- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #18237 üzenetére
Hát nálam a 6.0.1 és 6.0.0 is akadósabb mint 5.0.8. A 6.0 filmekkel akad nagyon tekerésnél és léptetésnél. Sokszor volt az előtöltés. 6.0.1 már egy kicsit jobb volt filmek alatt ,viszont tegnap próbáltam volna zenéket hallgatni és megakadt sokszor a hang. Ahogy lépkedek a könyvtárakban úgy szakadozik. Maradok az 5.0.8-nál megint. 17 kipróbálásból felraktam de abban elég sok még a hiba. Többször magától újraindult nálam.
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #18217 üzenetére
Amint látod, itt mindenki lelkesen segít, magamat is beleértve. Tapasztalatból tudom, hogy probléma esetén az ember gyors segítséget vár. Ezért is válaszoltam a reptéren ülve gyorsan, de sajnos nem pontosan, lévén emlékezetből idéztem fel a beállítás útvonalát.(Na jó, ezt nem írtam mellé, mert azt hittem az ótvonal helyes.)
Viszont az nyilvánvaló, hogy van ilyen beállítás és az is, hogy kb. hol, tehát azért némi erőfeszítés elvárható. Ráadásul, ha bóklászol a beállítás menükben, abból csak tanulhatsz vagy olyan dolgokat találhatsz, ami neked hasznos, de fogalmad sem volt róla.
-
-
Froclee
őstag
válasz
szasanyi #18204 üzenetére
Na megnéztem. Ott van a perifériák is. Csak bal alsó sarokban expert-re vagy haladóra kell állítani a beállítások szintjét. Neked gondolom standard-en van. Addig állítgasd amíg a perifériák nem jelenik meg.
(#18208) cigam: ez meg nem Szasanyinak akart menni, gondolom.
-
Beni2360
félisten
válasz
szasanyi #18064 üzenetére
A nem minden napos használatnál én úgy oldottam meg, hogy egy billenő kapcsolós dugajba volt dugva és oda ballagtam és bekapcs, majd lefekvés előtt kikapcs, úgy mint anno a TV-nél.
Emlékei szerint eddig egy készülék tudta kikapcsolni teljesen. Legalább is a (220V) segítő fórumtárs szerint. De csak csöndbe íróm mert megszólnak. -
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #18064 üzenetére
HDD spindown megoldás Openelecben.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
szasanyi #18053 üzenetére
"...Viszont arra nem kaptam - számomra - egyértelmű választ, hogy akkor hálózaton keresztül / távvezérlővel sem lehet felébreszteni / bekapcsolni az eszközt?..."
Nem lehet, mert ha kikapcsolod (azaz pontosabban: leállítod a szoftvert) nem fut semmi - illetve a Pi-kben ezen kívül nincs semmilyen hardver eszköz - ami figyeljen egy ébresztére irányuló távoli hívást
-
PpenoO
őstag
-
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #18022 üzenetére
És biztos,hogy megcsináltad ezt a beállítást? Akkor szoktak hiányozni a finombeállítás kapcsolói.
Látom már megoldódott. -
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17986 üzenetére
Lehet én értem félre, de pont a 6.0->6.0.1 upgrade, amit akár automatikusan is tudsz engedélyezni.
Így van az adott Kodi verzió az adott Openelec release szerves része, külön nem frissíthető. Viszont a kipróbálásával sem kockáztatsz semmit. A Programok/Openelec settingsben van egy backup készítési funkció. Ha ezt lefuttatod, akkor egy fáljban letárol minden beállítást. Ezt a fájlt hálózaton keresztül a "Backup" nevű folderben éred el.
Ha ez a fájl megvan, akkor akár egy 6.0.1 újratelepítés után pillanatok alatt a mentéskori állapotába hozhatod az Openelecet. Ez a mentés mindent tartalmaz, az összes telepített addont, a beállításokat, a médiatárat stb. -
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17968 üzenetére
Van update menüpont, sőt automatikus frissítés is, de a fő releasek között avval nem lehet váltani, mert nem garantált a kompatibilitás. Hivatalosan nem is javasolt az upgrade fő releasek köztt, csak a clean istall.
Arról nem is beszélve, hogy ezek alfa (bétát írtam,korábban de hülyeség) releasek. Csak lelkes tesztelők használják, nem a az átlagusernek készülnek. -
psg5
veterán
válasz
szasanyi #17910 üzenetére
Innen letöltöttem a legfelső build-et. Igen úgy látom Kodi 17.
Nem csomagoltam ki, hanem a hálózatban lévő PC-men kikerestem az Openelec mappát a hálózaton abban az update mappát és bemásoltam.
Ezután újraindítottam a PI-t és kész frissítette magát.Egyenlőre aggaszt, hogy PI-t nem lehet kikapcsolni de gondolom nem baj a folyamatos üzemelés.
-
psg5
veterán
válasz
szasanyi #17905 üzenetére
Köszi!
Nos update mappába bemásoltam alegutolsó buildot és letölttem egy 3d iso fájlt a minta oldalról.
Kétszer néztük meg a bemutatót tökéletes volt, de a harmadiknál már elkezdett akadni. Miért lehet?
Valahol még be kell valamit állítani?
Most újraindítottuk és jó.
Nagyon tetszik! Köszönöm mindnekinek!
Borítót hogyan tudok filmekhez? Láttam valahol hogy milyen jól néz ki. -
sztanozs
veterán
válasz
szasanyi #17898 üzenetére
Ezt is a neten lőttem (példa):
OpenELEC:/flash # cat /proc/cpuinfo
processor : 0
model name : ARMv6-compatible processor rev 7 (v6l)
Features : swp half thumb fastmult vfp edsp java tls
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xb76
CPU revision : 7
Hardware : BCM2708
Revision : 000d
Serial : 00000000a71e83d4
OpenELEC:/flash #Biztos az lesz.
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17887 üzenetére
Úgy tűnik nem úszod meg az SSH kipróbálását. Welcome to Linux
A kolléga szerintem arra gondolt, hogy esetleg a Kodiban a rendszer/információ képernyők valamelyikén is ki van írva a serial. Én még azt is el tudom képzelni, hogy a papírdobozán is rajta van, de a cat /proc/cpuinfo a tuti.
Egy hasznos tipp. Puttyban a másolás nem Ctrl+C, hanem bal klikk. (Beillesztés pedig jobb klikk, ha valamikor szükséged lenne rá.)
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17866 üzenetére
A rapsberry pi store-ban kell megvenni.
De ha csirke vagy, akkor megveheted itthon is forintért háromszoros áron. -
Márton
nagyúr
válasz
szasanyi #17857 üzenetére
Mondjuk ez, bár kisebb bitráta, de 60p
Teljesen folyamatos-e a mozgás?
köszi -
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #17818 üzenetére
Hang kimenetnél érdemes a csatornák számánál ha tv-n nézed akkor 2.0 állítani. Illetve ha a hang közvetlen átengedést erősítőn keresztül be tv-n hallgatva kikapcsolni. Sok tv pl. nem tud mit kezdeni a DTS jellel. Igazából az a nagyobb gond , hogy sokféle a beállítás lehet mivel lehet állítani a rpi,erősítőn, tv-n is a hang tulajdonságokat.
Kísérletezgetni kell mire meglesz a megfelelő beállítás. -
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17790 üzenetére
Az SSH engedélyezése nem csinál semmit a grafikus felülettel. SSH-val egy másik gépről tudsz belépni a Pi-n futó operációs rendszer parancssori felületére.
Ehhez töltsd le és indítsd el a windowsos gépeden a putty.exe alkalmazást. Írd be a Raspberry IP címét és nyomd meg a connect gombot. Először le kell OK-znod egy biztonsági figyelmeztetést, majd egy karakteres felületen vagy ahol meg kell adnod a belépési nevet és jelszót (root/openelec). Ezután adhatod ki itt a linuxos parancsokat. Nagyon sok vicces dolgot lehet csinálni, de a napi használathoz ez nem fog kelleni. -
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #17770 üzenetére
Erről az oldalról töltsd le ezt a zippet és rakd rá egy pendrvie-re amit beraksz a rpibe. Nem kell kicsomagolni.
Kodiban belépsz a Rendszer/Beállítások/Kiegészítők/Telepítés zip fájlból és betallózod neki a pendrive-n a zip fájlt. Ő ezt feltelepíti.
Átlépsz az Kiegészítők beszerzése menüre. Itt már meg fogod látni a Leopold addons nevezetűt. Itt rákattintva a Szolgáltatások menüre előjön a Openelec RPI Config nevezetű addon.Telepít . Rákattintva már elöjön a Beállítás menüje.Elindul és a MISC alatt megtalálod az usb 1.2A beállítást. Bejelölöd és OKÉ-zol. Elmenti újraindul. -
-
válasz
szasanyi #17770 üzenetére
Úgy érti a kártyát berakod egy PC kártyaolvasójába, és az ott megjelenő FAT partíción megnyitod a config.txt
a portable notepad++-al. Módosítod amit akarsz, és mented.
Azért fontos, hogy nem a "sima" notepad-dal, mert a linux-os sorvégjeleket máshogy jelölik mint Windows-on, és ez mentéskor problémát okozhat.A másik megoldás, hogy telepíted a "tweak plugint" amit nemrég ajánlottak (most fejből nem megy a neve, keress rá), akkor openelec alatt, menüben is be tudod kattintani az áramkorlát feloldását.
Amúgy mit kötöttél rá, hogy nem megy? -
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #17763 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb egy addont felrakni és akkor ott a grafikus felület,egyszerűen állítható szinte minden.
-
Froclee
őstag
válasz
szasanyi #17763 üzenetére
gondolom azóta kiguliztad
Putty-val be ssh-zol a raspi-ra ésmount -o remount,rw /flash
nano /flash/config.txtitt módosítod a neked kellő dolgokat (vigyázz hogy ne maradjon előtte # jel), ha kész vagy ctrl + X, megkérdezi mented-e, nyomsz egy Y és enter. aztán
mount -o remount,ro /flash
reboot
ha így se megy, akkor aktív hub kell.(#16851) dugesz77: igen, ez még egyszerűbb.
-
lord.lakli
őstag
válasz
szasanyi #17556 üzenetére
Kingston nálam is hullott. Sandisk-el még nem volt gondom sem Pi 1, sem Pi 2-vel, se máshol. De ez csak a saját mintavételezési következtetésem
Évek óta 8 GB-os kártyát használok, de még egyszer sem éreztem szükségét a 16-osnak sem.
(#17564) cigam: szóval ugyanazt írjuk
Egy fél pillanatra írtam a hozzászólás miatt tévesen codec packnak, amit javítottam is. 15 perces cache-el olvasol?
-
cinemazealot
addikt
válasz
szasanyi #17542 üzenetére
A YT hiánya szerintem nem akkora probléma, hacsak nem akarsz aktívan részt venni videók közösségi tevékenységében (megjegyzések írása, like-olás, dislike-olás stb.), arra ugyanis ott vannak a Kodi YouTube, Vimeo stb. addon-jai, amik szerintem még jobb minőséget is adnak, mint a böngészőbéli megjelenések.
A kérdés már csak az, hogy vajon lehetséges-e pl. egy billentyűkombinációval váltani Respbian-ról (és annak egyéb alkalmazásairól) Kodi-ra és vissza, vagy csak a multiboot a megoldás?
(#17543) Blaise
Ugyan még nem ismertem ki annyira áRPit, de szerintem nem sokkal rosszabb / korlátozottabb rajta böngészni, mint egy okostelefonon vagy tableten. Csak el kell tudni érni valahogy, hogy ki tudd választani egyik-másik oldal asztali vagy a mobil változatát. -
cinemazealot
addikt
válasz
szasanyi #17538 üzenetére
A PC-s kérdésedre:
Még nem estem neki ennek a kutatási iránynak, de mindenképpen akarok majd vele foglalkozni, mert Asszony szeretne a videózáson (OpenELEC + Kodi) kívüli időben netezni rajta. Egyelőre addig jutottam, hogy a Raspbian-on futó Epiphany alapvetően jól teljesít, nyilván legfeljebb 2-3 tabbal. Alapértelmezésben viszont úgy láttam, nem megy rajta a YouTube, talán csak beállítás kérdése. Egyéb alkalmazásokat még nem vizsgáltam, de a gyári telepítésben ott voltak az irodai eszközök is, ami azért biztató. Szóval szerintem esélyes, de csak annyira, mint egy közép/belépő szintű tablet.
-
t256
őstag
válasz
szasanyi #17455 üzenetére
Most néztem meg egy Youtube videót, ahol a srác egy USB-Micro USB kábellel csatlakoztatta a Pi2-őt a tévéhez, így a tévé látta el táppal. HDMI-n pedig adta a képet.
Ez is egy járható út, ha külső HDD-t csatlakoztatunk? Sajnos a videóban leginkább a Genesis kiegészítőt mutatta be, HDD-t nem kötött rá. -
Brandynew
őstag
válasz
szasanyi #17188 üzenetére
Na és? Egyrészt kicsi az esélye, hogy garanciális időn belül tönkremegy, másrészt nem mindegy? Ha nem Aliexpres-en veszed, akkor pontosan 2x annyit fizetsz. Ha elromlik, akkor legfeljebb veszel egy másikat, és pénzben ugyanott vagy. Ha nem romlik el, akkor meg spórolsz egy csomót.
-
Brandynew
őstag
válasz
szasanyi #17171 üzenetére
Én Aliexpress-ről rendeltem.
Konkrétan ezt: http://www.aliexpress.com/item/Original-Raspberry-Pi-2-Model-B-1GB-BCM2836-Quad-core-SIC-Heat-sink-Full-5V-2A/32398516274.html
Ajánlom másnak is, mert meg vagyok elégedve az eladóval, készséges volt, eredeti, bontatlan csomagolásában küldte a Raspberryt és alaposan ki volt bélelve a boríték. Viszonylag gyorsan ide is ért (ahhoz képest, hogy Kínából küldte).
Választható többféle ház és többféle táp (nyilván az EU-s kell), a rendelésnél a megjegyzésbe kell írni, hogy melyiket szeretnéd.
A microSD-hez ajánlom őt, már vásároltam tőle, aznap föladta a csomagot, és garantáltan eredeti, új kártyát küld: http://hardverapro.hu/apro/elado_microsd_kartyak__sandisk_samsung_transcend_toshiba__3
De microSD-t is lehet Aliexpress-ről, eBay-ről rendelni, onnan még valamennyivel olcsóbb, csak jól meg kell nézni, hogy ki az eladó.
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #17105 üzenetére
NE vegyél hozzá semmilyen távvezérlőt egyelőre, csak ha valami gebasz lenne. Sokkal elegánsabb a TV távirányítójával kezelni. Mind az erősítőd, mind TV-d tudja a CEC-et. Ha minden jól megy (TV-ben a simplink, erősítőben a Kuro link engedélyezve van), akkor csak elindítod a PI-t és teljes természetességgel kezeled a TV távirányítójával.
Zene hallgatáshoz pedig a mobilos távirányító app-ot érdemes használni, hiszen nyilván nem fogod a TV-t bekapcsolni hozzá. De TV nélkül egy külső infra távirányító sem jó semmire, visszajelzés nélkül.
-
DarkByte
addikt
válasz
szasanyi #17096 üzenetére
Szerintem nem fogod megbánni. Elég egyszerű beállítani. Anyuméknak raktam össze egy RPi2-t úgy hogy sose volt Raspberry-m előtte. Körülbelül egy óra alatt beállítottam, WiFi-vel, mindennel. Pedig nekik régi CRT-jük van, úgyhogy még bénáznom kellett a Kodi menüjében mire rendesen beállítottam a kép pozícióját. De ilyen HDMI-s kijelzőnél eleve nincs.
(Szerintem többet paráztam a 4 érintkezős jack-ből RCA kábelen hogy jó lesz-e, de végül egy Sony camcorder kábel jó lett hozzá. Két dugót igaz fel kell cserélni a TV-be dugva, de amúgy szépen teszi a dolgát.)
-
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #17096 üzenetére
Lg -nél a HDMI CEC-et Simplink-nek hívják.Pioneer-nál meg Kurolink-nek. Ha valamelyik szerepel a adatlapokon akkor nem kell foglalkoznod a távirányítással. Illetve ha egy erősítő is van elé kötve akkor azon engedélyezni kell a jel átengedést. Ja és én 38 évemet tapsom tehát kis tacskónak hívhattok
-
-
válasz
szasanyi #17061 üzenetére
Mire használnád? Elolvastad a #17059-ben linkelt cikket? A logout-on (is) rengeteg magyar leírást találni hogy ki, mire, hogyan használja általában úgy, hogy lépésről lépésre végigvezet a teendőkön.
Ez nem a bekapcsolom és működik. Arra ott van n+1 kész termék. Itt minimum a "telepítést" ki kell tapasztalni (a neked megfelelő rendszert kiírni egy SD kártyára). No meg az eredeti koncepció szerint oktatást segítő (ön)fejlesztő rendszer, amivel olyan tudást szívhatsz magadba, amit később is kamatoztatni tudsz, + kis túlzással ezt te magad faragtad össze az asztal sarkán. Az építés élménye, a tanulás a kísérletezés mind mind jó móka.
Ha elakadsz, itt tudsz kérdezni. Általában kiokoskodjuk mi a megoldás, hogyan lehet továbblépni. -
consono
nagyúr
válasz
szasanyi #16970 üzenetére
Ez is csak 150-es, erről van szó:
http://www.arukereso.hu/halozati-kartya-c3658/tenda/w311m-mini-usb-p59779277/
szerk.: ez a hűtés beteg
KELL!
-
Froclee
őstag
válasz
szasanyi #16904 üzenetére
ezek közül max bd3d-vel lehet problematika, de a test build-ekkel mennie kell elvileg (#1203-at pl ajánlják - innen lehet őket letölteni). gondolom picit később egy stabil verzióba is bele fog kerülni.
De ahogy Spuri mondta, sokat nem vesztesz.
Legrosszabb esetben eladod pár ezer forint veszteséggel.
-
Froclee
őstag
-
válasz
szasanyi #16514 üzenetére
Na,ezt már végképp nem értem: mi a baj azzal, hogy tudsz úgy vásárolni, hogy ha a megvett termék nem felel meg az igényeidnek, akkor visszaküldheted?????? Könyörgöm, ez nem jelent kényszert a visszaküldözgetésre, hanem egy lehetőség. Ezek szerint az elállási lehetőség nélküli, kockázatosabb megoldás a Te műfajod?
Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a RPI Neked jobb lenne, mint egy kész médialejátszó. De a PI médialejátszóvá alakítása éppenhogy egy egyszerű művelet, onnantól viszont jó eséllyel van egy jobb felületed, mint legalábbis a legtöbb médialejátszónak, nem is beszélve a sokkal szélesebb körű lehetőségekről.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kés topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- Diablo IV
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Építő/felújító topik
- Apple MacBook
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest