Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BlacKSouL

addikt

válasz tildy #57791 üzenetére

A mi liftünk pl. 8 emeletre lefelé gyűjtővezérléses, hívási sorrendiséget figyelembe veszi, de felfelé a fülkéből felülírt sorrenddel.

Vagyis ha a 2.-on áll, és felhívják a 3.-ra, akkor ha belépéskor még nem nyomott a fülkében semmit, de közben az elsőn, majd a 4.-en is megnyomják ebben a sorrendben, a fülkében pedig ezután az 5.-et nyomják, akkor ajtózáródáskor először lemegy az 1-re, majd felmegy az 5-re, és azután lefelé a 4-re. Ha a fülke előbb nyomott, akkor mindenképp felmegy oda, és utána vagy feljebb, és onnan lefelé gyűjt, vagy lejjebb, és onnan lefelé gyűjt. Ha a fülke felmegy utassal 5-re, de közben 1 és 4 is nyomva lett, majd később még a felfelé haladáskor a 7 is, akkor nem megy fel a 7-re, hanem lemegy a 4-1-re, és ha azok kiszálltak, felmegy a 7-re. Ez fura, de itt sorrendiséget vesz figyelembe.

Ha a 0-on van, és beszállnak, megnyomják célnak bent az 5-öt és 8-at, közben a 2., 4., 7-en is megnyomják a hívót, akkor sorrendtől függetlenül előbb felmegy az 5-re, kiszállnak, majd utána a 8-ra, kiszállnak, és utána lefelé áll meg sorban 7-4-2-n.

Ha fülkében 5-7-et nyomnak, kint pedig 2-4-8-on hívnak, akkor felfelé 5-7, majd felmegy 8 és onnan lefelé gyűjt. Ez ellentétben áll az első működéssel, de lehet hogy bizonyos magasságban már figyelembeveszi, hogy ott már csak 1 vagy 2 a különbség a felső holtpontig, így a teljes útra megvalósul a lefelé gyűjtő vezérlés.

Ha én állok a 7.-en. A liftbe beszállnak a 6-on, megnyomják a 0-t, majd megnyomom én a hívót, majd megnyomják a 2.-on is a hívót, akkor a fülke céllal elindul a 0 felé, hiába vagyok én közelebb, lefelé megáll 2-n, és lemegy 0-ra. Utána jön föl értem, vagy ha közben 8-at nyomtak, akkor a 8-ig, és egyet jefelé jön értem.

Ezért a leglassabban akkor jön hozzám a lift a 0-ra, ha az orrom előtt megy el tele, én megnyomom, majd a fülkében nyomott szinteken, pl. 5-6-7-8 megáll 4 helyen fölfelé sorban, illetve közben megnyomják az 1-2-3-4-en a hívókat, akkor a 8-ról elindul lefelé, és megáll a 4-3-2-1-en, lehozza őket a 0-ra. Ha a 4-3-2-1-en az 5-6-7-8-at nyomták is meg, mindenképp lejön a 0-ra a 4-3-2-1 után, legfeljebb ők nem szállnak ki, a 0-on elalszik ugye a hívó, akkor felfelé viszi őket 5-6-7-8-ra sorban.

Kb. 94-ben szerelték nekünk azt a liftet, akkoriban nagyon sokat szórakoztam ilyemsivel, hogy próbálgattuk hogy milyen logika szerint működik. Nem biztos, hogy ez az optimális, de ez egy létező.
    Én olyannal is szórakoztam, hogy mi lenne, ha bizonyos holtidő elteltével mindig automatikusan felmenne a 4-re. Mivel én ha a 0-n vagy a 7-en hívom, legtöbbször a legtávolabb van tőlem. Ha beállna a 4-re, akkor mindkét irányhoz egyenlő közel lenne híváskor.

Új hozzászólás Aktív témák