- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Magisk
Aktív témák
-
BiriBum
őstag
válasz
ATM_automata #30456 üzenetére
Ezt áthidalandó jöttek ki azok a dSLR-ek, amik képesek adni az automata funkicókat tükrös minőségben és mélységélességgel és mellé lehet szokni a gépészkedést is.
1. Már a filmes gépeken is volt automata mód, a DSLR-ek akkor még sehol sem voltak.
2. Egy 10 éves gyerek kezébe adok egy tükrös gépet auto módra állítva, kitobjektívvel és 100% jobb képet fog készíteni, mint bármelyik kompakttal tenné.
Miért is?
-Stabilabban meg lehet fogni
-Gyorsabb a fókuszrendszer
-Hatékonyabb a stabilizátor
-jobbak az optikák (még egy mezei 18-55 is!) -
rgqjx
aktív tag
válasz
Majdnem 3 éve döntöttem úgy, hogy le kellene cserélni a kiöregedett konica-minolta gépemet. Tudom hihetetlen, de azzal is sikerült a gép és az én tudásomhoz mérten egész jó képeket készíteni. Döntöttem, kell egy rendes fényképező. Eleinte az Olykat néztem (E-510,520), mivel árához képest elég korrekt gépek voltak és a kitobijaikról is lehetett dicséretet olvasni. Később, ahogy kezdett összejönni a rávaló, szétnéztem más márkák kínálatában is. A D90 abban a pillanatban megtetszett (szerelem első látásra
).
Még így is eltellt több mint 1 év, ráadásul az utolsó hetekben is hezitáltam, hogy mi lenne ha inkább d200-at, vagy 5100-at vennék, vagy Pentax kr-t.Kb 3 hete megérkezett a D90, mellette a 18-105-el. Mind a mai napig élvezem vele a fotózást. Tudom jól, hogy a képek minősége, elsősorban az én beállításaimnak köszönhetőek. Van mikor túl sötét, de ugye a raw-nak hála gyorsan tudok fényt adni rá. Első sorban A módban használom. Pillanatok alatt megszoktam, hogy melyik tárcsa mit állít, melyik gomb mire való. Eddig eszembe nem jutott auto, vagy hasonló módokban használni. Aki akarja, meg tudja tanulni az előre beállított profilok nélkül is a jó képek gyártását. Kis gyakorlás és menni fog.
Bátran ajánlom mindenkinek, úgy, hogy még hozzá sem kezdtem szakirodalmat olvasni.(pedig ideje lenne már)
Számomra többet ér a kezelhetőség (=sok gomb és tárcsa), a nagyobb kereső a beépített marketingfunkcíóknál. Lehet szerencsés vagyok, de még különösebb hiányát sem éreztem pl az 5100 szenzorának. (persze nem zavarna, ha az lenne)Lehet, az általad említett 5%-ba tartozom, de szerintem aki tükrös gépet szeretne venni, vegye a fáradságot és kezdjen gyakorolni vele, szinte pár óra alatt bele lehet jönni és minimális lesz az életlen, használhatatlan képek száma.
-
aleister
veterán
válasz
ATM_automata #30445 üzenetére
Hm...úgy érzem az irónia filtered be volt kapcsolva.
Akkor, hogy teljesen egyértelmű legyek: a kérdés alatt pár hsz-szel ott van a válasz. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Bocsánat, most már én is hozzá kell hogy szóljak.
"aki kompaktról vagy automata gépről váltana mondjuk D90-re, az az életben többet nem akarna tükrös gépet a kezébe venni (max 5%-a a vevőknek), mert semmi köszönet nincs benne és nulla éles képe lenne ha.."
A régi D50-esmet az asszony nem engedte eladni, a gyerekkel együtt használják. Eddig a kompakttal 10 képből három bemozdult, elmosott lett, most százból egy-kettő. Örülnek neki, mert szép élesek a képek. Automatán, tizenhárom éves gyerek kezében. Ezt a D90 is tudná.
Nemrég voltam a Digitcam oldalán, a top20-ban az első a D90 váz. Második a D90 18-105 obival. Megveszik. Kompromisszumos a használata, és nagy rutint igényel? Nem vettem észre. Mondjuk lenne rá pénzem, hogy eladjam a gépem, és vegyem az újabbat, de valahogy nem érzek késztetést. Mert szeretem a D90-est, nem hinném, hogy egy újabb géppel jobb fotókat készítenék. Viszont ezután belépő gép nem kell, a kereső és a státuszkijelző könnyen megszokható.
Nem kell leszólni a D90-est, sokan legnagyobb elégedettséggel használjuk. -
Degeczi
nagyúr
válasz
alaposan kevered: a D90 az akkor elérhető legnagyobb fölbontású (920e szubpixeles VGA, 640x480-nak megfelelő) kijelzőt kapta, míg a D3100 a legegyszerűbb negyedakkorát (230e szubpixel, 320x240)...
"ződ mód" pedig a D90-en is van, pont a kezdők miatt olyan megkötésekkel, h abban szinte semmit nem lehet állítani (ha elállít olyat, ami nem tudja mire szolgál, akkor se legyen durván rossz a kép, inkább csak kicsit - azzal, h mindenet automatikusan próbál beállítani... emiatt viszont másra nem is jó az a mód...)
ebben nincs különbség a többihez: egy D3100 sem jobb egy totál kezdő számára, mert aligha azokból az egy képernyős tanácsokból fog megtanulni bármit is, amivel "többet" kínál ilyen célra -
eastsider
nagyúr
válasz
fogalmam sincs mire gondolsz... ezen is van auto állás, bár még sose használtam... de van.
rutin kell a használatához? biztos, de én 3 évig használtam D40x-et. ahhoz is kellett rutin. sőőőőt a D90-et egyszerűbb kezelni a több gombnak, nagyobb, masszívabb felépítésnek köszönhetően... nem kell 8 menübe belemenni, hogy átállítsd az ISO-t, a fénymérést, a felvételi módot. ez mind azért van, hogy Téged szolgáljon, hogy könnyebben, gyorsabban dolgozz...
tényleg nem értem mire gondolsz itt
de mirét menne el az ember kedve kompakt után tőle? sokkal egyszerűbb használni mint a belépő vázakat
nagyon nem értem, amit mondasz...
mindent meg lehetettt csinálni a D40x-el is, csak körülményesebben, lassabban. a D90-el könnyebb, gyorsabb dolgozni, ennyi az egész
itt a galériám, ha érdekel, milyen stílusban fotózom -
eastsider
nagyúr
válasz
ATM_automata #30444 üzenetére
Szerintem nem teljesen tiszta, amit mondasz, azért ennél árnyaltabb a helyzet, mint ahogy leírod...
a D90-nek igenis van MÉG létjogosultsága (a D7000 ára, és a D5100 belépő mivoltából kiindulva)
nézd meg az én példámat: meghalt a D40x-em, de nem akartam belépő gépet venni. eléggé kinőttem már. a szenzora a D40x-nek is "kiszolgált" (D80-as szenzor van benne), de a vázon a butítások (kicsi, nincsenek dedikált funkcióbillentyűk, 1 tárcsa, kicsi, sötét pentatükrös kereső,státusz LCD hiánya), ill a szoftveres hülyeségek miatt. (mymenu nagyon jó dolog, bracketing stbstb) miatt biztos soha nem vettem volna D5100-et. egyszerűen kinőttem ezt. viszont nem volt 280-300k-m egy D7000-re, bármennyire is szeretnék egyet... akkor, ha nem lenne a D90 meg lennék lőve, és vehetnék D5100-et a sok butítással, jobb szenzorral. hát nekem annyival többet ér a D90 vázkialakítása stb, hogy nem opció egy belépő váz.. (elgondoklodtam rajta, de hamar rájöttem, hogy nagy hülyeség lenne megvenni a D5100-at)
többet ér a váz kialakítása, kereső mérete, világossága, soksok gomb, mint a D5100 jobb szenzora, aki fotózik hosszabb ideje tudja miről beszélek....ez meg, hogy bridge gép helyett... szerintem a bridgeknek manapság nincs sok létjogosultságuk. 50k körül kap egy D40-50-60-70 gépet az ember, ami kitobival (vagy plusz 50k-ért 18-105-el) lever minden bridget. és ugye hol vannak a bridgek árai? és ott a körömnyi szenzor, a kicsi váz, amit nem lehet összehasonlítani egy belépő DSLR-el sem
-
flash-
veterán
válasz
ATM_automata #30447 üzenetére
Akkor meg várok 1-2 évet hátha a D7000 ára le fog menni úgy 230 ezer köré.nagyon érdekel az a gép.
Én nekem a d3100 előtt csak egy nagyon olcsó kis kompaktom volt,és sokan mondták hogy ne vegyek egyből dslr-t mert nem fogom tudni kihasználni.
Én azt tapasztaltam hogy ez csak azon múlik hogy az ember minden funkciót megismerjen,és így tudja hogy mit mire mikor kell használni,és hogy ezt használja is az ember.Azt hiszem technikailag rövid időn belül elég jól megismertem a d3100-at(persze van még mindig olyan dolog amivel kapcsolatban lenne kérdésem)tehát én nagyon hamar eljutottam odáig hogy a gyenge keresztmetszet nem a gép hanem én..Fotózási tudásom sehol sincs,de biztos vagoyk benne hogy mivel megismertem a d3100at igy jobb képet tudok csinálni,mint amit néhány bridge géppel tudnék.Biztos vagyok benne hoegy ez a magasabb kategóriájú gépekre is igaz.D7000
bár elképesztő számomra hogy miket be nem lehet állítani egy gépen,nagyon izgatnak ezek a beállítások...
[link] -
flash-
veterán
válasz
ATM_automata #30444 üzenetére
Nem tudom már hogy volt árazva a d5000 de méretre mégis nagyon jó volt.
talán az a baj hogy az 5100 kisebb lett remélem majd a d5200 megoldja a problémát és kap egy expeed 3at d5000 es méretű vázzal.És akkor teljesül a vágyam hogy lesz egy új jó Nikon 230 ezer körül kb...(amúgy hozzáteszem én még nagyon zöldfülű vagyok a fotózással kapcsoaltos dolgoban,csak pusztán gondolataimat akartam valakivel megosztani-megtárgyalni)
-
aleister
veterán
válasz
ATM_automata #30432 üzenetére
Hm, akkor lehet, hogy a fórummotorral lesz valami probléma, mert nem csak a Te hsz-ed láthatatlan, hanem minden bizonnyal a párral alatta lévő is, ami pont erre ad választ.
-
h1ght3chzor
őstag
válasz
ATM_automata #30419 üzenetére
Hát szerintem nagyon drága megoldások vannak erre csak, bár azt nem tudom, hogy kábelen közvetlen átmegy-e, de mondjuk gondolom igen, mert azt úgy látod mint egy mem kártya, de ez nem biztos, nincs ilyen gépem.
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
ATM_automata #25412 üzenetére
Azért ezek hiánya nem zárja ki SZVSZ a jó képeket...
-
szeva000
addikt
válasz
ATM_automata #24655 üzenetére
aki nem teremben használja és esély sincs slave módban dobálni többet?
...egyébként anno én is próbáltam a 467-et,sztem is tökéletes ár/érték arányú cucc.De a nagy kulcsszám kellett nekem mindenféleképpen,mert én nem teremben használgatom.
-
padi68
senior tag
válasz
ATM_automata #24646 üzenetére
köszönöm válaszod!
sokszor a fiamék fellépnek színházban, sportcsarnokokban és ekkor nem mindig ideális a fény. akkor erre jó lesz a 467-is?
-
padi68
senior tag
válasz
ATM_automata #24640 üzenetére
ezt 467-est nem kell állogatni, simán bekapcsolja az ember és automatában működik? mert kevesebbe kerülhetne/ nekem nem nagyon kell az lcd kijelző...
-
padi68
senior tag
válasz
ATM_automata #24641 üzenetére
Igen láttam, de azért kösz
most még nem tudom, hogy melyik dolog fontosabb:
- még 1 állvány/ Camrock TS53 esetleg ez: FANCIER FT-6662A
- vagy a vaku/ 160$karácsony előtt nincs mind kettőre zsé....
-
balpis
őstag
válasz
ATM_automata #24590 üzenetére
A metzem a könyve szerint elvileg tudja. De máig nem jöttem rá, hogy hogyan.
Talán manual módban. De úgy meg elég nehézkes...Bár most rákerestem: canonnal és minoltával tudha csak TTL-ben
-
válasz
ATM_automata #24590 üzenetére
FP-nek kellett volna írnom, a HSS a konkurencia elnevezése. Nagy sebességű szinkron. Kb. a gép elvi minimum vakuszinkron-záridejénél kisebb záridőknél is képes jókor villanni.
-
válasz
ATM_automata #24588 üzenetére
HSS-t gondolom nem tud?!
-
Sucuka
senior tag
válasz
ATM_automata #23758 üzenetére
Ez csak a D-s obiknál jön szóba, mert azoknak van rekeszállító gyűrűje. G-s obikon nincs ilyen. Az újabb belső fókuszmotoros obik már ilyenek, emiatt neked nem kell aggódnod. Gondolom te itt a 35/1.8G 50/1.8G és társaira gondolsz, ugye?
-
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #23419 üzenetére
...amíg nem érkezik róla vélemény itt olvashatsz párat egy teszttel egybekötve.
-
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #23350 üzenetére
Még Kleroo-val beszélgettem régebben a 35mm fixről.
Készült pár fotó összehasonlítás végett. 18-105, 35 mm-en és a fix 35mm lencsékkel lőtt képeket hasonlítgattuk össze, csak közeli téma lett lekapva.
Megvannak, ha még érdekel pü-ben küldök linket. Ne számíts semmi extrára. -
Ijk
nagyúr
válasz
ATM_automata #23342 üzenetére
Mindkettő jó obi, 35 f1.8 általános használatra, az 50 f1.8G pedig a szegény ember portréobija.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ATM_automata #23342 üzenetére
távoli, végtelen-közeli célpontok esetén teljesítik a névleges fókusztávot az obik, és ez különösen igaz a zoomokra
ezért minél közelebbi célpontra irányítod, annál rövidebb lesz a tényleges fókusztáv = olyankor nem feltétlenül fog egyezni egy fix obival, ahol általában kevésbé jelentkezik ez a hatás
(hosszú zoomoknál különösen durva tud lenni, pl. egy 18-200-at 200 mm-re állítva közeli tárgytávolságnál adhat 130 mm, vagy akár még rövidebbnek megfelelő látószöget is)
-
Kleroo
veterán
válasz
ATM_automata #23335 üzenetére
Szia!
Ha tudsz mászkálni bármerre,akkor inkább a 35ös lehet a jobb választás. Az 50es szűk,ott már elég messze kell menned ha a teljes alakot bele akarod komponálni. -
spanyoll
addikt
válasz
ATM_automata #23338 üzenetére
-
aleister
veterán
válasz
ATM_automata #23338 üzenetére
Először is... mi folyik Gyöngyösön?!
Sry!
Másodjára, a DX a formátumot jelöli. Ez ugyebár APS-C méretű szenzort jelent jelen esetben. Itt kisebb a képkör, mint a kisfilmes rendszereknél, így a crop miatt kb 1.5x-ös szorzóval kell számolni a gyújtótávolságot, ha ekv fókusztávolságot szeretnél kapni.
-
válasz
ATM_automata #23335 üzenetére
Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G vagy Nikkor AF-S 50mm f/1.8G.
Hogy 35 vagy 50mm-es kell-e, azt döntsd el, melyik látószög a szimpatikusabb! -
Degeczi
nagyúr
válasz
ATM_automata #19601 üzenetére
a 35 mm-re átszámolt értéket nézd, ne a tényleges gyújtótávolságot
(és persze ott is csak durva ökölszabály, amire tele tartományban érdemes ráhagyni, nagylátóban pedig viszonylag könnyen túl lehet lépni) -
Játékos
addikt
válasz
ATM_automata #19601 üzenetére
Igen, ezt én is tudom, de legjobb tudomásom szerint ez az ökölszabály VR nélkül vonatkozik.
-
ATM_automata
őstag
válasz
ATM_automata #19597 üzenetére
Ne keressétek...Playback menu / Playback Display Options.
-
Sucuka
senior tag
válasz
ATM_automata #19122 üzenetére
Van valami galéria, vagy oldal, ahol láthatók a párod képei?
-
balpis
őstag
válasz
ATM_automata #19121 üzenetére
"..,egyből lett is olyan, aki azt mondta, hogy "Hát igen, ez valóban így van, torzít meg vinyettál." Azért ezt is tegyétek hozzá amikor ajánlgatjátok...mert szerintem így a korrekt."
Azt hiszem, én írtam. Szerintem azért nem érdemes ezt minden alkalommal kiemelni, mert mindegyik "torzít meg vignettál" ebben a kategóriában. 50eFt körül szerintem ez egy tuti jó objektív. A 18-55 picit kevésbé torzít (de épp anyira vignettál), de nagy hátránya a nagyon kicsi átfogás. Illetve az 55-ön rosszabb fényerő.
Persye, 15eFt körül - ha jól láttam utoljára a használt árakat - ez is egy tuti objektív -
andorra
őstag
válasz
ATM_automata #19121 üzenetére
Többek közt olyanok ajánlották, akik ismerik és használják. Párna torzítása minden hasonló zoom objektívnek van a 18-55-nek is, ami valóban nem nagyon zavaró, amellett könnyen kezelhető,. A vignettálás (és nem vinyettálás) egyáltalán nem jellemző rá, kicsit magas a CA, szintén jól kezelhető, de ebben az árkategóriában ezek a hibák bőven beleférnek.
Ezzel szemben sokkal élesebb a képe mint a hasonló átfogású és árú zoomoknak más gyártók vonatkozásában is. Érdemes a teszteket és a mérési eredményeket tanulmányozni és nem arra hivatkozni, hogy ezt, vagy azt olvastam róla. -
andorra
őstag
válasz
ATM_automata #19098 üzenetére
Nem is neked ajánlottuk.
-
metron
tag
válasz
Nikkor 16-85?
Altalanos obinak nekem nagyon bejott. Nagyobb tele nekem nem hianyzik, szeles latoszogben meg nagyon cool. MAjdhogynem legtobbet 16-ra kitekerve hasznalom -
fireproof
őstag
válasz
ATM_automata #19103 üzenetére
Elírtam bocsi. 18-1055-re gondoltam. Most nekem is 18-55 van.
Vagy ti melyiket választanátok 18-55 VAGY 18-55 + 55-200 ?
-
fireproof
őstag
válasz
A hozzászólásod miatt most megtántorodtam a 18-55-el kapcsolatban.
Végképp összezavarodtam.
-
fireproof
őstag
válasz
Van különbség a kit 18-105-ös obi és a külön megvásárolható között?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
ATM_automata #17755 üzenetére
CL4 már kevés?
-
válasz
ATM_automata #17745 üzenetére
Hát a vaku jó dolog,de tuti az van a bevásárlólistán leghátul.De nem csak emiatt lehet megvenni,kereső,1/8000,sorozat,jobb videó,kisebb zaj,belső motor,kijelző.
Csak ha most veszi meg,akkor legalább szeptemberig volt egy modern gépeÉn is ebbe a játékba akarok beszállni,de egy belépő modellel vagy haszáltall nehéz lesz.Belépő olcsó,akkor inkább újonann veszik,használtnak meg nincs ára.
Obik meg:
-Tele
-Portré
-Makró
-halszemKb ilyen sorrendem van.Hát nem is merek belegondolni mennyi pínz
-
hegyimorc
senior tag
válasz
ATM_automata #17745 üzenetére
"Csakhogy ehhez a D7k-n kívül még kell legalább 2 gyári nikon vakudnak lenni, amiből a SB900-at veszed már meg akkor ha ilyet akarsz, ami darabonként 100K..."
Ilyen alapon akkor már vázból is lehetne a legdrágább, csak hogy még nagyobb számokat kapjunk.
Egyáltalán nem kell hozzá a legdrágább, mert egy SB600 is tudja ezt, amit használtan 40 körül meg lehet venni.
A kezdők azért nem tudnak jó dönteni, mert fogalmuk sincs, hogy mire lenne szükségük. Nézegetik a katalógusadatokat meg a gépekbe zsúfolt mindenféle csingilingit és úgy érzik minden kell.
Aki tudja, hogy mire van szüksége az már jó pár éve tervezhet hosszú távra. (Feltéve ha tényleg fotózásra használja és nem csak téglafalakon "tesztel")
A D300 vázamat akkor vettem amikor megjelent és azóta sem akartam lecserélni, de sokan ugyanígy vannak a D200-zal is. Ha a D7000 tetszik neki vegye meg nyugodtan. Ha a fotózás érdekli és nem a fényképezőgépezés, akkor nem kell lecserélnie amíg szét nem esik. Jobban jár vele, mintha venne egy olyan belépő vázat ami helyett már egy hónap múlva jobbat szeretne. (Nem azért mert szüksége van rá, hanem azért mert jobbra vágyik)
-
andorra
őstag
válasz
ATM_automata #17722 üzenetére
Nem is neked ajánlanám a D7000-et, az eddigi hozzászólásaidat és a képeidet látva.
Annélkül, hogy tudnánk pontosan kinek ajánlunk gépet, kockázatos határozottan rábeszélni bárkit is egy adott típusra, (főképpen a tanuló szakasz elején) csupán azért mert a te igényeidnek ez felel meg. A D7000 jelenleg a legjobb minőség ebben a kategóriában, ha valaki ilyet szeretne, szerintem ne beszélje le senki róla. -
válasz
ATM_automata #17726 üzenetére
Ha csak ilyen egyszerű lenne
Nagy gép nagy súly,kisebb beremegés.Utána fárasztó,de legalább az ujjaim nem lógnak le róla.Nem mintha én olyan nagy ember lennék,de picike néhány gép.Emiatt D80,D200,D90 ami méretben biztosan jó.Canon azt hiszem nem az én vallásom,nem is tetszenek
D90 is sok tudásban?Használtan jó vétel.
D5000 hasonló méretű mint a D90,csak a kijelzője gyengébb stb.D5100 már jobb,de az meg kisebb lettMeg pont nem jó 220k-ért nekem,kicsit sokkolom a tudásért.
-
A Zéé
addikt
válasz
ATM_automata #17722 üzenetére
Topicban majd visszaolvasok, még nem volt időm rá részletesebben.
Árban pontosan ugyanott, és tudásban is nagyjából ugyanott van a kettő, ezért jött számításba a D5000, bár a D3100 nekem is szimpatikusabb valamiért. Igazából a végső döntést lehet, hogy az edigital fogja megmondani úgyis, mert ezzel a THM mentes részletfizetős dologgal vágnék bele a történetbe, és ha nem lesz addig D3100 akkor marad a D5000. -
TayRol
nagyúr
válasz
ATM_automata #17672 üzenetére
de jo ez a termosz!
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
ATM_automata #17668 üzenetére
Én ezért vettem az asszonynak egy kompaktot anno, hogy ne nyúlja le mindig az én gépemet
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
ATM_automata #17652 üzenetére
Nagyon szépek az ebek, meg így a képek alapján elég okosak is...
Zola007: Valaki nem is oly régen írt, hogy valami 20-30 ezer volt a zárcsere (sajna nem tudom már melyik vázban, de Nikon volt, erre emlékszem...), ennyiért azért még bőven javítandó egy három éves váz. Persze egyre durvábban avulnak ezek a cuccok, de azért akkor sem mindegy, hogy 30-ért javíttatsz vagy 130 veszel új vázat. És az új váz csillió megapixele mellé új memóriakártyát, vinyót, stb
-
Zola007
veterán
válasz
ATM_automata #17645 üzenetére
alapvetően a 100k expó egy prediktált szám, nem igazán láttam még dokumentált bizonyítékot egyik gyártótól sem a tesztelési és mintavételi eljárásra.
A gépek alapvetően vagy elromlanak mialatt a tulaj birtokolja...vagy nem. Ha igen, akkor nagyobb valószínűséggel 100k expó előtt, mivel olyan rohamléptekben halad a technika, hogy a gép elavulása előtt kevesen érik el.
Nem hiszem, hogy sokan lennénk a fórumon akik beletesznek ennyit 3 év alatt, DE pont itt jön jól a 3 éves garancia. Egy 2 év 11 hónapos gépet Canonból és Pentaxból már rakhatná az ember a vitrinbe, mert akkora az amortizációja, hogy nem éri meg rákölteni 40-60e ft-t egy zárcserére.
Nikonnál viszont még gariidőn belül ingyen megcsinálják. -
charlie_hu
aktív tag
válasz
ATM_automata #17658 üzenetére
http://www.kenrockwell.com/tech/crop-factor.htm
http://prohardver.hu/teszt/a_fotozas_alapjai_i/ii_3_leica_film_es_filmkocka_meret_a_full_frame_fogalma.html
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
ATM_automata #17656 üzenetére
A crop-ra gondol, ami nikonéknél 1.5 körülvan majdnem, de ennyivel kell szoroznod az ojjektív átfogását mivel az 35mm-es un. kisfilmes képkivágásra van megadva
-
Sucuka
senior tag
válasz
ATM_automata #17652 üzenetére
Pedig azért egy 55-300-as DX formátumú obinak a szorzóval már elég tisztességes átfogása lehet.
majd' 457 a max
-
Sucuka
senior tag
válasz
Hogy "szolgál" a két obi? Milyen gyakran váltasz a kettő közt?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
ATM_automata #17649 üzenetére
ajaj...
3 év garival a legolcsóbb az ilyen 148. -
bajnokpityu
félisten
válasz
és ezt te hol vetted?
kik a hivatalosok,akik olcsók? -
hegyimorc
senior tag
válasz
100.000 expot láthattad a gép bejelentésekor a hivatalos sajtóanyagban úgy, hogy tesztelték ennyire a zárat, illetve ennek magyar félrefordításában már úgy mintha ezt garantálnák is. Nem mindegy :-)
Azt számít ami a garipapíron van.
-
jancsi90
tag
válasz
ATM_automata #17641 üzenetére
A Nikon D3100-ra 3 év garancia van objektívestől... ez nem autó...
-
hegyimorc
senior tag
válasz
ATM_automata #17641 üzenetére
"vagy 100.000 expo gar"
Ilyen szerintem még egyetlen vázra sem volt, nem, hogy egy belépőszintűre.
-
nord_
veterán
válasz
ATM_automata #17630 üzenetére
A gyári mattüveggel kínszenvedés manuálfókuszálni, ezzel viszont nincs olyan problémád, hogy fényerős obival ne a modell orrára vagy fülére, hanem pontosan a szemére állítsd az élességet.
-
balpis
őstag
válasz
ATM_automata #17630 üzenetére
A mattüveget kell erre cserélni (a gép belsejében, a tükör fölött van). Manuális élességállításnál sokkal könnyebb egy mérőékes vagy mikroprizmás keresőn élességet állítani, mint egy szimpla mattüvegen. Emlékszem, mekkora élmény volt a Zenit sima mattüvege után a Praktica mérőékes-mikroprizmás keresője! Rögtön döntöttem is, hogy még spórolok, mert nekem mégsem elég a Zenit, Praktica TTL-3 vagy 5 kell!
Ennek ellenére ma nem hiszem, hogy nekiállnék kicserélni sok pénzért, hacsak nem lenne olyan célom - esetleg munkám -, ami miatt megérné a manuális élességállítást megkönnyíteni.
Egyébként a mai mattüvegek azért számomra jobbnak tűnnek, mint a 25-30 évvel ezelőttiek -
charlie_hu
aktív tag
válasz
ATM_automata #17576 üzenetére
tesztekbe szokták leírni, meg ki kell kísérletezni
A 18-55-ös az már a legtágabb rekeszével is megfelelő képet ad, azzal nem kell sokat kísérletezni
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
ATM_automata #17574 üzenetére
A legtöbb objektív (főleg az olcsóbbak) a legtágabb blendével nem a legjobb képet adják (mivel ilyenkor a lencsék egész felülete részt vesz a képalkotásban, pongyolán fogalmazva). A legtöbb objektév pár fé-vel szűkebb rekesznél adja a legszebb/legélesebb/stb képét.
Pl. az elterjedt, olcsó 70-300-as (AF-es, nem a vr-es) f/4-es, viszont itt nagyon lágy képe van, míg f/8 felett kezd elfogadható képminősége lenni.
-
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17572 üzenetére
Köszönöm szépen ismét a hozzászolást
-
Sucuka
senior tag
válasz
ATM_automata #17546 üzenetére
CaptureNX2 / Nikon Transfer: A nyers RAW-ok, és a JPG-k átvitelére, feldolgozására kifejlesztett progi. Ugyanúgy alkalmas a képkidolgozásra, mint pl a Photoshop Lightroom, azzal a különbséggel, hogy egy referenciakép segítségével a szoftveres porszemcse-eltávolítást is megcsinálja a képekből.
Camera Control Pro: A fényképezőgép minden funkciója egy csatlakoztatott PC-ről vezérelhető. Műteremben hasznos dolog, meg olyan helyen, ahol a gép rögzítve van, és minőségi képalkotás kell, pl műszaki (ipari) fotózás stb. "háztájiban" ez utóbbinak nem látom sok értelmét...
-
Balinov
titán
válasz
ATM_automata #17519 üzenetére
csakis,de csakis azert batorkodtam kerni (nameg mert nagyon tetszik a kep maga)
-
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17519 üzenetére
oké..most már ezt a részét értem...ez oké..köszi hogy ennyit segitesz..de tényleg
-
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17516 üzenetére
Szia
Nagyon komoly kis kép..
Szoval live-ba lassu nagyon ha fokuszálok?csak a nézökébe nézek ott gyors mert ott a valoságot látom ugymond...
Infravörös dolog most ez az infa ez miért is légyeg??
Meg amit irtál vaku dolog azt nem értem...
Várom leveledet -
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17512 üzenetére
Szia
Köszi szépen a képeket meg néztem tetszik..vannak közte ami nagyon el lett kapva..
Szimpatikus a d3100...és amugy milyen hátrányai vannak a gépnek amit mondjuk te hiányolod??Vagy amiket emlegetnek mindig negativumokat a gépröl azok szerinted annyira mérvadó?
Köszi elöre is -
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17510 üzenetére
Köszönöm hogy ennyit irtál...
és az autamat fokusz nagy gáz hogy nincs?
És szerinted ha megveszem és kap majd obit olyat ami jo stb akkor végülis lehet jokat csinálni vele..és ha bele merülök majd akkor majd obi megmarad váz lecserél és kész nemde?
Amugy azért van rajta lehetöseg böven nem?Amugy szerettem volna d5100.et de drága sajna...mondjuk ami plusz aza kihajtható lcd hdr finkcio stb stb...nemtom megéri e az árát...
Amugy tettél fel képeket ami te fotoztál?
Köszi -
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17508 üzenetére
Szia
Én is amatör vagyok kezdő..de nikon d5000 képminősége jobb szerinted?mert a sima d3000 azzal volt pár gond amit hallottam de ez ad3100 ez csak több megpixel és fullhd?ennyi lenne?vagy azért felér a d5000rel beáálitás stb..?nemtudom estleg érv ellen érv??
Köszi elöre is -
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #17453 üzenetére
Igen, még tőled kaptam képeket amiket a telével készítettél.
Hosszas tépelődés után maradok a 70-300VR-nél. Viszont a teléd átfogása nagyon jó.
Köszi még1x!Igazából most a tamronokat és sigmákat nem néztem milyen arányban van belőlük motoros.
-
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #17446 üzenetére
hopsz én is ezt linkeltem be előző hsz-embe.. na mind1
.
Ebben is olvasható, hogy nincs beépített autofókusz motor. -
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #17449 üzenetére
Nincs az általad felsorolt vázakban AF motor. De nem is kell szerintem.
1ik cég árlistáját átfutottam csak nikkor gyártmányú obikat nézve.
34 obiból 23 AF-S. Elég jól lefedik a szükségleteket. A legolcsóbb AF obi az 50-es fix. Ez 40k.
A többi Af obi jellemzően 150k-180k vagy ennél drágább (kivéve a 35 mm fix).
A 35mm fix f2 100k körül van, akkor már inkább 35mm fix f1.8 53k (wow most nézem már 60k...).
Szóval én nem hullajtok könnyeket a vázam AF motor hiánya miatt
Hobbi szinten kb 150k körül és az alatt remek obikat lehet kapni. Akinek meg van pénze, az vázból sem belépőt keres.... -
hegyimorc
senior tag
válasz
ATM_automata #17449 üzenetére
Van AF objektív amiben van fókuszmotor, és van AF objektív amelyikben nincs motor, de van kuplung. Utóbbiakat a fókuszmotoros vázak tudják meghajtani.
Ha ránézel egy vázra szemből, amin nincs objektív, láthatod, hogy van-e vagy nincs AF "csavarhúzója".
Az olcsóbbanban nincs.
-
hello28
aktív tag
válasz
ATM_automata #17446 üzenetére
Szia
Értem igazad van mert amiket többet tudd nemtudom megéri e az árát...D3100 most meg lehet venni 18 55el 138ért..És nemtudom hogy valoban azok a dolgok hogy 7000 cuccai vannak benne hogy az tényleg ugy van éás hogy van benne annyi plussz e...
Azok a dolgok hogy Hdr funkcio stb nemtudom....
Nehéz nagyon a döntésem nagyon mert bizonytalan vagyok... -
törölt tag
válasz
ATM_automata #17435 üzenetére
Milyen szállítással kérted?
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
ATM_automata #17435 üzenetére
A két hét helyett inkább egy hónappal számolj, az nagyon optimista
-
válasz
ATM_automata #17430 üzenetére
Ez sajnos nem makró!
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
ATM_automata #17396 üzenetére
Hát ha van pénzed, akkor ne sajnáld a szupi cuccot. (Más kérdés, hogy kihasználsz-e mindent amit nyújt.)
Szerintem...
Nekem nem volt pénz Nikonra. Ezért lett a 467. De nem is bánom, nem kell nekem a gyári méregdrága. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
ATM_automata #17394 üzenetére
Ilyenem van....
Én nyitottam a YONGNUO topikot, továbbá nekem van egyedül cikkem róla Logout-on.
Háááá szerinted??
Cikk: [link]
Topikot meg már linkelték. -
Sza_Sa
senior tag
válasz
ATM_automata #17391 üzenetére
Ha ennyire olcsó a kínai vedd azt, sokat nem bukhatsz vele. A beépítettnél az is sokkal jobb lesz.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
ATM_automata #17384 üzenetére
Mit is mondhatnék, sb-900-am van, és tényleg nagyon jó vaku. Ha megteheted anyagilag akkor vegyél valami Nikont, elsőre sb-600 is elég. A vázzal való kommunikációja a Nikon vakuknak a legjobb (minő meglepetés
) sok bosszúságtól fogod magad megkímélni. Persze ha 25000-nél többet nem szánsz rá akkor nem kardoskodok a Nikon mellett, illetve mégis, 50000-ért nem egy helyen találsz sb-600-at, de 40000 alatt is lehet venni néhanapján. Gondolom nem kell mondanom, hogy az építési minősége szinte semmivel nem rosszabb mint a nagyoké, viszont nagyságrendekkel jobb mint a kinai atomvillanásoké. És még egy adalék: a kulcsszámok ne szédítsenek meg, ahány gyártó annyiféle mérési mód, és még +ba befigyel a kínai igazmondás is.
-
TayRol
nagyúr
válasz
jaja, 467-est.
-
Throme
veterán
válasz
A yongnuo kezdetnek jó választás lehet. Egy olcsóbb alternatíva.
Van itt külön fóruma is: [link]. -
válasz
ATM_automata #17309 üzenetére
Én meg most adtam el az enyémet
. Jó vásár volt, többet kaptam érte, mint amennyiért anno 2és fél éve vettem(!) Most a 18-105-ös mellett rájöttem, hogy nem használom.
Nemrég vettem egy walimex (samyang) 8mm halszemet: sztem elég gáz életlen képe van, nem tudom, hogyan lehetne orvosolni
. Az effekt mindenesetre tök jó, csak a samyang tesztek olvasása után nem erre számítottam
(ja+a fénymérés se működik normálisan vele, a D7k-n kb 3FÉ-t hozzá kell adnom az expóhoz, valszeg rossz helyen van a pöcke...)
-
törölt tag
válasz
ATM_automata #17309 üzenetére
Gratula! Tavlati terveimben nekem is szerepel
-
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #17063 üzenetére
Helló!
Megköszönném, ha pár képet átküldenél eredetiben.
PÜ megy. -
Throme
veterán
válasz
ATM_automata #17063 üzenetére
Köszönöm! Átnézem tüzetesen őket!
Engem kizárólag a képminőség érdekel. Kompozíció és témaválasztás jelen esetben nem számít. Én is hobbifotós vagyok. Még véletlenül sem fikázom mások képeit, pláne ha segítő szándékkal teszi közzé! Én se csinálok jobbat.
Mondjuk van itt egy fórum, ahol egy tag eléggé felhúzott már jó pár fórumtársat, de szerencsére neki canonja van. Na az ő képeit nem bírom
-
Zola007
veterán
válasz
ATM_automata #17065 üzenetére
dropbox account - public mappa
#17064) iff: Tamron 70-300-at annyira nem ajánlom
55-300 valóban nem egy sebességbajnok, de korrekt obi és szerintem mostanság egy kicsit lejjebb is fog menni az ára. Lágyabb és lassabb mint a 70-300, esetleg utóbbi használtan megfontolandó. -
iff
senior tag
válasz
ATM_automata #17050 üzenetére
Szia!
Ezeket néztem ki.Lehet,hogy tudsz segíteni a választásban.
Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6 G DX VR http://www.shopdigital.hu/termek/nikon70300mmf4556gafsvrifed 93.900.-
Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR 137.900.-
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC (Nikon) 114.900.-
Az 55-300-ra azt írták,hogy lassú. AF-s és a VR mennyire végzi jól a dolgát?
A gyakorlatban mennyire találtad megfelelőnek pl.: futó kutya.Azért kérdezném mert a nikon 70-300 +44.000.-
Általános használat lenne.18-105 mellé venném.Néha kevés a 105mm állat fotózáskor.100e körül szeretnék szánni rá.
A képek láttán az 55-300 megfelelő lehet az én számomra is. -
Throme
veterán
válasz
Szia!
300mm-en (vagy közelében) lőtt állatos képekből dobnál be 1-2-t? vagy mail címre küldenél?
Gyorsan mozgó állatot is fotóztál vagy csak lassút/állót?köszönöm!
-
Kleroo
veterán
válasz
Annyit hozzáfűznék,hogy a valóságban a 200mm és 300 mm között már nincs akkora különbség. Otthon is bőven rá lehet nagyítani annyit.
Legalábbis én inkább eltűröm ezt az apró hiányosságot,ennyivel olcsóbb árért.
Mondjuk 200mm-en azért már eléggé ellágyul,és rekeszelni illik,ha kivitelezhető -
balpis
őstag
válasz
ATM_automata #17026 üzenetére
Én egy jó éve használok egy ilyet. Szeretem, néha hasznos, segyébként is jópofa képeket lehet vele csinálni.
A rajzolatát nem lehet agyondícsérni, de ettől többet nem is igen lehet elvárni, szerintem.
A tokina 11-16 egy jó választás lehet még, a fix 2.8 nagy előnye ezzel szemben. De sajna az ára is magasabb, használtan is nehezebben fogható ki, na meg annak az átfogása már nagyon szűk. A 10-20 sokszor olyan helyeken is fennmaradhat, ahol a 11-16 helyett már cserélni kellene a 18-105-re. -
válasz
ATM_automata #17026 üzenetére
Jó kis obi, de csodát ne várj tőle! Engem csak a kissé hullámos torzítása zavar, hosszanti képszélre kerülő egyenes tárgyak kerülendők, amúgy egész jó a képe. Igaz én csak a két végén szoktam használni. Leginkább 10mm-en, néha 20-on, köztes állapotban ritkán áll
Viszont az árában csak a 10-24-es Tamron szokott lenni, de az motor nélküli. Vagy még a 12-ről induló obik, de aki nagylátózik, annak minden mm kell lefelé. Ha lecserélem, és croppos vázam lesz még akkor is, kizárólag a Sigma 8-16 jöhet szóba! Másra szerintem nem nagyon éri meg lecserélni. Az oldalamon van jó pár kép vele. -
hemaka
nagyúr
válasz
ATM_automata #16679 üzenetére
Ha csak szórakozni kell, akkor Samyang 8mm-es nem rossz választás $360-ért lengyelből. Mivel union belüli, nem kell vámot fizetni stb, viszont nincs af, csak manuál fókusz játszik.
-
StoneBridge
senior tag
válasz
ATM_automata #16519 üzenetére
D3100-ban ugyanez a jelölésű akksi van, abba miért nem jó?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ATM_automata #14604 üzenetére
vedd le az obisapkát fotózás előtt
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ATM_automata #14600 üzenetére
először is áttölteni (akár kártyáról, akár a vázról USB kábellel) a Nikon Transfer programmal érdemes!
enélkül, csak simán áthúzva, halomban fognak állni a semmitmondó DSCxxxxx képeid, amiket visszakeresni is rossz, ahol 10e képenként a sorrend is elromlik, és ismétlődés is lesz, ami különösen akkor kellemetlen, ha egy hosszabb időszakon átívelő összeállítást készítesz, amibe kerülhetnek ismétlődő nevek
a Nikon Transfer-t könnyen be lehet állítani úgy, h megjegyezze a standard áttöltési mappát ahová a képek kerülnek, és ahol magától tud létrehozni almappákat pl. letöltésenként (ez azért célszerű, mert kötegelt feldolgozásnál könnyű összefogni egy sorozatot, hiszen csak az van egy mappában), és ami a legfontosabb: átnevezni a képeket pl. dátum_időpont kezdetűre!
így pl. egy "20091224_201130" képnél már a filenévből tudod, h tavaly karácsonyi, ezért könnyű megtalálni, a sorrend mindig jó lesz, ismétlődés sem lesz, és mások ugyanott készült képeivel is időhelyesen lehet keverni, ha azok is így vannak átneveztetve -
Balinov
titán
válasz
ATM_automata #14600 üzenetére
Hali,
nemreg hasonlot kerdeztem en is. Akkor azt tanalcsoltak a tobbiek, hogy NEF->JPG konvertalasra messze a legjobb program a ViewNX (CaptureNX-szel egyutt).
utana kiprobaltam, Irfranview vs ViewNC NEF-JPG konverziot es tenyleg, lathato a kulonbseg
Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Napelem
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Autós kamerák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Eredeti Sony PS4 Dualshock 4 kontroller - Vezeték nélküli
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest