Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • b.vr

    őstag

    válasz pandur99 #88888 üzenetére

    "Portréra a makró obinak az a bibije, hogy túl éles, kihozza a legapróbb bőrhibát is, oda inkább lágyabb rajzú való."

    Nem személy szerint neked, csak ezt gyakran olvasni, és ez nem jó megközelítés, sőt. Hogy a kedvenc portéobijaimat vegyem, Pana 42/1.2, Oly 75/1.8, Oly 40-150/2.8, ezek rendkívül éles objektívek (és nem is csak "szem-teszt" alapján, ezek a fixek szintetikus teszekben is előzni szokták azt az Oly 60/2.8 makrót, ami egyébként szintén egy kiváló objektív (csak nem használom, mert ha amúgy elég lenne a 2.8 akkor inkább a 40-150-ot veszem elő a zoom adta rugalmasság miatt. Egyébként is leginkább stúdióvakukkal (ahol eleve keményebb a világítás mint természetes fénynél, plusz le is van rekeszelve, ez mind tovább növeli egy kép élességét)

    Szóval portrénál egyszerűen tudomásul kell venni hogy az utómunka az egy nagyon lényeges része a folyamatnak. De amúgy még különösebb utómunka nélkül is, egy éles képet bármikor és egyszerűen lehet lágyítani - viszont egy eleve lágy képet viszont utómunkában csak nagyon korlátozottan lehet (persze artifactek nélkül!) élesíteni.

    (végül természetesen (csak mert ilyenkor ez is elő szokott aztán jönni) ez nem az élesség fetisizálásáról szól, ez nem áll mindenek felett. Ugyanakkor egyike a fontos tulajdonságoknak)

    "Oscar bácsi meg nem gyütt"

Új hozzászólás Aktív témák