- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6403 üzenetére
De nem fogja kikerülni a NAT-olást?
Valami ilyesmin gondolkoztam (lent), ez működhet?
/ip firewall address-list
add address=cloud.mikrotik.com list=cloud
add address=cloud2.mikrotik.com list=cloud/ip firewall mangle
add action=mark-connection chain=prerouting dst-address-list=cloud new-connection-mark=to-pppoe passthrough=yes/ip route
add distance=2 gateway=pppoe-out1 routing-mark=to-pppoe -
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6399 üzenetére
Azt szeretném, hogy azzal az ip-vel menjen a cloudba, ami a pppoe kapcsolathoz tartozik. Viszont azt nem értem, hogy ezt hogyan oldaná meg a source nat, amikor a mikrotik közvetlenül a neten lóg, és csak a klienseknek nat-ol, de saját magának nem, hiszen ott van közvetlenül a netkapcsolata ?
-
törölt tag
válasz
bambano #6328 üzenetére
Én CRS-328-at használok a POE miatt. Nagyban függ a konfigtól. Ha nem használsz olyat ami miatt a HW Offload nem engedélyzhető akkor wire speed-et tud, plusz 4x10Gbit/sec az SFP+ portokon, nem tapasztalok semmilyen eltérést az előtte használt Cisco-hoz képest. ROS-t futtatok rajta.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6321 üzenetére
Még valami, ha már autós hasonlatot hozunk fel: javítottam már autót fórumbeli segítség, és néhány youtube videó áttanulmányozása alapján. És az ottani fórumozók nem küldtek el sem autóvillamossági, sem autószerelő tanfolyamra. Viszont kaptam hasznos tippeket, hogy mire figyeljek, hogyan ellenőrizhetem, hogy az-e a hiba amiről a tippet kaptam, és hogyan fogjak hozzá. Konkrétan: ford focus műszerfal elektronikai hibájának sikeres javítása.
Ennek a fórumnak is hasonlóan kellene működnie. Ha valaki nem akar, vagy nem tud segíteni lépjen tovább. Továbbá azt gondoltam, hogy más is fel tudja mérni, hogy egy n*10eFt értékű router beállításának a kedvéért senki nem fog több mint 76000Ft-ot kifizetni egy tanfolyamért! Ha pedig ez így van, és feltételezem, hogy ennek a felmérésére megvan itt mindenkinek a kellő intelligenciája, akkor miről is szól a tanfolyam erőltetése?? Jó esetben csak arról, hogy leoltja a kérdezőt (amit ha mindenkpppen szükségesnek vél akkor is max egy mondatban kellene elintézni, vagy inkább semmit sem írni), a rossz esetet meg nem vesézném ki itt. Továbbá szomorú, hogy ilyesmiről egyáltalán vitázni kell itt .
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #6307 üzenetére
Csak pár gondolat:
- Ennyire frusztrálnak az alapszintű felhasználók? Akkor válts munkahelyet és ne itt bosszankodj.
- Írták itt, hogy a szakértelmet meg kell fizetni. Ez így van, de ez sajnos hungeráj, inkább megbízzák a vérpistit, oldja meg. Azért én remélem, hogy idővel néhány vérpisti kikupálódik és okul a hibáiból és még akár jó szakember is lehet. Szerintem a fórumon pont őket kellene felkarolni, ha hagyják.
Azt meg hogy hogyan lehet ezt a jóleszazolcsón folyamatot itthon megállítani/megfordítani, az nagyon jó kérdés.
- Ajánlották itt a Mikrotik saját fórumát. Hááát, az se jobb, egyszerű kérdésekre se válaszolnak mostanában.
A másik, hogy sajnos az angoltudás is a béka ülepe alatt. Én se vagyok jó angolos, de levelezés szakmai dolgokról megy nekem. Csak mikor azt kérdezi a HR-es, hogy mi az életcélom, arra még magyarul is nehéz válaszolni, azt meg, hogy p.n@ és pénz, nem mondhatom:[link] -
törölt tag
válasz
bambano #6307 üzenetére
mint ahogy az is irreális, ami jelen esetben ….
Egy pici sarkítás érzek ebben, itt már egy bekonfigurált, működő hálózatról volt szó, és annak egy apró része, amiben picit megkavarodott, illetve kissé esetlenül fogalmazott meg a kérdező. De bumm, emberek vagyunk, hibázunk, te is, én is, mindenki. De ettől még nem lenne szabad ….egyébként pedig mit gondolsz arról, aki vállalati szintű felhasználásra alap tudás nélkül konfigurál routert?
Én azt gondolom, hogy az a vezető, aki erre a munkára felkérte, nem alkalmas vezetői feladatok elvégzésére.
Másfelől nem lep meg. Láttunk már Portást aki AP-kat indít újra, és a Porta szolgálatot teljesítő eszközön futott a kontroller. Vagy éppen a porta szolgálatnak bejárása van a gépterembe, rack helységbe. Szóval, engem már annyira nem lep meg.teljesen jogos volt a leoltás, aki elemi szinten sincs tisztában az ip routinggal, az előbb azt tanulja meg alkalmasabb forrásból,.... Igen van igazság tartalma annak amit mondasz, de mint a te is példaként leírtad, bizony vannak érdekes esetek, helyzetek. Még mindig nem igazán értem, miért keveritek a történetet. A kérdező személyes lakossági felhasználásra használ, vállalati szintű eszközt. Ennek az eszköznek ami már történetesen működő állapotba van, aktív része a hálózatnak. Egy relatív apró kis gondja lett, egy esetlegesen elavult dokumentáció miatt, vagy éppen emberi figyelmetlenség miatt. Jelen esetben teljesen mindegy, hiszen, anyagi kárt, másnak hálózat kiesést nem generált a probléma. Ez is arra mutat rá, hogy az a sok sok online dokumentáció ami felelhető mekkora káoszt tud okozni. És nem kell csodálkozni, ha vak vezet világtalant effekt megtörténik. Ezzel nem tudsz mit kezdeni, vagy segítesz neki, és akkor jó fej vagy. Vagy elengeded, mert nincs hozzá türelmed, azzal sincs semmi probléma. Az általad felhozott gordom ramsay, meg megérdemelne egy le agyalást, mert egyszerűen gusztustalan az a stílus, kommunikációs forma amit képvisel. És ennek semmi köze nincs semmilyen szakmai tudás/tapasztalathoz.
szerk: ezt még megfejelném a saját személyes tragédiámmal: engem, mint isp
Képlékeny a téma, ISP VS Előfizetők. Az ISP-nél, vagy éppen az ISP képviselő szerelők, informatikusok is megérnek egy vesézést, mint szakmai rátermettség, mint rugalmasság. stb... Nagyon ingoványos téma. -
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6299 üzenetére
Ehhez csak annyi tennék hozzá, hogy ez egy fórum, nem kötelező semmi. Ha nem szimpatikus a kérdés, a kérdező stílusa, vagy nincs időd segíteni (ne vedd magadra, általánosságban akarok fogalmazni) akkor nyugodtan tovább lehet görgetni, és csak az érdekes dolgokat elolvasni. Szerintem maximum egyetlen mondatot ér meg, hogy felhívjam a kérdező figyelmét rá: Figyelj csak, az előző oldalon pont erről volt szó! Ha ennél több kell akkor vagy segítek (már ha tudok), vagy szó nélkül továbblépek.
Én pl. azért segítek ha tudok, mert még emlékszem, hogy volt amikor nekem is jól jött a segítség. Aztán ha itt sikerül megoldani egy problémát, esetleg abból is tanulok valamit, aminek máskor esetleg hasznát veszem.
Pl. szerintem irreális egy otthoni, vagy akár egy céges, de alkalmi szintű felhasználótól tanfolyam elvégzését elvárni, persze "leoltásnak" elmegy, de azt meg minek. Autodidakta módon tanultam bele a mikrotik lelkivilágába, és most már viszonylag jól hozzá tudok szólni, de nem tartom magam profinak. Nekem pl. az elektronika (erős és gyengeáram) is szakterületem, és egy elektro fórumban aztán tudnak néha olyan bődületes hülyeségeket kérdezni, amire néha lehetetlen jó választ adni. Olyankor max. szólok, hogy hívj szakembert, mert a munkadíj amit meg akarsz spórolni, az nem ér meg egy áramütést. De egy router esetében nincs ilyen, ha nem sikerül akkor lehet resetelni, és újra nekiállni -
törölt tag
válasz
bambano #6299 üzenetére
Teljesen megértem azokat az embereket, akik napi szinten próbálnak tájékozatlanabb embertásain segíteni, mindez sok esetben, már már, inkább lehet "kínlódásnak" mondani. De a service desk, help desk feladatok sajnos ilyenek. És a gyakorlatban, itt a fórumon is erről van szó. Service desk, Help-Desk feladatok. És most tekintsünk el attól, hogy mindez ingyen. Igen, ez tevékenység kör igencsak próbára tudja tenni az ember ingerküszöbét, türelmét. Ezt teljes mértékeben el fogadom, és megértem. De....
Mivel különböző típusú emberek vannak jelen, egyszerűen kénytelen vagy szinte napi szinten szélmalom harcot folytatni, ha segíteni szeretnél rajta. Vagy, egyszerűen figyelmen kívül hagyod a problémáját. De a minősítés, degradálás sose volt jó irány. Mert az mindig csak feszültséget generál.Azt mondod nem csinálod meg helyette, ezt is megértem, és el fogadom. És egyet is értek ezzel a nézőponttal.
De mint fentebb is írtam, ez nem mai probléma. Sajnos ez a tendencia elég régóta megvan. És csak akkor jössz ki jól, ha vagy lemész az ő szintjére, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyod. Másképp nem megy. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #6284 üzenetére
Sejtem már, mire akarsz kilyukadni, a routeros tudja mely interface-hez mely DNS server tartozik, és a DNS cache adott interface-n csak az azon kapott DNS server címére küldi a kérést külön szabály nélkül? Én inkább biztosra mentem, és csak a direct adott uplinkhez kötött szolgáltatás kiesésébôl meg a naplóból látszik, ha baj van.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6225 üzenetére
Zárlatos kondenzátort ellenállásként mérni nem tévedés, hanem az ellenállásmérőt használjuk a zárlat tesztelésére, ill. keresésére. De aki kellő tapasztalattal rendelkezik az egy ellenállásmérő segítségével meg tudja saccolni a kapacitást. Ugyanis mérés közben feltöltődik a kondenzátor, és eközben az ellenállásmérő fokozatosan egyre nagyobb értéket mutat. Abból, hogy mennyire gyorsan csordul túl a kijelzett érték, saccolható a kapacitás. A jobb kapacitás mérő műszerek pedig a kapacitás mellett a veszteségi ellenállást is megmérik. Tehát kondi mérésekor megjelenik egy kapacitás érték pl. µF-ban, és egy ellenállás érték is Ω-ban. Újat mondtam?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6175 üzenetére
Azért előtte megpróbálnék a wifire csatlakozni, és a wifi oldalról konfigurálni. Ha csak az ethernet port a rossz, vagy a konfiigban van anomália (pl. eth port letiltva, vagy valamilyen hibás tűzfalszabály) és külön nem tiltotta le, hogy a wifi oldalról is lehessen konfigurálni akkor onnan is be lehet lépni az eszközbe.
A boot sorrendet úgy kell átállítani hogy az ethernet legyen az elsődleges, és a flash a másodlagos (ha eth-ról nem bootol). Amúgy a netinstall szokott menni switch-en keresztül is, én mindenképpen megpróbálnám a "mászás" előtt a fentieket.
-
bacus
őstag
válasz
bambano #6090 üzenetére
Lehet csak szeretne egyet kirándulni a routeréhez...
ha már jó messze van.
A dhcp kliens kikapcsolását kellett volna csak megcsinálni. Az egy interfacen van, mármint a kliens, az ip menü dhcp client alatt látnod kell. Nálad történetesen azon a fizikai interfacen, ahol a pppoe is van. A pppoe fix ip címre rakását, hát ezt nagyon elbaltáztad, még akkor is, ha most működik, persze tudnod kellene, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a pppoe-nak, miért használják a szolgáltatók ezt. Az egyik pont az lenne, hogy névhez és jelszóhoz köthetően osztanak ip címet, szóval ide nagyon nem kéne fix ip-t beégetni.
-
kovyhun
tag
válasz
bambano #6076 üzenetére
Köszönöm, beállítottam a fix IP-t az este. (Most éppen a jó külső IP-m volt a WAN porton)
Érdekes módon mikor a 192.168.0.x volt a WAN port, akkor is tudtam csatlakozni rá a fix külső IP-mmel.
Egyéb gondok miatt turkáltam távolról benne, akkor vettem csak észre hogy itt meg mi van... -
törölt tag
válasz
bambano #5987 üzenetére
A helyzet nem ennyire egyszerű. A RADAR kb 1°-os nyílásszögű nagy nyereségű antennával dolgozik impulzus üzemben. Ezt az impulzust érzékeli a router és elkezdi nem használni a frekit. Sajnos vannak eszközök pl. az Iphon 6 ami egy véletlen/hiba folytán RADAR-nak tűnik a routereknek bár elvileg ezt a hibát már javították.
Ez a nagy érzékenységű irányított antenna ilyenkor 200km-ről is veszi a kisugárzott jeledet és esőnek detektálja, ma már könnye(bbe)n ki lehet szűrni mert tipikus a mintázata egy vonalban látszik a radarképen.
2016-ban volt, hogy folyamatosan 30 napig nem ment a MET radarja a zavarások miatt. Az EU-n belül elkezdték komolyan kivizsgálni ezeket az ügyeket pont amiatt, hogy ezek a MET adatok rendkívül fontosak egy csomó területnek.
Ebbe bekavar, hogy sajnos Military RADAR-ok is vannak, utasszállítókon is vannak RADAR-ok.....
Nem könnyű :-(
A 48-as csatorna alatt nincs RADAR de ott csak Indoor felhasználás van "elvileg"
Ezt a Video-t érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=ZbrbRUAfpac
-
válasz
bambano #5966 üzenetére
Nem tul kecsegteto az ara, ha mar a wifi nelkuli is ennyi.
Gonrolkodtam multkoraban, hogy kivaltom az rb450+hAP ac-t egy wifis verziora, de a wifi resze is "visszalepes" egy hAP AC-hoz kepest, es sok kulfoldi oldalon a switch reszet is szapultak.
Szoval egyelore marad minden a regibe.
Viszont azt jo latni, hogy most mar van alternativaja boven az RB1100-nak, de meg sok esetben mindig nagyon le vannak maradva teljesitmeny teren az Ubiquti-hez kepest hw-be. -
janos666
nagyúr
válasz
bambano #5908 üzenetére
Nem is akartam, míg nem jött a válasz, hogy ez a baj.
Ha akarja törölheti topikgazda/moderátor.Viszont a WDS már nem működik Atheros-os Mikrotik és Atheros-os OpenWRT közt (ezt ROS L4-es AP-vel is kipróbáltam). Szóval majd kereshetek oda valami használt L4-es Mikrotik AP-t. (Elkezdtem beállítani az OWRT-n WALN->WLAN NAT-ot, de 10-20 perc után felhúztam magam rajta, hogy valamiért nem sikerült.)
-
Sly\'s
csendes tag
válasz
bambano #5892 üzenetére
Sacc. 10-14 éve még érdemesebb volt PC-t használni mert megfizethetőbb volt és sokkal nagyobb teljesítményt adott...
Arról nem beszélve, hogy "sokan" akkor ismerkedtek vele, és hát az akkori letöltött verziókat tesztelgették...
Nekem az első MikroTik-em még egy intel P3 1100 MHz-es Tualatin gépen 128MB RAM-al, 2 DB Realtek 8139 10/100Mbps -s kártyával ketyegett...
Anno kétféle megoldással futottam össze, az első volt az EisFair a másik pedig a MikroTik...
Utóbbi hamar a szívembe lopta magát a kis "csicsás" küllemével, és a visszajelzéssel, hogy éppen mi is történik a hálózaton, és mennyi az annyi amivel kommunikálunk, igen és a sávszélesség korlát, ami anno igen jól jött a 64Kbit/384Kbit ADSL-en...
Megvan az értelme a gépen futtatott MikroTik-nek is, de én ezt én nem fogom tudni elmagyarázni, hogy miért...
"Sok" szolgáltató használt, vagy használ még gépen MT-t okkal...
Esetleg dobd fel a régi fórumomon(már nem az enyém) a kérdést, ha még él, és hajlandó válaszolni valaki. (M.M.H.C.)
-
brickm
őstag
válasz
bambano #5879 üzenetére
Szia, én is ezt csinálom, csak
21,22,23,443,445,8080,40080,40022 portokat, illetve egy listára felmegy az összes, meg mellé portonként is cisnál egy listát
tehát van external ports list meg external port:21, external port:22 stb.Ment 400napot leállás nélkül az RB750 és nem volt gondja soha. Volt benne vagy 5ezer cím.
Érdemes a kigyüjtött címeket exportálni, hogy meglegyen és másik ROS-en is hazsnálni lehessen.
Illetve én már csak a magyar címlistákról engedek befelé kapcsolatokat, kivétel amit én kezdeményezek, így lecsökkent az egy óra alatt 200an akarnak betámadni lista napi 5-10-re
-
Fooler89
őstag
válasz
bambano #5862 üzenetére
Igen, 100mbites a portja, ami tényleg kevés lesz.
Egy 120/20-as kábelnetet (koax) natolna. Forgalomra később ránézek. Elsősorban arra gondoltam, hogy a g-s szabvány lecserélése nagyban növelné a sebességét és valószínűsítem a forgalmat is, mivel többet használná mindenki, pl én is.
Meg hát nagyobb hatótáva is van a n vagy az AC szabványnak.
Hol találok ilyen AP-kat?
A pfsenset csak azért szeretném mert akkor egy átjárója lenne az egész hálozatnak.
Ami akkor kapna egy failover pfsenset. -
brickm
őstag
válasz
bambano #5774 üzenetére
Teljesen igazad van, holnap megrajzolom, megnézem a távoli win7es PC tartományát.
Egyébként az jutott eszembe, hogy régen /32-es tartományt használtam a VPN-nek, mert elég volt annyi cím.
Lehet valahol egy config részben benne maradt a /32 a /24 helyett, csak a telefon nem foglalkozott vele a windows PC-k meg igen ... Bár vannak kétégeim ezzel kapcsolatban, mert a második tutorial ctrl C ctrl V és az sem ment. -
brickm
őstag
válasz
bambano #5764 üzenetére
Lehetséges, hogy a routing infóval van a gond.
Az én értelmezésemben ez a sor azt csinálja, hogy a 192.168.88.0/24 es címtartományba beroutolja a 192.168.90.1-et (?) Igazából ez a sor azután került be, hogy az alma teló sem látta a 88as tartomány eszközeit(de ebben már nem vagyok teljesen biztos.)
Ha kiveszem azt a sort, akkor se jó a kapcsolat windows alól.Egyébként gondolom az alma kliens kihagyja a neki nem megfelelő sorokat, azért működik, ugyanis a logjában nincs error.
Míg a windows kliensében van:
[link] -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
bambano #5687 üzenetére
Megtaláltam a kis rohadékot, ide fészkelte be magát:
Ha a logban nem tapasztalok semmi furát, akkor bízhatok benne, hogy sikerült kiirtani?
A flash is teljesen üres:
Nem ártana tudni hogyan jutott be, hogy legközelebb ne forduljon elő, de erre gondolom keresztet vethetek logok nélkül. (a régi szoftver sérülékenységének kihasználására tippelek)
-
Core2duo6600
veterán
válasz
bambano #5687 üzenetére
Minden bizonnyal erre gondoltál :
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manualetinstall
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Core2duo6600
veterán
válasz
bambano #5364 üzenetére
Jahh, hogy te az optikát akarod közvetlen a mikibe belevezetni ?
Az nem biztos, hogy menni fog.
Mivel a modemet beregisztrálták a központba, és csak utána éledt fel rajta a net.
A szerelők a bekötést követően az ÜF számot felhivva egy halom kódot adtak meg, és csak ezután gyuldt ki a zöld lámpa a modemen. -
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #5357 üzenetére
A 3011-ről azt olvastam, hogy fasttrack-al elviszi a gigás internetet, de anélkül határeset... Nem csak az AHx4-nél sokkal gyengébb, de az AHx2-nél is. De ez nem saját tapasztalat. A 9 magos meg kicsit ágyúval verébre lövés kategória - de ha ez van, akkor ez van
Legszívesebben AHx4-et használnék én is, de az nekem kicsit drága.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
bambano #5357 üzenetére
Én a RB1100AHx4 -t használom.
Könnyedén viszi, fastrack nélkül.
Megspékelve még egy második vonal, és 2 alhálózat kezelésével is.
A szolgáltató eszköze bridge módban van.
Hogy a 3011 elég-e passz.
De egy próbát megérhet.
Ahogy látom, a 3011 es nek 2 magos cpu ja van a 1100 AHx4 esnek, meg 4 , frekvencia megegyezik. -
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #5282 üzenetére
"De ez látszatmegoldás, nem igazi."
Ha nincs "igazi", de látszólag működik a "látszat", akkor miért ne használjuk és miiért mondjuk azt, hogy nincs semmi megoldás?
Én annyit látok, hogy mikor használom, akkor semmi fennakadást nem lehet tapasztalni racionális körülmények mellett, míg ha kilövöm, akkor nagyon könnyű lerohasztani a sebességet (szándékosság nélkül) és egekbe lőni a késést (úgy, hogy még a webböngészés sebességén is érződik, a videotelefonálás is megsínyli, online játék esélytelen...). -
janos666
nagyúr
válasz
bambano #5275 üzenetére
"azon a ponton, ahol a csomag érkezik, nullához közelítő hatékonyságot lehet elérni."
Ahogy nézegettem az RC changelog-ot, nemsoká a ROS is engedi majd az ingress QoS-t. Bár persze fogalmam sincs milyen formában oldják meg és hogy fog működni a gyakorlatban.
Én évek óta használom a router-ként is üzemelő Linux PC-n ezt a script-et (némi módosítással, pl. felvettem még egy alacsonyabb HTB prioritást és port számok alapján besoroltam oda olyasmiket, mint pl. a torrent forgalom): https://wiki.gentoo.org/wiki/Traffic_shaping
Annyi benne a "trükk", hogy átirányítja a forgalmat egy virtuális eszközre, amitől tükörképként jelenik meg a ki/be irány, így rá lehet húzni kimenő forgalom szabályzási sémát a bejövő forgalomra.Nem tudom miért nem kéne tudni működnie, hisz a feladó oldal lényegében a te tetszőlegesen megszabott limitedet "érzi" ahelyett, amit a szolgáltatód szabott meg az élőfizetésedhez (nyilván míg a te limited kisebb, mint a szolgáltatás valós elérhető sebessége).
A tapasztalatom az, hogy nyilván nem "tökéletes", de messze jobb, mint a "nulla közeli hatékonyság". Nyugodtan lehet pl. futtatni ésszerű számú torrent letöltést anélkül, hogy bármi korlátozás lenne a torrent kliensben és jelentősen megnőne a késés, vagy használhatatlanra zuhanna a magasabbra priorizált forgalom sebessége. Általában legalább a max sebesség harmadát, de inkább a felét megkapja a magasabbra priorizált forgalom még akkor is, ha viszonylag drasztikus dolgok mennek az alacsonyabb prioritású portokon (olyan, ami shaping nélkül úgy le tudná lohasztani a netet, hogy a kliens gépeken sorról sorra tölt be minden kép a weboldalakon, mint ha betárcsázós modemről jönne a net).
Volt már egyszer, hogy kernel frissítés után eltűnt az IFB (régen két ilyen eszköz volt az alapértelmezés, ha be van forgatva a modul, most nulla, külön paraméterrel kell kérni egyet is), így véletlenül kipróbáltam, hogy milyen mikor elveszem a shaping-et. Hamar elkezdtem turkálni a dolgokat és meglett a hiba.
Na persze a dual-WAN load-balance az megint más, sohasem próbáltam, nem is szeretném. De sokszor olvastam már tőled a traffic shaping / QoS kérdésben a fenti is idézett kijelentést (és most láttam, hogy a Mikrotik sem ért vele egyet, mert jön a feature).
-
brickm
őstag
válasz
bambano #5259 üzenetére
Na egy ilyen kijelentést olvastam már, pont ezért kérdeztem rá.
Csak akkor azt hiszem valaki az rb2011-el kapcsolatban panaszkodott. Talán...Ennek mi az oka? Gyenge a hardver?
Mert akkor nem is szórakozok sfp-s modulossal, megelégszek a 100\100al aztán a franc ugy egye meg. Legalább marad lóvé sörre -
brickm
őstag
válasz
bambano #5255 üzenetére
Köszönöm!
Az általad említett debreceni boltban is ugyan az a helyzet, mint ahol én kérdeztem, 5-6 ezres felár a wireless-hez képest. Úgyhogy lerendelem tőlük.Egyébként RouterBOARD 951G-2HnD -t néztem ki itthonra. Az Rb750-et váltaná fel, annyi lenne a lényeg, hogy ugye a wifi beépített legyen, és lehetőleg tényleg bírja a giganetet. Ilyen szempontból jó választás, vagy vegyek inkább
RouterBOARD 951G-2HnD -t az SFP miatt. Egyelőre 100\100as Digi netem van, de nem kizárt, hogy váltok gigára és akkor már úgy venném, hogy ne kelljen megint cserélni.
Vagy esetleg valami mást....? -
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
bambano #5095 üzenetére
Nyilván valahol ezen ismeretek (hiánya) miatt nem igazán sikerült kellően jó QOS-t beállítanom. De amire gondolok: van egy normál otthoni hálózat, pc-kkel és egy szerverrel, mind a LAN-on lóg. A "befelé" irány számomra, ha mondjuk a pc-re letöltök valamit az internetről. A kifelé irány pedig, mondjuk a szerveren futó TVHeadend-en keresztül TV nézés a világ másik végéről.
Vagy épp ott van a torrent, ami kifelé és befelé is mozgat adatokat.
De mindegy, mióta felemelték 1 gigára a sebességet a Diginél, azóta kikapcsoltam a QOS-t és bekapcsoltam a Fasttrack-et. Így még mindig gyorsabb :-) -
brickm
őstag
válasz
bambano #5082 üzenetére
Köszönöm, még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban,hogy ezt a tűzfal szabályt én szimplán chain: forward-on láttam aktívnak példákban, semmi interface deklaráció.
Ez így megfelelő szűrés, vagy érdemes lenne meghatározni neki az interface-t is?erre gondolok:
E helyett:
9 ;;; Drop to bogon list
chain=forward action=drop dst-address-list=BogonsEzt alkalmazni:
19 chain=forward action=drop src-address-list=Bogons
in-interface=pppoe-out1_DIGI log=no log-prefix=""
20 chain=forward action=drop dst-address-list=Bogons
out-interface=pppoe-out1_DIGI log=no log-prefix="" -
tlecso
csendes tag
válasz
bambano #5009 üzenetére
Sajnos így sem megy, át konfigoltam a WAN-t az 5-ös portra, a MAC címét átírtam a régi routerére, de a státuszban csak a searching... megy, nem kap IP címet. Ha visszaállítom az eredeti MAC címét és rákötöm a TP-Link egyik lábára, azonnal kap a TP-Linktől IP címet és megy az internet is, természetesen dupla NAT-tal
-
válasz
bambano #4994 üzenetére
Bizony
Most egy kicsit kivárok, hátha lesz róla egy két kézzelfogható teszt, illetve elérhető lesz itthon rubiéknál, és akkor akár még teszt nélkül is hozok 1-et belőle, mert ha ez is tudná a gigát, akkor a tököm se venne 1100Ahx4-et majdnem 2x ennyiért
De ha az x2 elbírt a gigával, illetve a 750GR3 akkor ennek röhögve kell a 4 mag miatt.
Jó látni, hogy végre mikortikék is észbe kaptak, hogy manapság az egy magos vackok túl sok mindenre nem jók.szerk:
Ahogy látom itt-ott már feltűnt a kínálatban.
[link] -
törölt tag
válasz
bambano #4958 üzenetére
A kérdező egy mANTBox 15s-re váltott a soho router 5GHz-e helyett és a kérdéses helyen ahol eddig a routerrel (23dBm/2dBi) nagyjaból 4-6MB/s átvitelt mért, ott most összehasonlító mérés mellett (23dBm/15dBi) 12-15MB/s az átvitel. Szóval a fizikai elmélet érvényesül. AP oldalon a jobb antenna nagyobb sugárzási teljesítményt ad és a gyengébb kliens-t is jobban érzékeli
-
asdf_
veterán
válasz
bambano #4953 üzenetére
egy olyan mikrotik eszköz, amivel 5 gigán átlövök 8-10 kilométert,
Annak nagyonnyereseges iranyitott antenna van mindket oldalan, igy itt aligha relevans.
A rendes antenna nemcsak az adási paramétereket javítja, hanem a vételiket is.
Egyetlen problema, hogy abbol az iranybol, amiben nyereseges az antenna, abbol az iranybol _mindent_ erosit, nem csak azt az egyetlen klienst, amit venni akarnal, tehat a puszta kozepen, ahol nincs mas AP es nincs mas kliens/eszkoz, zavar, ez tok jol mukodik (sot, a 150 meternel akar boven jobban), de mondjuk a Moszkva ter kellos kozepen gyanusan folosleges lenne ilyesmivel probalkozni.
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4953 üzenetére
igen, sztem nem fog menni. Egy fás, bokros környezet jól be tud tenni.
Itt nem két mikrotik kommunikál egymással, hanem mondjuk 80 eszköz (mondjuk, mert nem tudom mennyi) akar kommunikálni azzal az egy AP-val. Ráadásnak egy AP, egy freki, egyik kliens közel másik távol.De hát ki lehet próbálni, aztán eldől, miért kéne ezt itt elméletben lesakkozni?
"az ap-n rendes antennát használsz, akkor az ap szemszögéből nézve a vétel is javulni fog"
ez részben igaz, DE ha ez ilyen fasza lenne, akkor elég csak az egyik oldalon egy jó eszköz, az mindent megold. (meddig ad el egy mobil telefon wifije? Egy notebooké? Milyen teljesítmény kell, hogy 150m-re az AP érzékeny antennája fogja?) Mondjuk át akarod kiabálni a Balatont, elég az egyik oldalra fasza érzékeny mikrofon és egy bazi nagy hangfal? a másik oldalon elég egy sima ember?Tudom a példa béna egy kicsit...
Ez még mindig az én véleményem. Simán elfogadom, hogy neked nem ez, majd a teszt megmondja, mi a helyes.
-
törölt tag
válasz
bambano #4947 üzenetére
Aha, valószínűleg az airmax okozhatott akkor gondot. Például nem látszódott az SSID bárhogy próbáltam. Nem, nem volt hidden bekapcsolva. Próbáltam több eszközzel kapcsolódni, de nem lehetett. Mindegy most már, nincs nálam az eszköz.
Maradnék a mikrotik-nél. Alkalmas lehet a fentebb említett eszköz arra, hogy egy épület előtti park (füves, ritkán álló fákkal) wifi lefedettségén javítson? A 120 fok pont megfelelő, mondjuk nem tudom mennyire lehet zavaró, hogy falra kerülne felszerelésre. Nagyjából 100-150m sugarú lehet a körív amit használnánk. Tehát a cél nem az hogy csak legyen valami net, az van egy ablakba kirakott routerrel is, hanem az, hogy gyors legyen, mivel a parkban lévők munkára használnák az eszközeiket jó idő esetén.
Sajnos az 5GHZ-es csatornák is foglaltak a környezetből érkező gyenge intenzitású jelekkel, de szerencsére nem abból a 120fokos irányból érkeznek, amerre az antenna nézne.
Természetesen a jelenleg használt router ebben az esetben csak vezetékes útvonalválasztó lenne és egy lan portra rá lenne kötve az ap.
Bacus:
Az ubi leírásából az AP mód infója:
Wireless Mode Specify the Wireless Mode of the device.
The mode depends on the product model and network
topology requirements. airOS 8 supports the following
modes:• Access Point PTP If you have a single device to act
as an access point (AP) in a Point-to-Point (PtP) link,
configure it as Access Point PTP mode. The device
functions as an AP that connects a single client device
(the client device must be in Station PTP mode).• Access Point PTMP AirMax AC If you have a single
device to act as an AP in a Point-to-MultiPoint (PtMP)
link, and if your network contains only airMAX AC
devices, configure it as Access Point PTMP mode. The
device functions as an AP that connects multiple client
devices (client devices must be in Station PTMP mode).• Access Point PTMP AirMax Mixed If you have a
single device to act as an AP in a Point-to-MultiPoint
(PtMP) link, and if your network contains both airMAX
ac and airMAX M Series devices, configure it as Access
Point PTMP mode. The device functions as an AP that
connects multiple client devices (client devices must be
in Station PTMP mode). -
válasz
bambano #4915 üzenetére
Na mind1 egyre jobban hajlok a felé, hogy AHx4 legyen ebből
Már csak ezért is.
Na meg azért, mert eddig ez volt az az eszköz (meg az előde az x2) amire azt írták mindenhol, hogy elboldogul 1G-vel.Alaplap amit eddig kinéztem az egy Fatal1ty Z370 Professional Gaming i7, de most, hogy kijött gondolkodóba estem egy 2. szériás ryzenen is, oda meg egy X470 Taichi Ultimate-t.
-
válasz
bambano #4913 üzenetére
Wirelessnagyker, nettó
SFP+ jelen állapotban nem nagyon kell, mert még otthonra egy darabig nem nagyon van szükség.
De pl a következő alaplapom amit most kinéztem azon már eleve van 10G LAN.
Falba is azért húzok cat6 kábelt (mint mondtam cat6a felesleges rövid távra, ilyen 40-50m-re a cat6 is átvisz 10G-t is akár) mert gondolok a jövőre.
Igazából a fenti routerek közül egyik sem SFP+ így mondhatni tök8 hogy van e rajta vagy sem.
Nem is pörgök ennyire az SFP/SFP+ meglétén vagy hiányán.
Kérdés innentől igazából az, hogy a felsorolt eszközök közül ki melyik összeállítást ajánlaná. -
válasz
bambano #4907 üzenetére
Árban beleférne az x4, de ezen sincs SFP port.
A crs326 vagy css326 már sfp+ portal rendelkezik, viszont ahogy nézem a 3011 még sima sfp.
Elég gyér a választék, és nem is értem miert nem hoztak még ki frissített modelleket akar a 2011 akar a 3011 szeriából, meg hogy miert nem képesek már elhagyni az 1 magos vackokat... -
bacus
őstag
válasz
bambano #4907 üzenetére
Én most már 10+ helyre tettem 3011-t, mindenhol meg vagyok vele elégedve, stabil, nincs kihajtva, van ahol elég sok user használja capsman-ként is funkcionál. Igazi jó soho router. De ez az én véleményem.
A pppoe sokat zabál, 952-es router upc hálózat az 500Mbitet (igaz alap tűzfal konfiggal) nevetve viszi, lehet többet is, de ez a max csomag, ugyanez pppoe-n 300Mbit körül tud.
-
WolfLenny
senior tag
válasz
bambano #4860 üzenetére
Ha pl. az otthoni kis hálózatomra gondolok, akkor érdemes egy VLAN-t csinálni ahova beteszem az összes LAN porot, majd beteszem bridge-be a wlan eszközzel együtt? Így a vezetékes eszközök egymással gyorsabbak lesznek és a bridge által pedig azonos hálózatba lesz a wifi-vel?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #4834 üzenetére
Milyen Cat7?
Elvileg az 5GBps-hez elég a CAT6 is (az meg van a két kábelrendező között), rövidebb távra meg az 5e is talán, vagy rosszul tudom? Nem kellene újrakábelezni, kiszámoltam, hogy valami 120 nettóból (wirelessboltos árak) kijönne 3 sw + 2 rezes modul + 1 DA kábel és nem kellene külsős szakit hívni optikához, aki tuti elkér még annyit, amennyibe a cuccok kerültek és lenne egy erősebb gerinchálózat. Ha a felhasználók nem panaszkodnának, még ennyit se tolnának bele, nem idióták, költségérzékenyek én meg próbálom a legolcsóbban kihozni, amit lehet. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #4832 üzenetére
Na ez az amibe nem fog belemenni a vezetés, ha rajtuk múlna, egy TP-linkről menne az összes kliens Wifi-n át, én meg még sosem végszereltem optikát, nem is tudom, hogy van-e valami könnyen szerelhető technika erre manapság.
Nincs valami "olcsóbb" külső rezes modul SFP+ Direct Attach kábellel, amivel már nem lenne gond a melegedés?
-
Fooler89
őstag
válasz
bambano #4811 üzenetére
Ezzel nekem csak az a gondom a mi esetünkben. Hogy ha áramszünet van, lekapcsol minden gép. Visszajön az áram és a legtöbb gép gyorsabban tölt be mint a DHCP server (hyperv-ben windows server) akkor a kliens egyszerűen nem kap IP-t. Na mármost amíg nem kérem meg a klienst, hogy kérjen már ugyan egy ip címet addig egyszerűen nem érem el.
Ezt azon kívül, hogy a dhcp szerver gyorsabban töltsön be, valahogy meg lehet oldani?
-
válasz
bambano #4811 üzenetére
Vezetek excelt az ip címekről és nevekről. 62 eszköz van ami fixip-s vagy fixen kap dhcp-vel adott címet.
Kicsi a hálózat nem okozna gondot egy váltás. Annyira meg nem bővül hogy váltani kelljen nagyobb ip tartományra.
A dhcp-t is a miki csinálja, ott nem látok olyat hogy dns-be regisztrálja be. De amúgy is kevés lenne mivel a fix ip-s eszközök sem kerülnek be névvel.Más:
Honnan a fenéből szedhetik a gépek az ipv6 címüket névre pingeléskor ha a dhcp nem oszt 6-os címet, még a csomag sincs felrakva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest