- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
válasz
Olivair #4749 üzenetére
általános felhasználáshoz sztem kell a nagylátó és kész. van egy legendás Minolta 28-135 obim, de csak azért vettem meg, mert nagyon olcsó volt. szebben rajzol mint a Sigma 17-70 (az az alapobim külréti fotózásnál), de az átfogása nem praktikus. személy szerint a fix fényerőért sosem voltam annyira lelkes, a szabadban nem kell ilyen tág rekesz, sötétben meg állvány vagy vaku kell, az esetek nagy többségében. egy CZ 24-70/2.8-at azért elfogadnék
Sigma 17-70: [link]
és igen, a Sigma faktor, alaposan próbáld ki mielőtt megveszed, mert fókuszhibás kb. minden második, és olyan helyen vedd, ahol hajlandóak kicserélni. én Edigital--nál vettem, de ott most már drágább, keményen emelték az obik árát is. -
johnjohn
addikt
-
rumos14
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
válasz
Olivair #4456 üzenetére
persze. ha nagyon precíz akarsz lenni, járj el az itt [link] leírtak alapján. kinyomtatod a link elején található pdf 18. oldalát, kb. 45 fokos szögben lefényképezed úgy hogy a Focus Here pontra fókuszálsz, középső fókuszpontot kiválasztva. ha a tőle jobbra-balre lévő szöveg nem tűéles, az gáz. érdemes minél tágabb rekeszen, vaku nélkül lőni a tesztképet. természetesen nem csak a Focus Here magasságában kell élesnek lenni a teszképnek, hanem előtte-utána is valamennyivel, a rekeszérték függvényében, a nagykönyv szerint 2/3 (előtte)-1/3 (utána) arányban.
egy másik jó teszt, ha két kis tárgyat, amin lehetőleg vmi szöveg is van, egymás mögé sréhen leraksz, majd szemből lefotózod, először a közelebbire fókuszálva. ha mégis a távolabbi lesz élesebb, az is fókuszhibára utal.
érdemes ezt letesztelni, mert elég elcseszett eredmények tudnak születni fókuszhibás obival. -
rumos14
nagyúr
válasz
Olivair #4446 üzenetére
nekem Sigma 17-70-em van, elégedett vagyok vele.
ha a kérdés úgy szól, hogy melyik a jobb obi, akkor viszont a másikat mondom, 28-70 tartományban vszleg jobb, és ugye a fényerő is nagyobb.
a 17-70 viszont sokkal használhatóbb az átfogása miatt, az ekv. 42mm kezdőérték már túl sok (Szten: de, létezik 28-70-es Sigma is, Sony-ra is, több fajta is, pl. [link]), a 17-70-esnek van egy kvázi makro képessége, ez is jól tud jönni.
továbbá újonnan a 28-70-es valamelyest drágább, ill. kérdés, hogy hol lehet ténylegesen kapni [link]. viszont itt [link] hirdetnek egy használtat is.
Sigma-knál alapszabály, hogy vásárlás előtt végezz alapos fókusztesztet, 3db 17-70-esből amit próbáltam 2db nem kicsit back focus-os volt. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Olivair #4448 üzenetére
Nem nézted rosszul, nincs elírva és nem nagyobb látószögű.
Egyrészt 24-70-es a Sigma, mint ahogy legutoljára írtad, nem 28-70-es, ahogy előtte írtad kétszer is. Másrészt meg a 24-70-es Sigma rámegy fullframes gépekre is, míg a 17-70-es csak APS-C-s gépre rakható fel, mert nem rajzolja ki a kisfilmes kockát. Ennek következtében a 24-70-es látószögét fullframe szenzorméretű gépre adták meg, míg a 17-70-esét APS-C-re.
A fullframe szenzor nagyobb méretű, mint az APS-C. Egy x gyújtótávolságú objektív annál nagyobb szögben lát, minnél nagyobb méretű szenzorra alkot képet. Viszont ha mindkét objektívet ugyanarra a gépre teszed fel (márpedig ugyanarra tennéd fel), pl a Sony A200-ra, ami APS-C-s szenzorméretű, akkor a 17-70-nek nagyobb lesz látószöge, úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva - méghozzá érezhetően nagyobb. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Olivair #4446 üzenetére
azt csak magad döntheted el, mennyire fontos a nagylátószögű tartomány: van, akinek tényleg nem, de a többségnek nagyon is...fogsz pl. egy exposureplot programot, és megnézed a képeid mekkora százalékánál használtál nagylátót
de szerintem teljesen nagylátó nélkül nagyon kevesen boldogulnak, legföljebb egy külön szupernagylátót (10-20, 12-24) használva
-
rumos14
nagyúr
válasz
Olivair #4037 üzenetére
tudtommal nem zavar be az AF-nál, hátránya az hogy nyilván nem éri el egy dedikált macro obi képminőségét, de mondenhol azt olvasom, hogy az árát bőven megéri.
amúgy erről: [link] van szó, bár mos tcsodálkozom, mert korábban mintha 10k lett vonla az ára, ill. nem tudom, nem takar-e ki valamennyit az obi "látómezőjéből", mivel a hátsó réz átmérője csak 43mm -
rumos14
nagyúr
válasz
Olivair #4033 üzenetére
ezekre az telékre tudtommal csak a marketing osztály íratja rá azt hogy macro, valójába köze sincs hozzá az obinak.
sztem lehet hogy nem a 18-50-es sigma mellé, hanem helyette kellene obit keresned... tegnap volt szerencsém kipróbálni egy Sigma 17-70-est, nem macro obi, de már úgy kb. 6-7 cm-re talál élességet, elé raksz még egy 10k-s Raynox előtétet, és elég jó makro cuccod lesz. csak vásárlás előtt ellenőrizd, hogy nem backfocus-os-e. lenne egy elég jó alapobid, gondolom a macro fotózás csak egy speckó terület nem csak macr-ot lősz.
vagy ez? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Path of Exile (ARPG)
- LEGO klub
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Formula-1 humoros
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest