Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
állati ütős lett a samu nx-1...
-
válasz
Gondwana
üzenetére
Na igen, a szűrőzött fémhalogén lámpákat használják referencia fényforrásnak, az a lehető legjobb (a nap kevéssé reprodukálható, bár lehet természetesebb ugye).
Amúgy meg ha LED vagy kompakt akkor legalább egyféle legyen mindenhol, mert ha vegyes, az az igazi önszopatás fotós szemszögből. Mert ha egyféle, még egész tűrhetőre ki lehet hozni, de ha kevert, abból csak ufókat (zöldes), vagy sárgaságban szenvedőket, vagy lilára vert embereket lehet kihozni. -
MrChris
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
Az izzószálban egyetértek, az wolfram/halogen überelhetetlen. Viszont van egy talán osram kompakt az előszobában és elfogadható színe van tőle a bútoroknak, két méterre egy led, ikeás, borzalmas. A lambéria szürke színű, alatta a kék ajtó pedig szinte mint az RGB kékje
UV kéknek mondanám.
Tudtommal a CRI érték lenne a fényminőségre nézve mérvadó, számszerű érték. LEDeknél előszeretettel ezt nem/ritkán adják meg mert siralmas lenne. A halogénnek 95, a wolframénak 100 a CRI értéke. Az osram egyik legjobb itthon kapható ledlámpája ami 13e.ft 80 CRI-t produkál, hát menjenek a búsba. A dpreview-n a tesztábrához előszeretettel odaírják a CRI értéket (98%) gondolom nem véletlenül, hogy jelezzék nem kompakt/ledszarral világították meg... -
rbalint88
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
én a kompakt fénycsövektől vagyok ki, itthon a lakószobákban ledek vannak, fürdőben, konyhában, előszobában meg hagyományos/halogén. oda nem éri meg a ledes, a konyhában 3 év után most égett ki a beköltözéskor berakott nóném 60w-os izzó. most 105w-os halogént raktam be, fényár van. a nappaliban 7w-os és 5w-os ledek vannak, jó minőségű kínai (v-tac), tökéletesen teszik a dolgukat.
a legjobb, legszebb fényt még mindig a hagyományos izzószálas adja, de a kompakt fénycső helyett tényleg inkább ledet rakjanak mindenhova. keveset fogyaszt és a jó minőségűek szép fényt is adnak.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Hát, ha ott nem zavartatták magukat ahol bárki láthatta, képzelem mi történik egy zárt helyen. Másik oldalon meg ott vannak a bezárt kisboltok akik már nem bírták a fosztogatást, és inkább feladták az üzletet. Meg a másnap kisétáló és a rendőr képébe röhögő elkövető. Azt hiszem ebben a kérdésben nem lehetünk elég okosak.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Szekszárdot is telerakták leddel. Éjjel a város felett rideg lilás fény van, az utcákon meg hidegfehérnek csúfolt furcsa fények. Mivel pontszerű a forrás, hiába a foncsor vagy mi, azt érezni, hogy minduntalan a szemedbe világítanak a kis lámpák.
De a legdurvább ha lakásban vannak az ilyen ledszarok. -
madgie
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Ez vadkelet, az előbb arra mentem ki, hogy két házzal odébb a földön fekve rugdosnak egy embert. Odakiáltok, hogy miafasz, hívom a poilcájt. 112 kicseng, mondom, mi van, jön az egyik srác, hogy nyugi, rendőrök vagyunk. Nézek meghökkent fejjel, hogy akkor mi a francé' ütik azt az embert. "Mert lopott a boltból".
Na fasza.
Amúgy az utcában mindenki más lapított, jó tudni, hogy ha TNT-vel robbantják be a kaput, míg nem vagyok itthon, akkor is lehetne számítani a jó szomszédokra.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Dec. 4 sörözés
Menjünk ... nekem mindegy, valahol a belvárosban, fedett, fűtött és korrekt legyen, és legyen annyi hely és olyan háttérzaj, hogy attól még nyugodt hangerővel tudjunk beszélgetni. Mondjuk a Sladekbe (Erkel utca).
Jönne:
Lassú Víz
Studi
gorgo
rbalint88
Freddy76
.mf
Mercutio_
TayRolUp. Beírtam TayRol-t. És fél 6 - 6 között tudok érkezni. Bedobom a talisba is, ott könnyebben megtaláljuk.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
azt nem próbáltam, de a minolta 55/1.7-et igen, és szerintem ugyanaz az obi átcimkézve, max más bevonattal... a minolta sztem nagyon jó az áráért, nyitva elmegy, de CA-zik, f2.8-on meg nagyon karcol. viszont a bokeh elég ideges, rekeszelve szögletes.
á basszus semmi, én az 50/1.7-et próbáltam, elnéztem, bocs
nekem két revum van, egy 135 meg az 55/1.4, azok annyira nem pengék, és mindkettőnek enyhén sárgás a képe, csináltam is nekük egy presetet.Freddy76: előbbit csak képeken szeretem

-
cdl
senior tag
Sziasztok.
Szeretnék venni az EM-1-hez Patona akkut.
A gyári töltő fogja tölteni, vagy az is kell hozzá? -
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudnátok nekem ajánlani néhány hazai fotós boltot, ahol adaptereket lehet vásárolni és vállalják a csomagküldést is?
Yashica, (esetleg M42) adaptereket szeretnék venni viszonylag szűk határidővel... -
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
ja, az oly menüje tényleg gáz, de sokat nem kell matatni benne szerencsére... a gyorsmenüje cserébe tökéletes. Pana meg nem csak af-ben jó, manuálozni is sokkal könnyebb vele
az oly kijelzőjén túltekertem a fókuszt, utánna vissza, és amikor úgy éreztem a legélesebb exponáltam. pana keresőben viszont mindíg pontosan tudom hol az élesség... amúgy színek: ma-tegnap nálunk brutálisan havazott egész nap, ki is mentünk egyet képelni, és ezúttal kimondottan elégedett vagyok 
-
Gondwana
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
(De ugye, itt van még Mazsi?)

-
Mercutio_
félisten
válasz
jjeahh
üzenetére
Na, én az olympus 25 szintű mélységig navigálható menüjével voltam így, agybajt kaptam tőle és az élesítést örültem, hogy kikapcsoltam, aztán hagytam is a fenébe

A másik bajom az AF "sebesség" és "pontosság" volt, ez nyilván téged nem érint a manuál obikkal, a mai oly vázak pedig már utolérték a lassan 4 éves G3-at.A kijelző és kereső finomhangolására én is kíváncsi vagyok (bár nekem nincs gondom így se vele), szerintem madgie ennek a fő tudora.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
amikor állítani kell valamit, még mindíg agyalok, hogy "most akkor mit is kell nyomni meg merre?", de lassan megszokom a számomra fura, lassú, animáló gyorsmenüt, a vázon szétszórt gombokat (oké, ebben a felső kategóriás nikonok verhetetlenek
), a pana színekkel is ki fogok békülni sztem, legalábbis, amíg nem váltok vissza majd egyszer oly-ra
, cserébe vannak vitathatatlan előnyei, a nagy evf + forgatható érintőkijelző olyan szabadságot ad, ami után az e-p1-et meg a gx1-et szenvedés használni
viszont a minőségük lehetne jobb, pl. a 60d-ben lévő kijelző b*romira jó, egy olyant elnéznék a g3-ban is, akár kisebb felbontással is...mano42: mint írtam júzer error volt
-
mano42
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Javítsatok ki ha tévedek, de ha rawban fényképezek teljesen mindegy milyen WB beállításokat használok, azt csak beleírja a rawba mint profil, de nem köti hozzá, bármikor megváltoztathatom utólag egy raw editorban. Extrém példa. Ha pl 2500 kelvinnel fotózom természetes fényben, a jpeg teljesen kék lesz, és a lightroom is ezzel az alapbeállítással tölti be a rawot is, viszont egy síma wb profil változtatással visszaáll az "AWB" legalábbis az optimális wb.
-
Mercutio_
félisten
válasz
jjeahh
üzenetére
Nagyon nem fexik neked ez a G3, add el a fenébe, vagy 1/2 Parciért atveszem
talán még fuvarom is lenne szereda - Pest viszonylatban ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kicsit komolyabbra fordítva a dolgot :Haverod gépéről jól gondolom, hogy nem újkorában kezdett lejönni a bevonat, ő is vette valakitől kb ismeretlen eloelettel?
Fóliára majd a szakik mondanak tippeket, én 2 éve vettem 3-at egy akkor ajánlott eladótól azóta azt használom. -
jjeahh
nagyúr
újabb pana tapasztalatok: tudom, hogy videósoknál fordítva van, de én úgy utálom ezt a hülye g3 nyakpánttartó bütyköt, nem igazán lehet találni rá egy normális, minőségibb bőr nyakpántot... a gyáritól kikészülök
wb probléma tényleg júzer error volt, awb-vel vagy gyári sémákkal meglőtt raw-oknál nem gondoltam ennyire meg kell rángatni lr-ben a wb csúszkát
elég durván mellélő, tökmindegy milyen fényekben kattogok, sosem találja el a helyes wb-t közel sem...na de ennyi gond legyen, lényeg, hogy bennem volt a hiba, hiába, amatőr vagyok még na
. A kijelzőtől viszont nagyon félek, szinte ahogy a dobozból kivettem, ment rá fólia, de arra is vigyázni kell, nem szívesen cserélném le mert pl. a haverom gx1-éről pár hét után lepattogott a bevonat, tolt rá fóliát, oszt a napokban lecserélte egy jobb/matt-ra, és a régi fólia még jobban leszedte a bevonatot
amúgy ha már kijelző: nincs valakinek egy tuti kijelző vagy evf beállítás-tippje? kissé kopott, színtelen mindkettő, meg hamisnak is tűnnek a színek. -
TayRol
nagyúr
Bocs a rossz, telefonos minőségért. Egyszer majd lesz jobb is.
Ellenben a 45-öst szerintem nem fogom ez mellett használni...
-
jjeahh
nagyúr
részemről abszolút olcsó fényerős fixek is jöhetnének
sőt, a milyen cse. gépet topikban elég sokan azért nem döntenek mft mellett, mert drágábbak a fixek rá mint mondjuk egy belépő dslr-re... persze jobbak is, de egy szűk pénztárcával rendelkező amatőrnek valszeg fontosabb az alacsony ár. -
Lassú Víz
addikt
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Mer'? Én is ezt tenném a helyében. Kicsi cég, szűk k+f keret, nem kockáztathat, olyat lő, amit a legtöbb helyre tud elsütni: APS-C tükrös bázistávval --> Canon, Nikon, Pentax, Sony A, valamint hosszított seggel Fuji, Sony E; meg FF --> Canon, Nikon, Sony A, hosszítva Sony FE. Na jó, a Quattroval én sem tudok mit kezdeni

A tükörnélküliekre megjelent obijaik is Sony E-re voltak tervezve, mert ott volt szellős a kínálat, csak ha már van, akkor kiadták m4/3 bajonettel is, hátha itt is el tudnak még egy keveset sütni. Sikerült nekik? Hát tényleg csak egy keveset tudtak eladni, a nyomott ár ellenére se nagyon vitték.
Itt tényleg már csak néhány lyuk van: fényerős UWA fix, félfényerős félprofi olcsóbb de korrekt alapzoom, fényerős középhosszú (~90-150 között) valamint fényerős hosszabb tele / utóbbira jön a 300 f4; s utána már csak a nagyon speciálisak, pl. TS. Nézd csak végig a fixeket, mennyi gyútáv le van már fedve: 7.5, 12, 14, 15, 17×2, 17.5, 19, 20, 25×3, 30 (×2 hamarosan), 42.5×2, 45×2, 60, 75...Az interjúban azt is mondták, hogy a Sonyra fognak rámenni, és most nem a Sony-Pite beszél belőlem, de racionálisan tényleg ez a legjobb, amit választhatnak. A Sony FF stratégiája olyan, mint a nyomtatós sztori az olcsó géppel és drága festékkel: a vázakat FF-mércével olcsón adják, de hozzá az obikat drágán. Már ha van, mert a kínálat elég szűkös is. Minőségben (*khm* Cájsz 24-70 lolfail *khm*) és árban nem lesz nehéz dolguk versenyezni, nem kell gyilkos árversenybe menniük. Az obikat az FE mellett E-re is el lehet sütni. Továbbá az E-rendszerrel már tapasztalatuk is van, nem idegen terület. Tényleg nagykönyvben megírt, ideális lehetőség. Ezért sem értem, hogy eddig miért nem hasaltak rá.
-
Mercutio_
félisten
válasz
ROBOTER
üzenetére
Az én 2 fixemnél a rendeléstörténetben még mindig a "feldolgozás alatt" szerepel, kezdjek el reklamálni? (vasárnap rendeltem, le is emelték az összeget)
Juszt: Túl rég nem hiszem, mert szept 15-én lett hivatalosan bejelentve, innentől a GM1 és GM5-höz csomagolják (már ahol)
TayRol: Meddig?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
ez már régóta kapható?
-
ROBOTER
addikt
Na megérkezett a 12-40 (MediaMarkt). Jó nagy dög, de szerintem szeretni fogom.
-
MrChris
nagyúr
már ne haragudj, de mit nyersz vele? Mert veszíteni simán lehet mikor pakolászod, vagy a telód rárondít, vagy az adapter apró érintkezői beszarnak... Csak az adatbiztonságot tudod ilyennel csorbítani. Van egy 100ezres géped és ezen garasoskodsz? Van amúgy kártyás topik.
BMW-re kormorán... -
jeni
félisten
ilyenem van gyári csomagolásban de adapter nélkül.
Ez mennyire lenne jó a normál SDHC kártyához képest?
Az tuti,hogy praktikus megoldás,hogy még a telóba is betehető de a fotógépbe téve nem okozhat e később kontakt hibát,hogy nem direktben csatlakozik,hanem adapteren keresztül? -
jeni
félisten
Az Olympus bolt szerint az E-PL5 gép kezeli ezt a kártyát is.
-
Chance
tag
Ha minden igaz, ma végre ideér a Mediamarktos OMD E-M10 végre, úgyhogy csatlakozom a klubhoz.
-
hegyimorc
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
kapják be... sztem olypanánál olcsóbb fixekre, fényerős zoomokra stb. nagy kereslet lenne.
-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Rokonok is díjnyertest főznek, mert akkor legközelebbi talira hozhatsz kóstolót
a szokásos kerítéscincálóból nekem is van otthon már pár üveg, nem győzzük dugdosni, ne lássák, hogy nem fogy 
madgie: Amúgy te valami vírus lehetsz, 1 hete rendeltem Takstar Pro fülest otthoni használatra ebay-ről, erre most emag-on akciós a mikrofonos verziója Hyperx Cloud cimkével 14,9-ért

-
madgie
titán
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Vicces képek
- Windows 10
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Manjaro Linux
- Mini-ITX
- Gumi és felni topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- BESZÁMÍTÁS! Samsung S27D850T 27 75Hz PLS QHD 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R7 7800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
alapbeállításos PL5 váz

UV kéknek mondanám.
Vagyis van, LED-es sz@r lámpák, fákkal körültakarva.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

néha néha elfogadható.

amúgy ha már kijelző: nincs valakinek egy tuti kijelző vagy evf beállítás-tippje? kissé kopott, színtelen mindkettő, meg hamisnak is tűnnek a színek.