Aktív témák
-
Hequila
őstag
Fejlemény annyi, hogy valszeg majd karácson körül kelleni fog a kártyád (persze csak ha addig meglesz és még akkor is el akarod adni).
Egyébként sehogyan sem bírtam nézhetőre varázsolni a képét. 100%-on ment mindig a proci, hiányzik neki az a 256kB L2 cache (anyámnak K6-III-asa van, azon tökéletesen mennek a DVD filmek külső segítség nélkül is XP alatt).
A kártyát majd mélben megbeszéljük.
Még a win95osr2-vel nem próbáltam, de szerintem nem segítene rajta az sem, mert processzorlimitált a dolog sajnos. -
Hequila
őstag
Aha.
A tulajdonos emlegetett valamit, hogy kaptak egy távirányítót is annó a géphez (használtan vették), de a kártyát valamiért kiszedték a gépből. Majd megkérdezem tőle, hogy milyen kártya volt az, és ha még megvan, visszarakom a gépbe oszt hátha jó lesz.
Érdekes módon, XP-ben kevésbé szaggat a videó, mint a GeeXboX-ban. Pedig az XP sztem sokkal több erőforrást zabál. -
tomsummer
csendes tag
Az UHU Debian alapú! Skypeot pedig úgy tudsz feltenni, hogy:
1. elindítasz egy konzolt (desktop, felsô menüsor, kis fekete monitor ikon)
2. Bejelentkezel root-ként: Írd be, hogy: su - ENTER
3. Megadod a rendszergazda jelszavát
4. Beírod: apt-get update Ha lefutott,
5. Beírod: apt-get install skype
6. Megjelenik a skype ikon a menüben az Internet/csevegésnél
7. Használod
Természetesen online kell legyél eközben. -
T. Almeida
senior tag
Hogy melyik a legkisebb, tényleg nem tudom, de kicsi a Feather Linux, a Puppy, a Damn Small LInux...a Damn Small 50 MB, a többi 100 körül van.
Hogy melyikben van qtparted...gőzöm sincs.
Szerk.: Sajnos qtparted egyikben sincs, de parted pl. a Feather-ben van (ugyanazt tudja, de csak parancsosoros).
[Szerkesztve] -
Rufusz
tag
Jaja, debian csomagok. Synapticcal (menüből) elég sok csomagok le lehet tölteni hozzá, szal egyszerű. Mondjuk Skype-t pont nem, de a skype oldaláról letöltheted, azt 1 sor a terminálban és kész.
Ja, ha a susét választod vigyázz: állítólag a notebookodon (c400) macerás belőni a netet...
Bővebben: link<--itt láttam -
-
Rufusz
tag
Ha nem akarsz napokig toltogetni, vagy orakig cdket irni, akkor sztem nezd meg az ubuntut.
A distrowatch.com-on mar regota az elso, gondolom nem veletlenul. Nekem gyorsabb is mint a suse, meg valahogy kezelhetobb, es rengeteg csomag van hozza.
Alapbol ugyan gnome alapu, de van kde-s valtozat is, kubuntu neven.
Ja, 1cd mindketto. -
WN31RD
addikt
''- régi ATi vga-hoz (Rage Pro)?''
-> http://www.xfree86.org/4.3.0/Status6.html
''- Crystal vagy mittoménmilyen hangkártyához?''
-> http://www.alsa-project.org/alsa-doc/
''- GUS PnP-hez? Akár 3rd party, csak menjen...''
-> http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php3?vendor=vendor-Gravis#matrix -
Giant
csendes tag
Ebben a témában kérnék tanácsot én is Tőletek. Rendszeres klubfoglalkozáshoz, fiataloknak és kezdőknek csinálok hálózatot P1-esekből. A hardverhez értek, a linuxhoz nem. A haverok, akik értenek hozzá dög lusták, és nincsenek képben a jelenlegi linuxos lehetőségekkel kapcsolatban... Ami még fontosabb: 1előre ott, ahol a gépek lesznek, nem lesz net, nálam viszont elég normális elérés van. Szal szeretnék leszedni/fenyomni a vasakra pár linuxos dolgot. Ez a háttér.
A gépek nagyrészt P1 133-asok, sajnos macera lenne mindegyikbe MMX-est szerezni (khm... az MMX Linuxnál mennyit számít?). A szokásos S3-as, 1/2 megás vidkártyák, 32 mega mindegyikben megoldható (legalábbis marhára remélem). HDD-k 5/6/800-asok, illetve van mindenféle méretben, és egy gépbe akár több is mehetne, de olyan, ami több 800 megánál, max 2 db van. Plusz van egy Celeron 733-as, VH6II-es, 32 megás ATI kártyás vas is, ez lenne a hardverigényesebb appekhez a kiszolgáló. A háló úgy néz ki, nem gond (10/100-as, UTP-s kártyák, Compaq 8-as 10-es switch, uplink, 1 bnc).
Na és akkor amit szeretnék:
- grafikus felület a gépeken
- lehet, hogy jobb volna a magyar nyelvű OS (UHU? Más?)
- jó lenne legalább 1 régi fps+1stratégiai, ami fut. Illetve már az is jó lenne, ha lehetne hálóban játszani akármit. Van vmi ingyenes, amit tudnátok javasolni? Tényleg, hogy van ez az ismertebb játékok linuxos verzióival - pénzért lehet megvenni őket, vagy vhonnan letölti az ember, de nem tök fehér a dolog, vagy teljesen tiszta+ingyenes?
- az Open Office pl. jó lenne, ha futna. Azt sem tudom mondjuk, minimum mennyi hely kell neki (szövegszerkesztéshez).
Ha mindezt szerintetek nem lehet, vagy NAGYON nem érdemes megpróbálni a fenti hardverparaméterek valamelyike miatt, megpróbálok az adott dologból jobbat szerezni. Debian minimal cuccost (LichLord félét, pl.) raktam már fel P1-esre is, de ennél tovább sosem jutottam veleNem mintha nem ment volna gyönyörűen. Szóval odáig tegyük fel eljutok, hogy a gépekre felrakok egy bootolható, de grafikus felülettel még nem rendelkező Debiant. Ezután jönne az icewm vagy blackbox? Őket honnan szedjem le?
És a legfontosabb... Én csak a SuSe kézikönyvével találkoztam eddig, és amit Debianhoz a neten találtam, az enyhén szólva nem kezdő volt (bár volt vmi kezdő cucc is a main pagen). Hol tudnék beszerezni lehetőleg több db, lehetőleg magyar nyelvű kézikönyvet az oprendszerhez, amit javasoltok? Az se baj, ha nem kerül egy vagyonba darabja... Vagy nyomtassak/fénymásoljak inkább vmit??? Hű, nagyon jó lenne ha minden menne... Hogy simán, azt nem mondom, mert persze hogy hülyeség -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Na a verziókat nem pontosan tuggya rATdrAgOn kollega
Szóval helyesen, stabilitási sorrendben:
stable: Woody = 3.0
testing: Sarge
unstable: Sid
A nevek a toy story-ból vannak, és a Sid a roszzfiú a szomszédl, ezért ő mindíg az unstable
verziója mindig csak a stable-nak van. Viszont munkaállomásnak jól/jobban használható a testing is, mert új csomagok is kerülnek bele, míg a stable-ba már csak biztonsági frissítések.
A régebbi kiadások, ezeket nem érdemes használni, nem gyorsabbak régi vason (ez nem windows
# potato is Debian 2.2
# slink is Debian 2.1
# hamm is Debian 2.0
# bo is Debian 1.3
# rex is Debian 1.2
# buzz is Debian 1.1
A netet úgy értettem, hogy van-e állandó neted (látom van) mert ha nincs akkor nehézkes vagy drága frissíteni a rendszert, vagy új progikat telepíteni.
A lapot már régen láttam, de majd megnézem mit tud -
rATdrAgOn
senior tag
Hmm... mikor min?
Van nalam mindenfele elmebeteg berendezes
ZX81-tol az SGi Indy-ig mindenfele...
A pC meg a szukseges rossz sajna... most is arrol pofazok...
Szvsz, SGi-t meg viszonylag konnyu szerezni, csak kontaktokat kell szerezni es tudni hogy mikor es merre lesz selejtezes... mostanaban Indigok es Indyk fillerekert vannak, sot, ha szerencsed van akkor talan tudsz _igen olcson_ (max 20k) szerezni egy Indigo2-t, vagy egy regebbi O2-t is akar... proba, cseresznye
(En most vadaszok O2-t de nagyon, mert khell - 10 ev mulva meg mar talan lesz Origin 3000-em is)
-
rATdrAgOn
senior tag
NNaaaa, akkor egy kis homalyoszlatas, amennyire tolem telik.
Debiannak van verzioszama is, altalaban a hivalatosan kiadott disztroknak.
Esetunkben ez most a woody kodnevu, ha jol tudom most 3.0r3-nal tartanak.
Szoval, debianban harom szint van a disztroknal:
stable - ezt megveheted a boltban is akar ez ki lett adva CD/DVD-n (esetunkben ez a woody)
unstable - ebbol lesz a stable valamikor (ez most a sid)
testing - elmeletileg ez a legfrissebb fa, ide minden szart belehanynak - csak felosoknek, illetve megszallottaknak ajanlott (ez most a sarge)
A leirt informaciok vagy pontosak vagy nem, nem vallalok ertuk felelosseget! -
zrubi
senior tag
Én a debiannal próbálkoznék a helyedben, mert:
- Alapból nem erőlteti a grafikus felületet
Utána persze felrakod, de csak azt ami tényleg kell...
- a telepítője nem grafikus, és nem igényel sok memóriát, mint pl RedHat, Mandrake. stb. Ezeket fel sem tudnád telepíteni 64Mb RAM alat...
- GNOME, KDE nem szabad feltenni, mert az nagyon megeszi ezt a kicsi gépet... Helyette inkább:
blackbox, icewm, vagy hasonló kicsi ablakkezelő.
-böngészőnek mozilla, bár nem tudom hogy megy egy ilyen gyenge gépen... Ha nem kell csak egy szimpla böngésző, akkor MozillaFirebird: ez kisebb, gyorsabb, de még beta (én ezt használom hetente frissítve és nincs vele gond)
-szövegszerkesztés: Az Openoffice biztosan nagyon lassú de ha komplett irodai csomag kell, akkor ez marad. Ha csak szövegszerkesztő kell akkor tudom javasolni a LyX-et ez kvázi egy grafikus felület a LaTeX-hez, teljesen más mint egy 'irodai' szövegszerkesztő, de annál jóval többet tud a formázás, szövegtördelés terén. És mivel a dolgok nagy részét a LaTeX végzi ezért nincs is nagy gépigénye.
Én azért a helyedben megpróbálnék még RAM-ot vadászni bele, mert az erősen javítja a gép sebességét...
Sőt ha kell nekem van ingyért elvihető Alaplap(SD RAM-os!!) + P100. Ebbe meg tehetsz SD RAM-ot
Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó nem szép állapotban levő Apple iPhone 12 128GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest