajnos nem tudok segíteni. -
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10253 üzenetére
Command line-tól ne félj (ha nem érted guglival fordittasd le):
"With Raspbmc (from RC3) you can choose exit from the shutdown menu.
After a few seconds you should see a white screen with instructions saying that it you hit ESC from keyboard then it will drop to command line.
You then have a few seconds to login.
If you don't hit ESC or login then XBMC will restart.Things slightly changed with RC4 if you have HDMI CEC enabled.
In that case when you exit from XBMC the screen is turned off ... which means that you won't see the white screen.
Power the screen back on quickly then you'll see it." -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #10250 üzenetére
dmesg kimenetét nézd meg konzolban... utána dugd rá a sticket... majd dmesg kimenetet újra. Ez mondjuk problémás lehet, ha a rádugás miatt újraindul. Ha ez történik, akkor dmesg kimenetben próbáld visszakeresni rádugott indulás után.
lsusb kiírja hogy egyáltalán látja -e a gép a tunert. A /dev/dvb/ -ben jelenik meg ha sikerült drivert betölteni. A dmesg kimeneten meg látszik a betöltés folyamata és eredménye, valsz dvb-usb valami néven fog szerepelni. Vannak tunerek, amihez a megfelelő firmware fájlt a helyére kell másolni. Ilyen fw fájlt az openelec github repositoriából a legkönnyebb megszerezni. A fájl neve ki kell hogy derüljön a dmesg üzenetéből, ha hiányolja. De az lsusb kimenetből is lehet rá következtetni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10247 üzenetére
Persze mindezt azonos hálózaton keresztül egy másik gépről és az ip címet helyettesítsd a te PI-d ip címével. A csatorna-keresést (mux) egyébként asszem automatikusan csinálja, amikor "idle".
Ez a megoldás nálam pl. mindig, ha fel akarok vetetni vele valamit, mert egy normál PC-ről könnyebb beállítani a felvételt.
-
válasz
MaCS_70 #10233 üzenetére
Feladom. A jelek szerint a szükséges agyterületem megsérült. Nem találom a Raspbmc-ben a TVheadend kiszolgálójának a telepítési lehetőségét. Végignéztem az összes menüt, nem nem lelem.
Megtenné valaki, hogy egy valóban értelmi fogyatékosnak szánt felvilágosítás szintjén leírja, hogy hogyan kell feltenni/engedélyezni, illetve mit kell még tennem, hogy menjen a tévénézés/felvétel? A kliens elvben megvan, engedélyeztem.
Köszönettel: MaCS
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10233 üzenetére
Ha sikerul, atom stabil! Most nincs a kozelemben pi, de megprobalok fejbol segiteni: Raspbmc ,programok,raspi settings, system config alatt kell engedélyezni a szervert. itt asszem a port szamat is mutatja,igy azonos balozaton levo gep bongeszojebol is meg tudod nezni megy-e a tv szerver: cimsorba ird be a ``piipcime:port`` itt meg kell jelennie egy kezelo feluletnek, ami a tv-szerverhez tartozik
-
azbest
félisten
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10163 üzenetére
A RaspBMC helyből tudja, megfelelő kezelőfelületet is ad a menüben,vagy akár hálózaton böngészőben megnyitható táveléréssel is.
Csak a csatlakoztatott DVB-T-vevőnek kell a drájverét bemásolni valahová és a plussz áramfelvétellel is számolni kell a tápegység megválasztásánál.
-
trance89
őstag
válasz
MaCS_70 #9918 üzenetére
Yatse-val tökéletesen tallózható bármi hálózati megosztásból, tudom mert én is azt használom mindenféle médiatárazás nélkül, igaz a fizetős verziót
oldalsó félrehúzható menü -> Files / Playlists
ehhez viszont előszöris a raspi-n hozzá kell adnod a hálózati mappát a music részben -
trance89
őstag
válasz
MaCS_70 #9916 üzenetére
minek a médiatár?
amúgy ez egy olcsó kis masina és pont a médiatár a gyengéje (nagyon gyenge a soc hozzá), lejátszani tökéletes, hiába fogod újraindítani akkor sem fog gyorsabban végigfutni
kitallózod hálózaton az albumot és elindítod, ennyi
a médiatárat mindigis csak csicsás baromságnak tartottam, már hosszú évek óta hálózatról fogyasztom a filmeket/sorozatokat/zenéket sima megosztással, erre bármelyik lejátszó tökéletes -
válasz
MaCS_70 #9915 üzenetére
Hogyan tudom az egész médiatárat törölni, kipucolni, hogy tiszta lappal indulhasson egy új keresés? A zeneforrást töröltem a zenemenüben, majd kértem egy Library Update-et, foglalkozott is vele egy ideig, de az összes elem ott maradt a Library-ben.
Pontosan mit csinál az Universal Album/Artist Scraper? Kellenek ezek nekem? (Minden mp3 tartalmaz beágyazott képet, további információra nincs szükségem.)
-
Warter
addikt
válasz
MaCS_70 #9911 üzenetére
Ha minden áron ezt az utat akarod járni, akkor csinálj egy pendrive-ra egy azonos xbmc-t, mint amit a raspin használsz, bootolj be vele egy normál asztali gépet vagy laptopot és kreáld meg azon a médiatárat. Utána backupold le, ha elkészült és tedd át a raspira a mentést.
-
válasz
MaCS_70 #9910 üzenetére
Ebből nem sokminden lesz...
A csík nem ment végig, csak eltűnt egy óra múlva.
Utána, a médiatárban ugyan megjelenik az összes zenefájl, de ha le akarom játszani bármelyiket, a következő hibaüzenetet kapom: Lejátszás sikertelen - Egy vagy több elem lejátszása sikertelen. Részletek a napló fájlban.Hol lelem ezt a naplófájlt?
A fájlkezelőből egyébként simán lejátssza a fájlokat, amiket a médiatárból nem hajlandó, sőt, a fájlkezelőben még a beágyazott albumképeket is mutatja, amiket a médiatárból nem mutat.
-
válasz
MaCS_70 #9905 üzenetére
Hát, én ezt nem értem.
Másfél napnyi indexelés után, úgy 15%-nál eltűnt a bitkolbász, de a médiatárból nem hajlandó lejátszani a zenét.
Újraindítottam, mire megjelent egy újabb csík "Médiainformáció megszerzése fájlokból" felirattal, de ez nem halad előre.Lehet ebből még valami?
MaCS
-
Warter
addikt
válasz
MaCS_70 #9867 üzenetére
Létre kell hoznod a médiatárat és akkor a Yatse látni fog minden zenét rendesen és borító alapján (már ha van) és tudsz közöttük válogatni és lejátszási listába tenni. Érdemes 1x megcsinálni, minden zenemappába folder.jpg néven borító képet tenni és utána szépen meg fogja csinálni az xbmc a médiatárat.
-
vargalex
félisten
válasz
MaCS_70 #9867 üzenetére
Szia!
A bubble upnp külön latja a dlna szervert (a tartalmat) és külön a dlna képes lejátszó eszközt. Majd megmondhatod benne, hogy a kiválasztott tartalmat melyik eszköz játssza le. Pont ez a lényege. A lejátszó eszközön még csak nem is kell felvenni média forrásként a DLNA szervert.
-
csimpas
tag
válasz
MaCS_70 #9860 üzenetére
hátha ad egy kis ötletet:
én vettem egy ilyet, igaz hogy nem zenehallgatás céljából, de ha már megvolt, pythonban összedobtam egy olyat, hogy ha beírtam hogy 11# akkor szólt a class fm , 12# music fm, stb (persze netről), xy-ra reboot, stb stb
valószínű hogy meglehet oldani hogy a zene mappáidon belül random, vagy lejátszási sorrendben is lejátsza a zenét, esetleg léptetni is lehessen, így nem kell tv a zenéhez.
nekem nem billeg a hub, tv alatt van, meg sem mozdul
-
válasz
MaCS_70 #9855 üzenetére
Szóval szép ez, meg jó is, de azért akad kérdésem bőven.
A cél az lenne, hogy tévé nélkül is lehessen zenét hallgatni, mégpedig úgy, hogy tévét be sem kapcsolom, teljesen Androidról vezérlen az XBMC-t. Erre eddig három programot próbáltam: Yatse, XBMC Remote és Bubble.
Az XBMC Remote-ban nem is találom, hol lehetne zeneszámokat válogatni.
A Bubble valami egészen kaotikus a számomra, valahogy mindig keveredik a Local Media Server, maga a NAS és az XBMC mint renderer, viszont az XBMC alatt történetesen semmi zenét nem lát. Valahogy nem látom át az egész logikáját, pedig nyüstöltem eleget.
A Yatse sem lát az XBMC-ben zenét, pedig a tévén látszik, hogy ott van a NAS teljes DLNA-könytvtára szépen bekottázva.
Maga a Library is üres, pedig már próbáltam kérni arra, hogy hozza létre (ezt magán a tévéképernyős menün próbáltam), el is indul a bitkolbász, de el is tűnik hamar. (Egyébként pontosan mi a Library?)
Egyébként Kodi még nincs integrálva?
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #9724 üzenetére
Eléggé alap dolog hogy a hdmi hangot is visz. Az i2s tűket használók akkor működnek, ha a kernelben van hozzájuk támogatás - az elterjedtebbekhez lehet hogy már benne van.
Az usb-s hangkártyák használata körül sok panaszt olvastam régebben. Úgy általában az usb hajlamos csomagokat veszteni a pi-n, főleg ha nagyobb terhelés vagy netforgalom van.
A hdmi hang kezdettől fogva támogatott és nem hallottam panaszt rá.Egy hdmi-vga+hang átalakítót én is használok, igaz androidos stickkel, nem volt vele baj. Csak legyen plusz tápbemenete, hogy ne süsse meg a hdmi portot. A hdmi - hdmi+audio-t nem próbáltam még.
Távirányítóból ilyet használtam egy időben, volt olyan rendszer amivel alapból ment, volt amivel kézzel kellett mókolni. Tud egér + billentyűzet utánzó módban is működni de media center módban is. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hardcore café
- Lexus, Toyota topik
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- iPhone topik
- Asztalos klub
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Eladó Konfig Ryzen 7 9700X 32GB DDR5 1TB SSD RX6900XT 16GB!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest