- Mobil flották
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyrin
addikt
erről már én is akartam ide írni, hogy mindenki aki routert akar venni, (és az ajánlatok is e szerint érkeznek) , azt az egy szempontot tekinti mérvadónak, hogy milyen sebességű net elérése van, vagy lesz.
pedig a helyi háló egyre inkább fontos szempont lesz (több gép között, gépek és NAS között, NAS és médialejátszók között ha pl. másolásról is szó van stb.) -
Csorbi
addikt
Ha volna még javaslatod, szívesen venném őket
Igazából a húgomnak van egy WRT54GL-e, de a gyári fw nem tud address reservation-t (WOL-hoz kellene), DD-WRT-t gondoltam hogy feldobom rá, de akkor inkább már eladnám és vennék egy TP-Linket, nekemis az van és maximálisan elégedett vagyok vele. Legalább lesz 5 év gari, 300 Mbit wifi meg gigabit, meg USB - nem mindegy. -
MIDOKA
csendes tag
remélem tisztában vagy a forum fogalmával
illetve forummal kapcsolatos tapasztalataim az hoigy odlalakon keresztül hülyeségekről tudnak veszekedni milyen szinű ez 2 w-tal többet fogyaszt stb. így egyszerűbb hogy csak beírok és felb*sznak az ilyen überokos emberek mint te nah nem offolom a topikotkössz a segítséget!!!!
-
MIDOKA
csendes tag
Yo, kösszönöm a válaszokat
OFF:
igen de jelen esetben nekem nincs időm visszaolvasgatásokra és gondolom ha képes voltál behányni egy mondatot akkor meg is tudtad volna értelmesen válaszolni a kérdésem de amint látom jóképeségekkel rendelkezel. amugy hatalmasat rámoltottál hogy kiraktad mit írtam mint valami ovodás
-
stargazer
senior tag
-
stargazer
senior tag
hát pontosan nem tudom, de minden baja van. ha áramszünet van nem indul ujra, régi, régi ram van benne, lehet h rossz is már, vagy az alaplap rossz és hibázik. ilyesmik. akkor dög lassan megy végig az ellenőrzése a merevlemeznek egy ilyen leállás után is. mondjuk nem is mai gyerek, LGA775 2,66GHz Celeron + 512MB DDR1 RAM, egy ezeréves linux van rajta de nem tudjuk lekapcsolni mert megáll az élet. de állítólag ha nincs áramszünet akkor nincs vele gond.
-
stargazer
senior tag
ja igen értem már, ha így vesszük, a gépek előtte switchekbe vannak kötve és 1 kábel megy a jelenleg routoló pc-be.
igazábol semmi, vagyis nem tudom. az az érzésem hogy minek legyen benne feleslegesen egy vinyó, meg ramok, meg táp, meg procihűtő, ezek mind elromolhatnak. úgy gondolom kisebb az esély a meghibásodásra, egy routernél. plusz biztos h nincs egy olyan böszme nagy oprendszer, amin bármi megfeküdhet, tele mindenféle felesleges dolgokkal. nekünk egy célszerszám kell.
-
Pufokaboka
tag
Látod azt nem tudom
Van már tapasztalat a gyári fw visszarakásával kapcsolatban? Ami a wiki-n van, az megállja a helyét? Egyébkétn g-s wifiel is próbálta, azzal is hasonló.
szerk:
Még valami: az normális, hogy bootoláskor a WAN és a LAN portokat bridge-eli? Ha DHCP van, akkor a kliens gép simán kap a külső hálótól IP-t... -
kasza blanka
aktív tag
mi a baj vele? egy 100mbites routernek Smoothwall-lal, vagy akár Freescoval simán jó. nálam p1-es is ment freescoval routernek régen. switch kell, oszt jónapot
Speeedfire:
"pl sok ember azt mondja xyz-nek h dobd már ki az xp-t, de miért?
régi gépekre az való, nem home meg start edition "ebben igazad van
én most is XP-t használok. nem adom
-
Speeedfire
félisten
jó akkor mond neki h figy szerintem vegyél inkább egy servert 300k körül már elég jót kapsz
ha lenne egy statisztika h a közoktatási intézményekben milyen serverek vannak szerintem meglepődnél
szted gáz h 2010-ben valaki venni akar egy 10+ éves technológiát? ne legyél nevetséges
pl sok ember azt mondja xyz-nek h dobd már ki az xp-t, de miért?
régi gépekre az való, nem home meg start edition -
Speeedfire
félisten
légy oly kedves akkor te is olvasd el h mit írtam, a kábelnetet elég az egyik switch portba dubni mivel oda nem kell jelszó/felhasználónév így nem kell még 1 router
mi a baj a P3-al? szted nem tud routolni 100+ gépet?
ennyire nem legyünk már ...
nem egy több gigabites gerinchálózat megy rajta át, hanem egy 10+mbites net
sztem te mindent túl akarsz egy kicsit bonyolítani -
Sk8erPeter
nagyúr
Ehh, bocsi, úgy látszik, valami szemellenzőt használtam, amikor néztem a menüt...
Köszi!Na, akkor sürgösen át is váltok 11n only-ba, úgyis csak egy darab n-es eszköz csatlakozik hozzá.
-
Speeedfire
félisten
hát ez durva, ilyenről még nem is hallottam
open-wrt alatt halott dolog a 1043nd alatt az nfts fájl rendszer eddig, elég lassú
írás: 2,5 mb/s olvasás: 5mb/s
később majd megpróbálom ext2 és ext3 alatt is, hátha ott gyorsabb lesz
az open-wrt fórumán az egyik srác írás: 8mb/s olvasás 12mb/s ext2/3 alatt -
KicsiUbul
őstag
esetleg D-Link DIR-855
-
Filek
csendes tag
Köszi a tippet, de próbáltam rátalálni erre az infóra a manualban is, mielőtt segítségeteket kértem. Sajnos nem találtam. Mondjuk nem olvastam végig a 149 oldalt, de Ctrl+F-el keresgéltem. ("torrent" vagy "P2P" említve sincs benne, a "client" és "server" szavakra adott több tucatnyi találatból, amit megnéztem, szintén nem sütöttem ki a dolgot)
Azért bátorkodtam kérdezni, mert azt hittem, hogy ennek a "gép nélküli torrentezés/letöltés" funkciónak van valami közkeletű neve (pl. ilyen manager vagy olyan server funkció), ami már akár a routerek technikai összefoglalójában is jelzi, hogy képes e rá a router vagy sem. -
ro_bert17
őstag
Szolgáltatótól + konstrukciótól?
Végül is mindegy. Azt hiszem jelen problémám legjobb megoldásának, a modem exportálása lehet. Aztán jöjjön aminek jönnie kell!
Egyébként itthonra is kell venni modemet ez esetben. Tudtok jót ajánlani?
Kell egyáltalán valamire figyelni? Vagy a modem, az modem?köszi
-
Speeedfire
félisten
miért lenne felesleges?
ha valakinek csak arra kell h bárhonnan megtudja nyitni a fájljait akkor teljesen jó
pl képek, zenék, filmek ezeket mind folyamatosan letudja játszani bármelyik gép, ekkora sebesség mellett, egyedül a hd tartalom lehet gázos
ha meg csak dsl netje van valakinek akkor is bővel elég a sebesség, ftp, torrent stb
ha meg valakinek gyorsabb netje van akkor úgyis vesz egy nas-t vagy épít egy szervert
ro_bert17: sztem kávét nem tud
de lehet h tud küldeni wifin jelet a kávéfőzőnek h kezdje el főzni, mire a konyhába érszéppenséggel van usb to ethernet, de nem tudom h mennyire kezelné
ki kell próbálni h a te dsl modemed mit művel kint, működnie kellene vele
-
Speeedfire
félisten
sztem a wd tv nem rossz, mindennel megbirkózik, a menüjét is kényelmes használni
az új verziója már kezeli a wifi adapter is és alapban van rajta már ethernet is
ha nézek pl egy popcorn hourt az már nagyon sok nekem (50k)
gondolkozok még azért a gsejten is, de az is lenne vagy 30 k (alaplap+ram+hd kártya) -
Speeedfire
félisten
Amit a 4-esbe dugsz egymast nem latjak.
mindjárt sírok, akkor csak az a megoldás maradhat h fw frissítés és hozzá egy usb to lan
köszi a szájbarágós segítséget -
Speeedfire
félisten
ennyire nem lehetek hülye, h nem értem
ahol a 4 csati van oda rákötöm egy usb hosszabbítóval a wd tv-t meg az usb-s racket
ahol meg csak 1 csati van azt meg bedugom a routerbe
elvileg 2 irányú az usb szóval oda-vissza mennie kellenelehet h ezt gyakorlatban majd ki kell próbálnom
pénteken veszem meg a routert, barátomnak meg van wd tv-je
max kölcsön kérek valakitől egy usb hubot -
ecaddict
senior tag
Abban teljesen igazad van, hogy a routing funkciók valamelyest vissza tudják fogni az egyébb applikációkat.
Ha elég gyors kapcsolatot kell routolni.
A WL-500gP kb 60 Mbit-ig bírja. az RT-N16 kb. 2.5x ennyit. Ha valakinek ennél lassabb kapcsolata van akkor a maradék procit másra is fel lehet használni.
Ezekben a routerekben meg azért van tartalék. Pl, ha valakinek 30 Mbit-es kapcsolata van akkor az még ha teljes sebességgel megy a forgalom a fele procit meghagyja WL-500gP-nél (valójában ekkor már a sávszélesség az igazi korlát).
RT-N16-nál meg hasonló a szitu kb. 60-80 Mbit-nél. A fele procit elviszi a routolás...
Ha éppen tényleg használva van az adott sávszél...Ennél gyorsabb kapcsolatnál viszont aligha lenne érdemes a routert bármi másra mint routing-ra használni.
-
RootRulez
félisten
-
RootRulez
félisten
Ez csak egy hipp-hopp cucc lenne, ha kell legyen, egy gépbe... Szóval a sebesség másodlagos ennél. Nekem az lett mondva, hogy általában jók egymással a nem egy márkájú dolgok, de vannak kivételek...
-
Beri
addikt
Ralink 3052 384Mhz-en. Igaz, hogy ez egy célproci, de azért én nem várnék csodákat. Egy WL-500 sebességét bőven hoznia kell szvsz. Sőt, ha nem 100-as lenne a LAN-ja, throughput-ban rajta lenne az n16 nyakán ezek szerint: [link], ami azért jelent valamit. (Hogy az n16 route-olási sebessége egy vicc kb., az n13-at megfojtották 100-as LAN-nal, és semmi értelme az 533-as procin ámuldozni.)
-
_Voyage_
aktív tag
45k, "csak". De nem router.
Vinyóm az van, 3db 1 terás, ebből 1 külső házikóban, azt dugnám rá routerre. Mostani router(valami ősrégi netgear, pontos típusát nem tudom), meghalt, 3 percenként eldobja a kapcsolatot, titkosítani nem titkosítja a wifit, tőle kb 3 méterre, szobán belül max 2mbps-et visz át, szóval kuka. Most max 25k-ból szeretném megoldani, hogy a null terhelésen 300w-ot fogyasztó gépem(igaz, ebben router, modem, és egy 20w-os asztali lámpa is benne van) ne menjen egész éjjel.
Kell valami jó router, amivel lehet torrentezni, a 10mbps-t rendesen, nagyobb hatótávolságra sugározza, no meg olcsó. -
-
ecaddict
senior tag
Tényleg, a Wiki-ben is ez van.
Gondolom feltünt nekik, hogy az Asus kihozott egy RT-N16-ot jobb procival, több RAM-al és kevesebbért.Az 5 GHz-es sáv meg van akinek kell, van akinek nem.
Mindenesetre ez azt jelenti, hogy mostmár nemcsak a switch, hanem a proci is ugynaz mint az RT-N16-ban. Azért az a 8 MB flash könnyen kevés lehet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest