- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
wwenigma
Jómunkásember
-
szimcsi
senior tag
-
-
PROTRON
addikt
Leszerelni bárki bármit le tud, végső esetben Samu jóbarát segít.
A gond azzal van hogy szakszerűen kéne leszerelni, mert szeretné a jövőben használni.Az egyik társasházi fővezeték felújítási helyszínünkön a múltkor egy kollégám véletlen elszakította a telekomos optikai kábelt. Persze forrasztani bárki tud ugye?
Francokat, a "toldáshoz" 40 méternyi optikai kábelt kellett kicserélniük a telekomosoknak és az utolsó 5-5 métert a végeken speckó szerszámmal kell beforrasztani, különben olyan késéseket tapasztaltak volna a lakók hogy szíjat hasítanak a hátunkból.
Természetes volt hogy a 2 órás telekom szakszerű javítást a Mi cégünk fizette ki 120k+áfa.Nem a társasház fizeti, hanem az a kivitelező aki felelősen kitelepült.
-
pigmeus
tag
Van ajánlott debreceni vagy ezen a környéken ajánlott klímás? Sajnos nincs szigetelés még, illetve sok az ablak és főleg dél és délnyugati a tájolás. Fűtésre is szeretném használni amennyire lehet. A folyosón van a lépcső az emeletre. Eddig két klímás az 5 illetve kettő a 3,5et ajánlotta
Illetve a plafonnak van a középen álmennyezet a világításnak, belmagasság olyan 280 kb. -
feka007
veterán
Erre gondolsz? Akkor ez ajánlott típus?
Amúgy meddig érdemes elintézni a klímabeszerzést, illetve beszerelést? Gondolom májusban már kezdődik a roham, amj felveri az árakat. Április még ok?
@rigel: Hát egy pár fokot azért biztos, hogy elmegy oda a hűvösebb levegő, mert az azért szétterül előbb-utóbb. Ha mondjuk csak 27 van a konyhában 30 helyett, miközben a nappaliban 23, már az is jobb.
-
PROTRON
addikt
Laikusként szerintem is van még ott némi tánc a jégen.
Most én is rákattintottam egy webshopnál, 2 m-ig szereléssel együtt 465k, tudom más időket élünk, de azért másfél évvel ez előtt ha csak visszaböfögött egyet az ember, 5%-ot kapásból engedtek...tehát inlább 441 mindenféle "korábbi vásárlót kényeztető kedvezmény nélkül".Akkor a kollégánál a +3 méter szerelésért 200k-t elkérnek?
Én először erre a furcsaságra felhívnám a figyelmet finoman megkérdezve, hogy "nem történt elütés ajánlat készítés közben?" vagy nem kerültek bele olyan tételek amik nem is tartoznak ide?
Aztán ha azt írják "nem nincs benne xtra, ez ennyi és kész"
Akkor tudja a kollega hogy valójában nem akarják vállalni a munkát és ez 150k felárba kerül hogy még is elvállalják.
Hogy miért, azt innen nem tudjuk, lehet annyi időt igényel a tényleges munka, ami alatt 2 klímát is felraknának és a kieső időt áraztatják be vele... -
Vesa
veterán
Köszi a választ!
Közben megnéztem, konkrétan erről a klímáról van szó (ASYG07KMCC).Az lesz, akkor kérek még máshonnan is ajánlatot. Csak előbb meg akartam kérdezni itt, hogy ne citáljak ide feleslegesen más cégeket is. De így akkor úgy látom, van értelme.
-
maszibmw
tag
Szia !
Nagyon szépen köszönöm a kedvességed, szívesen fogadnám a képeket.
A mailem: maszibmw kukac gmail.com
Voltam bent a Daikin szalonban a váci úton, nem engedték meg, hogy kinyissunk egy kültérit, de azt mondták, mivel új a rendszer, egy fillérembe sem kerülhet, vegyem fel a kapcsolatot a telepítő céggel, és megoldják garanciában. A srác is azt mondta, hogy síkban kellene futnia a lapátnak.Köszönöm előre is a képeket,
Maszi
-
TeeJay
félisten
Tegnap üzemeltem be egy FTXF35D-t anyum nővérének
Hát gyerekek konkrétan hallani sem lehet hogy megy. 4méter cső és olyan kussban van hogy meg merem kockáztatni hogy az FTXF35A klímám hangosabb tőle picit.
FTXF35C a másik klímám amit szerdán röffentettem be múlt héten, de annak sincs hangja és baromi halk. Másik D végűt Siófoki nyaralóba nyomtunk de annak sincs hangja.
Továbbra is érdekel mi ez a zajosság urban legend téma -
feco70
senior tag
Nálam is ez a helyzet, mindig mondják nem jó fűteni a sensira, a háromból az egyik nekem is az. Évek óta fűtök vele egy 20 m2 szobát, ment már -15 fok ban is, persze nem olyan mint a 12ltca. De egyszer nem fagyott még le, meg nem is fog, az anyósomnál is megy évek óta, ő is csak azzal fűt. Ha nem lenne jó már rég lecseréltem volna
-
cipofuzo87
tag
"Egy 3 emeletes ház padlásán lenne a kültéri és az elsőn van a lakásotok?"
Igen, kb 15m hosszú lesz a klímacső. Még nem voltam a padláson sajna.."Biztos nem tenném ai íróasztalom fölé a beltérit, ha egész nap ott dolgozom."
Igen, ebből még lehet baj. Szerencsére nagy a belmagasság (3.6m), és ha felfelé állítom a légterelőt, akkor pont át fogja fújni felettem a levegőt (ami persze lesüllyed majd..).A nagyobb teljesítményűre 250-500eFt körül gondoltam. A magasabb ár nekem a csendesség miatt érné meg jobban.
-
-
Gubu0101
veterán
Eléggé főleg,hogy a rézcsőnek szigeteléssel ~5000 Ft/m ára van (1/2")
Mondjuk a fővároson nem is lepődök meg,mi lehúzást megy ott néha.
Jó pár éve,gy pesti volt barátnőm mamájának 2 ablakot (műanyag) 1 milláért akartak kicserélni cakk-pakk.Gondolom azért,mert "jó környéken" lakott,gellért hegy lábánál -
DithenS
senior tag
Egy kalap szar amúgy. Hangos, kültéri pláne marha hangos. Fűtésre ótvar hatékonyságú, állandóan bekapcsolt cekászos kartel és csepptálca fűtés nulla fok alatt… Csupa jó dolog…
a bugyuta vezérlést meg se említem, ami inkább egy régi on-off klímát idéz. Nagy a huzathatása is. Klímások meg olyanok amilyenek, sajnos meg kell tanulni, h nem szabad bennük bízni, mint ahogy az autókereskedőben sem bízol. Saját maguknak köszönhetik. Itt a fórumon van pár jó klímás viszont, ők nem fognak átverni. Az egyik windy. Írj rá, mert ő még tényleg roppant korrekt ember.U.I:. kínai klímákat kerüld szerintem.
Még egy utóirat: Nem cdl-nek akartam válaszolni, hanem Pardise-nek. -
zacci
aktív tag
Koszi a vallaszt! Van esely arra, hogy valamenyi hideg kijon az eloszobaba ? A 35C nem tulzas ? Marmint negativ ertelemben lehet gond ekkora tulmeretezessel ? A minimum teljesitmenye a 2.5kW-os klimanak is pont ugyan annyi, mint a 3.5Kw-os valtozatnak. 1.3kW.
Aludni is fogunk mellette es azt terveztem ilyenkor az ejszakai modra kapcsolom. Ott pont nincs kulonbseg a ket teljesitmeny valtozat kozott. Csak a max. modban hangosabb picit a 3.5kW-os, de ha mar folyamatosan maxon megy, akkor mar ugyis minden mind1, mert odakint akkor mar vilageges van -
rmihaly
tag
Szia!
Gree és klónjainál mindegy hol a betáp. Valami új szabályozás miatt adják a kültérire, de maga a gépnek teljesen mindegy.
Annyi, hogyha bentről viszed kifelé, akkor 4x1,5mm2-es (és nagyobb) bekötő vezeték kell, ha meg csak a kültériből viszed befelé, elég lehet a 4x0,5-ös is.
Persze gépje válogatja, így előtte meg kell nézni, hogy tényleg nem változott e valami. -
TeeJay
félisten
Mennyire akar vele fűteni? Átmeneti időszakban vagy egész télen?
Ezt azért pontosítsátok le vele mert nagyon nem mindegy
Fűteni tud az alap gép meg a ComfortX is de ha komoly fűtés kell akkor Amber Royal.
Bár akkor már Midea Oasis Plus vagy ami egyezik vele a Fisher Nordic jobb választás.
Öcsémék telepítik, és egyik figurának volt már egy Amber Royal, mellé lett másik szobába egy Fisher Nordic és utóbbi sokkal halkabb, jobban leszabályoz és komfortosabb is. -
TeeJay
félisten
Azért beltéri hangerőben és és föld a különbség...
Öcsém magának meg fateromnak 3,5kW ComfortX-et rakott, nekem FTXF 3,5kW Sensira van.
Mind a kültéri mind a beltéri Daikin klímánál halkabb
A beltéri éjszakai módban konkrétan egyik legcsendesebb a Daikin míg a ComfortX-en nem tudsz olyan opciót nyomni hogy aludni tudj melletteComfortX annyi hogy fűtésben jobb de ugye a hangja ott is meglesz
Szóval aki csak hűteni akar annak nem kérdés hogy Sensira -
TeeJay
félisten
Nem jobb hanem még könyebb a kültéri ha jól láttam.
R32 hűtőközeg 3,5kW példányban maradt 0,55kg
FTXF35A 3,5kW nekem még 0,7kg R32-vel jött
FTXF35C 3,5kW már 0,55kg és 28kg a kültéri ha jól emlékszemHozzáteszem a C-nek a könyve is azt írja hogy 10méterig nem kell rátölteni tehát szimpláne a hűtőközeg csökkentés nem befolyásolja a csőhossz mennyiséget rátöltés nélkül
-
Jenne
őstag
Szia!
Nálam is hasonló volt a helyzet. A haldokló 13 éves régi Midea klímánkat cseréltetjük most szombaton. Rejtetten van elvezetve a csövezés, azaz a beltéri egységtől kezdve a szobában végig a szekrénysor mögött megy el a kábelcsatorna ki az erkélyre, nem is látni semmit. Ezért gondoltam, hogy talán nem kellene bontani/kiszedni a régi csövezést és megfelelne a régebbi csövezés. Átmérő mértek azonosak az új klíma csöveivel és nálam is még az R410-es gázzal van töltve a régi klíma. Négy klímás adott ajánlatot, ebből három új csövezést vállalt csak, mondván - és talán igazuk is lehet -, hogy a telepítésre hogy vállaljanak úgy teljes garanciát, ha a régi csövezéssel telepítik az új klímát? Csak egy klímás mondta (jó nevű országos cég egyébként), hogy maradhat a régi csövezés, de azt az új klíma telepítése előtt ki kell mosniuk/takarítaniuk. Valami ipari technológiáról beszélt, majd utána kiszárítani nitrogénes (?) gázzal. (remélem jól mondom, mert nem értek ehhez) Na ennek viszont van plusz költsége, 35 ezer + ÁFA!!!
Ez a klímás cég adta egyébként messze a legmagasabb ár ajánlatot is a négy közül, 86 ezerrel többet (plusz még ehhez a cső áttisztítása) ugyan arra a klímára és csövezés hosszra (9,5 méter) mint akik most szombaton reggel jönnek telepíteni.
Pénteken délután kezdhetjük kipakolni a szekrényeket hogy el tudjuk majd húzni a kábelcsatorna hozzáféréshez. Lesz nagy felfordulás az már biztos. -
canniball
nagyúr
Szeptember-október környékén már kitárgyaltuk itt, többen próbáltak segíteni, mindent kipróbáltam az új alkalmazástól a beta programba történő jelentkezésig, de sehogy sem működött. Tudom: mindenkinél jó, de nekem akkor sem volt hajlandó kiszámítható működést produkálni, úgyhogy végül elengedtem a gyári megoldásokat és megléptem az amúgy is tervezett HA projektet, azzal azóta is stabilan elérem őket. E öröm e bódottá.
-
waveson
tag
Azta. De akkor ez nem a klíma típusától függ, hanem hogy "hollax". Nekem Nyugati környékén 5. emeleten a ház tetején van, 0 fok volt, nappaliban voltam úgy 5 órája, tuti nem olvasztott 1x sem, kimentem megnézni és "fém tiszta" volt.
Tegnap reggel sikerült a Comforáról lőnöm egy videót ahol valami már egyértelműen volt rajta, feldobom youtube-ra. No de, lehet Sensirája válogatja, elvileg az FTXF35C eléggé "új", biztos sokmindent javítottak rajta, mert nemigen tudok rá panaszolni semmit sem.
A Comforának a kültéri hangja viszont valamennyire bejön a lakásba, én hallom, feleségem nem. Only fan üzemmódban eltűnik a hang ugyanis...Nem zavaró, meg nagyon halk, tvzés közben már nem hallani egyáltalán, de érdekes, mivel kb 7m-es a csövezés..
-
vizimento
senior tag
Ház födszinti részére. Kb 60nm, és egybe konyha+nappali.
Melyik gépek lennének csendesek és takarékosak?
(Egy 3.5kw Samsung better van már itt, de nemigazán jó helyre lett szereltetve, zavar a szél amit csinál, és majdnem maxon megy, mégse fűti be az egész teret. Ezért szeretnék nagyobbat, és ez már olyan helyre kerülne, ahol nem fúj oda , ahol huzamosabb ideig ülünk pl.)#51561 Al Brandy:
Pont a bejárati ajtó fölé menne. Nem jól, de azért szigetelt a ház (tégla+8cm hungarocel).
Én az eddigi klímát folyamatos fel-le és jobbra-balra légtereléssel használtam, az újat is így szeretném majd, hogy egyenletesebb legyen a hőmérséklet mindenhol. -
t.kristof
senior tag
Panasonicot nem találtam. Daikinról régebben is olvastam, hogy jó. Amit linkeltél ( Daikin Sensira 2.5kw FTXF25A+RXF25A) elég lehet-e teljesítményben? Vissza olvasva itt a fórumon a Daikin comfora (FTXP25L+RXP25L) került szóba a comfort x-szel szemben....Kérdés, hogy mi lenne a jobb döntés?
1.: Daikin Sensira 2.5kw FTXF25A+RXF25A 229.500 Ft
2.: Daikin Sensira 3.5kw FTXF35A+RXF35A 251.500 Ft
3.: Daikin Comfora 2,5 KW FTXP25L+RXP25 330.900 FtÉrtelemszerűen nem adnék ki +100 ezret a 3.-ért, ha az első is vígan tudja amit szeretnék, és az is halkabb, jobb hatásfokú mint a comfort x.
-
falabu88
aktív tag
-
waveson
tag
Igen mondjuk más lehet videón látni, mint élőben. Lehet hogy én sem vettem észre, viszont a Comfora egész nap tolja a meleget, ebben a pillanatban is ontja. És mivel közben nem tud olvasztani, ezért tuti nem csinálja. Egész nap amikor a nappaliban vagyunk, nem olvaszt tutira, és még egy kis hó/jégcsíkot sem láttam egyik klímámon sem. Lehet azért mert elég magason, a tetőn van, és valamiért kevés itt a pára? Más klímánál sikerült már valami minimális jegesedést csinálni, de itthon nem, feltoltam 30 fokra a Comforát, 3 fok volt kinn, és semmi nem jelent meg rajta?!
Felfedeztem a kültéri oldalán 8-10 cseppnyi vizet, mindössze.
Egyik helyen ahol kb 20db 50kW teljesítményű VRF-el fűtenek most, néha van rajtuk némi jég, de csak lamellák és csövek felső egynegyedénél. Alul soha nem volt még. -
rígel
őstag
Szerintem nem annyira irreális.
Nyilván aki jelenleg szaldóban van, az marad, csak az új szerződésekre vonatkozik a másik elszámolás. Aztán hogy a jelenlegi szaldósok meddig maradhatnak, az egy másik kérdés. Szerződés módosításig, az biztos. Ami a te oldaladról egy nagyobb inverterre cseréléssel valósulhat meg. Ez lenne a legjobb forgatókönyv, mert nem rondítana bele a megtérülésbe. De hallottunk már olyat hogy egy szolgáltató egyoldalúan szerződést módosít.
Hogy ezt jogosan megteheti-e, vagy sem, az már másik történet. Ebben az országban sajnos ma minden elképzelhető. És annak az ellenkezője is. -
F.N.
tag
Nem ilyen egyszerű a dolog.
Mindenki kapaszkodik abba az Eurovent által megadott értékekbe,
pedig az csak egy sarokpont, bizonyos hőmérsékleti értékeken,
egy valahova leszabályzott teljesítményen.
Egy 40 m2-es nappaliban és egy 16 m2-es szobában ugyanolyan
hőmérsékleti értékek mellett is másképp működik ugyanaz a gép.
Míg az előbbi helyen átmeneti időben is ( legyen mondjuk +5 fok )
jobban pörögne ugyanaz a klíma, és kijönne 3,6-os COP,
valószínűleg a szobában leszabályozna 1 kW körüli értékre, és
akár 4,5 COP-al is fűtene.
Van benne egy kompresszor, aminek a szívóoldali nyomása mind két
esetben kb 8bar(abs) érték lenne, de a nyomóoldal a nappaliban
olyan 30bar(abs) értéken lenne, míg a szobai vígan el lesz 23bar(abs)
értéken. Magyarul a nappaliban levőnek, a nagyobb hőigény miatt
több hűtőközeget, és nagyobb nyomáson kell benyomni a beltéribe,
hogy meglegyen a célhőmérséklet, ami sokkal rosszabb COP-t eredményez.
Feltételeztem, hogy mind két helység egyforma szigeteléssel bír.
Az Eurovent értékek, az egy laboratóriumi körülmények között
mért értékek, nem azt fogja hozni 2 különböző méretű helységben,
de 2 különböző szigeteltségű, de egyforma helységben sem.
Ráadásul ezek a paraméterek változtatásával sokat szór a COP.
De mégis mindenki azt nézi, pedig a lakás szigeteltségét kellene
előtérbe helyezni, és egy picit inkább túlméretezni a klímát,
illetve több kisebb klímával fűteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Windows 11
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Augusztusi hardverszuflé
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen videókártyát?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i7-10GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HP EliteBook 830 G5 16GB 512GB 13.3" FHD IPS
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest