- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
-
csakb
őstag
Az a baj, hogy a Nikon tükörakna-mélysége jóval nagyobb, mint a többi rendszeré, ezért az M42-es obikkal csak akkor tudsz végtelenre fókuszálni, ha az M42-es konverterben van egy plusz lencsetag. Ez kissé megnyújtja a fókuszt, és kicsit ront a képminőségen is. Az olcsóbbik, lencse nélküli konverterrel nincs végtelened, de ha csak portréra, vagy makróra használod az objektívet, akkor ez nyilván nem baj. Ebből van csipes változat is (a faterán most találtam), amivel elvileg van fókusz-visszajelzés, és fénymérés, de nem tudom, hogy tényleg működik-e.
-
Pilács
senior tag
ill még olyan kérdésem lenne, hogy M42 adapter Nikon-hoz létezik e olyan ami legalább a fókuszt visszajelzi? Ha jól láttam a Canon gépekhez létezik, ami segítségével legalább fókuszt tud nézni a váz...
ha nem létezik, akkor legegyszerűbb átalakító elegendő? Max anyag és kivitel minőgégben különböznek gondolom..
-
Zebu
addikt
-
Degeczi
nagyúr
igen, sajnos a Tokinák ára is eléggé fölment, régebben a 12-24 egy árkategória volt a Sigma 10-20-al
a 11-16 egyébként van is annyival jobb, mint amennyivel drágább - de ha a motor fontos, az valóban nem hagy sok választási lehetőséget
(ezzel együtt szerintem továbbra is inkább egy használt példányt lenne érdemes keresni: azt könnyen kipróbálhatod, másrészt újonnan baromi drága mostanában minden obi) -
Degeczi
nagyúr
valóban alaposan próbáld ki!
csak próbára járt nálam egy példány egyszer, és meglepve vettem észre utólag, h a közepes fókusztávon készült képek jobb oldala kimondottan homályos volt, míg bal oldalon (persze ugyanolyan távolságra lévő tárgyakkal) kifogástalan
utána rákerestem a neten, és bizony nagyon gyakori probléma: pl. egy ausztrál fazon 3 példányt is kipróbált, de mindegyik produkálta ezt valamennyire, így végül vett egy Tokinát...
-
johnjohn
addikt
Most a bajonett kívülről ugyan olyan mindegyik Nikon obin, de ez a túlsó feléről már nem igaz, némelyikre csak a sajátja stimmel. A műanyag bajonett nem cserélhető fémre, csak ritkán. Kell szerezni egy ugyan olyan bontásra ítélt obit, és arról áttenni. Milyen objektív volt ?
-
j.bravo
addikt
-
Stitch
őstag
Voltak régen is 10mm köröli (nem halszem) objektívek; konkrétan itt egy 13mm/5,6. Ezek viszont ritkaságszámba mennek, úgyhogy még drágábbak, mint a ma kapható ultranagylátó zoom-ok.
-
ottkar
addikt
A CA amúgy sem hibás optikát mutat mert az az optika lencséiből következik . Pld amit most vettem optikát annak a CA-ja nagyobb mint amire számítottam, az összes többi optikai és mechanikai tulajdonsága meg jobb mint a várható, sőt van nem is egy ami feltűnően jó. Nem lehet egy 60 ezres optikától elvárni hogy 3 olyan LD tag legyen benne aminek darabja 50 ezer Ft.
-
ottkar
addikt
Hát ha már előre azon meditálsz hogy hibás optikák tömkelege van akkor nem fogsz tudni venni egyetlen optikát se. Annyira hisztérikus ez az optikahiba vadászat hogy már nevetek rajta. Elvárni egy olcsóbb optikától hogy ne legyen látható CA-ja? Akkor minek volnának többszázezres optikák amikben egy korrekciós lencsetag 60 ezer Ft csak. Egy optikát alaposan egy üzletben se lehet kipróbálni mert ahhoz több óra kell. De hibás optika közel sincs annyi mint amik a fórumokon keringő rémhírekből kitűnne.
-
Pilács
senior tag
A Tokina AF 12-24mm f/4 -esnek nincsenek ilyen sorozatai? Már mint, hogy könnyen bele lehet futni egy hibásba? Most nézem a CA nagyon nagy. Ej ej ez a sigma, és az a 2 mm is sokat számítana.
Degeczi: Na itt a baj, hogy nem helyben lenne az eladó, és max a fényképezőn tudnám kiértékelni, az meg kevés lehet... Már azt hittem megtaláltam azt ami kell nekem, azaz megtaláltam, csak most nem tudom "mitévőlegyek"
-
Degeczi
nagyúr
egy szupernagylátót mondjuk nem kell sokat tekergetned: egyszer beállítod pár méterre a fókuszt, és az nagyjából mindent kellően élesen ad vissza
mindenesetre ha vki használtan kínál 10-20-ast, lősz vele pár képet, majd otthon kiértékeled, és könnyen eldöntheted érdemes-e megvenni
-
Degeczi
nagyúr
esetleg részben pont ezért adja el...
de pl amelyiken észrevettem, ott a tulaj nem is tudott erről, mert szinte mindig 10 mm körül használta, és ott nem jelentkezett a hiba
nem lebeszélni akarlak a Sigmáról, mert egyébként jó típus (és tényleg nem nagyon akad más választás ha a motor fontos, mert a Tokina csavarhúzós, a Nikon pedig nagyon drága), csak a lényeg, h alaposan próbáld ki több fókusztávon is
-
Degeczi
nagyúr
nagy a minőségi szórása, okvetlenül próbáld ki vásárlás előtt
gyakori pl. a középpontosítása hiba, amikor a kép egyik fele életlen
még az is előfordulhat, h bizonyos fókusztávon a kép egy fele jó, másik állásban a másikén is futottam bele ilyen példányba (10 mm-en kb jó volt, 16 mm körül viszont életlen volt a kép jobb oldala), külföldi fórumon pedig olyat is olvastam, h az illető 3 példányt vitt vissza, és végül más típust választott emiatt
(de persze bőven vannak hibátlan példányok is, csak úgy tűnik a Sigma minőségellenőrzése erősen kifogásolható) -
-
ottkar
addikt
Egyedül a CA-ja nagyobb mint amire számítottam a felbontása jó a színrajza csodálatos a gépen való elhelyezkedése nagyon jó a kezelhetősége meg hihetetlenül jó szinte észre se lehet venni hogy a fókusz meg a blende manuális. A gépen való elhelyezkedés alatt azt értem hogy 9cm 28mm-es állásban az optika és ezért 200mm-es tele létére belefér a táskába mint a kitobi.
-
Stitch
őstag
Na, ez már jobban hangzik. Egy 50/1,8-at biztos nagyobb örömmel használnál, mint egy 14-24-es hordót. Melyik gyujtótáv a kedvenc a 18-105 tartományban? Fényerős 35-ös, 50-es teljesen elérhető áron van, 85/1,8-ért már egy kicsit jobban zsebbe kell nyúlni (használtan ~80e Ft).
-
Szten Márs
nagyúr
Sokkal kisebb mélységélesség és sokkal szebb háttérelmosás. Ezt kapod egy 50mm-es nagy fényerejű fixszel, egy kitobihoz képest. Ezt már az előttem szóló is írta, de nem lehet eléggé hangsúlyozni. Teljesen más világ. Rengeteg képet, amit nem tudnál megcsinálni kitobival, pont a mélységélességgel való játék limitáltsága miatt, egy ilyen fix csodával könnyedén megcsinálhatsz.
-
törölt tag
18-55 kitobik általában 50mm-en már csak 5.6-os fényerőt tudnak. Ehhez képest milyen lehet egy 1.8 vagy 1.4/50-es? világosabb keresőkép, rövidebb záridők, alacsonyabb iso-értékek azonos körülmények között. Pontosabb gyorsabb autofókusz. kisebb mélységélesség, szebb háttérelmosás. Cserébe fix a gyútáv és a képkivágás, nem a zoomgyűrűt kell tekergetned ha más képkivágást akarsz hanem körbe kell járnod a témát ami nem feltétlenül hátrány.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
Kirándulós, sétálgatós képekhez szerintem elég a 105mm. Még "telés" közelképekhez is elég kicsi a látószög, ez is 105mm-en készült.
Mióta fotózol ezzel a szettel? Úgy vettem ki a szavaidból, hogy a makró az ami érdekel, amivel ha komolyabban szeretnél foglalkozni, akkor tényleg egy fix tele-makrót kell beszerezni.
U.i.: a fűben mászás meg mindenkivel előfordul..
-
Degeczi
nagyúr
"55-200VR-t 49000 ft-ért kéz alól, vszínűleg kintről behozottat, gondolom gari nélkül. Ha jól tudom annak viszont forog a frontlencséje, azaz pl polárszűrővel izgalmas játszani"
nem forog
(már a VR nélküli 55-200-nak sem. Ott rögtön látszik is, mert ahhoz tulipán napellenzőt adtak)de teleobinál egyébként sem tipikus a polár használata, az inkább nagylátó és normál tartományra jellemző, olyan obiknál fontos, h ne forogjon
-
johnjohn
addikt
Eddíg 3 ilyen obi volt a kezemben, mind a háromnál jó volt a fókusz, és az élesség, az imbolygást a sajátommal próbáltam ki és nem tapasztaltam.Már csak azt tudom javasolni, próbáld ki az Én obimmal a gépedet,( illetve mindegyik obimmal ) és akkor valami kiderül, de ehhez utaznod kell egy kicsit.
A Nikon szerviz javítja, nem bonyolult, csak oda kell vinni. -
-
-
KTTech
veterán
Gariztathatod, de a következő is pont így fog működni... Ha nem így lenne, akkor nem AF-S objektív lenne (vagy ha igen, akkor csak félmegoldású... mint a Canon USM-es kitobjektív, ami mikroUSM-es ugyan, de nem tartalmazza a megfelelő kuplungrendszert - mint pl. a Canon 50/1.4USM -, így csak M módban használható a fókuszgyűrű). De szerintem ez teljes értékű AF-S motorral van szerelve... (mint a Canonnál a RingUSM).
-
dearbear
tag
-
péter007
senior tag
az a helyzet hogy nekem nem létszükség (és mintha egy másik topicban olvsatam volna h. neked sem sürgős) így szerintem várok pár hetet esetleg egy hónapot és a nagy karácsonyi roham előtt rendelek egyet
addig valszeg a forint is beáll és ha szerencsénk van a gazdaság is helyrejön, nameg jönnek tesztek is róla
ha jó akkor megvesszük -
johnjohn
addikt
Nekem, D 200-as géppel,jó fényben a Tamron .Középen egyformák, viszont a Tamronnak a széle is élesebb! A színei szebbek.
Ugyan akkor ismételni tudom csak magamat, miután mindkettőt kipróbáltam végül megtartottam a Tamron "mezei" 55-200-as obiját, és 200-mm felett ha kell, az öreg Sigma 135-400 APO D obimat használom ,az kb.350 mm-ig jó f 8-as blendétől felfele. -
philoxenia
MODERÁTOR
Mennyi az a bizonyos közelség? Az obi közelpontjánál azért távolabb ?
Ottkar: hát ha műanyag a bajonett, akkor ügyesen álcázták. Szerintem inkább túl sok a fém az obiban, azért olyan nehéz. Persze a lencsék se műanyagok szerintem, a súlyból következtetve.
mod: műanyag bajonett létezik egyáltalán? A csatlakozó rész maga műanyag? -
johnjohn
addikt
Nincs igazából szabály! Van olcsó obi, ami megeszi nyersen a kétszer drágábbat képminőségben ha például f 8-as rekeszen használod, viszont a drágább már f 2,8-tól használható, stb. Az egyik torzít, ahol a másik nem, viszont élesebb a rajza.
Mindenképpen érdemes teszteket olvasgatni, mintaképeket nézegetni, és akkor már jobban átlátod a kérdést.
Fotók mindenféle obival!
Objektívtesztek
Fotók, és értékelések mindenféle gyártó gépeiről. -
Szia!
Nagyon jó kis obi, jó színekkel és élességgel, a tesztekben is mindenhol dicsérik a képminőségét. Nekem is volt, csak jókat tudok róla mondani.
Viszont portrézásra nem megfelelő, mert nem mossa eléggé a cuccot. De ezt 18 mm-nél 3.5-ös rekesszel ne is várjuk el tőle.
Melyik obikra, milyen átfogásra vagy kíváncsi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Házimozi haladó szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Szólánc.
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung LCD és LED TV-k
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest