-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segnior_Barthez
senior tag
17-70 tulaj lévén ezt választanám ismét. 25mmen már csökken a fényerő de vaku egyébként is javallott az esküvőkhöz. Ha meg nincs akkor 1600os isoval is elmuzsikálnak ezek, legfeljebb 10 perc alatt csökkenthető a zaj amire pl a Neat Image pont jó.
Az átfogása több lehetőséget enged mint az 50es ami szerntem kevés, nemcsak az esküvőn, hanem általában is de embere válogatja. Árban sacc ugyanott vannak. Egetverő gondok a 70-nél nálam nincs, bár olvasható a weben fókuszálási problém - amire van megoldás.
sok sikert a 17-70hez!
Gond: kicsit hangos a fókuszmotor az enyémbe (bár ez az első szériás f2.8-4.5) a HSM nyilván halkabban duruzsol, dehát melli üveg tökéletes? Azok egy nagyságrendel vastagabbak, mint a cimbi 17-35 nikkorja - fél misi -
Surfym@n
senior tag
Szia a 70-300-as sigma sem "igazi" makro obi.
Tele állásban makro módban igaz 0,95m-ről tud 1:2-es leképezést.Az "igazi" makroobjektív, fix gyútávval és 1:1-es leképezéssel rendelkezik.
Az hogy hány cm-ről tudsz éles képet lőni, az a lencse közelpontjától függ.Pl.: a canon 180-as L-es makroobija 48centis távról készít 1:1-ben képet.
DE a volt sigma17-70-esemmel - ami nem "igazi" makroobi - 22cm-ről lőttem éles képet.
Namost a cm-ben adott távot a film/szenzorsíktól számítják, ezért tudtam például a sigmával teleállásban éles képet az objektíven UV-szűrőjére helyezett dobókockáról - szűrő rá volt tekerve az obira!(képet keresem...)
-
Stitch
őstag
PC azaz Perspective Control.
Nikkor családok:
MF objektívek, halszemekkel kezdődően (alul tudsz választani a tartományok között).
-
Degeczi
nagyúr
ebben a tartományban nem sokat számít a stabilizátor, a fix fényerő többet ér
mindkét Sigmán fordítva dolgozik a zoomgyűrű, mint az Nikonon megszokott, és a HSM motor ellenére forog az AF gyűrű (+nem lehet azonnal kézzel helyesbíteni, csak MF-re átkapcsolás után)
valódi makrót egyik sem tud, csak átlagosnál kisebb a közelpontjuk
a 18-50--hez hasonló, de vmivel olcsóbb a Tamron 17-50/2.8: azt is érdemes lehet kipróbálni (mindenképpen alaposan, mert nagyon gyakori a fókuszhiba, és nincsen hazai szerviz, ahol be tudnák állítani. A Sigmához van)
az ideális persze a Nikon 17-55/2.8 - de az még használtan is több, mint 2x annyi, mint ezek bármelyike újonnan
-
tkazmer
addikt
köszi, közben találtam pár tesztet, ott írták, hogy csökkenti a kromatikus aberrációt, úgyhogy most már tudom, hogy amúgy létezik ilyen és jó, ha csökkentjük
viszont nem találtam ilyen 70-300asból oylat, ami HSM, amiket linkeltél azokhoz nem írják (csak annyit, hogy motorizált) és a wikipédián [link] sem hsm jelöléssel sorolják fel. sokat jelent az, hogy valami ilyen HSM vagy sem? -
tkazmer
addikt
hmm, valóban, nem is figyeltem ezt a VR dolgot.
igazából amire használnám, hogy néha-néha (évi 1-2-nél nem hiszem, hogy több alkalommal) mondjuk lesből, állványról állatokat fotózzak, illetve különböző nyaralások, telelések során európaszerte amit találok. (meg mostanában elég sok mókus jár a kertbe, olyat is jó lenne fotózni).
ami miatt annyira nem aggódok a VR-rel kapcsolatban, hogy mivel többnyire télen és nyáron is napsütésben fotózok (vagy este de akkor állványról), ezért talán a záridőt nem kell olyan lassúra állítanom, tehát a VR hiánya talán nem jelentene gondot. -
Throme
veterán
Szerintem megérte ennyit fáradozni azért az objektívért.
Nekem egyik szívfájdalmam volt kompakton a CA. Valamelyest tudtam mérsékelni, de akkor is látható volt, sokszor monitor méretben is!Jellemző példám a virágszirom közeli fotózása. Világos színű szirom, sötétebb háttérrel rendre produkálta a CA-t....
18-105 mm obival (és persze a dslr-rel) ez a gondom is megszűnt.
Én megnézném a mintaképeket....
-
Szten Márs
nagyúr
Egész alakos portrézásra aligha jobb a 18-105, mint a 35mm F/1,8.
Legalábbis, ha limitált a helykínálat és a 18-105-nek is a nagylátóbb végét használod - ez estetben a 18-105 esélytelen a 35mm F/1,8-al szemben. Mondjuk, ahogy céloztak rá, nagylátón annyira nem célszerű portrézni, érdekesen torzítja a testet, nem lesz valami szép látvány, így bőséges helykínálat esetén meg az 55-200 lesz jobb objektív ilyen célra - szintén ahogy írták előttem.
rumos14:
Ha elég tesztképet sikerül összevadászni - márpedig pl. vásárlás előtt ez alap -, akkor azt úgyis látom. -
ottkar
addikt
Azért mert személy van a képen az még nem portré. A döntő az hogy a személy mennyit foglal el a képből, főként az arc.
Nem neked kell élesnek látnod a képet hanem a felvevőfelületemn kell élesnek lennie. Ha nem látod biztosan akkor az AF-ra kell hagyatkozni. Pld nekem be van állítva az AF egy szemüveghez, ha erősebb van fenn akkor miért állítanám el az AF élességét kézzel? Az AF jó. -
Szten Márs
nagyúr
A dioptriakorrekció kevés a gépen ahhoz, hogy megoldd ezt a dolgot?
Amúgy igen, ilyesmihez valóban jobb az 50mm, mint a 85.Sőt, vehetsz mellé egy 35-öset is, nem fogod megbánni, bizonyos perspektívákból, mint a kissé alulról fényképezős, ott jobban megoldható. De a legjobb, hogy ha kitapasztalod magad, hogy mennyire kell másik obi az 50-es mellé. Ja igen, szerintem vedd nyugodtan a Nikkort, nem hiszem, hogy megéri a plusz x ezret a Sigma. De ez csak az én magánvéleményem.
-
nord_
veterán
Nem tudom, mit szeretnél fotózni, de ha nappal is hosszú (akár 2-3 másodperces) expók kellenek, akkor az NDx8 is karcsú lesz. Ilyenre legalább 8-10 Fé-nek megfelelő fénymennyiséget levevő szűrő kell, mint pl. a Hoya NDx400 vagy a B+W NDx1000.
Az NDx8 három Fé-t vesz le. Egy átlagos nappali kép esetében az 1/250s záridőből 1/30 lesz. A legtöbb téma esetében nem lesz látványos különbség a végeredményt tekintve.
Persze, ha a három stoppos szűrő a pesti éjszakákhoz kell, akkor jó választás; vedd úgy, hogy a fentiek nem neked szóltak, csak általánosságban írogattam.
-
Szten Márs
nagyúr
Portré alatt mit értessz, az alany mekkora része látszódna? Már elsősorban, a legtöbb képen.
Az 50mm-es mellé, ahogy már mondtuk inkább egy 85mm-es érné meg, ha már portré. Sőt, ha szűkebb portrékra gondolsz, ahol csak a fej, vagy majdnem csak a fej látszik, akkor az 50mm-es helyett jobb lenne a 85mm-es, egyértelműen. Erre gondolok: [link] - ez egy ízig-vérig portréobi.35mm portréra nagyon sovány. Sok más feladatra remek, így persze megérhetné a befektetés, de portréra nem hinném. Az 50mm az abszolút minimum arra. De persze a legjobb az lenne, ha tényleg tudnánk, hogy a portré családfáján belül te melyik ágról szeretnél szemezgetni
-
Carsee
tag
Az autófókusz feletti prioritás az az amikor automatán élességet állít a gép és neked nem kell átkapcsolnod manuális fókuszra ha változtatni szeretnél rajta, csak megmarkolni a gyűrűt és beállítani (félig lenyomott gomb mellett).
Szerény véleményem az 35 mm vs 50 mm ügyben. Ma vettem egy 35/1.8-at (már van egy 50/1.8-asom is) de szerintem ez utóbbit biztosan eladom. Tökéletes obi, de nekem túl hosszú. Ritkán készítek olyan portrét melynél előnyömre válhat az 50mm. Sokszor nincs elég hely használni (stúdióban majdnem sok, kültéren meg elég messze kell menni, hogy egy teljes alakos képnél, melyen a modell maximum a kép harmadát foglalja el. Szóval nekem picit sok, bár imádom. Ennek ellenére a 35/1.8 négy óra ismerkedés alatt (ennyi ideje van meg) meggyőzött arról, hogy biztosan ezt tekerjem a gépre, ha legközelebb fotózom ilyen helyzetben.
-
Szten Márs
nagyúr
Hogy jobb-e a Sigma 150-500, mint a Bigma, vagy sem, nos, nem tudom, a vélemények erősen megoszlanak, amennyire én nézegettem anno, de nem fenyeget a veszély, hogy bármelyiket beszerezném a közeljövőben, így túlzottan mélyen nem merültem el a két obi elemzésébe.
Portrézásra egyértelműen az 50mm F/1,4, de még az is kissé rövid, DX vázon is. Persze attól függ, hogy milyen jellegű portréra gondolsz. Egész/félalakosra, vagy olyanra, ami csak, vagy majdnem csak a fej látszik? Ez utóbbira jobb valami hosszabb gyújtótáv, mondjuk egy 85mm-es fix objekív, de ha a modellt nem zavarja, hogy igen közelre bele kell mászni a fejébe az objektívvel, akkor az 50mm-es is megfelel, 75mm ekv én úgy vettem észre már nem produkál durva aránybeli torzításokat.
Hogy melyiket érdemes venni? Dpreview teszt mindkettőről:
Nikon F/1,4, Sigma F/1,4: -
macskajancsi
aktív tag
-
macskajancsi
aktív tag
grat hozzá!
ráguglizva a "sigma ex 150-500 optical stabilizer button" szövegre, az ötödik találatra ez jön elő:
"Now there are two positions for active OS on the lens switch, position 1 compensates for movement along both the horizontal and vertical axes, and position 2 along the vertical axis only which allows for panning the camera."
azaz az első állásban mind függőleges - vízszintes irányban stabilizál, a másodikban csak a függőleges tengely mentén.a holdról: ezt egy tamron 70-300-zal lőttem, kicsit még szöszmötöltem vele, élesítés, stb.
-
-
Hydra SR
addikt
Ja, nem volt egyértelmű számomra,hogy melyik obiról beszélsz, azt hittem, a Cosina-Vivitar
Sigmánál inkább azt mondanám: sajnos ez egy ilyen márka, nagy a gyártási szórás.
Meglepne erősen, ha átalakítós lenne, annak azért messziről látszania kéne, no meg hát ez a típus elég egyértelműen natív bajonettes. -
Hydra SR
addikt
Én is macskajancsi irányába indulnék: véletlenül nem egy M42-es menetes objektív van a gépeden átalakítóval? Annál ugyanis ez törvényszerű jelenség, ha nem olyan átalakítót veszel, amiben van korrekciós lencse. Az F bajonett luka kisebb, mint az M42 vége, ezért nem lehet annyira beletolni a vázba, amennyire kéne. Kvázi folyamatosan egy közgyűrű van az obi alatt.
-
ottkar
addikt
Én régebben ha vettem optikát a frontlencsét mindíg megnéztem mert az sokszor kicsavarodott illetve többnyire annak a körmös gyűrűjéhez legtöbb esetben hozzá lehetett férni. Csak arra kel vigyázni nehogy ferdén rögzüljön a lencse. Hát a belseje az már problémás van egy szétszedési sorrendje amit még a műszerész se mindíg tud, a szervízkönyv tartalmazza. A Camera Kft-nél lehet érdeklődni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Chromecast topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen routert?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Windows 11
- Steam Deck
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest