Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
asszem elértünk oda, hogy a többi linuxos topik miatt ez felesleges. különösen, hogy a mai nap előtt legutóbb több, mint 2 éve volt fenn.
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #165 üzenetére
Nem emlékszem, hogy engem megtalált volna
Sianis
-
dabadab
titán
válasz
dr_strange #165 üzenetére
Gondoltam, ha megse, akkor ne gyotrodjon tovabb
(Ezek a hirtelen feltamadt ezereves topikok mindig megszivatnak)
-
zabu
tag
Hello!
szerintetek egy kezdő linuxos számára akinek fennt van most ubuntu 7.10, és mondhatni hogy jól működik, annak érdemes felrakni suse 10.3at? Vagy nem jobb annyival hogy megéri?
ubuntuval most bvarátkozom...
köszi előre is -
Maximusz
aktív tag
válasz
tomsummer #158 üzenetére
Sziasztok!
Én is szeretnék megismerkedni a Linux-al, főleg azért, mert van egy gépem, és azt mondta az egyik haverom, hogy el tudná látni a feladatokat, amit most egy drágább windows-os géppel végeztetek, tehát a gép amire a linux menne:
-233MMX Intel
-32MB SD-Ram
-CD-RW
-jelenleg 545MB-os winyó, de jön bele januárba egy 40GB-os
a feladatok amiket kezelnie kellene :
-FTP szerver (1-2 felnasználós-tehát csak privát használatra)
-nyomtató szerver feladat (HP DeskJet 3420-as nyomtatóval, úgy hogy a többi (windowsos) gépről is menjen a nyomtatás, korrektűl
-illetve a nagyobb winyóval Torrent kliens futtatása
Most karakteres Debian van rajta - de ha van valakinek jobb ötlete , meghallgatom... egyáltalán el tudja látni a szerver feladatkörét a 233-as procival?
Köszi : Maximusz -
Roxy
tag
Szasztok!
Nemrég elhatároztam, hogy szeretnék egy kicsit megismerkedni a linuxxal. A nagy gépemre még nem merem, és helyem sincs hogy feltegyek egy linuxot. Ezért a régi kis gépemre szertnék vmit feltenni. A konfig:
- Tomato-zx alaplap (gőzöm nincs ki ez a gyártó)
-proci: Amd k6/2 500Mhz
-mem: 32 Mb RAM (lehet tudok még + 128Mb-t szerezni)
-vid: Ati Xpert 98 pci
-hangmi 8738/c3dx
-viny: 4,75 Gb-os quantum
Mit ajánlotok nekem? Köszi!
[Szerkesztve] -
Benőke56
csendes tag
Lehet hogy Uhu lessz belölle. Ez tényleg nagyon egyszerűnek tűnik.
Már csak az a kérdés hogy honnan szerzem be. Dobozosan mennyi egy ilyen Linux és hol lehet hozzájutni,mert a boltokban még nem láttam csak windowst letölteni meg nem tudom mert csak modem van. -
Grunya
aktív tag
válasz
Benőke56 #148 üzenetére
Az általad felsorolt disztribúciók közül bármelyik megfelel azoknak az elvárásoknak, amiket írtál. Minden csak beállítás kérdése. Egy merevlemezre akár mindegyiket is feltelepítheted, de külön partíció kell nekik. Egy partícióra értelemszerűen nem lehet több linuxot is feltenni. + kell még legalább egy swap partíció, amelyiket az éppen futó linuxod használ.
Próbáld ki az uhu-t, ha nagyon fontos a minden részletében magyar disztrib.
+ még esetleg a mandriva vagy suse vagy fedora. ezek rpm alapúak.
Grafikus program: Gimp. (Mindne disztribhez leszedhető, vagy van alapból)
BlackPanther: Mandriva alapú magyar disztribúció. Sokat nem tudok róla, de ugyanúgy jó lehet mint az összes többi. -
Benőke56
csendes tag
Hello jó lenne ha valaki végre rendet vágna a kezdő Linuxos dolgokban mert sok mindent olvasni és nincs senkinek ideje 3-4 Linuxot kipróbálni pláne ha még zöldfülü is.
Suse
Mandrake
vagy más? Pl nekem ezekre kellene: zenehalgatás, filmnézés, Internet. És legfőképpen szövegszerkesztés! Open office meg hasonlókról már olvastam erre melyik a legjobb Linux? Pl helyesírás (magyar,angol stb.) És az se lenne baj ha lenne valamilyen profi fotóprogram is hozzámint az Adobe PS winre. Ja és legyen egy csinos kezelőfelülete.
Ilyen dolgokról is szólhatnátok pl mennyire megy két külön Linux egy merevlemezen vagy külön parci kell? Felmegy egy Uhu (mert az magyar)+ egy Suse vagy egy RedHat az úgy nem gubanc? A neten már néztem infót de abból nem derül ki hogy kinek mi a jó igazán.
Ja és van ez a Blackpanther magyaros, ez gagyi?
Bocs ha sok a kérdés de sürgős kellene. Köszi! -
Bero
aktív tag
Hali mindenkinek!
lenne egy kérdésem: Mandrake linuxot honnan tudnék letölteni, ha egyáltalán le lehet?
Bocs az ilyen béna kérdésekért, csak nagyon ezdő vagyok linux világban
Előre is kösz!
Üdv: Bero
[Szerkesztve] -
bamboo
csendes tag
válasz
T. Almeida #136 üzenetére
Ezt megpróbálom... tudnál - v tudna vki - segíteni abban, hogy hogyan telepítem fel a fluxboxot utólag?
-
tomsummer
csendes tag
DVD-t nekem sem sikerült még UHU-ban írni!
Viszont letöltögetéshez tökéletes, sôt nagyon sok napi szükséglet? funkciót - talán az összeset
- ellát nálam, és amióta megjelent az 1.2-es verzió, elmúltak a distrib gyerekbetegségei mind telepítés, mind napi felhasználás terén. Szóval váltig preferálom: UHU Linux 1.2 (Rajt)
-
vati
senior tag
MOD: az 500-as cerkán egy 3-4 éves disztribnek el kellene futnia. Win-ből inkább 98SE, ez még egy 300-as celeronon is elment nálam. Igaz, a netes védelem problémás.
''xp van fent most a gépen, de egyfolytában szarozik''
1. 500-as cerka + 128MB tényleg nem ideális xp-hez. De ilyen konfigon egy linuxos KDE/Gnome környezet se fog hasítani.
2. ''folyamatosan újra kell indítani:'' vagy hozzáértő módon feltelepíteni, bekonfigelni, esetleg rossz vasat kivenni jó vasat berakni. Nekem 200 órákat megy az XP folyamatosan, logon/logoff nélkül csak kilockolva ha kell, néha egyidőben 10-20 combosabb alkalmazást futattva, DB szerver mellett... fagyni sose láttam. (de a W2K-t, és az NT4-et sem)Performancia gondok akkor kezdődnek -akkor is elsősorban taszk váltáskor- ha a RAM méretét megközelítő memóriát esznek az alkalmazások, dehát ez nem csoda.
Vírust se tapasztaltam 10 éve, csak messziről láttam: ha épp szólt a tűzfal/kémirtó hogy valami be akar jönni gépre, vagy gyanús dolgok vannak egy weboldalon/letöltött dologban. Ez sem win-függő, hanem user-függő
...az XP is egy oprendszer és érteni kell hozzá, különben megszivat. Aki ismeri, sokmindent kihozhat belőle. Unixnál nem így van?
ON:
Milyen linux disztribbel + melyik GUI-val célszerű próbálkozni a köv. elvárásrendszer mellett?
XPhez mérhető komfort, ne kelljen alap beállításokkal szarakodni, alapfunkciók spontán és stabilan menjenek, pl: DVD írás, PnP digit masinák USB2-n / FireWire-n (kamera, nyomtató, scanner, digit. fényképezőgép) stabilan, magyar karakterek I/O, MS Office-kompatibilis irodai sw-csomag, különösen word, excel, és egy normális programozói editor (vi, emacs fanok kíméljenek) az irodai cuccokhoz stabil magyarítások, haladó szintű képfeldolgozó max. fél gigás képekig, normális videovágás, átkódolás, dvd-authoring menjen. Az adott GUI-hoz egy VB-szerű RAD fejlesztőkörnyezet jó lenne. WMWare v5 stabilan fusson. Legyen GUI-ból jól konfigelhető -Kerio, ZoneAlarm szintű- tűzfal sw. Általában mindent lehessen GUIból konfigelni, ne kelljen text formában konfig fájl hegyeket hókuszpókolni, nekem erre nincs időm és energiám. Unixot userként láttam jó régen, nagyjából tudom mi hol van a fs-ben, de abszolút nem érdekel a parancssori buherálás feelingje. 10 éve még volt rá időm, most nincs.
- UHU: Mindebből mi fér bele egy ilyen kis disztribbe? Mennyire frissek a csomagjai a ''nagyokhoz'' képest? Másfél éve próbáltam az 1.0 (vagy 1.1?) magasságában: miután fél nap szívás után sem sikerült DVD-t írni vele, hanyagoltam a későbbiekben.
- Suse9.3: ígéretesen indult, de miután megzakkant az X a billentyűzet nyelv telepítéskori magyarra állítása után (először ment, legközelebb nem volt ''r'' betűm már a login ablakban sem, majd nem állt fel többé az X) már ehhez sincs türelmem. Ennyire alap dolognak működnie kellene konfig fájl hegesztés nélkül is - gondolom én.
- Régen kipróbáltam a RedHat 5.2, 6.0-t de az rég volt.
- a többi disztribet egyátalán nem ismerem. Melyikkel érdemes még próbálkozni?
Gnome vs KDE: mi az, amit a Gnome tud, és a KDE nem tudja?
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Minumumra levettem a grafikai beállításokat, legújabb antispyxp-vel kiszedtem belőle mindent, ami nem kell, egyébként semmit. SP1-es professional változatról van szó. Meg kapott egy kerio tűzfalat, de más tényleg semmi. Igaz, én 24 óránál tovább sosem használom újraindítás nélkül, de általában csak 10-12 órát megy egyfolytában. Lassulást nem nagyon, vagy csak minimálisat tapasztalok. Linuxxal annyi volt a gondom annak idején, amikor kipróbáltam, hogy összekuszálta a partíciós táblákat. És azért azt se felejtsük el, hogy a legújabb linuxoknak is kell azért némi erőforrás... de egy próbát megér bármelyik linux
-
Hequila
őstag
Nem akarom a topicot átalakítani Windows topiccá, de:
Én 233-as, 64 MB-os gépre tettem fel win xp-t, és in is csak letöltésre használom a gépet. Eddig tökéletesen megy, és nem kell keresgetnem p2p klienseket, sztem ha nem szeretnél a linuxxal bajlódni, akkor nálad is felmehet az xp... na meg persze egy tűzfal. De Te tudod... -
bamboo
csendes tag
Naszóval... eléggé amatőr vagyok linuxhoz... ehhez mérten kéne nekem valami viszonylag jó, egyszerű, és leginkább stabil disztribúció.
A konfig az ősrégi, egy 500-as celeron, 128 rammal. A gép dolga annyi lenne, hogy a letöltéseim menjenek rajta különösebb pesztrálás, és újraindítgatás nélkül... Tulajdon képpen ennyit kéne tudnia.
Eddig fedorán gondolkodtam, de kérek tanácsot, hátha tudtok vmi okosabbat! Meg ha már itt tartunk, ha tudtok valami jó dc klienst hozzá azt megköszönném! -
Hequila
őstag
Fejlemény annyi, hogy valszeg majd karácson körül kelleni fog a kártyád (persze csak ha addig meglesz és még akkor is el akarod adni).
Egyébként sehogyan sem bírtam nézhetőre varázsolni a képét. 100%-on ment mindig a proci, hiányzik neki az a 256kB L2 cache (anyámnak K6-III-asa van, azon tökéletesen mennek a DVD filmek külső segítség nélkül is XP alatt).
A kártyát majd mélben megbeszéljük.
Még a win95osr2-vel nem próbáltam, de szerintem nem segítene rajta az sem, mert processzorlimitált a dolog sajnos. -
Hequila
őstag
Aha.
A tulajdonos emlegetett valamit, hogy kaptak egy távirányítót is annó a géphez (használtan vették), de a kártyát valamiért kiszedték a gépből. Majd megkérdezem tőle, hogy milyen kártya volt az, és ha még megvan, visszarakom a gépbe oszt hátha jó lesz.
Érdekes módon, XP-ben kevésbé szaggat a videó, mint a GeeXboX-ban. Pedig az XP sztem sokkal több erőforrást zabál. -
j.bravo
addikt
A dvd lehet hogy fog is
nekem anno a divx ment szépen, a dvd néha beszaggatott. Még nem próbáltam ugyan vele, de támogatja zsigerből a realmagic hollywood+ kártyát; azzal a dvd egész biztosan megy szépen (hardverből). A tv kimenete is igen jó minőségű. Ellenben ha monitoron akarod nézni (nem tv-n), akkor kell valami trükkös átkötőkábel is...
A hardver piacon láttam ilyen kártyát olcsón, én pl. 1.5k-ért vettem, és a sors iróniájaként azóta se tudtam megépíteni a htpc-t amibe szántam (és vsz. nem is fogom).
Ha érdekel, és nem találsz addig máshol, és ráér a dolog karácsonyig(akkor megyek haza Magyarországra), akkor a tiéd beszerzési áron. Csak monitor átkötőkábel nincs hozzá.
Movix anno mintha kész iso lett volna... biztos fejlesztettek a fiúk... (illetve, van több változat, én a movix^2 -t próbáltam, a grafikus felület miatt.) -
Hequila
őstag
Illetve még annyit, hogy a Movixhoz nincs kész iso? Mert a megadott linken nem találtam... Ha nincs, akkor hogyan kell az ISO generatort használni?
-
Hequila
őstag
válasz
dr_strange #123 üzenetére
Próbáltam az UHU Live-ot, de sajnos még mindig nem az igazi a DVD lejátszás (500-as K6-2-es, 192 MB memória).
-
j.bravo
addikt
Nem kell minden cd-re ráírni
Én is láma vagyok linuxhoz, de ezt és egy másik hasonlót - GeeXbox, [link] - próbáltam, működtek.
Miután bebootoltál a cd-ről, kiveheted a cd-t, és beteheted a cd-t, vagy dvd-t, amin csak a film van (az egész oprendszer és lejátszó betöltődik memóriába).
Egy újraírható cd-vel egy próbát mindenképpen megér bármelyik. -
Hequila
őstag
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy én is tök láma vagyok a Linuxhoz, nem csak a hölgy ismerős...
-
Hequila
őstag
Illetve még valami:
Most látom, hogy ezzel a Movix-el minden egyes filmhez külön CD-t kell csinálni (ha nem a boot CD-n vn a film)?
Nekem olyan kellene, ami minden filmhez használható. Létezik ilyen? -
-
Sipi
addikt
Nézd meg az emoviex-et! Linux alapú, CD-ről bootolható rendszer. Az mplayer médialejátszón alapul, egy jukebox-szerű izét kapsz. Az emoviex-nek több variációja van, nekem a legszimpibb az, amikor bootolható DVD-t kreálsz vele, amire felírod a filmeket, majd boot után menüből választod, mit akarsz lejátszani.
[link]
Sipi -
Hequila
őstag
Keresnék én egy olyan Linuxot vagy egyéb operációs rendszert, ami speciálisan DVD filmek lejátszására van kifejlesztve, mindezt egy 500-as K6-II-es gépen akadásmentesen kellene végrehajtania. Az sem árt, ha nem túl bonyolult a kezelése, mert egy hölgy ismerősömnek kell. Léztezik ilyen?
-
mr.geeZ
aktív tag
válasz
AmonSerrano #115 üzenetére
Már Fedora-nak hívják a RedHat ingyenes változatát[link]
-
tomsummer
csendes tag
Az UHU Debian alapú! Skypeot pedig úgy tudsz feltenni, hogy:
1. elindítasz egy konzolt (desktop, felsô menüsor, kis fekete monitor ikon)
2. Bejelentkezel root-ként: Írd be, hogy: su - ENTER
3. Megadod a rendszergazda jelszavát
4. Beírod: apt-get update Ha lefutott,
5. Beírod: apt-get install skype
6. Megjelenik a skype ikon a menüben az Internet/csevegésnél
7. Használod
Természetesen online kell legyél eközben. -
AmonSerrano
csendes tag
Biztos kérdezték már, de pls adjatok linket, ahonnan ingyenes REDHAT-ot tudok tölteni! Köszi!
-
j.bravo
addikt
válasz
T. Almeida #112 üzenetére
Próbáltam a fent belinkelteket, de nem volt egyik sem olyan hogy bátran neki mertem volna állni vele a vinyónak... úgyhogy favágó, de jelen esetben működőképes módszerhez folyamodtam... Észrevettem, hogy amennyi adatom van a második fat32 partíciómon, az pont elfér az első (rendszer) szabad helyén, illetve marad is másfél giga. Úgyhogy oda áttoltam mindent (csak adatok voltak, a progik mind az elsőn), aztán a második, immár üres partíciót daraboltam fel, mégpedig az UHU telepítője alól meghívott (talán cfdisk) progival.
Na, és most már a bagoly alól fórumozok
Egy csomó dolgot azért be kell még állítani... pl. hogy ne csak a touchpaddel menjen, hanem a külső (esetmben soros) egérrel is... de nem sok szerencsém volt eddig az uhu egérvarázslójával.
Viszont akkor is fent van, alig több mint egy óra alatt felmászott, a bénázást is beleszámítva
Hogy hogyan tovább, még meglátjuk, de a releváns topikokba vsz. elég sokat fogok a kérdéseimmel az agyatokra menni
[Szerkesztve] -
T. Almeida
senior tag
Hogy melyik a legkisebb, tényleg nem tudom, de kicsi a Feather Linux, a Puppy, a Damn Small LInux...a Damn Small 50 MB, a többi 100 körül van.
Hogy melyikben van qtparted...gőzöm sincs.
Szerk.: Sajnos qtparted egyikben sincs, de parted pl. a Feather-ben van (ugyanazt tudja, de csak parancsosoros).
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
T. Almeida #110 üzenetére
Melyik a legkisebb (itthon csak 256 kbit van) ilyen live CD (amiben van qtparted)?
(Csak menjen el a Dell c400-on... hülye integrált intel vga.) -
j.bravo
addikt
válasz
dr_strange #108 üzenetére
A ranish az nem fdisk-jellegű (azaz minden adat oda), csak okosabb-jobb?
A másik kettőt nézem mindjárt -
j.bravo
addikt
Megint én
Tudtok ajánlani valami pqmagic-hez hasonló (adatvesztés nélkül átparticionálni képes) de freeware, vagy működőképes shareware particionáló progit?
(acronis disk director demo módban nem csinál semmit, csak kiírja hogy mit csinálna ha megvenném... Partition Logic-ot letöltöttem sourceforge-ról, kiírtam cd-re, működni látszana ha nem baromságokat írna ki...)
Amíg nincs valami ilyesmi a birtokomban, nem tudok feltenni semmi linuxot
ubuntu telepítője egyébként ferdén csíkos, és alig olvasható a laptop kijelzőn, úgyh valószínűleg ezzel nem megy majd... vagy ha már fent lesz rendesen, rendbe jöhet?
Uhu telepítője tisztán látszik, ott úgy tűnik rendben van a driver. -
Rufusz
tag
Jaja, debian csomagok. Synapticcal (menüből) elég sok csomagok le lehet tölteni hozzá, szal egyszerű. Mondjuk Skype-t pont nem, de a skype oldaláról letöltheted, azt 1 sor a terminálban és kész.
Ja, ha a susét választod vigyázz: állítólag a notebookodon (c400) macerás belőni a netet...
Bővebben: link<--itt láttam -
Grunya
aktív tag
Te is próbáld ki esetleg a Puppy-t. Attól olyan baromi gyors, hogy az egész oprendszert beolvassa memóriába és utána minden alkalmazást onnan futtat.
Ez érezhető is a használat során.
A boot folyamat után kiveheted a livecD-t és akár használhatod másra az optikai egységedet.
Szóval a fentiekből adódóan különbözik leginkább ez a kis disztribúció más live CD-ktől.
Ja, és a puppyban van wireless támogatás.
Viszont a gyorsaságért cserébe a puritánsággal kell fizetni. Tehát ne számíts csilli-villi ablakkezelőre, meg káprázatos grafikákra.
[Szerkesztve] -
Grunya
aktív tag
válasz
peter.fulop #92 üzenetére
A probléma az integrált intel videokártya miatt van.
Sajnos ez valószínűleg másik linux disztribúcióval sem lesz zökkenőmentes.
Nekem a munkahelyemen pl. kipróbáltam az Ubuntu 5.04-et és be sem tudott bootolni a live CD... (szintén intel integralt videokari miatt)
Szerintem először válaszd ki melyik disztrib a szimpatikus neked, nézz utána a hozzá tartozó fórumokon, hogy milyen drivert kell extra beszerezni mellé, töltsd le azt is és ha már pontosan tudod, mit hogyan kell csinálnod, akkor fogj neki a telepítésnek.
Szinte minden linux disztribúció szépen el kellene, hogy fusson a gépeden. Elég erős az.
[Szerkesztve] -
-
Rufusz
tag
Ha nem akarsz napokig toltogetni, vagy orakig cdket irni, akkor sztem nezd meg az ubuntut.
A distrowatch.com-on mar regota az elso, gondolom nem veletlenul. Nekem gyorsabb is mint a suse, meg valahogy kezelhetobb, es rengeteg csomag van hozza.
Alapbol ugyan gnome alapu, de van kde-s valtozat is, kubuntu neven.
Ja, 1cd mindketto. -
j.bravo
addikt
zLegolas:
Azért bízom ám benne, hogy 1200 MHz és 512MB elég a flancos kde-nek is
Bár még be kéne gyűjteni SuSe cd-ket (mire letöltöm, megőszülök). Itt Lengyelországban is van biztos pcworld mellékletben, de mire megtalálom...
Rufusz:
Ha WiFi-re gondolsz, az az enyémben nincs... az infrát meg nem néztemde gondolom igen. Ha érdekel, megnézem, csak el ne felejtsem.
-
Rufusz
tag
válasz
A Puppy felismerte neked a wirelesst? En is fel szeretnek dobni egy ubergyors linuxot, eddig a damn small linuxot sikerult csak, de a net halott
-
zLegolas
őstag
válasz
Két ösmerősöm SUSE-t nyom laptopon, az is elég könnyen mehet. Max lemondasz a KDE-ről, ha lassú a gép.
-
peter.fulop
csendes tag
Üdv!
A Puppy-t letöltöttem, kiirtam cd-re, és működni is látszott, attól az egy - fontos - apróságtól eltekintve, hogy a Dell C400 vga-ja rendszermemóból driver által foglalós, anélkül csak 1MB; és vagy 640x480 élvezhető szinekkel, vagy 1024x768 de 256 szin, ami nem lenne baj, ha jó lenne, de nagyon rózsaszin volt nekem, egész más mint 640x480-ban
Ezt mondjuk - igaz másik, nem emlékszem melyik disztr. kapcsán - irták a linux-laptops-on, tartottam is tőle és lám bejött... igaz, irták hogy van valami okosság ami segit a dolgon; remélem sikerül is felügyeskednem abszolút kindózhoz szokott júzerként...
Mindenesetre a helyzet biztatóbb, mint gondoltam -
doc
nagyúr
válasz
peter.fulop #80 üzenetére
Én egy Albacompos (Clevo) notira tettem Slackware-t, lényegében az egyetlen gondom az volt, hogy alapesetben csak a Touchpad-et kezeli rendesen, a rádugott USB-s egérrel nem megy, de mondom, ez az abszolút default install volt, semmit konfigfile-t nem írogattam át. Amúgy megy minden (hálózat, hang, stb), esetleg a power managementel lehetnek gondok (ha pl. software suspend-et szeretnél, akkor 2.6 kernelek körül nézelődj!)
a BlackPanther - amennyire tudom - Mandrake alapú, ergo nekem nem bejövős... -
meoindil
aktív tag
válasz
peter.fulop #85 üzenetére
Úgy tudom a blackPanthert tesztelik laptopokon, nagyon jó disztribúció szerintem. Mindenképpen érdemes kipróbálnod!
-
zLegolas
őstag
válasz
peter.fulop #85 üzenetére
-
Grunya
aktív tag
Öregecske gépekre egyszerűen nem létezik jobb linux, mint a Puppy:
Bővebben: link
Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Az álla leesik az embernek, hogy mi mindent művel ez a kis 60 megás linux. Alapvetően liveCD, de telepíthető hard-drive-ra is, akár FAT32-es partícióra is. Ill. pen drivre, vagy multi session cd-re merevlemez nélküli gépekbe. Brutális! -
peter.fulop
csendes tag
válasz
T. Almeida #84 üzenetére
(anno végülis meghiúsult a projekt, kiírtam a cédéket, de már nem tettem fel... és most sajna otthon vannak Bp-n, én meg itt Lengyelo-ban, és nem találom, hol tudnám letölteni. Uhulinux.hu-ról mintha levették volna.)
Ezzel a blackpanther OS-sel (magyar fejlesztés, Bővebben: link) van esetleg tapasztalat...? -
T. Almeida
senior tag
válasz
peter.fulop #83 üzenetére
A típusszámából roppant amatőr módon az órajelfrekire asszociáltam, bocsi
Ha bejött az UHU, egy próbát megér, 20 perc alatt fennvan... -
peter.fulop
csendes tag
válasz
T. Almeida #82 üzenetére
Nem lenne ez olyan gyenge (1200 MHz Tualatin, 512 MB RAM), csak azért aggódom, mert hátha van valami laptopspecifikus izé, ami miatt hátha nem megy rá a sima suse vagy uhu vagy bármi.
De kösz a linkeket, nézem mindjárt! -
T. Almeida
senior tag
válasz
Vectorlinux?
Direkte gyengébb gépekre tervezték.
Bővebben: link -
WN31RD
addikt
válasz
Nézz körül itt: Bővebben: link
(És mindenki más is, akinek laptop + Linux kérdése van.) -
peter.fulop
csendes tag
Egy up
)
Laptopokkal lehetnek gondok...? Konkrétan, egy Dell Latitude C400-ra melyik disztr. megy fel biztosan (ill. biztos nem?)
-
zui
tag
höhö
opszik. UP!
[Szerkesztve] -
csigavér
csendes tag
Már mindegy,megvárom
másfél giga lejött fél 1 óta,és annyira meg nem sürgős...
De az uhut is elkezdtem szedni közben,köszi a linket.
-
zrubi
senior tag
Ja, de ha desktop-nak akarod, akkor szvsz nem fog tetszeni...
Próbáld ki inkább az UHU-t.
ftp://ftp.uhulinux.hu/ISO/ -
zrubi
senior tag
Egyébként ez itt sokkal gyorsabb:
ftp://ftp.fsn.hu/pub/CDROM-Images/debian/3.0_r2/i386/
(Legalábbis magyarországról...) -
csigavér
csendes tag
múcsász gráciász.mandrake fent volt pár hétig,most megnézem ezt is.(chip cdben volt asszem,hogy a mandrake 9.2 gyilkol egyes lg cdromokat,ha jól olvastam,nem kockáztatok
-
csigavér
csendes tag
Adva van a http://gd.tuwien.ac.at/opsys/linux/debian-cd/images/3.0_r2/ hely,itt melyik könyvtárból kell letölteni a debiant?az alpha mert az a végleges?vagy esetleg a source?magyarázza már el valaki mi ez a sok variáció
)
-
WN31RD
addikt
''- régi ATi vga-hoz (Rage Pro)?''
-> http://www.xfree86.org/4.3.0/Status6.html
''- Crystal vagy mittoménmilyen hangkártyához?''
-> http://www.alsa-project.org/alsa-doc/
''- GUS PnP-hez? Akár 3rd party, csak menjen...''
-> http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php3?vendor=vendor-Gravis#matrix -
j.bravo
addikt
Hűű de rég írtam ide
No, azóta a helyzet javult kicsit.
Ha minden jól megy, akár p2-es is lehet az a gép, amin linux lesz (csak kell még proci... ld aláírásomat!)Vagy pedig a mostani ''erőgép'', ami egy amd k6-3 (!) 400-as, perpill 450-en.
A nagy kérdés, hogy reménykedhetek abban hogy van driver:
- régi ATi vga-hoz (Rage Pro)?
- Crystal vagy mittoménmilyen hangkártyához?
- GUS PnP-hez? Akár 3rd party, csak menjen...
Lassan nekiállok letölteni a woody-t mondjuk - hacsak nem ajánlotok azóta mást inkább
Az UHU-nak egyébként mi lenne a vas-igénye...? -
esteban
senior tag
Hat tapasztalatom szerint (ami nem nagy
) az OOo -nak kell az ero, itt a D800-on csak csak ...
Viszont a S3Triokkal bajban leszel, mert vesa drivert pakol fel ami 60Hz ... -
Giant
csendes tag
Ebben a témában kérnék tanácsot én is Tőletek. Rendszeres klubfoglalkozáshoz, fiataloknak és kezdőknek csinálok hálózatot P1-esekből. A hardverhez értek, a linuxhoz nem. A haverok, akik értenek hozzá dög lusták, és nincsenek képben a jelenlegi linuxos lehetőségekkel kapcsolatban... Ami még fontosabb: 1előre ott, ahol a gépek lesznek, nem lesz net, nálam viszont elég normális elérés van. Szal szeretnék leszedni/fenyomni a vasakra pár linuxos dolgot. Ez a háttér.
A gépek nagyrészt P1 133-asok, sajnos macera lenne mindegyikbe MMX-est szerezni (khm... az MMX Linuxnál mennyit számít?). A szokásos S3-as, 1/2 megás vidkártyák, 32 mega mindegyikben megoldható (legalábbis marhára remélem). HDD-k 5/6/800-asok, illetve van mindenféle méretben, és egy gépbe akár több is mehetne, de olyan, ami több 800 megánál, max 2 db van. Plusz van egy Celeron 733-as, VH6II-es, 32 megás ATI kártyás vas is, ez lenne a hardverigényesebb appekhez a kiszolgáló. A háló úgy néz ki, nem gond (10/100-as, UTP-s kártyák, Compaq 8-as 10-es switch, uplink, 1 bnc).
Na és akkor amit szeretnék:
- grafikus felület a gépeken
- lehet, hogy jobb volna a magyar nyelvű OS (UHU? Más?)
- jó lenne legalább 1 régi fps+1stratégiai, ami fut. Illetve már az is jó lenne, ha lehetne hálóban játszani akármit. Van vmi ingyenes, amit tudnátok javasolni? Tényleg, hogy van ez az ismertebb játékok linuxos verzióival - pénzért lehet megvenni őket, vagy vhonnan letölti az ember, de nem tök fehér a dolog, vagy teljesen tiszta+ingyenes?
- az Open Office pl. jó lenne, ha futna. Azt sem tudom mondjuk, minimum mennyi hely kell neki (szövegszerkesztéshez).
Ha mindezt szerintetek nem lehet, vagy NAGYON nem érdemes megpróbálni a fenti hardverparaméterek valamelyike miatt, megpróbálok az adott dologból jobbat szerezni. Debian minimal cuccost (LichLord félét, pl.) raktam már fel P1-esre is, de ennél tovább sosem jutottam veleNem mintha nem ment volna gyönyörűen. Szóval odáig tegyük fel eljutok, hogy a gépekre felrakok egy bootolható, de grafikus felülettel még nem rendelkező Debiant. Ezután jönne az icewm vagy blackbox? Őket honnan szedjem le?
És a legfontosabb... Én csak a SuSe kézikönyvével találkoztam eddig, és amit Debianhoz a neten találtam, az enyhén szólva nem kezdő volt (bár volt vmi kezdő cucc is a main pagen). Hol tudnék beszerezni lehetőleg több db, lehetőleg magyar nyelvű kézikönyvet az oprendszerhez, amit javasoltok? Az se baj, ha nem kerül egy vagyonba darabja... Vagy nyomtassak/fénymásoljak inkább vmit??? Hű, nagyon jó lenne ha minden menne... Hogy simán, azt nem mondom, mert persze hogy hülyeség -
törölt tag
a mandrake 9.1-hez mit szóltok?
-
esteban
senior tag
Hogyan lehet Redhat-ben karakteres modra valtani ??? nem terminal kell, mert vga drivert szeretnek installalni ...
Ja es hogyan tudok - mi kell hozza? - hogy windoz halozaton matassak . (ti az osszes gep, a szerver is winfosos, es szerenem a rajta levo (FAT32) konyvtaramat elerni... -
esteban
senior tag
Hogyan lehet Redhat-ben karakteres modra valtani ??? nem terminal kell, mert vga drivert szeretnek installalni ...
-
HiperG
addikt
Kezdőknek: Uhu, Mandrake
Profiknak: Redhat, Debian -
j.bravo
addikt
Mint jelent h ''lapos gépből lenne''?
(mint pl. ami előttem van most? Desktop ház, alaplapra integrált minden izé, és a kártyák nem állítva vannak, hanem ún. ''riser card'' van rajta, és erre csatlakoznak immáron vízszintes (alaplappal párhuzamos) helyzetbe a kártyák.)
Vagy valami más?
Ami csak 32MB-ot lát SD slotban; szorzókat-frekit tudod?
(avagy pontos típusszámot, rá tudjak keresni neten?)
Ha sikerül edo ramot boltolnom, az se lenne rossz esetleg.
Ja, persze típusszám a másikra is dettó, persze csak ha megvan.
Mondjuk ha neked tényleg nem kell, akkor legfeljebb elmegyek érte; és ha nem javul a helyzetem tőle, legfeljebb visszaviszem, ha van rá igény. (ha Bp-i vagy, ennyi igazán belefér).
No de a linuxtól ugye eléggé eltértünk)
Ezzel átmehetnénk az ''Ingyen piac - reload'' -baTényleg, írtam oda is, nézzétek meg!
ON:
Mennyi időt vehet igénybe egy net-ről töltögetős telepítés?
Ki lehet-e szállni közben (dolgozni menni péel; illetve ha pl. lehal a net) és folytatni később?
Csak hogy próbáljam így, avagy inkább kerítsek cd-ket... (mondjuk per pill elég vacak a cd-m, úgyhogy húzok a netes telepítés felé...) -
zrubi
senior tag
-
j.bravo
addikt
Kösz előre is! (lap)
Most jut eszembe, monitort is kell majd venni hozzá, meg pótolni a végszükség miatt kikapott videokaresztDe az nem gond, monitornak is elég lesz egy 14'' svga, csak menjen 800*600 legalább 75 Hz-en, úgyhogy olcsón meg fogom úszni.
Debian anno a ''komolyabbik'', hozzáértést kívánóbb volt. Remélem azért elbírok majd vele -
zrubi
senior tag
Na a verziókat nem pontosan tuggya rATdrAgOn kollega
Szóval helyesen, stabilitási sorrendben:
stable: Woody = 3.0
testing: Sarge
unstable: Sid
A nevek a toy story-ból vannak, és a Sid a roszzfiú a szomszédl, ezért ő mindíg az unstable
verziója mindig csak a stable-nak van. Viszont munkaállomásnak jól/jobban használható a testing is, mert új csomagok is kerülnek bele, míg a stable-ba már csak biztonsági frissítések.
A régebbi kiadások, ezeket nem érdemes használni, nem gyorsabbak régi vason (ez nem windows
# potato is Debian 2.2
# slink is Debian 2.1
# hamm is Debian 2.0
# bo is Debian 1.3
# rex is Debian 1.2
# buzz is Debian 1.1
A netet úgy értettem, hogy van-e állandó neted (látom van) mert ha nincs akkor nehézkes vagy drága frissíteni a rendszert, vagy új progikat telepíteni.
A lapot már régen láttam, de majd megnézem mit tud -
rATdrAgOn
senior tag
Hmm... mikor min?
Van nalam mindenfele elmebeteg berendezes
ZX81-tol az SGi Indy-ig mindenfele...
A pC meg a szukseges rossz sajna... most is arrol pofazok...
Szvsz, SGi-t meg viszonylag konnyu szerezni, csak kontaktokat kell szerezni es tudni hogy mikor es merre lesz selejtezes... mostanaban Indigok es Indyk fillerekert vannak, sot, ha szerencsed van akkor talan tudsz _igen olcson_ (max 20k) szerezni egy Indigo2-t, vagy egy regebbi O2-t is akar... proba, cseresznye
(En most vadaszok O2-t de nagyon, mert khell - 10 ev mulva meg mar talan lesz Origin 3000-em is)
-
telcom
tag
Látom jól elbeszélgetsz magaddal.
-
j.bravo
addikt
válasz
rATdrAgOn #33 üzenetére
Wowww.
Én is gondoltam rá, hogy de jó lenne eccer más vast is kipróbálni, és ugye sokan dicsérték péel a Mac-et, de már ez is k******* drága, hát még a SiliconGraphics, vagy Sun, vagy bármi. Otthonra max. a Mac megengedhető, de az se óccsó. És hogy a zember környezetében öllég kevés emberke használ ugyanolyat...
És úgy meg végképp esélytelen lenne ilyesmibe beruházni, hogy - leginkább anyagi okokból - még mindig p1-esen nyomomMeg persze amikor épp lenne zseton, akkor az ember inkább/előbb elcsajozza/sörözi/bulizza/jobb ruhát-ilyesmit vesz
. Amivel a divx múvik hiányát meg hogy azt hogy néha az elborultabban teleflash-elt oldalakat kínszenvedés megnézni, nem is vagyok elégedetlen.
Te milyen gépen nyomod, egyébként?
Érdemes-e valamely régebbi Debian verziót felnyomni? Hátha gyorsabb az adott vason, mint az új... Vagy itt nem így megy? -
rATdrAgOn
senior tag
NNaaaa, akkor egy kis homalyoszlatas, amennyire tolem telik.
Debiannak van verzioszama is, altalaban a hivalatosan kiadott disztroknak.
Esetunkben ez most a woody kodnevu, ha jol tudom most 3.0r3-nal tartanak.
Szoval, debianban harom szint van a disztroknal:
stable - ezt megveheted a boltban is akar ez ki lett adva CD/DVD-n (esetunkben ez a woody)
unstable - ebbol lesz a stable valamikor (ez most a sid)
testing - elmeletileg ez a legfrissebb fa, ide minden szart belehanynak - csak felosoknek, illetve megszallottaknak ajanlott (ez most a sarge)
A leirt informaciok vagy pontosak vagy nem, nem vallalok ertuk felelosseget! -
rATdrAgOn
senior tag
Linux (pfujj!
)
Akkor mar debian, vagy gentoo
Debian azer' jo, mert egyszeruen osszerakhato, gentoo meg azert mert olyan mint a *BSD-k (mindent ferdithetsz magadnak... )
De en inkabb ajanlok valami BSD-t... FreeBSD-t mondjuk, mer' csak.
OFF
(Amugy meg dobd ki a pC-d az ablakon es hasznaljal valami _szamitogepet_, ne csak _szamitogepnek latszo targyat_)
ON
Na, bocsi a vegeert, de tenyleg... csak utalom oket - az x86 kompatibilis binaris abakuszokat (PC) - mint a xart!
)
-
j.bravo
addikt
Irodai csomag végülis nem létszükséglet, az office2k megy a jelenlegi p200-on tök használhatóan, ha suli vagy meló miatt kell, akkor majd úgy osztozkodom a családdal a gépeken (anya/kishúg úgyis csak netezik), hogy nekem jusson a dolgozós.
Persze ha majd egyszer eljutok odáig, hogy legyen egy működő linux, akkor majd próbálgatom, melyik megy el a gépen és jön be -
j.bravo
addikt
Lehet, h hülye kérdés: a Sarge v. Sid a Debian verziói? Azt hittem, itt is számok lesznek... (anno kolesz szobatárs 98-ban 2.x, ahol x=nemtomhányas Debiant gyűrt. Ő guru, v félguru volt, hiba volt, hogy nem tanulgattam meg akkor... a gépem akkor még jónak számított, és bár segítségre a személyetekben most is számíthatok, ő szobatárs mivoltából adódóan ott volt pár méterrel odébb, és akkor is elérhető volt, ha nem volt net
A fenti 2.akárhány az akkor mit jelent? Valami olyasmi dereng, hogy csak a kernelnek a verziószáma. Lehet?
Jelen esetben mit jelent h van-e netem? (Per pill 256-os kábelen nyomom, egy router van elfekvőben, azt beizzítanám és mehetne a mostani gépen is és azon is.)
Helyi hálóra gondolsz? Vagy... nem értem.
Elvileg az én lapom is támogat sdramot (1 sdram slot van rajta + 4 EDO/SIMM), csak az a baj vele, hogy max. 32-t. Hiába rakok bele nagyobb modult, egyoldalas, kétoldalas, mindegy neki, felét/negyedét látja, max. 32-t. Ja és persze csak az ősi, 66MHz-es sdramot eszi.
De ha jobb a lapod mint az enyém (aminél nem nehéz), és tényleg ingyér (ill. csoki, sör, stb) elvihető, akkor lecsapnék rá. Hány MHz-et hánnyal bír szorozgatni?
(Csak mert az enyém csak 50/55/60/66, és max 3x). A P100 gondolom azért nem jobb, mint az én procim, de ha adod, hozom -
zrubi
senior tag
Én a debiannal próbálkoznék a helyedben, mert:
- Alapból nem erőlteti a grafikus felületet
Utána persze felrakod, de csak azt ami tényleg kell...
- a telepítője nem grafikus, és nem igényel sok memóriát, mint pl RedHat, Mandrake. stb. Ezeket fel sem tudnád telepíteni 64Mb RAM alat...
- GNOME, KDE nem szabad feltenni, mert az nagyon megeszi ezt a kicsi gépet... Helyette inkább:
blackbox, icewm, vagy hasonló kicsi ablakkezelő.
-böngészőnek mozilla, bár nem tudom hogy megy egy ilyen gyenge gépen... Ha nem kell csak egy szimpla böngésző, akkor MozillaFirebird: ez kisebb, gyorsabb, de még beta (én ezt használom hetente frissítve és nincs vele gond)
-szövegszerkesztés: Az Openoffice biztosan nagyon lassú de ha komplett irodai csomag kell, akkor ez marad. Ha csak szövegszerkesztő kell akkor tudom javasolni a LyX-et ez kvázi egy grafikus felület a LaTeX-hez, teljesen más mint egy 'irodai' szövegszerkesztő, de annál jóval többet tud a formázás, szövegtördelés terén. És mivel a dolgok nagy részét a LaTeX végzi ezért nincs is nagy gépigénye.
Én azért a helyedben megpróbálnék még RAM-ot vadászni bele, mert az erősen javítja a gép sebességét...
Sőt ha kell nekem van ingyért elvihető Alaplap(SD RAM-os!!) + P100. Ebbe meg tehetsz SD RAM-ot -
_Volkovy_
nagyúr
Hi,sziasztok!
Leszedek egy UHU Linuxot,holnap felteszem aztán jöhetek nyavalyogni a problémáimmal?(most vettem 50 hengeres CD-t,kiírom a cuccokat,aztán nekiesek a Linuxnak)
Szeretném tökéletesíteni a Linuxos tudományom(mert most kb annyit tudok csinálni hogy 2 óra alatt el tudok indítani egy mp3-at,ami monóban szól
)...
-
j.bravo
addikt
Volt fenn már azon w98se...
Annyira mondjuk nemis volt szörnyű.
Persze sokkal lassabb volt mint osr2.
De egyrészt ismerkedni-tanulgatni, másrészt hátha a rendelkezésre álló vasból használhatóbbat és kevésbé tetű lassút tudok kihozni linux-szal, megpróbálnám, a kérdés, hogy melyik disztribúció és főleg melyik verzió megy el rajta j sebességgel, de azér' menjen rajta olyan böngésző, amivel a net nagy része megtekinthető
Peanut linux melyik verzió kéne? Letöltést tudok keresni is, de ha tudsz ajánlani... -
esteban
senior tag
Nekem akárki akármit mond, a linuxnal egyszerűbben kezelhető mai kornak megfelelő oprendszer nincs.
A windows jó, de a karbantartásához és kezeléséhez komoly szakmai ismeret kell, és persze internet ahonnan mindent be tudsz szerezni hozzá. A windows sok sok türelmet és kitartást igényel. Jól be lehet állítani, de a linux is elég jól feltéve ha ért hozzá az ember.
A linuxos cuccokat akár honnan akár a chips-es zacsiból is elő lehet szedni. -
j.bravo
addikt
Hali!
Melyik Linuxot (vagy ha nem olyan nagyon kemény dió, felőlem lehet akár FreeBSD is, ha az a jó) érdemes p1-es gépre rakni?
Hogy megüsse azt a használhatósági szintet (sebességben is, nem csak stabilitásban, amiben ugye elvárjuk, hogy jobb legyen ), mint egy win98se avagy w98osr2?
Per pill IBM 6x86L 150+, 32M EDO lenne a vas; vinyó ami lesz, per pill csak egy 420M-s van, ami azé' gondolom nagyon kicsi. (Alaplap: Szutyok Acorp, VX-es)
Nem szervernek kéne, hanem netezgetni, második gépnek, ne kelljen családdal osztozkodni. Az első sem egy szélvész, p200mmx, 128M EDO DRAM. (ha van olyan. Nekem ezt mondták, hogy ez az Mindenesetre a slot, amiben van, olyan, mint az sdram-é)
(Ha beizzik az ingyen piac reload topic, és valaki hozzámvág (esetleg valamiért cserébe) egy mmx mentes Intel procit, akkor lesz az. Ha nem túl sok ráfizetéssel a 4*8M EDO-t is tudom bővíteni, az is lehet több.) -
telcom
tag
Szerintem az Uhu-n van még mit csiszolgatni. Talán megnézhetnél egy magyar Suse-t pár hétig ismerkedés szinten.
-
pip
aktív tag
Hatszoval Linux-al szeretnek en is probalkozni. Kerdes, hogy milyen Linuxot es melyik verziojat toltsem le, tekintetbe veve hogy a gepem egy oskovulet (PII, 266 MHz-en, 128 RAM). Elolvastam a tanacsokat kezdoknek, kivalasztottam a Mandrake-et. Ha a legujabb verziot toltom le, az egyaltalan elindul a gepemen? Van egyaltalan osszefugges a verzioszam es a hardverigeny kozott?
-
samson
tag
>>Természetesen tudja használni, de szerintem nem a legszerencsésebb, mivel a hardverkörnyezet változik az emuláció miatt és a win kicsit zokon veszi az állandó hardvercserét
a winfosok ''kepesek'' tobb hardware profile-t kezelni, azaz csinalsz egy copy-t a default profile-rol es elnevezed VMWARE-profilenak, vmwarebol elinditod a winfost, es a bootnal kivalasztod a VMWARE-profilet.
hogy a windowsnak ez a kepessege mennyire stabil az egyes esetekben....az mas kerdes -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #13 üzenetére
Nincs gond az NTFS kezeléssel sem. A zokonveszi úgy értettem, hogy állandóan új hardvert talál, ha egyszer simán indítod a wint, egyszer vmware-ből. Az XP nálam egy alaplap cserét nem bírt ki, nem tudom, hogy ezzel megbírkózna-e. Amúgy simán egy virtuális lemezre is fel telepítheted és onnét fog futni szépen. Én 98-at gyúrok ezzel a módszerrel. A proci minnél gyorsabb annál jobb, és ramból sem árt jó sok. Az XP-nek adnék vagy 256 megát hadd zabáljon a kicsike
Nekem xp1700+ van 384 mb rammal ebből 64-et kap a win. Meglepően gyors emulált létére -
Cathfaern
nagyúr
Akkor gondolom cseszhetem az NTFS partíciós Windows XP-met
Ez a ''zokon veszi'' kb. mit jelent? Csak mert most 2-etten használjuk a gépet, én Linux-pt , apám meg Windows-ot. Nem hiszem ,hogy örülne neki, ha a Windows egyszercsak beadja az unalmast
Jut eszembe: mennyire nehéz ezt elindítani? Szóval megoldható az úgy, hogy megmondom neki, hogy ''ezt+ezt nyomja meg és menni fog a Windows''? Még ehhez kapcsolódik: mennyire terheli le ez a gépet? Mi neki a szűk keresztmetszet, a CPU, vagy a RAM? (remélem az utóbbi, mert abból elég sok van
)
U.I.:a topicnyitótól bocs az OFF miatt. -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #11 üzenetére
Természetesen tudja használni, de szerintem nem a legszerencsésebb, mivel a hardverkörnyezet változik az emuláció miatt és a win kicsit zokon veszi az állandó hardvercserét
Mondjuk én üzemeltettem így egy darabig. A lényeg, hogy mint júzer legyen jogod írni a meghajtókra, a vmware varázslót használva látni fogod, hogy mire van illetve nincs jogod írni-olvasni. Ezeket megfelelően orvosolva mehet is a cucc.
-
Cathfaern
nagyúr
OFF
Polesz:
Említetted a vmware-t. Ezt lehet úgy is használni, hogy már fel van telepítve egy Windows, és azt használja? Vagy azt elindítva telepített Wint látja csak? (Remélem világos voltam)
ON
ftc:
Szerintem kezdésnek próbálkozz a Mandrake-kel. Szerintem az UHU-t _egyelőre_ jobb elkerülni (később egy nagyon jó, és könnyen kezelhető disztribúció lehet belőle. Csak még addig _sok_ mindent ki kell benne javítani. Talán majd a 9.1-es verzió ;)). Aztán ha érdekel a linux, akkor jöhetnek a ''komolyabb'' disztribúciók (Debian és társ.), ha meg csak használni akarod, akkor maradhat a Mandrake. -
Tomszojer
csendes tag
Nem akarom szapulni a windows-t (a Linux az új hardverrel (nForce2) elég problémás és szívok vele),
de ha jogtiszta akarsz lenni és egy kis vállakozó, esetleg hobbi felhasználó vagy akkor a windows
rendszer igen sokba kerül és azért ha az ember haladni akar a korral akkor 2 évente veheti az új
verzíókat.
Nekem ez adta az első lökést a Linux felé. Nehéz az átállás, de én úgy érzem megéri anyagilag is, mert
szerintem ez olyan mintha beszélnél még egy nyelvet. -
Polesz
addikt
A linuxot is ultrakönnyű kezelni, ha megfelelően állsz hozzá. Mondjuk nem úgy kell neki kezdeni, hogy ez win alatt így meg úgy, mert szemléletváltásra van szükség erősen. De egy rendes vason, normál kareszekkel egy linux felélesztése kevesebb időt vesz igénybe, mint win alatt. A program ellátottság is egyre jobb. Játékok még kicsit mostohák, de alakulgat.
Egy UHULinux kb 16 perc alatt felmászik a gépedre filmlejátszóstól, szövegszerkesztőstől, és minden földi jóval együtt csak győzzél válogatni. A gnome felület semmivel se nehezebb, mint a win a kde meg nagyságrendekkel kezelhetőbb, bár erőforrásigényes a lelkem.
Én mindenesetre a kezdőknek UHU-t javasolnék elsőkörben azután SuSe, de jobb egy értelmes linuxot felrakniDebian, Slackware, Gentoo etc...
Meg lehet tanulni könnyen kezelni és mindennapok során semmiben sem fogsz hiányt szenvedni. Nekem lassan 2-3 hónapja nincs win a gépemen max vmware-ben de nem is hiányzik.
Nem kell félni az újat megtanulni, úgy ahogy a wint is megtanultad használni.
Viszont, ha a win maximálisan kielégíti az igényeidet, akkor használd azt. Elvégre azt is azért írják, hogy használja valaki -
Peet
senior tag
Nekem akárki akármit mond, a windowsnál egyszerűbben kezelhető mai kornak megfelelő oprendszer nincs.
A linux jó, de a karbantartásához és kezeléséhez komoly szakmai ismeret kell, és persze internet ahonnan mindent be tudsz szerezni hozzá. A linux sok sok türelmet és kitartást igényel. Jól be lehet állítani, de a windowst is elég jól feltéve ha ért hozzá az ember.
A windowsos cuccokat akár honnan akár a chips-es zacsiból is elő lehet szedni. -
Peet
senior tag
Nekem fent volt egy daraig, de nem nagyon használtam.
Próbáltam 1szer egy filmet megnézni, de kellett neki egy divx. Leszedtem a linux alá való divx-et de 2óra próbálkozás után se tudtam felrakni, mert valami kernel fordításról magyarázott nekem meg rossz videokártyadriverről meg hasonló.
Mondjuk az tetszett, hogy az mp3-st alapból lejátsza egy winamp szerű lejátszóval. -
xteecee
csendes tag
Bár a Suse és a Redhat se rossz, mindkettő elég jól támogatott disztrib, meg aztán szerintem a választás egy idő után már lényegtelen szinte (nem sok eltérés van a linux disztribúciók között), bár ezért lehet, hogy megköveznek majd páran, mert ugye mindenki csak az ő kedvencét szereti...
-
xteecee
csendes tag
Szia ftc!
Szerintem csak sok sok kipróbálás utáni tapasztalat eredménye lehet csak az, hogy egy disztribet kiválszthass, ajánlom neked először Mandrake-t vagy Uhu-t, aztán ha nagyon kedvet kapsz, akkor egy két hónap és Debian -
ftc
nagyúr
Én a Suse és a Red Hat között gondolkodom.Van más is?
Melyik a legjobb?
Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- EA Sports WRC '23
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Amazon Kindle
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Háztartási gépek
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest