- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
-
Mobilarena
Motoros topik
Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topiccsendőr
addikt
Valszeg nem szivarognak, hanem ami a csavarban maradt fekfolyadek, az folyt ki.
Nem szabad meghuzni izombol, mert akkor tenyleg folyni fog kesobb. a tomitofelulet lehet mas szinu, az nem hiba.Ellenorizd le ugy, hogy kabelkotegelovel rogzited behuzott allapotban a feket, ha folyik valamelyik valoban, huzd meg egy kicsit erosebben. Ha tovabbra is folyik, a legtelenito csavart le kell cserelni ujra.
-
vlevi
nagyúr
Gyorsabb reakciók
Asszem ezzel sokan vitatkoznának.
Igen, ha teljesen béna a sofőr, és 60-nál 6.-ban kezdi el előzni az IFA-t, akkor igen.
De kézi váltóval már azelőtt dugók egy 4, vagy 3-ast mielőtt hozzá kezdenék az elozeshez, az automata viszont csak akkor kezd el gondolkodni, amikor nyomok egy padlót. Addig az is erőlteti a magasabb fokozatot. De olyan helyzet is van, amikor, bár vissza lehetne, nem vált vissza. Pl emelkedőn.
A váltó kezelését már a rutin pályán meg kell tanulnia, addig ki se engedik a forgalomba.
Szerintem az automata mellett egyetlen dolog szól, az a kényelem. Meg mondjuk talán egy hibrid rendszernél, mer ott annyira összetett a hajtás. -
zgospel
őstag
Konkrétan melyik fele urban legend és miért? Indokold is meg légyszíves, ha már ilyeneket kinyilatkoztatsz
Eleve államonként eltérő szabályok vannak, Utahban nem kötelező a bukósisak, Californiában legális a sorok között előregurulni, stb.#151190 a motorokon szekvenciális váltó van, amit kurva gyorsan lehet működtetni gyorsváltó nélkül is, gyorsváltóval meg pláne kánaán a dolog. A gyorsváltó sem biztonsági funkció egyébként, hanem kényelmi és teljesítménybeli, az élményfaktorról nem is beszélve.
Ezek amiket felsoroltál a te fejedben élnek.Ha az általad felvázolt helyzetekben stresszelsz, nem tudod zsigerből, külön figyelem nélkül megfelelően kiválasztani a sebességet, elkerülni a veszélyhelyzetet, stb, akkor a te tudásoddal van a baj. Ezt a hiányosságot az automataváltó elfedheti persze, de ha már ezzel is gondok vannak, akkor vajon milyen lehet a fékezés, gázkezelés, kanyarodás minősége... Illetve hogy a brébe megy át valaki a rutin- vagy akár a forgalmivizsgán, ha már a legalapabb motorkezeléssel is gondjai vannak?
#151195 állítasz valamit, de a forrást mindenki guglizza ki saját maga
Összegezve, minden biztonság mellett felhozott érved valójában egy kényelmi indok. Nem tudom miért olyan nehéz ezt belátni.
-
-
Topiccsendőr
addikt
Ezek a te kitalalt erveid, amik vagy igazak, vagy nem. Ekozben a te velemenyedre erkezo kritikakra nem reagalsz, pl hogy keszseg szinten el lehet sajatitani dolgokat, amire nem kell figyelned ezutan. Erre az a valaszod, hogy attol az figyelemmefosztas, csak nem ugy.
Ez most komoly? Ez nem vitazas, te hajtogatod a te velemenyedet nulla nyitottsaggal a kritikakra.De ezek nem tenyek. Ez a te velemenyed, amire azt mondod: tenyek.
En nem hianyoltam egy ujabb megfogalmazasat a te a sajat magad altal kitalalt ervrendszerednek, hanem azt a vitakulturat hianyolom, - tobbek kozt - amiben a masiknak nem mondunk olyanokat, az altalunk kitalalt dolgokra hogy "koztudott".
Nem a velemenyedet akarom ujra olvasni, azt az elozo 3-4 hszben felfogtam, hanem valami objektiv dolgot, ami azt alatamasztja. Mert nem ertek vele egyet, akarhanyszor leirod azt. -
Topiccsendőr
addikt
Nezd, amiket ervkent irsz, egyreszt elmagyarazni sem tudod, illetve egy nagyon szuk reteggel valo kapcsolatodra (rokon) hivatkozva tenykent kozolsz nem tenyeket.
De legalabb vmi tanulmanyt, vagy akarmit felhoznal, legkevesebb elmagyarazni el tudnad, milyen aspektusbol tud pozitiv lenni, legalabb egy kis tenyszeruseget bele tudnal vinni ebbe a vitaba, es nem azt, hogy ez koztudott (ugy, hogy en nem is koztudtam, pedig eleg sok mindent ismerek a motorozas vilagaban). Igy valoban kar vitatkozni. -
zgospel
őstag
Nem, Amerikában nem a biztonság miatt annyira elterjedt az automata, hanem a kényelem miatt. Amcsiban még a gyógyszertáraknál is van drive-through, hogy ki se kelljen szállnod a kocsiból.
Az ottani távolságok magyar vagy európai szemmel nehezen felfoghatóak, alacsonyabbak a sebességkorlátok, és tömegközlekedés a repülőkön kívül lényegében nincs is (elenyésző).Amcsiban alapvetően minden a pénz és a kényelem köré épül, a biztonság arrafelé még harmadlagos szempont sem feltétlen. Motoros példával elég megnézni az ottani bukósisakokra vonatkozó minimum minősítést, ami kb semmi.
Egyébként de, az amcsik sok szempontból hülyék, például amíg Európában lakott területen kívül kötelező jobbratartás van, addig ott azt tanítják, hogy autópályán ha nincs rá szükség, akkor ne válts sávot, mert a sávváltás veszélyes.
Visszatérve, motorozás közben a váltogatásnak készség szinten kellene mennie, ezen nem kell gondolkodni. Akinél ez bármilyen mértékben figyelmet von el, annak a motorkezelés egyéb területein is valószínűleg gondjai vannak. Egy automataváltóval csak elfeded ezt a problémát. Ez egy sima, szabályközeli közlekedésben, ingázásban nem feltétlen számít egyébként, de nem is véletlen találták ki erre a robogókat.
Ha valamit eleget gyakoroltál és zsigerből megy, az nem igényel külön figyelmet, akárhogy csűröd-csavarod.
-
vlevi
nagyúr
"mert több figyelem marad a forgalomra.."
Beletrollkodok, ha szabad
Mivel több figyelem marad a forgalomra, telerakják az autókat, és mostmár a motorokat is akkora egérmozival, hogy az út helyett azt figyeled.
Autóknál sajnos sok éve elkezdődött az a trend, hogy egyre több dolgot a központi érintőkijelzőn lehet csak állítani, a VW Golfnál pl. a kormányon lévő hangerőszabályzó is csak érintős, nehogy érezd, amikor lenyomod, rá kelljen nézni, hogy hova kell nyúlni, és utána meg kelljen nézni, hogy érzékelte-e. Octaviában pedig nincs gomb a fűtés, ventillátor iránya, hőfok beállításra, csak az érintős főképernyőn almenüben.
Ehhez képest az, hogy vissza kell tenni egy emelkedő előtt 3.-ba, az semmi. Ja, persze, ha közben a spotifyon görget fel-le a következő számot keresve, akkor nehéz váltani, ez tény
Meg az is igaz, amit írsz, hogy sokan olyanok is vezetnek, akiknek abszolút 0.000 műszaki hozzáértésük van, azoknak hiába magyarázod, hogy váltoson feljebb, vagy lejjebb, ne bőgesse a kocsi motorját, és ne erőltesse alapjárat közeli fordulaton. Nekik segítség az automata. -
zgospel
őstag
Most a kényelem mellett érvelsz, korábban meg az volt az indoklásod, hogy figyelmet von el a váltogatás.
Az automataváltó kényelme nem kérdés, nem ez volt amit először írtál és nem is erre reagáltam. Ha neked a váltóhasználat figyelmet von el motorozás közben, akkor nem tudsz elég jól motorozni. Megsértődhetsz, de attól még ez van.
A motorozási tudás szintjében egyébként semmi szégyellnivaló nincs, rá kell szánni az időt és az energiát a gyakorlásra, tanulásra, mert motort vezetni nem annyira egyszerű.Az autós összehasonlításban megint a kényelemre hivatkozol, ami továbbra sem vita tárgya, az automataváltó egy rohadt kényelmes dolog.
A vezetési élményből egy hagyományos automata ott is elvesz ha kikerülsz egy kanyargós útszakaszra.
A duplakuplungosok más világ már, (ezek hivatalosan egyébként robotizált kéziváltók) ha a programozás engedi és nem szól bele manuális módban, akkor egyetértek, semmit nem vesz el az élményből, sőt. Gyakorlatilag ugyanazt kapod mint motoroknál: szekvenciális fel-le gyorsváltót.Ettől függetlenül autónál is egy hagyományos kéziváltó használata akinél figyelmet von el, és nem megy neki készség szinten zsigerből, az nem tud megfelelően autót vezetni.
-
Topiccsendőr
addikt
Ezt en is ugy latom, ha a valtas figyelmet von el, vagy az a figyelem pluszkent jelentkezik, ami a valto nelkuli hasznalat soran fel tud szabadulni, az azt jelenti, hogy a pilota nem sajatitotta el a motorvezetest. Bullshitnek nem mondanam, es autoval nem jo osszehasonlitani, mert egy autoval egyszeruen szopas a dugoban 1-ures-1-uresbe valtogatni, a motor alapvetoen egy szabadidos eszkoz, amit jo esetben nem a-bol b-be kozlekedesre hasznalnak az emberek.
A valtoval, valtassal olyan vezetesi technikakat alkalmazhatsz pluszban, orommotorozas eseteben, hogy nem ugy beszelbek rola, mint egy negativum. Emelle kuplungcsusztatassal patikamerlegen tudsz olyan dolgokat adagolni, hogy hogyan viselkedjen alattad a motor. Varosi kornyezet eseteben termeszetesen ezeknek nincs ertelmuk. -
zgospel
őstag
Lehet itt maszlagolni, de:
1, Ha nem megy odafigyelés nélkül, készség szinten a váltogatás akkor talán először meg kéne tanulni kezelni a motort rendesen. Bele sem merek gondolni, ha már ez is gondot okoz, akkor mit művel az adott illető kanyarokban.
2, Városi közlekedéshez nem kell MT-09. Meg úgy egyáltalán ha a közlekedés a cél az MT-09 nem a megfelelő eszköz rá.Egyedül a fogyatékkal / sérüléssel élők számára látom ezt magyarázhatónak.
-
Nalunk is. Mondta, de szerintem 25-tel ha csinaltam.
Mondja a vizsgabiztos vegyem fel a sisakot es kezhetem az ellenorzest. Elkezdem az ellenorzest mondja miert nem vettem fel a sisakot? Mondom úgy nem tudok beszelni.
Amugy 5-en voltunk 1 csaj bukott A2-n mert eltevesztette a palyat. Volt aki nekiment a bojanak vagy forditva ment be a korbe oket nem buktatta meg.
Aki bukott neki nem kellett nyolcast tolni. Mindenki masnak kellett.
-
Apophis
őstag
Felfelé addig emeld, amíg a lengővilla felett lévő láncrész épp nem mozdul be (tehát nem kell erőből megfeszíteni), ez a nulla, aztán innen húzd lefelé, ugyanígy. A lánc közepén kell mérni, általában oldalsztenderen, terheletlenül, ha már kicsit nyúlt a lánc, akkor a feszes ponton.
-
macilaci78
nagyúr
Amikor a Shark-ot vettem, volt a fejem az üzletben 20 percet próbálni, majd következő héten visszamentem megvenni. (Addig még próbáltam pár típust.) Mikor visszamentem, két méretet próbáltam a kiválasztott típusból, a jó méret a fejemen 20 percig, oké, ez kell. Majd azt is felpróbáltam, amit előhoztak a raktárból, biztos, ami biztos.
-
macilaci78
nagyúr
Én a vészfékhez sem használtam az első két alakommal, de megállt a vonalon belül.
Csak fura volt, hogy az ABS-es motor hátsó kereke csúszik. Az oktató nem hitte el, kértem, hogy ne csak szemből nézze... A sokadik órán került csak elő ez a feladat, egészen addig azon voltam a többi pályán, hogy az első féket véletlenül se, mire meg használni kellett volna, nem gondoltam rá.
-
Topiccsendőr
addikt
A kuplung, konstrukcio miatt azert lehet kemeny, mert eros kuplungrugok vannak a kuplungban, pl nagy teljesitmeny miatt. (Alacsony teljesitmenynel nagyobb esellyel lesz puha a kuplung) Ezt a gyartok egy ék mechanizmussal szoktak kivaltani, tehat egy forditott anti-hopping elvvel, ahol gaz hatasara a kuplung osszezar, hogy ne neked kelljen a kezierot beletenned a rendszerbe. Ennek a hatulutoje, hogyha huligankodni akarsz egy ilyen kulungos motorral, (vagy joizut motorozni) nem tudsz nagyobb fordulattal elindulni, mert a kuplung varatlanul osszezar, es adagolhatatlan lesz, ekkor egykerekezni fogsz ugy, hogy nem akartal.
Tehat a kemeny kuplungnak is van ertelme, es letjogosultsaga, amennyiben a konstrukciobol fakad, nem pedig muszaki hibabol. -
csongi
veterán
Ha túrásabb pozíció tetszik, ebben a 1,5-2M környékén akad még motor.
Csak úgy halványan és csendbe írom, egy kínait bevállalnékCFMoto450 MT-t
norbert1998
Két motor nem lesz ugyan az.
Ott az élő példa MOTO GP. ezredre ugyan az a két motor beállítása, mégsem mindig sikerül érdemben menni a tartalék motorral.Steven:
Az nem kevés.Shadowbull
Ez régen is gondot jelentet. Nem is értem minek kikapcsolni egy ilyen fejlesztést?
A gyorsváltó meg világ fontos eközben?Sztem itt speciális jogi helyzet áll fent. A biztosítás is más elbírálás alá fog esni. Ezt jobban tudod, de sztem itt olyan felhasználási feltétel került elfogadásra a kikapcsoláskor, ami teljesen mentesíti minden felelősség alól a gyártót, a jelenlegi baleset esetén.
-
Apophis
őstag
Én régóta iridiumost használok, fő szempont: javítja a kontrasztot és nem látnak be a sisakba. Emellett enyhén sötétít is, de pl. az enyém (Shark) nagyon messze van a rendes sütétített plexitől. Én nappal eleve a beépített szemüveget használom (ez UV védős, a plexik nem).
-
JoinR
őstag
Ki kell próbálni, de nekem egyértelműen jobb így (bár nekem érzékeny a térdem, anno a 390 Adv-ön meg is fájdult).
#147306 tboy93: '22 utániakon dupla tárcsafék van, bőven elég 2 személyre is. Katalógusadatok alapján a Transalpnak éppen csak valamivel nagyobb futóműve és féke van a +15 kg meg főleg a +50% felár mellé, ha az erőt nem használná ki, nem mondanám, hogy megéri. Kényelemben biztos jobb mondjuk.
-
-
JoinR
őstag
Szerintem átlagos arányokkal rendben van 2 személlyel mindkettő (az NX500 lényegében ugyanaz hátul). Én 188 vagyok, nekem túl hegyes a térdszög alapból, de a lábtartócsere megoldotta. Sokat megyek utassal, eddig nem panaszkodott.
-
bacus
őstag
Akkor marad a vezeték nélküli hosszabbító.
(olyan mint az instant víz..)
macilaci78:
"Hamarabb teszek hajókürtöt a duda helyére"
Szólj ha tudsz egy elfogadható méretűtA DL650-en volt, kompresszoros, szép nagy piros tölcsérekkel, vizsgára mindig levettem (a piros kürt részét legalább), de a bmw-re ennek nincs helye... , a gyári kürt helyére megy a denali sound bomb-ja, de amikor néztem akkor az nem érte meg az árát. Aztán vettem egy jópofa kis cuccot, 5-6 hangot fel lehet tölteni rá (rövideket), és ezeket lejátssza, ez nem csak a lónyerítés, ugatás, hanem lehetett bármi**.., viszont semmi kulturált kapcsolót nem találtam, amit fel tudnék tenni vhova elérhetően.
A barkácsolt nem lett volna vízálló.
Igazából így 7 év motorozás után, megelégednék egy olyan vmivel, ami kihangosítaná azt amit mondok a sisakban. Ne kelljen mutogatni, felhajtani a sisakot, tudnám szépen elküldeni (
az anyjába)az infot, hogy mehet v. ne telefonáljon, stb
**Annak idején még a dacia tlx 1410 típusú csoda járgányomban volt csengő elöl, nem volt hangosabb mint a duda, de ha tudod, hogy a villamos csenget, akkor érthető volt, hogy ezt hallva az emberek 99% igen csak megszaporázta reflexből a lépteit.. -
-
Topiccsendőr
addikt
Amennyiben nem esel vele, utcai hasznalatra alkalmas, de vedeni nem fog sokat aszfalton.
Az ilyen kesztyukkel az a baj, hogy a tenyeren, ha ramarkolsz a kormanyra, felgyurodik a bor, ez nalam kemenyebb motorozasnal vizholyagot okoz. Utcan persze nem, de ez zavar. Az alpinestars es barmelyik decathlonos biciklis kesztyuvel is ugyanez van.
Amugy gokartpalyarol supermoto edzeseknel nalunk ki van tiltva, mert legutobb is 20 percig kerestek az egyik motoros ujjat a palyan, miutan esett egy ilyen dirt kesztyuben. -
Lehet lemaradtál ... de beszéltük fentebb ,hogy majdnem semmit nem ér a pinlock.
bacus:
Amúgy megrendeltem a gyári bmw mobiltartótnem bírtam ki. Péntekre várom.... kíváncsi vagyok milyen lesz vezérelni kormányról.
Amúgy nálam a senna nem csatlakozik automatán a motorhoz szvl. majd meg kéne néznem mit basztam el.
Néztem gyári dobozokat kicsit vicces, hogy Bécsbe 330 hunba 412k a márka kereskedésben.
Most komoly? Annyiért tuti elkocsikázom vagy motorozom addig.Szerintem holnap nem bírom ki és motorral megyek melóba
-
Gaboman
nagyúr
Én is használok, egyik igen a moshatóság, egyszerűbb mint a sisaknak, melegen is tart hideg időben, főleg a nyaki résznél veszem hasznát.A másik ami nagyon fontos nálam a bogarak ellen van, én cross sisakban vezetek, és nagyon sok helyen megyünk ahol méhek is vannak.Jó védelmet nyújt az ellen nehogy lenyeld, vagy megcsípje az arcomat ha berepül.
-
Biqci
aktív tag
Én használok. Igazából azért kezdtem hordani, mert a sisak bélése vagy kitágult, vagy fogytam, esetleg mindkettő, de már nem volt olyan fix. D3 mostmár annyira megszerettem, hogy télen-nyáron hordom. Nyáron mindegy, mert a sisakban úgyis meleg van, de télen viszont lehúzom a nyakamra a végét és az is melegít, nem csak a kendő
Szóval részemről ajánlott... -
Pfiucska
aktív tag
-
pakfong
tag
Az átlag nagymotoron viszonylag keskeny a lábtartó. Meg kényelmetlen az ülés pár100 km után. Először a segged fáj, aztán elkezdesz egyre jobban a lábtartón támaszkodni. Utána már a talpad is fájni fog. Ezen segít vmennyit a merev talp. Meg esésnél is tud segíteni egyben tartani a lábfejedet.
Büse nadrágom és kabátom van évek óta. Szerintem jók. A bakancsait/csizmáit nem ismerem, de nem hiszem, hogy akkora mellélövés lenne azt választani. -
bardi
senior tag
-
palfitom
félisten
Inkább ide: Nagyrobogósok baráti topikja
Egyébként sok kétes futású és "összelegózott" motort árulnak, szóval eléggé óvatosan velük!
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Samsung Galaxy Book2 NP750XED i7-1255U 16GB 512GB GARANCIA: 1 ÉV
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest