- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigyorka
aktív tag
Kösz a segítséged!
Két telefon csatlakozik WiFin a routerhoz. Idáig mind a kettővel működött az RPin futó Aguard Home.
A Nord 2 tegnap kapott frissítést és azóta nem működik
Az Umidigi S3 (Android 9) jól működik.
A laptopom ritkán használom jellenleg nem működik.
Az R-Pi-n működik.
Böngészőben és ugyanazt az oldalt ( dlpure.com/android) teszteltem. Reklámokkal indul... -
zsolt_64
senior tag
Pont ezért hagytam fel vele. Volt egy olyan elképzelésem hogy a céges gépem vpn+távoli asztal elérését csinálja csak, ez ltt volna egy szuper vékony kliens
, de nem vált be, mert szaggatott. Ugyanezt 1 Asrock n3700 alaplap gyönyörűen ellátta.
Talán most lehet majd népszerű a pi4 torrentezős gépnek az alacsony fogyasztása miatt.
A gyári táp elbír 1 db 2.5 usb3 külső meghajtót. Ebbe lehet tenni 2TB os merevlemezt. -
Marcsello31
őstag
Hát nemtom, de a kodival való filmnézés jobb mint a hagyományos kodival raspi alatt.
Én a sudo apt-get upgradeval, szoktam updatelni terminál alól, Firefoxot is lehet rá telepíteni,
persze, nem mindenkinek válik be, nekem egyenlőre marad. Majd ezeket megnézem a beállításoknál,.
-
sMblz
csendes tag
Köszönöm a konstruktív választ
Sajnálom, hogy problémát okozott a szövegértés, megpróbálok egyszerűbben fogalmazni.
Hitet felhagyva, pontosan milyen teszteket végezhetnék el? Hogyan tudom megállapítani, hogy az USB2 vezérlő tud-e szót érteni az USB3-as házzal?
Egyértelmű, hogy nem vagyok jártas ebben a témában, különben nem írtam volna ide utolsó mentsvárként..
-
sMblz
csendes tag
Köszönöm a gyors választ cigam; lefuttattam HD Sentinellel a smart adatokat de első ránézésre jónak tűnik (alap változat; csak ezért nem akartam pro licenszet vásárolni); egyébként Ext4-ben van formázva a HDD, lehet érdemesebb lenne NTFS-ben használni? Piténél az USB 2.0, illetve 100 Mbit LAN port (gigabites port alatt szétfagy a raspberry pi 3b+) korlátnál szerintem mindegy a format, mert úgy sem tudja leadni a Pite a net/usb3.0 valódi sebességét.
Sajnos nincs külső ház az ismerősöknél de nem hinném, hogy azzal lenne a gond mert a gyártó tápjával használom a Pitét és a külső házat is.
Szerinted mivel próbálkozhatnék még?
-
Razzul
őstag
"Míg az egyik esetben csak egy 2D desktop-ot biztosító grafikus felületen keresztül kell kell átpasszírozni a kiszámolt pixeleket(a böngészőn belül sincs HW-es gyorsítás, mindent a CPU végez izomból), addig egy célprogram képes a HW dekódert felhasználva, közvetlen a videómemóriába másolni a képet.
A Desktop-on csak kezdik támogatni a GPU gyorsítást."
Ez a lényeg, és a rendes codec support és a GPU acceleration azok a tényezők, amik ilyen tekintetben számítanak. Emiatt képesek még a legalja okos TV-k is villámgyorsan zongorázni a YouTube videókon, mert ott hardveresen és szoftveresen is rendelkezésre állnak az ehhez szükséges tényezők, teljes a támogatás.A Raspberry Pi 4 által alkalmazott VideoCore VI elég combos, de natívan a modern codecek közül csak a H265-öt támogatja, azt is csak dekódolásra. Szoftveresen az AV1 bizonyos folyamatait bele lehet illeszteni a GPU menedzsmentbe, ezért van némi remény, de ez eléggé specifikus és nagy meló. Így érdemi javulás valószínűleg csak egy újabb termék esetén várható.
-
Ha már spórolás: Master-Slave elosztó. Figyel egy fő fogyasztó (Számítógép/TV) ki/bekapcsolt állapotát. Amikor kikapcsolod a TV-t, a körítést is áramtalanítja, legyen az médialejátszó, szolgáltatói vevő box, az erősítő, a soundbar, a DVD lejátszó,...
Ugyanez PC-vel, áramtalanítja a monitort, PC-re dugott aktív habfalat, laptop/tablet töltőt, külső tápos merevlemezt, nyomtatót, kábelmodemet (ha nincs rajt vezetékes telefon)sMblz
Dugd át PC-re, és nézd át a HDsentinellel a SMART adatait, futtass le egy teljes tesztet, vagy mentés után egy írás olvasás tesztet is. Ha mindkettő új bármelyikben lehet a hiba, ellenpróbaképpen kérj kölcsön egy külső házat, és abban is próbáld ki/teszteld le a merevlemezt. -
zsolt_64
senior tag
Háát a VLC lejátszó még csak-csak....
de a chromium az borzasztó lassú volt nekem. érts itt tetszőleges weboldalt.
Lassú volt és akadozott pedig adott esetben volt még 1 GB szabad memória.Ja és már akkor kb 2éve már átmókoltam az oprendszrt egy usb3 as meghajtóra.
Ha csak SD kártya volt csak akkor még roszabb volt a helyzet. -
niof
veterán
Ok, ezt fogom tenni. Kiindulásnak (mivel a fentiek még úgyis a jövőben valósulnak majd meg), kettéosztottam a HTPC-m lemezét, és dual boot-ban raktam a Windows mellé egy Mint-et. Akkor ráérő időmben majd inkább azt fogom nyúzni, és próbálom tanulgatni. Kezdetnek mondjuk megpróbálom felcsatolni a NAS-on lévő megosztásomat. A topikot meg el is mentettem, elkezdem azt is olvasgatni.
-
Mentolka
senior tag
A dmesg-ben voltak hibaüzenetek, de hiába kerestem rá a neten, semmi értelmeset nem találtam.
Raktam raspbian-t a gépre, és kezdtem előlről. Rádugtam a másik USB3 portra, és ott jól működött (smb-n kiajánlott SSD-re tudtam írni majd 100GB-ot a PC-n futó torrent klienssel, illetve rámásoltam kézzel is). Egészen addig, míg fel nem telepítettem a kodi-t. Nem tudom, hogy mi zavart be, de addig elment a dolog, hogy minden reboot után fsck futott, majd el sem indult (emergency mode).
Mérgemben leformáztam az SSD-t NTFS-re, és rádugtam a PC-re. Rámásoltam filmet, aztán lehúztam a PC-ről, bedugtam a TV-be, és simán végignéztem egy filmet.Pedig, az egész xarakodással ezt akartam elkerülni (utolsó mondat)...
-
Crvsh3R
senior tag
Nem értem miért kell személyeskedő stílusba átmenni.
USB 3-as hub, mint ahogy azt a legelején írtam a külső háttértárak miatt szükséges az átviteli sebesség miatt, nem a jobb tápellátás miatt.
A mondandód második részéhez csak annyit fűznék, hogy a hivatalos Raspberry Pi fórumon több topic is foglalkozik a problémával, amihez Raspberry Pi Engineer is hozzászólt.
Én a részemről a témát lezártam, mert látom itt nem a segítségre megy ki az egész. -
Crvsh3R
senior tag
A linkelt passzív hub nem USB 3-as, így az nem opció.
A passzív hubos megoldást nem ellenőriztem, de több fórumon is írták, illetve YouTube-on is említették megoldásnak. A másik megoldásnak írták a vezeték babrálását, illetve olyan kábel beszerzését, ami csak adatátvitelt támogat.Vagy veszel egy normális tápot
Nem tudom mi ez a táp fétish nálad, egyértelműen nem azzal van a gond.Amúgy úgy próbáltad, hogy a Pi-t is az USB HUB-ból táplálod úgy, hogy nem dugod be a Pi-be a saját tápcsatlakozóját?
Fentiből kiindulva ez nem tudom min változtatna, ha a hub USB porton való visszatáplálása a gond.Csak egy példa, érdemes elolvasni (inkognító módban megnyitható az egész cikk)
Köszönök minden segítséget. -
Crvsh3R
senior tag
Lemértem, 5V-ot ad mind a 2 hub esetén. Az új hub esetén csak akkor indul újra a Pi (és nem fagy ki) ha nincs külső táplálása a hub-nak. Külföldi fórumok tele vannak a külső tápos hub-ok visszatáplálási problémájával. Állítólag csak Pi 4-nél van jelen a probléma. Csak bizonyos külső táplálásos hub-ok esetén nem áll fenn a probléma. Egyik megoldásnak vicces módon azt írták, hogy a Pi és a külső tápos hub közé rakni kell egy nem tápos hub-ot. Ez mondjuk működhet, de eléggé költséges megoldás.
Mások hogyan oldják meg a több HDD/SSD usb-s csatlakoztatását?
-
Crvsh3R
senior tag
Kb. fél éve már használom a hub-hoz és a Chromecast with Google TV-hez is ajánlott darab, azzal is már egy éve ugyanilyet használok. 5V/3A-t ad le alapból és ennél többet úgy sem ad át a Pi-nak. Chip szabályozza, ergo ha nem érzékeli a gyorstöltés létjogosultságát, akkor mezei 15W-os töltőként működik.
Ráadásul nem noname, hanem egy Ugreen 20W-os darab. -
madrac
senior tag
Ezért hoztam fel, ha nem csak Windows játszik
De ma már egy pendrive-ról is belehet boot-olni.
Xfce-s Mint-ben benne van alapból szerintem, nekem az van fent.
Windowst használok alapból, de ezt mondjuk a Linux alól csinálnám ha már alapból benne van egy megbízható egyszerű eszköz, de ezért írtam, hogy kinek mi tetszik. Nem akarok rábeszélni senkit semmire -
madrac
senior tag
W32diskimager-t 2018-ban frissítették utoljára. Nálam már el sem indul Windows 10 alatt.
Én desktop linux alól csinálnám, de kinek mi... Linux Mint-ben szerintem gyárilag van olyan segédprogram (Disks) amivel a lemezeket (partíciókat) kilehet listázni, az tud image-et készíteni és írni is. -
tasiadam
veterán
Akkor joforman egy 2 vagy 3 is eleg erre a celra. Az 1gb eleg? Es pi4-nel is igy van? Mert akkor az a +10e ft megerheti, ha tobb a ram es gyorsabb is. Csak kellemetlen, ha tolt le az ember, meg ir is diskre. De ha ugyan ugy faj ez a reszt, akkor marad egy olcso 2 vagy 3.
-
totya79
tag
Már csak a nox van fennt.Ha elinditok egy letöltést akkor szépen megy,visszont ha megállítom,és mondjuk ujjra inditom a pi-t,akkor következő inditáskor ellenőriz megint.
Ujjrainditás után azt irja,hiányzo fájlok.
Autó indításhoz betettem ezt:sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
@qbitorrent
-
-
-
totya79
tag
Világos amit mondassz.
Értem az fstab dolgot,anno végigmentem rajta mikor "alap"szintem linuxoztam.A gond csak annyi,itt a sudo nem működik.Sudo nélkül meg nyilván nem engedné amugy sem irni.
sudo nano /etc/fstab
There is no working 'sudo'.
On debian/ubuntu/all general purpose linux distributions 'sudo'
allows a permitted user to execute a command as the superuser
or another user, as specified by the security policy
With LibreELEC you have root access by default, so you dont need 'sudo' -
totya79
tag
Pont ezt tanulmányoztam,létre is hoztam egy mappát az Ntfs meghajtón,HDD néven.
Fstab-ba összeszedtem mit kéne beirni,ha ez jól csináltam,ez jött ki:
PARTUUID=53a89d95-01 /var/media/HDD ntfs auto,exec,rw,user,dmask=002,fmask=113,uid=1000,gid=1000 0 0
A baj csak az,hogy nem engedi modosítani az fstab-ot,azt irja ki hogy csak olvasható,írni nemlehet. -
totya79
tag
Igen ahogy említettem,felraktam a portainert is,és avval telepítettem a qbitorrentet.
Log fájl ezt írja:
File error alert. Torrent: "Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD". File: "/var/media/UHD/Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD/Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD.mkv". Reason: Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD mkdir (/var/media/UHD/Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD/Spin.2021.1080p.DSNP.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN.ENG-PTHD.mkv) error: Permission denied -
g.gergo
senior tag
Nem érdekel a topológiája, meg az sem, h lehet rossz napod van, és kötekedni kezdtél úgy, h másnak próbálok segíteni.
Igen, anélkül mondtam ezt, h tudnám mennyivel tölt, mert 2 évig használtam pi3b+-on és pi4-en. Tudom, h letöltési sebességben mennyivel marad el pl a qt-hez képest. Nyilván neked elég a 4-8 (igazából nekem is), de a kollégának valószínű nem, feltételezem ezért született a bejegyzése is, h lehet-e ezen valamit tuningolni.
-
solti
senior tag
persze, simán felmegy rá a docker, van beépített addon,1 kattintás feltenni... utána meg egy sor a qbittorrent sshn keresztül cserébe nincsenek olyan teljesítmény /sebesség problémák mint transmissionnel,mert ott igen, a kliens ilyen ahogy g.gergo is írta, persze ezt ia challengeeled, egy gyors gugli helyett...
(minek fejből kiadni a parancsokat?elég ha érted
)
szerk : thoradia repoban van qbittorrent úgy valóban nem kell docker
-
T-master
tag
Pi -> router (Linksys WRT1900ACS) -> NAS. A kábel a router gyári kábele, másikkal még nem próbáltam, de a Pi kb. 30 centire van a routertől, szerintem ha a kábel rossz is lenne, WiFi-n mennie kellett volna. De keresek egy másik kábelt.
Zöld és narancs LED is világít.
Ha számítógéppel, tablettel játszok le bármit a NAS-ról, nincs ilyen probléma. -
IpiBcsi
tag
Köszönöm szépen, így már tiszta és világos.
És nem csak ezt, hanem, hogy annak idején megírtad a Logout cikket. Úgy gondolom, hogy ha nincs ez a leírás, nagyon sokunknak a Rpi csak valami távoli csoda maradt volna, amivel esetleg a linux guruk, meg a rendszergazdák szórakoznak. -
IpiBcsi
tag
Én a Total Commandert használom, ott egy "Z" meghajtóra csatoltam fel Sambával megosztott mappákat. A DLNA telepítése után itt jelent meg a MiniDLNA mappa is. Lehet, hogy nem jól gondolom, de nekem egy olyan mappa kellene, amibe bemásolok egy filmet, amit aztán a tévén megnézek. A pendrive tévébe való dugdosását szeretném kiváltani. A tévén látom a video, zene, stb. mappákat, de nem tudom, hogy lehet ezekbe fájlokat tölteni.
-
sztanozs
veterán
Passz, én ebbe futottam bele még anno:
Installing on Ubuntu
Modern releases of Ubuntu (17.10+) includesystemd-resolved
which is configured by default to implement a caching DNS stub resolver. This will prevent pi-hole from listening on port 53. The stub resolver should be disabled with:sudo sed -r -i.orig 's/#?DNSStubListener=yes/DNSStubListener=no/g' /etc/systemd/resolved.conf
This will not change the nameserver settings, which point to the stub resolver thus preventing DNS resolution. Change the/etc/resolv.conf
symlink to point to/run/systemd/resolve/resolv.conf
, which is automatically updated to follow the system'snetplan
:sudo sh -c 'rm /etc/resolv.conf && ln -s /run/systemd/resolve/resolv.conf /etc/resolv.conf'
After making these changes, you should restart systemd-resolved usingsystemctl restart systemd-resolved
Once pi-hole is installed, you'll want to configure your clients to use it (see here). If you used the symlink above, your docker host will either use whatever is served by DHCP, or whatever static setting you've configured. If you want to explicitly set your docker host's nameservers you can edit the netplan(s) found at/etc/netplan
, then runsudo netplan apply
. Example netplan:network:
ethernets:
ens160:
dhcp4: true
dhcp4-overrides:
use-dns: false
nameservers:
addresses: [127.0.0.1]
version: 2
Note that it is also possible to disablesystemd-resolved
entirely. However, this can cause problems with name resolution in vpns (see bug report). It also disables the functionality of netplan since systemd-resolved is used as the default renderer (see man netplan). If you choose to disable the service, you will need to manually set the nameservers, for example by creating a new /etc/resolv.conf.
Users of older Ubuntu releases (circa 17.04) will need to disable dnsmasq. -
-
-
Imy
veterán
Semmi problémába nem ütköztem, csak szeretnék beszerezni egyet gyakorlás céljából.
Nem tudom mire használnám, konkrét projekt nincs kilátásban. Csak a jövőre gondolva lehet a 8Gb-os jobban megérné mint a 4Gb, hátha szükség lenne rá. Mennyi a különbség a két verzió között árban? -
Tényleg nem vagyok egy audiofil alkat, a füleim is főleg dekorációs célt szolgálnak, de a RPI hangminősége még az engedélyezett jobb minőségben sem az, amivel a hifit etetni szeretném. Annál egy fokkal azért jobb hangminőséget szeretnék.
A feleségem meg ráadásul állítólag még hall is, és előfordulhat, hogy a következő tíz évben vendégeket is fogadunk...
MaCS
-
bwin.party
aktív tag
Szia!
Ma erőt vettem magamon és full reset után a samba megosztás sikerült. Illetve a Transmission is teszi a dolgát, a seedelesnél látom majd bajok lesznek vele. Mindkettőt leírás alapján csináltam, nem volt gond utána. Most a Nextcloudot bütyköltem fel, ez alapján.
Annyit csináltam, hogy a régi telepítő elérése helyett a 23-ast töltöttem le és vittem végig a folyamatot. Ha a böngészőből szeretném befejezni a telepítést arra már hibát ír.Not Found
The requested URL was not found on this server.
Apache/2.4.52 (Raspbian) Server at 192.168.0.199 Port 80
Az lehet gond, hogy a régi leírás után valami megváltozott és ez miatt volt hülyeség úgy telepíteni, hogy a verziószámot 15-ről kiválasztottam 23-ra telepítettem fel? -
mesger82
tag
Kösz! Hm, hát ez van. Kár, mert hiányozni fog a Qbittorrent... Olvastam, hogy konténerbe rakva lehet használni, de az meghaladja a képességeimet... Nem értek a lovakhoz. Vagy maradok egyelőre a korábbi verziónál.
Pedig a 9.8...-as verziót a 10-es libreelec-hez írták. No, mindegy.
Esetleg van más ilyen add-on amivel könnyen hozzáadhatom a legújabb LE-hez (RPi4) a qbittorrentet?
-
lanszelot
addikt
Ezt ne tőlem kérdezd, én nem értek hozzá.
Nem azt írtam, hogy hdmi ről működik, hanme hogy áram alatt van.
Hdmi -ről kap áramot, hogy világítanak a ledek, mintaha nem húztam volna ki a tápot.
Mivel nincs bekapcsoló gombom tesztelni se tudom, hogy ráindulna e hdmi -ről.
A táp bedugásával indítom, ezért is kell kihúznom. -
majer_balint
tag
Akkor még egy kérdés, ha középen elvágom a kábeleket és egy wago csatlakozóba teszem az tökéletes megoldás ?!
Szomorú, hogy nem lehet két független eszköz, csak párhuzamosan kötve.. De elvileg így is megtudom oldani majd a webes részét. Csak mielőtt szétbarmolnám a kábeleket, jobb a megerősítés erre a wagos témára
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mikrotik routerek
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged