-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
poli27
veterán
Már működik a capsman forward,de ha a 4 es portot amin az ap1 van,hozzácsatolom vagy a switch masterhez, vagy a bridgehez akkor loopback lesz sztem és meghal mindkét wifi ap.Ha nem csatolom sehova, faxán működik, de nem érem el az ap1-et, az rb450 5 ös portján lévő switchbe dugott gépemről. Mit rontok el?
-
bacus
őstag
Nem kell.
Sztem azért capsman, hogy a klienseken semmit ne kelljen állitani (csak egy bridge minden eth porttal, és wireless caps kezeli). Nyilván nem local forward az én olvasatomban..
A capsman fő routeren megjelenő interfészeket hozzáaggatom a bridghez, és ha azon van dhcp (nem csak mikrotik lehet, akkor lesz dhcp a caps interfacen.
(megjegyzem a local forwardnál is ugyan úgy kellene kapjon dhcpt-t)Ha félre értettelek, és saját dhcpt akarsz, akkor csinálsz egy bridget, ahhoz mehet a dhcp, majd ahhoz a bridghez rakod a dhcpt..
A capsok gondolom dinamikus interfészek, ezért közvetlenül nem lehet rá dhcp-t adni, ez sztem logikus.
-
poli27
veterán
senki nem tudja miért nem tudok dhcp szervert adni a capsman interfacehez? valaki help me
hogyan tudom megoldani, hogy az rb450gn futó capsman manager adjon a 2db ap (RBwAP2nD,rb941-2nd)által felcsatlakozott klienseknek ipcímet?vagy ezt magán az apn kell konfigolni, az ap saját magának kér ipcímet faxán.
-
csusza`
senior tag
Szerintem, ha WPA / WPA2 van beállítva, próbáld meg csak WPA vagy csak WPA2 hitelesítést beállítani. Én mobileszközzel vagy tablettel szívtam a múltkor, ami emiatt eldobálta a kapcsolatot. Vagy ROS frissítés. Vagy HP Firmware frissítés.
Én pedig a következőben kérnék egy kis segítséget, nagyon noob vagyok egy CRS 125 beállításában... Van egy RB2011, aminek a bridgére ár lett aggatva egy VLAN. Az összes forgalom kimegy az 1. számú giga ethernet porton, bele egy AlliedTelesis switch-be, ezt nem mi állítottuk be, "örökség", így vettük át. A CRS-t szeretném a helyére. A switch egyik portján kimegy egy kisebb RB260GS-be, ennek az 5. portján ki van végeztetve a VLAN.
Eddig ugyanezt az állapotot úgy sikerült elérnem a CRS-ben, hogy simán egy bridge-t létrehoztam, kapott egy IP-t a bridge és az összes ethernet portot ráaggattam. Mint utána néztem, ez nem túl jó megoldás, mert így gyakorlatilag nem használom ki a switch chip adta lehetőségeket, de legalább a VLAN packetek továbbítva lettek.
Ezek után próbálkoztam a "szakszerű" beállítással, kineveztem az 1. ethernet portot masternek, az összes többit slave-nek, logikusan így nem ment át a VLAN package. Ekkor nekiálltam játszani a VLAN nyújtotta lehetőségekkel, vlan, egress, ingress, hát, az lett a vége a dolgoknak, hogy 90%-ban sikerült kizárnom magam a switch-ből, reset...Csináltatok már hasonlót? Tényleg csak egyetlen porton kéne kiküldeni a VLAN tag nélküli (vagy 0-s?) forgalmat és a VLAN tag 2-es packeteket egyszerre, a forgalmat a 260GS szétszedi.
-
bambano
titán
egyrészt igen, az is számít, hogy a hálózati forgalmat a proci kezeli, másrészt maga a speedtest program futtatása is igényel lóerőt, aminél könnyen a proci határaiba lehet ütközni.
szerk: már ha speedtest alatt nem a konkrét webes tesztelőt értjük, hanem azokat a sávszélesség tesztelő cuccokat, amik a rosban vannak.
-
asimon78
csendes tag
Azért vettem vissza, mert így sem hajtom ki, és talán alacsonyabb frekin kevesebbet fogyaszt/hosszabb életű...
No most kipróbáltam, két gépen futtattam egyszerre a Speedtestet, és 950 megabit volt a letöltés a kettőn együtt.1400 mhz terhelés felment 45-50%igAmúgy egy géppel az 1400 mhz-n 3-4 % volt alacsonyabb a terhelés, és ugyanannyit vitt át,
Mindehhez hozzájön, hogy sim PPTP-n vagyok remote desktoppal a gépeken (mondjuk az nem eszik sokat)
Üdv:
SIM -
Martzi
csendes tag
-
bambano
titán
az ugye megvan, hogy ez LTE. tehát nem wifis, hanem 4g modem van benne. a wifihez semmi köze.
ehelyett hiába tenne be egy wifis routert, csak nézhetné a falata 4g modemet uplinknek használja, nem a net helyi terítésére.
az eredeti kérdéshez: én továbbra is azt forszíroznám, hogy vegye le az mtu-t minden cuccon 1480-ra és a rákötött routeren is állítson mss clampinget, ha tud.
(#2233) DBob: ezt az lte modemet bridge módba ötletet szerintem hanyagolni kellene, mert finoman szólva se állja meg a helyét.
-
ManY
senior tag
-
e00dgy
aktív tag
Hát most ez elég gáz.
Ezek a cuccok komolyabb eszközök, amit vettem is mint bármelyik másik mezei router.
Ennek ellenére mégsem tud olyan alapvető dolgot mint a gigabites internet kihajtása csak mert nincs benne mégsem a megfelelő hardver.270 mbit volt a csúcs ami előtte volt TP-LINK WDR3600 tudta stabilan hozni a 800 at.
Kár érte mivel a tudás amit ezek szolgáltatnak igen hasznos. Erre tehettem vissza a TP-LINK-et.
-
pulykas
csendes tag
Az a baj, hogy nálam a tp-link, linksys, stb rourekkel mindig volt valami gond (netet ledobta, torrent nem ment, wifi ment, de vezetékes hálózat nem, stb.), többet is próbáltam.
Szóval megpróbálnám, villamos szakember vagyok, csak sikerül beállítani, vagy fórumokon, valahol biztos lesz leírás.
Mégis, te melyiket ajánlanád, ami stabil, és kezdőként beállítható?
-
bacus
őstag
a 300-as kapcsolati sebesség csak dual chain N v. AC lehet. Ezt összehasonlítani a G-s routerekkel.. (amik a sok helyen elérhető 10-20Mbites bejövő nethez pedig elegendőek) Persze ahol lehet én is N-es wifit állitok be, lehetőleg dualchainbe, ha már zavarjuk a szomszédot, akkor tegyük azt rendesen
alapon. Viszont mindig leveszem a szabvány szerintire a teljesitményt !
Ha van lehetőség és kell a wifin a nagy sávszél, akkor 5Giga dualchain N. Ha van rálátás (pl szobán belül), akkor ott mindig max kapcsolati sebesség lesz.
én a panelban 50+ általában N-es 2,4-es wifit látok, amik némelyike olyan erővel ad, hogy nagyobb jelet látok, mint a saját routeremé. Nem is tudtam a lakást egy AP-vel lefedni.
5 Gigán egyedül vagyok a tizen x független csatornára viszont. A panelból adódóan két fallal odébb viszont használhatatlan már. -
__Bru__
újonc
Ez előtt egy tplink 1043nd volt a helyén. Arra csatlakozva kábelen jött kb 115Mbit/sec, wifin meg kb 80Mbit/sec.
Azt is próbáltam, hogy a tplink routerre kötöttem rá a Mikrotiket ugyan ezekkel a beállításokkal úgy kábelen átjött 100Mbit/sec a Mikrotikből. Wifin is barátibb volt a tempó.
-
haxy27
aktív tag
nem sok kb 2 kilóméter, de rossz rálátással, ezért kéne az edimaxot le cserélni mert van néha ping veszteség.
ugye az csak 60 miliwatt. na persze egy 18dBi antenna és egy 120cm -es parabola tolja a jelet, mig a tul oldalt egy 18dBi antenna van.Azt sajna nem tudom kiprobálni hogyha a router 1 helyére is egy level 4 mikrotik lenne akkor jó lenne e a dolog.
Ha nagyon nem megy akkor kap egy tplink AP-t az 100mW és elég érzékeny is.
-
haxy27
aktív tag
Na erről lenne szó. És az edimax helyére menne a 411 router bord. És csak anyit állítottam be hogy a lan és a wlan bridgebe lett kapcsolva.
Wlan station modba kapcsolodik a router 1 hez. - - - Ez sajna nem jó nem megy a net holott ip cim kivan osztvaWlan station pseudobridge a router 1 hez --- ez jó van net csak a router 2 csatlakozó androidos eszközök nem kapnak ip címet.
Ha az edimax van bekötve akkor minden jó.
-
brickm
őstag
-
nyunya72
csendes tag
csak ezek a szabályok vannak aktiválva:
[admin@MikiCRS125] /ip firewall filter> print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 D ;;; special dummy rule to show fasttrack counters
chain=forward1 chain=input action=accept protocol=icmp log=no log-prefix=""
2 chain=input action=accept connection-state=established,related log=no
log-prefix=""3 chain=forward action=fasttrack-connection
connection-state=established,related log=no log-prefix=""4 chain=forward action=accept connection-state=established,related log=no
log-prefix=""5 chain=input action=drop log=no log-prefix=""
[admin@MikiCRS125] /ip firewall filter> -
janos666
nagyúr
Pusztán kényelmi okból, mert így szabadon állítgathatom az ap oldalt, a station mindig rátalál. A doksi szerint nincs semmi hátránya, mert nem "hybrid mód", hanem ebben a sorrendben próbál csatlakozni, de ha már megállapodott, akkor mindegy hol állt.
Miért szemeteljek, ha elég a 20MHz?
Jön majd az itthoni SXT mellé még egy (170˙-ot bezárva), amin talán kell is a 40MHz, plusz a telken belül van omni antennás 5GHz AP is, a csatornák száma pedig véges, főleg ha betartom az előírásokat (a házon belüli kütyükkel minimális jelszinten nem zavartatnám magam, de azok nem ilyen rugalmasak, ezzel a megafonnal pedig nem akarok olyan tartományban kiabálni a vakvilágba). -
E.Kaufmann
veterán
Nagyon egyszerűen, veszek két DC tápdugót a megfelelő méretből és két rövid kábellel összekötöm őket. Na most ahova ment a táp az injektorba, oda menne a DC-DC toldó és a toldó másik vége menne a másik Mikrotik eszközbe. Nem több eszközt akarok táplálni egy kábelről, hanem be akarok fogni több kábelt Mikrotikes cuccok táplálására, úgy hogy azok a kábelek nem abba az eszközbe mennek. Elvileg ilyen passzív DC injektor még gigabit esetén is megfordítható (ha jól láttam a rajzokat, trafóval ültetik és veszik le a jelet az érpárokról) , csak azt nem tudom, hogy ezekben a mikrotikes injektorokban nincs-e valami spéci dolog a LED-en kívül.
-
bacus
őstag
Azért az utóbbi időben annyi soho cuccot dobott a piacra mikrotik, tegyük hozzá tudásához mérten nagyon versenyképes áron, hogy én nem tartom elvetemült ötletnek, ha lenne egy duál wifis, duál chaines gigabites soho routere..
Mondjuk lehetne RB 951G-25HnD tipusnévvel illetett (a neve már megvan
) routere, ami a sima 951G-2HnD utódja, annak az árában... (és már be is áraztam
)
-
Petrowiczki
csendes tag
Először is köszi a választ.
Másodszor, ha nem képzem magam soha nem lehetek jó a szakmámban! Ezzel az eszközzel illetve társaival még nem volt dolgom. Most belefutottam és szeretek új dolgokat tanulni főleg ha hasznos tudásra teszek szert. A munkahelyemen is alkalmazunk Mikrotik eszközöket, és a tanfolyam kicsit húzós. Ezért próbálom magam illetve a net segítségével megoldani ill megtanulni mit miért hogyan kell.
Szeretném jól és maximálisan használni az adott eszközt mivel nem volt olcsó de amire nekem kell a későbbiekben arra tökéletes. -
-
KTTech
veterán
A listában én a fastpath-ot láttam csak, nem a fasttracket... mellesleg szólva, ugyanúgy néz ki az enyém (a beállításokban), mint a tied (igaz ez egy 850Gx2), mégis 100Mbit/s-el többet mérek letöltési irányban (fel +50Mbit/s), mint a 6.28-al
(azonos beállítások mellett eddig max. 250Mbit/s/98Mbit/s volt, most 340/188Mbit/s körül megy, bár a Speedtest nem győzi...)
Fasttrackes mérés:
-
Multibit
nagyúr
Nem tudom (egy ideje nem követem a típusválaszték alakulását). Kb. egy éve vettem egy játékroutert, azóta a Mikrotik a szekrényben pihen. Úgy látom itt is előjött a hw NAT-ról való diskurzus. Persze megértem, ha valaki nem akar váltani. Kérdés, mennyire szükséges a "száguldás"?
-
bacus
őstag
A kolléga feljebb ezt irta:
Nem bonyolult beállítani.
ip/firewall/filter rules
Hozzá kell adni ezt:
chain: forward
connection state: established, related
action: fasttrack connectionip/settings
Allow fast pathNem tudom, hogy ez csak elirás, de lehet ezt is engedni kell, különben almás a dolog?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Delta Force (2024)
- Hyundai, Kia topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- TP-Link EAP Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- CORSAIR K55 RGB PRO XT (Kartámasz nélküli) INGYEN FOXPOST
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Philips 32E1N1800LA/00 4K monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest