- Milyen okostelefont vegyek?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
ne a TV-t állítsd a fényképezőgép vacak LCD-jéhez: utóbbi a hibás!
(és ha hasonlóan hamisra állítod az otthoni monitort, akkor mindenki másnál rossz lesz az eredmény)más Nikon modelleken is sokkal világosabb képet mutat a tényleges, jól kalibráltnál, és mondjuk -2-re állított fényességgel kezd közelíteni - akkor viszont nappal nehezen látható
tehát a kijelző csak arra való, h lásd rajta magát a képet, élességet - de az expozíciót, színtelítettséget ne az alapján akard megítélni, félrevezet!
az első lépés mindenképpen a monitor helyesre állítása, ideális esetben műszeresen, rosszabb esetben szemre állítva (keress rá a "monitorkalibrálás"-ra)
-
Degeczi
nagyúr
igen, az 5100-nak már igazán csak az obikompatiblitás a hátránya, és a nagyon kicsi kereső, ill.. a státuszLCD-t sem helyettesíti a hátsó kijelző (pl. rengetegszer óvott már meg az előbbin látható -E- fölirat attól, h kártya nélküli gépet vigyek magammal; bármilyen erős fényben is jól látható; kevés fényben pedig nem zavar szembevilágítással)
egyébként nagyon jó gép az 5100, az érzékelője még jobb is a D90-nél - viszont egyelőre hasonlóan drága is
-
charlie_hu
aktív tag
Igazából amire ügyelj, hogy az SD kártya valami normálisabb gyártó terméke legyen, valamint, hogy legalább class 6-os legyen (a gyártók saját tesztjei eléggé, khm, optimista tesztek).
Nekem most egy Lexar Premium Series 8 gigás SDHC kártyám van, (class 6-os, gyártó szerint 100x-os-, ami már a class 10 feletti kategória, szóval ezért kell úgy kezelni ezt az adatot), jpeg sorozatnál tud olyan tempóba kártyára írni, ahogy jönnek a képek. RAW-nál (legnagyobbnál) már nem megy ez, ott ha betellik a cache, várni kell a képek között 2-4 secet.
-
ATM_automata
őstag
Nekem Nikon D3100 18-55 + 55-300 kitem van, még akkor vettem, amikor bejött az országba. Én a nagy obit kifejezetten szeretem, a 300-as obival nagyon jó természet fotókat szoktunk készíteni. Bár én erősen amatőr vagyok, ajánlanám a nagyobb obival. Ahogy néztem csan a nagy obi 90-100K, ha külön akarod megvenni. Ha még egyszer vennék, akkor is ezt venném.
Memkártyának ezt használom. HD videokat is szoktam felvenni, meg rendszeresen csinálok sorozat felvételeket sportolókról, soha nem volt gond a sebességgel.
-
t_a_m_a_s
addikt
Én memóriakártyában nem vagyok otthon, de azt tudom - volt is szó róla nemrég - hogy Nikonhoz Sandisk ajánlott. Én biztos, hogy inkább 2-3 kisebbet vennék mint egy nagyot, ha valamiért mégis bekrepál, akkor na 16 gigányi cucc menjen a levesbe... Nekem jelenleg 4 db 2 gigás Kingstonom van, eddig ezekkel sem volt problémám. Ezeket az írási-olvasási sebesség dolgokat meghagyom a hozzáértőknek
-
t_a_m_a_s
addikt
A minőséget tekintve: mindkettő műanyag bajonettes, szerintem jól összerakott darabok. A 18-105 zoomgyűrűje határozottan kényelmesebben kezelhető, a 18-55-é kicsit csökött...
Én, amikor 18-55 és 55-200 kombóval voltam nyaralni, akkor elég jól elvoltam a 18-55-el, a telét nem sokszor használtam. Az viszont biztos, hogy a 18-105 kétszer akkora átfogása sokkal kényelmesebb, és a későbbiekben 40-50K-ért tudsz venni egy 55-200 VR-t, ha hiányzik a tele tartomány.
Kérdezted még az UV szűrőt. Elég parázs viták vannak róla, hogy kell vagy nem (a mai optikák frontlencséje már nem annyira sérülékeny mint a régieké), hogy ront vagy nem a képminőségen, stb. Nekem mindegyik obimon van, de ajándékba kaptam őket, pénzt nem adnék érte... Fizikai behatásoktól való védelem céljából elég hatékony a napellenző is, és az biztos, hogy nem ront a képminőségen
-
A 18-105-ös a tesztek szerint nem rosszabb a 18-55nél és normál esetben nagyon ritkán kell cserélni. A multkor is ezzel mentem kirándulni és egyszer sem kellett obit váltanom, míg a régi 24-70+10-20as sigma kombónál örökké cserélgetnem kellett. SzVSz az 50mm feletti rész hasznos dolog, ez tántorított el a sigma 2.8/17-50 vagy hasonló obik beszerzésétől.
-
t_a_m_a_s
addikt
Átfogás szempontjából a harmadik, ha úgy érzed, hogy általános felhasználásra elég, akkor az első. A 18-55+55-200-at nem választanám, akkor már megér +15K-t az 55-300.
Boxutcában szerintem is elég a 18-105, természetben is el lehet vele boldogulni. És tényleg sok csereberétől megszabadít, én amikor megvettem, majd' egy évig le sem csavartam a vázról...
-
-
hemaka
nagyúr
hiba lehet benne...
-
t_a_m_a_s
addikt
A 18-55 + 55-200 duplakit nem elvetendő ötlet. Hátránya, hogy ha obit cserélnél, valószínűleg ezekért (főleg a 18-55-ért) sokat nem tudsz majd kérni. A nagy átfogású obik általában kompromisszumos megoldások, viszont szóba jöhet még a 18-105 VR. Az elmúlt napokban volt is erről szó, olvass vissza 1-2 oldalt.
-
Sigmánál amelyik obi neve tartalmazza a HSM-et, abban tuti van motor. Tamronnál BIM-nek nevezi a saját honlap a motorosokat, vagy külön odaírják. De a tuti, ha megkérdezed a kinézett obiról, hogy van-e benne motor. Sigmánál is vannak nem HSM jelzésű, mégis motoros obik.
-
csiga997
őstag
Ezek mind régi objektívek, a mai gépekhez nincs fénymérőcsatlakozásuk. Használhatóak ugyan, de már csak kényelmi megfontolásból se érdemes velük foglalkozni. Meg nem is érnek sokat, ha eladod, nagyjából kijön belőlük egy kit objektív.
De ezt már mind megbeszéltük kb egy éve, ha jól emlékszem..
-
KakaosCsirke
tag
Ha 70-es evekbol van akkor tuti nincs autofokuszod, ugyhogy csak emiatt nem erdemes D80-at venni (masert igen). Ha 1977 elottiek akkor nem is AI-sek. Ezt konnyen kitalalod: van-e luk az obin ahol az AF motor gepbol kilogo a tengelye elfer. Ha nem AI obik, akkor pedig epp D40-et (vagy D40X-et) erdemes venned, hisz az az egyetlen amivel menni fognak (fokusz motor hijjan a tengelye se log ki). Fenymeres az nem lesz, csak manualban fog menni, de ha a temad nem szalad el, akkor konnyu a helyes expoziciot nehany proba keppel meg hisztogrammal kikiserletezni.
-
Dualon
tag
A 28-ast a szériaszám alapján a '70-es évek elejére tettem volna, de ha 81-es, akkor lehet az is Ai/Ai-S.
Az 50-es valószínűleg Ai-S.
A 135-ös szerintem még a pre-Ai időkből való.Ai/Ai-S lencsékkel D40-en, D80-on teljesen manuálisan M módban, fénymérés és autofókusz nélkül tudsz fotózni, D200-on lesz A és M módod (vagyis beugrasztja a rekeszt), meg azt hiszem, fénymérésed is, de autofókusz nem nagyon. Ezeknek utána kell járni, sajnos biztosabbat nem tudok mondani.
Pre-Ai lencse meg jó esetben felmegy a vázra.D40 és D80 közt e tekintetben nincs különbség, a D80 előnye az AF-D-s objektíveknél jön elő, ahol a saját motorja kardános megoldással meg tudja hajtani az optikát fókuszáláshoz.
Kompatibilitási táblázat a Nikonians.org-ról.
-
KakaosCsirke
tag
Szia,
Nekem D40-em van, vettem hozza egy 50mm 1.8 lencset is. Nem tul praktikus kombinacio (az en celjaimra). Mult heten fenykepeztem a kislanyaimat a szertorna edzesukon egy tornateremben amolyan gyengecske tornatermi megvilagitassal. Az 18-200VR lencsem azonnal behalt mert ISO1600-on is csak 1/30-ados zaridot adott es a lanyok mindig elmosodtak, vakuval meg ronda kepeket csinalt. Felraktam hat az 50mm 1.8-at. Nagyon kafa volt az 1/200-1/300-ados zarido ami kijott, a kepstabi se hianyzott igy, de a manual fokusszal nagyon sokat szivtam ket okbol: fokusz visszajelzes ugyan van es nagyon sokat segit, de 1) soha nem voltam eleg gyors, 2) a D40-en a keresoben nem latod a 2.8 alatti F ertekek sekely melysegelesseget, igy meg ezzel is nehezebb elesseget allitani. Ez nem tom hogy van dragabb gepek keresojeben, de a D80-nal meg felette legalabb az autofokusz menne.
Szoval ha mozgo temat is megcelzol akkor mindenkepp menj el a lencseiddel egy fotosboltba es probald ki oket mert szerintem az 50mm f1.4-eddel lenne autofokuszod D80-on. Ez esetben tutter megeri a D80. D40X-szet szerintem se vegyel, az penzkidobas. Vagy D40 vagy D80.Itt egy kompatibilitasi tablazat a topik legnagyobbra becsult fotografusatol:
tablazat
A 135mm -es lencsed az AI tipusu. Nekem is olyanra faj most a fogam, ugy nez ki 12k-ert most az enyem lehetne, ami szuper olcso ar. Csakhogy tanulva az iment leirt fiaskombol, lehet hogy meg 12 rugo is pazarlas lenne. -
Amit privátban küldtél az bővebb volt, és az eredményre is vezetett. A net okosai szerint azt a 135-ös obit 1975-ig gyártották. Az 50-est kisebb találati %-ra azt mondom, hogy 72-ig, a 28-ast 73-ig, de ebben vagyok a legkevésbé biztos.
A "baj" az, hogy ezeket mind 1977 előtt (AI bevezetése) gyártották. Így a gyártó szerint a használatuk a mai gépeken (pl D40) nem javasolt, meghibásodást is okozhat. Ez nem tudom miben merül ki, szerintem nem kéne megpróbálni.
Manuális obival belépő gépek nem mérnek fényt, viszont élességvisszajelzés van, még AI-S obival is.
D40 vagy D40x, szerintem inkább vedd meg a nem-x-et és a különbözeten inkább kitobival vedd meg. Az általad leírt 3 obit ha akarod, AI-S-ben meg tudod venni az ebay-en, mondjuk az 50/1.4 még manuálisban is drága, a 135/2.8 se filléres. 28-as manuális obit én személy szerint nem javasolnék dslr-re, nekem van, nem jó. Alapobinak jó lenne a szorzóval, de torzít, az alapobi meg nem, szóval nem jó.
Ha manuális obit akarsz használni, akkor D40 váz, és egy hozzá használtan vett 35-ös fényerős nikkor AI-S jó kezdő kit lenne. De a helyzet az hogy a kitobit minden géphez olyan olcsón adják, hogy kár kihagyni.
-
Flow
senior tag
Csak vázat, vagy alapobjektívet is szeretnél venni? Ha előbbi, akkor vagy d80, vagy esetleg egy használt d200 (talán már van 200 körül, max 220), mindkettővel működnek az objektívjeid, a jól tudom.
Ha váz+kitobi kombóban gondolkozol, akkor nikon d40 alapobjektívvel, ekkor viszont nem lesz autofókuszod a régi obikkal. Élességvisszajelzés talán... (vagy nem? ebben nem vagyo biztos)
Esetleg d70s, vagy d50, használtan lehet venni mindkettőt.
-
csiga997
őstag
Szerintem nyugodtan indulhatsz tiszta lappal, ezek az objektívek nem működnek a mai digitális vázakkal (egyikkel sem, a D200-al meg a D2x-el meg semelyikkel sem). Az értékük is inkább eszmei mint valós, talán egy gyűjtőnek érdekesek lehetnek, de technikailag ma már túlhaladottak. Nem írod ugyan, hogy mit értesz ''F sorozatos gép'' alatt, de felteszem valamelyik Nikon F vagy F2-ről lehet szó. Mint minden, ezek a gépek is öregszenek, elfáradnak a rugók, a fénymérőben idővel tönkremennek a cds cellák, elkopik benne ez az, stb. Gondolom szervízt az utóbbi 40 évben nem nagyon láthattak
, hiszen itthon rendes szervíz nem is volt.
Írták itt mások, hogy ez egy ''legendás'' felszerelés, aminél azóta sincs jobb, de ez is csak inkább egy érzelmi motívumként értelmezhető, sok alapja nincs. (Lásd: ''sokak szerint Elvis egy legendásan jó zenész volt és azóta sincs jobb nála''. Azért ha ma 30 alatt megkérdezel bárkit, igen kevesen osztják ezt...)
Egy szó mint száz, vagy tartsd meg ahogy van, vagy add el, ha valaki jó pénzt ad érte, de azon nem érdemes spekulálni, hogy majd valamit is használhatsz belőle egy digitális rendszerben. -
Pénzbeli és átvitt értelemben véve vett értéke is van ennek a felszerelésnek. Azért az elmond valamit a minőségről, ha azt írják egy 40 éves obiról, máig kategóriájának talán a legjobbja.
Egyébként akartam kérdezni, csak aztán nem akartam úgy kinézni mint aki megmondja mit csinálj, hogy miért nem fotózol filmre. Én most úgy tűnik kezdem feleleveníteni a filmes időket. Dslr ide vagy oda, azon tanultam meg, azt szeretem. Tegyél egy próbát a mai filmekkel, első körben fekete-fehéret ajánlanék, mondjuk Kodak T-Max-ot. -
Hohó... így mégse olyan jó a helyzet sajnos...
Ezek mind AI előtti obik. Nagyon jók, mondjuk a Nikkor H auto 28-ast nagyon dícsérik. Ezeknél az obiknál az egy szem betű jelzi, hogy hány lencsetagból áll az obi (pl: H:hexa, 6 lencsetag, és ezt a 28-as obit 1959-ben mutatták be --- mégis milyen manuális géped van?)
Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 : Q:4 lencsetag, C : fekete a szűrőmenet.
Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 : S : 7 lencsetag. Azt tartják róla hogy talán a legjobb 50/1.4 ami valaha készült.
Hát ezeket az obikat nagy kár lenne kidobni. Állítólag van cég, ami ezeknek az AI-sítésével foglalkozik. Nem javasolják a digitális vázakra rátenni. Érdekes módon egyedül a D40/D40x lehet a kivétel, mert nincs semmi a bajonetten (az af és a rekeszbeugrasztó kallantyú hiánya miatt) amibe beleakadhat. Más vázra nem tenném rá őket, mert valami tönkremehet. Ezek az obik kb 99% hogy azelőtt készültek, mint ahogy az itteni fórumozók nagy része megszületett volna. Én a magam 32 évével csak nagyon kis esélyes vagyok, hogy már megvoltam mikor ezek valamelyikét gyártották, lévén hogy 77-ig gyártották tán őket ha jól emlékszem. Igen, azt hiszem két éves voltam mikor szóltak a Nikontól hogy áttérnek AI-ra, mondtam nekik hogy annyira nem érdekel mert még egy ideig nem akarok komolyabban foglalkozni a fotózással, különben is egyből 120-as rollfilmmel kezdtem egy Etüd boxgéppel, hehe.
Érdekesség, hogy az első ijen ojjektívek még nem is Nikkor, hanem Nippon Kogaku márkajelzéssel kerültek ki a gyárból. Szóval, ipartörténeti ereklyéket őrzöl.
Szerk.: még annyi, hogy ezt az optikai minőséget nem kapod meg annyiból a mai obiknál, mint amit írtál lentebb. Azt a keretet már szerintem a 135/2 DC kimeríti, bár nem vagyok otthon naprakészen az árakban.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
Veszel egy D80-at 18-135-ös kitobival 270 ezer HUF környékén és akkor van egy kellemes, nagy átfogású objektívet (nem mellesleg van igazi nagylátószöged) valamint ezeket a régi optikákat is vígan használhatod. Szerintem teljesen jó megoldás, és nem 350 ezer és igen jó obipark egy igen jó vázzal lesz a kezedben. Szvsz persze.
-
Ha sok és jó manuális obid van, akkor én is a D200-at javasolnám, de digitálison egyáltalán nem probléma a fénymérés hiánya, ha elmérted (elsaccoltad) akkor megcsinálod újra más értékekkel. A másik alternatívának én is a D80-at mondanám. De ha teheted akkor vegyél egy nagy levegőt (úgyis rászántad már magadban azt a 3-400e-t látom
), és vedd meg a D200-at.
-
Szten Márs
nagyúr
Fel tudod rakni. D200 alatt nem CPU objektívekkel a Nikon vázak nem mérnek fényt, minden egyéb objektívvel tökéletesek.
Gyújtótávval annyi a helyzet, hogy a filmes vázon vett gyújtótáv értékek másfélszerese lesz a digitális vázon a gyújtótáv, pl 28mm az 42mm lesz, 50mm-ből 75mm lesz, stb.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest