- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petrowiczki #817 üzenetére
"Másodszor, ha nem képzem magam soha nem lehetek jó a szakmámban! Ezzel az eszközzel illetve társaival még nem volt dolgom. Most belefutottam és szeretek új dolgokat tanulni főleg ha hasznos tudásra teszek szert. A munkahelyemen is alkalmazunk Mikrotik eszközöket, és a tanfolyam kicsit húzós. Ezért próbálom magam illetve a net segítségével megoldani ill megtanulni mit miért hogyan kell.
Szeretném jól és maximálisan használni az adott eszközt mivel nem volt olcsó de amire nekem kell a későbbiekben arra tökéletes."A "tanfolyam kicsit húzós", "az adott eszköz nem volt olcsó". Hát pedig ezek még igen csak Low Budget eszközök. Cak nézzél szét más márkák háza táján!
-
bacus
őstag
válasz
Petrowiczki #822 üzenetére
Csak az első a fontos. Még mindig van némi ellentmondás, hogy kaphat a az eth1 porton dhcpn IPt a routeredtől, miközben a kábelmodemtől nem kap.
Lehet nem is sima dhcp kell neked, hanem pppoe?
A franc se akar kérkedni a tudásával, de sokan (nem tudom te ide tartozol -e) minimális hálózati tudás nélkül akarnak rögtön mindent, lehetőleg a fórum tudását felhasználva.
a mikrotik mtcna vizsgára van demo tesztlap a mikrotik.com-n, töltsd ki, ha úgy érzed, hogy legalább érted a kérdéseket, még ha nem is sikerül elsőre "átmenni", akkor segitünk, akár én segitek, de nem tv-vel, mert nem érdekel a géped, adj egy winbox v. ssh hozzárérést a routerhez és megnézem mi a baj.
(egyébként 60% már megfelelt, ezt én személy szerint komolytalannak tartom..., ez nem az elégséges szint kellene legyen, hanem itt kellene kezdődnie az 1-es jegynek, azaz a nulla tudás után ez már az elégtelen szint..)
-
Ablakos
őstag
válasz
Petrowiczki #822 üzenetére
Sajnos abban tévedsz, hogy mindenkinek meg kell tanulni. Vannak szerencsések, akik már magzatként a köldökzsinór helyett, utp kábelen kapták a "életet".
Egyébként egyáltalán nem triviális az eszközöd konfigja. Az RB sorozatok alapból SOHO-ra konfigolt routeros-t adnak. CRS-ben odalökik a 24 portot hardveresen össze switch-elve. Igaz, nem a tanulatlanoknak (már magamra gondolok) készítik ezt a szolgáltatói licenselt dobozt.
A WIKI-n nagyon jó pédák vannak tűzfalkezelésre (is). A tűzfalszabályokat egy az egyben onnan másoltam.
Sértődni nem kifizetődő, minden topicban vannak, akik élvezkednek a tudásuk előnyével. Ha a beszólás mellé hasznosat is tesznek, akkor már jól jártunk.
-
bacus
őstag
válasz
Petrowiczki #819 üzenetére
"és kimaradt 3 lépés a dhcp kliens portra konf a filter és a nat :S"
Melyik az a három? Mert a dhcp kliens beállitása az az egyetlen lépés amitől neked IP cimet kell kapj..
Én is szeretek tanulni, vettem is egy kis egyszerübb Szikorszkij helikoptert, hogy megtanuljak vezetni. A tanfolyam nagyon drága, igy most tanulom én is a megfelelő fórumban, hogy kell. Már be tudtam ülni, kis robogót is vezettem már, szerintem menni fog ez.
Ja a régi melóhelyemen használnak ma is egy csomó helikoptert, nem újdonság, hogy lehet repülni.Ma kaptam egy tippet, hogy rakjak bele benzint, ezt ha hazamegyek pótlom, aztán lehet integetni majd..
-
válasz
Petrowiczki #813 üzenetére
"Elvileg minden jó de nem kap IP-t a modemtől ha a régi routerem rá kötöm a mikrotik eth1 portjára azonnal kap IP-t."
Úgy érzem két külön dologról beszélsz.
1. Nem kap IP-t a modemtől --> Nem fut a DHCP kliens megadott portra, amin összekötötted a modemet és a routert
2. Régi router kap IP-t az Mikrotik eth1 portjáról --> DHCP szerver fut az eth1 porton, ami ossza neked az IP-ket megadott poolból.Ha a kettőt összekombinálom ahogy leírtad, akkor DHCP-n keresztül IP-t szeretnél osztani a kábelmodemnek, és csodálkozol, hogy nem működik az internet. Ne csodálkozz.
-
poli27
veterán
válasz
Petrowiczki #813 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged