- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
#42556672 #6184 üzenetére
Igen, de én mondjuk kelléket is szállítok nyomtatókhoz (de szerintem elég, ha menedzselni kell, már akkor is), így sokkal kényelmesebb, hogy egy kupacban, egymást követő ip címeken vannak azok, igy tudom fejből is, mint valami random fenntartott IP-n, és egyből tudok webconfigon tonerszintet nézni, szervernek is biztos, hogy valami "kerek" IP címe lesz, ha több switch van, azok is biztos egymás utáni IP címet kapnak, stb. Nekem/szerintem egyszerűbb az élet igy
-
asdf_
veterán
Izlesek es pofonok, de miert van egyaltalan dhcp-s cime? En routernak, switch-nek, AP-nak, nyomtatonak, DVR-nek, szervernek DHCP mezon kivuli fix ip-t vagyok hajlando adni csak.
-
asdf_
veterán
Többszöri kiválasztás(ipaddresslocation.org): Írsz egy szkriptet...
- Egy tömbbe össze szeded az országkódokat
- Egy ciklussal és curl-el letöltögeted
- sort, grep, sed, stb. rendezgeted, igazítod
- ciklussal MikroTik-nek emészthetővé varázsolodIgen, de en nem linuxon elek, igy a scriptelgetes nem az en mufajom
Es a fo problemam inkabb az volt, hogy 2-3 forrasbol szarmazo forras osszedontese eseten egyreszt a duplikatumok kiszedese, de fokent az egyszerusites, tehat ami tiz sorban kiad egy /22-t, az ne tiz sor legyen, hanem egy /22. Ehhez ugye meg plane nem ertek
Mail szerver elé miért akarsz MikroTik-et védelem gyanánt?
Mail szerver általában lényegesen erősebb hardvert tartalmaz abban optimálisabb lehet(eddigi tudásom alapján) a védelem kialakítása...Pici egyceges szerver, nem tul nagy forgalommal, probabol mentem eloszor igy, de mivel a mikrotik siman birja, jo lesz ez igy.
Levelezéshez meg inkább spamhause.org listát használj, mert ezt állítólag erre találták ki(tudomásom szerint).
Sajna az sem mindenhato. Jelenleg kb. 1:1 aranyban van azon levelek szama, amik egyaltalan eljutnak a mailszerverre es amik nem, meg nezem, hogy hol lehet "csinositani rajta", hogy ami bejon es egyertelmuen spam, az egyreszt honnan jon, masreszt milyen listan van rajta, es sajnos sokszor futok olyanba, hogy nincs rajta a listan/listakon (vagy pl. USA cimrol jon, de az USA-t nem tilthatom ki egyeb, valid levelek miatt).
-
asdf_
veterán
válasz
Virgi44 #5978 üzenetére
A ket halozat nyilvan nem lehet ugyanabban a tartomanyban, az egyiket at kell rakni mashova.
Kesobbiekre aranyszabalykent: a routerek default dhcp tartomanyat soha nem hasznaljuk semmire, tehat 192.168.0.x, 1.x, 2.x, 88.x, 100.x, 10.0.0.x igy elso blikkre, mert egyszer kelljen egy jol belakott, fix ip-kkel ellatott halozatot osszekotni egy ugyanilyennel es kesz a szopas.(#5964) bambano
egyébként meg postgresql.Ahhoz sajna nem ertek. :/
-
asdf_
veterán
Ket bajom van ezzel az IP forrasorszag szerinti letiltasaval. Az ipaddresslocation.org-os lista valoban bovebbnek tunik, de nincs multiple selection, egyesevel kell letolteni az orszagokhoz tartozo listat, majd manualisan osszefuzni, ez siman horror (mailserver elott hasznalnam, igy az tunik logikusabbnak, hogy amit ki akarok zarni, azt kizarom, amirol nem tudok semmit -nincs a listaban- azt kenyszeruen beengedem, forditva ugye szopo lehet, ha egy adott tartomanyt megkap/megvesz egy orszag, de a listaban nincs benne, es igy kizarodna az eleresbol), a masodik es fo problemam, hogy kene valami tool, amivel ezt a horrorisztikus mennyisegu ip listat egyszerusiteni lehet. Mert ha mondjuk a 111.111.0.0-111.111.63.255-ig reszt /24-es darabokban megkapta 64 orszag kulon, 111.111.64.0-127.255-ig reszt negyedekben negy orszag, a 111.111.128.0-111.111.255.255-ig meg egyben meg egy orszag, es ezek kozul mondjuk nekem mindegyik fent lenne a tiltolistamon, leven a fel vilagot kitiltom a francba, akkor egy 80-100 ezer soros listaban 69 darabban ott van ez a tiltas, de sokkalta ertelmesebb lenne, ha egyetlen sorban lenne tiltva a 111.111.0.0/16 oszt csokolom, es akkor nem 100 ezer folotti soros lenne a lista, hanem mondjuk hasra minimum a negyede.
Szoval fele kiralysagom egy programert, ami 100 ezres nagysagrendu elemet tartalmazo CIDR ip listat eloszor sorbarak, majd egyszerusit -
asdf_
veterán
válasz
Cirbolya_sen #5433 üzenetére
Nalunk koaxos net van otthon (videki csaladi haz), teljes elkepedesemre tulfeszvedos splittert hoztak amikor bekotottek, abba megy a bejovo kabel a padlason es onnan megy tovabb a kabelmodemes meg a tv-s ag. Persze sem ok, sem en nem foldeltem le, igy nem fog megvedeni
-
asdf_
veterán
válasz
bambano #4953 üzenetére
egy olyan mikrotik eszköz, amivel 5 gigán átlövök 8-10 kilométert,
Annak nagyonnyereseges iranyitott antenna van mindket oldalan, igy itt aligha relevans.
A rendes antenna nemcsak az adási paramétereket javítja, hanem a vételiket is.
Egyetlen problema, hogy abbol az iranybol, amiben nyereseges az antenna, abbol az iranybol _mindent_ erosit, nem csak azt az egyetlen klienst, amit venni akarnal, tehat a puszta kozepen, ahol nincs mas AP es nincs mas kliens/eszkoz, zavar, ez tok jol mukodik (sot, a 150 meternel akar boven jobban), de mondjuk a Moszkva ter kellos kozepen gyanusan folosleges lenne ilyesmivel probalkozni.
-
asdf_
veterán
Nem segit a kitores, mert azzal van a gond, hogy egy tanyer az alakja, egy minimalis helyen lapos a csatlakozo utan, utana van egy 5 mm-es resz, ami mar ivben van, aztan egy masfel centis, ami meg inkabb ivben. Es ez a ket iv belog annyit, hogy nem tud egyenes lenni a dugo igy nem lehet bedugni azt.
Ha hajt az ember egy derekszoget a kabelen, akkor lehet nagyjabol egyszeruen bedugni (itt is lathato, hogy a konnyites nem oszt, nem szoroz, nem ott van a gond):
[/L]
-
asdf_
veterán
Ket elso benyomas van rola.
Az egyik, hogy radugtam a ceges belso halora es az ugy ahogy volt, osszefosta magat
.Google dns-re 90% packet loss meg ilyesmik. Isten tudja mit kellett mar allitani rajta (asszem a Bridge/Ports/Stp alatt az auto isolate ele a pipat) es akkor jo lett. Utana frissites, rament a 6.42, na ott ujrakezdte
, ekkor a Bridge/Bridge/Stp alatt a Protocol mode-ot kellett none-ba rakni, mert barmi mas allasban az elozo rumlit tolta. Hazahoztam, az itthoni halon nem csinal semmi rumlit, sem a 6.41.3-ral, amivel jott, sem felfrissitve 6.42-re (tthon nem mikrotik a router, melohelyen igen). Szoval ez lehetett siman valami egyedi szarsag lesz szerintem, majd meg tesztelem mashol.
Viszont, azt az idiota barom allatot, aki tervezte a keszulekhazat, addig utnem, amig meleg. Biztosan belehaltak volna, ha 1-2 centivel nagyobb lett volna a keszulekhaz atmeroje, es akkor marad annyi hely, hogy kenyelmesen bele is lehessen dugni azt a rohadas UTP kabelt, nem pedig imadkozni, hogy amikor szarrahajtva a kabelt a toresgatlonal megprobalod bedugni, akkor nehogy ugy feszitsen, hogy kb. kipattintsd a helyerol/tonkretedd az RJ45 aljzatot. ami benne van.
Igy nez ki, amikor be van dugva, el lehet kepzelni, hogy mennyi szarozas utan, mennyire megtorve lehet beleszenvedni a kabelt. Komolyan torjon le a keze annak a baromnak, aki tervezte... Ha plafonra rakja valaki es falkabelt huz hozza, eszebe ne jusson toresgatlot is felrakni a krimpeles elott a kabelre.
-
asdf_
veterán
válasz
mitévő légy #4868 üzenetére
1000/250-es T-s uveg ala van lerakva ugyfelnel egy ilyen, valami 960/245-ot mertem rajta maxban, igy en azt mondom, birja az natolva is (ez persze csak egy speedtest egyetlen geprol, es nem 20 gep torrentezett mogotte millio szalon).
-
asdf_
veterán
Nagykerboltban meg nincs (ha errol beszelunk: RBD52G-5HacD2HnD-TC)
-
asdf_
veterán
Site to site vpn tunnelt kene csinalnom, ez alapjan probalkozom, de nem megy. phase 1 negotiation failed due to time up hibauzenetem van. Rakeresve, valahol a tuzfalnal akadhat el, de meg nem beszelek elegge Mikrotikul. Mi hianyzik ebbol a leirasbol?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Horgász topik
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- BestBuy topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest