- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
namilegyen #30598 üzenetére
Parancssorban kicsit nehéz olyan fájlokkal dolgozni, aminek a nevében szóköz van. Azokat idézőjelbe kell tenni. pl. sudo chown -R pi:users "/media/pi/my passport"
Mivel még nem mennek a dolgok, kezdetben ne használj szóközt a fájlnevekben. pl. nevezd át a mostanit.
mv "/media/pi/my passport" /media/pi/mypassport
aztán jöhet a
sudo chown -R pi:users /media/pi/mypassportEnnek megfelelően módosítsd az fstab-ot is. Nem lehet keverni a kis és nagybetűket! A my passport és a My Passport két különböző nevet jelent.
UUID=F2E2145CE214277F /media/pi/mypassport ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=$
-
namilegyen
tag
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/mmcblk0p6 /boot vfat defaults 0 2
/dev/mmcblk0p7 / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=F2E2145CE214277F /media/pi/My\040Passport ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=$# a swapfile is not a swap partition, no line here
# use dphys-swapfile swap[on|off] for thatA leírásod alapján próbálom beállítani a tulajdonosát a könyvtárnak.
pi@raspberrypi:~ $ sudo chown -R pi:users /media/pi/my passport
chown: '/media/pi/my' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
chown: 'passport' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárIlletve a grafikus felületen a fájlkezelőben sem tudok új mappát létrehozni.
Olyankor hiba a művelet nem engedélyezett az üzenet. -
válasz
namilegyen #30596 üzenetére
Semmi gond csak nekünk is tudni kell dolgokat, hogy segíthessünk. Pontosan hogyan néz ki az fstab sor?
Milyen jogosultságai vannak annak a könyvtárnak, ahova felcsatolod? Ki(melyik felhasználó), és mikor nem fér hozzá? -
válasz
namilegyen #30594 üzenetére
El ne áruld, hogy
- milyen rendszert futtatsz a Pi-n
- milyen fájlrendszert szeretnél felcsatolni
- az fstab-ban általad megadott helyre csatolja fel, vagy automatikusan próbálja meg használatba venni. -
namilegyen
tag
Azt tudja valaki, hogy a felcsatolt usbs winchesterre hogy lehet írás jogot adni? Látom de nem tudok semmit sem kezdeni vele.
-
Új raspbian kiadás jelent meg, ami már egy grafikus beállító varázslóval is rendelkezik.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gyula84 #30590 üzenetére
Mondjuk az értékesítési feltételekben?
"Ajánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel."
és céges adószám nélkül rendelni sem enged -
wassermann
Topikgazda
válasz
Degeczi #30583 üzenetére
Nem szabad PC elvárásokat támasztani egy néhány alkatrészből összedobott, régi mobiltelefonhoz hasonló - köze nincs az X86-okhoz - architektúráj,ú programozható hobby-cuccal szemben. A Raspberry Pi-k piszkosul olcsók a nyugati gyerekek számára és ők nem is akarják PC-nek használni, mint mi itt a szegényebb keleti végeken... : (
-
válasz
onlybecool #30586 üzenetére
Nekem egy 1 dolláros usb-s wifi dongle van a pi2-be dugva, és az 1080p videókat (3d is) röccenésmentesen lejátssza wifin keresztül egy 5 éves Asus routerről, amin usb2-es külső vinyón vannak a filmek. Túl van picikét ragozva ez a sebesség kérdés.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
onlybecool #30586 üzenetére
Bőven elég. A nyers bluray tartalom 1080-as filmeknél 22 Mbps, 720-asoknál 12 Mbps (és ezeknél a letöltött filmek jóval alacsonyabb, kb. félekkora igényűek)
(egyébként a RPi 3+-nál pont az a helyzet, h az USB2 nagyjából harmadolja amire a Gb-es hálózat képes lenne. De a föntiekre, filmnézésre a 100 Mb is több, mint elég) -
onlybecool
újonc
Amugy az a tapasztalat, hogy NAS-on keresztul a lejatszas akadasmentes?? Ugye a LAN-nak kisebb a savszelessege mint egy USB portnak
-
-
Degeczi
nagyúr
Hát a 10MB/s azért elég durva kompromisszum, amikor min. 4-5GB egyetlen film (de inkább a duplája), és többnyire nem mindegy, h pár film lemásolása mondjuk 10 perc vagy egy óra...
(ill. NAS-t nem csak filmekre, zenékre használunk sokan, de pl. digitális fotók backupjaként is, azok szintén hasonlóan nagyok) -
válasz
onlybecool #30581 üzenetére
Nem megtévesztő, csak kompromisszumkész. pl. én nem érzem hátránynak, hogy amikor a kodi éppen lejátszik valamit, addig nem megy a torrent. De mint írtam mindenkinek más az ingerküszöbe.
-
joysefke
veterán
válasz
onlybecool #30576 üzenetére
Hálószobában használnánk, heti egy két film lenne letöltve, majd azt néznénk. NAS funkciója nem lenne, illetve nem a RPI lenne a felelős az arányomért, arra ott van a rendes gépem.
FHD+ x264-et kéne bírjon.
-
Nana... Biztosan nem olvasta a hozzászólásodat, ezért 7/24-ben megy rajta a torrent(igaz csak 22 image-et oszt meg), van rajta samba fájlmegosztás (igaz csak 10MB/s a max, ha éppen nem csinál mást), kodi, fut rajta egy distrubuted.net kliens, és most tervezem, hogy pi hole is legyen rajt. Persze mindenkinek más az ingerküszöbe, elvárása. Tisztában kell lenni a korlátaival.
-
Noxy
veterán
Nem tudom de sokan sokmindent látnak az RPI-ben. Azt el kellene felejteni hogy töltsön le jó pár torrentet, seedeljen, de közben játsza le a full HD filmet is. Ja meg közben azért még másoljon fájlokat is.
Rendszeres torrentésre, fájl kezelésre alkalmatlan.
Erre ott a NAS, amire média kiszolgálóként tökéletesen megfelel. Pld: A Kodi. -
chris-v
senior tag
Tavaly novemberben rendeltem Pimoroni-ról. Ha 1 év garancia van rá, akkor még garanciás. Bár nem is tudom, hogy hogyan lehetne intézni velük. Ha vissza kell küldeni, többe kerül a posta szerintem, mintha vennék egy újat.
Azért lehet írok nekik pár sort, hogy ilyenkor mi a helyzet. -
joysefke
veterán
sziasztok!
rpi át tudja nyomni HDMI-n a hangot? Hdmi cec működik ?
2.0A-es minőségi töltő elég lehet 3B+ -hoz?
van a malnapc.hu-nél jobb beszerzési forrás?
előre is köszi!
-
-
Srácok, Pi Hole problémában ebben a topikban tudtok segíteni?
-
lkristóf
senior tag
válasz
Degeczi #30563 üzenetére
Persze értem én, eddig médialejátszónak használtam de már van tvboxom ami kiváltotta, és ha már van egy rpi-m akkor megcsináltam ilyen filmmegosztó központnak, oda töltöm le a filmeket amit hálózaton keresztül simán lejátszik a tvbox, csak ha gépre mozgatnám a filmet azt találtam lassúnak.
Internetes rádiónak is átalakítanám csak kéne hozzá valami érintőkijelzőt venni, hogy kényelmes legyen.
-
golya87
őstag
válasz
Kicsirics77 #30554 üzenetére
A sorozatok mennek, egy óránál többet pedig nem tv-zek, vagy ha igen akkor teljes évad dara...
Egyelőre nem showstopper a lan bug. -
lkristóf
senior tag
Sziasztok jelenleg egy Model B+ verziót használok torrentre meg fájlmegosztásra samba segítségével a kb ~5 MB/s sebesség fájlok mozgatására hálózaton keresztül elég karcsú, ha megvenném a legújabb pi 3 b+ t akkor jobb eredményt tudnék elérni?
-
-
-
golya87
őstag
válasz
Kicsirics77 #30552 üzenetére
Sima OSMC.
-
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Korábban írtam, hogy valami probléma van zero w-vel, mert nincs wifi. Konkrétan mintha nem w lenne. Működött minden rendben, aztán egyszer csak eltűnt a wifi.
Nem nagyon volt időm vele foglalkozni, napokban újra elővettem és próbálgattam. Mindegy milyen rendszert telepítettem, mindnél ugyan az volt a hiba, mintha eltűnt volna a wifi modul belőle. De minden más rendben működik.Másra nem nagyon tudok gondolni, mint hogy végül is tökre ment. Viszont ahogy olvastam elvileg a bluetooth és a wifi egy egység. Ettől függetlenül lehet, hogy a wifi rész elszállt?
Találkozott már valaki ilyen hibával? -
Megjött a Pi3 B+. Fel is ment rá a pi-hole (bár elsőre volt valami nyűgje, mert telepítés után nem ment az update, upgrade), de néhány óra használat után elég meleg szerencsétlen (gyári piros-fehér házban van). Szeretnék rá tenni bordát + valami kisebb aktív hűtést. Nem bonyolultan, csak egyszerűen. Azt néztem, hogy a hát tetején pont ki lehet vágni egy 4x4 vagy egy 5x5-ös részt, így van helye a ventilátornak. Azt jól látom, hogy gpio portról húzzák hozzá az 5 Voltot? Alin-ebayen kb. ugyanazt a pici ventit árulják, de ha a lábakat átalakítom, hogy passzoljon a gpio lábaira, akkor azért nagyobb lesz a választék.
-
golya87
őstag
válasz
onlybecool #30542 üzenetére
Nekem csak a film magában be szokott akadni Kodinál. Pi3B+ LAN drivere sajna bugos.
-
válasz
onlybecool #30544 üzenetére
Akkor erre egy valódi NAS-t kell használnod. A RPI elég kompromisszumos erre a célra, multitaskban meg különösen.
MaCS
-
válasz
Egész nap (7/24) filmeket nézel? Mikor alszol/dolgozol/mást csinálsz nem ér rá letölteni?
-
válasz
A raspberry-n a wifi/ethernet és az usb adatfolyam egy csatornát használ ami 480Mb/s-os, ezért lehet a megakadás. Hiába bírja a hdd ha a pi nem a 2-t egyszerre.
-
válasz
onlybecool #30542 üzenetére
A legegyszerűbbet nem próbáltad ki: Kodi-hoz van transmission plugin, ami képes leállítani a transmissiont arra az időre, amíg a Kodi lejátszik valamit.
-
onlybecool
újonc
Sziasztok egy rPI 3B+ hasznalataval van gondom, film lejatszasa kozben ha tolt a transmission a hatterben akkor par masopercenkent megakad a film. Egy 3TB-os vinyo van usb-n keresztul hozzakozve es osmc-t hasznalok. Amennyiben beállitok 1mb-os sebesseg korlatot, akkor nincs gond de 4mb/s sebessegnel mar azert szaggat egy 720p-s film. Valakinek mukodik igy megfeleloen??? Hasznalja valaki igy??
A vinyo siman mutat ~25mb-os irasi sebesseget teszt soran. iotop-al nezve latszik, hogy vannak irasi csucsok es akkor akad meg a lejatszas, ilyenkor a proci is boven negyed terhelesen van illetve tobb mint 500mb memoria van szabadon.
Amiket eddig kiprobaltam:
- smb fajlmegosztas kikapcsolas
- ntfs lecserelese ext4-re
- overclocking
- Transmission cache meret allitasa a config fajlban
- gpu memoria noveles 320mb-ra
- ionice level allitasa az adott processnek egeszen real-time-ra maximum prioritassal de semmi hatasa
- audio passtroughValakinek van otlete?? Az az igazsag, hogy igy terveztem hasznalni es most nagyon letort, hogy nem mukodik.
Helyesirasi hibakert elnezest, telorol nyomom
-
-
válasz
DEGU83 #30537 üzenetére
dmesg mit ír mikor rádugod? Automatán oda csatolja, vagy fstab-ban meg van adva (mount mit ír rá)? Melyik felhasználóval szeretnél oda írni? Grafikus felületen, vagy valamelyik távoli elérést biztosító szolgáltatás segítségével(ssh, samba,...)
Ha nincs rádugva a lemez, akkor udsz abba a mappába írni? Mik a /media/pi/Elements/ mappa jogosultságai? -
-
DEGU83
tag
Hát érdekes ez az egész! Van három sd kártyám, a két 8 gigáson van egy raspbian és egy ubuntu mate, mind a kettővel kezelhető a külső hdd. Igazából pontosítok nem történt frissítés, csak annyi hogy az újonnan feltelepített 32 gigás kártyára a raspbian felismeri a külső HDD-t de írásvédettséget jelez. Nem tudok letölteni, mappát létrehozni stb.... valahogy csiribálni kellene de nem tudom hogy kell :-) elérem a fájlokat de nem tudok újat létrehozni illetve letölteni se rá
-
-
Kicsirics77
veterán
le a kalappal a revolt kft előtt,ma reggel ért oda a gariztatásra küldött pi3b+,hívtak,hogy még ma feladják a csere lapot utánvéttel
-
DEGU83
tag
sziasztok,
van egy kis gondom, rapsbian alatt frissítés után a külső HDD elvesztette a jogosultságát. Nem tudok rá letölteni, új mappát készíteni stb... hogy tudom visszaállítani, hogy ne legyen írásvédett? -
válasz
szpeti40 #30523 üzenetére
A legvalószínűtlenebb eset, hogy a rosszul települt csomag okozza a problémát. Inkább azt kellene kideríteni, hogy pl. engedélyezve van-e a service:
sudo systemctl status transmission-daemon.serviceErrre a parancsra jó esetben ezhasonló a válasz:
● transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Mon 2018-06-25 19:56:32 CEST; 1 day 14h ago
Main PID: 343 (transmission-da)
Status: "Uploading 32.48 KBps, Downloading 1.52 KBps."
CGroup: /system.slice/transmission-daemon.service
└─343 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-error -
válasz
namilegyen #30522 üzenetére
apt-get purge transmission ha jól emlékszem
-
namilegyen
tag
Két napja nyúzom a pít de a transmissionnel nem bírok. Egyszer sikerült elérni aztán újraindítás után már nem indult el a daemon. Le lehet valahogy az egész programcsomagot törölni vagy kezdhetem clean installal? Bocs a Láma kérdésért de teljesen béna vagyok linuxból.
-
Raspbian gui-s változatában van valami alvás időzitő? Mert pi 3b-re volt rakva egy kis lcd tesztelni óra futott rajta, elmentem itthonról, és mire hazaértem, az lcd megakadt kb 30 perccel hogy elmentem, és a pi-t ssh-val nem értem el. Ez miért lehetett?
-
-
pavika
tag
Köszönök minden segítséget. Működik a pi3 raspbian alatt a transmission. Bár volt egy kis jogosultsági problémám, de sikerült megoldani. A külső hdd most ntfs-re van particionálva. Örülnék neki, ha inkább exfat-ra lenne. A pi kezel exfat-ot? Ha igen milyen paranccsal tudom telepíteni?
-
Egy-két
tag
válasz
llacee #30512 üzenetére
Bevallom, én csak ismerkedtem azzal a lappal, aztán más irányba terelődött az érdeklődésem.
Viszont az tuti hogy tudtam az otthoni wi-fire csatlakozni vele és webszerver is tudott futni rajta, így szabályozás és vezérlés megoldható más eszközről is (pl mobil).
Azt nézd még majd meg, hogy melyik node típus az újabb/jobb, mert ha jól tudom nem rég volt egy generáció váltás, hátha ez feature változást is jelent!
Esetleg kérhetsz még tanácsot arduino csoportokban, ott nagyon népszerű ez a lapka -
-
-
llacee
őstag
válasz
Egy-két #30509 üzenetére
Köszi, ki is próbálom, bár már az appok készek raspi-ra.
[link] találtam eladót, de itt mind azt látom, hogy wifi peer-to-peer
Akkor a belső hálózaton csüngő többi wifi eszközzel nem is tudom vezérleni, csak aki rácsatlakozott?Kültéri megoldásként most mondta a kollégám, hogy nála két éve meg egy Zero egy terasz szerűségen Kerek hungarocell parfétorta dobozban + macska alom belül.
-
llacee
őstag
válasz
MaCS_70 #30507 üzenetére
Igen ez is egy gond, nyáron 10<>19h között sütné a nap. SD kártyának is túl kéne élni. Kulturáltan nem tudnám árnyékba tenni...Pedig már az alkalmazások mennének, de az elhelyezés néha bonyolultabb és a szép megoldásokat jobban szeretem.
Akkor inkább mást találok ki. Köszönöm szépen az infókat. -
Én inkább a melegedéstől tartanék egy lezárt dobozban. Bármennyire is kevés hőt termel, a dobozban levegő van, műanyagba zárva, tehát nem túl hatékony a hőleadás. Így simán össze tud "gyűlni" a hő körülötte, ami nem túl egészséges a működés szempontjából.
A pingvineket is gyakran a hőguta kerülgeti, ezért emelgetik a szárnyukat!
MaCS
-
Kicsirics77
veterán
Itthon semmi,szerintem a 3600 lesz a ludas mert lehet fix ip van állítva mindennek,de őszinte leszek vagy 3 éve nem nyúltam a routerhez mert minden működött,1.1.7 openwrt-vel,majd holnap patkolom bent mert ma már nem foglalkozom vele,a franc aki megeszi,hogy ilyen kis semmiséggel szívat szerintem.
-
llacee
Igen, csak a párásodásra, és minuszokra kell figyelni.Kicsirics77
A link LED világít ha rádugod? Nincs valami spéci konfigurációja(mac szűrés, statikus IP, stb...)? A Network -» Switch menüben látszik hogy rádugtad, felépül a kapcsolat?pavika
Elég a transmission-s részt végrehajtani, ilyen egyszerű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Spórolós topik
- EAFC 25
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Xbox tulajok OFF topicja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest