-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vkp
aktív tag
válasz
joysefke #30677 üzenetére
Ha mediaplayernek veszed/vennéd, akkor el kell azon gondolkozni, hogy jobban jársz-e valami boxal, ami erre van kitalálva.
Én zömében beépített rendszerben (beléptető, házvezérlés, akármi) használom őket, általában nem házban, hanem riasztós dobozban vagy szekrényben, nem bedugós táppal, hanem a rendszert egyébként is ellátó tápról tüskesoron keresztül tápolva, így ezek nem plusz költségek. Kártyából meg azért veszem meg a drágát, mert elég cifrán tudok káromkodni, ha emiatt elő kell szedni a nagy létrát vagy az ollós emelőt, hogy kicseréljem. -
vkp
aktív tag
válasz
joysefke #30672 üzenetére
Sok küzdés után nekem ezek váltak be:
https://ipon.hu/shop/termek/sandisk-extreme-pro-32gb-microsdhc-90-mbs-sdsqxcg032ggn6ma/1573326
-
vkp
aktív tag
válasz
toth_janika #30188 üzenetére
Időnként jövök és elmondom: Sandisk Extreme Pro-t kell használni.
Amióta lecseréltem az összes PI-ban amit használok (~20 db), semmi problémám velük.
-
vkp
aktív tag
válasz
wassermann #23237 üzenetére
Vagy veszel szép megoldást:
-
vkp
aktív tag
válasz
cinemazealot #21833 üzenetére
Bootot kell csak kártyára rakni, rendszer pendrive-ra, akkor az sem gond, ha kontaktos a kártya
-
vkp
aktív tag
válasz
Brandynew #21135 üzenetére
"csináltam egy szolgáltatást, ami induláskor dvb-c módra állítja át a tunert, még mielőtt a tvheadend indulna
itt a script [link]
/usr/bin/dvb-fe-tool -a 0 -d DVBC/ANNEX_A
A -a 0 azt mondja meg melyik tunert állítjuk, ezt a scriptben neked kell megfelelő számúra átírni. A 0 az első, a /dev/dvb/ -ben látod mik vannak.
Ja és ha több tunered is van, akkor lehet változik a sorrendjük indulásonként.
Egy /etc/modprobe.d/options-dvb.conf (nem a neve hanem a helye a lényeg) fájba megadhatod, hogy az 0ás legyen mindig:
options dvb_usb_cxusb adapter_nr=0
A dvb-tools csomagban van ez a segérdprogi amit hív (dvb-fe-tool ), azt telepíteni kell hozzá.
/etc/init.d/tvheadend fájlban kell módosítás, a Required-Start: részhez hozzá kell adni a dvbc-switch -et (ez a neve a másik scriptnek)
ja és persze
sudo update-rc.d dvbc-switch defaults
sudo update-rc.d tvheadend defaults
parancsokkal frissíteni kell a rendszer indulását is a scriptek módosítása után, hogy hasson is.
Ez ubuntu/debian/raspbian renszereken valsz gond nélkül megy. Ha valami újabb vagy más fajta rendszer van, akkor ott lehet kicsit máshogy kell. A lényeg, hogy a tvheadend indulása előtt át kell kapcsolni C módra a tunert."(azbest üzenete)
-
vkp
aktív tag
Sokat szívtam samu, kingston kártyákkal, aztán valaki linkelt egy cikket, hogy érdemes olyan kártyát használni ami tud wear leveling-et. Azóta Sandisk Extreme Pro kártyákat használok és megszűnt a "eltűnt filerendszer" és az egyéb bajok.
-
vkp
aktív tag
válasz
Virág et. #16524 üzenetére
[Openelec Edition] még mindig 90 ejró.
-
vkp
aktív tag
válasz
Arolotifar #15749 üzenetére
Van egy Universal Movie Scraper, elég jól működik, megtalálja magyar nevek alapján is a filmeket.
-
vkp
aktív tag
válasz
wassermann #15746 üzenetére
Amióta kihajítottam az összes sz@r kingston meg samsung kártyát és vettem mindegyik pi-ba sandisk extreme pro-kat, azóta egész stabilan működnek
-
vkp
aktív tag
válasz
yossarian14 #15167 üzenetére
ITT pedig találsz egy bár régi, de magyar leírást.
-
vkp
aktív tag
UPC Horizon Go-hoz tud valaki plugint Kodi alá?
-
vkp
aktív tag
Totális kommanderhez is létezik sftp plugin, kugli segít előásni.
-
vkp
aktív tag
Beta OE nekem is okozott anomáliákat, nem minden kiegészítő működött, keresés indításakor újraindult, nem lehetett billentyűzet nyelvet állítani, stb.
-
vkp
aktív tag
Kérdezték többen, hogy érdemes-e venni PI2-t media centernek.
Pár hetes tesztelés után azt mondom, hogy mindenképpen, Openelec van rajta, minden (nálam) létező formátumot játszik, xvid, dvd, mkv, bluray mappából és iso-ból is.
3D-t is teljesen jól bírja.Ami picit lassú, az a bluray menük, de az is vállalható.
Nem kellett semmit szögelni rajta, telepítés után egyből ment a HDMI-CEC, kapcsol mindent ahogy kell, tv távjával lehet nyomkodni.
Próbaképp van rajta egy MS Mediacenter távirnya, azt is kezelte minden telepítés vagy config nélkül.
-
vkp
aktív tag
Keresek valakit, aki pi-t kötött össze arduino-val rs485-ön.
Kérlek írj egy privátot.
Köszi -
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #7208 üzenetére
Nekem járt úgy egy microsd kártyám, hogy readonly lett a pi-ban. Ami ugye microsd-nél nem létezik
Se windows, se linux alatt nem lehetett vele mit kezdeni, csak olvasható.
Valami 4gigás régi Samu, ment a kukába. -
vkp
aktív tag
Korábban valaki írta, hogy házvezérlést akar csinálni pi+arduino-val. Lett abból valami?
-
vkp
aktív tag
Terveznek új verziót amiben más usb hub lesz esetleg?
-
vkp
aktív tag
Pi, usb hangkártya mikrofon bemenet néma. Kétféle c-media cuccal próbáltam, a létező összes beállítást végigpróbálva, de nem megy.
Ha bárkinek bármi ötlete van, azt szívesen látom. -
vkp
aktív tag
válasz
sanchomuzax #6549 üzenetére
Én google cloude message-t használok, valaki becsönget, akkor a regisztrált telefonokra jön üzenet, hogy csengettek, meg feldobja popup-ba a kameraképet. (Meg rögzít 3 képet, amit naplóz, ez visszakereshető, meg lejátszik beállított zenét)
-
-
vkp
aktív tag
Nagyjából kész a csengő project.
Kapuban egy Pi, rajta egy kamerával.
Vendég megnyomja a gombot, Pi lejátsza a bocibocitarkát, valamit push üzenetet küld a beregisztrált androidos telefonokra, valamint egy windows media centerre, ami tv-ként funkcionál a konyhában.
Minden csengetésnél rögzít 3 képet, amit tárol, kereshetően visszanézhető.
Mind a media centeren, mind a telefonokon lehet nézni a kamera stream-et, valamint visszakeresni a korábbi képeket.
Be lehet állítani az értesítéseket, hogy otthontól távol ne zörögjön, valamint időszakot is, hogy pl. éjszaka se ébresszen fel a szomszéd alkesz. -
vkp
aktív tag
válasz
csimpas #6259 üzenetére
Hőmérő szenzorhoz körbe kell húzni a kábelt a házban.
Kamera modulhoz kapsz a kínainál hosszabb kábelt, de csak ilyen 50centiset, valószínűleg nem is nagyon fog többet elbírni, ergo odateszed a pi-t, ahol a kamera van.
Relémodult pár forintból te magad is építhetsz hozzá, van elég sok rajz/leírás. -
vkp
aktív tag
válasz
vzoltan #5738 üzenetére
Nekem most kettő van, az egyiken egy csomó gomb, egy relépanel meg egy usb dimmer, a másikon egy léptetőmotor ami egy monitort forgat, meg egy usb modem sms serverhez. Kénytelen vagyok kétóránként rebootolni, mert eldobja valamiért az usb-t és onnantól nem megy a modem se.
-
vkp
aktív tag
Nekem elég vegyes érzelmeim voltak a pi-n a ds1820-as szenzorokkal, ismeretlen okból pár óra után megállt az egész, nem volt stabil. Próbáltam usb-s 1wire cuccal is, ott meg az usb-t dobálta el.
-
vkp
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5390 üzenetére
Óvatosan, nekem ilyen táp két hónapos korában pukkkant el, elvitte magával a disket.
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4058 üzenetére
Nem igazán érné meg, az embereknek kevés a pénze, akinek meg van, az megveszi a nagy gyártók termékeit.
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4053 üzenetére
Android
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4051 üzenetére
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4048 üzenetére
Meg lóg rajta 3 ups, azokat monitorozza, meg egy gsm modem, ami küld sms-t, ha gond van, meg lehet sms-ben vezérelni bármit ami rá van kötve.
-
vkp
aktív tag
válasz
lord.lakli #4046 üzenetére
Pár dolgot vezérel, lámpák, klíma, fűtés, ilyesmik.
-
vkp
aktív tag
válasz
wassermann #4036 üzenetére
8 relém van rákötve a gpio portokra, nem volt még belőle problémám, hogy high-on vannak a portok.
-
vkp
aktív tag
w1-gpio és w1-therm modulokkal használók ds0820-as hőmérőket.
A gondom az, hogy ez fixen a 4-es gpio portot használja, ahová viszont más eszközt kellene tennem.
Van valami mód rá, hogy átrakjam máshová? -
vkp
aktív tag
PoE is nagyon jó lenne, nyilván ahhoz jobban át kellene tervezni a boardot.
A másik, hogy igazán elcseszett tervezés a kilógó sd kártya foglalat, nekem az egyiken eltört, mert hülye voltam és szarul fogtam meg amikor beépítettem. -
vkp
aktív tag
Én egy intel atomos lapot cseréltem le két ok miatt, az egyik a fogyasztás, a másik, hogy az atom az egy rezsó, nyári melegben volt amikor 39 fok volt a szekrényben ahol tartom.
PI-vel most nem megy 30 fok fölé.
Ami miatt még PI lett, az a GPIO. Mivel hávezérlésre (is) használom, ezért fontos volt, hogy legyen rajta valami kimenet, de főleg bemenet, mert a régi atomos lap printerportjára volt akasztva pár nyomógomb is.
Egy dologgal nem vagyok megelégedve, de azt megoldottam máshogy, egyik disztrib alatt se kezeli rendesen a profilic usb soros portokat. Bár látszólag működik, gyakorlatban eléggé köhög, ha több van rádugva, akkor élből elhal.Így most van rajta GPIO-n egy relépanel, usb-n egy DS2490 rajta 8 hőmérő, egy usb-s dimmer, meg egy e220-as modem.
Fut rajta apache/php/kysql, apcupsd, sms server, digitemp meg a házvezérlés programja, ami figyeli a bemeneteket.
Asszem nagyjából ennyi, elvagyok vele.
-
vkp
aktív tag
Eredeti kapcsolás:
relé:
input:
A panel kapcsolási rajza:
-
vkp
aktív tag
Meguntam a szopást az USB relépanellal, ezért csináltam egyet gpio-ra.
-
vkp
aktív tag
Próbált már valaki USB-s vezérléseket rákötni?
Van egy USB-s relépanelem, ami FTDI chipes, felismeri, betölti hozzá a modult, de meg sem mozdul, egyik oprendszer alatt sem (arch, debian, fedora, raspbian, stb)
Van egy USB-OneWire adapterem, ami nagyjából működik raspbian alatt, viszont, ha bedugom az USB-s dimmerem, akkor megáll mint a szög.
Valakinek valami ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi hangfal építés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest