-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pergabb
senior tag
Mukodik, de 14-30 mellett adapterezzen a halal :D amugy meg nalam jo helyen van a vegtelen, ez is egy orok samyang dolog, ergo koppra kitekerem es keszitem a fotokat. Kozeli tema eseten nyilvan nem igy mukodik, foleg nyitva, astronal meg amugy is manual allitja be az ember. Ekkora latoszog eseten olyan 2.5 meter utan minden vegtelenre esik, rekeszelsz is, akkor meg ha el is cseszted elvileg, akkor is eles minden, minek nekem oda af. Feljebb irtam, astro eseten inkabb stackelek, de nem tul gyakori nalam, z rendszer meg birja a magas iso-t, nem erdekel f4 vagy 2.8
-
pergabb
senior tag
-
Ba cy lus
addikt
Pedig a LR (10-es) sebessége még istenes. Az előbb már emlegetett Luminar piszok lassú hozzá képest, valami pocsékul optimalizált az egész. A DxO Photolab szintén lassabb a LR-nál, de a Luminarhoz képest még az is tempósnak számít. Aztán ott vannak a Nikon saját szoftverei: a régebbi és teljesebb Capture Nx2, az sem valami gyors, de még annál is lassabb az újabb, fapadosabb és ingyenessé vált Capture Nx-D. Aztán ott van az ingyenes RawTherapee, amivel csak annyi a baj, hogy olyan bonyolult, hogy jó sokat el lehet szöszölni egy képpel, és még akkor sem ér fel egy rendes képszerkesztő által nyújtott eredményhez, ha az ember jól beleveti magát.
Ha nem csak a nyers tempót, hanem még azt is figyelembe veszem, melyikkel a legegyszerűbb a képet a kívánt kinézetűre hozni, akkor pláne a LR a toronymagasan legjobb. Próbáltam én már sok LR-verőnek titulált progit, mindig visszatértem. Bár kb. ugyanannyit használom a DxO Photolabot is, sokszor az ad jobb eredményt, noha azzal kicsit többet kell mókolni általában. Amit a LR-ban nem annyira szeretek, az a zajcsökkentése, és főleg az árnyékos részek kezelése, sokszor egyszerűen nem természetes, ahogy az árnyékos rész teljesen fekete részei ott vannak (ilyenkor nincs fokozatos átmenet, hanem élesen kiválnak ezek a teljesen fekete részek), ebben DxO jobban tetszik. Viszont enhanced details-t lefuttatva általában a LR-é a legjobb minőségű democaicing, a DxO Photolab ebben még mindig nem a legerősebb, bár kétség kívül javult az előző verzióhoz képest (DeepPrime-mal, ami nem csak zajcsökkentő, hanem egy mesterséges intelligenciával megtámogatott demosaicing is). A Dxo-nak az élesítése a gyengéje, ha feliratok vannak, azokat gyakran nagyon elvékonyítja, illetve szar a demosaicing, a DeepPrime pedig hát azért is olyan kiváló zajcsökkentő algoritmus, mert az apró részleteket egyszerűen nem élesíti úgy, ha azt használja az ember - márpedig sokszor használom akkor is, ha nem csökkentek zajt, a jobb demosaicing végett.
-
Throme
veterán
Érdekes amit írtok az LR futási teljesítményéről.
10-es LR-el nekem semmi gondom nincs, igaz én csak 16MP-es file-okat dolgozok fel (más rendszer) az utóbbi 2 évben. Kb 15 MB 1 file.
Luminart használtam/használok még néha. Borzalmasan lassú. Nem hogy a műveletek, de még a file beolvasás is.
Timer-el már értekeztünk a témában, mert hasonló problémánk volt a az említett Luminar-ral.RAM-om annyi van a gépben, mint nektek, proci szerintem gyengébb, R7 2700x.
Szóval én sem csúcs almás vassal szerkesztek.Lehet kipróbálom NEF file-okkal is (24Mp aps-c-vel az kb 24-30MB)
#49969HThomas
Én is dilemmáztam, de még a Z előtt nem sokkal kikakcsintottam más rendszer felé.
Most sem tudnám mit lépjek nikonon belül.
APS-C Z rendszert nagyon nem viszik túlzásba, mintha a szükséges kört megfutották volna és annyi, nehogy nikon 1 legyen belőle.
A FF nekem is túl drága. Még a 3rd party obikat beleértve is.A Z50-ből kihagyott szenzorstabi felbosszantott, de ezzel együtt is adapterezhetném a régi obikat, már ami nikkor. Ehhez nincs kedvem.
Egy 70-300 VR-hez még egy adapter... na nem... -
pergabb
senior tag
örülj neki, ha megdolgoztatja a gépet
nekem i7 10700k van a gépben, örülök, ha a magok felét használja, illetve import/export esetén használja az összest, amúgy baromira nem. Photoshop ugyan ez, 1 magot teker pl okos objektummá olvasztáskor 40-50%-on. Az egyész szarul van optimalizálva, sokat nem tudsz tenni. Lehet növelni Lr-ben a gyorsítótár méretét, lehet változtatni az előnézeten, de akkor csak importálásnál nyersz időt, összességében egy lassú fos az egész. Panoráma, vagy hdr esetén mai napig ezer évet várhatsz, gpu hozzá sem ér, teljesen logikátlan. Ram esetén meg tök 8, 16 van benne, akkor azt maxolja ki, 32, akkor azt is, 64-nél már nem akarja az egészet felzabálni, legalább is nálam komolyabb melóknál ez van.
-
pergabb
senior tag
oldalsó gombbal tudod kikapcsolni, bekapcsolni, csak erre, csak arra tenni, de akkor megoldottad
Kihajtod a kijelzőt, azt is érzékeli a váz, akkor nem fog a keresőre kapcsolni, ha véletlen kezeddel árnyékolnád a kukucskálót, amúgy sokszor akkor átvált már, amikor csak árnyékos helyen vagy.
Akkuban gyári jobb, már csak azért is, mert egyszer tölthető használat közben is, más részt az újabb c jelölésű akkunak növelték a kapacitását és több képet tudsz eldarálni. Utángyártott, akkor Jupio és társaival sosem volt gondom, ellenben nem készült még a z6ii-höz alternatíva, ergo kisebb kapacitással rendelkezik.
ui.: csak egyéb tipp kategória, hosszú expózol este, akkor kapcsold be a hosszú expós zajszűrést, különben tele leszel hot pixelnek tűnő szarokkal, AA szűrő színezi meg, bsi-cmos sajátossága, az érzékelő az Aptina stílusú Dual Gain dizájnnal rendelkezik, iso 800 alatt nem iso invariáns a váz és durvább is az erősítés, z5 képminősége 800 alatt jobb, felette z6ii messze alázza. Azért írtam csak, mert nálam enteriőr készítésre van a váz és sok iso 100-as 30mp-es kép is bekerül néha, nem véletlen került mellé egy z5 is. Minden egyéb körülmény esetén röhögve felrántod az iso 100-as képet is 5 fényértékkel, bár ha annyival kell, akkor vmit nagyon elbactál -
Roachy
senior tag
Igazából van benne rizikó, hogy esetleg hibát okozhat és szélsőséges esetben a gép is tönkre mehet, de azért kimondottan ritkán hallani ilyenről. Inkább csak az, hogy gyengébb a teljesítményük, vagy idő előtt tönkremennek. Nekem is van pár darab backupnak, de nyilván a gyári aksikat használom inkább. Komolyabb gondot még soha nem okoztak. Olyan volt, hogy egyik nap még tökéletesen ment, majd másnap 100%-os töltöttséggel fele annyi képet tudtam csak lőni és 2 kattintás között minden előjel nélkül lemerült. Egyszer csak se kép se hang, be sem tudtam kapcsolni a gépet. Akkor meg is ijedtem hogy kinyírta, de nem, csak egy pillanat alatt elszállt minden szufla az aksiból. Egyszer még kellett használnom és ugyanez volt. Azóta nyugdíjaztam azt az aksit.
Viszont ami sokkal inkább valószínű, hogy a haverod aksijai nem fognak működni a Z6-al. Ha meg akarod venni előtte próbáld ki, de gyanítom hogy nem lesz jó hozzá.
Szóval lehet venni szerintem utángyártottat, de azért inkább gyárit használj ha teheted. Tény hogy azok jelentősen túl vannak árazva, de használtan is simán meg szabad venni. Nagyon jól bírják a gyűrődést. -
Peczek
aktív tag
Én használtam után gyártott aksit D70-hez, nem volt vele baj, tudta kb. azt mint az eredeti. Mondjuk rendes magyar fotósboltban vettem.
Laptophoz vettem e-bay-es aksit, az kb. csak a 2/3-át tudta a gyárinak, de azzal sem volt baj.
Állítólag azért az ismeretlen cuccok tudnak bajt csinálni. -
Roachy
senior tag
Mert nem a display gombot kell nyomogatni, hanem a monitor mode gombot a kereső oldalán.
A display gomb csak a képernyő módokat állítja, hogy milyen infókat látsz a kijelzőn.
-
Lex Icon
senior tag
Ezért is nem cseréltem még le, de mindig belefutok a korlátaiba, amióta D7000-em van. A nagyobb pixelszám miatt, ami pedig "csak" 16Mpixel és nem pl. 24, mégis képes bemozdulásos életlenséget produkálni 1/60-1/100 környékén. Többször is megnézem, hogy a VR be van-e kapcsolva és egyáltalán működik-e.
-
A leírtak alapján nem értem, hogy mi számít neked "hátranyúlásnak"...? Még talán - nagyon erőltetve - a Bormio-ra tudnám ráfogni... de a gyakorlatban azt sem látom könnyen működni.
Ha csak az említett cuccosnak kell, nem inkább valami egypántos cucc lenne praktikusabb, amit bármikor előrecsapsz? Ahogy látom, a Lowepro Urban Photo Sling 250 már nincs gyártásban... pedig az a toploader kialakítás az egyik legzsírabb, ha nem túrázni viszed három napi hideg élelemmel.
-
Nem is értem, hogy a többi gyártó kínálatában miért nem nagyon van ilyen táska?
Esetleg még nézd meg a 300 AW II-t, némileg nagyobb, de mégsem túl nagy.Nekem a Flipside első szériából kettő is van:
A 400AW vált be méretre, csak az extra derékövet levágtam(nem levehető).
Van egy Flipside 300-asom(kényelmes, de nekem egy kcisit kicsi) is.
+ nemrég vettem egy kínait(meglepően masszívnak néz ki!), ami a 400 AW-nél is nagyobb egy kicsit. -
Vanguard VK 35 BK-t használok, szerintem belefér a cuccod. A hát felől nyílik ez is. Edigitalon rossz a kép róla, ilyen a valóságban. D750 24-120-szal szerelve elfér benne, és még kényelmesen egy 50-es is (85 szintén), a tetejében pedig a portré markolat. A képeken felülre teszik a DSLR-t, hááááát, az kamu, de a MILC befér oda is talán. Van hozzá valami esővédő fólia is, de igazából alapból vízlepergető, így nem féltem benne a cuccom. Nekem tetszik, mert ilyen kis kompakt cucc, messziről csak az mondja meg, hogy fotós cucc, aki ismeri a vanguard-ot.
-
Peczek
aktív tag
Nekem a Hamak gagyiknak / kényelmetlennek tűnnek. Ezek közül én a Loweprot venném (táskám van tőlük, és teljesen korrekt).
Fotós hátizsákot én (főleg) utazáshoz szoktam vinni. Ezért aztán a fotós cuccon kívül még kell szendvics, pulóver, széldzseki, útlevél, víz stb. A hely ezért sosem elég.
-
A Lowepro-ra:
Sokfajta táskát kipróbáltam, de végül ez a kategória maradt meg.
Menet közbeni elérésnél nekem többet ér az, hogy a hát felőli oldalon nyílik, így lerakás esetén nem a koszos részt kell visszavenni a hátadra. Csak lerakhatod bárhol és kiveszed belőle, ami kell, majd vissza a hátra.
Csak kipróbálás után derül ki, hogy neked milyen?
Sok táskát adtam el rövid idővel a vétel után, mert valami nem volt jó velük. -
Peczek
aktív tag
Nekem valami ilyesmi (Vanguard Adaptor 46 Backpack) van (D7200-el használom + obik), oldalra csavarod, kiveszed, elég jó, és elég olcsó volt. De mintha már nem lehetne kapni.
-
topikk
senior tag
Nekem is ma érkezett a Z6 ii + FTZ. Egyelőre töltöm az aksit
, Z 50mm és Z85 mm az első obik. Ha valakinek van tapasztalata írhatna az Nikon Z elektronikus zár használhatóságáról. Az E-M1 ii nagyon jó volt ebben., 3 év alatt kevesebb mint 3000 expo ment a mechanikus zárba (főleg vaku). A szenzorméret miatt valószínűleg nem lesz ilyen jó a Nikon Z, de kb. mik a határesetek?
-
Ateszponthú
csendes tag
Error nem volt. Egyszerűen nem csinált semmit. Mondjuk nálam a 70-200 volt egy kicsit rosszabb, ellenben a videóval. Mivel a két obimmal elégedett vagyok, maradt az egész rendszer. Engem már apró kiigazításokkal kiszolgál. A teljes váltással sem lennének lényegesen jobb képeim. ( a madarászás a fő profil, oda mondjuk lennének elképzeléseim)
-
Ateszponthú
csendes tag
Sem a 24-70 g1, sem a 70-200 g1 nem volt használható normálisan. Rövid próba volt csak. Teljesen random módon szar. Kb. 50%-os pontosság. Érdekes módon nem függött össze a találati pontosság semmivel. Fényviszonyok, távolság, rekesz, céltárgy mindegy volt. Ha fókuszált akkor jól csinálta, ha nem akkor meg sehogysem. Maradt a 750. Ha más is próbálta, ne tartsa magában, érdekelne a tapasztalata.
-
-
Tudtommal a két gépben azonos a szenzor, csak a körítés jobb a D750-nél, így én arról szerintem nem váltanék. De javítsatok ki, ha tévedek. Szó mi szó, én nagyon megszerettem rövid idő alatt is a D750-et, beltérben rohadtul más liga, mint az előd D3500 volt, de azt meg azért szeretem, mert könnyű. Ha erről váltanék, szerintem akkor sem MILC-re szavaznék, hanem D780-ra. MILC-et venni szerintem akkor éri meg, ha valaki masszív technokrata, vagy ha napi szinten pénzért fotóz, és nem mindegy a súly. Azért az objektív árakat nézve az még a FF mezőnyre is rátesz.
-
rekid
addikt
Ha csak nem valami 4/3-os rendszert akarsz venni, nagyjából ki is húzhatod ezt az előnyt a milcek mellől.
Ahogy látom akkor inkább a tech "vezérhangya" indult el mint sem tényleges az igény.(Mindenkivel megesik...nincs ezzel semmi baj ha ez okoz örömet és nem kenyérre kell akkor inkább erre költs mint játékgépre.. Ha meg lúd akkor legyen kövér
)
-
Fuvaros
senior tag
olyan létezhet, hogy mindkét aksit (az újabb utángyártott) berakom pár órára a töltőbe és alíg bírja a fotózást? (üresen mérve az aksit 7.63V és 8.24V-t mutat a műszer)
Végül is ha töltőre teszem, mennyi idő után kell kb átváltania a villogásnak rendes világítássá a töltőn? -
Winnie The P
őstag
Hmmm, most voltam a MM-ban, volt egy Dörr 4.5-es, hát ahogy néztem lehet neccesen férne el benne a cucc. Kérdeztem is egy eladót (tudom, neki minden eladó), hogy szerinte a felsorolt cuccok elférnek-e benne, azt mondta szerinte igen. Vakunak egy Yungnou yn 568 ex III-at néztem ki. Azért köszi.
-
tvamos
nagyúr
-
-
.bTr
tag
Nekem volt Z6 és adapter is.
Az adapterrel az a baj a véleményem szerint, hogy beteszel a rendszerbe egy "lassítót" úgymond. A Z objektívek vannak igazán a gép fókuszteljesítményéhez tervezve.
Persze lehet, hogy a csúcs F bajonettes objektív is tudhatja azt a sebességet, de én azt vettem észre, hogy natív üveggel teljesen más volt a követés is.
Én pont emiatt váltottam másra, ahol sokkal több választási lehetőség van objektívből és ha kell, akkor később majd a gépet frissítem hozzá.
Azt is meg kell nézni, hogy az adapter kompatibilis-e a kiválasztott másik fél által gyártott obival. De az újabb, drágább Tamron obik működnek, de lehet szoftverfrissítés szükséges.Persze ha nem sport fotózol, akkor tökéletes kombináció. De ez csak szerintem.
-
-
chef69
tag
Tripodcast-os srácok az egyik adásban rendesen kivesézték a Sony hátrányait, keress rá, hallgasd meg mielőtt döntenél.
Nekez Z6 van, d750-et váltotta. Nagyon elégedett vagyok vele! A gyenge akkuidőtől tartottam egy kicsit, de 1400 képet már több fotózáson is lőttem a gyári akksival. -
Köszi a választ! Nekem igazából nincs vele gondom, ha szabad fényen fotózok vele, tetszik a minősége. Igazából nem tudom megfogalmazni, miért van hiányérzetem, de bármit csinálok, hiába játszok manuálban az értékekkel, odáig tűnnek jónak a képeim, még meg nem érkezik a fotós ismerős D850-éről a nyers RAW adag, amit mellettem csinált két lépéssel. Kompozíció egy dolog, de valahogy sokkal nagyobb a fény/árnyék kontraszt az Ő képein nyersben, mint az enyémeke, beállítások pedig azonosak többnyire. Ha pedig beltérben fotózunk portrét, akkor meg sírok, akkora a differencia. A fókusz pontok kezelése meg szintén ilyen, hiába tolom arcra kézzel az AF-et, egyszerűen teljesen más liga a végeredmény.
Sebességben tudja a D610 azt, amit a D3500? Nem sorozatra gondolok, hanem működésre. Lúzer kérdés, de nincs tapasztalatom: a meglévő DX objektívek használhatók FX-en is?
-
D610-től miért válsz meg? D3500-ról szeretnék feljebb lépni (egyszer, majd...), és mint belépő FX váz, nekem szimpatikusnak tűnik. Attól mondjuk félek, hogy esetleg lassabb lesz, mint a 3500, az rohadtul pattogós kis gép, imádom, csak néha belefutok a korlátaiba (meg a sajátjaimba is, természetesen, de a részletgazdagság jórészt a géptől függ).
-
*Ropi*
félisten
Akarom mondani: a #48279-re válaszolok.
Melyik i1 Display Pro-d van? 1/2/3? Mert az utolsó kivételével a másik kettő elhasal a LED-es világításokon. Olvasnivalónak egy cikkem a monitorkalibrálásról és a kalibráló eszközökről.
-
-
*Ropi*
félisten
Segítség monitor választásához (is). Az AOC-ból már többet kalibráltam és nagyon szép eredményeket tud, az a Dell viszont felejtős.
-
PuMbA
titán
Ja, hát akkor egyiket se
Képkidolgozáshoz olyan monitor kell, ami képes minél több színt megjeleníteni és ezt pontosan tudja. Ezek ilyen olcsó, alap monitorok általános használatra. Ez az egyik, de már egyébként azért is kiesnek, mert 27 colon a FullHD már pixeles, de 32 colon a 2560-as felbontás is. FullHD 24 colig okés csak, nekem is ilyen van, de 22 colon az igazi. Például Dell Ultrasharp monitorok (+ kalibrálás) már valóak képkidolgozásra. Nézz szét kötözzük.
-
Azonnal? Sehogy. A D610nek nincs semmiféle connectivity featureje - se WIFI, se NFC, se Bluetooth, se semmi.
Azt lehet esetleg megmachinálni, hogy ha létezik az iPadedhez olyan átalakító, ami tud USB OTG-t, akkor arra ráteszel egy kártyaolvasólt és akkor az talán működhet... de az se igazán azonnali.
Egyébként meg a Nikon azt mondja. hogy vedd meg a WU-1b adaptert - ha van rá 30 rugód, amit nem tudsz máshogy elégetni, akkor azzal is lehetne egyet játszani.
-
hotkar
senior tag
Ugyan nem pont topikhű, de az első bridge gépem, egy Minolta DiMage A1 pontosan ilyen lila-kék színű elmosódó, kivehetetlen képet gyártott, amikor tönkrement az érzékelője (Sony CCD volt benne).
Egyébként Live View módba átkapcsolva kiderül, hogy az érzékelő vagy a memóriakártya rossz-e.
-
updog
őstag
430 volt Digitcamnél akcióban, és -50 lejön még a Tamron visszatérítésben. Szóval azért nyom valamennyit a latba hogy szolid 70-nel olcsóbb a Tamron a Sigmánál. Főleg ugye hogy abszolút hobbi a dolog, tehát csak a pénzt viszi, és nem hozza
Az lesz amit Viperator írt, be kell mennem valahova kipróbálni aztán majd döntök. Amúgy ez is olyan, hogy előbb ugye linkeltem egy tesztet ahol pofaleszakadósan veri a mezőnyt a Sigma, azóta keresgéltem, és találtam olyat is, ahol meg a Tamron képei sikerültek jobban... szóval ja, csak annak a reviewnak hiszek amit én
hamisítokcsinálok. -
updog
őstag
Elég erősen kellett lavíroznom, és az első a 24-70 lesz (ma vitték el a N24-120-t, így hogy elment még a D7200, meg még pár dolog, a Tamron visszatérítéssel együtt 0-ra kijövök a 24-70-nel, őt már rendelem is meg
).
Viszont mára sikerült kisakkozni hogy akkor a 70-200-ra is fussa
Figyelem most már intenzíven, július végéig van visszatérítés, hátha megint beesik az ára egy kicsit, akkor elcsípem majd
-
*Ropi*
félisten
Szia!
Ugyan Canonhoz írtam le az AF rendszer beállításának alapjait, de a megfelelő értékek behelyettesítésével Nikonhoz is használható. A cikk végén szó van a Sigma / Tamron / stb. 3rd party üvegek kalibrálásáról is - a tapasztalat az, hogy a legtöbbször még finomítani kell rajtuk dokkolóval a Camera Kft.-s kalibrálás után.
-
Roachy
senior tag
Ha G2 akkor a Tap-in dokkoló a saját szoftverrel a legjobb választás, nyomtatott tesztábrával szerintem. A zoomoknál több gyújtótávra is be lehet kalibrálni. Ott is közel tökéletes lesz így a végeredmény. Amit még mindig lehet tovább finomítani a vázból, ha szükséges lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Nintendo Switch 2
- Milyen POS terminál szolgáltatót válasszon egy mikro- vagy kisvállalkozás?
- Béta iOS-t használók topikja
- Ingatlanos topic!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Válságba taszíthatja Oregon államot az Intel leépítése
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest