Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
válasz
Mercutio_ #94455 üzenetére
Mikor megvettem kb. 3 éve akkor szembesültem vele, hogy az 1:1-gyel nem fotózok bogárszemet, hópelyhet. Nem árt tudni ezt vásárlás előtt annak aki még nem makrózott. Nem kell eldobni a közgyűrűsort. Ennyi. Gyűrűzve pedig mindjárt kiderül, hogy a kettőnyóc induló mennyire fsötét lesz ezen a szenzoron. Nem tudom ebből a szempontból egy Raynox nem jobb választás vajon. Nincs előtétlencsém az Oly 60-hoz, hogy kipróbáljam. Iszonyat ritkán használom makróra.
-
Throme
veterán
válasz
Mercutio_ #93703 üzenetére
Néztem pár yt videót a pana 25mm fix lencséről.
Az egyikben a pana 20mm 'palacsinta' obival hasonlítják össze.
[link]
Idősáv 3:54 -nél kezdődik a focus shift. Én ezt hívnám front fókusznak.
Ez hogy lehet mft esetében?
(Nem tudom milyen vázon próbálta, és nem esetleg valami user error-ról van-e szó...?!)
-
-
-
zsiga_667
tag
válasz
Mercutio_ #93614 üzenetére
Pl. a Canon f4L objektívjei mind jók FF-re. Más gyártót meg nem ismerek alaposabban (mondjuk a Canont se, tizensok éve volt tőlük gépem), de meglepne ha mondjuk a Nikonnak ne lenne ezzel megegyező sorozata. De ott a Lajka is, ugyanabból a fókusztávú objektívből simán gyártanak két-három különböző fényerejűt, azonos minőséggel.
Én csak annyit szeretnék, hogy ne a drága/nagy/nehéz/jó és az olcsó/kicsi/könnyű/szar közül lehessen csak választani.Az szerintem teljesen nyilvánvaló hogy kicsi lesz és könnyű, az ára meg kérdéses, de valószínűleg valóban nem lesz olcsó. (Persze kinek mi az olcsó, sokan gombokért akarnak új és jó üvegeket venni, ami egyszerűen nem reális, így se drága a m43.) Nem is az a jó benne. Ha ugyanannyiba kerül mint a 2,8 az szerintem már teljesen rendben van. Én gondolkodom a cserén.
vond: Pont azért nem idéztem be azt a részt, mert a zárójeles résszel kb. jelezted hogy az a része a mondatodnak tulajdonképpen felesleges.
Igazából mindegy is, nem kell meggyőznünk egymást, mert teljesen mások az igényeink a felszerelésünk felé, mivel teljesen más témákat fotózunk. Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ami neked felesleges a pálya szélén, az nekem megváltás egy hosszabb gyalogtúrán.
-
aginor
veterán
válasz
Mercutio_ #93587 üzenetére
Szerintem nincs igazad, mivel nem vihetem hozzájuk a hivatalos alkatrészellátás hiányában. Két lehetőségem van, vagy kicseréltetem a 2k-s kábelt 50ezerért a márkaszervizben, vagy rizikózok a kínai dzsunkával.
A donorgépes felvetés ugyan igaz, de 1. azzal nem biztos, hogy alapvetően olcsóbban jövök ki, mint a márkaszervizzel, 2. nem olyan könnyű itthon donort találni (mondjuk ez nem biztos, mert célzottan még sosem kerestem, de nem sok ilyen hirdetéssel találkoztam, sem keresleti, sem kínálati oldalon).
A hasonló ügymenetek mögött minden esetben a piac korlátozása és a szándékosan magas (szerintem tisztességtelen) árazás alkalmazása áll, nem több. Fölösleges ilyen márkavédelem baromságokat mögélátni. Ettől én még túlzónk találom az árakat (legalábbis ebben az esetben). És amúgy nem, nem akarom megszabni, hogy a szerviz mennyiért dolgozzon, csupán azt szeretném, hogy a munkadíj legyen arányos a hibával, a készülék értékével, tehát legyen korrekt. Soha nem vártam el, hogy valaki éhen haljon csak azért, hogy nekem jó legyen, de Uram bocsá' azt sem szeretem ha lehúznak..
-
aginor
veterán
válasz
Mercutio_ #93575 üzenetére
Miért is hajtana el? Az miért érné meg neki? 47k-n még így is agyon keresi magát..
Lehet, hogy nem attól függ, de az is biztos, hogy ez így ebben a formában nem korrekt. Egy szervizes óradíja mindennel együtt mondjuk 7k/óra, az anyag legyen mondjuk 10k, 20-25k-ból még így is meg kellene állnia. A szalagkábel csere kb fél óra alatt megvan, max 1, így ránézésre..
-
80hun
addikt
válasz
Mercutio_ #93521 üzenetére
Mondjuk ezt én sem értettem soha
Annó kipróbáltam manuál obival a7-el +e-m10-elPont ugyanazon a képkivágásin, ugyanazon az ison és rekeszen és természetesen ugyanazzal a manuál obival Ugyanazt a záridőt dobja
És ugye a manuál obi miatt nem tud a váz korrigálni semmitAz iso200 mindegyiken iso200 még fujin is mert azt is próbáltam.
Most akkor ez hogy lehet? Csalnak vagy nem?
Ezt a felhasználó hogy is veszi észre? -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Mercutio_ #93510 üzenetére
Ott van a szenzor is, amiről én feljebb nem emlékeztem meg, de alá tudom támasztani hibavisszát ebben: az Olympust simán elengedem ISO3200-ig, a Panát inkább csak ISO1600-ig, és kb. így nyújtanak azonos teljesítményt zajban / színhűségben / dinamikában.
Panáról átterve zavaró lehet a négyirányú funkciógomb hiánya, de az Olympust használva engebb többet zavar a Panán az Olympus Super Control Panel hiánya.
Jó, persze, Throme Panáról váltana... -
printer71
csendes tag
-
-
válasz
Mercutio_ #93296 üzenetére
Régen, még a nem mikro, hanem sima 4/3 időkben a társaságban két embernek volt FL-36 és nagyon jókat mondtak róla. 20-at szerintem simán megér, ha működik ttl-ben m4/3-on.
Ha nem lenne vakum, most hogy így mondod hogy ennyi az ára, lehet hogy vennék egyet. De most így ez a nikon vaku teljesen elég nekem, a panasonicon csak hébe-hóba használom (a magas iso-k miatt sokkal kevésbé kell a vaku, mint régen, egyébként is mivel felfelé billenthető a beépített vakuja, annyira nem is kell). Van 3 filmes nikonom, azokhoz így nagyon jól jött, most egy ISO 400-as filmet fűztem be, kíváncsi vagyok milyen lesz ha kész lesz, arra tippelek hogy szemre nagyon elszoktam már attól, amit a film nyújt 400-on ahhoz képest, amit a mai gépek nyújtanak ugyanennyin. -
peppe79
senior tag
válasz
Mercutio_ #93300 üzenetére
Köszi, megtaláltam!
Nagyon fura, mert a menüben sehol nem elérhető ez a funkció, kizárólag az érintőfül alatt. Azt meg korábban kikapcsoltam, mert a kis ikonok nagyon közel vannak egymáshoz, és a böszme nagy ujjaim miatt mindig másra böktem rá, amire szerettem volna.
Kénytelen vagyok aktiválni az érintőfület, mert amint kilövöm, onnantól kezdve az expo sem működik. -
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #93112 üzenetére
Köszi!
(#93111) aginor: Ahogy Mercutio is idézte, ott van pár kép az ISO teszt részben. Milyen állóképes dolgokra lennél még kíváncsi?
(#93113) t72killer: Türelmem az lenne sok mindenre, időm viszont csak ritkán, és akkor is valami más elől veszem el. Most is félretettem egy csomó mindent, amit majd a következő napokban, hetekben igyekszek valahogy bepótolni.
-
ZephX
senior tag
válasz
Mercutio_ #92921 üzenetére
Hát igazából cseréltetnék. De van egy bökkenő. MM webshopban vettem és azt mondta a garanciális ügyintéző, hogy 14 napig ha visszaviszem az egyik üzletbe akkor átveszik és vissza adják a pénzt, de nem cserélik ki újra. Ha 14 nap után viszem vissza akkor meg elküldik garanciális szervizbe és kitudja mikor látom újra. A pénz visszaadással az a baj, hogy 187 ezerért vettem és most mindenhol drágább, az MM-ben konkrétan 209 ezer Ft.
-
nozs23
addikt
válasz
Mercutio_ #92861 üzenetére
Kuponnal 235-ért jó vétel itthoni két éves garival. Nem kell rá várni sem. Én pont tegnap rendeltem meg infinityről, most próbálom lemondani, mert ott 215-be jött ki átváltással + szállítással. Egy huszast megérne nekem az itthoni biztos vétel, de nem tudom le tudják-e még állítani a folyamatot.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Mercutio_ #92796 üzenetére
Merci, ezt rosszul tudod. Amire te gondolsz az a nem vagyoni kártérítés a régi Ptk-ból.
Az újban valahogy így van:
akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges. -
-
peppe79
senior tag
válasz
Mercutio_ #92483 üzenetére
Nem a visszajátszáskor jelent meg, hanem felvételkor, a bal alsó sarokban. Teljesen érthetetlen. Mondjuk, nem ez az egyetlen. Van olyan dolog is, amire már rájöttem, hogy hogyan lehet ki vagy bekapcsolni, csak épp nem tudom használni.
Például az érintőfület egyszerűen kénytelen voltam kikapcsolni, mert túl picik az ikonok, és a mammut ujjaimmal néha más beállításra bökök rá, mint amire eredetileg szerettem volna. Jó lenne, ha változtatható lenne az ikonok mérete, de gondolom, ilyen lehetőség nincsen.
-
-
-
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
Mercutio_ #92085 üzenetére
És akkor az 56-os sigmával mi lesz?
Azt az obit mondjuk egyszer ki akarom próbálni, hogy mennyivel jobb, mint az 56-os.
gorgo: Nem, a sima pana. Utazónak, mindenes.
trlala: Ez jogos. Pont emiatt is agyalok, hogy ha veszek egy 16mm körülit, akkor a 3 fix obival elleszek.
Hozzá melléjük meg 2 kitobi.
Hiába a 2. legtöbbet használt a 12-40 Pro, azért látszik, hogy a 25mm-t eléggé szeretem. Ott a 2 régi pana, meg az új. 25mm alatt meg a 12mm a legtöbbet használt, meg a 20 de az már majdnem 25. De 12mm-ből még nem sok fényerős AF obi van. A fene tudja. Jó lenne megtartani, de akkor meg alig használnám.
A mait meg végig toltam a 12-40-el. De egy 15mm, meg egy 25mm bőven elég lett volna. -
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mercutio_ #92028 üzenetére
Én egy Fujica (Fuji) ST-F gépen tanultam fotózni. Nem cserélhető objektíves SLR volt, rajta egy 40mm f/2.8 üveggel.
Teljesen érthető miért szereti valaki ezt az 50mm vagy a 35mm helyett, tökéletes ötvözete a kettőnek. A Leicának is volt 40mm-es üvege és más gyártóknál sem ismeretlen.
Szóval maradj a 20mm 1.7-nél ha ennyire bejön. Én viszont imádom a klasszik 50mm-t is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #92028 üzenetére
Én nagyon keveset használom, de eladni meg nincs szívem 35-40-ért. Pedig lehet, hogy nekem is inkább az 1.7-es Lajka 15-re kéne rámozdulnom. Azt biztos, hogy többször tekerném fel a váz(ak)ra.
Akár egy olyan setup-pal is nekiindulhatnék egy-egy fotózásnak/videózásnak, hogy G80+15mm f/1.7 + GX80+42.5mm f/1.7, vagy fordítva. A 25-ös és a 42 feles együtt nem az igazi, akkor már inkább felcsavarom a G80-ra a 14-140-et, vagy a 12-60-at.
Egy ideje megint az jár a fejemben, hogy eladok minden obit, és veszek egy f/2.8-as "sort", a 12-35 II és a 35-100 II személyében. De amilyen hülye vagyok, úgyis megbánnám.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mercutio_ #92009 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy a Pana 25mm f/1.7 nem ezen az áron került piacra, forintban 100k környéke volt, onnan dobták le a mostani árára (56k), az eurós és dolláros listaárak is hasonló arányban változtak (valami olyasmi él az emlékeimben, hogy 1-1,5 évvel a megjelenés után).
Ugye futótűzként elterjedt, hogy az objektívnek fókusz problémái vannak. Valójában nincsenek, vagy nem úgy ahogy sokan gondolják, hanem az ideálisnál kissé komolyabb focus shift jelenséget produkál f/2.8 és 5.6 között. Be kell alá kapcsolni a Constant Preview funkciót és kész, meg van oldva (és a rajza is elég ember lesz, főleg ennyi pénzért).
-
Marseille199
senior tag
-
-
MrChris
nagyúr
-
hibavissza
veterán
válasz
Mercutio_ #91900 üzenetére
Làtom belém szerettél
Mit csinàljak veled, ha még olyan alap dolgokat sem értesz meg a retard tàrsaiddal együtt, hogy ekv. 120 mm-en, szük kivàgàsnàl mozdítja a kivàgàst az IBIS. Pl. egymàs utàn sok emberről portré, kézből. Ez tény. Ide célszerű egy àllvàny. A màsik, amit szintén nem fogsz fel a retard tàrsaiddal, hogy negyed akkora felület negyed annyi fotont nyel el.
-
-
Speeedfire
félisten
-
t.imi
addikt
válasz
Mercutio_ #91574 üzenetére
Persze hogy nem arról, kitelefonálták a fejemből a végét. Lassú víz által javasolt kva jó, ha van hozzávaló.
Lényeg az egészben, még fényerős obival sem megy sokra az ember kevés fényben, max ha alszik a kicsi.
Most néztem meg először mennyire elég beltérben, meglepett. -
válasz
Mercutio_ #91424 üzenetére
Köszi a választ!
A 45-150 így tényleg elég szimpatikus, utánaolvastam tesztben, és jót írtak róla. Egyáltalán nem bánom, ha kisebb, könnyebb, és olcsóbb mint a másik kettő, sőt.
A 100-300-at is beleírtam az eredeti hozzászólásomba, de utána kitöröltem. Az valóban sokkal jobb lenne a madarakhoz, ahogy te is írtad.
Amiért kitöröltem, az az ár és a súly/méret. Most tényleg egy kicsi könnyű, olcsó obit kerestem, ezért maradtam azoknál amiket írtam. Végül is a tesztek alapján úgy látom, hogy a 45-150 nemcsak a legkisebb és legkönnyebb ezek közül, de árban is a legjobb, és képminőségre határozottan jókat írnak róla.Annak idején egyébként baromi hosszú tépelődés után azért maradtam a m4/3-nál, mert méretben és súlyban nem akartam akkora gépeket magammal vinni, mint régen amikor fotóztam. Ebbe a koncepcióba ezek a kis telék nálam teljesen beleférnek.
Ha maradok ennél a rendszernél (egyelőre semmi más reális elképzelésem nincs), akkor majd egyszer venni szeretnék egy tényleg nagyobb telét a madarak miatt, és lehet, hogy rászánom a 100-400 leica zoom árát (valamivel több mint 2x drágább a 100-300-nál, de ami nekem megütötte a fülem a tesztekben, hogy bátran használható teljesen nyitott rekesszel is, ez nagyon tetszene). Ezt persze majd még magammal is el kell fogadtatni, ami nem egyszerű.
De egyelőre a nyomi kis képeimet teljesen meg tudom csinálni a kittel és egy kisebb zoom telével, annál nagyratörőbb elképzeléseim most, mint egy nyaraláson lefényképezni/videózni a családot, helyeket stb. nincsenek. -
totálkezdő
tag
válasz
Mercutio_ #91405 üzenetére
Én most vettem egy ilyet, bagóért, meglepően jó minőség, még a drága szállítással együtt is megéri. Simán belefér egy Minolta 50/1.7 és egy Super Takumar 55/2, rajtuk az MFT-hez szükséges adapterrel. Az elválasztó nem része a táskának, az saját. Kifutó termék!!
A mintabolt két táskája szerintem most van nagyjából reális áron (amiről persze nem a bolt mindig segítőkész eladói tehetnek).
Ja, belül is van egy kis cipzáras zsebecske. Azt nem tudom, hogy az említett három obi együtt elférne-e benne. -
Lefty
addikt
válasz
Mercutio_ #91403 üzenetére
Akkor egy picit nagyobb kell neked, valamelyik Lowepro Nova mondjuk. Ebben van hely külön akksinak, memóriakártyának, zsebek papíroknak, pénznek, pótsapkának mondjuk. Elfér benne a gép rajta pancake és lens hood-dal. Mellette még egy pancake és egy nagyobb nem palacsinta obi. Mondjuk 10k alatt nem tudom ezt hogy akarod megúszni, úgy, hogy ez azért erős vízálló anyagból van. Ez így is nagyon olcsó.
-
válasz
Mercutio_ #91026 üzenetére
Nekem egyelőre teljesen elég a kitobi, később meg meglátom, úgy döntöttem hogy nem szabad hogy a vásárlási láz elkapjon.
A képmódokat, filter effekteket próbálgattad? Én végigpróbáltam őket különböző képeken, leszűkítve arra a 4-5-re, ami első ránézésre érdekelt (impressive, belach effect, old days, illetve 1-2 monokróm), de ez a része nagyon nem jön be a gépnek, amennyire használhatóak fujin a filmszimulációs módok, annyira használhatatlannak érzem ezeket a GX80-ban. Amit kifejezetten sajnálok, mert főleg jpg-ben fényképezgetek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS notebook topic
- Filmvilág
- Építő/felújító topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- SSD kibeszélő
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest