Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

Utóbbi pár nap IR-fotózási tanulság
    1. Ez a borússzürke idő monnyonle. Szikrázónapsütést, de tüstént.
    2. IR-szűrővel az obin a gép nem fog fókuszálni.
    3. IR-szűrő nélküli manuál fókusz nem esik egybe az IR-szűrős fókusszal. Nagyon nem. Csakhát azt elsőre helyben nem látod, hogy mennyire nem.
    4. Annál is hosszabb záridő kell.
    5. A nyers kép egy gusztustalan lapos rózsaszínes-magentás-lilás trutymó. Ami jó eséllyel még elkent-életlen (ld. 2-3 pontok) és zajos-bemozdult (ld. 4-es pont) is.
    6. Az utómunka egy külön tudományág.
    7. Az IR-es utómunka pedig a megtestesült kvantumfizika. Már attól változik a kép, hogy ránézel. Ha két képet meg lehet ugyanazokkal a beállításokkal dolgozni, az a véletlen műve.

Pár kép közvetlenül a kamerából ill. egy kis feldolgozás után. Az idő nem épp a legjobb volt, meg pár dolgot én is elbénáztam (ld. feljebb fókusz, meg csak utána vettem észre, hogy valamikor mellényúltam és a zajszűréssel a hosszúexpós black frame substractiont is kikapcsoltam, ami ide nagyon hiányzott volna). Vicces, hogy az emberek milyen kis fény-lényekké váltak (ld. 1-2, 8-9. képen)
    Az egyik kép feldolgozásánál félrenyomtam, valami auto-equalize lett énnemtudommi helyett, de az eredmény, bár fullzaj, de elég érdekes lett. Így lett a chocapic vagy mi. Kicsit a korai, múlt(előtti)századi képekre emlékeztet. Lehet, hogy csak a sok zaj mellett megbúvó nyers élesség miatt, vagy esetleg az a technológia is valamennyire érzékeny volt az infravörösre, így hozzá tartozik a színvilágához.

Új hozzászólás Aktív témák