- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morgenstern
tag
válasz
Alex91 #100296 üzenetére
Köszi. AX1800 lett online rendeléssel, hogyha gyenge lenne, akkor becserélem egy jobbra. Úgy tűnik nem lesz rá szükség szerencsére, ahol eddig a Digis ONT tudott 1-2Mbitet vagy szakadozott, ott most van 100Mbit, nekem ez netezni, játszani, dolgozni bőven jó.
Köszi mindenkinek a segítséget! -
Đusty
addikt
válasz
Alex91 #100114 üzenetére
Ne is mondd, az elején működött rendben majd elmúlt majd utána hol megy hol nem, illetve ssd-t sem szereti de ez régi router, de most lehet csere lesz mert újabban már a modem része is hol megy hol nem de nem tudom mitől. Megpróbáltam kicsit pihentetni utána meg kellett neki egy óra melegedés, hogy elinduljon de azóta meg megy, ilyet még nem láttam
-
kpityu2
őstag
válasz
Alex91 #100066 üzenetére
Hát igen. Mondjuk én azt csináltam, hogy elsőre vettem egy mesh képes RT-AX1800U-t, majd amikor láttam, hogy kisebb a térereje mint a 1043ND-nek, betettem mellé egy meglévő 6000 Ft-os Tenda routert extendernek. Ezzel elvoltam addig amíg megvettem a második AX1800U-t és lett rendes vezetékes mesh. Mondjuk szerencsém is volt mert akkor még a kutya se vette, 16 ezerért volt.
-
m3ss
veterán
válasz
Alex91 #100045 üzenetére
ez nem megoldas ennyi penzert, ennyit nem koltok erre. inkabb kapcsolom ki a wifit es netezek a sim kartyarol
vagy veszek egy nem ax-es routert, es majd kesobb lecserelem azt is amikor mar keves lesz...
elso korben atrakom a 1043nd-t a szoba masik felebe, oda ugy is megy utp. hatha az segit a lefedettsegen vmit..aztan ha bevalik, kiprobalok egy 5ghz-es ujabb routert, hatha eleg lesz..vagy egy dupla regebbi mesh. koszi a segitseget. -
Peetey91
senior tag
válasz
Alex91 #99980 üzenetére
@Gubek-Einste
Köszönöm, nagy kókányolást nem szeretnék, kicsit félek is ettől, hogy nem csatlakozna át.
@Alex91
Neked is köszönöm a kimerítő választ!
Az előszobában a Digis routerrel kb 500-at tud.
Tehát az működhetne, hogy előszobai Digi routernél wifit kikapcsolom, így csak továbbítaná a jelet kábelen a nappaliba, ahol egy Asus AX1800U lehet e a fő egység. Az emeletre berakok mégegyet és megpróbálom kialakítani a mesht.
Ez ha működne az nagyszerű lenne! -
makoss
veterán
válasz
Alex91 #99923 üzenetére
Igen, mert az egy külső megoldás, kb olyan szitu, mint egy Samsung T5 is, annak sem lehet hosszabb a gyári kábelétől mert sebességet veszít
Abban viszont jó, hogy ha NAS-on van az adataid, eléred sok más gépről otthon, meg távol a világban, csak ugye lassabbanMeg otthoni médialejátszónak is jó.
Ha nincs, akkor csak azt a fájlt érem el ami a bekapcsolt gépemen van -
wurci
tag
válasz
Alex91 #99917 üzenetére
Köszönöm Alex91, ez is csábító és még narancssárga/arany díszítés is van benne nagyon menő.
makoss - NAS nincs, azaz van egy nagyon régi amit lehet hogy azért valamikor beüzemelek, gigabites LAN-on megy, szerintem bárhol bedughatom a rendszerbe, ez a jelenlegi gondolat.
-
makoss
veterán
válasz
Alex91 #99897 üzenetére
Jó csak azt mondtátok nincs azon a kettő routeren 2 db 2,5G kimeneti csati.
Akkor melyik az amelyiken van?
Nem valószínű, hogy gamerb*zi módjára fogok játszani, nekem egy igen gyors kapcsolat kell 2 gépre, de úgy, hogy egyszerre csak 1 gépet szeretnék használni.
Ha van ilyen router, nem horror áron, melyik az? -
cs.zs.
veterán
válasz
Alex91 #99823 üzenetére
Ez igaz, és blakey is jól mondja, az a szerencsés, ha wan és lan oldalon is adott a nagyobb sebesség.
Engem pl tökéletesen kiszolgálna az 1 db 2,5 g-s wan is, 2,5G lanok nélkül.
2000/1000 netünk van, és a Telekom routernek hiába van 2,5 gigabites kimenete, a lakásom egyik felét lefedő AX55 routeremnek csak ezres a bemenete, és innentől hiába megy bele 2,5G, "csak" 950/950-et szór ki.
Nincs 2 egyforma szitu. Kinek ez kell, kinek az. -
BitRider
senior tag
válasz
Alex91 #99751 üzenetére
Wtf, 90 ezerért. Ezt most komolyan gondoltad? Ott sem lakok, csak anyámnak kell minimál stabil WiFi, ami az ASUS-szal is kb. oké. Magyarán 15 ezerből megoldható valami kell, nem flancolás.
Akkor ha jól sejtem, be kell úgy állítani a router-em a 2. szintre, hogy 5 GHz-en kommunikáljon a 3. szinten lévő jelosztóval és 2,4-et toljon le az 1. szintre.
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
válasz
Alex91 #99653 üzenetére
Hanyan fertek el 30 nm-en?
30*3=90nm.Oda 1 eszkoz keves lesz, igy a keret is keves…
Jelenleg is jó a jelerősség mindhárom szinten, pedig a DIGI modemje szolgáltat csak (középső szinten).Gubek-Einste:
Tényleg elegendő 1 eszköz, mert az alapterület nem nagy, a router a középső szinten van.A kamara mentsen rendes tárhelyre, NAS vagy saját rögzítő.
NAS-t nem akarok, ha megoldható hogy egy USB-s HDD-re mentsen. -
ovics
aktív tag
válasz
Alex91 #99607 üzenetére
Köszi mindenkinek a hozzászólást.
A következő kategória mi lenne ami ajánlott?
Nem vagyok ennyire ár érzékeny egyébként, csak pár évvel ezelőtt ilyesmi áron már jó routereket lehetett venni, igaz nem mesh képest, illetve egy darabot, szóval bele gondolva kicsit irreális volt a keret meghatározásom is.Ha nem jó a kábelezés, akkor újra csináltatom egyébként, szóval az összekötését meg fogom tudni oldani.
A földszinten egyébként minimális fal mennyiség van, nem igen fogja árnyékolni semmi, és egy szekrény tetejére megy. Nem vagyok nagy hálózat guru, de egy switch-el gondolom szét tudom dobni több fele, ha több lanra lenne szükségem, nem?
-
cs.zs.
veterán
válasz
Alex91 #99609 üzenetére
(ha nem b.szták el a kábelezést)
Gyanús nekem hogy 3 egység kell majd oda.
1 fent, 2 lent.
Ebből 1 (tökmindegy hol, de inkább fent) lehetne akár a szolgáltatói router is, és akkor 2-t kell venni és összekötni. Ha lent van esetleg vmi hosszú folyosó, vagy nagy tér, és megoldható hogy lássa egymást a 2 cucc, akkor vezeték sem kell a mesh-hez, szépen tud ismételni. 1 vezeték kell, lentről fel. -
ovics
aktív tag
válasz
Alex91 #99604 üzenetére
akkor bontsuk szét kicsit, milyen ajánlat van minimálba, és akkor ha duplázzuk az összeget? vagy a dupla összeg a minimál? mondjuk ahogy írtam, nem a leg alpabb routert akarom azért beszerezni. ami lemaradt és fontos, hogy emeleten 50 m2-t kell lefedjen, földszinten meg olyan 75-100 (hogy a kis kert végében is legyen még jel)
-
stigma
addikt
-
cs.zs.
veterán
-
Vasti74
senior tag
válasz
Alex91 #99245 üzenetére
...láttam, mert nekem is van itthon ;-) De nem ez a szakmám már.
Amikor még az volt (>11 éve) , akkor biztosan volt ilyen különbség: néhány adatlapon az is fellelhető volt, hogy az egyes régiókban mennyi a megengedett maximális adóteljesítmény (beltéri eszközöknél persze) , ami a tapasztalataink szerint nagyjából minden eszközre vonatkozott - tehát más régióra állítva nőtt a teljesítménye. -
dippe
tag
válasz
Alex91 #99140 üzenetére
Köszi a választ.
A TP-link repeater=extender / AP megoldás mennyire lenne szerintetek stabil a hálózat kibővítésére? pl. TP-Link WA850RE -
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #99162 üzenetére
A linkelt faq oldalon a cd6-ost és az xd4-est többször is a kivételként említik. A cd6-osról nem, de az xd4-esről találtam videót, amint a lan portot ethernet backhaulnak használják.
(#99156) edeleny
Nagyobb gondnak látom, hogy a cd6 egységei kötött funkciójúak, a router csak routerként, a node csak node-ként tud működni. A jelenlegi formában valószínűleg nem fog mind a három egység mesh hálózatban működni. -
edeleny
őstag
válasz
Alex91 #99155 üzenetére
Az az érzésem, ti legalább annyira nem tudjátok a kérdésemre a választ mint én!
Köszönöm a linkeket, ezeket, egy részét én is megtalaltam.
A kérdésem továbbra is az:
Működhet e úgy a Mesh hálózat, hogy.Modem,
RT-AX55, LAN kábel - CD6 router WAN port.
RT-AX55 LAN kábel CD6 Node LAN1 port.A leírásokban a mindenhol a CD6 router a kiindulási pont.
A Node csatlakozásról nincs szó. Majd megtalálják egymást! -
edeleny
őstag
válasz
Alex91 #99152 üzenetére
Köszönöm, a segítséget, valamit tisztult is a fejem.
A routerbe az RT-AX55 ből jön a WAN portba.
A node-ba meg ugyan úgy az RT-AX55-ből a LAN valamelyikbe?Csak hogy értehetőbb legyen:
Voda modem - RT-AX55 - gigabites switch - és egy rakat cucc. A 10 helyes switch tele. NAS, TV-k, PC-k. Vezetéken egy régi WDE-3600 AP módban.
És persze számtalan eszköz a wifi-n. Okos eszközöktől (Klíma, Robot porszívó, leírni sem tudom) a család összes telefonjáig! (öten vagyunk)Igazából egyetlen dologgal van a gond. A Wifi-s TV okosítóval. Ő néha, gyakran, elveszti a jelet, ledobálja magát a hálózatról. Miatta kellene a bővítés, HA már bele vágok, akkor menne a WDR-3600 is a levesbe. Kiszolgálta már magát. Ezért kellene kettő. De lehet, hogy elég lenne egy sima repeater is.
-
-
axlfsi
veterán
válasz
Alex91 #98922 üzenetére
Már pedig a DMZ segíthet Neked is, miért nem próbálod meg?
Asus is leírja:
"However, "External" only helps with connecting to DDNS server. To make sure the router with public IP can route packet properly to the device with private IP in require network, you still need to set up "DMZ" or "Port Forwarding" on router with public IP. Please refer to one of the suggestions below:
1. Configure DMZ as router's WAN IP.
2. Use DMZ to direct inbound packet to the router with private IP.
3. Set up Port Forwarding. Assign a port from router with public IP, connecting to a selected port on the router with private IP." -
válasz
Alex91 #98817 üzenetére
Maximálisan egyetértek!
Nálam egy AX86s a router és egy AX92 a node. Ez a rendszer így tökéletes, csakhogy a házat tulajdonképpen mindkét eszköz külön-külön is egészen jól kiszolgálta, úgyhogy a 92-es csak azért nem egy AX1800u, mert ugye megvolt, nem kellett venni.
MaCS
-
axlfsi
veterán
válasz
Alex91 #98802 üzenetére
Igen, de mennyivel? 2x1.8Ghz vs. 3x1.5Ghz
Utobbit azért jobbnak gondolnám (már csak a 2 év miatt is), de vélhetően mindkettő bőven kielégítené az igényeimet.
... de ha már igényeket emlegetek, még az is lehet, hogy nem gond az AX hiánya (illetve, ha nem wireless backhault használok, akkor meg is marad az AX, igaz?)
-
carbapenem
tag
válasz
Alex91 #98744 üzenetére
eddig nem találtam vakfoltot, 200 Mbit buta mobilos speed testtel minden helyiségben megvolt.
kicsit furcsa a yetteles otthoni mobilinternettel, hogy kicsit lassabban épül fel a sebesség mint az eddigi kábelessel, utóbbinál már a mérés elején megvolt a névleges sebesség (a szolgáltató büszkesége volt hogy atom stabilan hozta a névleges sebességet /50 Mbit/, a mobilnettel meg általában a mérés végére éri el a csúcsot a sebesség és folyamatosan nő.mindenesetre már 1 AX92U is jobban "fellátott" az emeletre, mint a szolgáltatós ZTE MC801... de a második wifi backhaul-os egység egyértelmű sebességet adott az emeleten
mission accomplished...
jó súlya van a routernek (kicsi de nehéz, van benne anyag), a kihajtható antennák kicsit bazárinak tűnnek és a router tetején simán lehetne kaját melegen tartani.némi noob kérdés a végére, valamit elbaltáztam a setuppal vagy az normális, hogy ha UTP-vel a szolgáltatói routerhez kapcsolt lapossal mérek sebességet akkor a gigás mobilnetből megvan 800 Mbit, de ha a szolgáltatói routerhez utp-vel kapcsolódó "fő" AX92U-ba dugom ugyanazt az utp kábelt akkor csak 600 Mbit-et tud, az AX92U saját sebességmérője meg 400 Mbit-et dob. Realisztikus hogy ilyen "veszteséget" tapasztaljak?
tudom vsz. noob kérdés, csak bosszantómindenesetre majd este ha más nem lóg a hálón újramérem, illetve szerzek néhány rendes biztosan cat5e/6 utp kábelt .
Anyway köszönöm a segítséget!
-
viperabácsi
addikt
válasz
Alex91 #98680 üzenetére
Köszi akkor be nevezek a Asus - TUF Gaming AX3000 V2 , mert most egész jó áron van. Esetleg ehez tudnék csatlakozni a most meglévő RT-AC55U routerral , hogy az új wifijét továbbítsa ?
-
viperabácsi
addikt
válasz
Alex91 #98678 üzenetére
esetleg ERRE ránéznél ? Látod nálam be van rendesen kábelezve minden , de szeretnék későbbiekben egy AImesh által biztosított wifi hálózatot is létrehozni , a vezetékes mellé. Az gondolom működhet , hogy a két router között vezeték építené fel a kapcsolatot és a vezetékes switch -et is kiváltaná a második eszköz ?
-
tikshow
addikt
válasz
Alex91 #98478 üzenetére
Vodafone 500/25. Az alap problemam, hogy a Microsoft Nerwork Assessment Tool-al kicsit magas a Jitterem. A router elott 22-35ms korul volt, ez most sikerult adaptive QoS-el letornazni 10-22ms-re. Viszont a hangminoseg nem javult meg szamottevoen. Barmilyen mas platformon tesztelve a Jitter 1-5ms.
-
domedee
senior tag
válasz
Alex91 #98373 üzenetére
Nem tud annyival többet a router antennája? Már csak a mérete okán is, mint a mobil kis cucca?
#kpityu2: volt eszembe a kábel is, de nem biztos, hogy belemennének (a nagymamához kellene átvinni), illetve az elvezetés se lenne egyszerű nálunk, ha egyáltalán tudnám úgy, hogy ne lógjon, látszódjon a lábel, amíg kiért az erkélyre, majd fel és újra be a fenti lakásba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Moza Full szimulátor szett
- Crucial Pro 96GB Kit (2x48GB) DDR5-5600 CP2K48G56C46U5
- Bomba áron dobozos új GIGABYTE /I7-13620H 16GB 1 TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB 144 Hz FHD IPS
- Delock USB3 bővítő kártyák eladók
- Áron alul!!! Eladó Playstation 4 és 5 játékok Spli Fiction, Assassins Creedek, Resident Evil széria
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- iKing.Hu - Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 8 GB RAM / 256 GB tárhely Használt, karcmentes
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest