Hirdetés
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- iPhone topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zola007 #27136 üzenetére
"minőség-ellenőrzés tekintetében valahogy így következnek: Tokina -> Sigma -> Tamron"
hozzátartozik, h a 70-es években a Nikon akkori fejlesztési irányvonalával elégedetlen Nikonos mérnökök keltették életre a Tokinát (a cég ugyan létezett korábban is, de nem komoly tényezőként)
ők persze ma már aligha dolgoznak, de a cégfilozófiában ma is szerepük lehet, valóban a legigényesebb külső gyártó
a Sigma is próbál ügyelni, pl. csak Japánban gyárt, ami manapság ritka - de vannak tipikus problémák, viszont szerencsére van hazai képviseletük, és egy ideje már 3 év gart adnak
a Tamronnal a legfőbb gond, h nincs hazai szervízük, így még egy AF bekalibrálásért is külföldre küldik
(USA-ban viszont pl. 5 év gart ad az ottani képviseletük, így érthetően népszerű) -
Freddy76
addikt
válasz
Zola007 #27026 üzenetére
Hogy belelendült mindenki, hogy más fél milláját kell elkölteni
Szerintem d5100, 18-105 vr, 35/1.8, sb700, egy memóriakártya, lenspen, 4 eneloop xx akku, voltcraft epc1l töltő, egy táska. És még marad kb. egy százas, amit két hónap múlva elkölt arra, ami szerinte hiányozni fog (nagylátó, tele, stb.). Mert valami hiányozni fog...
-
MaUser
addikt
válasz
Zola007 #26850 üzenetére
Jókívánságokat köszönöm, remélem hamar letudom. A szériaszámodból indulva akkor az én obim valahol parkolt legalább egy évet. Én meg azt hittem viszonylag új darab, mert a neten a problémás daraboknál mind 10000 alatti szériaszámot írtak. D90-nel
használomhasználnám. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Zola007 #26868 üzenetére
amúgy pont nemrég szereztem be egy E-PL1-et, még a fogása sem rossz, és a 14-42 kitobi is meglepően jó képminőséget ad, csak a gombos kezeléstől tartottam kicsit - de nem vészes, pláne mert gyakorlatilag nem kell kompenzáció, nagyon megbízható a kiértékelő mérés (utoljára a D70-el voltam így), így végképp nincs akadálya a JPG használatnak - ideális lesz a gyerekekkel mászkáláshoz
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zola007 #26861 üzenetére
a zsebkompaktokat kétségtelenül kiválthatja - ha vkinek amúgyis szüksége van egy prémiumkategóriás telefonra
a legutóbbi iPhone-t is vették már ilyen céllal páran
áltanosan azonban még messze van, ahhoz veszett drága
érdekes, a MS-al összeállás után, miért Symbian-t kapott,
és hogy Pana GH1/GH2-höz hasonlóan multi-aspect a szenzor -
Zola007
veterán
válasz
Zola007 #26859 üzenetére
itt van még pár mintafotó a Nokiával
(#26860) hemaka : 2002-ben mikor az első digitgépemet vettem (coolpix 2000), összetettem volna a három kezem ilyen képminőségért, amit most egy telefon nyújt.
-
MaUser
addikt
válasz
Zola007 #26847 üzenetére
Mivel ez a példány elég éles végig és a fórumokon is pozitívak a tapasztalatok a javításról, így javíttatni szeretném első körben. Ráadásul mivel az akciónak vége, már a Tamron vételárának közel másfélszeresét kéne kifizetnem a Nikon 70-300 VR-ért. Akkor meg már inkább egy kis további spórolás és Sigma 70-200/2.8 + monopod kombó. Igaz ez jóval nehezebb, de legalább sporthoz sem kéne lencsét bérelni többet.
Egyébként a szériaszám bőven 20000 fölötti, szóval elég friss.
@gab.m: Köszönöm.
-
Karima
őstag
válasz
Zola007 #18823 üzenetére
Az egy dolog, hogy milyen felkéréseket kap, de - legalábbis szerintem - azt nem a szakmai tudásának köszönheti. Nem rosszak a képei, de azért ahhoz szerintem kevés, hogy kis túlzással a magyar celebek főfotósa legyen. Egyszer valamikor valamiért felkapták, és onnantól kezdve ő a főmufti. De szerintem nem egy magyar fotós szakmailag sokkal profibb nála, csak ugye nekik nincs akkora nevük, nincsenek felkapva, nem olyan jó a marketingjük.
-
Karima
őstag
válasz
Zola007 #18820 üzenetére
Ja én nem azért kérdeztem, mert hogy milyen szuper gép a d7k, csak kicsit meglepődtem ezen a kijelentésen, h a d3000 félprofi cucc
"Azonban aki 100%-ban képes jól (!) és hosszútávon megélni a fotózásból, az már nevezhető annak" - kivéve akkor, ha csak egy agyonhype-olt középkategóriás fotós (lásd a főnyuszisfotóst - szerintem).
-
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #18820 üzenetére
Ember tekintetében igazad van Zoli (bármilyen szakmát nézünk is), de Karesz a felszerelésre gondolt. Nem mindegy mit mire... no és mindezt hogyan. Lefogadom, hogy *Ropi* közelítőleg ugyanolyan képet tudna lőni egy D700-al, mint egy D3000-el (nem a felbontásra és a digit kép technikai minőségére gondolok ez alatt.)
-
Karima
őstag
válasz
Zola007 #18761 üzenetére
Ezeket Te az új 70-300-al tapasztaltad (VC USD) ?
Csak azért írtam, hogy nagyon dícsérik, mert pár hónapja ilyenen gondolkodtam, és akkor olvastam rendesen review-kat meg felhasználói véleményeket, és ott nagyjából mindenhol azt írták, hogy a Nikon 70-300vr-nél jobb, élesebb 200 felett, viszont olyat nem olvastam, hogy vissza kellett volna vinniük.
De elhiszem, amit írsz. Mostmár inkább valami gyorsabb telén gondolkodok, de 200nál többet nem nagyon költenék rá. A tamron 70-200/2.8 jó lenne, csak annak meg állítólag nagyon lassú a fókusza, tehát nem nagyon lehet sportfotózáshoz, gyorsabb akciókhoz használni. A Nikon 80-200/2.8-al szemezek még. Arról valakinek tapasztalata? Vagy egyéb javaslat? -
Kleroo
veterán
válasz
Zola007 #18228 üzenetére
Most már marad ez, köszi.
A fontos,hogy biztos helyre kerülnek az adatok.
De azért lehet hogy írok sandisknek,hogy ez a dobozra ráírt állítástól messze van. (a 15mb/s írásnál alacsonyabb lehet)node a fele?Jó lesz nekem,mert a videót is kiszolgálja. Egyedül a képek mentése tűnik hajszállal lassabnak,ami a minőséget nem befolyásolja tudtommal.
-
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #18228 üzenetére
Én részben itteni tanácsra, és más olvasatokra támaszkodva vettem a D7k-hoz CL6-osokat. Két 8GB-s Lexar "csücsül" benne.
Köszi Zola, jó volt a használati, átolvastam és mire mentem a gépért, már fel voltam készülveMár örömmel gyakorolgatok a géppel, persze fejlődni kell rendesen, totál gyengusz vagyok még
-
Donald
tag
válasz
Zola007 #18156 üzenetére
Akkor honnan próbáljam "megfogni". Az alapinfo az volt, hogy színházban KELLETT fényképezni. Vakuval!
Sajna nem tudom levedleni a szakmai oldalról rátekintést. Picit olyan, mintha egy orvosnak azt mondanák, hogy a strandon meg kellett műteni egy szivbeteg embert, igaz csak egy kezdő nővér és egy szike volt kéznél... (Tudom, tudom, durva a hasonlat, de ha valaki veszi a fáradságot, vesz egy aránylag komoly technikát és veszi a bátorságot, hogy egy idegen szituációban használja, előre kéne olvasnia, érdeklődnie, hogy ezzel a technikával mit kezdjen...)
Első dolog, előre tisztázni a részleteket, második, hogy csak jól teljesitett munkáért fizessen az ember. Én soha nem kértem előleget-sőt, el se fogadtam-, mindig tisztáztam, mi a kivánság. Ha úgy éreztem, a munka volumene meghaladja a képességeim, olyan embert ajánlottam, aki meg tudja csinálni. Ha forgatókönyv is volt, szerződés kell, ha a fotós/videos nem azt hozza, fizessen ő. Sajnos a legtöbben úgy vannak vele, mindegy milyen az elkészült munka, fizetnek, mert a semminél az is több. Nem!!! Amig a megrendelők nem várják el a nivót, a melós is tojik rá. Sőt, a netkorszakban a rossz reklám, hir gyorsan terjed, érdemes használni, utánaolvasni.
Ha adott egy 20-30 gyerekes produkció, ott annyi felé oszlik el a gázsi. Fejenként 1000-2000 forint szerintem nem egy hatalmas összeg. Ha jó a fotós, megoldja, hogy mindenkiről legyen jó kép, legfeljebb a rendező/koreográfus tudja elsz..ni, de azt egy fotós se tudja megcsinálni, hogy a takarásban lévő embert is lefotózza. ( Kb 50 hip-hop, akrobatikus rocky,... versenyt fotóztam egyedül, alkalmanként 60-80 csapatot, 3-20 fős koreográfiákat, sokat még filmre is...)
Ha valakinek rendszeresen szerepel a gyereke... Igen, ez nehéz dolog, de muszáj minden eseményről kép is? Mindig más ruhában, más koreográfiával lép fel? Anno az Eddát, R-GO-t, Sing-singet,... sokat fotóztam. Aztán egy idő után rájöttem, hogy az összes gesztus, ruha, póz megvan már, nem tudok új képet csinálni. ( És volt olyan év, amikor előadónként 80-100 fellépést fotóztam.) Ezért szerettem Ákost. Kevés fellépés, új, változatos produktum. Szóval lehet, hogy utálatos dög vagyok, de én még mindig azt mondom, cipőt a cipőboltból... És ha valakinek KELL fotóznia, KELL az eseményről kép, az előre készüljön rá, ne utólag szomorkodjon. -
A Zéé
addikt
válasz
Zola007 #17993 üzenetére
Nem bántásnak szántam a szemüveges példát, félreértés ne essék
Amúgy nekem asztigmiás mindkét szemem, sima dioptria nincs is, csak az egyik szememre 80°-os lencse kell, a másikra 90°Csak nehéz eldönteni, hogy mi is lenne a jó, mert ahány oldalt, és ahány hozzászólást olvasok, annyi érv, annyi álláspont. Bár a gépvásárlás még odébb van egy ici-picit (kb jövő hónap közepe-vége), de szeretek jó előre utána járni mindennek, hogy ne érjenek meglepetések, és egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy kell-e nekem egyből UV szűrő, vagy nem
Mert komoly érvnek hat mellette az is, hogy védd a lencséd, és az is ellene, hogy belerondíthat a képbe.
-
Donald
tag
válasz
Zola007 #17983 üzenetére
Valahogy én is így érzem. Anno a MOM-nál dolgoztam, ott volt fémgözölő részleg, ahol láttam, hogy a Mohs skála szerinti 8,3-as fokozatu karcállóságu bevonatot rittyentették rá a lézertükrökre. Aztán jött a teszt, pici homokot szórtak rá, finoman mozgatták, aztán kész lett a lágyitószűrő.
A fáma azt tartja, hogy a levegőben szálló por kb 7-es keménységü-a kvarc elvileg a legkeményebb összetevő-, mégis sok optikán láttam már karist nyomot, pedig "mókusszőr" ecsettel, szarvasbőrrel, Lenspennel simizték. És a bevonat itt is 8-as keménységet jelent. De talán az is elgondolkodtató lehet, hogy a mai digihez készült, nem tömitett optikák javarésze is olyan, mint egy porszivó. Azaz zoomoláskor jó erős vákuumot csinál a tubusba, ami szipkázza a port és ennek jó része a frontlencse felől érkezik. Az én utazgatós 18-200-as Nikkoromat nem győztem pucoltatni a szervizben, amióta szűrő van rajta, már csak másfél évente, régebben 6-8 havonta.
Amúgy a Hama htmc-s szűrői nem is annyira tragikusak.[link]
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zola007 #17983 üzenetére
hogyan határozod meg %-ban pl. egy becsillanás értékét?
az objektíveket gyártó cégek évtizedeken át kísérletezték ki, hogyan lehet a tükröződéseket, csillanásokat minimalizálni - ezt miért nullázza le vki (mindegy, h kezdő) egy olcsó szűrővel?
ahol az obit pofánverik, az veszélyes hely, hiszen akár a kamerát is kiüthetik a kezedből - mindenestre a fönnhagyott napellenző védi a frontlencsét is
-
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #17811 üzenetére
Eszem ágában sincs magam lenullázni, ezek természetesen egy "távoli jövő" elképzelései. A sorrend valahogy úgy fog kinézni (anyagi lehetőségeimtől függően persze), ahogy te s írtad. Talán csak a sorrenden változtatok picit: előbb a kit, aztán vaku, majd többi obi... és így tovább.
Kösz a tanácsokat ismételten. Ha minden jól megy, szombaton már kezemben a gépezet. -
válasz
Zola007 #17803 üzenetére
Nekem egy 50mm F/2,8aes manuális 1:1-et tudó Sigmám van, de D200/300 alatt nincs fénymérés ezekkel a manuális obikkal. Én 30-ért hirdettem meg, kb. 25-ért el is adtam volna, de nem vitték el, amíg fent volt a hirdetés kb. egy hétig. Olcsóbban meg nem fogom eladni.
Szóval ez valódi 1:1-es, nem úgy, mint a Nikonok... Egy 1.7x-ezővel is szoktam használni, úgy 1,7:1-et tud. -
andorra
őstag
válasz
Zola007 #17790 üzenetére
Engem nem érint, de éppen ránéztem egyre, 155 Eurónál tart a licit jelenleg.
http://shop.ebay.de/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=nikkor+55+macro&_sacat=See-All-CategoriesKözgyűrű sor meg pl. 17Eu
http://cgi.ebay.de/Makro-Macro-Zwischenringe-f-Nikon-D90-D80-D70-D60-D50-/310291028731?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item483ec95afb -
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #17740 üzenetére
Akkor hogy én se maradjak ki a jóból, keleti változatokból a Ciuc, de jó még az Ursus is
Egyébként félre téve a viccet:
Hasonló a gondolatom nekem is a géppel kapcsolatban, hisz én is D7000-et fogok venni, azzal az apró különbséggel, hogy én nem áruhitelre, (mert azt gyűlölöm,) inkább megvárom, míg összegyűlik rá (ami már nincs messze), de még nyár elején meglesz. Engem sem próbáltatok lebeszélni róla, pedig új vagyok a topikban. De a lényeg, hogy én is úgy gondolom, a géphez fel kell nőni, és mivel itt nem egy párezer Ft-os ruhadarabról van szó, amit kinőve odaadsz valakinek a családban, ezért szerintem jó választás ez a váz. (Nem kevés tesztet olvastam el, hogy erre rájöjjek).
Biztos vagyok benne, hogy elsőként nem az expozíciósorozatot fogom rajta használni, de idővel, ki tudja, mit hozok ki belőle. Én GPS-t is fogok hozzákapcsolni, bár ezt a belépő vázak is tudják (D5000, 3000, 3100), és a különféle tartozékok kiegészítők beszerzése előbb utóbb be fog következni (az anyagi lehetőségekhez mérten). -
Sucuka
senior tag
-
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #17689 üzenetére
Igazából magamnak RAW-ban szeretnék fotózni, de ha pl egy családi eseményt megyek megörökíteni idegen helyre, ahol a saját gépem hiánya miatt nincs lehetőségem RAW-JPEG konverzióra azonnal, viszont az "éhes" rokonság meg kérné a képeket
akkor jó lehetőség a JPEG. Valamint ezt aránylag gyorsan egy pendrivera másolt XnView progival is át tudom méretezni, meg lecsökkenteni (merthogy full size jpeg-et nam adok senkinek, az tuti
RAW-ot meg pláne)
-
Sucuka
senior tag
válasz
Zola007 #17679 üzenetére
Ha már memókártyák...
Ki milyen SD/SDHC-t használ? Sebesség, stb.
Zola007: te a D7000-hez milyen kártyát használsz? Mindkét foglalatban van? Én úg ytervezem, hogy veszek két nagyobbat, és gyorsabbat, mondjuk 16 GB-ost, ebből mindig csak 1 db lenne az 1-es foglalatban, mellé a 2-esbe pedig tennék egy kisebbet, mondjuk 4 GB-ost, és értelem szerűen a nagyobbra a RAW, kisebbre a JPEG.
Jó elgondolás ez így szerinted? -
t_a_m_a_s
addikt
-
csakb
őstag
válasz
Zola007 #17676 üzenetére
Nem tudom, mi ez az állandó számolgatás meg parázás a zárcserén. Van egy csomó ismerősömnek 3-4-5 éves, bőven középkategória alatti DSLR-je, és még senkinek sem kellett zárat cseréltetnie. Ki érti ezt?
Ha az én gépemen behalna a zár, inkább cseréltetném 50-60-ért, mint hogy új vázat vegyek 150-180-280-ért. De nem szoktam ezen agyalni.
-
csakb
őstag
válasz
Zola007 #17660 üzenetére
"Egy 2 év 11 hónapos gépet Canonból és Pentaxból már rakhatná az ember a vitrinbe, mert akkora az amortizációja, hogy nem éri meg rákölteni 40-60e ft-t egy zárcserére."
Ez azért kemény duma.
Az én nemnikonom lassan ennyi idős, és még nem megy a vitrinbe. Köszöni, jól van, és semmi baja a zárszerkezetnek. Igaz, nincs is rágyógyulva az ujjam az exponálógombra. -
charlie_hu
aktív tag
válasz
Zola007 #17660 üzenetére
Azért csalóka a 100e expó,m mivel LiveViewbe (és belőpészinten feltételezve azért ezt haszánlják is), egy kép készítése, két-három exponálásnak felel meg:
kinyillik a redőny, nézed a képet (felcsapódik a tükör)
megnyomod a gombot
bezáródik a redőny (lecsapódik a tükör)
hagyományos exponálás
kinyillik a redőny, nézed a képet (felcsapódik a tükör),
stb...Én februárba vettem, de már 6600 kép van benne és eddig tél volt, meg időm se volt. Főleg ha elmegyek valami eseményre, ahol egy hétvége alatt összejöhet 2-3e kép (most a módszert hanyagoljuk, inkább legyen több amiből válogatni lehet, stb.)
-
andorra
őstag
válasz
Zola007 #17361 üzenetére
Ha egyszer már helyesen fénycsőnek nevezted, ne válts neonra !
A neon csövek reklámfeliratoknál voltak használatosak, és jóval magasabb feszültséggel működnek mint a világításra használt fénycsövek, amelyekben higanygőz töltet van. Tehát a közbeszédbe, teljesen helytelenül vonult be, mint annyi más. -
iff
senior tag
válasz
Zola007 #17328 üzenetére
Jobbra-balra dőlés nincsen mint a d300s teszten.Alul elindul több sötétebb csík, végig felfelé és így ismétlődik.Főként a világosabb részeknél látszik.Mint amikor a víz teteje fodrozódik.Ha ez nem lenne benne, egész jó élvezhető minőség.Régebbi gépemnél ilyet soha nem láttam.Nem kamerának akarom használni,de egy pár perces felvételt azért ki kellene bírnia, ha nincs ott a kamerám esetleg helyette használtam volna.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
Zola007 #17278 üzenetére
Ez még a régi érából maradt ránk (Nikkel-Kadmium és Nikkel metál-hibrid) és úgy látom nem akar kikopni a köztudatból. A Li-ion akkumulátorok töltése nagyon precízen vezérelt, ott nincs szükség a a töltés utáni úgynevezett csepptöltésre. Még ma is hallok olyan eladót aki a - első 3 töltés 16 órán át- imát mormolja el a kedves vevőnek, de nem tudná megmondani hogy miért is.
-
redzsi
senior tag
válasz
Zola007 #17103 üzenetére
Bizony nem volt leejtve beütve, így nyoma sincs sérülésnek, Az a rés mozog, amire ráteszem a az objektívsapkát.
Na akkor jövőhéten viszem is, köszi.Nesa: azt halottam, hogy minőségileg nem kell csodát várni tőle, ezért nem is lepődtem nagyon meg. De azért mégis mindössze, 8 hónapos a cucc, 2700-at lőttem vele. Nincs ez jól.
-
Throme
veterán
válasz
Zola007 #17066 üzenetére
...nos igen! Írásod alapján (pü-k) úgy érzem letettem a tami 70-300 VC-ről. Bármennyire is fáj a szívem érte, mert olcsóbb a nikkor verziónál.... de a CA, lágyság...ami a képminőséget/élvezhetőséget befolyásolja, mind olyan dolog ami zavarna.
Azt miből gondolod, hogy lejjebb megy az ára? Most kb 95k huf. Persze én örülnék neki
-
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
Zola007 #17024 üzenetére
köszönöm
igen, én is néztem először, hogy hogy a fenébe is van, de aztán mondom azé van a gyűrű, hogy tekergessem
egyenlőre tanulmányozgatom, mi hogy merre, kár hogy nem magyar menüs, úgy kicsit egyszerűbb lennemég van 2 nap melóm, aztán utána kimegyek a szabadba lövöldözni, addig meg tanulmányozom
-
Throme
veterán
válasz
Zola007 #16963 üzenetére
Az slrgear számomra jó közelítés és meg szokták említeni, ha egy lencse furcsaságot (pl decenteres obit fognak ki) produkál. Irtam is, hogy nem szentírás. Olyan nagy szórás nem lehetne több gyártásból származó lencsék közt, hogy az mondjuk 2 blur index értékes toleranciát mutasson. Ha igen az gyártási hibás.
Valamint felhasználói vélemények is megtalálhatók a teszt mellett. Ezek nem profi tresztelők írásai, csak felhasználók. Olyan mint itt valaki érdeklődik egy obi iránt és kapja a véleményeket. Igy már nagyobb a mintaszám mint egy.
Nem tudom a többi oldal hány mintát tesztel.
Legjobb ha kipróbálható az obit vásárlás előtt és egy laptopon megnézed az eredményt. Ez sem zárja ki a hibát teljesen, de biztos jobb megoldás, mint vakon megrendelni egy lencsét aztán lesz amilyen lesz. -
s1ru2
aktív tag
válasz
Zola007 #16900 üzenetére
Persze megkötések lesznek ahogy írtad. Se AF se fénymérés. 18-55, 55-300 lett végül hogy lefedjem magam. Aztán később úgyis fog még bővülni a lista... Az 55-300-al képeket töltök fel amint tudok, mert már kértétek páran.
Pre AI lista:
Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135
Nikkor H Auto 1:3,5 f=28
Nikkor S Auto 1:1,4 f=50Többek közt ezért választottam D3100, hogy menjenek a régi obijaim.
charlie_hu: Így igaz. Csak manual módban.
Aktív témák
Hirdetés
- Fotó állvány eladó
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ /1835 / 4500 / 4000 / 5200 / 600 expoval )
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Tokina AT-X Pro 11-16mm f2.8 (IF) DX eladó!
- UTOLSÓ ÁR, NÉHÁNY NAPIG! Nikon D750 + MEIKE markolat + 3 akkumulátor, újszerű állapotban, dobozában!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest