- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugo_
veterán
válasz
Pgraph #46925 üzenetére
Nem, külön alkatrészként lett gyártva ugyanúgy.
Segédfüleket nem terveztem rá, hanem élvarrattal van hegesztve, majd a hajlítás sugarára visszaflexelve a varrat.
Nagyon sok cég visszamondta technológiai okokkal, még az is benne volt, hogy az alaplap is kap egy hajlítás, és a táp fölött lesz megvarrva a többi, ha az jobban kiadja a hajlítógépen... De aztán találtam normális gyártót.Itt látszik valamennyire, illetve bérgyártmányként ebben a formában érkezett:
A gyártás/gyártatást ebben a topikban dokumentáltam valamennyire:
https://logout.hu/tema/modding_es_hazepites_elmeletben_3d_tervek_otletek/keres.php?suser=dugo_ -
Pista0001
addikt
válasz
Pgraph #46827 üzenetére
Hozzáteszem, ilyen picom van nekem is, jelenleg egy Kabini van ráakasztva 3 db 3,5-es vinyóval (átmenetileg pár hónapja, eredetileg 3 db 2,5-es volt csak), de vitt asztali 2. gen Celeront is szintén ugyanennyivel (alkalmilag, jellemzően csak 2-vel üzemelt, belső hot swap rekesz volt a 3.) úgyhogy valóban masszív darab, de ha nekem itt a hanyatló nyugaton elszáll, elég egyszerűen tudom pótolni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pgraph #46536 üzenetére
+3k a Fatal1ty B450 itx/ac én inkább azt venném
-
törölt tag
válasz
Pgraph #46418 üzenetére
Nem tartom túl valószínűnek, hogy ugyan azzal az alaplappal(PWM vezérlés), ugyan olyan felépítésű, de kicsit alacsonyabb max. áramú/max fordulatszámú ventilátoral (azonos motor+meghajtó IC) teljesen megoldódjon egy ilyen probléma.
Nekem eddig mindegyik PWM ventim sípolt/kattogott/súgott alacsony fordulatszámon. Amit megfigyeltem, hogy a hajlandóság egyenes arányban van a motorárammal, és fordított arányban a rotor tömegével.
DC vezérlés a "tuti". -
Janby
tag
válasz
Pgraph #46414 üzenetére
+Fred23
Nincs tapasztalatom a Wraith Max hűtővel, de nem vagyok benne biztos, hogy halkan meg tudja oldani a dolgát. A Pgraph által ajánlott két hűtőn kívül is van még néhány,ami biztosan megoldja egy 65 wattos proci lehűtését. Nekem az etalon a Shuriken Rev. B, de az csak normál magasságú ramokkal kompatibilis.
Érdemes lenne megfontolnod a gyári AMD elhagyását szerintem. 65 wattot annyira nem nagy ördöngősség lehűteni, még egy slim házban sem. Azok, amikről beszéltünk( Aerocool-ok) szerintem teljesen jók, bár lehetne a ház tetején két 8-as ventinek is hely, ha már "fejlesztenek".
Aprón is szétnézhetsz procihűtő ügyben. Én is onnan szereztem a Shurikent 6k-ért -
-
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #46184 üzenetére
Én egyébként a Silverstone Strider SFX táppal szemezek nagyon, mert ebben már 92-es venti van. Igaz teszt alapján jól teljesít, de azért terhelésnél megjön a hangja. De szerintem ez a 80-as centiseknél is így van. Bár korábban volt már nálam Kolink 350 SFX-es táp, nagyon baráti áron van és minőségi darab, és még a zaj is egész rendben van.
Majd kíváncsi leszek, nálad hogy alakulnak a hőfokok. Én meg egyenlőre kivárok az új asztal elkészültéig, és majd akkor kiderül mi lesz.
Pedig most lenne jó ilyen melegben tesztelni, mert ha most jók a hőfokok, télen tuti nem lesz gond. Csak sajnos ilyenkor nincs időm foglalkozni vele, csak amikor bejön megint az őszi időszak. -
Pgraph
aktív tag
válasz
Pgraph #46182 üzenetére
Egy Seasonic SSP-300 SFG-t vettem. Minőségi darab és relatíve olcsó is.
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/seasonic/ssp-300sfg-300w-gold-p333844421/ (mobilról, bocsánat...)
Kíváncsi leszek, hogy a kis táp beszerelése folytán kialakuló tágasabb belső tér, illetve a procihűtő mennyi hőfokot hoz majd. Gyanítom, hogy nálam még hatásosabb lenne a felső plusz venti, mivel VGA sincs a gépben, egészen szabad lenne a függőleges irányú légáramlás. Metist is érdemes lehet faragni, bár a Plus verziója elvileg gyári felső kivágással jön ki, lehet, egyszerűbb erre upgradelni, a régit meg eladni. -
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #46182 üzenetére
A Realan tetején lévő venti baromi sokat segít a szellőzésen. Pláne így, hogy alulra is tettem egyet, LowProfilos vga volt benne, így jobb át tudott áramlani a levegő a házon. Amikor kipróbáltam, jött ki rajta szépen a meleg levegő rendesen. Az alpenföhn wing boost 2 venti volt alul és felül is, kb 1000-1100 rpm körül ment most terhelés alatt. Ha kicsit pl manuálisan feljebb toltam, már előjött a szélzaj a tetején lévő hülye szellőző kiképzés miatt. Kicsit sajnálom, hogy az IS-50-et nem tudtam beletenni, tuti jobb lett volna a hőfok. De nekem annyira gyalázatos az alja, hogy vettem vizes csiszoló vásznat, hogy kicsit átpolírozzam jobbra a talpát.
Tehát a tetején sokat számít a szellőző. Talán egy kör kivágással és egy ventiráccsal lenne talán a legjobb hatásfok.Egyébként a metis tetejét is ki kellene majd vágni, vagy lyuggatni, biztos pár hőfokot segítene. Csak nem tudom megéri e vesződni vele.
Amúgy milyen sfx tápot vettél?
-
profi
aktív tag
válasz
Pgraph #46133 üzenetére
Ez a jelenlegi konfigom: Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/AC, Ryzen 5 2400G, ID-Cooling IS-50, 2x8GB DDR4 3200 Kingston Hyperx Predator, Adata 120GB SSD, 2.5" WD 1TB HDD, CM Elite 110, Corsair VS550. Van benne bal oldalon 2x8cm venti, plusz egy 12-es elől. A videókártyát időközben eladtam, az be sem került ebbe a házba.
Fórumtársak: A kérdés hogyan tovább? Cseréljem a házat? Amennyiben igen, ezek közül jó lehet valamelyik: Silverstone SG13B, Sharkoon QB One, Thermaltake Core V1? Vagy esetleg valami más? Inkább a kis méretű házak tetszenek, mert a gyerek asztalára tenném, ahol helynek is kell maradnia a tanuláshoz. Arról egyelőre letettem, hogy külső tápot használjak. Köszönöm előre is a tippeket, segítséget -
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #46000 üzenetére
Pontosan ezt a házat akartam én is írni. Sőt még a sharkoon CA-I vagy CA-M is elég kicsi itx és matx, és azoknak is hasonló az elrendezése, sőt felül van egy venti szellőzésnek.
Amúgy meg nem sok értelmét látom a plexi oldallapnak ez esetben, mert úgy is betakarja az egészet az ATX táp, talán esetleg sfx táppal oké, de azt is egész fentre tolva.Nekem a K77 tetszik a legjobban, pont ezt az elrendezést említettem előtte. Bár jó lenne, ha pl pár centivel magasabb lenne hátúl 3 slot hellyel, és akkor abba is mehetne matx lap.
Jut eszembe ez a linkelt oldal mennyire megbízható? lehet ilyenekről rendelni vagy felejtős? Azért nekem nem túl bizalom gerjesztő.
-
törölt tag
válasz
Pgraph #45750 üzenetére
A process képességeihez képest, nagyon szigorúak azok a kritériumok, amit az ebbe a bin-be kerülő a csipeknek teljesítenie kellett, ezért alacsony volt a kihozatal ezekből.
Mivel a piac igénye inkább a magasabb órajel felé, mint a még alacsonyabb időzítés felé tolódott, ezért nem ebbe az irányba fejlesztették tovább a process-t, ezért nem tudott az évek alatt javulni a kihozatala és maradt magasan az előállítási költsége. -
Janby
tag
válasz
Pgraph #45744 üzenetére
Az durva, hogy egyből leesett, milyen ramjaim vannak
Annó (tavaly október) ez volt a legolcsóbb 3000-es,2X4-es kit,ami bolondbiztos AM4 kompatibilis. Akkor volt 26k. Most a 2x8 31-32k környékén tanyázik.
Egyébként a "taraj" eltávolításával nyerhető valamivel több mint 7 mm... -
DarkByte
addikt
válasz
Pgraph #45547 üzenetére
Köszi a tippet, ez tényleg baráti áron van. Egészen meglepett, hogy 25W környéki load-al a Corsair SF450 Platinum vs. ez csak 4% a különbség energia hatékonyságba. (76% vs. ~80%)
Azt jól számolom hogy 25W-os load-nál 25/0.76=33W-ot húz ki a konnektorból? Csak mert akkor kb. 2W a különbség a Corsair-el szemben, vagyis durván 35 évnek kell eltelnie mire a két táp közötti árkülönbséget (~20 ezer forint) elégeti áramban.
(feltéve hogy jól számolom)
Ehhez egyébként ATX-SFX adapter keret is kapható valahol?
-
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #45452 üzenetére
Na látod intel oldalon ott van pl a a Giga H310M H, ez pont befér, olyan mint a jelenlegi H81M-S2H lapom. Csak az intel proci árak kicsit el vannak szállva, és szerettem volna AM4-et kipróbálni.
Amúgy a Realan ház elő lett készítve, alulra lett fúrva lyuk 120-as venti rögzítésnek, de úgy, hogy pl egy TY147A is beférjen, és még mellette elfér egy hdd/ssd a ház aljában. Csak a gépemben jelenleg 2 ssd és 1 hdd van. Nem egyszerű. -
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #45450 üzenetére
Nos igen, annyiért már van jobb lap is 3 év garral. De sajna akkor a metist is el kell engedjem. Marad a Jonsbo C3 vagy Realan E-D5 , bár utóbbiba még a hdd/ssd kombót kell megoldani, ha alulra ventit akarok tenni.
Egyébként még az Asusnak vannak hosszban jó lapjai, cpu melleti PCI-e slottal, csak nagyon szélesek.És neked mi van még a C2-be? Hőfokok hogy alakulnak?
-
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #45446 üzenetére
Nos ennek a gigának a B350-esét néztem, de azt a Jonsbo C3-ba. 17 cm-től szélesebb is beférhet, de akkor sfx táp kell bele, de a 21,5 sok lesz. Mert a sima ATX táp 86mm, az sfx 60, így olyan 18,5 esetleg 19, ami beleférhet.
Igen intelnél a 2 memória slotos lapok keskenyebbek, mint az AMD-s. Itt mindegyik majdnem olyan széles mint hosszú.
Egyébként úgy utálom, amikor sokszor még a gyártó oldalán sincs lap méret, csak hogy matx.(#45447) Speed(R): 30K már jobban hangzik, de sajna nekem még az is sok. max 20-22 esetleg, de már az is nyögvenyelős. Amúgy most néztem a Matterhorn-t, nekem nem tűnik olyan sűrűnek a borda lamellázása, de majd ha lesz időm kipróbálom rajta a szívó ventit. Bár ha AM4 lap kerül a gépbe, lehet maradok a topflow vonalon.
Na mindegy ha nem találok semmit, akkor lehet belakom a C3-at, vagy bevállalom a Biostar lapot. Végül is van arra is 2 év gari, ha addig kibírja akkor jó.
-
törölt tag
válasz
Pgraph #45440 üzenetére
Nem a legmodernebb és legnagyobb hatásfokú topológia, viszont bizonyított* a megbízhatóságával, egyszerűségével. Láthatóan túl vannak méretezve és nem a legolcsóbbak az alkatrészek, van túlmelegedés védelem, hálózati szűrés ez mind jó jel.
Egyetlen aggályom, hogy a transzformátor - ami a legmelegebb alkatrész lesz szellőzés hiányában - és a fő kondi között termikus kapcsolat van, a köztük lévő ragasztón keresztül.*Én is ilyet használok, kis továbbgondolással: hűtőborda a félvezetőknek, és egy kopoltyúzott fém doboz a többi alkatrés szellőzése miatt. Keresztben, az alu-lemez, a transzformátor hőjét teríti szét. [link]
-
törölt tag
-
HookR
addikt
válasz
Pgraph #45122 üzenetére
Széleskörű tapasztalatot a rétegigény mivoltuk miatt egészen a mai napig nem sikerült felhalmozni. Sikamlós témakör, ezért itt a topikban is kerülgetjük, mint a forró kását. Általánosságban elmondható, hogy a csábítóan olcsó változatokat leginkább saját felelősségre... Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszak, csak nyugodt szívű ajánlást ne várj rájuk. Árnyalja a képet, hogy talán a Realan-ról szvsz már elmondható, hogy nem egy dzsunka gyártó, hanem komolyabb, törekvő cégnek számít (legalábbis kínai viszonylatban mindenképp).
A PicoPSU és paneltáp között a legnagyobb különbség, hogy az előbbi konkrétan a mini-box.com-on kapható néhány - közvetlen Molex tápcsatiba dugható - DC-DC (panel)táp márkaneve, míg utóbbi gyűjtőnév. (Lásd pl.: Hungarocell/Nikecell és a habosított polisztirol lemez viszonyát) A köznyelv az egyszerűsítést szereti a cirkalmas körülírások helyett.
Most, hogy már számosmásolataalternatívája van a PicoPSU-160-XT-nak, úgy gondolom a félreértések elkerülése végett ezt fontos nyomatékosítani.Mivel a Realan H60-ban nem igazán van hely nagyobb paneltápnak és kábelkötegnek, a formátum kérdése viszonylag könnyen el is dőlt.
Táp méretezésénél az egyik legfontosabb szempont a +12V-os ág huzamosabb ideig fenntartható terhelhetősége (nem pedig az összesített, névleges), ami az általad linkelt Realan LR1108 esetében 6A. Azaz 72W-tal érdemes számolni.
A komolyabb DC-DC (panel)tápokat sajnos nem adják ingyen. Ha hajlandó vagy jobban a zsebbe nyúlni, akkor ezeket érdemes még meglesni:
- KMPKT Dynamo termékcsalád - [link]
- HDPLEX 160W DC-ATX - [link]
- G-unique féle műalkotások - [link]
Mondjuk ezek közül mindegyik sokkal többet tud, mint amire szükséged van. -
Pgraph
aktív tag
válasz
Pgraph #45104 üzenetére
A tápos topikban se nagyon arattam sikert a témával, egyelőre magamtól ezekre jutottam:
- pico PSU
vagy
- paneltáp
és hozzá
- AC adapterA pico PSU és a paneltáp között úgy általában egyébként mi a különbség?
A tervezett konfigomnak elég lehet ez 90 watt körüli teljesítmény, amit mondjuk a pico is tudna adni?
Amúgy a fentiek árban se nagyon elrugaszkodottak, kérdés persze a minőség. -
TomiLi
addikt
válasz
Pgraph #44859 üzenetére
Aliexpress-en olcsóbb a hosszabbító!
-
HookR
addikt
válasz
Pgraph #44857 üzenetére
Az ilyen és ilyen fix 90 fokos toldó lehet, hogy beleütközna a PCI-E foglalatba, ezért talán inkább ez a hosszabbító a megoldás. Vagy egyszerűen a ventit a neki szánt furatok helyett - kicsitt balrább tolva - a szélső csíkokba rögzíted. Akár kevesebb, mint 4 csavarral, mégha a venti szabad átáramlási keresztmetszete le is csökken az eltolás miatt.
-
vtomi2
őstag
válasz
Pgraph #44545 üzenetére
Én atx-re szavazok, az jobban "kiszívja" a levegöt a házból, sfx-nek annyi előnye lenne, hogy nagyobb hűtőt rakhatsz a cpu-ra, és kevesebb kábelt kell elrejtened. Mindenképpen aktív tápot keress, és a cpu-n szívóra (alaplap felől táp felé) rakd a ventit.
Esetleg barkácsolhatsz papír/kartonból légterelőt ami a cpu borda felé irányírja a légmozgásár az alsó ventinek.
-
Goose-T
veterán
válasz
Pgraph #35366 üzenetére
Azért drágább, mert ritkább, ilyen a piac működése. Csak nem mész csődbe egy-két ezrestől. Ja, és ablakos verziót is lehet itt kapni, nem csak a simát.
-
Fleto93
tag
válasz
Pgraph #35317 üzenetére
Barátnőm amikor nálam volt, akkor az én 3.GEN i5-ös Dell Latitude laptopomon próbált simsezni, és állandóan kilépkedett (én nem játszottam, csak fejlesztésre használtam, de nekem soha semmi nem fagyott le rajta). Az ő olcsó amd apu-s gépén hibátlanul fut. Mondjuk ez nem tudom érinti-e az újabb generációkat.
-
eight
senior tag
válasz
Pgraph #35317 üzenetére
Szerintem laikus szemmel nincs nagy difi SSD és SSD között, a kislányod Sim3 alatt 99.99% hogy nem fogja érezni a különbséget. Bár gyorsabb, azt nem tudom megmondani, hogy az Adata megbízhatóbb is e vagy sem. Van Fury-m is és Adatám is és ugyanúgy mennek mint a Samsung Proim, még egyik SSD-m sem halt meg szerencsére.
Majd ha megint lesz pénz, esetleg vegyél neki egy usb-s xbox kontrollert és egy GTX1050-et, és egész "komoly" kis gép lesz belőle
-
eight
senior tag
válasz
Pgraph #35314 üzenetére
Skylake i3 még sokáig elég lesz "casual" játékra, és jó döntés meghagyni a dGPU telepítés lehetőséget. Régebben volt olyan, hogy intel grafikával nem ment minden Sim3 kiegészítő (pl.: pets), nem tudom ez változott e azóta, lehet érdemes lenne rákérdezni.
A gép már régen a padláson fog porosodni mire bármelyik SSD elérné az íráskorlátot, szóval szerintem kb. mindegy abból a szempontból, bár a jobb minőség választása sosem baj, bármi elromolhat bármikor -
válasz
Pgraph #35314 üzenetére
Még kisebb ház, táppal: Chieftec FI-01B-U3, csak ehhez kell még egy alap procihűtő, pl. Alpenfohn Silvretta, vagy esetleg Arctic Alpine 11 Pro.
Tápból esetleg Zalman ZM350-FX, ha maradnál a Metis-nél, jó kis ház az is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged