Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Szerényebb kivitelben is elérhető a Realme GT 8 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
bnorci71
addikt
Ha a lapra rak a gyártó 2-3x pcie csatit ami bevált és Ez a Vga csati is tudja amit kell és nem olyan mint a 600w- os akkor nem lehet gond
hobizoli
igen olyan lap is kell hozzá, de ha ezt a gyártó megfejeli a back connettel Pistikének máris el lehet sózni design kábel mentesnek és mehet az rgb az akváriumba
-
bnorci71
addikt
válasz
J.J. András
üzenetére
-
J.J. András
őstag
hát ezt kérdeztem én is feljebb a hozzászólásomban ??
Hova tart a világ ???Egy szaros VGA-ért 0,5 millió Ft-ot elkérnek, és nem lehet rajta jó egy csatlakozó ???
Amikor meg kiderül, hogy "sönt" ellenállást lespóroltak, meg a csatlakozó rossz kialakítása miatt előfordulhatnak leégések, akkor nem hajlandók ezt korrigálni azonnal, és leállítani a hibás termék gyártását (vagy hibás alkatrész beszerelését) ??
mert ezek a gyártók a gazdagabbak, és úgy sem tudod őket beperelni ?? ...
az a fránya pénz-isten már megint. ..... hogy fulladnának bele
/ mint a mostani RAM árak
/ -
Synthwave
HÁZIGAZDA
De legalábbis nem árt. A frame rate legalább annyi legyen, mint a képfrissítési ráta. Optimális esetben meg egész számú többszöröse. Plusz az átlag fps egy dolog, de ott van még az 1% és 0,1% lowok. Ha azok fosok, akkor stutterelhet a 400 fps is, ezekhez meg kell a kakaó.
-
hobizoli
nagyúr
amugy ezeknel is azt csinalnam, inkabb hogy undervolt, meg de-clock 100-200MHz-l
-0.1V miatt is lehet 10-15%-l kisebb a fogyi, ami Amper-ben is ennyivel kevesebbel terheli a kanocot meg a kontaktot is
ha meg a GPU orajele is csokken, akkor egyutt mar 20-30% is lehet a nyeresegazaz 9A helyett mar "csak" ~6.5-7A folyik per ér...joval kezelhetobb
persze ha nem lenne kb mindenki freesync manias, ha kell, ha nem... akkor eleve nem menne uveghangon a VGA sem
mintha sajat maganak csinalna a juzer amivel beszopodikminek 200++ fps egy sima maszkalos jateknal, azt sosem ertem
autoversenyzosnel is egy fix 120fps mire nem eleg?a konzol se tud ennyit a legtobb TV-n...sot
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Egyetértünk, a csatlakozók és az áramellátás már alapból feszes határon mozog. Tudom, ezzel nem leszek népszerű ebben a topikban, de régóta nem támogatom az olyan jellegű tuningot, ahol némi plusz teljesítményért cserébe közel 20%-kal nő a fogyasztás... Valószínűleg az is benne van, hogy az elmúlt bő tíz évben inkább notebookokkal foglalkoztam, de számomra az egyetlen valóban értelmes irány az undervolt.
Jól látszik a tartalék hiánya az IT hardvereknél (is) pár éve... Ez a csatlakozó dolog csak egy kapaszkodó, de korábban is jellemzők voltak típus és szériahibák a leírt okokból. Inkább az optimalizálást, helyes konfigurációt, az undervoltot, az indokolatlan boost letiltását (pl. akkus módban), illetve a tudatos throttlestop szerű megoldást javaslnám. Ezek nem csak stabilabb működést adnak, hanem érezhetően kitolják az élettartamot. -
-
válasz
bnorci71
üzenetére
Az autós párhuzam teljesen ül: az A6 és az RS6 is teljesíti a specifikációt, csak az egyiknél a mérnöki optimum, a másiknál az érzelmi többlet az értékajánlat. A gond ott kezdődik, hogy ez a logika mára iparágakon átívelő mintává vált. A fűnyírós topikból: papíron rendben van, működik, de a tartalék, az élettartam és a javíthatóság kikerült a képletből. Ez nem klasszikus lejtmenet, hanem strukturális minőségvesztés. Ehhez pedig érettebb vezetői gondolkodás kellene Talán nem érett meg arra az elit, hogy a számok súlyát felismerje és hogy az hosszú távon milyen hatást (zuhanást) válthat ki.
#110 hobizoli #118 hapakj
A prémium gyakran/inkább ripacskodásban és hangerő tekerésben mérhető -
válasz
Ajándékok
üzenetére
inkább maradok az
elavultstabil verzió mellett#119 hapakj
ez sok másban is alakult, pl korábban az ideapad előzte meg a legiont (y50), de mostanra már inkább loq, ha fémet szeretnél legion. De abból is jobb ha inkább pro. Az egykori tuf szintet váltotta a rog, méginkább a strix de jobb ha inkább zephyrus-ban kutatod azt a minőséget... -
hapakj
őstag
Áh ahogy nézem ma már az Asus összes olcsó alaplapja is Prime
Szerintem régen ez nem volt így, hanem csak a közép felső kategória kapta meg ezt a nevet.
Meg szerintem régebben kisebb is volt az árkülönbség a gamer lapok és a prime között.Am egy drágább prime szerintem még ma sem néz ki annyira gagyinak:
-
hapakj
őstag
Bunkók!
Lehet lecsökkent azóta a minősége, nem vitatom. De pl amikor vettem nem is volt sokkal olcsóbb mint a csúcs gamer lapjuk, s össze is néztem s szinte teljesen egyforma is a két lap.
De mindegy is. Sok sok éve kifogástalanul szolgál egy 7700K és 1080 Ti társaságában

-
Az még nem azt jelenti, hogy jó is. Sajnos igaza van Dragon-nak. A prime az a legalja, főleg alaplapban. Hűtetlen, diszkrét MOSFET-es ganyék. Irodai használatra ajánlott max. Illetve pláne amennyibe kerülnek, annyiból lehet normális lapot venni. VGA-ban nem ilyen rossz a helyzet azért.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nemondj ilyet :'(
Nekem 8 éves prime alaplapom van és semmi probléma nincs vele :'(
-
Ajándékok
aktív tag
Ez a csatlakozó adott egy ötletet vízvezeték szereléshez.
Az hagyományos (=elavult) verzióban bemegy a házba 1db vastag réz cső és onnan vékonyabb csöveken megy ahová kell.
Mennyivel jobb lenne, ha felraknék egy nyomás csökkentőt, a csökkent nyomású vizet bevezetném 100 szívószálba, aztán amikor a házba érnek a szívószálak, már csak egy szivattyúba kell vezetni a vizet, ami visszaállítja a nyomást. Mennyit lehetne spórolni azzal, hogy a drága réz cső helyett olcsó szívószálat használok.Bár... ha 1 szívószál eldugul, a többin megnő a nyomás és felrobbanhatnak.
De mindegy, teszek mindegyik végére egy-egy nyomásmérőt és megfelelő vezérléssel az figyelmeztethetne, ha gond van. De az is igaz, hogy amíg nem tisztítom/cserélem ki az eldugult szívószálat, nem lesz víz a házban.
...
Azt hiszem inkább maradok az elavult verzió mellett. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A tuf pl hosszabb, magasabb, és vastagabb is, gondolom a hűtésben több az anyag is és akár az alkatrészek esetében is simán lehet, hogy jobbak kerültek rá. A prime az asus-nál a full belépő szar kategória szokott lenni, így biztos ott spóroltak ennél a kártyánál, ahol csak tudtak.
-
hobizoli
nagyúr
amugy kajak nem ertem, hogy egyik gyarto miert nem all bele es csinalja meg a hybrid betapos kartyat
a 12VHPWR a fent, regi 8 eres PCIE 2x ott hatuljan, ahogy azon a Palit zsugan is megvan a helye, es hello
adja 30-40k-val tobbert, a tizedebe sem kerul neki megcsinalni a NYAK-n onkoltsegben ezt es annyival is tobbet keres rajta
km-s sorok allnanak erte, hogy nem kell parazni, nem fog elolvadni soha, mert 4-4,5A per er folyik csak, amit egybol rohogve elbirna homerseklet emelkedes nelkul is
aki ilyen aru VGA-t ki tud fizetni annak ez meger ennyit, re-sell value is magasabb lesz, mint egy sima zsuganak
megnezed meg ket gyarto azonos modellje kozott is van ennyi ardiffi
egy 1mm2-s rezkabel max terhelhetosege ~10A [link]
------
pl Alza arait megnezve
Asus Prime RTX5070 TI 16GB =325k
Asus TUF RTX5070 TI 16GB =430k
mi a diffi az artobbletert gyarton belul is?
mindketto 3 ventis zsuga... -
-
Amúgy az üzleti érzékük zseniális. A vásárlók 80%-a szerintem simán nem tudja, hogy miről is szól ez, és megveszi. Az, hogy jobb lesz-e, nem derül ki, ha mégis elolvad, akkor meg ki megy bele egy huzavonába? Szóval szerintem jól meglátták a keresletet benne. Nem a minőség, és a vásárlók védelme állt a háttérben, ebben biztos vagyok
-
Egyébként ez a Segotep nem tudom milyen cég, mert egyetlen nyugodt szívvel ajánlható tápjuk sincs. Na jó, egy széria azért akad.

-
In-Whisky
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nyilván túlzás volt, de van baj velük bőven.
-
In-Whisky
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Óriási különbség, hogy a gagyi csatlakozók olvadtak meg olykor, nem minden második.

-
hobizoli
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
pont ezert volt jobb a regi csati, mert abban 60% volt a tulmeretezes
ott ha csatinkent 1-1 ér abszolut nem erintkezett is a tobbi lazan elvitte
ebben a 12VHPWR-ben 1 nem kontaktolo er eseten is mar tul van terhelve a tobbi...
regi PCIE tapcsati kene a CPU feloli oldalana alulrol radugni kabelrejtobol meg annyira sem latszik mint, ez a 12VHPWR-s tema, aminel a kabel ive is meg van hatarozva mennyi lehet, hogy ne terhelje a csatit es tagitsa ki azzal az eintkezoket
ezmimá...?
3 ventis zsuganal a a SLI-hez kello 2x2db 8 eres PCIE tapcsati is is elferne hatul vagy alul tok diszkretenPalit RTX4xxx:

oda kene NYAK ket oldalara ratolnia a 2x2 PCIE tapcsatit, vagy ha hosszabb a zsuga, akkor az aljara
-
Inhouse
őstag
ha csak 2 vezetoer + 2 GND tobb lenne benne mar a 9A helyett csak ~6.7A folyna per vezetek
Ja, hogy te a +2 érpár, 6PIN kontra 8PIN csatlakozóra gondoltál. Értem, igen valóban jobb lenne így.
Ha csak 2 vezetőérrel + 2 GND-vel több lenne benne, már...így leesett volna egyből.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ha jól tudom az a legnagyobb baj, hogy amelyik ér "működik", azon megy a delej, és nem korlátoz a kártya semmit. Azt hiszem Jay-ék vágtak át 5 szálat a 6-ból, és még mindig ment. Nyilván egy éren folyt át az összes kakaó, ami óriás hőterhelést okozott.
-
Dragon3000
nagyúr
A rossz érintkezés nem volt jó megfogalmazás, inkább a legjobb kontakt-nál fog a legtöbb A átfolyni, pl egy 5090 esetében akár az is lehet, hogy két érpáron megy át 20-20A, a többin meg 2-3 és máris túl van terhelve 2 érpár és a melegedés hatására szépen el kezd majd deformálódni a csatlakozó, de akár olyan is előfordulhat, hogy 1 vagy 2 érpár esetében van gond a megfelelő kontakttal és ez miatt terheli túl a maradék 4 érpárt csak ilyen esetben később jön elő a gond, mint az első esetben, ezért is kellene teljesítmény elosztás az érpárok közt és máris nem fordulhatna ilyen elő. Ilyen szar megoldással a 8 pin is olvadna a picsába.
-
hobizoli
nagyúr
6 er x 9A = 54 egyseg
ez 8 érre szamolva meg 6,75A-t jelent
a feszultseg lenyegtelen
de ha megszorzod a 12-vel, akkor sem lesz diffi, csak ugy mar az atvitt teljesitmenyt szamolod W-ban per ér
igy meg Amper-re latod, ami a lenyeg perpill
a vezetekeknel a szigetelest meretezik a feszultsegre, a vezetokeresztmetszetet meg az aramerossegre -
Inhouse
őstag
Amit írtam arról szól, hogy az olcsó multiban kapható elosztós hosszabítókra én nem bíznám rá tartósan a ráírt 16A-t. A vezeték egy dolog. Ezekben gyakran silány minőségűek a lemezből hajlított érintkezők és vezetősávok. Maga a kötés is van, hogy egy gagyi, rosszul sikerült préselés, vagy "ponthegesztés". Az anyag lágy és legtöbbször nem is réz, csak rézszínű más fém, idővel nem szorítja rendesen össze az érintkezőket, és ugyanez történik, mint itt. A vezeték egy dolog, a körítés meg a többi.
Nem aggódok, csodálkozok, hogy ilyen előfordulhat ilyen gyártmányoknál...és nincs reakció a gyártó részéről. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
mivel az eszkoz felveszi a teljesitmenyt, az ott fogja felvenni, ahol tudja
az meg az erintkezo er lesz, es nem az, ami nem erintkezik -
hobizoli
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
ha 20-30A folyik, akkor ott nem egy er nem_erintkezik mar a 6-bol, hanem tobb se
input: [link] -
Dragon3000
nagyúr
Ami semmi változást nem okozna, mert nem azzal van a gond, hogy 9,2A folyik át egy ér páron, hanem az, hogy a rossz érintkezés miatt van vagy vannak érpárok, amiken akár 20-30A is, na most ha több érpár lenne benne és ugyanúgy rossz az érintkezés, akkor ugyanúgy megtörténhet a baj. Ha a régi 8 pines megoldásnál is ekkora A folyna át egy érpáron, akkor ott is olvadna a csatlakozó, mert ott is több lenne, mint a max, amit az érpár elbír viselni.
-
TeeJay
félisten
Ha 3x1-es vezetékkel van a 16A simán megy rajta azon az 1,5 vagy 3 méteren
Sőt szerszám boltban 10-20méteres dobos hosszabbítókat is 3x1-es vezetékkel látsz, csak a drágább nagyobb márkák gyártják 3x1,5-el és ott is biza letekerve 16A átmegy rajta
Kicsit túl van lihegve mostanában amúgy is a keresztmetszet kontra amper vita, sok sok éve 1,5-ös tömör vezetékre simán 16 meg 20A-t engedtek bármi gond nélkül most meg 13A a maxVan egy jó kis youtube csatorna ott a srác pont ezeket teszteli proci asztalon
nézegesd és nem fogsz annyira aggódni : [link] -
Inhouse
őstag
Tényleg elég gáz, ha ezt nem a gyártó akarja orvosolni...mivel az elemi vezeték szálak ugyanolyanok, az eltérés csak abból adódhat, hogy rossz a csatlakozás. A 230V-os elosztós hosszabbítóra ráírt 16A-t se vegye senki komolyan, főleg az olcsó multiban vásároltak esetén. Ahogy írták már itt is, mekkora érintkezők vannak ehhez itt és ott...
Némileg félreérthető a cikk. Ha áramot mérnek vezetékenként (közben meg biztosítani kell, hogy minden mérés alkalmával ugyanakkora legyen az összáram), akkor nem azzal a szállal van baj, ahol nagyobb áramot mérnek, hanem éppen valamelyik másikkal. A rossz kontakt plusz ellenállást visz be a körbe, amitől csökken az átfolyó áram. De mivel az össz áramfelvétel adott, a többi szálon meg fog nőni, ami meg túlterhelés a jól érintkezőknek is, melegedni fog...ami után nem szorít annyira az érintkező, meglágyul a műanyag része a csatlakozónak, stb...és jobb biztosan nem lesz tőle.
Ha véletlenül valaki ezt szeretné ellenőrizni, arra vigyázni, hogy a lakatfogó DC-s legyen, ez nem evidens. Az AC lakatfogók olcsóbbak, nagyobb a választék, villanyszerelőknek pont elegendő.
Az se semmi, hogy azért gyártják ezeket a kábeleket külön harisnyával, hogy ez a lakatfogós mérés kivitelezhető legyen utólag...de a felhasználónak? Ha nem sikerült jól a kábel, akkor a gyártó a mérés után kukázza, vagy korrigálja (rövidebb kábel újra szerelt csatlakozóval?)...hogy kerül ki a gyárból szarul? Ha meg a rádugás esetén lutri, hogy bekattanás után éppen megfelelő lesz-e az érintkezés, akkor az a csatlakozó alkalmatlan a célra. Mégis, hogyan jutott idáig el egy probléma?
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
3-4-500k-s zsuganal szerinted szamitana?
aki azt ki tudja fizetni, annak mind1 az a +10-20k mar, ha azzal "jo" -
In-Whisky
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem tudom kik írták ezeket és milyen topikokban, de jó nagy ökörség, hogy nagyobb lenne a konverter ettől.

-
hobizoli
nagyúr
a regi PCIE tapcsati +60%-t tud vezetokeresztmetszetben, mint amin hasznalodik ez a 12VHPWR meg "csak" +10%-t
kb semmibol nem tartana a VGA zsugat ugy megcsinalni, hogy regi PCIE tap alulrol menjenek ra a kabelrejtobol es ne zsuga tetejen legyenek, aztan akkor maris nem latszik a pistike uvegablakos LED fenyes akvarium hazaban meg annyira sem, mint ez a sz4r
amugy meg a zsuga CPU feloli hatoldalan is lehetne a csatlakozasa, fuggolegesen egymas alatt es akkor csak a legfelso latszik, nem is ertem miert kell ennek a tetejen lennie
a Palit csinalt hogy RTX kartyat, hogy a NYAK-n rajta van 2x8eres csatinak helye, csak nincs odaforrasztva semmi -
TeeJay
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Biztos meg lehetne oldani ha akarnák és akkor 24volton vékonyabb vezeték meg csatlakozó is elég lenne.
-
Dragon3000
nagyúr
Már sokszor leírták más topikokban, a gpu és a vram is 1V körüli feszültséggel üzemel, így a vrm áramkör lenne nagyobb, ami már lehet nem férne el a vga-n, amikor azon spórolnak, hogy kevesebb csatlakozó legyen a vga-n, akkor szerinted mennyivel emelné meg a kártyák árát a nagyobb vrm rész?
-
TeeJay
félisten
Miért nem áll át a PC-s ipar 24V használatra?
ami most 12voltról megy mehetne 24-ről fele annyi amperral
5volt meg 3,3V meg már alig kell valaminek azt meg lehetne oldani 24V DC-ből előállítani így a tápegységek is egyszerűbbek lehetnének mert csak az lenne a lényeg hogy stabil 24volt legyen és VGA-nak tolhatnának rengeteg kakaót.
Vagy nem megoldható? -
bnorci71
addikt
válasz
In-Whisky
üzenetére
"senkiháziak kezében van a popszakma"
hogy klasszikust idézzek
dannyl
nagyot akartak fingani, de tele ment a gatyó....
szóval ez nem fejlődés hanem elbacintás.
Bár azt hiszem Eisten mondta, a kudarc az nem kudarc csak egy újabb mód ami nem megfelelő a problémáraaz a baj 2 szereplős a piac így nem fog belebukni egy ilyen hibába a gyártó
-
Nem baj az, ha van fejlődés, és valljuk be, hogy a 6-8 pines csatik elég otrombák. A lényeg, hogy ha fejlesztünk, akkor ne minden áron. Szóval, ha a 6pin helyett csak szart tudnak, akkor ne váltsanak, ha van esztétikusabb ami hozza ugyan azt a szintet, vagy jobb, akkor jöhet. Ez most nem volt meg. Az az érdekes, hogy ezt, hogy nem tudták előre?!?! Vagy miért nem adták ki tesztelésre önkéntes moddereknek/youtube-ereknek. Simán a nézettség miatt bevállalták volna, és hiba esetnén lehet mondani, hogy épp ezért adtuk ki, hogy le legyen tesztelve, és a javított, tuti verzió megy tömeggyártásba.
-
bnorci71
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
akkor így kibontva a dolgot
12 vékony vs 18 vastag
még mindig 6 csati előnyben a Pcie csatlakozó, ha 3 van, ha csak kettő akkor csak a mérete még mindig előny.Szóval az alap kérdés minek is kellett ez a csati.
Ja hogy Jancsika RGB-ben úszó akvárium házába kevesebb legyen a kábel?
Azt hittem ez számítógép amit valamire használunk, nem show pc.
Autós hasonlat a Show Car nem jár utcán mert nem alkalmas rá ,de jól mutat a kiállításon. -
In-Whisky
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
De ez nem így működik, a csatlakozónak tudnia kell, azt amire hitelesítették, ez nyílvánvalóan nem tudja, nem lehet a piacra engedni egy olyan csatlakozót, ami ennyire hajlamos a kontakthibára.
Az a néhány ellenálás, amiről itt beszéltek, az egy csomó elektromos veszteség és drága alkatrésszel jár ám, valaminek értelmeznie is kell a söntökön eső feszültséget.Szánalmas az a csatlakozó megoldás a kis kontaktokkal, igazából csak a szokásos innováció, vagyis új, de rosszabb mint a régi.
-
Én el tudom hinni, hogy ezen is spórolni próbálnak, lásd a filléres, takony minőségű hővezető pasztákat a videókártyákban, laptopokban, egyéb készülékekben. Eltelik 6 hónap és kiszárad, aztán még van rá 3 év garancia, addig meg nem lehet felbontani, mert ugrik a gari. Szerinted?
-
bnorci71
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ok nem vagyok tisztában a mennyiből mi mennyi és mit is csinál ,de gondolom a 2x6-ból se minden a delej megy
#54 Ribi
elfér, ha akarják táp is bírhatja#55 Rowon
azért itt nem belépő kategóriás olcsó cuccokról beszélünk ahol nem fér el még 2dodónyi rézkábel
menjen minden marketinges meg pénzügyes oda ahova gondolom akik ezt kitalálják mert biztos nem a mérnök volt hülye.Az a baj aki nem napi szinten foglalkozik ezzel és ássa bele magát a témába nem is figyel ilyesmire.
Én se figyeltem, méret, DP csatlakozószám ennyi. Az csak ma derült ki nekem amikor elolvastam az cikket ,hogy ja a 2x6-al van a gond nem a NV/AMD márkávalKicsit megnyugodtam nem a kakiba nyúltam bele
-
Drága a réz testvérem. Ezt is kimatekozta az íróasztal mögül valami túlfizetett hülyegyerek, hogy nembaj, majd rakunk vékonyabb kábelt és az még mindig jobban megéri majd nekünk, mint a több ezer leégett kártya miatt tőlünk elforduló fogyasztó, vagy az ezzel járó perköltségek és a jóhírnév megrendülése.
Nálam csak olyan Nvidia lesz (ha lesz), amin PCIe van.
-
Dragon3000
nagyúr
-
bnorci71
addikt
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
de miért kellett új csatlakozó?
Az Asus a 9070XT-re a 3x8pin Pcie csatit rakta ami szemmel láthatóan is nagyobb pineket tartalmaz mint ez a 2x6pin
Én hülye vagyok a villanyhoz de 24csatlakozón ami nagyobb felületen érintkezik csak könnyebb átvinni a delejt mint 12csatlakozón ami kisebb is ráadásul.#34 b.
Az ASRock és a Sapphire azonban mindketten bevezették az új interfészt a csúcskategóriás RX 9070 és RX 9070 XT modelljeikben, lecserélve a három hagyományos 8 tűs PCIe csatlakozót. A cél a kábelkezelés egyszerűsítése és az esztétika javítása volt, de a korai esetek azt mutatják, hogy a kialakítás továbbra is elektromos kihívásokat jelenthet.
ez alapján nem a kártya a bűnös hanem a ténylegesen szarul megtetvezett kivitelezett csati az én olvasatombanSzombaton egy jó 10perces Furmark és stresz teszttel néztem kézzel érinthető volt a csatlakozó
-
válasz
A Molyember
üzenetére
Van benne igazság
-
válasz
A Molyember
üzenetére
Néha azért takarítsd ki
-
A Molyember
tag
Ugyanazt fogom neked mondani mint a tobbiek. Ez igy van. Rohej, hogy nekem kene meg multimeterekkel szarakodni a tobbszazezres vga mellett. En 9 eve osszeraktam egy konfigot, ami kimerult abban, hogy osszedugtam mindent mindennel, es a mai napig uzemel. Ennel tobbet nem kene tennem vegfelhasznalokent.
-
Újra leírom,az RX 5070 Ti és az RX 9700 sem egy kiemelkedő fogyasztású kártya, azok is elszállnak az esetek szerint. Az 5070 Ti 250-280 W körül eszik játékok alatt ,a 9070 XT 330-350 W.
Nem a fogyasztás a gond, hanem a szálak egyenetlen megterhelődése, ami miatt egy egy szál sokkal több ampert tol át magán mint kellene. -
Francokat csúsztatás. Pár elszigetelt eset esetleg történt de egyáltalán nem volt téma. Ott, ha volt szinte biztos, hogy user error volt az eset, nem csatlakozó probléma. Az RTx 3000 szériákban vont sönt ellenállás beépítve,ami pont erre volt hivatott kiszűrni ha egy egy szál túlterhelődik.
-
Ez nem gyartas problema. Az nVidia valasztott egy csatlakozot, ami nem felel meg a kovetelmenyeknek, de ahelyett, hogy belatna ezt a tevedest es valtana, soros lokent ragaszkodik hozza, probalva mutatni a tevedhetetlenseg image-et. Pedig ilyesmi elofordulhat, veluk is elofordult mar, tobbszor is.
-
A megoldására értem, hogy azért egy ilyen jellegű problem nem űrtechnika/agysebészet. Más nagyobb szereplőknél is előfordult már hasonló jellegű elhibázott gyártás, megoldották, nem kavart túl nagy port, túlléptek rajta hamar
Ez most más irányt kezd venni szvsz ha már így beszélgetni kezdtünk róla.
#35 sh4d0w
+1 kb egyidős a nagyfogyasztók megjelenésével. Emlékszem tápegység és más topikokban is micsoda sztorik mentek és pl GTX690-nél meg akartak győzni, hogy megfelelő oda a kisebb limitált Wattos powersuply is. Háát lehet hogy tényleg elég -
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Az RTX 3000 nél ami kizárólag Nvidia csatija volt nem égtek a kártya csatik, sönt ellenállás ide vagy oda.
Az RX 9700XT nem 600 watt mégis elfüstöl. [link]
Egy szar biztonsági ráhagyással szabványosított csatlakozó, amit ebbena formában továbbra sem engednék a piacon.wasd.hu: Ez nem visszahívás kérdése ,teljes áttervezést igényel iparági -szabvány szinten. Maga az egy csatlakozós megoldás szerintem jó és szükséges dolog, csak nem ezen az áron.
-
hapakj
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Az, hogy kin ment keresztül a szabványosítás pont nem számít.
- de számít.Valószínűleg senki más nem akart volna desktop VGA-t 600W-al megtáplálni.
- spekuláció és még ha igaz is a többi fél nem végezte el rendesen a feladatát és rábólintott egy olyan szabványra ami nem jó.Vagy az lenne a megoldás, ha esetleg ők állnak elő egy 600W-os eszközzel mégis, akkor majd egy nem szabványos cuccal szivatják a népet?

Nem védem a csatlakozót, szerintem is szar, de hogy ehhez többen is a nevüket adták az tény.
-
válasz
YellowFlash
üzenetére
Szerintem az Nvidia felkérésére csinálhatta a SIG.
A másik, hogy hiába más csinálta, az Nvidia nyilván zöld utat adott neki, hogy ezzel lehet gyártani a kártyákat.. -
válasz
YellowFlash
üzenetére
+ hapakj
Az, hogy kin ment keresztül a szabványosítás pont nem számít. Az NVidia találmánya. Valószínűleg senki más nem akart volna desktop VGA-t 600W-al megtáplálni.
-
YellowFlash
aktív tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
hivatalosan a PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) van mögötte
a PCI-SIG egy ipari konzorcium, amely különböző nagyvállalatokból áll (Nvidia, AMD, Intel, Dell, Qualcomm stb...)az egész azért lett a nvidiára sütve, mivel ők vállalták be először a használatát
-
-
hapakj
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nem az nvidia csinálta a csatlakozót
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
+1
Pont ezért égnek le a kártyák. -
"A legfontosabb adalék, ami a Segotep történetéhez hozzátartozik, hogy a cég nem adta meg, hogy az egyes 12 V-os vezetékeken mekkora áramerősség megy át terhelés mellett"
Már bocsánat, de pont ez a probléma ezzel az egész elbaltázott szabvánnyal, hogy nem monitorozza a kártya, hogy mi folyik át az egyes vezetékeken. Pont ezért égnek le a kártyák.
Szóval a probléma nagyon nem a vezetékek gyártóival van, hanem az NVidiával, aki csinált egy elbaltázott csatlakozót és még mindig nem ismeri el, hogy szar az egész. -
J.J. András
őstag
+2 tökéletesen egyet értek !
A gyártóknak eddig sikerült "üzembiztos" vga-kat gyártani, most meg nem...
és olyan terheket akarnak a nem olcsó árak ellenére a felhasználóra hárítani, amihez semmi köze a végfelhasználónak. Nekem az a lényeg, behelyezem a slotba, tápkábelt csatlakoztatom, és képet ad.Amerikai userek miatt van, pl. a mikrókon, NE DUGD A FEJED A MIKRÓBA ÜZEM KÖZBEN !
Most meg vegyek lakatfogós mérőeszközt ( wtf ????
) és legyek elektroműszerész ???
Miért is??? Mert az 1000÷2000 $ termék nem üzembiztosan látja el a feladatát ??? Ki tervezte? Ki gyártja? Ki ellenőrzi piacra kerülés előtt? Ez kinek is a feladata az EU-s szabványok szerint?
....és én, egyszerű földműves lakatfogóval fogok rohangálni a házamban, mert füstszagot érzek ?? / ugye az adóbevalláshoz is kell PC már, nem hogy a traktorom alkatrészeinek megrendeléséhez / .... tehát rákényszerít vegyek egy IT-terméket, és még én feleljek érte, mert a lakatfogóval nem jól tudom kimérni a csatlakozás hibátlanságát??
EZ UGYE 2025÷2026 ÉV, ÉS EZT KELL ELTŰRNI MERT HATALMÁBAN ÁLL A FELHALMOZOTT PÉNZKÖTEGEK TETEJÉN ÜLVE ILYENT FEJLESZTENI ÉS GYÁRTANI ....
és AZ USA ÉS EU NAGY FOGYASZTÓVÉDELME MEG TAPSIKOL HOZZÁ, A FÜLÜK BOTJÁT SEM MOZDÍTJÁK MEG ....A gépjárműveken ilyenkor visszahívást rendelnek el, és javítják a hibát. (legalább is eddig gyakorlat volt, most a VGA gyártók teremtettek egy rossz precedenst)
Vagy gyártanak majd olyan kapát speciális ergonomikus nyéllel, ha túl gyorsan kapálok vele, leég a kezem, akkor az én hibám lesz, miért nem vettem vissza a sebességből, és nem használtam csak a gyári specifikáció felén???
mi van ??? ez a mai világ ??? és valakik ezt el is fogadják :???
régen ilyenekért egy vállalat csődbe ment, senki nem vett tőle semmit .... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. A PC-gyártók pont ezt csinálják. És valóban megvan a kockázata, hogy a több csatlakoztatás után instabil lesz, de az nagyobb kockázat, hogy ha úgy hagyják, hogy az egyik 12 V-os ágon 12-14 A megy át. Akkor másfél-két év alatt megszenesedik, ahogy például látod a DSOGaming saját beszomálóját a témáról. [link] - ennél kevésbé veszélyes, ha megpróbálod újra bedugni és teszem azt tizedjére pont jó lesz.
#16 Ajándékok : Nem a táp oldalán van gond. Ott teljesen jó a közös 12 V-os ág. A gond az, hogy ezt kell egy söntellenállással úgy elosztani a VGA-n, hogy egységes legyen az áramterhelés a hat vezetéken. Ha mondjuk a VGA-kon lenne három söntellenállás legalább, akkor nem lenne semmi probléma, de az pár dollárral drágább gyártási költséget jelent.
#19 hokuszla : Ez nem jó ötlet, mert a 9,2 A-es limit az stabil áramerősségre vonatkozik. Pillanatnyi szinten akár 14 A is lehet ez, és az nem gond, ha ez csak egy pillanatig tart. Viszont, ha a tápgyártó azt mondja, hogy csinál egy olyan tápot, ami 9,2 A-nél nem enged ki többet vezetékenként erre a csatira, akkor a ma forgalomban lévő VGA-k 10 percenként fagyni fognak.
A jelenlegi implementációk mellett az egyetlen biztos megoldás a bekötés után a vezetékeken átmenő áramerősség ellenőrzése. És ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ennél jobbat csinálni, csak a jelenlegi hardvereknél más nem lehetséges. Egy stabil megoldás lenne amúgy egy helyett három söntellenállás a VGA-n, de mint mondtam az kb. 3 dollár többletköltség a gyártás szintjén per VGA. Nem véletlen, hogy az NVIDIA és a többi VGA-gyártó lemondott erről, mert tömeggyártásnál az a 3 dollár hamar több százezer dollár lesz, miközben problémát csak a bekötések talán 5-6%-ánál okoz? Alapvetően olcsóbb kicserélni a leégett hardvereket, mint drágábban gyártani mindet. Ergo a gyártók nem akarnak rosszat, de osztottak-szoroztak, és az aktuális implementációk a legolcsóbbak, még akkor is, ha ez a legmegbízhatatlanabb. De összességében így marad náluk a legtöbb profit a hardvercserékkel is.
-
Az OCP legalább pár centet jelenthet mennyiségnél a gyártónak. Jobb lesz inkább a profit, meg valami mesébe illő csodakábel, azon majd elmarakodnak
#15 GAI
"teljes élettartama alatt maximum 30x szabad kihúzni és bedug" [link]
#12 Watchdog
"Megoldás: a RAM gyártás átszervezése az AI szerverek igényeinek a kiszolgálására"
+1
Whaat, jól is néznénk ki tényleg és valójában ez megy
-
hokuszla
senior tag
Túlfeszültség-védelem (OVP/UVP): Megvédi a tápot és az eszközöket a túl magas vagy túl alacsony bemeneti/kimeneti feszültségtől.
Túlterhelés-védelem (OLP/OPP): Megakadályozza a tápegység károsodását, ha a kimeneti terhelés meghaladja a specifikációban megadott maximális értéket.
Rövidzár-védelem (SCP): Automatikusan lekapcsolja a tápegységet, ha rövidzárlatot észlel a kimeneten.
Túlmelegedés-védelem (OTP): Leállítja a tápot, ha a belső hőmérséklet túllép egy biztonságos szintet.Túláram-védelem (OCP): Figyeli a kimeneti áramot az egyes ágakon, és lekapcsol, ha a megengedettnél nagyobb áramerősséget észlel.
Fordított polaritás elleni védelem: Akkumulátoros alkalmazásoknál különösen fontos, megakadályozza a tápegység meghibásodását helytelen bekötés esetén.
-
Azt csak a VGA gyártója tudja, hogy a lehetséges 6 ér közül tényleg mindet kihasználja-e, és egyforma terhelést szán-e rájuk. Ha nem az elvi teljesítményhatárokat feszegető kártyáról van szó, elviekben az is megengedett, hogy 5 tüskén menjen nagy kakaó, a hatodikat csak a
becsszóra nem hazabeszélő és csak olvashatómanagement engine tápellátására használják. -
Ajándékok
aktív tag
A tápokból régen több ágon jött ki a 12V. Közösítették.
A vga-k rosszul bedugott csatlakozóval is tudnak működni (csak leégnek), vagyis azon is közös a 12v
A kettő között miért akarják megosztani? Miért nem elég 2*1 ér csavaros csatlakozással? -
bnorci71
addikt
ohhh shit
pedig nyugodt voltam, hogy nem NV-t hanem 9070-t vásároltam
A cikkből egy dolgot nem értek.
csatlakoztassam 1-3-6-10-x-szer amíg jó nem lesz......
bedugok egy csatlakozót bekattan a helyén van ha nem jó sokadikra mitől lesz jó???
"Azt gondolnám minél többször húzok szét egy csatlakozót annál instabilabb lesz a kapcsolat" mert ha elsőre nem volt megfelelően szoros az érintkező anya oldal sokadikra már csak tágabb lesz. -
Watchdog
aktív tag
A nagyobb áram arra fog folyni, ahol JÓ a csatlakozás, tehát kisebb az ellenállás. Azokon az ágakon viszont jobban melegszik a vezeték.
Ahol rossz a csatlakozás, ott kevesebb áram folyik, és ott jobban melegszik a csatlakozó.
A vezetékek és a csatlakozások egymást is melegítik... (ez a bonyolultsági faktor
)
Megoldás: a RAM gyártás átszervezése az AI szerverek igényeinek a kiszolgálására...
-
Mindig fog melegedni a kábel. A kérdés csak az, hogy mennyire. Ahogy tudom itt ezeknél sem az a baj, hogy rendes csatlakozásnál mennyire melegszenek, hanem, hogy, ha nincs rendben a táp csatlakozás 1-2 kábelnél, akkor a többi viszi át a szükséges áramot. Erre a többlet terhelésre viszont nincs tartalék a kábelben. Rossz (hiányos) csatlakozásnál szerintem el sem kellene indulnia a gépnek.
-
Alf65
csendes tag
Nálam ott kezdődik a kérdés: MIÉRT melegszik egy drót???
Csillió forintokat költünk magas hatásfokú tápegységekre, hogy aztán 10-20-30-40W a CSATLAKOZÓT melegítse?
Beszélgetni kellene elektromos szakemberekkel, mért van, hogy csak 10A-rel tervezik a tömör RÉZ drót terhelését?
Laikusabbaknak: a normál villásdugó 16A-re van tervezve.
Nézzétek meg, az milyen érintkező és ezekben mi van. -
Azt hiszem, rohadtul fordítva ülünk a lovon. A usernek nem dolga mérni az áramerősséget táp és VGA között, az a gyártóé. Mint ahogy az is, hogy biztonságos csatlakozókkal szereljék a termékeiket.
-
-
Benjami
csendes tag
Azokat a söntellenállásokat, aminek segítségével minden egyes tápvezetéken lehetne tudni mekkora áram folyik át rajta. Így nem fordulna elő, hogy a tökéletlenül érintkező tápcsatlakozó miatt a kártya teljes áramfelvétele 1-2 vezetéken keresztül történik, esélyt adva ezzel a csatlakozó/vezeték leégésére. Ebben az esetben ugyanis lehetőség lenne hibajelzéssel leállítani a kártyát.
-
novakt62
csendes tag
ezt nem igazán értem...milyen ellenállást spórolnak le?
Szerintem a melegedési problémát vagy a csatlakozó papa/mama okozza (a papa-mama tüskét/hüvelyt összeszorító erő nem megfelelő az alapanyag más rugalmassága/nem pontos mérete miatt, vagy a rossz felületkezelés miatt van túl nagy kontakt-ellenállás), vagy a csatlakozó belekrimpelt kábelnél maga a krimpelés a probléma. -
Lacika112
aktív tag
Ennek megint olyan szaga van hogy "rendszeresítettünk egy problémákkal teli csatlakozót, szóval más a hibás".
Két normális verzió van.
1. olyan fogyasztású csipeket tervezek amit ki tud szolgálni pl a 6 pin.
2. előírom a gyártóknak a kártyára kötelező pl a 3x8pin.
Ők a harmadik utat választották, rendszeresítettek egy problémás csatlakozót ami tagadhatatlanul problémákat okoz és belepiszkítanak a ventillátorba ami az ellenkező irányba fúj
-
Jól érzem, hogy itt a tápgyártók és a drótosok próbálnak mindenfélét mókolni csak azért, mert a VGA gyártók lespórolnak 5 ellenállást a havifizetésnyi kártyáról?
-
Olyan még mindig nincs, ami a fizika törvényeit kiütné…
de legalább a biztosítékot ne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
- 360 áthajthatós! Dell Latitude 5330 2 in 1 i7-1265U 10magos! 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- Apple Imac 21,5 Inch, Late 2015! Intel Core I5 + Intel Iris Pro Graphics. 1TB Háttértár!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4404
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, a meglevo alaplapodba nem jo, mert nincs rajta az a csiribiri csati....
/
Szerintem régen ez nem volt így, hanem csak a közép felső kategória kapta meg ezt a nevet.

Köszi a képet, többet mond mint 100 hsz