- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
haxy27
aktív tag
Hát köszönöm a segítséget. A dolog meg oldódott. Tényleg a windows 10 tűzfala volt a ludas. Az SMB fájl megosztást engedélyezni kellett benne. És mindjárt ment is. Sőt az internet is meg oldódott, csak a kliens gépen azaz munkahelyin, SplitTunneling -et kellet enabledre kapcsolni, bár ezt még nem tudom hogy androidon lehet e valahogy megoldani. Gondolom nem. a 7 android alapon tudja hogy saját netet használ de a 9 android már szórakozik. de végül is el bírja az otthoni optikai kábel.
Így most telefonról is médialejátszóval nézhetem filmeket anélkül hogy át kéne töltenem őket. De akár számítógépről is. Igazándiból az zavart meg a dologban hogy a droidon az X-Plore fájl kezelő elérte a gépeket, ami azért érdekes mert az is smb2 használ, bár gyanús volt hogy a vlc player meg nem érte el ami szintén smb2 használ. Ezért nem is gondoltam a tűzfalra. De mindegy ez egy megoldatlan rejtély marad hogy a file kezelő miért érte el a fájlokat.
-
haxy27
aktív tag
Értem mit mondasz, és már azóta látom hogy a gépen a net miért megy át az otthonira.
Gyakorlatilag mikor létrejön a vpn kapcsolat le kapcsolja a lanon a nettemet. De ez végülis nem gond. A gond hogy nem látszik a tuloldalt lévő gépem. igazándiból a fájl megosztás kéne, a megosztott mappákat kéne elérni. Esetleg kamera rendszert. Bár kamerát el tudom érni más módon is mert fix ip címem van és így nyitottam neki portokat. De ami érdekes kamerát is elérem és a megosztott könyvtárakat is az androidos telefonomról, vpnen keresztül. Persze a média lejátszó már nem éri el a gépeken lévő mappákat. A munkahelyi gépem meg semmit sem ér el az otthoni hallóból. De a kapcsolat létrejön.
Megnéztem egy csomó videót, de ott sem állítottak be többet mint én. Na persze ök helyi hálón tesztelték ami otthon jó is tényleg csak mikor kintről akarom elérni akkor nem látok egy gépet sem. olyan 15 éve mentek még ezek a dolgok de azóta már sok mindent el felejtettem, és meg változott. -
haxy27
aktív tag
válasz
unknownerror #10298 üzenetére
az internet jön a lan1 -en, ezen nincs be kapcsolva. de a lan2, lan3 itt vannak a gépek, és ezek bridgen vannak. bridgen be kapcsoltam proxy-arp. de csak telefonnal látom a gépeket és érem is el. De ez is csak akkor ha ugyan abban a tartományban osztom az ipt a telefonnak. Viszont ilyenkor az internet is a vpnen keresztül megy, a telefonra ez mondjuk nem kéne,
-
haxy27
aktív tag
Sziasztok. Valaki el tudná mondani hogy lehet mikrotiken vpnt úgy be állítani hogy lássam a gépeket.
L2TP be van állítva és fel is tudok csatlakozni. mikrotik mögötti gépek 192.168.0.xxx ip címen vannak. Van egy androidos telefon amin saját nett van, és van egy távoli munkahelyi gépem.
Ha telefonnal fel csatlakozom, akkor csak akkor tudok a mikrotik mögötti gépekre csatlakozni ha a pool ban a címeket ugyan abba a tartományba rakom. De Win 10 alatt a munkahelyi gépemmel nem tudok elérni egy gépet sem itthonról. -
haxy27
aktív tag
Ennél azért sokkal érdekesebb a dolog. Valszeg geológiai oka van a dolognak, már nem nagyon emlékszem a pontos okára de köze lehet a talaj mélyén lévő nagy vas tartalomnak és víz készletnek is.
Még régebben a tv csatornékon is interferencia volt, amig nem tértek át a digitálisra sosem volt tiszta kép. -
haxy27
aktív tag
válasz
vjozsef #1716 üzenetére
Ebből az irányból 7 éve megy a nettem, egyébként meg olyan 15 éve én oldom meg magamnak mert egyik szolgáltató sem teszi olyan helyre az antennáját hogy nekem is jó legyen.
Ami a cserét illeti azért kellene, mert kb fél évente vehetek egy új routert ugyan is folyton lehal a wifi rajta.
plusz sok már a 2,4GHz és nem tudok egy szabad csatornát sem már, így elég nagy a zavarás. Ami jól bírja az az edimaxom ő már több mint 15 éves.Persze 5GHz -vel nem tudom milyen lesz, azt tudom 2,4 -en 100mw -tal megy nyáron is és esőben is.
Viszont most teszteltem, és tökéletesen müködik a dolog 2 routerbordal. bridge mód és a másik station bridgemód. Így nem kell nat sem hozzá. A wlant és a lant simán egy hiddal összekötöd aztán mehet a dolog..
-
haxy27
aktív tag
válasz
vjozsef #1706 üzenetére
nem igazán a rálátással van gond mert távcsővel látom az antennát, bár sok fa van ami be lóg a zónába. Ettől függetlenül a sok 2,4 GHz routerek okozzák a problémát ezért kell a nagyobb teljesítmény. És az azért tesztelve volt hogy a 100mW már elegendő, de 5 GHz -re akarok át állni, ott van még szabad sáv.
-
haxy27
aktív tag
Bele olvasgattam a mkrotik wikibe én is. ez előbb is eszembe juthatott volna.
Jól csináltam a dolgot így kell de ott írja is hogy esetemben nem minden eszköz fog működni. Úgylátszik az android nem.
Viszont találtam egy másik le írásat is de majd holnapután tudom tesztelni mert akkor lesz időm, ott nem említenek olyant hogy nem müködik valami, és routolni sem kell elméletileg.Lényege az hogy 2 mikrotik eszköz kell hozzá, az egyik bridge a másik station bridge módban legyen.
mivel van egy SXT-5HnD -em és valamilyen 18dBi RB Sextant 5 Hnd meg egy 23dBi panelom így asztalon is ki tudom próbálni nem kell szerelgetni
-
haxy27
aktív tag
válasz
bambano #1689 üzenetére
Viszont ami érdekes hogy ha lanra rá dugom a nettet akkor a wlant ap módba állítva megy a dolog rendesen.
Csak fordítva nem.
A kérdés az hogy van e megoldás?gabyka
Csak gépről megy a ping és csak ha megy a net a bőngészőböl is. Különben csak belső hálót tudom pingelni.
411 ről egyáltalán nem megy a ping sehol.És igen be tudom állítani, bár már pár éve nem volt rá szükségem. De kezdek újra belejönni.
-
haxy27
aktív tag
nem sok kb 2 kilóméter, de rossz rálátással, ezért kéne az edimaxot le cserélni mert van néha ping veszteség.
ugye az csak 60 miliwatt. na persze egy 18dBi antenna és egy 120cm -es parabola tolja a jelet, mig a tul oldalt egy 18dBi antenna van.Azt sajna nem tudom kiprobálni hogyha a router 1 helyére is egy level 4 mikrotik lenne akkor jó lenne e a dolog.
Ha nagyon nem megy akkor kap egy tplink AP-t az 100mW és elég érzékeny is.
-
haxy27
aktív tag
Hirtelen felindulásbol kiprobáltam az összes beállítást, csak a station pseudobridge müködöképes, azaz itt van internet is a többi esetben csak ip címet kapok de nettezni nem tudok. viszont az androidos eszközök nem kapnak ipt sem, de a windowsos mobil már igen.
Ha rutolok akkor sima station is elég és megy minden. De ezt el kerülném mert a szolgáltató is routol és még ott a tp link is aminek a fix ip cím miatt muszáj.
-
haxy27
aktív tag
Na erről lenne szó. És az edimax helyére menne a 411 router bord. És csak anyit állítottam be hogy a lan és a wlan bridgebe lett kapcsolva.
Wlan station modba kapcsolodik a router 1 hez. - - - Ez sajna nem jó nem megy a net holott ip cim kivan osztvaWlan station pseudobridge a router 1 hez --- ez jó van net csak a router 2 csatlakozó androidos eszközök nem kapnak ip címet.
Ha az edimax van bekötve akkor minden jó.
-
haxy27
aktív tag
Sziasztok.
Találkozott e már valaki ilyen problémával, és hogy lehetne meg oldani?
Szóval adott egy wifis nett, a kliens egy mikrotik routerbord, nincs hozzáférés. Én be raktam utánna egy tp-link routert 741.
Ezzel jön át a szomszéd faluba a net, mert sajna nálam nem lehet fogni másként nettet. Egy edimax ap a kliensem ami bele megy egy 8 portos switch be arra vannak kötve a gépek, és egy tp-link router aminek nincs más szerepe mint a házban lévő wifis eszközöket el látni nettel, switch módban megy.Ez működik is rendessen, de az edimax helyére jobb lenne egy 411 routerbord aminek a wlan és a lan -ját bridge modba állítanám.
És itt kezdődik a probléma hogy ilyenkor sehol sincs nett, de ipcímet minden windowsos eszköz kap.
Ha át állitom a 411 routerbordot infrastruktura pseoduombridge módra (remélem jól írtam!) akkor minden windows eszköz megy rendesen lehet nettezni, de sajna az androidosok nem kapnak ip címet.Tud e erre valaki megoldást?
Ami érdekes még jó volt a 333 -asom adig az kábelen kapta meg a tettet és wifin osztotta szét de szintén bridge módban volt, azon nem voltak ilyen gondok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged