- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Új hozzászólás Aktív témák
-
eM'82
addikt
"kissé felületesen néztél utána a dolgoknak"
Igen, tudom. Pénztárca alapján, elsősorban.
Nem az árukereső alapján fogok bármit is megvenni, csak a típusokat gyűjtöttem ki magamnak. Ez dobta ki.
No igen, ha a Panát X nélkül kerestem volna, akkor rögtön találok 127-ért is.
Kösz az infókat.jmakk:
Rendicsek. Bízom benne, hogy az újak azért egy kicsit lenyomják majd a régebbiek árát (+az euró sem szabadul el). -
törölt tag
Én madgie-ra reagáltam, aki a pöttyöt említette, milyen jó, hogy sötétben ott van (ergo, érzi, hova kell nagyjából illeszteni-forgatni cserekor az obit). Fejlámpával meg látod.
Ez a félperces vakulás érdekes dolog, meg az EVF is, ugyanis mi OVF-ekkel mentünk
és LiveView-ban állítottunk fókuszt a legfényesebb csillagon (ez viszont már EVF-ekvivalens, tehát szenzorból "néz" és képernyőre ad képet).
A rahedli szemcse között be lehetett fogni pontszerűen a csillagot és a körvonalára figyelve kb. megvolt a legjobb beállítás belenagyításkor. Azt hiszem, használtam valami boost-hoz hasonló dolgot, jó zajos lett, de a csillag fókuszálható volt így is.
kleroo Nikonos fórumcimbivel, egy természetfotós Canonos barátommal és a bnőjével voltunk a Retyezát hegységben, a Bukura tónál táboroztunk 4 napot és onnan kirándulgattunk fel a környező csúcsokra (2000m a tó és plussz párszáz felfele). Újholdra tettük a kirándulást, tehát Hold kilőve. Körbe katlanszerűen hegyek, település sehol és töktiszta ég. Szóval kb. a Tejútrendszer világított nekünk (lélegzet-elálltunk első este, mert olyat még életemben nem láttam, ajánlom mindenkinek). Állvány, vezetékes kioldó, timelapse, ahogy kell. A fél perces vakulás van 1 perc is, ha egymás szemébe trollkodunk
(amit meg is tettünk, két idióta), de legkisebb fényerőn azért abszolút nem volt para obicserénél. Szerintem fontosabb az, hogy kell vagy 5 perc a szemnek, mire totál a vaksötéthez is hozzászokik és bokorban felbukás nélkül arrébb tud menni dobni egy sárgát
míg a gép lő.
kleroo-nál volt a Tami 24 milim, nálam a Samyang 14-es, cseréltük néha.. még az 50-est is feltettem pár shot-ra, de kb. minek.
A kijelző nem vakított el, fényerő minimumra aztán vaksizás. Fényes csillag kikeres szemre, megtalál OVF-ben, középre helyez, LiveView-val belenagyítós fókuszállítás, aztán OVF-el kompó az ég más részére, ami eredetileg elképzelés volt és instant start, nem nagyon volt vakulás kijelzőtől. Ezt mintha az Oly-n is tudnám állítani. Mármint a kijelző fényerőt.
Megyünk még majd, kiv. leszek, a súly mellett nyerek-e valamit a kis milccel, mert állványostul mindenestül a tank azért odab*ós volt
Meg hogyan viselkedik majd minusz 1-2 foknál és hosszú záridőnél, zaj, stb. mert mi a markolatos Eneloop NiMh motyókkal megszívtuk, volt nálam 8 Duracell alkáli, természetesen nem használtam, felvittem, lehoztam..
-
nanana, azért most összemosol nagyon különböző helyzeteket. a naplemente-felkelte és a köd például olyasmi, amit eddig minden gépemmel meg tudtam lőni, beleértve a kompaktokat. igen, ez utóbbiakkal elég rondák lettek a színátmenetek, de flickerre felrakva csak belájkolta a nép.
éjszaka kell a rémes izó, és én arról beszéltem. olyankor nálam a gép alszik
de persze, elfogadom a kihalt terek stb. érvet, sőt, este is vannak nagyon izgalmas témák. a7s híján állvány oszt kész
-
törölt tag
madgie kettővel utánad elmondta a lényeget: a Sony üvegek elég gyérek szerintem és kevesen is vannak, most nem darabszámra, hanem fajtára. Csodás klassz innovatív cuccokkal jönnek, ő lehetne a sereghajtó is akár, ha végre elkezdene izmosan rágyúrni az üvegekre. A CaNikon üvegek ugyanabból a szériából és fajtából pár kivételtől eltekintve közel fej-fej mellett csúcs fullframe vadállatok, a Sony meg az agyontechiezett vázaival próbál valamit, csak nem tudja senki, mit, mert az üvegpaletta gyér, a meglévők pedig gyengébbek - akkor meg már inkább mégiscsak egy CaNikonba tolja az ember azt a felesleges 1-2 milláját. Még akkor is, ha a fázisalapú fókusz félrelő néha, rekeszelésre elmászik a fókuszsík (focus-shift) és a tükör berázza a gépvázat exponáláskor.
Én az Oly-nak drukkolok, mert ahogy fejlődik a félvezetőipar, hamarosan mégannyi zaja sem lesz az m4/3 szenzoroknak, mint most, a megapixel is nőhet, egyszóval, van az a pont, ahol már ez a kis szenzor is képes lesz elfogadható ISO25600-at lőni és senkit nem fog érdekelni, hogy APS-C vagy fullframe lapkák 2-3 fényértékkel magasabb iso-n nyújtják majd ugyanezt, amikor 6400 is már bőven nagyonjó.
Cserébe az Oly üvegparkja elég színes (főleg a Panával együtt), az üvegei pedig szintén pazarkurvajók, elérhető áron. A legtöbb obi használható már full tágon is, rekeszelés nélkül, 1-2 spéci darab ráadásul full nyitva a legélesebb, hát teljesen röhej, fullframe világban meg ökölszabály kb. a rekeszelés az MTF ábrák maxolásához. (Az OTUS sem nyitva rajzol a legjobban).
Az a baj, hogy nincs tökéletes rendszer
Ízlés dolga, ki hol és miben köt kompromisszumot.
-
Studi
veterán
Puhányok vagytok!
Az E-M1 második éles bevetése a Mikulás Rally volt, végig szakadó esőben. Jól szolgált!
Amúgy igen, az időjárásállóság csak akkor lehet érv, ha a használt obi is tudja. Én is gondolkodtam az E-M5 vs. E-M10 témán annó, nekem a WIFI, és az AA filter nélküli szenzor miatt tetszett jobban az E-M10. De végül lett jóárasított E-M1.
-
jube7
tag
"Utángyártott napellenzőt, ami a szűrőmenetbe csavarható, arra nem is lehet feltenni."
Bocs, vitatkoznék. Nekem olyan van fent (már amikor használom), a vaterán vettem, a menetből kicsit lecsiszoltam, a rögzítő korong nem kell, hanem egy befőttes gumi van a menetre húzva (ezt az ötletet egy régi gyári Praktika-obiról vettem), így pozícióban a gumi rugalmassága megtartja, nem forog el. Igaz, szűrő ilyenkor nem lehet rajta...
-
jjeahh
nagyúr
"Össz 120k alatt vagyunk" és itt a probléma, nekem ez is sok, használt vagy ebay-es notesz olcsóbban is van, (mondjuk gondolom sz*rabb) meg azt nem kell összeválogatnom, összeszerelnem stb., amitől idegenkedek mivel nem értek hozzá...
amúgy megint kimentem képelni, végigkattogtam közben egy koncertetsűrű volt ez a nap, fáj a fejem rendesen...
-
Lassú Víz
addikt
Laptopot használok. Van előnye is. Bármikor, bárhová magammal viszem. Ha jön egy áramszünet nem kell összefosnom magam, hogy bebootol-e újra a rendszer. Tehát tegyél még az asztali mellé egy megfelelő szünetmentes tápot is lécci.
Most abba bele sem megyek, hogy + OEM Win 35k, PS+LR havi 12,29 € vagy LR5 egyszeri 129,15€. Persze lehet tolni Linux + rawtherapee vagy darktable + gimp kombóval is, de nem ez a jellemző. -
k!nG
aktív tag
-
-
b.vr
őstag
Úgy van, többször is hangsúlyoztam, hogy ez szubjektív, és én nyilván a kisebbséghez tartozom. Viszont amit írtam azért az szemléletbeli: nem fölöslegesen mert nem csak a becsillanások ellen véd, hanem baromi kényelmes vele a fogása és nincs szükség obisapkára, és rengetegszer még csak nem is foglalja a helyet, mert úgyis kell hozzá a kis oldaltáska. És mivel ez az obi nagyon jó egyobjektíves felálláshoz, olyankor meg úgysem kell másnak a hely.
Azaz ha valaki úgy tekint rá hogy fontos pluszokat kap tőle, meg amúgy is érdemes csak ezt az egy obit vinnie, hátha máris csökken az ellenérzése -
mano42
aktív tag
az egyáltalán nem baj, ettől az embertől újabban amugy is kiráz a hideg. Egy ideje mintha nnem is fotózásról szólna az egész, mintha valami elcseszett standup komédia lenne amiben nem látom a poént. Szóval lassan már átlépte az a határt ami a multatságos és nevetséges között van.
-
Nekem van 2db m42-es 5-15-30mm-es közgyűrű sorom. Ha az összeset egyberakom (összesen 100mm), akkor egy 135mm-es jupiterrel, vagy egy 58mm-es Helios-szal kb. 11-12mm-es tárgyat tudok befogni ha a legközelebbi éles távolságot tekintem.
Ez még elég messze van a mikroszkópukustól.
Egyébként sosem értettem, hogy hogy a fenébe tudnak emberek olyan nagy nagyítást elérni... -
A jelátvivős közgyűrű azért nem jó, mert KonicaMinolta gépem van.
A jó helyre állítás alatt azt értettem, hogy vagy végtelenre, vagy teljesen közelre.
Gondolom (lehet, hogy rosszul?), ez a két szélső állás lehetséges kikapcsolt állapotban.
A régi manuál obi meg azért nem jó, mert azok között nem találok 14mm-es fókusztávot (tudtommal minél kisebb, annál jobb nagyítást lehet elérni megfordítva), vagy nem olcsón.
Arra gondoltam, hogy fordítóval rárakom a vázra és a gépet vagy a tárgyat mozgatom előre - hátra.
Viszont ha pont a másik végletre van állítva a kikapcsolt obi, akkor lehet, hogy olyan messze kell raknom a lencsétől a tárgyat, hogy nem éri meg így makróznom.
Nem tudom, sikerült-e értelmesen megfogalmaznom a szituációt. -
.mf
veterán
Tegnapi A7 offolást folytatva, új pletykák a humoroldalon:
"While I am yet not sure which camera will be announced at CP+ (A7000 or A9 or both?) the FE lenses that Sony will release are known. The rumored price info is (source SAR article with VBL):
– 28mm f/2.0 G should cost 499 Euro (February shipment)
– 35mm f/1.4 Zeiss should cost 1399 Euro (March shipment)
– 90mm f/2.8 G macro should cost 999 Euro (March shipment)
– 24-240mm f/3.5-6.4 should cost 1099 Euro (March shipment)
– both converters should cost 229 Euro each (March shipment)"Arról volt szó, hogy a 28-as kedvezően árazott lesz, erre 500 EUR?
Plusz engem nem is a 28 érdekel, mivel inkább a 35 áll nekem szemre, hanem az UWA előtéttel a 21 mm; csakhogy ez így 728 EUR
A többi meg... sejtettem, hogy drágák lesznek, de ezek még az én várakozásaim is alaposan felülmúljákÉrtem én, hogy az üzleti modelljük az olcsó vázzal becsalogatni embereket, majd az obikat hozzá jó drágán; de ezek után előbb vennék régi manuál obit.
Jött szerencsére egy másik hír is: a Zhongyi natív 21 f2.8 manuál obit tervez, direkt az A7R-re; 72 mm szűrővel, 290 g (?? elég nagynak tűnik pedig) és 1900 jüan, ami ugyan 300 USD közvetlenül, de szerintem inkább 400 EUR lesz. Még így is csak kicsit több, mint a 28+UWA árának fele. A pár tesztkép ugyan leméretezett és agyontömörített, de azok alapján a vignettálás visszafogott, s ekkora méretben a szélek sem tűnnek vészesnek (lágyság és CA szempontból).
Kis reménységgel tölt el, hogy a 3rd party gyártók végre ébredeznek. -
Azért lilul rendesen a sarkokban és a széleken is, vágás nélkül nem igazán használható sehol. Annyira azért nem kell vágni, mintha APS-C lenne, valahol félúton nagyjából oké. A használható végső látószög kábé ekv. 14-15mm-re jöhet ki. Ha 10-mm-en vág bele az ember a lehetőségek határáig, akkor talán 13-14mm-ig is le lehet vágni.
-
nem tudom, hogy a térfogat mennyire számít, a lényeg, hogy jobban kiáll, ezért máshogy fogod, ezért jó, hogy előre tolták az expógombot. a kétféle fogásból meg nekem egyértelműen ég és föld ennek a dslr-like fogásnak a javára.
tetszik az a7-ii, na. ilyesmire költeni persze úgy sem fogok, tök fölösleges, igazából az a6000 is tud a világon mindent (mínusz stabi, és buzi is a sony, ha nem teszi bele az aps-c vázak legalább egy részébe).
-
-
jjeahh
nagyúr
bocs, akkor telébb végen
nem portréra kell, kutyákról szeretnék hétvégi túrákon, sétákon ugrabugrálós képeket csinálni, vannak 50, 55, 58, 135mm üvegeim, érzésre erre a célra a 135-ös a legkényelmesebb, de lehetne hosszabb is, az 50-esekkel teljesen lehetetlen mozgó kutyát lekövetni, a telével csak enyhén kell mozdítsam a gépet, sokkal kényelmesebb, csak az a gond, hogy életlen, nagyon lágy, CA-zik, és persze manuál... -
Marseille199
senior tag
Na aztán mit csináljak neki, hogy adapterezhetek? Hobbira luxus lenne, melós gépet kiváltani lenne igazából jó,de közben meg mégsem. Na, nekem sem megy ez már.
Volt egy időszak, mikor nem volt 24-70, és helyette egy széthasznált Ai-s 50/1.4 volt az alapobim. D800 kereső ide vagy oda, nem volt a kedvenc, még egy sima interjú alatt is jó móka volt fotózni az izgő-mozgó-magyarázó alanyt. Bár nagyon ment az MF-3D tracking, az ujjbegyemben volt -
Marseille199
senior tag
Valami olyasmi. Szívom a fogam, hogy bármennyire tetszik a sony, öveg nincs rá. No meg keresni sem tudok annyit, hogy megtehessem, de jó lenne valami felekkora szettel dolgozni. Mindig csak poénkodunk rajta, de elég volt ez a 10 hónap vezetés+100kg-os cucc és fáj a derekam.
A következőre megyek , na. Tegnap elég hulla voltam már a végére, no meg kicsit idegbeteg, nem lettem volna jó társaság.
-
.mf
veterán
Szerk lejárt, sok a sürgős meló...
Azt mondjuk a mai napig nem értem, hogy normális auto expo-bracketing miért nincs az Oly vázakban. Amikor 2012-ben először találkoztam MILCcel, az akkor énnemtudommelyik NEX olyan gyönyörűen összerakott 3 db kézi viszonylag hosszú expós képből (esti, elég gyenge fényviszonyos, de nagy dinamikájú helyzetből) egy képet, hogy csak ámultam. Igazán belerakhatnák, hogyha beállítom az AE bracketinget 3 képpel, akkor egyrészt ne egyenként kelljen a képeket kézzel ellőni, másrészt ne utána kelljen otthon sk összerakni jpg esetén is. Egyik oldalon nagyon fejlett, másik oldalon viszont ilyen egyszerű apróságok még mindig hiányoznak...
-
hibavissza
veterán
Jogos, nem követtem ennyire a dolgokat. Én kizárólag az árkülönbség okát említettem. EM10-re valóban mindegy.
(#56725) madgie: mondjuk nekem teljesen felesleges a stabi mind a gépben, mind az objektívben. 1/80-nál hosszabb záridővel képtelen vagyok fényképet készíteni gyutávtól függetlenül. Már olyanokkal kísérletezem, hogy 2 mp-es időzítővel lövöm a statikus témákat...
-
-
Robby2
újonc
Jól hangzik ez a 7-14 f2.8, de ha belegondolok, vagy ha visszanézem az elmúlt évek fotóit, azt látom, hogy a kedvenc 17-40-emmel nem nagyon csináltam f8 alatt képet. Nyilván azért, mert főleg tájképeket lőttem vele. Persze piszkálja a csőröm a várhatóan 12-40-hez hasonló kialakítás, felépítés, de tartok tőle, hogy olyan extráért fizetnék (már megint) 5-600 ezer forintot amit aztán soha nem használnék ki. Ilyen hibába meg már beleestem párszor. Próbálok most racionálisan gondolkodni. Végül is az egész m4/3-ra való átállásom a racionális gondolkodás eredménye.
-
-
jjeahh
nagyúr
részemről abszolút olcsó fényerős fixek is jöhetnének
sőt, a milyen cse. gépet topikban elég sokan azért nem döntenek mft mellett, mert drágábbak a fixek rá mint mondjuk egy belépő dslr-re... persze jobbak is, de egy szűk pénztárcával rendelkező amatőrnek valszeg fontosabb az alacsony ár.
-
Lassú Víz
addikt
-
Lassú Víz
addikt
Itt van mire vágytál (12-50 f2.8-4) - ha megépítik.
Szerk: basszus, most látom, hogy recycled rumors bejegyzésről van szó.
-
Mercutio_
félisten
Dec. 4 sörözés
Menjünk ... nekem mindegy, valahol a belvárosban, fedett, fűtött és korrekt legyen, és legyen annyi hely és olyan háttérzaj, hogy attól még nyugodt hangerővel tudjunk beszélgetni. Mondjuk a Sladekbe (Erkel utca).
Jönne:
Lassú Víz
Studi
gorgo
rbalint88
Freddy76
.mf
Mercutio_szerk.: Beírtam rbalint88-ot
-
jmakk
őstag
Nálam sincs több. CPL, ND8, ND3.0 menetesek és két átmenetes ND lapszűrő.
A macerásat nem tudom értelmezni, mert nekem ez hobbi. Azért csinálom mert kikapcsolódom vele és élvezem. Van benne utómunka is, de csak amennyi muszáj. Ha csak a PS lenne a hobbim, otthon ülnék és bármelyik tájképemet összeraknám mások korábban meglőtt képeiből. Mert ma már ez is simán lehetséges. -
|AP|
veterán
"A fotóstáskánál engem leginkább a vastagsága zavart" - ezzel én is pont így vagyok és egy ideje én is pont a mountexes, decathlonos övtáskákat nézegetem.
Sok-sok próbálgatás után és is arra jutottam, hogy nem veszek több fotós táskát. Egy ilyenbe belefér az egész cuccom, az meg mehet az épp aktuális válltáskába, sőt egy nagyobb övtáskába is. (Sajnos ez a Ciesta cucc nagyon drága, de nem nagyon találok olyan táskabelsőt, ami hasonlóan flexibilis és nem hizlalja fel nagyon a táskát, amibe kerül) -
jjeahh
nagyúr
ez most a tesóm barátjának lesz, csak tesó nem ért hozzá, meg az ebay-hez sem, így én szerzem be a fotós cuccokat általában.. a táskája nagy, szépen elfér benne, a fgépje meg szintén nem pici (60d), és mivel egyetlen nagylátó obija van, a megfelelő gyűrűt sem kell kikotorja
a fotózásra szánt idővel, türelemmel viszont nem tudom hogy áll, de én magamról tudom, hogy akár órákig is képes lennék elszöszölni egy jó képért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- PR-Telecom
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- TCL LCD és LED TV-k
- Home server / házi szerver építése
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged