Aktív témák
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2402 üzenetére
Hát, old_artist kollégának már volt szerencséje egy olyan példányhoz, amely 75Hz-en ment natív felbontásban, ráadásul DVI-n egy GTX280-on.
Csak arra tudok gondolni, hogy elképzelhető, hogy ki tudja használni a dual-link kapcsolatot. A monitoron egyébként egész új, GIG 058 firmware volt.
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2394 üzenetére
A vsync-et kényszerítetted a CCC-ben? A vsync_on.jpg képen látod, hogy mit kell tenni ennek érdekében.
Egyébként a monitor OSD-je is a 75, 85, 100 Hz frissítési frekit írja?
mzsolt: Nekem semmit nem befolyásol, és sztem ez csak azt állítja, hogy kiírja-e az aktuális módot a moncsi.
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2388 üzenetére
A desktopon egy ablak mozgatásánál is látszik, hogy receg, ugrándozik, nem folytonosan mozog.
De sokkal nyilvánvalóbb észrevételezéséhez írtam egy toolt. Ha egy üres oszlop vándorol a képen, akkor minden 5. képkockát kidobja a moncsi, ha minden oszlop egyforma fényerőn vibrál, akkor stimmel a dolog. Fontos! Használatához a vsync-et engedélyezni kell!
(A tool annyit csinál, hogy az 5 oszlopba rendezett négyzetekből mindig pontosan 1 oszlop van megvilágítva egy képkockán, képkockánt pedig vált a következő oszlopra, tehát rendre a 123451235... oszlopok világosak. Ha minden 5. képkockát kidobja a moncsi, akkor 1 oszlop sosem lesz megvilágítva, így nem fog látszódni.)
-
-
Détépés
csendes tag
válasz
bigdigit #2358 üzenetére
Szia!
Ugyan azzal a kártyával produkálja a jelenséget XP-be és vistába?
Milyen VGA kártyát használsz?
Nekem ezt a vistába csinálja, XP-vel nem próbáltam. Monitor főkapcsolóval (hátsó) sem jön vissza készenlétiből, de ha egyébként megy a monitor és a DVI csatit kihúzom működés közben és visszadugom, működik a monitor. -
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2252 üzenetére
Valamit nagyon félreértesz: én PC-ről és monitorról beszélek, ahol a gép oldalán is az a frissítési frekvencia, mint a monitoron, így a médialejátszó program dönti el, hogy melyik 1/60 (vagy 1/75) mp-ben mi legyen... így 75Hz-en hogy a csudába alkalmazhatna ugyanolyan pulldown-t, mint 60Hz-en?
Tény, hogy a legjobb a real 24Hz lenne, de ennek többszörösei is nagyon jók, sokkal inkább zavaró, ha nem egyenletes a képkockák tartási ideje.
Teljesen látható, szívesen megmutatom a különbséget a két egymás melletti monitoron, az egyik 60Hz, a másik 75Hz
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2250 üzenetére
Játék: A hardver nem lehet probléma, ugyanis a 150-250 fps megvan. Ill. akkor is látom a különbséget, ha ugyanazokkal a beállításokkal (felbontás+egyebek) próbálom, mint a régi monitoron.
Film: Épp ezt próbálom mondani... hogy a HP 2475W-n legalábbis DVI/HDMI interfészen (DisplayPorton lehet, hogy jó, de ez nem tudtam még kipróbálni) értelmetlen a 75Hz, mert úgyis csak kidobja minden 5. képkockát, a 60Hz-nél meg 3:2 pulldown van. A régi monitorom viszont (931BF) tudta hardveresen a 75Hz-et, ahhoz hasonlítottam, és annál beszéltem 3:3:3:3:3:3:3:3:3:4 pulldownról.
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2240 üzenetére
Na, megpróbálok válaszolni mindenre.
Input lag: Ennek megítélése nagyon szubjektív. Én egy Samsung 931BF-hez mértem, ahhoz képest 15-32 ms a késleltetés. Filmnézésre, irodai munkára ez a legtöbb embernek teljesen rendben van, egyesek ezt még játék alatt sem veszik észre. Engem 2D-ben is zavar, nehezemre esik pontosan pozícionálni az egérrel, zavar, hogy a begépelt karakterek késve jelennek meg, etc... Játékra _számomra_ teljességgel használhatatlan a monitor. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, én csak leírtam a különvéleményem, hogy szerintem milyen, azért, hogy látszódjon, hogy nem mindenkinek nagyon jó ez a nagyon jó input lag. Ettől még tény marad, hogy az emberek viszonylag nagy hányada meg van vele elégedve, de igenes, vannak olyanok, főleg játékosok, akiknek ez sok, akik ezt igenis érzik, és akiket ez igenis zavar. Saját tapasztalatomból kiindulva tehát azt mondom, hogy ez a HP 2475W lövöldözős játékra csak igen-igen "néhai játékos (casual gamer)" szinten alkalmas, és aki azt mondja, hogy jó erre a célra, az igenis néhai játékos, tehát véleményét ebből a szempontból így tessék értékelni.
Ennek megfelelően rendkívül furcsának tartom, mindfreak, hogy nem érzed a laggot, 8 év játék alatt felteszem eljutottál olyan szintre, hogy egész jól tolod. Biztos vagyok benne, hogy ezen a szinten nemcsak engem, hanem téged is zavar minden hátráltató technikai tényező, mint pl. az egér késleltetése, az alacsony refresh rate, az input lag. Ezek szerint te immunis vagy a lagra, ugyanis szerintem az általad linkelt videón is irtózatos input lag látszódik. Folytonos mozgásnál nem figyelhető meg annyira jól, de amikor behozza a távcsövet, nagyon látszódik a késés. Talán kevésbé sasszeműek is jól látják ezen a laggot.
Ezen kívül egy kis érvelés, hogy miért is zavaró a 15-32 ms input lag. CoD4 multiplayerben ha valakivel összefutsz a sarkon, átlagosan 100ms, legjobb esetben 150ms (hálózati laggot nem számítva) időd van a cselekvésre, ellenben már egy átlagos játékos is lelő. Ebből "megeszik" mondjuk 5ms-et az egér késleltetése. Az egérmozgás mondjuk 250 fps esetén 4 ms múlva érvényesül a következő kirenderelt képkockán, ami kikapcsolt vsync-et feltételezve átlagosan 1/60Hz / 2 = 8 ms múlva jut a monitorra. Ekkor a moncsi elkezdi feldolgozni a képet, átlagosan késik az input lag miatt 25 ms-et, és ezután kezdenek átállni a pixelek átlag 5ms alatt az új képnek megfelelő színekre. Ez összesen 47 ms. Kicsit másként fogalmazva, a kézmozdulatod eredménye 47 ms múlva ér vissza a szemedig, ilyen késéssel érkezik a visszacsatolás a mozdulat jóságáról vagy épp nemjóságáról. Tehát egy találkozásnál két, legfeljebb 3 lépés áll rendelkezésedre, hogy az egeret a megfelelő pozícióba húzd.
75Hz-et, és 0 ms input laggot feltételezve a visszacsatolás késleltetése 20 ms, azaz kb 5-7 lépésben (iterációban) végezheted el a ráfordulást. Tehát ha lépésenként a hiba felére csökken, akkor körülbelül 10-20-szor pontosabban tudsz célozni, legalábbis elméletben. Ha beleszámoljuk az egér mozgatásánák maximális pontosságát, akkor ez az érték nyilván kevesebb, de akkor is látszik a lényeg.
60Hz vs. 75Hz: Ez játékoknál 2 ms késleltetéscsökkenést jelent csupán, ami nem tűnik túl soknak, de a folytonosságérzetet hihetetlen mértékben megnöveli ez a +25%, ennek köszönhetően az ember agya jobban tud extrapolálni, így pl. jobban el tudsz találni mozgó célpontot.
Filmeknél a két frissítés közt a különbség ég és föld. Feltéve, hogy a leggyakoribb, 24 képkocka/mp-es filmről van szó, 60 Hz frissítési frekvencia esetén 2:3 pulldown történik, ráadásul nem is interlaced módon, ami valamivel kisimítaná a dolgokat. Ez azt jelenti, hogy a filmnek egy képkockáját (ebből 24 van mp-enként) a monitor 2 kép (vagy ha úgy tetszik, frissítés) erejéig mutatja, a következő képkockát pedig 3 frissítés erejéig. Tehát minden második képkocka 50%-al (!) több ideig látszik a képernyőn, tehát ha a filmben lassú mozgást mutatnak, a mozgás sebességét az agyad másodpercenként 24-szer váltakozva hol v-nek, hol 1.5*v-nek érzékeli, ami engem legalábbis nagyon idegesít.
Ellenben 75Hz esetén ilyen 3:3:3:3:3:3:3:3:4 körüli pulldown van, az a legtöbb filmkocka 3 frissítésig látszódik, és csak néha látszódik egy-egy 4 frissítésig. Tehát csak 33% a difi, ráadásul sokkal ritkábban is jelentkezik, a lassú mozgások jóval folytonosabbak.
A 60Hz szaggató hatását pedig a HP 2475W-nél kihangsúlyozza, hogy nagyon agresszív az RTA (overdrive) benne, így még az elmosás sem segít a folyamatos mozgás érzetét kelteni.
Szerk: Én egyébként ezekkel a 'kockázatokkal' a vásárlás előtt tisztában voltam, játszani nem is terveztem rajta, arra megtartottam melette a 19''-es TN paneles moncsit. Csak kipróbáltam rajta a játékot, és láttam, hogy nem az igazi, ezért is kérdőjeleztem meg, hogy valaki ezzel demózza a monitort.
A filmekkel kapcsolatban okozott egyelőre némileg csalódást a monitor. HDMI-n elvileg sávszélesség tekintetében átfér az 1920x1200x75 Hz, gyakorlatban viszont nem sikerült megvalósítani, 60Hz-en pedig, mint leírtam, számomra kín akármit is nézni. Még a DisplayPort-ban bízok, de olyan kimenettel rendelkező VGA kártyát pedig egyelőre 1 hét keresés után sem találtam. Baljós képet fest, hogy kisebb felbontásban a DVI-n is lehet magasabb frekit beállítani (75..85Hz), de ekkor a monitor a többlet-frameeket egyszerűen kidobta, tehát csak rosszabb lett, mint 60 Hz.
Ha DisplayPort-on se működik, akkor nem tudok igazán mit tenni, ugyanis ez a monitor volt az egyetlen 24''-os, amely esetében egyáltalán az elvi valószínűsége nem volt 0 a 19x12x75Hz-nek. (A többinél a DisplayPort hiánya miatt ez már elvileg is lehetetlen. A 2408WFP-nél van még DisplayPort, de annak meg óriási az input laggja.)
-
clayman
aktív tag
válasz
bigdigit #2183 üzenetére
Hát nem is használom kisebb felbontásban, csak kipróbáltam vele
.
Az Eizo 24p módja teljesen felesleges lenne, ha bírna a monitor normálisan 75 Hz-et. Ez 24 fps kb. háromszorosa, a legtöbb képkocka 3 frame erejéig lesz, kb. mp-enként 1 lesz 33%-kal több ideig, 4 frame-ig, ezt már én se veszem észre.
De 60Hz-en egyik képkocka 2, másik 3 frameig van a képen, ez elég zavaró, kiegészítve azzal, hogy a moncsinak nagyon aggresszív az RTA-ja, így még a bemosás sem segít eltüntetni ezt az egyenetlenséget.
-
prompt
tag
válasz
bigdigit #2041 üzenetére
Igen.. Én is ezt játszottam és hiába tök jó, hogy nem kell elhoznod, hanem kérhetsz másikat, ha utána megint 1-2 heteket kell várnod, hogy megint kipróbálhasd és semmivel sem nő az esélye, hogy akkor jó lesz (a nagy számok törvényét leszámítva). Főleg kellemes ez, ha addig nincs normális monitorod..
Hát még ha fizetned kell a pixelhiba tesztért..
A végén már ott tartasz, hogy érdemesebb lett volna Eizo-t venni.. Amúgy Te hol veszed bigdigit?
-
mimi_bacsi
tag
válasz
bigdigit #2028 üzenetére
Mert old_artist hozzászólása engem meggyőzött, idézem: "kipróbáltam egy ismerősöm HD 4850 DisplayPort-os VGA-jával és DisplayPort-os kábellel, és hát hogy is mondjam ... a DisplayPort-tal "simább", vagy úgy is nevezhetném, hogy "tisztább" lett a kép (viszont érezhető volt a nagyobb kontraszt, ami más kalibrálást is eredményezhet), és a gyorsulás szemmel látható volt, mivel a DisplayPort-on való működtetés egy adott idő alatti gyorsabb adatátvitelt is eredményez, sőt a 75Hz-en is vígan működésre bírtam!"
Ez nekem eléggé meggyőző, szeretném, ha az új monitorom is hasonlóan működne...!
-
Icewind
aktív tag
válasz
bigdigit #1993 üzenetére
Ha van rá pénzed
A legolcsóbb bolti forgalomban lévő nem TN paneles amit már érdemes lehet megvenni, a S2431WH [link] 209ért...
Vagy még jobb lehet egy HD2441W [link] persze még drágábban...
Amire még kíváncsi lennék, az egy EV2411W ami mostanában jelenik/jelent meg, és ugyan TN paneles, de LED-es, ami egy eizo elektronikával párosítva nem lehet rossz...Megkéne kérdezni Hexaa-t Ő most mennyiért tudja ezeket beszerezni..
-
Icewind
aktív tag
válasz
bigdigit #1957 üzenetére
...és 8ms gtg... ezek az overdriveos moncsik között szvsz nem látható az a pár ms különbség ha nem vagy igazi hardcore gamer.. a tesztek szerint nincs utánhúzás (legalábbis különösebben nem nagyobb mint a többinél..) Engem nem hiszem hogy zavarna, csak keveset játszom, és amúgy sem hiszem hogy látnám..
-
old_artist
addikt
válasz
bigdigit #1895 üzenetére
Üdv!
Hát, ezért jó a pixel hibára tesztelt helyen megvenni, mert nem otthon szembesülsz a valósággal!
Igen, a HP is elismerte, hogy rossz széria jött ki, de ezért érdemes viszonteladótól vásárolni, aki nem ad a "kezeid" közé pixel hibásat - mint tapasztalhattad!
Nem hiába linkelem a Hexaa-t, mert ebben nagyon korrekt egy kereskedő, ahol biztonsággal vásárolhatsz, és helyetted intézi a "tortúrát"! -
szacsee
nagyúr
válasz
bigdigit #1831 üzenetére
16:9-es arányú monitort keress, ilyen jelen állás szerint 3 féle van a piacon.
Benq 22", Dell 22 és 23" mindegyik TN paneles. Azt nem tudni mit hoz a jövő, lehet 2009-re már lesznek az általad említett panellel szereltek is. Ha meg tudod oldani klón módban váltásokat TV-Monitor között 1920x1080 és 1920x1200 közt, akkor egy jobb 24-essel jobban járnál..Érdekel engem is ez a téma, mivel hasonlóban gondolkodom, ha jutottál valamire, írd meg légyszíves. (TV-Monitor klónozásra gondolok)..
-
old_artist
addikt
válasz
bigdigit #1828 üzenetére
Üdv!
Amit én mértem, az 21-26ms közötti intervallumban mozgott, de a teszt eredmények is hasonlókat mutatnak.
Egyébként ez a HP már H-IPS panellal szerelt, ami már egy fejlettebb technikai és technológiával párosul!
-
old_artist
addikt
válasz
bigdigit #1824 üzenetére
Üdv!
Tudtommal 1920x1080-as felbontású IPS monitor jelenleg nincs a piacon 24"-osban, talán 1920x1200-asban keresgess, s találsz is egy kiválót, pl. HP LP2475W-t még elfogadható áron!
... de hátha valaki még hozzá tud tenni egy IPS-t a HP-hez, - jöhet!
-
mindfreak
őstag
válasz
bigdigit #1804 üzenetére
Kezdetnek érdemes lenne magadnak olvasgatnod, mert a vélemények erősen megoszlanak a témában, és tökéletes monitor nincs, Neked kell tudnod eldöntened mely szempontok a fontosabbak. Könnyítésképpen, hogy mely monitorokat nézegesd:
Samsung 245T
HP LP2465
HP LP2475w
BenQ FP241W
LG L245WP-BN
Dell 2408WFP
Eizo S2431W
Eizo HD2442W
NEC 2470WNX
NEC 2490WUXi
ViewSonic VX2435wmEsetleg kicsivel nagyobb, de még szintén jó monitorok: LG W2600HP, Dell 2709WFP.
Ez persze nem fedi az összes nem-TN paneles monitorok listáját, de én anno ezeken futottam át mire sikerült döntenem.
Amiről én tudok input lag tekintetben a BenQ FP241W és a HP LP2475w nagyon jó eredménnyel rendelkeznek. Ez sokaknak fontos szempont.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest