- Magisk
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Aurát vált a Vivo V60
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ametist
csendes tag
válasz
cipofuzo87 #28337 üzenetére
Camera Control Pro 2-höz hasonló NIKON programról tudtok, amelyik a D3200-t is képes kezelni?
-
bigsee
addikt
válasz
cipofuzo87 #28337 üzenetére
Ugye arra gondoltam, hogy egy 7-es wines tabról vezérelném az 5100-t, a kényesebb helyzetekben. Erre jó a lightroom - másra nem is használnám a tabot pl - ha minden igaz. Ugye?!
-
Byk01
őstag
válasz
cipofuzo87 #27871 üzenetére
Azért van, amikor látványosan mozdul el a fókuszsík (leginkább hátra), és jól látható, hogy nem ott van a fókusz, ahol kellene. Az élességi tartomány nem homogén, hanem folyamatosan romlik az élesség , csak még elfogadhatónak tartjuk egy bizonyos határon belül.
-
Larry303
addikt
válasz
cipofuzo87 #27866 üzenetére
Induljunk ki a hibabol...mi is az pontosan?
Csak mert nekem is van a 4 felsorolt cuccbol 3 -
m3ss
veterán
válasz
"Ez, ha jól látom, objektívenként egy db fix szám, ami minden rekeszre és tárgytávolságra és gyútávra ugyanaz."
"gyútávonként (zoom obinál) eltérő beállítást állítanak be? "
ilyet az ujabb canon vazak tudnak (2 vegpontra) meg a sigma dokkolo. lehet a nikon szerviz is?"A kalibráló szoftverek tudnak olyat, hogy rekeszenként, tárgytávolságonként, gyútávonként (zoom obinál) eltérő beállítást állítanak be? "
nem tudnak sajnos. lehet jobb is, mert ha ezt manualisan kellene megadni, es a juzernek kellene letesztelnie...sigmanak van uj szerias obikhoz dokkoloja. azzal tudsz olyat, hogy targytavolsagonkent kalibralsz...ez reszben megoldja a problemat. makrotavokra..
"vagy döntsem el, hogy milyen tartományban legyen jó az obi, és akkor arra optimalizálják az AF-et?"
canikon azt mondja 30-50x targytavon kalibralj. nekem az a tapasztalatom, hogy ez nem mindig mukodik jol. esetleg nezz utana a dottune tesztnek is...annak a kitalaloja pl azt ajanlja, hogy targytavtevesztos obikat vegtelenre erdemes kalibralni. probalgatni kell. mindenkepp probalj olyan rekeszerteken kalibralni, amit altalaban hasznalsz...
ha olyan tesztet csinalsz, aminel kattintgatni kell, akkor erdemes figyelni a korulmenyekre, kulonben atver a teszt. jol megvilagitott helyen, termeszetes fenyben, olyan temaval ami kontrasztos, levalik a hatterrol, eleg nagy a fokuszmezo meretehez kepest, nincs a hatterben olyan dolog amire haraphat az af. mindig vegtelenrol inditsd a fokuszalast, es legyen nagy a minta, szorni fog azert az autofokusz. legalabb 5 kep egy beallitasnal, tamronnal mehet a dupla ennyi is
szoras, fokuszshift, targytav mizeriak miatt tulajdonkeppen pdaffel kis doffal fotozni olyan mint szellel szemben h*gyozni. de ha nagyon rekeszel az ember amitol pontosabb nem lesz, csak nagyobb esellyel talal, akkor oda az iso es dof elony, tulajdonkeppen lovoldozhetnek m43-mal is nyitva -
glaci
őstag
válasz
Tudomásom szerint sajnos az utóbbi.
(#27860) chipi-85:
Hát, azt "mondják", hogy az, de valahogy mégis mindig rakom el egyből, ahogy elkezd csöpögni az eső. (Lehet, hogy túl bizalmatlan vagyok.) -
m3ss
veterán
válasz
cipofuzo87 #27861 üzenetére
szervizben is szoftveresen kalibralnak, de nem olyan modszerrel amit meg tudsz otthon csinalni. ez persze nem jelenti azt, hogy jobb lesz az eredmeny amit a hivatalos szerviz csinal
ha garisak az obik akkor ingyenesen kalibraljak, vidd be oket. attol is fugg, hogy a vaz pontos-e...de sztem ha hozzalovik, meg akkor is kalibralnod kell majd utolagtargytavtol meg hasznalt rekesztol (fokusz shift) fuggoen.
-
válasz
Egy 610-est én szervizbe vinnék!
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Szerviz: +1
-
válasz
cipofuzo87 #27772 üzenetére
Mintaképed van esetleg?
A D610-nél elvileg már nem probléma a koszolódás.
Első körben vidd be tisztíttatásra, meg lehet várni. -
cipofuzo87
tag
válasz
cipofuzo87 #20747 üzenetére
Most hogy mindenen állítgattam mindent, megjavult, mindkét módban.
-
törölt tag
válasz
cipofuzo87 #20745 üzenetére
Ha himbálod a kezed és talajt fotózol, akkor 1/400 is bemosódik.
24MP kézből - keze válogatja. Ha stabil a tartás, könyök törzshöz szorít, ilyesmi trükkök és alapvetően stabil kezű vagy, akkor reciprok jó szerintem. Ha biztosra akarsz menni és van fény (vagy iso, jobb híján) - akkor 1/160 körül nem aggódnék már, szóval a nevező duplája kb.Amúgy a legjobb, ha kitapasztalod
Nekem is az segített.
-
tetrix
tag
válasz
cipofuzo87 #20466 üzenetére
.. a fényképezésnél mindig a fény a legfontosabb kelléked,ha nincs belőle elég azon a 'hosszabb' záridő sem segít! főleg portrénál!! ..vagy használj egy derítőlapot amivel már tudsz több fényt vetíteni a portréalanyodra,vagy vakut softbox-al. ezzel tovább jutsz a fényképezésben is!
-
A Zéé
addikt
válasz
cipofuzo87 #20489 üzenetére
"ki fogom próbálni."
És ezzel jársz a legjobban. Mert most kicsit úgy érzem, hogy inkább technózol, mint valós fotós problémán gondolkodsz. 100-ról 200-ra nincs lényegi eltérés a zajban, ezt mindenki egyhangúlag megerősítette, de f/2.8 helyett f/2.0-t használni sok mindent változat magán a képen, de látszólag téged csak az élességvesztés foglalkoztat belőle. Szóval tekerd a gépet mindenfelé, gyárts képeket, és ne csak elméleti síkon gondolkozz vélt/valós problémákon.
-
matyi012345
őstag
válasz
Most viccelsz? 100ról 200-ra D610-nél? kapásból 400-ra felhúzom és nem kell ezen gondolkoznom.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Ne viccelj már egy FF gép esetében te az ISO100 vagy 200-on problémázol? Ha esetleg 3200 vagy 6400 lenne, akkor még esetleg, de itt? Emeld fel és kész. Zaj nem lesz.
-
A Zéé
addikt
válasz
azért se a D610, se akármelyik elmúlt 5-6 évben kapható dslr sem olyan, hogy egy iso 100-ról 200-ra emelésen gondolkozni kellene. De még ha valaki extrém pixelkukkoló akkor se hiszem, hogy 1600-ig olyan sokat kellene a zajjal foglalkoznia egy D610 esetén...
-
imyourfriend
őstag
válasz
Szerintem iso 400-ig bőven felcsavarhatod a gépet, attól független hogy mekkora méretű képet szeretnél kapni iso 400-on még nem kell törődni a zajjal a 600/610-nél.
-
válasz
több fényt adsz lámpával?
-
Larry303
addikt
válasz
cipofuzo87 #19312 üzenetére
nisi 2-400as vario nd t használok, bár inkább csak filmhez, de a te általad említett körülményekhez pont jól jöhet...nincs colorcast és egyéb más anomália.
Kleroo: a 7000es szenzorát jobban szerettem mint a 7100ét. ettpl függetlenül a 7100jobb masina.
-
*Ropi*
félisten
válasz
cipofuzo87 #19312 üzenetére
"Már csak az a kérdés, hogy milyen ND szűrőt ajánlatok ár/értékben, ami passzol D610-hez és állítható."
D610-hez semmilyent sem tudunk ajánlani.
Az ND szűrő ugyanis nem a vázhoz kell passzoljon, hanem az objektívhez (abban az esetben ha menetes, ha pedig lapszűrő, akkor a tartójának) - ha már a fizikai kötődést vesszük alapul.
Ha pedig a lényegit, akkor a kompozícióhoz: azt pedig a téma határozza meg, hogy milyen erősségű szűrőre van szükség hozzá, állítható ND-ből is többféle átfogású van.
I
Egyébként két polárszűrő egymásra feltekerve is varioND-t ad.
-
törölt tag
válasz
cipofuzo87 #19309 üzenetére
Akinek 1/8000-et tudó gépe van, nem nagyon botlik ilyen problémába.
Akinek fent van egy ND szűrő, ő sem. -
matyi012345
őstag
válasz
cipofuzo87 #19297 üzenetére
ND8-al simán megoldható.
ND2 1FÉ
ND4 2FÉ
ND8 3FÉAzt nézd, hogy a kettőnek hányadik hatványa adja ki a szűrőnek a számát. Az mutatja meg, hogy hány FÉ-t vesz le.
f1.8 1/4000 iso100 = f1.8 1/500 ISO100+ND8. Ha esetleg 1/8000-ed jönne ki, azt is megoldod 1/1000-ből szűrővel.
-
törölt tag
válasz
1. ........
2. Tedd át záridő-prioritásos módba, mert ha ennyire fényes helyen vagy, hogy 1/4000-el is túl sokat enged és túlexpós lesz, egyszerűbb záridő-prióban kézzel 1/4000-re tenni a vázat és onnantól kezdve mindig a legtágabbat használja (a lehető legtágabbat, a jó expóhoz) és magától állítja a rekeszt.Ha merész vagy, tegyél be mellé egy AUTO-ISO-t 800-ig kb. és esetleg ha 1/4000 alá kellene menni a fényviszonyok miatt, iso-ból megoldja és a 800 nem vész - bár ennek sok értelme nincs.
Vagy P mód, ja
-
Real_Necro
veterán
válasz
1. Milyen témához kell ND szűrő?
2. Használj P módot
-
flash-
veterán
válasz
cipofuzo87 #14806 üzenetére
" Egyrészt nagyon könnyed, jó könyv, másrészt nagyon hiányolom a fizikai magyarázatokat"
pont ezért jó, mert az alaphokhoz szükséges információt ad, nem terhel még azokkal - az amúgy persze majd a haladó tudáshoz már kellő - részletességekkel.
ha a iso-záridő-rekesz összefüggést és pár dolgot megértesz még mondjuk ilyen leírásból akkor már alklamazható a könyvben található információ.
-
törölt tag
válasz
cipofuzo87 #14806 üzenetére
#14657-ben én ajánlottam Neked egy könyvet. Ugyanonnan indultam, ahonnan Te. Szükséged van a magyarázatokra, az elméletre is, mi az a DOF, mitől alakul ki, hogyan lehet szabályozni, hogyan alkot képet a szenzor, mik az objektívek elején a számok, jelölések, mik a szenzorméret közti különbségek, aranymetszést is taglal talán mint legalapabb kompozíciós dolgot, de leginkább a rekesz- és záridő prioritás lényege ami fontosabb (kezdőként), ilyesmik.
A Kelby könyvek (és a többi) kb. azt tanítja, hogyan kell szépen mellúszni, pillangót úszni, gyorsúszni, ilyesmik. De alapvetően bután néz rájuk a kezdő ember, aki e világgal ismerkedik, mivel ő a vízbe dobva elsüllyed. Én is hülyén néztem volna Kelby akármelyik könyvére tök kezdőként, nem is akkor olvastam el.
Tehát lehet próbálkozni a többi könyvvel, de ha nem adja be az sem, vagy nem leszel okosabb tőle, #14657-ben megtalálod a linket továbbra is.
Írd fel egy cetlire, max kidobod.
-
flash-
veterán
válasz
cipofuzo87 #14662 üzenetére
a saját(egy kezdő amatőr) tanácsom:
olvass el egy könnyed fotós könyvet, jól tanuld meg mi a blende,a záridő, az iso, mi a fókusztávolság..
(de nagyon mély fizikai dolgogba szerintem ne merülj még bele inkább
Olvasd el Scott Kelby a digitális fotós könyv 1. részét
Ott meg fogod tanulni mikor milyen iso,blende,záridő érték kell.,stb ilyeneket.
(ezt a könyvet érdemes úgy használni hogy nálad legyen mikor fotózól kvázi mint egy zsebszótár!)Kezdj el fotózni,itt prohardveren van olyan fórum hogy kezdő fotósok digitális képei.
posztolgasd a képeidet,majd elmondják a véleményeket.És ha elértél egy haladó szintet fogják javasolni "Haladó fotósok digitális fényképei" topicot. Ha oda nem jutsz el arra a szintre,akkor addig kár szerintem profizmusról beszélni.Legalábbis ez a topic egy jó irányadó szerintem a tudásról.
Kezdésnek elég egy d5100 szerintem is, egy 18-105 utazoom obival,így megtanulod fejből vágni fogod a fókusztávok gyakorlati oldalát. -
Gulyopapa
addikt
válasz
cipofuzo87 #14656 üzenetére
Azt ajánlom, hogy semmiképp ne adj ki 100.000-reket mielőtt ki nem próbálod magad, hogy van-egyáltalán hozzá érzéked. Nekem 5 gyerekem van és hiába kezdene el fotózni mind az 5, csak az egyiknek van hozzá érzéke. Csak neki lenne esélye hogy egyáltalán valameddig eljusson. Nem tudom érted-e ...
-
gab.m
senior tag
válasz
A mérnök múltadhoz én inkább Sevcsik-Hefelle: Fényképészet c. könyvét ajánlanám
Antikváriumokban megtalálod.
Ha lightosabbat szeretnél, akkor mondjuk Scott Kelby Digitális fotós könyvsorozata jó választás lehet.Szerk: Zéé megelőzött..
-
A Zéé
addikt
válasz
a nagyon alapokról van millió egy. Scott Kelbyket szokták mondani, a nagyon alapokat elmondja. Jók a Prakel könyvek, ez se rossz, bár ezekbe csak belelapoztam még. A technikához, fizikához meg Fényképészet.
-
törölt tag
válasz
cipofuzo87 #14653 üzenetére
-
A Zéé
addikt
válasz
cipofuzo87 #14647 üzenetére
a nehéz mérnöki szak, meg e között nincs semmi különbség. Általában a lelkes hobbisták 90%-a pár hónap után rájön, hogy mégsincs annyira érzéke hozzá, mint ő gondolta (neked meg még a lelkes hobbista szint sincs meg).
Itt az érzéken, és a látásmódon sokkal több múlik. Azt meg nem lehet tanulni. Az vagy megvan valamilyen szinten, vagy nincs, de akárhogy is csak gyakorlással tud elmélyülni. Én is elolvastam már egy rakat fotós könyvet, de mégse olyanok a képeim, mint amilyenek a magazinokban vannak.
Ezért mondtam, hogy ha portrézni akarsz fontosabb a türelmes modell, akivel lehet próbálgatni a dolgokat hosszú hetekig, hónapokig, mint akárhány könyv... -
aleister
veterán
válasz
Az a baj, hogy ez nem olyan, mint egy mérnöki tanulmány. Ott "csak" seggelni kell. Itt a technikai részét valóban tanulni kell, ám sokkal fontosabb a komponálás, aminek a nagy része érzésből jön. Lehet drága felszerelésed, ennek a hiányát nem fogod tudni kompenzálni.
És természetesen vice-versa. Lehet az olcsó. belépő kat vázakkal is Pulitzert szerezni.
Én azt javaslom neked, hogy vegyél egy olcsó, kifutó modellt (csakazértis a D5100+18-105-öt fogom javasolni) használtan. Használd, tanulgass, aztán majd alakul.
-
gab.m
senior tag
válasz
Vegyél használtan egy D90-et 18-105ös obival, meg mondjuk egy 50 1.8 D-t. Egy ilyen szettel elég sok mindent meg lehet csinálni, és kijön kb. 150ből. Fotózz, olvass, tanulj, és felejtsd el az ilyen hülyeségeket, hogy te egyik pillanatról a másikra profi fotós akarsz lenni.
-
Gulyopapa
addikt
válasz
Könyvből soha nem fogsz megtanulni fotózni. Kézbe kell venni a gépet és fotózni ...
Én 35 éve fotózom, nem is vagyok béna, de nem nevezném magam profi fotósnak.
Valószínűleg soha nem is leszek az.
Amúgy pedig, hiába lesz "pro" felszerelésed, attól még nem leszel pro, ez egy folyamat ...
Vegyél egy Nikon D7000 vázat, egy 50 1.8 G vagy egy 85 1.8 G-t + egy jó közepes vakut.
Ezekkel már el lehet indulni.
Világítás technikához nem értek. -
Balinov
titán
válasz
egy konvy? egy egesz konyvtar, ebook kell. Adott szinten meg lehet szvsz tanulni, de szvsz ahoz, hogy rendesen meg is elj belole, tehetseg is kell.
aleister-rel ertek 100%-ig egyet.
Sok sikert amugy!
-
aleister
veterán
válasz
cipofuzo87 #14638 üzenetére
Szerintem először dönts úgy, hogy tehetséges amatőr fotóssá akarj válni.
Ha ez sikerült, akkor térjünk vissza az eredeti kérdésre. -
törölt tag
válasz
Kicsit jó lenne tudni többet a múltadról, mid volt eddig (felszerelés, gépváz, üvegek, technika), milyen fotós előéleted van (vagy nincs), ilyesmiket.
Alapvető igazság azonban, hogy fotókat állványról is és anélkül is lehet csinálni.
Sík amatőrként is.
Tehát nem ezen fog múlni.
@ JB: [link]
-
A Zéé
addikt
válasz
huhuuu mit fogsz kapni az első mondatodért...
használt piac adja, bár a 600k az pöppet kevés, ha tényleg nagyon-nagyon komolyan gondolod. Csak a stúdió berendezésre, világításra, meg a fényterelő bixbaxokra el lehet ennyit költeni.
Vázból D7k, D7100, (szűkösen talán FX D700 beleférhet) obiból nézz valami finom fényerős fixet. pl 85/1.8 portréra, fényekhez meg nem értek, de műtermezni valami állandó fényű stúdiólámpa, vagy villanjkörte szett lesz a barátod.
Amúgy meg fotótanfolyam, könyvek, workshopok, türelmes modellek, sminkesek, fodrászok, és kitartás biztos kell majd még -
JohnyBlue
addikt
válasz
-
gab.m
senior tag
válasz
Lol, hát sok sikert a profi fotóssá váláshoz 600k-ból (és most nem arra gondolok, hogy a pénz lenne kevés, hanem hogy ha ilyeneket írogatsz, akkor fingod sincs az egészről).
-
Gulyopapa
addikt
válasz
Az elég szűkös büdzsé, bár elég lehet.
Fotózásban hol tartasz ?
Kezdő vagy ? Haladó ?
Milyen vázat szeretnél, cropost, full framet ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Elektromos autók - motorok
- Nintendo Switch 2
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Exkluzív órák
- Metal topik
- Milyen egeret válasszak?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest