- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Tocika #103109 üzenetére
Az összefoglalóban leírt: Asus AX58U v2/AX59U/TUF-AX3000 V2/TUF-AX4200 közül melyik lenne a legalkalmasabb az alábbi környezetbe?
Jó lenne, ha konyhában is lenne viszonylag nagy sávszél mert a feleségem gyakran onnan dolgozik.
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy megfelelő lesz-e egyetlen eszköz. -
-
-
válasz
Tocika #61426 üzenetére
És mi amúgy a különbség ?
ASUS RT-AC66U
○ Broadcom BCM4706 @ 600MHz, 256MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db külső antenna 2.4GHz és 5GHz részére
○ 2db USB2.0 port fájl, nyomtató, vagy 3G internetkapcsolat megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra, HTTP/FTP/Bittorrent/stb. letöltőkliens, ASUS Ai Cloud
○ Akár 800Mbps sávszélességű internetkapcsolat melléASUS RT-AC66U B1
○ Broadcom BCM4708C0 @ 800MHz kétmagos processzor, 256MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db külső antenna 2.4GHz és 5GHz részére
○ 1db USB2.0, 1db USB3.0 port fájl, nyomtató, vagy 3G/4G internetkapcsolat megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra, HTTP/FTP/Bittorrent/stb. letöltőkliens, ASUS Ai Cloud
○ Akár 800Mbps sávszélességű internetkapcsolat mellé -
-
válasz
Tocika #61376 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), Asus AC58U/AC66U B1, TP-Link Archer C5/C7 -
-
Beri
addikt
válasz
Tocika #17452 üzenetére
Gyári szoftverrel esélytelen. Ha feltennél egy openwrt-t, akkor ott a 1043ND.
De a szokásos, amit el szoktam mondani: ezeknek a feladatoknak az ellátására nem router való.siti:
Egyrészt nem mondta, hogy használt is játszik.
Másrészt ha te soha többé nem veszel jó routert, akkor hogyan akarsz tisztességes hálózatot építeni? -
Antilhu
tag
válasz
Tocika #15572 üzenetére
Sziasztok!
Tocika hozzászólása kapcsán érdeklődnék, hogy mit kell tudnia egy routernek, hogy torrentezéskor ne lassuljon be a böngészés?
idegesítő jelenség, hogy a NAS-ról fut a torrent a háttérben és nézem a youtube-ot és állandóan megakad a lejátszás és "radarozik", csak akkor megy tovább ha a csúszkán ráncigálok... korábban azt hittem, ha a torrent kliens nem a gépről megy az majd jó lesz... sajna ez nem jött be. És akkor a hab a tortára: még akkor is akad, mikor a torrent kliensen nincs forgalom, mert ha 10 MB-ok rohangálnának sec-enként akkor ok lenne
Egyébként 20/10 StartNet Digim van.
Remélem tudtok tanácsot adni!
Előre is köszi: Antilhu
-
-
-
válasz
Tocika #15568 üzenetére
Itt találsz egy Tomato DEMO-t, bár ebben nincs torrentkliens...
-
válasz
Tocika #15568 üzenetére
Azért mielőtt félreértenénk egymást, a paradicsom is Linux, csakhogy amíg OpenWrt-ben egy csupasz firmware-t kapsz, amire Neked kell feltelepítened a WiFi-től kezdve az USB driver-eken át mindent, addig a paradicsomban még a torrentkliens is benne van "gyárilag". Ezen kívül samba, ftp szerver, dlna, és minden ami kellhet. Olvasási sebességeket fentebb írtam...
Erről a firmware dologról jut eszembe még a TP-LINK WR1043ND, mint lehetséges alternatíva, és bár erre is OpenWrt-t kell tenned, vargalex jóvoltából legalább létezik rá olyan összeállítás, amiben minden benne van. Bár nekem ezzel a routerrel nincsenek jó tapasztalataim, így sosem ajánlom senkinek, de azért megemlítem mint lehetőséget, a döntés úgyis a Tied lesz!
-
válasz
Tocika #15566 üzenetére
2 MByte/sec!
Az USB-s háttértár sebessége RT-N16-on...
Samba ~6 MByte/sec
FTP ~7 MByte/sec
NFS ~10 MByte/secVannak ettől gyorsabb lemezeléréssel rendelkező routerek is, mint például a D-LINK DIR-825, ami ~15 MByte/sec sebességet tud Samba-n másolni, de azon OpenWrt-t kell használnod, ami - az én véleményem szerint legalábbis - egy picit több Linux tudást igényel. De persze utána kell nézni annak is, és akkor majd eldöntöd!
-
válasz
Tocika #15564 üzenetére
Szia!
Megoldható, de valószínűleg csak moddolt firmware-el... Például az általam használt ASUS RT-N16 + Tomato Firmware páros tudja ezt, sőt még sokkal többet is. A torrentet tudja gyárilag is, bár elég használhatatlan, mert seed-elni alig hajlandó, de DLNA nincs a gyári fw-ben. Moddolt firmware-el viszont minden tökéletesen működik! Arra viszont számíts, hogy ez nem egyenértékű sem egy seed-szerverrel, sem egy file-szerverrel, sem pedig egy asztali PC-vel. Tehát hiába van 120-as neted, a routeren futó torrent program nem fog tudni ekkora sebességgel tölteni se le, sem pedig felfelé. Közelítőleg 2MB/sec az a határ, amit routerrel el lehet érni torrent témában. És persze a rákötött USB-s háttértárról sem fogsz több 10MB/sec sebességgel másolni, mintha csak egy szerverről másolnál... Véleményem szerint is nagyon jó dolgok ezek, amivel nem mellesleg sok villanyszámlát lehet megspórolni, de mindenképpen kompromisszumokkal jár. Ha ezeket ismered, és elfogadod, akkor hajrá, bele kell vágni!
-
TeeJay
félisten
válasz
Tocika #14074 üzenetére
DD-WRT esetleg? http://www.dd-wrt.com/demo/
ennek szép webes felülete van elég sok beállítással a gyárihoz képest
szerintem én is ezt fogom majd feltenni a cuccra csak előbb megnézem a gyárival hogy muzsikál a wifi. -
-
válasz
Tocika #14045 üzenetére
Szia!
Én ASUS RT-N16-ot használok ilyen célokra, amit bátran tudok ajánlani, ha rá tudsz szánni annyit, amennyi az ára... Ha nem, akkor majd biztosan ajánlanak valami olcsóbbat is.
Azt viszont tudnod kell, hogy ezek egyike sem fog 40 Mbps-el letölteni, vagy 20 Mbps-el seed-elni, mert ehhez nagyon kevés a hardverük. 10-15 Mbps között van az a sebesség, amire önerejükből képesek... Ezt csak tájékoztatásképpen írtam, mert sokan azt hiszik, hogy majd beállítanak egy routert, ami éjjel nappal torrentezik 120 MBps-el!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Videós, mozgóképes topik
- Windows 11
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged