- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
A felcsatolásra lehet megoldás, ha configban 'wait for network'-ot használsz.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
Ezen az oldalon találod a felbontásokat (kicsit lefelé kell görgetni): [link]
Egy DVD vagy film az lehet 24 (48), 29 (59) ... vagy 30 (60).
Az európai sugárzott műsor vagy ebből felvett anyag alapvetően (25) 50Hz-es, azaz. 50 félkép/s (25db félkép a páratlan sorokkal és 25db a páros sorokkal, hogy ne villódzon). A korábbi hagyományos TV sugárzás (SD) = 576i , a FullHD = 1080i
Ha FullHD-nál kisebb a panel, akkor is az utóbbit kell beállítani. A TV vagy monitor hardvere leméretezi a saját panelméretére
-
válasz
kovbandi82 #31345 üzenetére
19 a 720p50Hz, viszont a
hdmi_group=2
hdmi_mode=39
már 1360x768 60Hz felbontást állítja be. Szerintem mozizásra nem túl előnyös a 60Hz, de ki kell próbálni.Elképzelhető, hogy osmc-n alapból nincs fent a samba? Ha csak betallózod a hálózaton, és úgy adod hozzá a médiatárhoz?
-
válasz
kovbandi82 #31342 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy a config.txt-be beírod a
hdmi_group=1
hdmi_mode=39Sorokat? Ez fix 1080i50Hz-re állítja a kimenetet. De lehet a kodi-ban is konfigurálni milyen felbontásban induljon, és ne a monitorról kérdezze le mit tud.
-
válasz
kovbandi82 #31272 üzenetére
Jogos, régen, még a systemd korszak elött volt kodi user, most pi. Persze simán lehetne bármelyik user, ami tagja az audio,video,input,dialout,plugdev,netdev,users,cdrom,tty csoportoknak. Ami biztonsági szempontból azért lenne praktikus, mert nem egy emelt szintű jogosultsággal rendelkező felhasználó nevében futna. Na majd a következő frissítéskor, ha eszembe jut...
Biztos okos dolog 1.0-ás SMB-t használni?
A /media/hdd3 mappára milyen jogosultságok vannak beállítva?
-
válasz
kovbandi82 #31270 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy te hova csatoltad, és azon milyen jogosultságokat adtál meg. Ha jól rémlik a Kodi készít magának egy kodi user-t, és annak a nevében fut. Vajon az a könyvtár és a kodi user milyen viszonyban vannak?
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31265 üzenetére
Ez nálam is gond volt. A megoldás az lett, hogy a Kodiban a Samba megosztás URL-jébe belevéstem a(z írásra jogosult) Samba felhasználó felhasználónevét és jelszavát. Onnantól kezdve ragyogóan menti a feliratokat a NAS-ra.
-
Flowtation
őstag
válasz
kovbandi82 #31244 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Dobnál egy kontaktot, akár priviben is?
Köszönöm! -
Kenderice
senior tag
válasz
kovbandi82 #31205 üzenetére
Köszi.
Bár én valami komolyabbra gondoltam amin vannak számgombok meg lejátszás vezérlő gombok is. Olyan TV táv-félére... -
válasz
kovbandi82 #31180 üzenetére
Simán belefér. Ezek csak századnyi eltérések, és ki tudja mennyire pontos maga a mérő eszköz?!
pl. nálam ez így néz ki:
vcgencmd measure_volts core
volt=1.3125V
vcgencmd measure_volts sdram_c
volt=1.2000V
vcgencmd measure_volts sdram_i
volt=1.2000V
vcgencmd measure_volts sdram_p
volt=1.2250V -
MrSealRD
veterán
válasz
kovbandi82 #31177 üzenetére
Közben konzultáltam a pi-hole fórumon.
Ez volt a megoldás:
sudo touch /etc/lighttpd/external.conf
sudo service lighttpd restartA lighttpd 1.4.50-ben van egy bug, és rossz a config fájl parsolása.
Nekem az alap blocklist van most 133 ezer blokkolt domainel. Ritkán van, hogy olyasmit blokkol ami kellene...többnyire jó okkal teszi.
Ma kipróbáltam egy 1,1 milliós listát amivel azért már nagyon sok oldal lehalt. Pl google.com elhalt míg a google.hu ment. De a port.hu szintén elhalt... Így azt visszavontam... de láttam 4,5 milliós listát is valakinél... Szóval minden viszonyítás kérdése. Ha valami mégis kell akkor lehet whitelistre tenni...
Igaz itt már több memória is kellett neki.
-
válasz
kovbandi82 #31178 üzenetére
Ezt hol írja, és pontosan mit?
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31124 üzenetére
nálam már 24 óra múlva is elhallgat. ilyenkor - webes felületen- stop a zenére és ismét play...
hogy mi okozza azt nem tudom, de nem lefagy a pi hanem a zene áll le...
(nálam rp2 és nevesincs usb-s hangkártya a hw) -
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #31103 üzenetére
Közben kipróbáltam, lokálisan csatlakoztatott meghajtón, ha kiadom a sudo chmod -R 777 /feliratmappa parancsot, de smb meghajtóra nem....
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31100 üzenetére
Az én samba megosztásom egy másik gépen volt, a Pi-t csak lejátszásra meg felirat letöltésre használtam, illetve a Kodi-ban a samba megosztás URL-jében a másik gépen létrehozott felhasználójának SMB adatait adtam meg.
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31098 üzenetére
Nekem LE-vel volt olyan, hogy a samba megosztásban lévő filmhez letöltött feliratot nem akarta a film mellé írni, csak memóriában tárolta. A film legközelebbi megtekintésekor persze újra le kellett tölteni. Aztán átírtam a samba megosztások útvonalát (URL-jét) úgy, hogy az tartalmazzák a megadott (írási joggal is rendelkező) felhasználó felhasználónevét és jelszavát is, azóta minden letöltött felirat ott marad a film könyvtárában.
-
z123456789
addikt
válasz
kovbandi82 #31013 üzenetére
Ja? Azt hittem az egy Linux.
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31004 üzenetére
van egy "régi" zerom... átteszem a kártyát a pi2 -ből... este kipróbálom...
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
öööö melyik zerón? a "régin" vagy az "újon" ?
-
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
Ha nem kell puccos WebUI, akkor rádiózáshoz simán elég egy alap rendszerre telepített mpd mpc páros.
Android telóról MPD Control, vagy Raspiradio-val vezérelhető. PC-ről pld. GMPC lehet jó hozzá.
Ezt az igényt simán, villám gyorsan kiszolgálja a zero is. -
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #30991 üzenetére
-
kovbandi82
őstag
válasz
kovbandi82 #30991 üzenetére
Most láttam telepíthető "rá" a kiegészítők közt KODI is.
-
válasz
kovbandi82 #30986 üzenetére
Ha nincs használva, az enyém is kikapcsolja a képet, de ha a tv-t oda kapcsolom, magától felébred (HDMI-CEC). Ha az általad írt config.txt módosítás nem hoz eredményt, nézd át az energiatakarékossági beállításokat, állítsd be, hogy ne kapcsoljon ki soha.
-
gazso75
aktív tag
válasz
kovbandi82 #30975 üzenetére
Mikor én is Raspbian+Kodi kombót használtam hasonlóan jártam, de nem fordítottam neki különösebb figyelmet. Raspbian-t háttérben használtam ( akkor még azon ment a motioneye, TM ), gyakorlatilag csak a Kodi ment.
Aztán LE lett belőle -
Degeczi
nagyúr
válasz
kovbandi82 #30941 üzenetére
Persze. Így, azonos típus mellett végképp, de még a hardverkülönbségeket is lekezeli a legtöbb disztribúció (de ott már nem mind, néha eltérő image kell a különböző típusokhoz)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #30934 üzenetére
Jártam már én is így a kép kalibrálással: nekem a két kis nyil kint volt, kép sarkától kívül. Csak úgy tudtam beljebb húzni ha a képről kitolva az egeret, kívül (vakon) fogtam meg őket.
-
válasz
kovbandi82 #30931 üzenetére
Nekem jó/elég a gyári repóból származó. Az igazi majd az lesz, ha végre megjelenik a stabil 18. Azon már működni fog az HBO go plugin.
-
válasz
kovbandi82 #30929 üzenetére
Simán. Nem nagy terhelés alkalmanként pár videót lejátszani, és a pihole sem annyira számításigényes feladat.
Végül melyik távvezérlő mellett döntöttél?
sati
Nem 3B+? A sima B+ nem gigabites
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #30922 üzenetére
Nekem meg egy PC-hez való Logitech vezetéknélküli egér/billentyű párosom van, mivel a Chromiummal netezek is (a Pi-m dual boot-os: OSMC / Raspbian).
-
stopperos
senior tag
válasz
Én vettem egy TSOP 31238 infra vevőt, és egy távirányítón bekódoltam pár gombot bizonyos funkciókhoz.
Amúgy meg telefonról a Kore alkalmazást használom. -
doberman
senior tag
válasz
a legegyszerűbben telefonról:
Yatse vagy Kodi Remote.
kicsit drágábban:
Microsoft Remote -
Tressy
senior tag
válasz
Utolsó az nem giroszkópos csak a nyilakkal tudod az egeret irányitani.Bár kodi irányitására teljesen megfelel
-
válasz
kovbandi82 #30917 üzenetére
a DLNA nem emészt fel annyi erőforrást, mint a direkt lejátszás
Ez biztos? Csak annyi történik, hogy DLNA saját protkolon küldi át a streamet. A dekodólása éppen olyan nehéz, mintha samba/nfs/... megosztásból játszanád le. Annyi a "könnyebség", hogy komolyabb DLNA szerverek valós időben transzkódol(hat)nak, hogy a lejátszó mindég olyan streamet kapjon amit biztosan képes dekódolni.
Amúgy meg próba cseresznye, valószínű nem lesz semmi gond a lejátszással.
-
gazso75
aktív tag
válasz
kovbandi82 #30373 üzenetére
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #30338 üzenetére
mindenkit IS...
-
MrSealRD
veterán
válasz
kovbandi82 #30274 üzenetére
Nem régóta használom. Alapvetően jól működik a szűrés, viszont észrevettem, hogy van néhány JS fájl amit olyan címekről akar behúzni néhány weboldal amit blokkol a pi-hole. Ilyenkor megvárja a timeoutot a chrome és így olyan mintha lassan töltődne le az oldal, közbe meg console-ba látom mi történik...
Nálatok nincs ilyen?
-
MrSealRD
veterán
válasz
kovbandi82 #30270 üzenetére
A pi-hole tárgyalása nagyon OFF lenne itt vagy belefér a topikba?
-
bacsomarton
tag
válasz
kovbandi82 #30264 üzenetére
Step-by-step leírás, de ugyan itt találsz egy nem túl régi bekonfigurált ISO-t is.
-
sztanozs
veterán
válasz
kovbandi82 #30104 üzenetére
Baja nem lesz, legfeljebb fagy, zörgős lesz a hang vagy elcseszi a memóriakártyán a fájlrendszert.
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #29911 üzenetére
ha jól értem:
vagy a BanánPi-nek mondod meg, hogy engedje az smb3 -2.1 alatti klienseket is, vagy a rpi-re kellene magasabb verziójú kliens...
látom közben meglett a megoldás... -
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #29909 üzenetére
mintha benne lenne a válasz a log-ban...
az SMB verziók nem stimmelnek. -
válasz
kovbandi82 #29548 üzenetére
Igaz! Az igazi geekek zenét is parancssorból hallgatnak!
MaCS
-
r0by
addikt
válasz
kovbandi82 #29182 üzenetére
Feltelepítettam próbára én is Stretchre a Pi Hole-t. Bejön eddig minden oldal, amit néztem, a totalcar is.
Igaz én a szolgáltatóm dns-t adtam meg telepítéskor és nem a google-ét. -
toth_janika
őstag
válasz
kovbandi82 #28921 üzenetére
Köszönöm!
Nincs több kérdésem, marad a kodi!
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
kovbandi82 #28894 üzenetére
Én az Adguard DNS szerverét állítottam be a routeren. Nekem bevált.
-
petya220
senior tag
válasz
kovbandi82 #28896 üzenetére
Hajrá!
sok mindent kiszűr. -
petya220
senior tag
válasz
kovbandi82 #28894 üzenetére
Én használtam!
A családban nem volt reklám!
Még az magentás tvbox-ból is eltűnt ._. De azóta más router.. ott meg nem lehet DNS-t(!!!!) állítani... :l -
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #28838 üzenetére
a kártyapc topikban adtam egy-két ötletet. ez amit linkeltél nagyon jó a tvheadend-hez de még az SDR rádiózáshoz is tökéletes. ha van belőle 2 még passzív radart is farigcsálhatsz belőle...
-
apezka
aktív tag
válasz
kovbandi82 #28838 üzenetére
Én anno ezt rendeltem. Én LibreELEC-el raktam össze és TvHeadEnd. Leírni nem tudnám mert igazából "össze ollóztam" a leírásokat. Ezért eset a Libre-re a választás is mert azzal találtam leírást is. Nem is használom igazából csak "ketyeg a polc hátulján és stream-eli a tv-t.
Mi lenne a cél? Helyi tv nézés, digitalizálás vagy stream?
Kérdésedre válaszolva: Pi fórumon elég jól kivesézik. De szerintem ha meg keresed azbest-tet, itt a fórumon, biztosan tud ajánlani valamit. Ő elégé otthon van a témában, több leírást is találni tőle a széles web-en!
Remélem nem haragszik meg hogy ajánlottam... -
válasz
kovbandi82 #28790 üzenetére
Ez engem is érdekelne
-
válasz
kovbandi82 #28689 üzenetére
És a pi úgymond maga alól menti a kártya tartalmát? Hálózatra?
-
válasz
kovbandi82 #28687 üzenetére
Ez a script az futó raspberry-n is megy? Vagy miért kell automatizálni?
-
válasz
kovbandi82 #28674 üzenetére
74, 75 sorokat ki kel törölni:
else
usageÉs a 124-134 sorok is feleslegesek:
read resp
if [ "$resp" = "i" ] || [ "$resp" = "igen" ]
then
clear
else
clear
umount /dev/$SDCARD'p1'
umount /dev/$SDCARD'p2'
echo "A program leállt."
exit 1
fi+A hozzá tartozo "echo"-k is csak a terminálra írnak neked. Ha átirányítod fájlba, akkor megmaradnak mint naplófájl", egyébként törölhetők.
Ill az rsync -vah paraméterezésből elhagyhatod a v-t, akkor nem meséli el miket másolt, csendben végzi a dolgát.
-
kovisoft
őstag
válasz
kovbandi82 #28677 üzenetére
Bocs, csak találgatok, mert a munkahelyemen vagyok, nem a RPi előtt. Mit írt ki a szkript utoljára? Ugyanolyan paraméterezéssel indítod crontab-ból is, mint kézzel? (leszámítva a <<< "i" részt) Próbáltad kézzel indítani ugyanúgy, mint ahogy a crontab-ba be van írva? Úgy látom, két "read resp" sor is van a szkriptben, milyen paraméterrel futtatod, egyszer vagy kétszer kell i-t beírni? Esetleg próbáld meg úgy is, hogy van egy newline az i után, pl:
sudo ./rpi_shrink.sh /dev/mmcblk0 <<< "i
"vagy ha két i-t kell beírni, akkor:
sudo ./rpi_shrink.sh /dev/mmcblk0 <<< "i
i
"Esetleg megpróbálhatod lecserélni a read resp sorokat resp="i" sorokra.
-
kovisoft
őstag
válasz
kovbandi82 #28674 üzenetére
Pl. indítsd valahogy így:
./valami.sh <<< "i"
-
válasz
kovbandi82 #28671 üzenetére
Az eredeti szkriptet CPT.Pirk publikálta, és én módosítottam itt-ott.
Ez lementi a kártya aktuális állapotát egy img fájlba úgy, hogy csak a valóban foglalt területet menti le, így akár kisebb kártyára is visszaírhatod a rendszert.
-
válasz
kovbandi82 #28659 üzenetére
Milyen rendszerről szeretnél mentést készíteni?
Az OSMC/LibreElec saját mentési funkciót biztosít, és nem magát a rendszert kell bitenként elmenteni, hanem elég a beállításokat, amit ezzel tökéletesen megoldhatsz.
MaCS
-
Yoshida
aktív tag
válasz
kovbandi82 #28437 üzenetére
Én ezt követve raktam át az sd-ről a winyóra: [link]
A winyó uuid résznél kicsit változott már, de úgy emlékszem a hibaüzenetből rá lehet jönni, hogy mit kell másképp.
Így hirtelen nem éreztem változást, amire használva van, az ugyanolyan gyors/lassú (nézőpont kérdése
)
Fut rajta domoticz ház okosító app, influxdb adatbázis progi, grafana (grafikus webes megjelenítő), kodi, transmission. Eddig bír mindent, és nem aggódok az sd kártya miatt. Mehetne az új raspian csak winyóról is, de nekem nem bootolt be, pendriveról ment, tehát működik az usb boot lehetőség, de 3 külső winyó közül egyikkel se sikerült, írják is hogy winyó függő, nem garantálják hogy minddel megy.
-
válasz
kovbandi82 #28375 üzenetére
pl. munin is jó lehet.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28363 üzenetére
Átlagos az 40-60 között
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28361 üzenetére
100% a maximális teljesítménye, tehát azt tudja, tudnia is kell. Akár heteken hónapokon keresztül is. A hőmérsékletet érdemes lehet szabályozni valahogy ( hűtőborda, kis venti, ilyesmi, mert különben ha eléri a max T-t akkor visszábbkapcsol az órajele, s Te esetleg szaggatást tapasztalhatsz a filmnézésedben, mert elveszett a lóerő" egy időre
Plusz persze egyéni preferencia, de én azt vallom ha hűvösebben megy egy rendszer, az csak jót tesz az élettartamának, de ez csak az én 100x-os biztonsági tényezőm -
Dave567
addikt
válasz
kovbandi82 #28311 üzenetére
Köszönöm!
Nem láttam használtan sajnos, de egyszerűbb a veszek hozzá kis dobozt is?
Vagy lesz még szükség valamire amit be kéne szerezni? Most lesz először ilyenem, úgyhogy picit láma vagyok hozzá. -
válasz
kovbandi82 #28312 üzenetére
Csekkold ezt, szerintem megoldja.
-
Dave567
addikt
válasz
kovbandi82 #28308 üzenetére
Köszönöm, és abból melyiket érdemes, mert ha jól látom abból is több van?
-
válasz
kovbandi82 #28305 üzenetére
Az nagyon fura.
-
válasz
kovbandi82 #28300 üzenetére
Elérakod a sudo-t a parancsnak.
-
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #28300 üzenetére
Attól függ, mikor kell lefutnia.
Időzítve, cron-ból?
Rendszer szolgáltatásként, induláskor, systemd service-ként?
Bejelentkezéskor, bashrc-ből? -
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #28293 üzenetére
Időkapcsolót elé és meg is van az automatikus ébresztés.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #28295 üzenetére
...foglal egy USB-portot, illetve jóval többet fogyaszt
-
válasz
kovbandi82 #28293 üzenetére
Nincs rajta bios, tehát mikor nem fut az OS, nincs ami felébresztené.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
kovbandi82 #28225 üzenetére
Szia,
Nem írtad el? -
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #28136 üzenetére
A pi2 is teljesen jó médiajátszónak, csak ott lehet minimális különbség, amit proci erőből próbálna lejátszani, de az nem gyakori és van amihez egyébként is licenszet érdemes venni (mpeg2, vc1 codec-ekhez, ha olyat néznél).
A pi2-ből két felé is van. Az eredeti pi2 BCM2836 soc-os. De később ennek a gyártását beszüntették, de az ipari megrendelők miatt továbbra is biztosítanak vele kompatibilis pi2-őt, ami valójában a pi3 visszabutított változata, v2.1. BCM2837 soc-os. Szóval ez utóbbi csak azért jött létre, mert több évre garantálták, hogy elérhető lesz pi2 (alakja, fogyasztása, képességei vele egyezőek), így aki kifejezetten pi2-re épített terméket, az nem maradt hoppon.
A ma újonnan kapható pi2 mind az újabb fajta és mivel újonnan nem olcsóbb, mitn a pi3, ezért szokták mondani, hogy a pi3 jobb választás. Csak, hogy érthető legyen a reakció
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28136 üzenetére
Az eladónál majd ha ott nem jutsz dűlőre PayPal megemlítesével újra nála, akkor PayPalnál kérsz pénz visszatérítést. Akár a szállítási díjakat is vissza tudod kapni
Itt tudsz segítséget találni:
https://rendeljkinait.hu/lexikon/garancia-termek-visszakuldese -
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28133 üzenetére
Hogy hogy Pi2 ?
Amikor én vettem a Pi3 olcsóbb volt az újabb mint a régi
Pl Pi3 Gearbesten 29,9$~7000 Ft ingyenes szállítással, Farnell-től pedig cakk und pakk 14 ezer Ft volt -
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
A Raspbian+LibreELEC dual boot NOOBS-zal (is) megoldható. őt, ha elég nagy a kártya még nagyon sok mindent tudsz rátelepíteni. Ha nem zavar a manuális - ims bemásolós - frissítés a Berryboot is elég nagy szabadságot tud nyújtani. A LE egy a végletekig kiherélt rendszer, viszont médiatartalmak lejátszására nagyon jó. Nem mellesleg kis helyigényű.
"Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva"
Pi3-nál lehet, Pi2-n Istenkísértés. Nálam még a 480p-s filmet is PPT tempóban vitte 100% SoC és 90% RAM felhasználtság mellett, úgy, hogy 256MB VRAM-ot kapott. Egy kilépés átlag 2-3 perc volt. Ugyanennyi VRAM mellett a sima LE fHD tartalmat - max x264 kódolású - max. 30% SoC és max. 50% RAM felhasználtság mellet viszi.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
Nekem teljesen új az az alkalmazás amit említettél, de os választásban tudok segíteni.
Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva (parancsikon az asztalon), az rémlik még nekem hogy az alap debian tárolóban ( apt-get install kodi) egy verzióval le van maradva a libreelec legfrissebb telepítőképéhez képest. De természetesen a készítőktől beszerezve a telepítő csomagot ide is fel telepíthető a legfrissebb kiadásEz alapján én a raspbiant ajánlom, hiszen széleskörűbben használható, s a dualboottal sem kell bajlódnod.
-
bhonti
aktív tag
válasz
kovbandi82 #27838 üzenetére
Bőven
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #27825 üzenetére
Nem kell aktív hűtés. Ha mégis valahogy nagyon terhelve van a rendszer és túl melege lenne, akkor szólni fog az egyik sarokban hogy melege van, és vissza vesz a cpu sebességéből, így automatikusan vissza hűti magát normális hőmérsékletre.
-
válasz
kovbandi82 #27816 üzenetére
Nyugodtan felteheted, nem kell codec-ettelepíteni, alapból tud(ismer) mindent.
Carvus
Ez a config fájl hogyan jött össze, mi alapján?
Pl panaszkodik is, hogy a Can't find include file /etc/samba/smb-shares.conf
De akkor minek include-olod?Azt próbáltad, hogy teljes hozzáférést adsz? Így egyből kiderül, hogy azonosítási probléma, vagy alapból nem megy.
(Nem tudom a felület ad-e iklyenre lehetőséget, nem használok osmc-t)
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #27816 üzenetére
Jó az osmc. Én libre elecet használok, ha nem jön be az osmc akkor annak is érdemes adni egy esélyt
Kodek alapvetően nem kell, ha mégis akkor lehet venni két félét a gyártótól, de ezt a tulajdonosok nagyon nagyon kis százaléka teszi csak meg, szóval ne aggódjmenni fog !
A szamba stream tökéletesen megy, de fontos a megfelelő sávszélesség ide is, mert anélkül szaggat így is úgyis. Wi-fin minimum g-s antenna 720p-ig utána pedig n/ac/ ethernet kábel
és sose akad meg a film pufferelni.
-
Celtis
veterán
válasz
kovbandi82 #26657 üzenetére
Több netrádió addon is van Kodira. Radio, Tunein. Ezek tízezernyi állomásból álló gyűjteményt tartalmaznak, ország szerint is listázva.
Most megnéztem, és pl a radio addon 105 darab magyar adót hoz. Szóval nemigen van olyan magyar adó, amit itt nem találsz meg.Én Libreelec-et használok mindehhez.
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26642 üzenetére
Akkor akár egy RPi2 is elég neked.
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #26640 üzenetére
Hát, libreelec 8 alól megy a youtube. Mondanám, hogy a zero-w -t is akár, de ott azért nagyban függ, hogy mire akarod kötni. Valószínűleg a legegyszerűbb a pi3. Az erős gyors és bátor, wifije is van, meg akár analóg kimenetei is.
A kodi addon libreelec 8-cal már fullhd-t is kezeli youtubeon sok esetben. A napokban futtattam más boxon és úgy látom helyrerázódott az is, hogy némelyik tartalmat (amit telefonon nem enged lejátszani vagy felnőttes tartalom), azt nem vitte az addon se. De most az ilyen jellegű teszt listánom végigment szépen.
Ja igen, az addonhoz érdemes saját youtube kulcsit generálni [link]
A rádiós rész is attól függ... vagy valami playlist vagy az addonok közül valami.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26155 üzenetére
ha gigabitesek a portok, és a kábelek is tudják, akkor a hálózati sávszélesség elég lesz...a 3 mega letöltésed a megabit vagy megabájt bár sok jelentőssége nincs mert igen alacsony...viszont a 3 hdd usb hubról az is csücskös lesz...mondjuk hiába a routeren a gigabites port ha a raspi1b csak 100as...mert a router és a board között max 100megabit a sebesség... itt a kérdés az hogy elméletben működhet ha 20megabitet számolunk 3d film streamre meg 3megabitet torrentre az 100ból csak 23, tehát marad 77megabited, csak ha a torrent meglódul streamelés közben akkor lesznek gondok...miért nem használod a routert dlna-ra inkább, és a raspi1b-t csak torrentre? eleve megkímélnéd az amúgy is gyenge board erőforrásait, a router meg bírná, de a kapcsolati sebességen nem javítana,max ha másik boradra cserélnéd amin van gigabites eth port ...mert akkor a teljes hálózati sávszélességet ki tudnád használni...vagy egy orange pi -re cserélni, ami lényegesen olcsóbb, igaz nem 64bites,de 1-2giga ramos, belsó 16gb emmc tárhelye van 1-2 modellnek,van aminek gigabites eth portja és wifije is van és van rá frissíthető armbian linux ami ubuntu 16.04.2 lts alapú, van rá közel 3300 app, 4*1.6GHz a cpu(linuxban max 4*1.3), 1-2GB GDDR3 ram... fele annyiba kerül mint a raspi3b, és amire neked kéne arra pont tökéletes egy ilyen... a raspi-k ilyen célra nem kimondottan jók
én is azért vettem naripc-t mert jobban hasznosítható mint egy málnapc...közel ugyan annyit tud van hogy fele annyiba kerül...
Raspi3b
4*1,2Ghz,1GB SDRAM!,100ETH,Wifi(itthon 16ezer csak az alaplap)
Opi+2e
4*1.6GHz,2GB GDDR3!*gyorsabb mint a raspi3b ramja,gigabites eth,wifi,16gb emmc+microsd(alin szettben,házzal,microsdvel,tápkábellel,postával 20ezer)
OpiPC
4*1.6GHz,1GB GDDR3,de csak 100ETH,wifi nincs(alin szettben,házzal,tápkábellel,postával kb.8000)
A NariPC-kre van frissíthető oprendszer, a málnákra nincslegalább is én még nem találtam anno
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26149 üzenetére
az a baj hogy ennyi mindenre a raspi1b nagyon kevés...
1x700mhz,512mb ram,2 usb2.0... ez pont olyan mint ha egy P3as géppel szeretnél meghekkelni egy szuperszámítógépet
eleve egy torrent sok ramot és erőforrást eszik letöltés/feltöltéskor
egy streamelés sem kis feladat...
10/100eth-en 120as net is max 80-90al fog menni stabilan, ha még ezen streamelsz is valami nem fog menni vagy akadni fog...tedd el emlékbe a raspi1b-t... -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26147 üzenetére
azt nézted speedtesten hogy nattolt-e a címed vagy pubic ip-d van?
belépsz a routerbe, megnézed milyen ip-t kaptál az ISP-től,felmész a speedtesztre, ha ugyan az a 2 ip akkor public ip-d van,ha eltérő a 2 ip, akkor nattolva vagy, tehát nem tudtsz portot nyitni az ISP irányába...ugyan ebben voltam én is a Diginél, DIGI200-as csomagban public ip-t adnak ki...Gyári rendszerrel nem próbáltad a routert? tp-link? nem melegszik kicsit túlságosan?
én 2őt már megsütöttem torrentéssel...2db 741-es tp-linkem volt, mind2 procija megsült
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26141 üzenetére
Erre a sok mindenre lehet kevés 1 Rpi1B, torrent is,stream is ráadásul nagy forgalommal...2in1ben esélyed nem lesz megoldani gondmentesen...eleve streamet vezetèken vagy wifin szeretnéd-e...gondolom vezetéken...nos, az a 6-8MB az kb a 60-80Mbit durván...ha az Rpi1B elég szegényes hw...512MB ram,100Eth,2usb...eleve a 3 vinyód usb hubon leterheli majd ezt kis hw-t, 20-40Mbiten meg fogsz tudni FullHD meg 3D filmeket streamelni...Rpi1B-t cserél valami vaskodabb boardra...a 120as netednek mekkora a garantáltja? Upc,digi,telekom? Nem mind1 torrentezés szempontjából sem...
-
Patice
nagyúr
válasz
vadkörte fórumtárs emlékeim szerint próbálta Pi-n az OMV-t..
-
azbest
félisten
válasz
pi1-essel 40 megabitet mértem [link]
-
Froclee
őstag
válasz
kovbandi82 #25842 üzenetére
Banana pi alkalmasabb NAS-nak. En azt hasznalok egybkent, OpenMediaVault-tal.
-
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #25834 üzenetére
"Elvben Openmediavault telepíthető rá..."
Nem csak elvben. Gyakorlatban is. Egyszerű, könnyen konfigurálható - nem synology-s - hatékony NAS OS. Nem tökéletes, de mi az. Említett célra használom én is egy Pi2-vel.
A belső "hálózatom" 100 megás - ASUS RT-N12D1 router a "központ" - nem tépi szét az istrángot, de nem is cél. 00:00 - 06:00 között tölt és jelenleg inkább annak örülök, ha minél lassabban.
Egyszerre max. 2 szálat engedek neki és azt is visszafogtam 150-200 KB-ra. Miért? Mert így úgy látja a forrás, hogy seed-ben vanHa napközben lóg fent, akkor mivel - Voda mobilnet - nem tud seed-elni, nem is érzékeli a tényt, hogy fent van, így nem csökken a seed-ben tartási időm.
-
válasz
Jó, jó, de milyen routert? Lehet nem is az a gyenge láncszem. A belső hálózat amúgy gigabites? Vagyis tudna 100Mbps-nél nagyobb tempót is?
Nem tudom mekkora torrent bubus vagy, de nálam nem megy soha 5-10-nél több, de a belső hálón tudja a 100Mbps-et, ha éppen samba megosztásra másolok(és nem megy a torrent, mert ugye az lejön a sebességből). A torrent sebessége sose hozott lázba, le is van korlátozva 1-2Mbps-re. -
válasz
Tudtommal a banana-n van gbites lan, meg sata vezérlő, pi-vel még rosszabb eredményeket érnél el, mint a routerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest