-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #5700 üzenetére
" a tárgytávolság növelése pedig csökkenti a DOF-ot."
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #5677 üzenetére
monjduk én nem portréznék vele... szóval nem ez az első szempont...
igen, az 50/1.4, úgy durván a kétszerese a 35/1.8-nak...
inkább táj/utca/kreatív kompozíciók..... és nagyon tetszenek a vele készült képek,...(kicsi dof, bokeh..) szeretném a kitobit túllépni, s másra nem igazán tudnék váltani...Terapeuta: igazad van, rosszul fogalmaztam
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #5639 üzenetére
Linkelnék két képet, hogy milyen portré. Kábé ilyenek.
[link]
[link]
Ezek már feldolgozott képek.Gondolom, ide az 50mm teljesen jó. A linkelt obival amúgy nem sokra mennék, manuális fókuszom lenne csak, D40 vázam van. A kezemmel nincs is baj MF esetén, csak szemüveges vagyok, és ha élesnek látom a képet, akkor a gép életlennek jelzi, kissé arrébb kell tekernem a fókuszt. Így a gép jelzi élesnek, de én nem látom teljesen megfelelőnek a keresőben.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #5627 üzenetére
Köszi, elolvastam a teszteket. Még nagyobb a kétely bennem. 106e a Nikkor 50mm F1,4 és 125e a Sigma 50mm F1,4. Jobb-e annyival?
Mit jelent az autofókusz feletti manuális prioritás? Mivel azt mindkettő tudja. Hogyan kell használni?
A 150-500-as Sigmám is valami hasonló lehet, nem tudom, az tudja-e. De a fókuszáló gyűrű elforgatható "A" módba kapcsolt választókapcsolóval is, a gép viszont, ha ekkor elforgatom, mindig utánafókuszál. Ebből gondolom, hogy csak én nem tudom használni a funkciót, ismeretek hiányában.
Más téma: ha beruháznék netalán egy ilyen 50mm obira, onnantól megéri-e még egy fix Nikkor 35mm f/1,8G AF-S DX-re is beruházni pluszban? Nem olyan egetrengető az ára. Vagy felesleges?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #5624 üzenetére
Miért, mi a baj a 150-500-assal? Az a jó, vagy az a rossz?
Másik: portréfotózásra DX vázra a 35mm F1,8 a jobb, vagy az 50mm F1,4? Vagy mindkettőből érdemes beszerezni egyet?
Ebből a Nikkor vagy a Sigma a jobb (mondjuk az 50mm F1,4 esetében)?
HGyu
MOD.: jövő héten bebattyogok az Optiformba, kicsit fejlesztem a szűrőkészletem. R72 IR, C-Pol, NDX4, NDX8...
-
Chapel
addikt
válasz
Szten Márs #5619 üzenetére
bocs igaz a 120-400 van 210k körül....de most nem ez volt a lényeg hanem h milyen az obi..
-
válasz
Szten Márs #5586 üzenetére
Még mindig a régi 400as 5.6os USM-ről álmodozom
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #5586 üzenetére
hmm.. lehet beújítok egyre...
tetszik amit írtál!! nagyon gondolkozom (még mindig a 35-ösön)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Szten Márs #5585 üzenetére
Egy "és a" kimaradt a szövegből a gyújtótávolságának szó után, még az első mondatból.
Agent87:
Egy jó fix millió dologra jó lehetNem korlátol be, egyáltalán nem, sőt, én úgy vettem észre, hogy elősegíti a kreatív képek készítését, jobban rá van ilyenkor ugyanis az ember arra szorulva, hogy keményen tudatosan komponáljon, átgondolja, hogy mit és hogy fényképezzen le, mert csak azzal az adot fix látószöggel fotózhat. Ha valaki a céljának megfelelő fixet vesz, azzal igencsak sok dolgot - meglepően sok dolgot - meg tud oldani, amire azt hinnénk, hogy jó nagy gyújtótáv-tartomány kéne. És ami azt illeti, teléből is van fix, sőt, ott van igazán
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #5548 üzenetére
Arra gondolok, hogy egy fényerős obi, szűkebb rekeszen hosszabb záridőt kellene szvsz adjon ugyanott, mint egy kisebb fényerejű. A frontlencse mérete azért meghatározó a bejutó fény szempontjából. Persze ezt ki kellene próbálnom, de nekem evidensnek tűnik, hogy ugyanolyan gyártási minőségű objektívek esetén ez így van....
Szerk. természetesen rövidebb záridőt akartam írni....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #5519 üzenetére
Kérdésem lenne:
Ugyanakkora rekesznél mindegy, az objektív kezdő fényereje? -
Hass Pók
csendes tag
válasz
Szten Márs #5521 üzenetére
Köszönöm! Az biztos, hogy gondolkodom és próbálgatok még egy darabig, mert eddig inkább lendületből vásároltam (amikor éppen ráérek, gyorsan elintézem a vásárlást) és így belefutottam gyengébb darabokba...
-
pinkypinky
tag
válasz
Szten Márs #5534 üzenetére
Neki motoros kell, az 1.4-es 110.000 HUF.
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #5528 üzenetére
igazából szebb rajzolatot szeretnék, nagyobb fényerőt, szebb bokeh-t(vagy egyáltalán bo-keht) jobb minőséget. bár itt inkább akulcsszó a minőség. úgy érzem én. ahogy nézem a képeimet inkább ilyen táj fotok, vagy nem is táj, nemtudom hogy hívák ezeket a kompozíciókat.
konkrétan miben korlátoz? konkrét példát azt tudom, amikor villámot fényképeztem, és iso800on full zajon expo korrekcióval olyan képek lettek, hogy elhánytam magam majdnem. pedig amúgy gyönyörű volt. (kicsiben szép is).
igazábból nemtudom mire lenne szükségem, az biztos, hogy jobb minőségre. bár a kitobi elég jó
konkrétan 2 hónapja fotózok DSLR-el. szóval ilyen mélységekbe nem tudok belemenni, hogy mire lenen szükségem a jobb képekhez -
Hass Pók
csendes tag
válasz
Szten Márs #5519 üzenetére
100e körül mernék gondolkodni. Ebből egy Nikon nagy fényerejű fixet be tudok vállalni, zoomokból maximum a használtak jöhetnének szóba, ha el tudnám dönteni, hogy mennyire leharcolt belül egy obi. De nem ez a helyzet...
-
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs #5448 üzenetére
Na van raktáron már holnap megyek is érte. Végre.
Viszont az kicsit vicces felhívom őket előtte kérdem van-e mondja van, jó. Megkérdem hogy LD-s e az objektív mert az nincs feltűntetve erre a válasz "őő... ja... igen" nem volt túl meggyőző de mondjuk ennyiért már gondolom az.
egyáltalán árulnak még nem LD-set?Ja amúgy azt nem tudjátok, hogy ott kártyával lehet-e fizetni?
-
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs #5445 üzenetére
hm kösz ezt nemtom eddig hogy nem találtam meg de azér felhívom őket tényleg van-e mer ha 1 napot is kell várni már megőrülök.
-
Tomate
veterán
válasz
Szten Márs #5427 üzenetére
Köszönöm!
Van mit tanulni. Hol tudnék megállni árban egy belépőszintű géppel (tegyük fel Nikon D50) és a hozzá tartozó obikkal? (mit takar az, hogy kit obi?) Létezik olyan obi ami egymagában jó minden távra? (mint egy kompakt gépé)
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5369 üzenetére
tényleg nincsen
nagy kár érte! olcsó, jó minőségű tele, kifejezetten passzolna a Pentax-hoz, beépített stabival nagyon jó páros.
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
Szten Márs #5358 üzenetére
de néha muszáj olyan képeket is lőni, amiben nagy a dinamikakülönbség. ekkor meg a frászt kapja tőle az ember...
rekeszeléssel annyira nem javult a dolog, úgy vettem észre.
már látom, előbb-utóbb rá kell szoknom a raw konvertálás + fotosopp kombóra, nincs menekvés.(ugye tud ilyet a ps automatice, nem nekem kell "átfestegetni" kézzel? esetleg tud valaki valami egyszerűbb raw konvertert, ami már tud ilyet?)
amúgy ezen a problémán pl egy polárszűrő nem segítene kicsit? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #5325 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Hydra SR: A Cosina tényleg nagyon gagyinak néz ki kívülről, de egész jó. Csak öreg már, és belül is csupa por.
Idehaza egyszerűen nem találom a Sigma új 150-500-as HSM árlistákon. Csak az elavult régi van, AF motor nélkül. Kezdem feladni azt a reményt, hogy lesz egy korrekt árú 500-as stabilizált obim a közeljövőben.
Telekonverterek valamelyik boltban vannak? Egyáltalán, ezeket érdemes használni?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #5311 üzenetére
Még sincs, és csak azzal az objektívvel. Előbb elakad. Hibás lenne a készülék?
HGyu
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #5263 üzenetére
Erősen hajlok a 35mm felé. Én személy szerint több mindenre tudnám használni. De sajnos mostanában nem sokan szeretnének megválni tőle a felhasználók, kénytelen leszek újonnan beszerezni. Kár érte, mert 50mm-t, már lehet kapni ~20-30e-ért is.. Hát(-tal nem kezdünk mondatot), vagy mire összegyűlik a keret, addigra lesz eladó használt, vagy lejjebb megy az ára(?)..
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #5261 üzenetére
Engem az 50mm mélységesen lekorlátozna, mivel nem csak portréra használnám, ezért gondoltam a 35mm-re. De hátha valaki meg tud győzni, hogy az 50mm is megfelelő, és ezzel még pénzt is tudok spórolni..
-
adik
őstag
válasz
Szten Márs #5250 üzenetére
és - legalábbis, ha a kit árat nézzük - olcsóbbért.
Ottkar:
nem, nem hasonlítottam. A Tamron 18-250 egy jó át/érték arányú obi, nem ócsón. A Tamron 18-200 egy ócsó, nem annyira jó ár/értékű obi. Szerintem. -
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #5246 üzenetére
Jobb 134 ezerért? Az nem művészet!
-
sbazsi
veterán
válasz
Szten Márs #5233 üzenetére
és ez azt jelenti, pl egy sony a300 esetében, hogy nagyjából ugyanazt "látják"?
-
phoebe326
csendes tag
válasz
Szten Márs #5188 üzenetére
Igen, elnézést a 70-300ra gondoltam ,meg vagyok kavarodva már ebben a nagy keresgélésben...a 70-200ról csak álmodozni fogok ha nem nyerek a lottón.
Köszönöm a segítséget.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5119 üzenetére
szimpatikus nekem ez a Pentax, na. a K-7 paramtéterei kifejezetten, persze tesztekre kiváncsi vagyok. az ára azért elég kemény, majdnem D300 szint. ebben a kategóriában (is
) mondjuk inkább Sony A700-at vennék.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5116 üzenetére
akkor rosszul tudtam, bocsi. tehát a filmes korszak obijai is ~20 évre visszamenőleg AF-esek, gond nélkül mennek a mostani digi gépeken? mekkora kínálat van ezekből?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #5111 üzenetére
Igazából az objektívek felől közelíti meg a kérdést....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #5042 üzenetére
Ezt nézd meg, egyébként a Sigma ha jó, akkor nagyon jó is lehet azt mondják, de ebben a változatban állítólag sok a hibás példány...
-
Lazac1
csendes tag
válasz
Szten Márs #5013 üzenetére
Kösz.
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4979 üzenetére
KTTech, Sten, rumos14: köszönöm az infokat.
-
KTTech
veterán
válasz
Szten Márs #4979 üzenetére
"Lehet, hogy kész pénzügyi öngyilkosság, de baromi jó objektívnek néz ki
"
Tökéletesen egyetértek
A Tamronon felül nem csak az IS a plusz, hanem az AF is (néma csönd és sokkal gyorsabb)
De erről Ropi többet tudna mesélni, ő a Tamron 17-50/2.8-ról váltott rá
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4975 üzenetére
EF-S 17-55 F2,8 obit. A mostani Euro árfolyammal kész öngyilkosság, de ha már benne van 100 ruppom... Az egyetlen hátránya, hogy ha egyszer FF-re váltok...
-
th!nk
csendes tag
válasz
Szten Márs #4935 üzenetére
Ezekről mi a véleményed: Csak kíváncsiságból:
Sigma Pentax 28-80/3.5-5.6 AF Macro II objektív
Sigma Pentax 28-105/3.8-5.6 UC-III ASP IF objektív
39.990Ft egy "digitális" helyen mai nappal
linkeket nem merek beszúrni, nem tudom a fórum hsz.-t
üdv th!nk -
th!nk
csendes tag
válasz
Szten Márs #4933 üzenetére
pont van egy új pentax 50-200 obim
még anno a géphez kaptam
juhuuu
akkor holnap meg is rendelem a dcr-250 előtétet
Szuper vagy Szten köszönöm...
th!nk -
th!nk
csendes tag
válasz
Szten Márs #4931 üzenetére
Köszönöm a gyors és alapos választ!
Persze, gyorsabb voltál, semmi gond. Jó fényt kívánok hozzá!
Kérlek, segíts nekem valami "baráti árú" manuális fixet +előtétlencsét ajánlani, mert ez még kissé ismeretlen. Azt hiszem a raynox dcr-250-e lenne jó, de a manuál obi mi legyen?
th!nk -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4924 üzenetére
Szten, észérvekkel akarod megyőzni
bocsi... -
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #4919 üzenetére
18-55 -ig van egy önálló zoom. Milyen azonos adatról beszélsz? A lencsék sem egyeznek meg. Hogyan lehet nem egyező lencséket összehasonlítani, és minek?
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4852 üzenetére
ja, de csak úgy felmerült bennem. mai árak mellett egy középkat váz és egy jó nagylátószögű zoom obi 230k-ért elég olcsónak számít.
mennyire jó ez az Pentax obi? ha monjduk a kitobi 1-5-ig skálán hármas. hülye kérdés, tudom... -
Chapel
addikt
válasz
Szten Márs #4836 üzenetére
Szten ha Te sem tudod akkor,nagy gondban vok
Zozzant ok így már értem,sejtettem h erre utalsz csak nem volt tiszta.
Sajnos továbbra is gondom h ahol eddig néztem csak rendelésre van,szal próbálok vadászni valakit akinek van saját kezes tapasztalata...gond h Pentaxban találjak ilyet... -
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #4831 üzenetére
Van motor a pentaxra gyártott tamron 70-200/2.8-ban?
-
Chapel
addikt
válasz
Szten Márs #4826 üzenetére
na ja....általános célok,nem vok sportriporter
nem tudom amúgy a képminőség vs. gyors fokusz....rágom a dolgot...rágom...
-
Chapel
addikt
válasz
Szten Márs #4823 üzenetére
Summázva: továbbra sem tudok dönteni
-
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs #4821 üzenetére
de a user baja mert a vazat is szoktak kerni, es ha elkuldik mittudomen Japanba a vazad-obid es egy-ket honapig gep nelkul vagy az nem tul kellemes
-
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs #4816 üzenetére
en ilyen sigmat tamront nem vennek kiprobalas nelkul, esetleg sigmat, de a tamront ugye nem tudjak kalibralni itthon a sigmat meg igen
-
Chapel
addikt
válasz
Szóval a képminőségre egyértelműen Tamron (a canon híres 70-200 IS-ét is veri
) csak ugye a focus motorja az gyengébb........Sigma atom durva fokusz motor (HSM) viszont képminőségben gyengébb.....na erre varjon gombot aki tud
-
Chapel
addikt
válasz
Köszönöm a megszokott alaposságod
Átfutottam illetve az overall-t elolvastam és ezek alapján továbbra is sigma a nyerő nekem.
De este majd meló után átrágom rendesen!
-
Chapel
addikt
válasz
Szten Márs #4814 üzenetére
No most láttam...kicsit késő volt már,szal nem ezt a 120-400-at akartam linkelni sorry
Egy másik 70-200 fix 2.8-at csak tamron,de arról lebeszéltek minthogy nincs Mo.-i szervíz és így szívás lehet...
Létezik ember akinek ilyen sigmája van? mert az összes bolt csak rendeli és látatlanban megvenni....
-
Olivair
csendes tag
válasz
Szten Márs #4733 üzenetére
köszi szépen a gyors választ!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #4654 üzenetére
a vicc az, h a Tamron 18-270-est történetesen nagyon dícsérik mindenütt
nyilván nem fixekkel szemben, de jóval kisebb átfogású zoomokat utasít maga mögé
(cserébe mondjuk nem is olcsó) -
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #4620 üzenetére
Ne felejtsd el hogy nekem van Adaptall 2 csatlakozóm a Pentaxhoz. Ugyanakkor van egy filmes Kievem ami Nikon bajonettes. Ez egy megmaradt darab lehet azért ilyen olcsó.
-
Pilács
senior tag
válasz
Szten Márs #4613 üzenetére
D60-hoz gondolkoztam játszani egyet, de ha ennyire manuális minden, akkor mire beállítom addigra ha nem "álló" dolgot fotózok, elmegy, még csiga is elhúz előlem
-
Pilács
senior tag
válasz
Szten Márs #4610 üzenetére
Ezen fénymérés távolság mérés "meg minden" van, csak a fokuszálás manuális? Valaki használ ilyet?
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4571 üzenetére
De a 12-24-et már igen...
Sigmaban nagyon nem vagyok jó. Mindig keverem őket.
-
BEE
addikt
válasz
Szten Márs #4543 üzenetére
Ha sokan hibásan tesznek valamit, az még nem teszi azt helyessé.
BEE
-
válasz
Szten Márs #4533 üzenetére
Ettől féltem, bár valami hasonló elképzelés derengett bennem is a logika útját követve...
Akkor spóroltatok nekem 100k-t, köszi szépen, rendesek vagytok
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4511 üzenetére
Tamron 55-200-at használom, igaz, Sony vázon, de teljesen bevált. kicsi, könnyű, nekem, aki csak elvétve telézik, tökéletesen megfelel. volt alkalmam összehasonlítani egy régebbi, elég jónak számító 75-300-as Minolta obival, és nem vallott szégyent. két hátránya: műanyag bajonett (súly- és költségcsökkentés miatt) és vékony, táv.mérő nélküli fókuszgyűrű.
-
Jinxx
senior tag
válasz
Szten Márs #4511 üzenetére
A Tamronok sem rossz ötlet ebben az árkategóriában, a Canon 55-200asa sem rossz vétel ennyiért. Néha szokott lenni használtan még a filmes korszakból Canon 80-200. Az is kicsi, és fillérekért dobálják. Kezdő kistelének tökéletes.
Persze ez főleg Duduatinak szólt, csak te voltál közelebb. -
Az-X
őstag
válasz
Szten Márs #4473 üzenetére
Pentaxom eddig még nem volt... úgyhogy a Pentax obikat abszolút nem ismerem. Az viszont biztos, hogy eddig ami ATX PRO lencse a kezembe került mind jó volt. Nem azt mondtam, hogy ez a 16-50 maga a tökéletesség és mindennél jobb. De nekem a Tokinák nagyon bejöttek és ha ebben az árkategóriában hasonló képességűek közül kell választanom akkor inkább azt venném. Csupán személyes szimpátia miatt
A CA-ban igazad van 16-os állásnál, és ezzel meg is fogtál mert a 16-85-tel készült 16-os képet letöröltem így nem tudom összehasonlítani a kettőt
De a CA kevésbé zavar mint a gyenge részletesség, mert ezt a jelenséget picit pepecselősen de ha nagyon kell el lehet tüntetni. Még várok egy 18-105-öt mert a tesztek alapján nem rossz, ha hozza kb a 16-85 képminőségét akkor lehet lemondok a 16-ról egyenlőre és az lesz a nyerő. Ráadásul a 18-105 ára mellé beférne egy 85/1,8 a mostani keretbe
-
Olivair
csendes tag
válasz
Szten Márs #4449 üzenetére
kössz a felvilágosítást
-
Dare2Live
félisten
válasz
Szten Márs #4218 üzenetére
Azt belekalkuláltad, hogy a DOF függ attól is, hogy hány MPs a kamera?
-
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #4220 üzenetére
Szeretsz mindenben a dolgok legmélyére leásni?
Akkor tehát a szenzorméret is ott van... halandó embernek bőven elég hogy tudja ezt a négyet
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4218 üzenetére
Huh... igaz, amit írtál, csak nehéz szavakba önteni.
Én ezt találtam eddig a legérthetőbbnek...
LinkIgaz is, hogy a nagyobb érzékelő nagyobb mélységélesség, és hami is...
Ha a látószög nem változik és a szenzor távolsága sem (vagyis croppos szenzorról van szó), akkor a mélységélesség a szenzor növelésével nő. (azt hiszem ezt írtad le...)
Ha a látószög nem változik és a szenzor távolsága igen (vagyis a nagyobb hátrébb kerül), akkor akkor a mélységélesség a szenzor növelésével csökken (és a fényerő is).Vagy rossz a logikám?
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4214 üzenetére
Értem.
Hej! Te nem a futtatható progit nézted:
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4200 üzenetére
A DOF master Coc (circle of confusion) alapján számol ekvivalens értékekből. Vagyis az elején ki kell választani az érzékelődhöz tartozó Coc-t.
Ezt kifejtenéd:
"Ezen látószög eléréséhez egy Canon PS A590IS 6mm-es gyújtótávolságot használ, egy APS-C-s gép kb 24mm-eres gyújtótávot egy full frames gép meg 36mm-es gyújtótávolságot."
Van másik gyújtótáv is, mint az objektívé??? -
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #4206 üzenetére
Attól hogy te egy fullframe obit teszel egy croppos vázra nem nő vagy csökken a mélységélesség, ezt senki nem mondta. Az neked lesz jó mert szebb lesz a kép mert csak az "obi közepét használja" ami általában jobb minőségű. Az ekvivalens gyújtótáv az ő esetében is úgyanúgy számolandó. Azonos ekvivalens gyújtótávok beállítása után azonos képkivágást kapsz minden fényképezővel. A mélységélesség az érzékelő méretével fordítottan arányos, ez tény, tehát függ tőle. Az eredeti kérdés ez volt.
-
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #4204 üzenetére
Én meg téged nem értelek, de szerintem ez legyen az én bajom, szerinted a két gép között mi az eltérés, a konstans értékeken kívül? Az érzékelő mérete, mert az eqv. gyújtótáv a tárgytávolság és a blende érték azonos! Mind a két géppel ugyanazt a látószöget fényképezzük (eqv.), nem croppolunk, ugyanazt a fényképet kapjuk, hosszában, látószögben, egyedül a mélységélesség tér el. Ennyi. Tudom mire akarsz kilyukadni egyébként kapizsgálom, de nem mehetsz el az mellett szó nélkül hogy a bolhaf@sznyi érzékelős kompaktokon miért van olyan alacsony szám írva a gyújtótávra, az érzékelő mérete miatt. Nyilván a kis gyújtótáv a kis érzékelő miatt van, és akkor ott vagyunk hogy a kis érzékelő miatt is nagyobb a dof.
-
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #4202 üzenetére
Nem tudom mit nézel.
FZ30 - 7.4mm (~35eqv.) - f/4 - 1 m tárgytáv = 1.07m dof
K10D - 23 mm (~35eqv.) - f/4 - 1m tárgytáv = 0.3m dofTehát nem nő, hanem csökken, az érzékelő mérete miatt. De persze könnyen lehet hogy nincs igazam, ebben az esetben biztosan szívesen venné a tag, ha ezt a hibajelzést megkapná tőled, segítek: support@dofmaster.com
Volt fz30-om is, és mintha a dolog tényleg igaz lenne... bár elképzelhető hogy csak álmodom
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #4200 üzenetére
A fókusztávolság változik az érzékelő méretével együtt adott obinál, ha jól gondolom, azaz az érzékelő mérete ily módon befolyásolja a DOF-ot.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #4198 üzenetére
-
válasz
Szten Márs #4175 üzenetére
ezért is lesz érdekes a pana következő m4/3 váza a 14-140-es obijukkal. ha hozzák az eddigi leica superzoomok szintjét, akkor az egy nagyon ütős kombó lenne (főleg, h 20/1,7 is jön mellé).
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #4178 üzenetére
a szintén nem tegnap megjelent Canon G5 és G6 is említést érdemel az f2.0-f3-0 optikájával.
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #4175 üzenetére
Igaz.
-
lesaux
veterán
válasz
Szten Márs #4085 üzenetére
Kb. 135-től már 5.0.
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #4012 üzenetére
Sorry, a tudatlanságomat, de kösz a topic linket
-
EkSYS
senior tag
válasz
Szten Márs #3977 üzenetére
Szia!
A Tamron 28-75 F2.8 kb 90 korul van a botban, mondjuk ha azt nezzuk hogy a canon 24-75 F2.8 meg 290k akkor megerdemel a tamron egy probat, s majd ha bevallik erdemes elgondolkodni a vetelen.
Persze hogy fontos a fenyero, az USM-nek meg annyira nem latom hasznat, kezdo vagyok meg. A kepstabilizatorral kapcsolatban lejjebb olvastam par elelmes megjegyzest amivel egyet is ertek.
Obi vasarlas elott mit tanacsolsz, hogy erdemes gyorsan es hatekonyan tesztelni? )mondjuk boltban?)
kosz
b -
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs #3974 üzenetére
Mi az a "centering defects"? Emlegetik a Tampron af 28-75-tel kapcsolatba.
-
EkSYS
senior tag
válasz
Szten Márs #3974 üzenetére
hi!
szoval a 18-200 az utolso megoldas lenne, de az mar pl. canon-ba eleg draga.
van a canon egy 28-135-je ez ugy szimpatikus lenne, de nem tudok rola semmit, mellesleg nem keves love.
tudsz esetleg vmit rola?
kosz
b -
EkSYS
senior tag
válasz
Szten Márs #3965 üzenetére
szia!
nos, 25 - 150 kozott es arban pedig haat, eleg sokat koltottem mostansag gepre igy jo volna 100 alatt maradni, de azt nem akarom hogy veszek most valamit 90ert, de 110-ert meg valami sokkal jobbat lehetne kapni.
ebben a kategoriaban viszont inkabb ahogy lattam a tamron es sigma kinal nagyobb atfogasu obikat. de azokat meg nem ismerem egyaltalan.
egyszer neztem egy 24-70 2.8 USM L canon obit, az nem rossz, de majdnem 300k ami azert eleg sok, meg hat a 24-70 nem tul sok. Olyas valami kene amit csakugy vihet magaval az ember akar egy kisebb taskaban is sokat is lat es viszonylag jo kepet ad, nem torzit, fokusza ok, IS nem feltetel, es eleg jo fenyereje is van
lehet hogy sokat akarok
vagy esetleg hasznaltpiacon kene korbenezni? szerintetek?
b -
hcs57
addikt
válasz
Szten Márs #3747 üzenetére
Igen, erről írnak, az alap ez.
Azonban magam is elmélkedtem ezen, hogy miért pont ott látszik a képen, ahol egy fehér - fekete határ van?
Ez így nekem a rács melletti elhajlást (difrakció?) juttatja eszembe.. de 51 éves fejjel nekem sem mai már a fizika (pedig nagyon érdekelt..). -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #3719 üzenetére
calling johnjohn ............
olvasgatok még róla. amúgy egy koncepcionális kérdést is tisztáznom kellene.
érdemes-e befektetni egy Tamron 18-270-esbe, amit ha megvennék, eladnám végleg a kitobit és persze a most használt 24-85-öst is (a fix 50-es maradna persze).
vagy vegyek egy 55-200-ast (a 70-300-as elég gyengusznak tűnik), és akkor 4 obim lenne, persze a kitobit sztem továbbra sem használnám, de a jobb nagylátó miatt nem passzolom el. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #3605 üzenetére
A kompakt P50 liveviewjén sötétben /relatíve/ is sokkal több látszik, mint a K10D keresőjén. Az érzékelő által vett jelet képpé erősíti, még akkor is, mikor már nagy érzékenységet kell alkalmaznia. Itt természetesen az exponálás előtti, a képkivágás megkomponálásához szükséges élőképről beszélek. Hosszú expozíciós időknél az érzékelő többet tud az emberi szemnél, sokkal gyorsabban képes alkalmazkodni, talán érzékenyebb is....
Tehát olyan liveviewről beszélek, ami a gép ccd-jét használja, nem külön érzékelővel dolgozik. -
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #3605 üzenetére
Itt van egy kezdő fotós elég banális hibája amikor azt mondja én látom a témát miért nem tudtam megcsinálni? Pedig az a lényeg hogy a gép látja e.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #3563 üzenetére
Kimentem és pont kiszúrtam egy kéményseprőt.
több mint ötven méterről.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #3563 üzenetére
Az enyém. Az optikát két éve cseréltem egy Pana FZ5-ért, az eredeti kétszerezővel most leptem meg magam karácsonyra. Eszméletlen hogy a Tamron alkatrészek úgy kapcsolódnak mint az óramű. Pedig szerintem a kétszerező jóval fiatalabb mint az optika. Ráadásul a kétszerező 64ig kezeli a blendét az optika 32-ig öszekapcsoláskor egyszerűen összehangolódtak. Van a kétszerezőn egy kapcsoló amelyik csatlakoztatáskor hozzállítja az optikához.
-
stop
aktív tag
válasz
Szten Márs #3555 üzenetére
más
a távcső amit használok, az egy 8 szoros nagyítású távcső, viszont a szürkületi értéke Nagyon-Nagyon FONTOS!, mert egy idő után 'kutya fülét' sem látni szar távcsővel.
-
stop
aktív tag
válasz
Szten Márs #3555 üzenetére
igen ez így nehéz döntés, mivel mincs 2 mFt-om külö csak egy obira....
de sajnos a vadak este mozognak jellemzően (vagy szürkületben)
amúgy én is gondolkodtam az álatlad javasolt obi-n.
-
stop
aktív tag
válasz
Szten Márs #3552 üzenetére
igen, ezt ismerem, csak ezzel megint az a baj , hogy este nem sokat fog érni
-
Dtomi
őstag
válasz
Szten Márs #3552 üzenetére
150-500 de az képminőségben sok tesztben nagyon alul marad az 50-500 minősége alatt. Van benne képstabi ugyan olyan a fényereje mégis árban is sokkal olcsóbb a bigmánál. A lencséken spóroltak....
-
válasz
Szten Márs #3524 üzenetére
Utána már megtaláltam, köszönöm, csak nagyon kifutottam a mod időből
-
hcs57
addikt
válasz
Szten Márs #3484 üzenetére
Elnéztem... a mégis és ugyanazon szavakat azt hittem én írtam.
A mondatodban az azonban, ha előtt nem tennék vesszőt.
Szerintem.
Ezzel itt ezt befejeztem.
-
hcs57
addikt
válasz
Szten Márs #3482 üzenetére
A Canon- t is kartam írni, de arra magamban azt mondtam, elgépelte..
A mégis és ugyanazon szavakra pedig keress rá a helyesírási szótárban... szerintem jól írom.
Pl: [itt keress rá a mégis és ugyanazon szavakra]
Bocsáss meg, de szerintem te ezt a mondatodat stilisztikailag nem írod jól:
Az első mondatnál sem vagyok biztos benne, hogy nem kérdőjel lenne-e a megfelelő mondatvégi írásjel, bár ez egy alárendelő összetett mondat, amiben a főmondat kijelentő, azonban, ha a főmondat csak "formaság", nem tartalmaz lényegi infót, a mellékmondatnak megfelelő írásjelet szokás tenni.
Most én kérek elnézést.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #3476 üzenetére
Érdekes ez a dolog a fotózás első 100 évében egyértelmű volt két optikát azonos tárgytávolság és azonos blende mellett hasonlítottak össze, a könyvekben látható mintaképek is ezt mutatták. Annál is inkább mert a távolságot a legkönnyebb mérni.
-
Stitch
őstag
válasz
Szten Márs #3462 üzenetére
"A gyújtótávolság ezen túl befolyásolja a mélységélességet is: ugyanolyan blenderekesz, és tárgytávolság mellett nagyobb gyújtótávolságú objektívet használva kisebb mélységélességet kapunk."
Na ja, meg kisebb képkivágást, szegény tücsöknek kilóg a feje a képből
Ugyanakkora nagyítás és rekesz mellett a mélységélesség ugyanakkora lesz egy 50-essel, mint egy 180-as makróobival.
-
Terapeuta
őstag
válasz
A Canon 100mm-es makróobijának minőségéről nem tudok semmit
Én eléggé odavagyok (voltam) érte, ugye a fixek odavernek a zoomoknak nem kicsit...
már 2.8-on is állat...
de a canon 60/2.8 az meg mégállatabb... -
flegos
senior tag
válasz
Nagyon köszönöm a kimerítö választ!! És a linkeket is!
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #3405 üzenetére
Vario. Ez is egy megnevezés, bár inkább a filmes kameráknál használták/használják.
Végül is találó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Crucial 240GB SSD eladó
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest