Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #90689 üzenetére
Na most nem akartam szívózni, de nem vagyok abban biztos, hogy jogilag ez engem kéne,
Kell, hogy erdekeljen, ugyanis minden MM boltot kulon ceg uzemeltet, ergo jogilag te csak es kizarolag a MEDIA MARKT Pólus Center Kft.-vel allsz jogi kapcsolatban, barminemu jotallasi szavatossagi igyenyed teljesitesenek kotelezettje ez a ceg. Az, hogy megcsinalnak olyat, hogy barmelyik boltban leadthato egy garis termek, vagy a mindenhol egy arban levo termek arat visszaadjak, hiaba vasaroltad masik uzletben (es a hatterben meg egymasnak kiszamlazzak) az csak egy jofejseg, a jogszabalyban irtaktol valo pozitiv iranyu onkentes vallalas. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #90676 üzenetére
A Mammutban már csak Olympus üvegeket árulnak és igen, ahogy mondod: Az egyik eladó kedvéért. Panasonic objektíveket már sehol nem tartanak Media Marktban. A vázakat is alig viszik az eladók szerint, kb csak videósok néha-néha (jó mondjuk ezzel én is így vagyok, csak azért lett G80-am, ha csak fotóznék és MFT, akkor sokkal inkább Olympus).
Btw az az Olympus 25mm 1.8 ezért az árért nagyon durva.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89 #90578 üzenetére
Én nem a pixel kukkolásra gondolok, hogy a telefon elveri abban, erről részemről szó sem volt. Én azt említettem hogy a kit zoom helyett egy másik kit zoom nem fog sokat hozzáadni a végeredményhez, a fotók nem lesznek jobbak,pont ugyanazt tudja megcsinálni vele. Ha van egy fix azzal teljesen más eredményt érhet el.
Pár példa, exif infóval, mit tud egy 60k-s telefon, ami miatt nem látom értelmét a kit zoomnak. 2 tájkép, plusz két magas iso-s kép. Mivel a kit objektív elég szűk rekesszel bír, így a magas iso-s képek akár pariban is lehetnek.
[link]De hangsúlyozom nem akarok meggyőzni senkit és ez az egész felhasználás függő, a 25-os fix pont megteszi minden másra amire nekem a telefon mégse jó.
ez nem M4/3 téma,hanem általános. Az M4/3 ami talán a legjobb döntés volt a mérete és használhatósága miatt, mindenhová vittem magammal és nagyon sok olyan képet lőttem amiket mind a mai napig szívesen nézegetek. De az elmúlt fél évben elég sokat agyaltam hogy kell e nekem a fényképező, mert már csak a turista fotók mentek, semmi kreativitás, és így kiveszett az a plusz ami miatt szívesen néztem a képeim vissza. És egyre többet azt láttam hogy nem vittem a fényképezőt és nem is hiányzott. Csak egy pl a Google night sight felér a jó stabilizátorral, szoftverben nagyon jók.
Egyetlen dolog hiányzik, hogy telefonon nem törlöm a képeket és a Google nem nagyon támogatja az albumokat, így sokkal nehezebb később visszanézni és csak azt a 3-4 képet látni amik tényleg jók. Fényképezőnél ezt mindig megcsináltam.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89 #90556 üzenetére
Nekem ep5 és gx80 +12-32 amivel van pár év tapasztalatom. Turista fotót amit azzal meg tudtam lőni minden megy telefonnal is. Ami nem megy az a kevés fényben mozgó célpont. Oda kell a sok fényerő, ezért maradt a fix 25mm. Plusz a nagy zoom (bár néhány telefonnal már ez sem gond) ami viszont nekem nem releváns.
Nyilván mindenki másra használja a gépet, ez fontos pont. -
-
pitagi
tag
válasz
jaanoo89 #90384 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
A két 30-as makrónak még utána nézek. Én telezoomokat nézegettem először (pana 40-150 és társai; nagyon hasonló tudásúak), ezek felől jutottam a 60-as makróig, rövidebb portréobi eszembe sem jutott erre a célra, viszont néztem flickr-en képeket, mindkettő meggyőző.
Igazából azt nem tudom felmérni, hogy a fényerő - gyújtótávolság - közelpont (objektív/ tárgy/ háttér egymáshoz viszonyított elhelyezkedése) értékek közül melyiknek a megváltoztatásával érek el jobb eredményt.
Az ajánlataitokból azt szűrtem le, hogy ehhez a témához inkább legyen rövidebb az obi, de fényerős és jó közelpontú. Anyagi keretbe (max. de nagyon max 100E) a fentiek beleférnének, de kíváncsi lennék, mit mondanátok, ha a pénz nem számítIlletve, hogy az oly 40-150-et próbálta-e már valaki közgyűrűvel, egyáltalán lehet-e, vagy az már nagyon elvisz makró irányba?
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #90278 üzenetére
Bocs, hogy beleszólók
, de a 15mm nyitva élesebb, mint a 17mm. rekeszelve egálban vannak, vagy fordul a kocka. Ugyanakkor érdemes lehet megnézned a Pana 14mm-is, már ha nem zavar, hogy az 2,5-ról indul. Annál kisebb fix csak egy van a rendszeren, ha jól emlékszem, és a képminősége is határozottan korrekt.
Lassú Víz:
Igazából pont az autófokusza nem igazán érdekel, mert olyan, amilyen, pláne, hogy natív 4/3-os verziót találni szinte lehetetlen, így valószínűleg egy Canikon verzió lenne adapterezve. Ami igazán érdekelne az a képminősége ezeken a 16mpx-es vázakon, valamint a használhatósága/használati tapasztalatok vele. 60-as Oly már van, zseniális egy objektív, de azzal elég közel kell menni a témához. Jó lenne egy olyan üveg, amivel távolabbról lehet lekapni ijedős, vagy nehezen megközelíthető jószágokat. Nem utolsó sorban talán még extrém makróhoz is lehetne használni. -
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #90256 üzenetére
Én mondjuk "ezek közül" inkább a sigma 16 1.4-et venném.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89 #90114 üzenetére
"könnyen lehet, hogy az elmúlt 1000 hozzászólásban többször volt megemlítve a Sony szó, mint mondjuk más márka"
Szerintem ezzel kapcsolatban megértőbbnek kell lenni a topictársakkal, hiszen természetes az ember vágyódása a jobb képminőségre, brutál szenzorra, vagy éppen a penge fókuszra. 5 évvel(!) az A6000 bemutatása után még mindig hiányzik a PDAF az MFT-gépekből, teljesen jogos például az ilyen irányú kritika. Ahogyan a Sony topicban is, amikor az A6300-nál szóvá teszik az érintős kijelző, az f2.8-as alapzoom hiányát. Mondom ezt úgy, hogy engem személy egyik sem érdekel. Ehhez képest persze hogy bámuljuk, mi megy most a Sony full-frame kínálatánál. Kényeztetés ezerrel. Drága? Persze, de ne csodálkozzunk.
A piac sem úgy alakul, ahogyan azt sokan várták, vagy logikusnak tartották. Én például az egyik legvonzóbb MFT-gépnek a Pana GM5-öt tartom 12-32-vel, de a piac láthatóan nem az ilyesmit keresi, hanem a nagyobb, jobb fogású gépeket.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #90114 üzenetére
Engem ennél még jobban fáraszt, hogy minden leírt Sony vagy Full Frame kifejezés után feltucat fórumozó érzi szükségét leírni, hogy nem akar ezekről itt beszélgetni. Elsüllyednének a nem kívánt témák, ha az Igazság Ligája nem állna beléjük minduntalan.
Nem véletlenül javasoltam a közelmúltban (még a Full Frame Panasonic bemutatójakor) egy mindenes MILC topikot, pont az ilyen össze-keresztbe méricskélésekhez, mehetne oda minden szenzorméreten rugózás.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89 #90057 üzenetére
"követek több fórumot is és az szokott a különbség lenni azok meg e között, hogy ott szeretik a felszerelésüket, míg itt sokan kényszerből vannak (a pénz nagy úr sajnos) és ez teljesen meglátszik a fórumon"
Ezzel - kívülről nézve - nem nehéz egyetérteni. Ugyanakkor azt is érdemes megnézni, hogy a cserélhető obis topicba a tanácsot kérők zöme jellemzően 200 ezer forintos keretösszeggel érkezik, ebből szeretne minél többet kihozni. A szűkös keret miatt a többség aztán vagy MFT-t vesz, vagy Sony APS-C-t, mindkét rendszeren kijön ebből egy normális váz kitobival és egy jó minőségű portréobi (használtan). Aztán vagy beszívja a fotózás világa és fejleszt, vagy sem. Az pedig természetesnek tekinthető, hogy aki alkalmi fotósból hobbifotós lett, az nézegeti a komolyabb (mellesleg drágább) rendszereket és el-elgondolkodik a felváltáson. Így váltanak APS-C-ről full-frame-re a Sonysok is.
(#90073) topikk
Azt már a bemutatásakor sejteni lehetett, hogy ez a gép nem lesz egy sikertörténet ezen az áron...
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #90057 üzenetére
És ha kényszerből vagyok itt akkor már nem is igaz?
Kinek mi... A zaj kérdés megint miért baj? Ezek valós érvek mellette, vagy ellene.
PuMbA: Keress vissza, amikor itt ki lett számolva. Pár hete kérdeztem, hogy mire lenne érdemes cserélni árában ff milc-re. Jött a sony ff, meg a manuális obi. Hát köszi, de inkább nem. Egy rendes üveg, meg ami karcol is az meg több 100e. Canikon milc vonal nem tudom milyen. A pana milc-nek kell még vagy 4-5 év. Sok alternatíva nem maradt.
Illetve tudom, hogy megint ezzel a dof-al jövök, de az még mindig nem 1.8.
OPiiPO: Oly m5 ii, sigma 56 1.4, pana 20 1.7, oly 12-40 pro, oly 40-150 kitobi. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #90052 üzenetére
"de továbbra se értem, miért akar mindenki MFT-vel portrézni azon túl, hogy ez egy olcsó rendszer"
Talán mert nem alkalmatlan portrézásra és van akinek a DOF így is megteszi (vagy kompromisszumként vagy úgy egyébként is). Sokan portréznak APS-C-vel is, ahhoz képest az MFT nincs látványos hátrányban.
Tényleg nem értem a kiakadást ezen (mondom úgy, hogy én elég ritkán állok le ekvivalens DOF-ot számolgatni a fórumon). Több a tankönyvi szabályosságú hisztéria pár önérzetes MFT fanboy részéről, hogy miért kell ezt csinálni, mint ahányszor ezt valaki elejti egy félmondatban.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jaanoo89 #90061 üzenetére
Bizony, a 30 centis legkisebb fókusztáv elég durva ekv. 85 millin.
De a sötétebbik 12-60-asnak még keményebb a közelpontja. Igaz, hogy ekv. 120 millin már ugye f/5.6, de ott konkrétan a frontlencsétől 12 centiméterre élesre tudom állítani.
0.54-szeres nagyítás egy alapzúmtól (nem makró obitól), ami ráadásul időjárásálló, stabilizátoros, nyitva is viszonylag éles, és kitben bagóért meg lehet kapni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #90052 üzenetére
"de továbbra se értem, miért akar mindenki MFT-vel portrézni azon túl, hogy ez egy olcsó rendszer."
Pont emiatt. Pár hete végig lett zongorazva. Ami most van szettem, az 2-3x drágább lenne milc ff alatt. Hobbi szinten nekem ennyit nem ér. Ha ebből lenne a kaja, lakás pénz akkor persze már más lenne. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89935 üzenetére
"Azt el is hiszem. De munkára kvázi nincs drága felszerelés, mert abból élsz."
Szerintem ez gyakori tévedés, nagyon sok magánzó fotós van, aki túlvállalja magát felszereléssel. Ez lehet egy drágább váz, aminek a többlet funkcióit nem is használja ki vagy olyan objektívek, vakuk, amiket csak ritkán használ és sokkal több értelme lenne olyankor bérelni. Az erre elköltött pénzt csak elégeti a semmiért.
Pont a fotózásból megélő fotósnak kell sokkal jobban megfontolnia mire költ, mert a befektetett pénzért cserébe profitot vár, a haszontalanul elköltött pénz pedig csökkenti a profitot (akár veszteségesbe is fordulhat a buli). A hobbi fotós meg egy eleve hobbira félrerakott "játszós" pénzt tesz bele az egészbe, nincs igazán tétje.
De abban egyetértünk, hogy ha munkára kell valami, ott nincs helye a fillérbaszásnak.
Csak meg kell találni az egyensúlyt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89597 üzenetére
"Csak fókuszálás közben hallod, vagy bekapcsolt állapotban egyébként is?"
Az IBIS kikapcsolásával csendben marad, így jó tippet kaptam, hogy valójában ennek a hangját hallom, nem az objektívét. Azért éppen fókuszálás közben, mert az IBIS is ilyenkor kezd stabilizálni. Azért volt fura, mert a Pana 12-60mm esetében egyáltalán nem ilyen hangos az IBIS, szóval az időközben kiadott firmware fix valószínűleg attól függően segít a hangján, hogy milyen objektív van felcsavarva.
-
Mirman
őstag
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89563 üzenetére
Én nem mondtam, hogy Canon vagy Sony kell neki. Arra reflektáltam, hogy a vloggerek leginkább ezeket vásárolják, éppen a megbízható(bb) AF rendszer miatt.
Az MFT sem alkalmatlan erre a műfajra, de érteni kell egy minimálisan a videózási alapokhoz és a vloggerek többsége nem ilyen.
A mobilos megjegyzéssel olyan szinten egyetértek, hogy sokaknál a tartalom nem indokol ennél komolyabb befektetést.
Csak fórumtársi tiszteletből mondom, hogy inkább olvasd el kétszer amit neked írnak, mielőtt kiforgatod mások szavait, akár direkt, akár nem szándékosan.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89561 üzenetére
Nem azt mondta hogy az MFT nem jó videóra, hanem azt hogy szar az AF. Ez ténykérdés, vloggerek kerülik is kilométeres kitérővel ezt a rendszert, mert csak a kínlódás van vele. Az E-M1 II a legkevésbé vacak AF-ben, de még az sincs a fasorban a Canon és Sony mögött.
Más aspektusban viszont (főleg a Pana) nagyon jó videós vázakat készít, de ezek csak azoknak jók, akik nem akarnak az AF-re támaszkodni.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #89555 üzenetére
Ki írt itt olyat, h nem lehet mft-vel videózni? Semmi értelme annak amit itt összehordtál. Illetve igen van. Trollkodsz. Itt mindenki azon kesereg, hogy mostanáig nem sikerült jó követőfókuszt inegrálni egyik mft vázba sem. Ez teljesen nyilvánvaló korlát egy csomó felhasználási körben. Az új Oly vázhoz meg jó étvágyat. Habzsold.
-
hibavissza
veterán
-
AMn3t
tag
válasz
jaanoo89 #89497 üzenetére
az olympus azert hál` istennek remelem nem fog bezarni
ott van nekik az orvosi szegmens amivel ezt a fenykepezos jatszadozast (sokkal tobb penzrol van ott szo) ossze se lehet hasonlitani, az meg koszoni szepen jol van
egyszer olvastam (idezni nem tudom sajna), hogy amit itt innovalgatnak az reszben csak eszkoz h mit vigyenek tovabb az orvosi vonalra, szoval az is lehet h ezt csak mestersegesen tartjak fent es nem nagyon erdekli oket h veszitenek e (epeszu keretek kozott), mert nem ez a fo vonal
am a fenykepozre: nagyon orulok h megvettem a penzvisszafizetessel/black friday el az em-1 mark ii t, mert ez tenyleg baromira tul van sajna arazva :/
-
b.vr
őstag
válasz
jaanoo89 #89450 üzenetére
"szerintem a 12-40 és 40-150 PRO-t "illene", ha a többit nem is"
valószínűleg túl régen írtam már hogy a fórumos problémázgatás helyett inkább fotózni kellene azzal ami rendelkezésre áll
Konkrétan ez a két objektív most már több mint négy éve a gerincét alkotja a felszerelésemnek (a 40-150 esetében kb az egyik első vevő voltam a mintaboltban), szuper darabok. Ha azon van energia elmélkedni hogy még de kellene/illene beléjük dual is képesség, hát ott már tényleg nagyon irigylem a problémákat
Viszont akinek valamiért nagyon a dual is kell, az válasszon olyan rendszert ami azt tudja, ez ilyen egyszerű. Én is beírhatnám havonta hogy nekem a retusáláshoz milyen jó lenne egy nagy felbontású szenzor, de nem koptatom fölöslegesen a billentyűzetet. És ha annyira fontos lenne akkor lenne mire váltanom, Sony, Nikon, Canon, de összességében a többi szempont felülírja.
Tényleg nem hiszem el hogy ekkora és ennyiféle fotós cuccból, rendszerből nem találja meg manapság mindenki magának amire szüksége van. -
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89 #89440 üzenetére
Nemtom, en nezegettem boven vasarlas elott, visszateritessel meg angliabol jove is 135 korul allt volna meg (es lehet, hogy ez posta nelkuli ar, nem emlekszem mar), annyit meg mar nem szantam ra. MM-ben meg hienaaron kellet hogy adjak ehhez, ha jol remlik, erre 100 eurot szoktak adni visszateritesnel, az meg meg akcios MM arral is 150-160 kornyeke, lehet, hogy volt olcsobban, de nekem MM-os arnak a 180-200 kozti ugraltatas remlik csak a 9-18-hoz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89399 üzenetére
Aki ragaszkodik a kompaktsághoz, már venni fogja a fáradtságot, hogy minimálisan utánanézzen mit kap, milyen kompromisszumokkal kell számolnia. Értem én mit mondasz az eladókról, de én nem róluk, hanem a vásárlókról beszéltem. Ha valakinek a jobb képminőségnek csak az ígérete is elég, hogy feladja a kompaktságot, annak ez nem elég fontos. Nem tudom jobban ragozni. Én nem azt mondom, hogy aki egy random kompakt MILC helyett DSLR-t vesz az jó döntést hoz (azt sem, hogy rosszat), hanem azt, hogy az amatőr/haladó/profi fotósok többségénél ez másodlagos vagy akár harmadlagos tényező. Én még csak azt sem látom, hogy miért baj ez.
Egy csomó MILC fanatikus a kompaktsággal megy a DSLR felhasználók agyára (vagy úgy bárkiére, akinek ez nem szempont, milyen ívet kap pár Sony felhasználó is amiért cipeli a dögnagy üvegeket), közben sokszor a lényeg sikkad el, hogy sok MILC váz tudásban/felszereltségben/anyaghasználatban is a sárba döngöli a hasonló árkategóriájú DSLR-t. Én többre tartom ha erről megy a diskurzus, nem pedig a kompaktságról, ami a többség számára messze nem annyira fontos tényező, mint nekünk.
(#89404) Tin_Shield: Talán Vond mesélte, hogy az egyik vidéki Media Marktban nem volt kirakva Pana G80 kipróbálásra, mert DSLR uralom van. Ahova én járok néha (Budapest, Mammut), ott a Canon és Nikon csak ki van hányva a polcra a tömeg-tucat gépek közé, csak három márkának van díszes, logóval ellátott vitrinje: Panasonic, Olympus és Sony.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89 #89402 üzenetére
Én Nikon DSLR irányból jöttem, részben az ismert tükrös nyűgök miatt, részben mert egyre macerásabb volt a szettet cipelni. Már ott jártam, hogy vettem mellé egy - anno legendás - Fuji F30-at, és azt hurcoltam. Aztán E-M5, szerelem első látásra, annyira hogy még az early adopter felárat sem bántam. És ez a szerelem azóta is fennáll, bár már E-M10II van. Egy 12-32-vel gyakorlatilag minden nap velem van.
Anno az Oly Mintaboltból egy kolléga úgy emlékszem az MM-hez ment a digifotó részlegre, akkoriban kezdtek a MILC-ek -inkl. Olympus - is megjelenni, aránylag nyomták is őket. Ennek pár éve, sejtésem szerint már nincs ott...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89381 üzenetére
Az MFT egy közel 11 éves rendszer, de még mindig ott tartunk, hogy a nagy áttörés hiányát annak tulajdonítjuk, hogy az emberek nem is tudják, hogy van kompaktabb alternatíva az igényeikre.
Miért olyan hihetetlen, hogy a többséget ez a szempont hidegen hagyja? Félelmetes talán, hogy a mi igényeink eltérnek a többségtől? Engem nem rémít meg és nem is akarom az egész világgal szemben bebizonyítani, hogy ez valami fatális tévedés eredménye.
Szerinted mennyire fontos valakinek a kompaktság, ha egy Media Markt eladó simán rádumálja egy DSLR-re?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
jaanoo89 #89392 üzenetére
Az elobbi nem kotekedes akart lenni, de mig 10 eve annak orultunk, hogy megy az AF oda vissza, addig ma mar komolyabb funkciok nem mukodnek, ha nem sajat objektivet hasznalsz. Valaki meg vesz egy mereg draga E-M1 II-t es egy Leica-s 12-60-t szinten szep aron, akkor ennyi penzert szerintem elvarhatna az illeto, hogy minden 100%-an menjen. Aztan a vaz par funkcioja nem fog mukodni, es az objektivbe epitett stabi se fog osszedolgozni a vazzal. Ma mar ez ilyen aron elvaras, de ok megmaradtak annal, hogy az AF menjen es ennyi. En ezert csak kulon-kulon tudok rajuk tekinteni, ugy pedig lenne mindkettonek mit csinalni.
-
konyi79
addikt
válasz
jaanoo89 #89382 üzenetére
Az a baj az E-M1m2 is a videó szentgrálja volt az Olympusnál mikor megjelent, aztán elkezdték használni, de bitrátája ellenére is szétesett néha a kép, követő af meg messze alatta volt a az elvárásnak. Az új váz hiába lenne egy GH5s, a piac nem felejt, úgyis azt veszik ami már bizonyított. Emellett a Pana se ül a babérokon.
(#89384) Tin_Shield
A topikban a Sigma 56 népszerűségét elnézve csak volt itt még rés a rendszerben. -
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89 #89382 üzenetére
Ez azért nagyon attól függ mennyire sikerül felülni a Panasonicnak a fullframe vonatra. Kiderül egy-két éven belül.
Az MFT meg nagyjából készen van, minden fontos szegmens többszörösen le van fedve objektívvel, a rétegigények túlnyomó részére is van már megoldás. A vázak tudását kell a piaci igényekhez igazítani, itt mondjuk lenne tennivalója a Panának, főleg a követő AF-fel. Nagyon bízhatnak a DFD-ben ha ezzel ki mernek jönni fullframeben is (főleg azt látva, hogy Sony hová jutott a kezdeti bénázasaik óta) -
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #89369 üzenetére
A linkelt oldalon látszik, hogy milc-nél a Canon 30%-os részesedéssel első, szóval kicsit olyan ez az elsőség mint a hazai 2/3
Az Olympusnál pedig mint tudjuk sokáig a jakuzákat is el kellett tartani a bevételbőlSpeedfire: Pana is nagy eséllyel keresztfinanszíroz, illetve bizonyos fejlesztési költségek megoszlanak a fotós és a videó üzletág között. A piaci részesedés mértéke szerintem önmagában nem ad okot aggodalomra, ha egyébként a cég mérete arányban van vele.
-
|AP|
veterán
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89 #89346 üzenetére
A Sony nem tud mást csinálni, bemutatta a Full Frame vonalat, azonnal slágerré vált, ez viszont az alacsonyabb szinteken is alaposan felverte az érdeklődést. A Sony A6000 a mai napig előkelő helyen áll az eladási toplistákon, de az A6300/A6500-at is úgy viszik mintha muszáj lenne. De a Sony kénytelen a Full Frame vonalra több energiát fókuszálni. A Sigma meg remek ütemérzékkel csapott le.
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #89302 üzenetére
Hát azt nem tudom, hogy az oly 45-nél élesebb-e a sigma 60. Nem raknék rá pénzt. De ugye ott az előmye, az 1 FÉ.
Megéri-e? Jó kérdés. Hobbi szinten fotózok, így nyílván nem. Viszont kellően beszippantott már, szóval bármi lehet.
70e-ret meg csak össze tudok spórolni.
Hát igen. Ár értékben elég jónak tűnik ez a sigma. De tényleg kiváncsi lennék pár összehasonlító tesztre. Kicsit lehetne olcsóbb, 100e körül már venném használtan. De erre kellene vagy várni 1-2 évet szerintem, főleg hogy elég friss az obi. A sigma azt írta, hogy alig bírják gyártani ezzel az adapterrel. Viszont MFT-re lesz valami jó kis akció a közeljövőben a fb oldalukon.
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #89298 üzenetére
Jobb tesztet nem láttam még eddig.
De természeten várom, hátha lesz összehasonlítás. Nem minden áron akarok váltani, de ha megéri, akkor váltok. Vagy ha lesz valami akció stb. Mert akkor nem kellene sokat rádobni az olympusomra. A 75-öt mindig is hosszúnak éreztem. Bár tudom, hogy nagyon sokan FF alatt pl 200mm F2-t használnak. -
AMn3t
tag
válasz
jaanoo89 #89272 üzenetére
ez még ugye a 4/3 rendszerre lett kitalálva (de teljesen jól működik m4/3 on is)
67 mm es szűrőmenetre megy rá közvetlenül, meg van hozzá adapter a zuiko 50 2 macrora (ami sajna nekem nem jó)
-kell hozzá egy step-up ring első körben (46-67 mm)
-bár otthoni körülmények között úgy tűnik teljesen jó a gyári diffuzor én szeretném a fejeket hátrébb vinni, plusz rárakni egy speedlight terelőt. Eleve 2 cm re belóg az obejektiv elé, ezért kell hátrébb vinni h a fényterelőt rátéve az objektív elejével egy vonalba legyen majdszóval az első kiegészítő kell igazából az adaptákhatósághoz
amiket már most tudok mondani:
-nagy, és nehéz (relatív tudom), kicsit fura a balance az em-1 ii őn, van HLD-9, azzal viszont tökéletes, viszont az em-1 ii markolata a portrémarkolat nélkül kevés szerintem a kényelmes fogáshoz, nem is azért mert orrnehéz, mert nem az ... hanem maga a szett vhol 1.5 kg környékén lehet, szóval na, kevés XD ... pedig elm m4/3 vonalon a g9 es a gh6 után ennek a legjobb
-eddig körvakum volt, az iker-vaku sokkal sokkal jobb világítást tesz lehetővé
-tökéletes működik a focus stacking-el, semmit nem kell beállítani
-AF közben tök jó h működik a segédfény, nagyon hasznos... amit mondjuk sajnálok és nem értek, hogy miért nem működik manual közbe hisz a váz tudja jól h manualban vagyok hisz belenagyít, nem értem miért nem kapcsolja fel automatikusan a fényt
-sokkal erősebb papíron mint az stf-8, egymás után simán van benne kakaó több kép készítésre is, de ezt, illetve h nagyobb a fényforrás és így talán egyenletesebben villantja meg a témát szerintem más előnye nincs az stf-8 hoz képest (Talán még az ára, bár én vadászom 2-3 éve, és lehet h elmulasztottam párat, de nem láttam a használt piacon idehaza egyet se, ebayről meg 100 000 nél is több) -
AMn3t
tag
válasz
jaanoo89 #89268 üzenetére
én tavallyal bezárólag egy sunpak DX 12R körvakuval macroztam
ki kell ismerni, de használható (full manual ugye)
ezek még E-3 al készültek + sigma 105
[
egy része a képeknek]novemberbe szereztem be egy STF-22-őt jó áron, most jövögetnek meg hozzá a dolgok hogy rárakhassam a 60 2.8 ra, meg h legyen diffúzor .... várom is eléggé végre a tavaszt
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
jaanoo89 #89268 üzenetére
Kicsit a macro témára elkanyarodva, nagyon kíváncsi leszek, hogy mikor jön egy PRO besorolású macro és hogy azt ki fogja gyártani. Elvileg az Olympus orvosi műszerek terén toppon van, vajon ők megoldják házon belül, vagy bérgyártás lesz?
Ki milyen fényforrást használ macrohoz?
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89 #89256 üzenetére
Az m4/3 objektívek is kicsivel nagyobb képkört rajzolnak az IBIS miatt. A natívat a csatlakozásra és a kommunikációra értettem, nem kell adapter, nem kell magát más objektívnek hazudnia, semmilyen hókuszpókusz.
Volt anno Sigmám Nikonra, nagyon tudom értékelni, hogy m4/3-on ugyanazt az akcentust beszélik...
Az igaz, hogy a gyutávok inkább APS-C klasszikusok, de itt is jól használható mindegyik szerintem. -
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #89249 üzenetére
Lehet, de ez volt az ajánlott. Vagy az M1 mark i, vagy az M5 mark ii-t ajánlották, de az M5 nekem jobban bejött paraméterek alapján.
Pont ez az, hogy az A7 nekem nem szimpatikus. Akkor már az A7II, de akkor már árban teljesen máshol vagyunk. Marad akkor minden a régiben egyelőre. Később meg majd meglátom mi lesz.
Most már utána nézek ennek a sigmának, hogy miként van MFT-re.Eddig a sigma 30 1.4-et ismertem. Az tetszik is.
vond: Tényleg jó kis vaku, én német amazonról vettem. Van mellé egy godox 685, az is nagyon jó.
Tin_Shield: Néztem én is, ami jobb obinak számít az 2000euro. Pfff. Igen, ezeket a sigmákat nagyon tolják. Mindenütt bele futok. MFT-n csak manuális fókusszal megy igaz?
Natív MFT-re nem várható valami a sigmától?
Lassú Víz: Ahogy írtam, be fogtam szabályozva a fix iso1600, F2.8, és az 1/250 köré. Több fény meg nem volt. A lánnyal beszéltem utána, hogy egyes mozdulatok újra vennék majd. Majd kiderül, hogy mi lesz belőle. Viszont nem tudom, hogy koncerten MFT-vel akkor milyen rendszert használnak? Mindenki a fix 75-öst? -
jaanoo89
aktív tag
válasz
jaanoo89 #89249 üzenetére
Ja, még egy utolsó "tuti" tipp, Sigma 56/1.4. Ez valamivel jobban mos MFT-n, mint a 45/1.8 és ha ez se elég, a Sigma vállalja, hogy átcseréli a bajonettet másra. Szóval akár utána is eladhatod az MFT-t, átcserélteted az objektívet Sony bajonettre és veszel egy a6000-t.
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #88442 üzenetére
Az a 17/1.8 mióta kapható nem volt még 20%-nál nagyobb kedvezményben.
Nem lennék meglepődve, ha valamelyik MM-es logisztikai zseni csinált volna egy "lassan mozgó készlet" lekérdezést és az abban szereplő tételeket termékismeret nélkül extrán leárazta.MM amúgy is mostohán bánik az Olympus cuccokkal, valszeg nincs gazdája, nincs rendszeres promoter mint a nagyobb márkáknak az eladók pedig nem ismerik az M4/3 termékvonalat.
-
Schanyee
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest