-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
TeeJay #65370 üzenetére
Ez nem (csak) ASUS sajátosság, pl. a TP-LINK is ezt csinálja, elég megnézni a 841Nx szériát, vagy a 1043Nx-t, utóbbi esetén pl. a v5-ről eltűnt az USB, de az Archer szériában is volt ahol HW ver. váltáskor teljes chipset váltás is történt, Atheros -> BroadCom, D-LINK dettó, szóval nem egyedi eset ez.
-
-
válasz
TeeJay #64166 üzenetére
Simán tudja pedig a megfelelő firmware verzióval és beállításokkal, én is sok helyre tettem már ilyen típust, ahol és amikor a Digi nyomja a maximumot, ott a router átnyomja.
Más kérdés, hogy mostanság egyre több helyen panaszkodnak csökkenő sebesség miatt, kimegyek persze, de nem a router a hiba forrása, hanem a szolgáltató nem tud már annyit adni.
Ja, adtak ki olyan firmware verziót, amivel hirtelen töredékére esett a sebesség, arra figyelni kell. mert nem is egy ilyen van és nem mindegyiket vonták vissza, addig legalábbis nem, amikor legutóbb néztem. -
-
-
-
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay #61352 üzenetére
Feltételezem, hogy egy újabb, SATA III-as merevlemezed van, ellentétben a kérdezővel, aki állítása szerint 100 MB/s (nem Mbit) sebességgel is tudott torrentezni egy HD501LJ HDD-re. És igen, a kliens nálad is használja a RAM-ot, neked sem közvetlenül a HDD-n rakja össze a letöltött szeleteket.
Igenis a háttértár sebessége a szűk keresztmetszet, azért megy "csak" 700-800 Mbit-tel a torrent. Ez nem az Asus N66U miatt van.
-
válasz
TeeJay #61284 üzenetére
Akkor sem ugyanazt tudja. Mert legelőszőr ezt írtad.
Pont ezért is drágább.
Aztán, hogy egy átlag otthoni felhaszálónak szüksége van erre, ... ahogy utólag próbáltál korrigálni... Na az már jogos lehet.Általánosságban és a konkrét esetben (#61256)... amire írtál és az eredeti ajánlás szólt.... Szóval ha valaki nagyobb keretet ad meg, akkor azt tényleg illik kitölteni és bizonyos esetekben nem darabszámmal
, hanem értékes, megbízható eszközzel. Ez is az ajánlás íratlan szabálya.
Az eredeti kérdező 50 tHUF-ot szánt egy routerre és nem routerekre. Plusz további összeget switch-re.
Nekem is C7 van, de attól még nem az kell mindenkinek és nem is C7-ek, csak mert még futná a keretéből.
szerk:
Nem Multibit védelmére keltem, csak láttam, hogy a lényeg sikkadt el előtted, amiről a kérdés szólt és amire az ajánlást adta. Ami szakmailag is és az adott kérdésre tökéletes volt. Ezért szerintem nem kellene elbizonytalanítanod a kérdezőt, feleslegesen.... csak azért mert többség nem szán ennyit egy minőségi eszközre... Annak az egyik oka az, hogy a Lajta itteni oldalán vagyunk és nem a túlsó felén. -
Multibit
nagyúr
válasz
TeeJay #61282 üzenetére
Féláron van Tp-link meg Asus és ugyanazt tudják
Ugyanazt???
Synology RT1900AC árak. Tehát melyik TP-Link, vagy Asus van féláron hasonló hardverrel és főleg(!) szoftverrel? -
-
válasz
TeeJay #61158 üzenetére
Úgy ahogyan írtad majdnem teljesen jó.
1 stream 20 MHz - 65/72 Mbps, 40 MHz - 150 Mbps
2 stream 20 MHz - 144 Mbps, 40 MHz - 300 MbpsEgy N300-as linken nagyjából, környezeti viszonyoktól függően, 2,4 GHz-n 80-100 Mbps mehet át, 5 GHz-n 100-120 is. Természetesen lehet ennél több is és kevesebb is.
-
krealon
veterán
válasz
TeeJay #61124 üzenetére
"kár hogy eddig 4x4:4-es eszközben láttam csak"
Fizikailag minden tobb antennas eszkoz kepes lehet ra, ha megfelelo chipset es szoftver van benne.
Ahogy tobben irtak korabban, mar 2x2:2-es eszkozokben is jelen van."60ezret meg nem ér egy ilyen router, annyival kétlem hogy többet tudna ez a Beamforming..."
A 60-ezres routerben sokkal tobb plusz szokott lenni, mint a beamforming, de a beszerzes (hogy mi eri meg vagy nem), mindenkinek a sajat anyagi lehetosegeire es belatasara van bizva.
"főleg vasbeton panelban ha épp úgy van egy fal hogy zavar azt a beamforming sem fogja megkerülni szerintem"
Pedig ponthogy "meg fogja kerulni", mivel a vasbetonon nem tud athatolni a radiohullam.
A beamforming-gal pont hogy a visszaverodesek kozul a legjobb kerul hasznalatba, igy gyakorlatilag a "loreseken" (pl nyilaszarok) keresztul "keruli meg" a radiohullam az athatolhatatlan dolgokat. -
krealon
veterán
válasz
TeeJay #61119 üzenetére
"tudnak Beamforming-ot ami nyalábformzást jelentene
de hogy ezt hogy a fenébe csinálja az jó kérdés mivel az antenna ugyanolyan mint más routeren
lehet csak egy nagy marketing bullshit"A kulonbozo antennak kozotti faziseltolas (kesleltetes) segitsegevel "szabalyozhato" (kiszamithato) az interferenciabol adodo nyereseg.
Egyebken a megvalositas "pofon egyszeru".
A kulonbozo antennakon beerkezo radohullamok kozotti kesleltetest hasznalja a radios egyseg sugarzaskor, igy jo esellyel a masik eszkonel pont egy interferencia alapu jel-erosodes jon letre. -
1eske
tag
válasz
TeeJay #61093 üzenetére
Igen, ezekkel az érvekkel teljesen egyetértek, ha hosszútávra terveznék.
A baj az, hogy lehet hogy 1 év múlva nem ebben a lakásban és nem ebben az országban leszek és teljesen mások lesznek a szempontjaim és külföldön/másik szolgáltatónál a egyáltalán nem lesz ilyen gyors netem.
Arról nem is beszélve, hogy egyelőre egy 1.5 szobás lakásba használom, ahol egyedül lakom legtöbbször, oda meg az 50 Mbit-es Wifi is sok
Mondjuk abban az esetben magammal tudom vinni ezt a routert, mert egy C7 kevés helyen lenne rossz/kevés a közeljövőben.
Egyébként miért hangsúlyozod a V4-et ennyire? Mit tud az, hogy a V2-V3 szóba se jöhet?
-
1eske
tag
válasz
TeeJay #61084 üzenetére
A C7 mivel tud annyival többet mint a C5, hogy érdemes legyen a többletet kifizetni?
Ha csutkán nem jön ki a 1000 Mbit/s akkor túl lehet élni. Szerintem ezt csak az használja ki akár 10 év múlva is, akinek a munkájához vagy hobbijához tartozik a nagy adatfogyasztás, Youtube nézéshez és 1-2 film megnézéséhez tökéletesen elegendő pár 100 Mbit is
A Wifi oldalról nézve a dolgokat ott se nagyon értem mihez kéne nagyobb adatsebesség mint 100 Mbit/s, amit egy gyengébb AC-s router is simán tud adni magából.
De kérlek cáfolj meg.
-
woodworm
veterán
válasz
TeeJay #61084 üzenetére
Nem üldözöm a wifi sebességet és nem látom, hogy ez egy router kihordási idején belül változna számottevően. Szerintem a lemezműveletek és a hwnat nélküli címfordítás jól tükrözi egy soc erősségét és ebben a filléres mt7621-es égeti a nagyokat. De a korábbi c7-re az asus rt-n56u és a dir-860l wifi erősségben is ráver, 2,4 GHz-en pedig ugyanazokkal az eszközökkel sebességben is.
Ha ténylegesen erőbe akarnék fektetni, akkor valamelyik újkori linksys wrt lenne a nyerő. Természetesen a kevés tapasztalat híján ezek sem ajánlott eszközök. -
Joe123
senior tag
válasz
TeeJay #61050 üzenetére
Nálunk úgy van 100-as digi, hogy a korábbi tv network hálózatot vették meg. Talán egy-két éve kérdeztem őket, itt ez a max, még 200-ra sem lehetett upgradelni. Szintén jópár helyen van olyan hálózatuk (pl. szüleimnél vidéken, ex aktív1 koax), amit nem ők építettetek, hanem mástól vették át, ezeken a helyeken tartok tőle, hogy még sokáig nem lesz 100-nál gyorsabb. Gondolom nagyobb prioritás nekik új helyekre benyomulni, mint a már meglévő helyeken fejleszteni, kivéve ha a fejlesztés könnyen megoldható (bent van az optika, csak eszközt kell cserélni esetleg).
-
mpo
veterán
válasz
TeeJay #61050 üzenetére
Sajnos nem értek annyira hozzá, mint te, de optika a DIGI-nél is kétféle van, egy éve behúzták a társasházba az optikai kábelt, de még csak FTTB területnek számít, de lehetne 1000-es csomag is.
A DIGI is ezt írja:
Optikai szálas FTTB - FTTH technológiával kiépített területek internet csomagjainak árai.Ábra máshonnan:
[kép] -
woodworm
veterán
-
woodworm
veterán
válasz
TeeJay #61018 üzenetére
Nekem egyetlen klienssel sem volt gondom, mondjuk ez szerencse kérdése.
Viszont pont téma odaát a topikjában. Aki érez rá késztetést, lehet próbálkozni cfw-vel, elég szép sikereket értek el. Tuning nélkül is megy az ~500Mbit, de nem kezdőknek való szerintem.
Wifin természetesen maradnak az eddig mért sebességek. -
Marci112233
addikt
-
Kos 7
tag
-
alPi86
csendes tag
válasz
TeeJay #56356 üzenetére
Most úgy van beállítva, hogy minden automatikus (gondolom, ennek a csatornáknál azt kellene jelentenie, hogy megnézi, hogy melyik csatorna a "legtisztább") vagy úgy van, ahogy leírtad. Telefonon elég kellene, hogy legyen a 40-50 mbps, csak egyszerűen fel nem foghatom, hogy egy 240-es nettel és egy 450-es routerrel, hogy a fenébe tudok maximum 40-et kisajtolni a rendszerből. Úgy, hogy a szüleim lakásában a wifi tud simán 200-at. Az mondjuk ac-s router. De normális ekkora különbség?
Firmwaret nem frissítettem, mert sütöttem meg egy routert egyszer így és akkor elhatároztam, hogy csak akkor frissítek fw-t, ha arra tényleg nagyon szükség van.
alPi
-
-
-
Yoyoyo
tag
válasz
TeeJay #56121 üzenetére
Nem azt "hallottam", hogy rossz a router, hanem jó pár ember írta, hogy ledobálja stb. (egy ismert webshop oldalán, 5%-os meghibásodás aránnyal) De mivel itt az ajánlott típusok között van, és sokan meg vannak elégedve vele, ezért kérdezem, hogy vannak-e hasonló tapasztalatok? Sajnos routerek terén nincs sok tapasztalatom, de ezekszerint megéri inkább a 1043ND v2 (v3 fw) hasonló árban?
-
válasz
TeeJay #55817 üzenetére
Nézz be a saját topikjába.
-
válasz
TeeJay #54884 üzenetére
Nézz be a saját topikjába.
-
válasz
TeeJay #54819 üzenetére
Még akár jóval többet is. RT-AC56U topikjában mérte anno valaki, 370-380Mbps ment át WiFi-n.
szerk.: Egy példa.
De volt ~380Mbps mérés is, csak most nem találom. ~200Mbps sebesség átmehet n szabványon is 5GHz-en, RT-N18U-val 2.4GHz-en is volt stabil 160Mbps mérés, de a topikjában ott is írta valaki, hogy 200 közelében megy neki stabilan. Mondjuk ehhez már minimum a világűrbe kell költözni, de 450Mbps linken elképzelhető.
-
-
-
zex
aktív tag
válasz
TeeJay #54779 üzenetére
Hát ez soha nem csatlakozott vissza. Több hónapig szenvedtem, mielőtt lecseréltem a FW-t. Beszéltem több alkalommal a TP-Link ügyfélszolgálatával is, illetve valami szervizes arccal, meg a DIGI-vel is, de sajnos a hiba nem szűnt meg. Próbáltunk minden féle beállítást... Viszont amikor lecseréltem a FW-t DD-WRT-re, utána semmi gond nem volt. Szépen visszacsatlakozott IP váltás után. Tehát tuti a FW-el volt valami gond (megjegyzem a legfrissebb volt fent). És hát a 1043ND-nek meg tuti más FW-je van, tehát nem is feltétlen kell hogy ott is jelentkezzen a hiba.
-
válasz
TeeJay #54776 üzenetére
C5v1-t már újonnan nem lehet kapni, C7v2-t igen
Nincsen olyan részletes, pontos típusra szabott emulator Asus-ra mint TP-Link-re de eléggé egyformák az AsusWRT-s eszközök így AC5300 Demo.
-
TeeJay
félisten
válasz
TeeJay #54774 üzenetére
na megnézetm Openwrt tech leírást
Archer C5-ből V1.x a jó abban van Qualcomm proci és 16MB Flash meg 3belső és 3külső antenna
Archer C7-ből V2.x a jó szintén 16MB Flash és szintén ugyanaz mint a C5 V1.xna kérdés manapság ezeket kínálják-e még a boltok illetve milyen stabil a FW rajta
Amúgy az Asus router webes felülete mivel tud többet mint a TP-Link?
hol lehet megnézni valami virtuális router felületet?TP-Link demo-t ismerem ott egész jól át lehet nézni
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
TeeJay #54727 üzenetére
Nekem családi házban az Asus RT-AC53 750-es gigabites digi nettel 790mbps-et hoz max. közeli szobákban tűrhető 5ghz-en, csak kint szabadtérben gyenge már. Ez olyan 15 körül volt. Csak a 4 antenna miatt (ezen 3 van) variálok a D-Linkel (nem szeretnék + repeatert). Egyébként ez is megfelelne...
-
vand
csendes tag
válasz
TeeJay #42166 üzenetére
+(#42164) Shingen
Köszi.Valószínűleg igaz, hogy a TP-LINK Archer C5 v1.2 -ben ugyanaz a hardver van, mint a C7-ben, az openwrt fórumában is ezt írják.
A C5 v2 gyengébb kiadás, mint a v1.2?
Ha igen, akkor hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt? -
nrbi001
senior tag
válasz
TeeJay #42101 üzenetére
Szia, köszi a tippet. Akkor milyet érdemes venni? MAximum 15e ftot szánnék rá, mert nem extrém használatra kellene..
Szerintem majdnem minden eszköz tudja az 5GHZ-t, az apple cuccaink tuti, a notik közül az egyik egy dell üzleti 2014es modell-fejből nem tudom-, a másik meg egy lenovo gép ami nem oly régi
-
válasz
TeeJay #42101 üzenetére
ez az rt-ac56u routerem (ami mind a két frekvencián csak 2*2:2 mimo képes) és a mobiltelefonom (note 4) kapcsolata; link
szerinted átmegy így 200 Mbps? igen, simán!
arról nem is beszélve, hogy ratam23 eredetileg csak 150 Mbps elvárást írt a sebesség tekintetében, ami még egy 1*1:1 ac kapcsolaton is átvihető. -
válasz
TeeJay #42101 üzenetére
ac esetén nem kell/muszáj 3*3:3 mimo, a 2*2:2 is bőven többet tud, mint 200 Mbps, a 300 Mbps feletti érték sem ritka, de a 867 Mbps kapcsolatba férjen is bele.
tudom, hogy te nem szereted wifi kapcsolatot, pláne nem az 5 GHz frekvenciát, de attól még ugye nem gond, ha nem mindenki marad csak a kábelnél, vagy maximum a 2.4 GHz és 20 MHz wifi kapcsolatnál?
nem írom le mindig külön az osztott antennák kialakítását és dBi...stb. kiosztását, egyrészt leírtuk már elégszer, másrészt benne van ezen téma összefoglalójában, végül pedig nem csak a tp-link, hanem minden más gyártónál is ilyen az osztott antenna.
arról nem is beszélve, hogy a nagyobb dBi érték sem feltétlenül előny, vannak helyzetek, amikor jobb a 2 dBi, mint az 5 dBi antenna; link
nekem is volt tl-wdr3600 is, egy átlagos panelt simán beszór 5 GHz sávon is, akár egy adott szempontból kényesebb mobiltelefon számára is, akinek meg komolyabb elvárásai vannak, az jelzi és annak megfelelően kap ajánlást.
leírtam az 5 GHz előnyeit és hátrányait is elégszer, de aki eleve úgy írja, hogy elvárás a gyorsabb wifi átvitel, vagy vannak 5 GHz ellenoldali eszközei is, annak igenis javasolni fogom a dual band routereket, mert több előnye van az 5 GHz kapcsolatnak és a dual band eszköznek, mint hátránya. -
-
.:Secur:.
tag
válasz
TeeJay #41990 üzenetére
Azt elfelejtettem írni, hogy rt-n12 d1 vagy tl-wr841nd jöhet kizárólag szóba.
Melyik legyen? Eddig TP-linkes voltam, nem volt vele gondom. Megéri váltani Asus-ra?
Ennyi lenne még a kérdésem.Illetve még annyi, hogy ha nagyobb antennát rakok rá, akkor nagyobb területet szór be de kicsi lesz a jel? (tehát lehet nem érek semmi el vele magyarul, mert nem fogja venni a jelet pl. egy telefon?)
-
-
-
Gézengúz
addikt
válasz
TeeJay #41891 üzenetére
Elsőnek kipróbálhatod a tápegységcserét is de ha ennyi idős akkor valószínűleg a kondikat is cserélheted, készülj fel arra, hogy amiket veszel, jó eséllyel nagyobbak lesznek..Kondi illetve tápcsere, lehet kell mind a 2, lehet csak egyik...Utána olyan lesz mint az új...
Hsz-ket is nézz
Én teljesen használhatatlan modemet hoztam vissza és működik azóta is szuperül egy fórumtársnál..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One mobilszolgáltatások
- LEGO klub
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Új WiiM Ultra streamer & DAC Wi-Fi 6E, HDMI ARC, Hi-Res Audio 2 Év Garancia!
- MACBOOK PRO 2021 14.2" M1 PRO (8/14 mag 16GB 500GB, 14 ciklussal, Üzletből ,. garanciával
- Iphone 13 128GB Zöld Nagyon Szép Állapotban, Üzletből Garanciával
- Apple MacBook Pro Retina 13" 2020 i5-10.gen 16GB/512GB SSD, Nagyon jó akku, Garancia, üzletből
- ASUS DUAL GeForce RTX 4060 Ti O8G OC Edition
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest