Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Megérkezett a Fairphone szerelhető fejhallgatójának új generációja
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cassidey
senior tag
Én ha ultranagylátóra áhítozom megelégszem majd egy Samyang darabbal.. de hát ez a nagylátó téma az amit nem lehet kompromisszummentesen és pénztárcabarát módon megúszni akárhogy néztem, kivéve ha nem kell af.. Tájképezésre még oké, de emberekhez nekem kell. :/ De nem nagyon fotózom tájképet, csak ha utazom, akkor is én sokszor inkább az ötvenest vettem elő meg telét. Például amiket 17mm-en lőttem a helyszínen azt néztem de menő, de jó nagylátó, aztán mikor letöltöm őket nem tetszenek már.

-
Cassidey
senior tag
Szerintem meggondolnád magad.
Én nagyon sokat agyaltam, mi kerüljön az 50 alá, mert sokszor szűk. Versenyben volt a 16-35, de nézegettem tesztképet, és nem voltam tőle elájulva, főleg annyi pénzért.. nagyon nem.. és "csak" 2.8, én meg odavagyok a nagy fényerőért. Tetszett a 35/1.4 de újra és újra arra jutottam, hogy túl közel lenne az 50-hez. Megkérdeztem másokat is, ugyanerre jutottunk. Általában valamelyik jobban fekszik, de én biztos voltam benne, hogy nem akarok megválni az 50-től, tökéletesen kézreálló alapobi nekem.
Néztem a 24/1.4-et, de féltem, hogy nagy lesz a torzítása. Kaptam tesztképet, alig torzít.
Persze ki lehet hozni belőle, de jól használható normál szitukban. És fényerős, és baromi éles nyitva is, és gyönyörűen mos.
[link] Ráadásul nekem utazáshoz is elég nagylátó, nem vagyok oda az ultranagylátókért. -
Cassidey
senior tag
Igen, az. Most úgy állok, hogy 24/1.4, 50/1.2, 85/1.2, 135/2. Na meg a Lensbaby Sweet 35. Zoom nincs, makróm nincs, nem lenne rossz, de drága, és fogalmam sincs, makróznék e egyáltalán.. soha nem próbáltam..
Régi manuálról nem tudok, legalábbis nem ajánlgatták fórumokon makrós topicban sehol mint szegény ember opciója.
Néha fotózok kaját, arra nekem az 50 simán jó, de nem fotózok apróságokat, mint te a bonbont pl.135-ről.. Elképesztő jó obi, szerintem kifejezetten gyors. Igyekszem magasan tartani a záridőt, mert hajlamos vagyok picit berázni, amiből csak annyi látszik, hogy nem olyan tűéles, mint kellene. Reciprok meg egy kicsi.
Nekem alapvetően szabadtéri obim, szóval ez nem gond. Én használtan vettem még évekkel ezelőtt, ha találsz egyet akkor nem hiszem, hogy lenne ellenfele ebben a kategóriában, főleg a használt árán. Meg ez nem túl tudományos, de hiába olcsóbb ha csúnyán mos.
85/1.8 jó obi, volt olyanom is. Pici, könnyű, a 135 kifejezetten nagy és nehéz hozzá képest. (Persze ha egy 70-200/2.8-hoz hasonlítod már nem tűnik olyan nehéznek.
) A 85/1.8 képének nincs olyan varázsa mint a 135-nek egyébként. -
Cassidey
senior tag
Igen, de annyira telében gondolkodott, hogy már nem is mertem ajánlani gyakorlatilag az ellenkezőjét, mondjuk egy 35mm-t.
Nem vettem észre, priváton voltak a képek, de áttettem publikusba.A másikhoz.. Igen, tipikusan az ilyen témákhoz jó a tele, és nem is kellene beállnod ugye, hanem több képet tudsz lőni, mert kifelé zoomolsz ahogy közeledik például, el tudsz kapni részleteket.. Lábak a levegőben, közeli portré stbstb. Én elfelejtek zoomolni, szóval az ilyen jellegűekhez szoktam elővenni a 135-öt, amikor kell a tér, viszont több mozgás és idő mindent meglőni. De én tudom, hogy elég extrém vagyok a szettemmel, és azt hiszem alig van pár ember akinek ez az irány fekszik, szóval véletlenül sem mondom, hogy ez a legjobb út.

-
Cassidey
senior tag
Azért 1.8-on se szar még na.
Egyébként én azt mondanám, hogy ha kézreáll a zoom, akkor érdemes tartani, de nem az lenne az első választásom, ha érted mire gondolok. 
Plusz a fényerő és rövidebb gyutáv segít az ilyenekben: [link]
[link]Ezt a sokoldalúságot nem tudnám hozni a 70-200-al. Telével lesz az embernek sok szabadtéri, főleg parkos/zöld képe (mert ugye városban nem engeded el a 3 évest barangolni), ÉS még csak nem is tud dolgozni a gyereken, hogy egy idő után ne foglalkozzon a géppel, mert anyu/apu úgyis max leskelődik a nagy fehérrel egy távoli fa mögül.

Szerk.: Ez manuális basszus.
Na ahhoz tényleg angyali türelem kell mindkét fél részéről.. nem az örökmozgó korra van kitalálva. 
-
Cassidey
senior tag
Én más irányba mennék, és fényerős fixet vennék, 50mm vagy 85mm. A 85-el például már simán ki tudsz esni a látótérből ha kicsit odébb sétálsz. Ráadásul nagy előnyre teszel szert a fényerővel beltéren, és a családi élet sokszor odabent folyik.
És keresnék a helyedben néhány tippet, nézegetnék képeket, és elmennék a dokumentarista/lifestyle irányba, kisgyerekkel szerintem ez a legjobb út.Damage: egyébként teljesen igazad van, ez abszolút sílus függő is, csak én tudom, hogy ha a 70-200-al kellene fotóznom a kisfiam, kb. nem is tudnám, ha csak ketten vagyunk. Persze egy nem ennyire örökmozgó gyerekkel más a szitu, de én parás vagyok egyébként is.
Még egy szerk: vegyél egyet használtan, próbáld ki, ha nem jön be ugyanannyiért el tudod adni. De egy próbát megér akár mindkét verzió is.
-
Cassidey
senior tag
Csak hogy összezavarjalak kicsit, én is a saját gyerekem és másokét fotózom, nem biztos, hogy telét vennék a helyedben, főleg ehhez a korszakhoz. Nem biztonságos, messze vagy, nem megy olyan jól a kommunikáció.. Ráaásul a 450D APS-C, nem FF, még messzebb lennél mint én. Akkor működik jól, ha viszonylag zárt helyen vagy, pl játszótér, vagy ott van például a feleséged, és ő van a fiaddal és kommunikál vele. De akkor is ott van, hogy kimaradsz az egész élményből, telével te csak távoli megfigyelő vagy. Egyszer-egyszer oké, de rendszeresen nem az igazi, és arra tippelnék a feleséged is felbosszantja majd egy idő után.

-
Cassidey
senior tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Azért az ember nem dolgozik mar manuallal manapság ha nem muszáj.
-
Cassidey
senior tag
válasz
Surfym@n
üzenetére
Én ezért használok fixeket.
1.2, 1.2, 2. De nem fotózok úgy, hogy tele kelljen beltérben (például sportfotók stadionban vagy ilyesmi), ha beltér az lakás, ahova egy 70-200 elég vicces lenne.
De gondolom egy általános felhasználás másnál is hasonló, portrék, kirándulás stb. Nem tudom mit vennék, ha nagyon kellene a 2.8, de a simát biztosan nem, lágy, túl nagy és nehéz az én ízlésemnek.
Stabi nélkül baromi nehéz kitartani nekem. -
Cassidey
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Nem ezt mondtam.
Ne legyen perdöntő, hogy f/4-en van olyan mint a másik, ha 2.8-on is akarod használni. Akkor 2.8 is legyen nagyon jó. -
Cassidey
senior tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Ha a 2.8 mellett dönt az ember, akkor ne rekeszelje.
Fél kilóval nehezebb, nincs IS, ha elég az f/4 egyértelműen nyer az f/4 IS. Ha meg 2.8 kell, akkor kell, és tökmindegy milyen lenne rekeszelve. Az f/4 IS viszonylag kompakt és könnyű, tökéletes portrézáshoz meg turistáskodáshoz, az IS pedig tényleg sokat fog. Nagy előnye egyébként, h egész alakost és közeli portrét is gyorsan lehet lőni vele, meg rohangáló gyerekekhez is szuper. És gyönyörűen mos.
A 2.8-at azért meggondolja az ember hova cipelje magával szerintem. -
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
jaja nem akartam hulyeseget irni ezert beutottem szamologepbe, rosszul.
igazabol ezt maykol tudna megmondani, meg akinek van, h milyen kepeket keszit 300-on. Ill tenyleg szukseges volt e, vagy siman kozelebb lehetett volna menni egy kicsit.

-
Cassidey
senior tag
en csak jokat mosolygok, h szukseg van aps-c -n a 300-ra.. az ekv 540! nalam a 200 az 200. Nem mondom, jo lenne neha kicsit tovabb tekerni, na de nem 540-ig
mi a francot fotoztok ti ezekkel? madarasz nem nagyon van koztunk, de a madarszok meg nem ilyen gyenge fenyereju telekkel bohockodnak tudtommal. -
Cassidey
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
akkor az tokeletes lesz neked
finom mozgasu e?
szerintem az. en ugy gondolom elegedett leszel vele ha nem kezded el hianyolni a 2.8-as fenyerot. az 50/1.8-al nem hinnem h jobban jarnal esetleg pluszban megveheted pont mert nem tul nagy kiadas, de a 70-200-al abszolut jol lehet portrezni, sot. -
Cassidey
senior tag
Eye candy: [link]
Leica M9, M8, f/0.95, f/1, f/1.2, stb..
draga cucc 
-
Cassidey
senior tag
Persze, nyilvan tokjo egy ujszulott babanak aki kb egy hete van kint a mamaja hasabol a vakuzas.. tutira kellemes. Az elso a biztonsag es hogy jol erezze magat a baba. Van aki studiovakukkal fotozza oket is, o dolga. Refit nem szeretem.
Kornel, koszi.. agyalok meg ezen, Canon fele huzok az az igazsag. Rovidebb nem nagyon van ha jol tudom, de szerintem jo lesz, hataresetnek tunik. Persze jo lenne par fotozasra elvinni probalgatni de nem olyan vilagban elunk.

rumos, neked is koszi. Sigma ellen szolnak a szamomra idegesito dolgok, a boritas, a hangos af, h valtozik a merete.
-
Cassidey
senior tag
-
-
Cassidey
senior tag
Heeelp..

Sigma 105/2.8 macro
Canon 100/2.8 macroNincs nagy kulonbseg arban, a Canon kicsit dragabb..
-
Cassidey
senior tag
Az 50mm-t en apsc-n is szerettem, de az igazsag az, h full frame-en kerult igazan a helyere. Persze kicsit szokni kellett. Amit megjobban szerettem portrera a 85-os apsc-n, tehat most szivesebben hasznalnam a 135/2-t, de odaig nem jutottam mar el, jo ez igy. Amugy iszonyu sokat hasznalom az otvenest emberfotozasra, csak nem kozeli, csak arcot abrazolo portrera, olyannal mar tenyleg torzit.
-
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
de a user baja mert a vazat is szoktak kerni, es ha elkuldik mittudomen Japanba a vazad-obid es egy-ket honapig gep nelkul vagy az nem tul kellemes

-
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
en ilyen sigmat tamront nem vennek kiprobalas nelkul, esetleg sigmat, de a tamront ugye nem tudjak kalibralni itthon a sigmat meg igen
-
Cassidey
senior tag
válasz
rumos14
üzenetére
meg, de este. ez viszont erdekes lesz, mert o sem ujan vette, hanem egy bolt tesztpeldanyat.
szoval annak aktiv elete lehetett.
akirol meg tudom, h ilyen van neki, es konnyen kapcsolatba tudsz vele lepni, az Akos, itt a flickr profilja: [link], biztos vagyok benne, h szivesen valaszol neked. -
Cassidey
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
picik a kepek. mr bokeh-rol van szo amugy:
http://www.flickr.com/photos/mrbokeh/3038998368/in/pool-43936001@N0050mm f1.0 pool
http://www.flickr.com/groups/43936001@N00/pool/oke, nyilvan lehet hasznalni mindenre, amire az ember hasznalja az 1.2-t, az 1.4-t, 1.8-at. de azert megneznek nagyban egy portret..
"egyébként élesség síkjának nagysága mitöl is függ Fértéken kívül?"
ezt amugy nem ertem, 1.0-an nyitva nyilvan kisebb lesz a melysegelesseg, mint 1.8-ra rekeszelve, vagy nem ugyanarrol beszelunk?
-
Cassidey
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
en sem nagyon tudom elkepzelni ezek felhasznalasat, baromi kicsi lehet a dof. 1.2-n is kicsi. szamomra inkabb ezek amolyan erdekessegek, h ilyet is tudnak csinalni.

amugy pont most talalkoztam az egyik contactom kepevel flickr-en canon 50mm f/1-es objektivvel keszult nehany kepe, ra is kerestem kivancsisagbol, h mennyibe kerulhet, de nem is talaltam ilyet sehol.
-
Cassidey
senior tag
válasz
ServerWorks
üzenetére
artworktol. mindenre
ez az alapobim. de portrera vettem meg "kb egesz alakosra". (de babakat es egesz kicsiket fotozom leginkabb, naluk meg mas ugye az egesz alak mint nalunk.) -
Cassidey
senior tag
válasz
ServerWorks
üzenetére
gagyi
oke..amugy ja, egy jo kepert ki lehet. de nekem nem azert kellett, h neha elovegyem, hanem folyamatos hasznalatra, arra meg nem art egy jobban kezelheto cucc. index eskuvofotos topicjaban is van egy srac, aki a 70-200/2.8 IS-el dolgozott, es o is kurvara kiakarta valtani vmivel, mert ha tobb oran at hasznalod gaz. de te tudod neked hol van ez a hatar, sok szerencset a Sigmahoz, azert probald ki vasarlas elott.

-
Cassidey
senior tag
válasz
ServerWorks
üzenetére
nem tudom, mire kell neked, en is a 70-200/2.8 IS-t akartam, de ha van lehetoseged probald ki par orara, mert en arra jutottam, h tul nehez ahhoz, h tudjak vele dolgozni. Sot, hasznalni. A sima 70-200/2.8 konnyebb kicsit, de meg mindig tul nehez ahhoz, h ne remegjen be alatta a kezem. Tehat 70-200/4 IS.
Ha te kigyurtabb vagy mint en, akkor nem szoltam.
-
Cassidey
senior tag
válasz
kiskornel
üzenetére
az furcsa, h a gepen nincs semmi. szerintem az obikupak nem gaz, mi baja lenne a taskaban? en se teszem vissza, ha olyat fotozok, h cserelgetni kell, raer ha vege a dolognak, vagy hazaertem. persze ha idonk mint a tenger, es a fotoalanyunke is, mert csak egy fa, akkor ellehet szoszolni a pakolaszassal.

ezek a dolgok hasznalati targyak, nyilvan vigyaz rajuk az ember, mert nem olcso, vagy munkaeszkoz, de az objektiv van erted, nem te erte. -
Cassidey
senior tag
-
Cassidey
senior tag
Ne felj a hasznalt vasarlastol. Talalkoztok, alaposan megnezegeted, kiprobalod a gepeden, losz parat, notebookot is vihetsz amire felteheted a kepeket.. Eszre fogod venni, ha karcos a frontlencse, vagy nem kapcsol be az IS.
Az ujonc dslr vasarlok felnek a hasznalt vasarlastol, de nem kell. Tovabbi elony, h ha vmiert eladod, akkor valoszinuleg nem tudsz rajta nagyon bukni, max par ezret.
En nem is tudnam kitartani, de ismerek ritka nyugodt kezu embereket..
Amugy en ugy emlekszem, h nem sokban kulonboznek a 70-200-ak, az /4 IS a legjobb, de csak kicsivel. 
-
Cassidey
senior tag
a 70-200 egyertelmuen
a Canon legjobb zoomobijai. portrezni szerettel volna a 100/2-vel? en alapvetoen fix parti vagyok, a zoom obijaim inkabb csak szuksegbol vannak, de igazabol abszolut hasznalhato a 70-200 portrera is, szuper eles, jol ossze van rakva (ennyiben szamit szerintem az L), es mivel megveheted a szamodra elerheto legjobbat, nem fog birizgalni kesobb, h tovabb kene lepni, nagyon sokaig kifog szolgalni, vazcsere utan is. -
Cassidey
senior tag
válasz
j.bravo
üzenetére
en sem bantam meg, h nem hagytam ki Ciprust, talan azt egy picit, h nem fotoztam, alig lottem parat. de hat pihenni akartam.. lehet valasztani.
igazabol arra gondoltam, h zoomok helyett nem is nagyon merulnek fel senkiben fixek, pedig gyonyoruen ki lehet valtani a zoomokat, szuper dof, uj latasmod stbstb
az objektiv inspiral, de a zoomobjektiv szerintem nem! 24-70 egyszer volt a gepemen miota megvan, akkor is csak probabalgatni akartam.. felragadt a gepre a 85/1.8 es az 50/1.2 teljesenszerk.: ja es nem is kell leragadni a Nikonoknal, Sigmatol is lattam mar tetszetoset, biztosan van mas 3rd party gyartonak is (bevallom nem szoktam oket nezni, nem ismerem a kinalatot)
-
-
Cassidey
senior tag
Azt csak te tudod megitelni, h melyik obinak mennyire tetszik a kepe.
Mi csak azt tudjuk megmondani, h mit vennenk. En a 17-40-et aps-c alapobinak tudom leginkabb elkepzelni, a 16-35-ot pedig ff-en nagylatonak. Ez akkor nalad most a 17-40 fele billenti dolgot, foleg, h a fenyero sem szamit neked.ps.: en ettol fuggetlenul a 16-35-ot vennem, es mindenki csak azt tudja mondani, h o mit venne.
Megnehezited a kerdest azzal, h nem akarsz kesobb sem obit cserelni. 
-
Cassidey
senior tag
-
Cassidey
senior tag
válasz
Hydra SR
üzenetére
Teljesen igazad van. (Ennek ellenere egy ora mulva a kezemben lesz a Jupiter..)
Igazabol en "jatszani" vettem, erdekel, kiprobalgatnam, ha nem tetszik eladom ennyi.
Meg nyilvan az is kozrejatszik, h sok szep kepet lattam ami vele keszult. 
A K10D-nek szep nagy keresoje van, egyedul emiatt nem aggodom, amiatt mar igen, h h fogom hasznalni de proba cseresznye.
-
Cassidey
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
de erdekes ezt nem is gondoltam volna..
-
Cassidey
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
en elkepzelhetetlennek tartom ezt

Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Anyagi helyzetek és életutak
- Sweet.tv - internetes TV
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- LG LCD és LED TV-k
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Futás, futópályák
- Philips LCD és LED TV-k
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ASUS VivoBook S16 S3607QA-PL018W
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Dell latitude 5495 - 14" FHD, Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Bontatlan Oriflame Love Potion parfüm eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Én nagyon sokat agyaltam, mi kerüljön az 50 alá, mert sokszor szűk. Versenyben volt a 16-35, de nézegettem tesztképet, és nem voltam tőle elájulva, főleg annyi pénzért.. nagyon nem.. és "csak" 2.8, én meg odavagyok a nagy fényerőért. Tetszett a 35/1.4 de újra és újra arra jutottam, hogy túl közel lenne az 50-hez. Megkérdeztem másokat is, ugyanerre jutottunk. Általában valamelyik jobban fekszik, de én biztos voltam benne, hogy nem akarok megválni az 50-től, tökéletesen kézreálló alapobi nekem.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

oke..