- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
axlfsi
veterán
válasz
Alex91 #98922 üzenetére
Már pedig a DMZ segíthet Neked is, miért nem próbálod meg?
Asus is leírja:
"However, "External" only helps with connecting to DDNS server. To make sure the router with public IP can route packet properly to the device with private IP in require network, you still need to set up "DMZ" or "Port Forwarding" on router with public IP. Please refer to one of the suggestions below:
1. Configure DMZ as router's WAN IP.
2. Use DMZ to direct inbound packet to the router with private IP.
3. Set up Port Forwarding. Assign a port from router with public IP, connecting to a selected port on the router with private IP." -
axlfsi
veterán
válasz
csgy66 #98914 üzenetére
Ez lenne a lényege a DMZ-nek, igen. Nálam is hasonló (még) a felállás: szoláltatói (Invitel -> DiGi) ZTE modem, azon IPTV-re konfigolva az egyik port, másik menedzsment, stb és az egyik ilyen LAN portjára megy a TP-LINK AX10 WAN-ja. Mindkettő router módban, de a ZTE-n fix IP-re konfigolt TP-LINK-em, az pedig DMZ-be van rakva. Hibátlan a NO-IP ...
Hamarosan 2 ASUS kerül a TP-LINK helyére a ZTE után, a TP-LINK mintájára, ugyanúgy DMZ-be (nyílván csak az egyik, a másik meshben működne). Elvárnám, hogy menjen a NO-IP...
Azt mondjátok, hogy A router B router után kötve, ám DMZ-be rakva, nem feltétlenül olyan, mintha az A router AP módban lenne?
Nem szívesen bántanám jobban a szolgáltatói ZTE-t, mert IPTV és IPTV elosztó is konfigolva van rajta...
-
axlfsi
veterán
válasz
blakey #98814 üzenetére
Egyelőre biztosan nem fogok romolgatni vele, illetve úgy tudom (Wiki szerint legalábbis) AX92U-ra is van custom fw - de a lényeg, hogy értem, valójában ez valahol előny.
Habár többek szerint (és dkess táblázata szerint is) az AX92U SoC-ja erősebb, elfogadom, hogy véleményed és tapasztalatod szerint a 2 évvel újabb modell (és csak kb. egy évvel újabb a benne lévő SoC) egyéb szempontok alapján (habár nem neveztél meg konkrétumokat) jobb.
Én, amit biztosan tudok, hogy hátrányosabb az AX92U-nál, hogy 2.4-en csak AC. Előnye viszont több is (SoC, tri-band, ára,... mit hagytam ki?).A legfontosabbat egyiknél sem tudom: miben különböznek lefedettség terén. Vajon kiemelkedően jobb-e egyik, a másiknál vagy "egykutya" és inkább csak marketing rizsa az területek méretére vonatkozó Asus ajánlás? Ugye, nem minden a SoC és a szabványok, fontos tényező lehet az antennák száma (külső, belső), azok kialakítása, mérete. Ebben van különbség jócskán az eszközök között, de úgy érzem, itt ebből legfeljebb majd csak az evés lesz (ami a puding próbája
), mert nincsenek ennél konkrétabb tapasztalatok, tények, számok.
Ha a két AX92U helyett, fő routernek az AX86S-t választom, másodiknak melyiket ajánlanád, ami olcsóbb, de ügyesen AirMeshel a másikkal? AX3000?
-
axlfsi
veterán
válasz
blakey #98811 üzenetére
Na igen, AX92U 2.4-en csak AC - ez igaz, de talán a két izmos ASUS-szal már lenne mindenütt 5Ghz és akkor AX menni fog az AX92U-val is.
A korábbi hozzászolások alapján pedig nekem kicsit az jött át, hogy a régebbi, nem feltétlenül rosszabb (mert hiába régi, ha a SoC jobb).
#98807woodworm
#98806Alex91 (dkess kolléga táblázata).
Ezek alapján az 58U, 3000, 5400 és 82U is gyengébb SoC-cal van szerelve.Tehát, ha és amennyiben az AX92U-val lenne mindenütt elérhető 5Ghz-es hálózatom, ezáltal AX, akkor nem az a router lenne mégis a jobb döntés? (egy dupla csomagos 92U már 85-től kapható - az igen jó ár most).
Én kb. már ott tartottam a gondolatmenetemmel, hogy vajon elég-e a 92U 2db 85ezerért vagy sokkal jobb a 86S és habár ott a 2db már közel 120k Ft, ami 35k Ft-tal több, mint a 2db 92U, de "időtállóbb" és talán megéri az a plusz 35k (???).
Szerk.: miközben a 86S az kb 92U hardver, csak tudná a 2.4-en is az AX-et (cserébe nem tri-band), ... de ezeket a dilemmáimat írtam le korábban is... ha ezt nézzük, nem biztos, hogy megéri a 35k Ft felárat a 86S (???)
-
axlfsi
veterán
... tudtam én, hogy minél többet olvasok, annál nehezebben fogok majd dönteni!
Azért köszi mindenkinek, aki írt...A kérdés még mindig adott számomra; na de Milyen routert?
A topikgazda ajánlásával ellentétben, úgy érzem, kicsit ellenérveket hoztak fel páran (pl. SoC) és akkor inkább már - hiába a 2 évvel régebbi konstrukció, de jobb a SoC és így - AX92U
Jól követem az eseményeket?
Ha már itt tartunk, ugyan utólag, de válaszolok az OP kérdésekre is:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
családi ház, szinteltolásos emeletek, (nem vékony) betonfalakkal. Kvázi 4 szint (pince, garázs - ez a földszint, majd az általános "élettér", ami a háló, wc, folyosó, nappali-ebédlő-konyha - ez amolyan félemelet és van egy emelet a gyerekszobákkal, stb.
A lényeg, hogy most a félmeleleten van egy TP-Link AX10, illetve LAN megy pincébe, emeletre. Előbbi helyen egy Unifi tányér (jobb híján), emeleten egy régi WiFi router.
Valójában, a betonfalak ellenére 2.4Ghz-en egész szépen szétterít az AX10, mert szerintem nagyon ügyesen, a ház kvázi közepén van (5Ghz már kevésbé, de ez nem is feltétlenül fontos). Az internet gyalázatos 30Mbit (emiatt nem is fontos a sávszél-teljesítmény), de van LAN-on egy NAS sok médiatartalommal, viszont a TV-k is kaptak LAN-t, ezért nem olyan fontos talán továbbra sem az 5Ghz (falak miatt írom leginkább).
Ami van és wireless: telefonok, laptopok, kamerák.
Biztos vagyok benne, hogy két izmosabb ASUS-szal meg tudnám jól oldani, hogy szépen legyen lefedettség és végre MESH (talán emiatt csinálom az egészet.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Erre fentebb már válaszoltam talán, de számszerűen:
4-5 laptop, 4-5 telefon, 4 kamera (igen, tudom, de wireles - a célnak megfelel most), a többi csak ad-hoc (TV-k, konzolok, NAS, lanon).■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
30Mbit internet...
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
80-100k Ft
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- ne legyen csak telefonról menedzselhető, mint egy TP-Link Deco, mert az valami katasztrófa (OneMesh is, főleg, hogy adott nálam a LAN (80%-os lefedettésg beltérben),
- ne kerüljön Unifi árba (habár egy normlisabb ASUS router árért már Uni tányért is kapni, de akkor még kell egy kontroller, ... vagy megy szoftveresen, de ahhoz nem árt dedikált noti/PC),
- VPN-t tudja, AiMesh kompatibilis legyen (és akkor már meg is érkeztünk ASUS-hoz).Amiket eddig néztem és beszéltünk pár kommentben: AX92U, AX5400, ...
De EZ a legutóbbi összehasonlító táblázatom (itt most az AX86S is benne van, de az már picit kilóg a 100-as keretemből 2db-nál ... viszont megyőzhető vagyok, ha ANNYIVAL jobbnak mondjátok és "felár-megérős").UI.: ami pl. tuti nem fontos: USB csatlakozó (és szerintem a Gbites LAN is elég)
UI2.: AX86S ugynaz a SoC, RAM, LAN mint AX92U, de tudna már 2.4Ghz-en is AX-t, újabb... viszon közel 40 pénzzel drágább
(
-
axlfsi
veterán
válasz
viperabácsi #98801 üzenetére
Köszi a tippet, a legutóbbi összehasonlító szűrésemben már az is benne volt.
Megmondom őszintén, attól tartok, hogy ezzel a routerrel 2db talán kicsit kevés lehet. Nehéz lenne előre megmondani, betonfalak és több szintről beszélünk, ezért amennyire csak lehet, maximálisan szeretném kihasználni a bennük rejlő összes lehetőseget (ügyes antenna kialakítást, erős jelet), ugyanis most a TP-Link Archer AX10-nek kell a ház két végletáben 1-1 másik router, mert szenvedett már 2.4Ghz-en (5GHz-et már nem is mondom).
Na, és az van, hogy az AX3000 V2-nél "csak" "large homes" van feltüntetve, mint ajánlás, a másik kettő játékosnál pedig "very large homes" (csak remélni tudom, hogy ennek van is alapja, ... de miért hazudnának?) -
axlfsi
veterán
válasz
Alex91 #98802 üzenetére
Igen, de mennyivel? 2x1.8Ghz vs. 3x1.5Ghz
Utobbit azért jobbnak gondolnám (már csak a 2 év miatt is), de vélhetően mindkettő bőven kielégítené az igényeimet.
... de ha már igényeket emlegetek, még az is lehet, hogy nem gond az AX hiánya (illetve, ha nem wireless backhault használok, akkor meg is marad az AX, igaz?)
-
axlfsi
veterán
Köszönöm mindenkinek!
A leírtak alapján arra a következtetésre jutottam, hogy habár az AX92U tri-band, de csak az egyik AX és mivel nem kell a wireless backhaul, mindenképp az 5400 a jobb vétel (2 évvel újabb modell, szoftveresen is valamicskével többet tud, illetve 3 magos a proci is, a terhelést is jobban tűri, több maggal kezeli az esetleges szűrőket, tűzfalat, aos-t, VPN-t, így csak előnyét látom ebben).
-
axlfsi
veterán
válasz
axlfsi #98793 üzenetére
Bocs, de lejárt a szerk. idő:
A francokat nincs WiFi6 az AX92U-nál (csak már fáradok). A nevében is benne van, a terméklapon is, csak éppen az összehasonlító oldal nem úgy hozza...
(A "Data rate" szekcióban nem tüntetik fel külön - ez volt a megtévesztő)Szerk2.: a TUF-5400 2 évvel fiatalabb konstrukció, mint az AC-92U (számíthat bármit is, mit gondoltok erről?).
-
axlfsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #98766 üzenetére
Nos, olvasgattam kicsit és mivel alapvetően a kábelezés megoldott a házban, mindenképp érdemes lenne kihasználnom a vezetékes backhault, így elengedem a TP-Llink-et (és ezzel együtt a Deco-t is).
Asus-t nézegettem és úgy gondolom/abban bízom, két "izmos" vassal meg tudnám oldani a lefedettséget.
Amiket egyelőre nézek (2db-ot ezekből)
1. ASUS TUF-AX5400
2. ASUS RT-AX92U AX6100Árban ez utóbbi egy erős 10-essel olcsóbb ugyan, de jóval régebbi modell is és az összehasonlító oldalon ami leginkább feltűnik, hogy ugyan hardverben hasonló*, de szoftveresen pár dologgal kevesebbet tud a régebbi.
Egy szóval: ajánlottab az AX5400-ból inkább 2db és azzal kialakítanom a házban a vezetések AiMesh-t?
Köszönöm előre is a tippeket!
(ha egy egészen másik Asus inkább ajánlott, azt is elfogadom, az sem baj, ha éppen valahol BB/akciós áron kapható)
* - WiFi6 az AX92U-nál ugyan nincs, de sajnos az internetem eleve gyalázatos (30Mbit), a belső hálózaton ugyan vannak TV-k és NAS, melyről alkalmanként 4k tartalmat is nézünk, de szerintem ahhoz még nem feltétlenül kell a WiFi6(?)).
-
axlfsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #98766 üzenetére
Köszönöm!
Mi lehet még jó alternatíva 3db-os mesh hálózatra (ha ah mondjuk nem Unifi; az kicsit költségkereten kívül esik)
-
axlfsi
veterán
Sziasztok!
Egy relatíve egyszerű, gyors kérdésem lenne: TP-Link Deco S4 V2 ajánlott kategória? Szedett-vedett (3 különböző) routerrel van most a házban megoldva a WiFi hálózat, és lassan 2 éve, hogy megvettem, de még bontatlan csomagban áll az S4 V2 mert sajnos eddig nem jutottam oda, de lassan már igen és azért kérdezem leginkább, hogy továbbra is bőven jól használható vagy inkább adjam el és építsek másból mesh-t? (3 egység valószínű kelleni fog, mert beton falak, különleges kialakítású a ház (4 szint gyakorlatilag)).
Azt néztem már pl, hogy míg a V2-nek egy éve nem jött firmware frissítés, úgy a V4-nek még most, márciusban is. Nem tudom mi a különbség a két verzió között, egy gyors keresésre nem igazán találtam meg a választ (mindkettő EU piacra szánt). Főleg emiatt is vagyok kíváncsi, hogy mennyire lett elhagyott modell a Deco S4 V2 (avagy sem).Köszönöm előre is!
-
axlfsi
veterán
válasz
tha_answer #91347 üzenetére
Köszi a tippet!
Alapvetően meg akartam magyarázni magamnak, hogy jó döntést hoztam azáltal, hogy megvettem 38-ért a Deco S4 hármas packját
(Igazából, ha csak az árát nézzük, jó deal volt, de a kérdésem ebben topikban inkább a termékkel kapcsolatos tapasztalatokra irányult volna,... De valahogy nem sokat olvasni itt ezekről a Deco-król - lehet mégsem olyan jó cucc(?)). -
axlfsi
veterán
Oh, koszonom!
Figyelmetlen voltam...
Egyebkent mi a velemenyetek (nem sokat volt itt ajanlgatva, sem emlegetve), 40 alatti osszeget meger egy ilyen 3-as pack? (eredeti aran ugye most 60 felett vannak kicsivel).
Internet az csak 30Mbit/s, a hazban persze tobb szint es eszkoz is, de nagyjabol mindharmat be tudnam lanolni es - ha mas kivetni valo nincs rajta - a WiFi savszelteljesitmenyevel is ki lennek bekulve...
(most szedettvedett, 3 kulonbozo router van a hazban es nem is igazan jo a lefedettseg...)
Koszonom a velemenyeket, elore is!
-
axlfsi
veterán
Sziasztok!
Ez a ket DECO kozott valoban nincs semmi kulonbseg (kiveve a dizajn, a tapegyseg es par certet?)
Koszi elore is!
-
axlfsi
veterán
válasz
Anonymus23 #90177 üzenetére
Na igen, ez rémlik, hogy már volt róla szó,... De nem igazán értem, hogy miért nem tudja megoldani a TP-Link.
Mindenesetre, nem lenne olyan messze a másik, hogy ne lássanak rá egymásra WiFi-n,...Később ránézek, most rohanásban, de valaki tudja esetleg csuklóból, hogy a Huawei AX3-ja (nem a Pro, a dual-core -os) tudja a lanbackhault?
...visszamondtam a megrendelést, de ha jobb lenne mégis, mint egy AX10 (vagy kettő), simán lecserélem és abból veszek kettőt.
A TP-Link konfigurációs lehetőségei, a Tether app tetszik, de nem zárkózom el az újtól sem (ott inkább az EU-s szabályozás miatti teljesítmény csökkenés riasztott el kicsit).
-
axlfsi
veterán
válasz
Imi1981 #90175 üzenetére
Alapvetően igen és most, hogy jött rá mesh konfigurációs lehetőség, pláne, így nem kell cserélném, elég csak mellé vásárolnom egy másikat.
Amire kell, teljesen jó, de nálam nincsenek is nagy igények, ami a sávszélességet illeti; a bejövő netem 30Mbit/s
Mindenesetre, ha több lenne is bőven kiszolgálna. Előtte van egy gigabites TP-Link switch, full tele patchelve, és a routeren is folyamatosan lóg 15-25 eszköz - jól bírja!
link -
axlfsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #90161 üzenetére
En is igy gondoltam volna, de egyel felettem hozzaszolasbol nem ez derult ki ... vagy csak tul rovid volt, hogy pontosan ertelmezhessem, nem tudom.
De a kerdes tovabbra is adott, segitsetek - ha tudtok: megoldhato, hogy a Global verzio is tudjon akkora teljesitmenyt leadni a botok vegen, mint a kinai?
Koszonom!
-
axlfsi
veterán
Azt nem tudjátok esetleg, hogy ha a Huawei AX3 global verzió gyári 1A-s tápját lecserélem 2A-re, akkor felveszi a delejt és csak ennyi volt a "korlát" vagy a firmware-t is mókolni kellene, hogy normális hatótávja legyen?
-
axlfsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #89268 üzenetére
... köszi. Már ott tartok gondolatban, hogy a pincébe is egy ideiglenes megoldást alkalmazok, majd egyszer kifogok egy akciós AX92U-t, az megy az AX10 helyére, relatíve az épület közepén elhelyezve, AX10 pince, emeletre pedig repeater és jön done.
-
axlfsi
veterán
Sziasztok!
Adott egy tobb szintes haz (pince, foldszint, emelet) es a foldszinten elhelyezett AX10-es nem igazan elerheto jol minden szinten, foleg mert irdatlan betonkoszorukkal van megaldva a haz.
Az emeleten es a pincebe is van huzva LAN, sot, az emeleten kicsi a WiFi igeny, oda mar kerult is egy kulon halozat egy regi 2.4-es routerrel (jovanazugy), ellenben a pincebe vinnek kicsit erosebb WiFi jelet, egyreszt (ha mar venni kell valamit, gondoljak a jovore es) talan majd ott nagyobb igenyek lesznek (TV, konzolok, telefonok, laposok) es a kerdesem az lenne, HA es amennyiben eltekintunk az artol, akkor a meglevo AX10 melle (nem szentiras es nem is nagy beruazas volt, idovel akar ezt is el lehet adni, de most nem kotlunk ra sokat, szoval); inkabb egy Asus AC65P vagy AX20 lenne a bolcsebb dontes (WiFi6 igazabol nem fontos, sot, maga az internet boven 100Mbit alatt van, de WiFi eszokozokrol nem artana, ha stabilan csordogalna a belso halozat (WiFi eszkozokrol NAS elerese pl., 4k stream, fajlmozgatasok adott esetben,...).
Egyebkent igen, tudom, legjobb lenne most a haz kozepere egy AX92U, ami egyeben (ideiglenesen biztosan) megoldana a lefedettsegi kerdest es majd pedig egy komolyabb mesh kiepitise az jo irany, de most koltsegvetesileg nemigazan fel bele...
Szoval AC65P vagy engedjem el es akkor mar AX20?
Asus ugye stabil, bejaratott es igencsak ajanlott modell, ha nem kell az AX, az AX20-ra meg azert gondoltam, hogy akkor mar legyen TP-link, ha eleve van egy AX10, aztan idovel talan az is megkajpja a mesh tamogatast (az emeletre meg csak pattintok egy repeatert es kalapkabat(?)).
Koszi elore is a tippeket, javaslatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- újszerű MacBook Pro 14 hüvelykes M3 16GB 512GB SSD Apple space gray asztroszürke 1,5 év garancia
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- OMEN 15-ce01nh 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1060 16GB 256GB NVMe + 1TB HDD magyar vbill új akku gar
- GARIS! Lian Li HydroShift !!!! LCD !!!! 360TL (RGB)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest