- Felrobbant a Pixel Fold Zack Nelson kezében
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mindenkire rálicitál az új Oppo kameratelefonja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
na mégegyszer: az, hogy beállíts egy kisirodai routert, amiben gyakorlatilag van egy dhcp meg egy nat, az nem bonyolultabb, mint egy mezei tp-linken.
de a mikrotik ennél három nagyságrenddel többet tud. például ha csinálni akarnál egy elosztott wifi hálózatot sebességkorlátozással, radius + eap hitelesítéssel, elszámolással, dinamikus routinggal, meg ami még ehhez kell, az nem fog menni három nap alatt.
tűzfalat is lehet úgy konfigurálni benne, hogy bemásolgatod a netes példákból a szabályokat, oszt jónapot. meg lehet úgy is, hogy előveszed a linux kernel packet flow ábrát, és addig nyomatod, amíg meg nem érted az egészet tokkal-vonóval. ehhez nem árt 5-6 év hálózati tapasztalat a keményebb fajtából.
szóval neked kell tudni, mit akarsz. abban biztos lehetsz, hogy a mikrotik többet tud. és amikor rájössz, hogy mi mindent tud, akkor arra is rájössz, hogy még többet tud.
-
bacus
őstag
A hálózatokhoz való hozzáértésed nem ismert, az sem, hogy konfiguráltál e már iptables-t.
Amennyiben ez a kettő megvan, a mikrotik nagyon könnyen gyorsan, akár napok alatt tanulható.A probléma, hogy én sok -komoly magát rendszergazdának, stb tartó embert ismerek, de alig néhány látja az erdőt a fától.
ha visszaolvasol, én már belinkeltem a mikrotik vizsgaanyag tesztjét. Ha azt meg tudod oldani 70%-osra, akkor a mikrotikkel hamar barátságot kötsz, ha viszont a kérdések egy részét nem érted, a másik részére is csak sejtésed van, akkor ez tényleg hosszú évek lehetnek.
Ha én kíváncsi vagyok valakinek a tudására, az alábbi 3 kérdést szoktam neki feltenni.
Használják e a /31-es hálót, ha igen hol, ha nem miért nem.
Van két ip cím egy switchel összekötve 192.168.0.1/26 és 192.168.0.220/23. Tudják e egymást pingelni?
Hogy kell deklarálni a második gatewayt egy windows számítógépen? -
bambano
titán
ha a mikrotiket a mezei router szintjén akarod beállítani, akkor nem nagy durranás.
ha a mikrotiket a saját tudásának a szintjén akarod használni, akkor kell hozzá rendes hálózati tudás, és úgy pár hónap alatt meg lehet tanulni. ha a hálózati tudást is meg akarod szerezni hozzá, akkor pár év alatt megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos autók - motorok
- Nintendo Switch 2
- Felrobbant a Pixel Fold Zack Nelson kezében
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Jövedelem
- Milyen TV-t vegyek?
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Lenovo ThinkPad Z13 G1 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3299,100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus E-SIM 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest