Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz Freddy76 #58998 üzenetére

    :R
    Sztoritájm.
    Ez is amúgy érdekesen indult. Mára alacsony aktivitást, kp1-kp2-t mondtak. Accuweather meg estére befelhősödő eget. Tehát eléggé kilátástalan, gondolkoztam is rajta, hogy elinduljak-e, kissé ki voltam fáradva az előző napoktól. De mivel délután még egész tiszta volt, f5 körül mégis elindultam. Elmentem a sziget "legkihaltabb" északi csücskére. Idézőjel - ugyanis a sziget meglepően sűrűn lakott. Találtam egy szakaszt, ahol nem volt az úton világítás és lakott épületek sem voltak. Az út itt is jó magasan van a parttól, próbáltam lefelé utat keresni a hóban, de inkább visszafordultam, és mentem tovább az úton, hátha lesz valami ösvény, út lefelé. Ekkor még nem tudtam, csak sejtettem, hogy a lábközépig (mármint boka és térd között) érő hó a külső zoknimig is elért. Na, egy út lefelé. Egy valamilyen épület (bolt, raktár?), amin van egy lámpa oldalt, de nem lakják. Nézzük az utat tovább: építkeznek a parton, még este is csinálták... vissza. Az épület mellett láttam még egy ösvényt lefelé, nagy befagyott tócsák voltak a térdig érő de megkeményedett hóban, de a part felé ment. Próba cseresznye. ~50 m után látom, hogy egy kis házikóhoz vezet, ami a parton van. Teljesen sötét, áram sincs vezetve hozzá. Nem zavarok senkit, jó lesz itt előtte a parton. Keletre valamelyik városrész kikötővel, erősen kivilágítva. Szembe szerencsére elég visszafogott a túlpartok kivilágítása, köztük víz. Nyugatra az építkezést kitakarja a domborzat. Az úttól 50 m-re, de 15-20 m-rel lejjebb is, úgyhogy a forgalom fénye nem zavar, és a házikó mögöttem kitakar. Tehát egész jó hely a célra.
    Cuccolok, fénykép -- semmi. Csillagokból valamennyit látok, néhány kicsit fátyolos, itt-ott felhők takarnak. Fúj a szél, fagyoskodok. Főleg a lábam, de a kezeim is gémberednek alákesztyű + meleg kesztyű ellenére is; nem kicsit nehezítve az obicserélést (+e-h sapkák...).
    Lámpafények. Egy srác jön a házikóhoz, síléceken. Egy kicsit dumálunk. - Északi fényt jöttem fényképezni? Hmm most épp nincs semmi. Képek? Minimális zöld derengés a felhők között, perces expoval. Türelem, a tiszta ég a lényeg, az aktivitás-előrejelzés csak jóslat. A fény jöhet-mehet, ha majd tényleg megjön, azt majd szemmel is látni fogom. Na hol is az a fa? - majd elmegy.
    Lábaim közben fagyoskodnak. Ha nem biztatott volna, már hazaindultam volna. Várok tovább, időnként egy-egy képet lövök, hogy van-e valami, mert szabad szemmel semmit nem látni, de hosszú expoval van egy kis derengés. Fél óra múlva újra fények. De másik két ember jött. Körbenéznek, keresnek. - De igen, azt a srácot keressük, hoztunk fát - telefon, és tíz perc múlva jön vissza futva a srác. Dumálunk tovább. Kiderül, hogy ez nem is házikó, hanem szauna, most fognak befűteni. Majd felmutat: - Nézd, ott, kezdődik valami. Ugyan még nagyon kevés, de próbálj egy képet, hátha látszódni fog valami - expo indít, s csak meregetem a szemem, nem látok semmit. Aztán feltűnik: az a halvány csík, amit felhőnek néztem, nem takarja ki a csillagokat... S bizonyám, a képen már kezd valami látszani, ahogy a felhők között egy halványabb kékes-zöldes sáv, ami elüt az ég és a felhők színétől és csillagfény is átlátszik rajta. - Ez még semmi, lesz ez még jobb is. Beinvitálnak, hogy ne fagyoskodjak kint, főleg ha átázott a zoknim, ugyan még csak fűtenek, de bent melegebb és szárazabb -- s fáztam annyira, hogy el is fogadtam. A gépet egy-két próbakép után beállítottam halszem f3.5, ISO320, 30s, sorozat, távkioldó, és bementem. Dumáltunk közel egy órát, amíg a kályha bemelegedett, aztán amikor már végképp nem bírtam a hőséget, megköszöntem az invitációt és tanácsokat, összeszedtem a gépet, belenéztem, hogy sikerült-e valami, és visszajöttem.
    Most már nyugis vagyok és boldog. Meglett, amiért jöttem; s amikor beindult, még ez a gyengébb aurora is szép volt (s milyenek lehetnek az erősebbek...)

    Közben a time-lapse-et is összeraktam, de gugli drive csak egy error occured-re hajlandó... ha végre hagyja magát, itt lesznek

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák